![]() |
#4831 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar VII
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
Zakorzenienie
|
Mnie w Vesence uderzyło jeszcze coś - głowiłam się, jak to ująć. Teraz chyba wiem - Dobrze jej z oczu "patrzy"
![]() ![]() Dalej nie mam Wiadomo-Czego ![]() ![]()
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI Edytowane przez madziczka Czas edycji: 2009-03-11 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Wiedźma
|
Ja chciałabym wiedzieć, do kogo (albo czego) konkretnie Teziaczek się modli i jak właściwie miałaby wyglądać nadprzyrodzona interwencja będąca na te modły odpowiedzią. Jakaś nowa wersja deus ex machina?
![]() Bo mnie na zasadzie careful what you wish przyszlo do głowa, że Teza nie będzie musiał oglądac tego fioletu, jak mu się monitor spali. ![]() ![]()
#4834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bardzo smieszne z tym monitorem ![]() ![]()
![]() ---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
PRZESYŁKI REKLAMOWE - gabaryt A do 50 g z 1,25 na 1,30 zł do 100 g BZ 1,40 zł do 350 g z 1,65 na 1,70 zł PRZESYŁKI LISTOWE - gabaryt A do 50 g z 1,45 na 1,55 zł ekonomiczne i z 2,10 na 1,95 zł priorytet do 100 g z 1,65 na 1,70 zł ekonomiczne i z 2,30 na 2,40 zł priorytet do 350 g z 1,80 na 1,90 zł ekonominzne i z 2,60 na 2,90 zł priorytet do 500 g z 2,40 na 2,70 zł ekonomiczne do 1000 g z 4,80 na 5,40 zł ekonomiczne do 2000 g z 6,30 na 7,00 zł ekonomiczne PACZKI - gabaryt A do 1 kg z 8,50 na 9,50 zł, priorytetowa z 10 na 11 zł
![]() |
#4837 |
Zakorzenienie
|
Co do wysyłki rzeczy poleconymi, z TŻetem prowadzimy sprzedaż części do skuterów i 90% paczek leci poleconymi!! W tym takie rzeczy jak gaźniki ciężkie, lusterka, kierunki i co dusza zapragnie. Więc Agnysko pani poprostu albo kłamie... albo taką upierdliwą ma poczte...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4838 |
Zakorzenienie
|
mi listonosz mówił, że jest coć takiego w regulaminie poczty i choć zasadniczo nikt na to nie zwraca uwagi, to mogą robić problemy przy reklamacjach (jeśli dojdzie do uszkodzenia przesyłki)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4839 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4840 |
Zakorzenienie
|
Vesenko przyłączam się do ogólnych zachwytów! Bardzo ładnie wyglądasz
![]()
#4841 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4842 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Dobra dziewczyny, zgłębiłam temat i Agnyska miała racje. ![]() Według prawa pocztowego listem jest przesyłka nie będąca paczką, a paczka to przesyłka zawierająca rzeczy.Z tego wynika że list nie może zawierać rzeczy. Jednak jeśli poczta przyjmie taką przesyłkę, choć nie powinna, to i tak za nią odpowiada. I jeśli zgubi to jej wina, ale jaśli potłucze się porcelana w liście to faktycznie klops. No to ja teraz też sie idę dziwić
![]() |
#4843 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję za odzew w sprawie poleconych
![]() Tak jak myślałam, nikt nic nie wie, nic na niebie i ziemi nie potwierdza tej informacji. Napisałam wczoraj maila do tej sprzedającej, w odpowiedzi dostałam dziś rano wiadomość: "witam, tą informacje mam z okienka pocztowego nadawałam listy na poczcie głownej w przemyslu i urzedniczka zaczeła stekac ze oni maja rozporzadzenie od naczelnika ze w listach nie mozna wysyłac przedmiotów...i ze ostatni raz mi przyjmuje,tylko przez uprzejmosci i blebleble...myslałam ze trafiłam na jakaś nadgorliwa urzedniczke i sie tym nie przejełam...na drugi dzien poszłam na poczte-tym razem inny urzad i tam w okieku w ogole nie przyjeli listów bo tam sa przedmioty i nie pomogło zadne tłumaczenie.wiec nadalam je jako paczki jak dla mnie o dziwnym gabarycie 47g 55g...z tego co sie dowiedziałam to duzo poleconych gineło z powodu tego ze ludzie wysłali czesto warosciowe rzeczy a polecone nie sa ubezpieczone itd itp. zapytalam o jakas forme konkurencyjna to jedynie paczka lub list wartosciowy tej informacji tez nie znalazłam na stronie poczty...a jak zapytałam kiedy ta ustawa weszła w zycie to dowiedzialam sie ze na dniach " Hahaha, zwłaszcza ostatnie zdanie ![]() ![]() ![]() Zamierzam się uprzeć, zaraz robię przelew na kwotę podaną wcześniej. Szkoda tylko, że trafiło na takie śliczne Imperiale Guerlaina... Szybki edit: Polly eek? Czy to jest w Regulaminie Usług Pocztowych zapisane gdzieś? Się przyczepię: czy to znaczy, że skoro list nie może zawierać rzeczy, to koperta ma iść pusta? ![]()
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2009-03-12 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4844 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() to nie jest w regulaminie tylko w ustawie prawo pocztowe
![]() |
#4845 |
Zakorzenienie
|
Agnieszko, jeśli w Twojej miejscowości jest punkt In Postu, to poproś sprzedającą o wysyłkę przez nich.
http://www.inpost.pl/index.php?id=204 http://www.inpost.pl/index.php?id=228 Paczka do 1kg kosztuje 6zł.
#4846 |
grozi wypollizowaniem
|
tawa z dnia 12 czerwca 2003 r. Prawo pocztowe (tekst jednolity: Dz. U. Nr 189, poz. 1159) reguluje zasady wykonywania działalności gospodarczej polegającej na świadczeniu usług pocztowych w obrocie krajowym lub zagranicznym.
Obwieszczenie Marszałka Sejmu RP z dnia 14 października 2008 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy - Prawo pocztowe. USTAWA z dnia 12 czerwca 2003 r. Prawo pocztowe1) Art. 3. Użyte w ustawie określenia oznaczają: 1) adres - oznaczenie adresata przesyłki lub kwoty przekazu pocztowego oraz miejsca doręczenia wskazanego przez nadawcę; 2) adresat - podmiot określony przez nadawcę jako odbiorca przesyłki lub kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym; 3) agent - przedsiębiorcę pośredniczącego w zawieraniu umów o świadczenie usług pocztowych na rzecz operatora, zawierającego takie umowy w imieniu operatora; 4) agent pocztowy - agenta, o którym mowa w pkt 3, działającego w imieniu lub na rzecz operatora publicznego; 5) doręczenie - wydanie przesyłki lub wypłacenie kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym adresatowi, a w przypadkach określonych prawem także innej osobie, lub przekazanie druku bezadresowego zgodnie z umową o świadczenie usługi pocztowej; 6) druk - informację pisemną lub graficzną, zwielokrotnioną za pomocą technik drukarskich lub podobnych, utrwaloną na papierze albo innym materiale używanym w drukarstwie, w tym książkę, katalog, dziennik lub czasopismo; 7) międzynarodowe przepisy pocztowe - ratyfikowane przez Rzeczpospolitą Polską umowy międzynarodowe, umowy międzynarodowe zawarte w sposób dopuszczony przez prawo międzynarodowe dotyczące świadczenia usług pocztowych oraz wiążące regulaminy wykonawcze Światowego Związku Pocztowego; 8) nadanie - polecenie doręczenia przesyłki lub kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym oraz przekazania druku bezadresowego zgodnie z umową o świadczenie usługi pocztowej; 9) nadanie na poste restante - polecenie doręczenia przesyłki lub wypłacenia adresatowi kwoty pieniężnej określonej w przekazie pocztowym wyłącznie w placówce operatora, wskazanej przez nadawcę jako miejsce doręczenia; 10) nadawca - podmiot, który zawarł umowę o świadczenie usług pocztowych; 11) operator - przedsiębiorcę uprawnionego do wykonywania działalności pocztowej; 12) operator publiczny - operatora obowiązanego do świadczenia powszechnych usług pocztowych; 13) paczka pocztowa - przesyłkę rejestrowaną zawierającą rzeczy, przyjętą przez operatora publicznego w celu przemieszczenia i doręczenia; 14) placówka operatora - jednostkę organizacyjną operatora, agenta lub agenta pocztowego, w której nadawca może zawrzeć umowę o świadczenie usług pocztowych lub która doręcza adresatom przesyłki lub kwoty pieniężne określone w przekazach pocztowych, albo inne wyodrębnione i oznaczone przez operatora miejsce, w którym można zawrzeć umowę o świadczenie usług pocztowych lub odebrać przesyłkę lub kwotę pieniężną określoną w przekazie pocztowym; 15) przekaz pocztowy - polecenie doręczenia adresatowi określonej kwoty pieniężnej przez operatora 16) przesyłka - rzeczy opatrzone adresem, przedłożone do przyjęcia lub przyjęte przez operatora w celu przemieszczenia i doręczenia adresatowi; 17) przesyłka dla ociemniałych - przesyłkę o masie do 7.000 g, zawierającą korespondencję lub druki, w których informacja jest utrwalona pismem wypukłym lub na innym nośniku dostępnym do odczytu przez niewidomych lub ociemniałych, nadaną w sposób umożliwiający sprawdzenie zawartości; 18) przesyłka listowa - przesyłkę niebędącą paczką pocztową; 19) przesyłka polecona - przesyłkę rejestrowaną będącą przesyłką listową, przemieszczaną i doręczaną w sposób zabezpieczający ją przed utratą, ubytkiem zawartości lub uszkodzeniem; 20) przesyłka rejestrowana - przesyłkę przyjętą za pokwitowaniem przyjęcia i doręczaną za pokwitowaniem odbioru; 21) przesyłka reklamowa - przesyłkę zawierającą wyłącznie materiał reklamowy, marketingowy lub promocyjny, wysyłaną jednorazowo do co najmniej 20 adresatów, z identyczną zawartością i identyczną treścią, różniącą się jedynie danymi identyfikacyjnymi adresata niezmieniającymi treści przekazywanej informacji, a w szczególności nazwiskiem, adresem lub innymi danymi zmiennymi; 22) przesyłka z korespondencją - informację utrwaloną na dowolnym nośniku fizycznym, w tym utrwaloną pismem wypukłym, opatrzoną przez nadawcę adresem, z wyłączeniem książek, katalogów, dzienników i czasopism; troche to pokręcone, ale faktycznie mogą sie czepiać
Fotografia dziecięca i nie tylko ![]() Edytowane przez Polly_ Czas edycji: 2009-03-12 o 09:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Zakorzenienie
|
ale nie ma czarno na białym napisane że nie można rzeczy wysyłać... mi panie na poczcie mówią że można prócz rzeczy kruchliwych łatwych do zniszczenia bo wiadomo co się dzieje w transporcie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4848 | |
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
Jasne że poczta przyjmuje, ale jest to na odpowiedzialnoc pracownika, który przyjmuje,jakby co to on będzie miał nieprzyjemności-dlatego też jedna pani przyjmuje a druga może nie chcieć
![]() |
#4849 |
Zakorzenienie
|
"paczka pocztowa - przesyłka rejestrowana zawierająca rzeczy, przyjęta przez operatora publicznego w celu przemieszczenia i doręczenia"
a "przesyłka listowa - przesyłka niebędąca paczką pocztową" Biorąc to na logikę wychodzi, że jest to jeszcze bardziej pokrętne ![]() Gdzie znajdziemy definicję "rzeczy"? "Nie będąca paczką pocztową" znaczy, że: a) nie jest rejestrowana lub/i b) nie zawiera rzeczy. Może ustawodawcy chodziło o tą rejestrację/brak rejestracji bardziej? Skoro prawo pocztowe mówi tak a nie inaczej, to czy możliwe byłyby odszkodowania za zagubienie, gdzie podaje się co zawierał list i szacuje się wartość tej rzeczy? (wysyłaliśmy kiedyś poleconym bardzo stary metalowy ołówek na wkłady, przesyłka zaginęła, my opisaliśmy że był w niej mosiężny ołówek i nikt się zawartości nie czepiał, kasę zwrócono). Gupie to ![]() Betty, zapytam ją o tego In Posta. U mnie na wsi co prawda nie ma, ale tu gdzie pracuję obsługuje teren. Sama na to jakoś nie wpadłam, dzięki ![]() Już sama nie wiem, czy ze sprzedającą dyskutować, czy co. Ale w pale mi się nie może pomieścić, że za przesłanie 7,5 ml minitury mam zapłacić 9,20 zł ![]()
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2009-03-12 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4850 |
rude jest piękne:)
|
Agnysko ni chcem macic ale In Postem ,to mozesz czekac wieki na przesylke ,ekspres szedl o ile pamietam ponad miesiac.
Irenka bedzie wiedziala dokladniej zreszta opisywala sytuacje w Barze ,to samo o ile pamietam Homyk ,mnie juz nikt nie namowi na In Post .
#4851 |
Rozeznanie
|
Prawo pocztowe prawem pocztowym. A na mojej rejonowej poczcie (Warszawa/Ursynów) od ponad roku Państwo (Panie, i jeszcze gorliwszy Pan) nie przyjmują listów o wyglądzie "pękatym". Twierdzą, że listem poleconym wysyła się tylko papier i zdjęcia. Nawet płaskie i lekkie koperty z 1 dziecięcym ciuszkiem wytropią bezbłędnie ;-) Kierowniczka urzędu stoi za nimi murem. Efekt - zmieniłam pocztę, ale nie zawsze jest taka możliwość. Jak to się ma do tzw gabarytów (A,B), po co one są w takim razie...ja za słaba jestem na umyśle, by to rozstrzygnąć. Ale zasada nr 1 jest taka: Państwo na poczcie mają zawsze rację.
Kolejny absurd to taki, że paczki "ubezpieczonej" czyli o zadeklarowanej zawartości nie można wysłać w pudełku całym oklejonym taśmą. Nie pytajcie, czemu...ale tak jest, patrz zasada nr 1.
#4852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4853 |
Zakorzenienie
|
Ale z tymi paczkami zamieszanie!
Ja chcialam z PL we wtorek nadac paczke z butelka szamponu do Anglii. Kupilam koperte babelkowa, prosze babke o nadanie paczki do UK a ona do mnie 'paczka do UK jest droga!... prosze to nadac listem poleconym' A tak w ogole to wrocilam, zaraz umre na bol glowy. Podroz dluga do domu... Krakow sie podobal, polskie jedzenie smakowalo, hotel byl ok, rodzice go polubili, on rodzicow. Porobilismy zdjecia i 3 dni bardzo szybko minely... |
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Zakorzenienie
|
Hecate ciesze się że rodzice polubili wybranka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ojciec poil piwem. Dobrze bylo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
BAN stały
|
Świetne wieści, hecate.
Kamień z serca, co? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4858 | ||
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
![]() Ja muslę za trza kłamać , jak np. ciuszek włozy sie między 2 tekturki to nie wymacają ![]() co do zgubienia- reklamacje przyjmą, jesli zgubili- bo jak już przyjęli to za to odpowiadaja i zgubic nie mają prawa chocby w środku było najprawdziwsze g.... ![]() ale, jesli koperta byłaby razdarta i np zgineła miniaturka perfum to mogliby nie przyjąc i powiedziec trza było paczką wysłać ![]() Ciekawie to może wyglądać z bizuterią np łańcuszek czy medalik paczką ![]() ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4859 |
Zakorzenienie
|
3ci przeciwbolowy i dopiero moge funkcjonowac.
Jak ja kocham 'taki' bol glowy! Dziekuje dziewczyny za mile slowa. Powaznie bylo bardzo milo, ja nie wiem - ale moj ojciec na stare lata chyba przeszedl jakas przemiane. Nie dosc, ze byl mily dla mnie, dla niego. Nawet za moimi plecami wypowiedzial sie o nim pozytywnie. Zaprosil NAS na swieta... Dodatkowo kupil mi moje ukochane perfumy... Mama tez Simona polubila i widac, ze jej bylo milo jak jadl. Podobaly mi sie ich polsko-angielskie konwersacje ![]() Smieszny Rycerz pod Wawelem ![]() http://www.new.facebook.com/photo.ph...&id=1412829696 http://www.new.facebook.com/photo.ph...&id=1412829696 Edytowane przez hecate Czas edycji: 2009-03-12 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4860 | ||
Wiedźma
|
Allah - bóg tak samo godzien modlitwy, jak każdy inny. Zupełnie serio i z szacunkiem.
![]() A z monitorem to właśnie miało być smieszne. ![]() Widziałeś Wishmastera? ![]() Cytat:
A tak po ludzku, dla mnie rzecz jest materialnym bytem, nie będącym osobą. Określenie materialnym implikuje to, że rzecz nie jest ideą na przykład. Ale idei się raczej pocztą nie wysyła, czyż nie? Chyba, że zapisane na materialnym nośniku - wtedy wysyłasz nośnik. ![]() Cytat:
Ogromnie się cieszę, że wszystko jest tak, jak sobie wymarzyłaś. Myślę, że rodzicom zależało na tym, żeby to był dobry i kochający człowiek, który Cię uczyni szczęśliwą i przede wszystkim tym właśnie - Twoim szczęściem Simon zdobył ich serca. ![]() No to teraz już chyba pora zabierać się za "żyli długo i szczęśliwie", prawda? ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.