|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4831 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Showana nie katuj siebie, czesto je sie juz kupuje w takim stanie a swinstwo wylazi po czasie. Ja moich nigdy nie zalewalam a podobne plamy wyskakiwaly jak wsciekle - pod spodem lisci, na trzonie nawet na platkach kwiatow. No ale ten stozek wzrostu - tam gdzie powinny wyrastac liscie - ta duza dziura na czubie - to powstala z dostania sie wody
![]() Ostatnia walka Bayerem dala niezly rezultat i na ostatnim egzemplarzu , ktorego nie wyrzucilam w ataku zlosci zaczyna jakby sie to cofac, te plamy jakby jasniejsze sa a nowy lisc juz ich nie ma a ten co rosnie tez zdrowy wiec to da sie zwalczyc. Topsin zachamuje rowniez proces gnilny wiec kup najpierw go - koszt okolo 15zl. W razie czego za jakies 2 miesiace mozesz kupic saszetke Bayera na grzyby - paskudztwo niezle ale smierdzi. Dobre rowniez w roztworze do podlewania jak zauwazam ze tam czary mary i brzydko pachnie ![]() Oba srodki sa nie do zdarcia ilosciowo, ja mam je od roku przy 30 storczykach i czestym uzyciu i ciagle tego jest. Robie zawsze troche slabszy roztwor zeby nie popalilo. Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-03-26 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
Raczkowanie
|
HE no wlasnie a ja chcialam podpytac co sadzicie o spryskiwaniu ....
Dziewczyny a czy z okazji rozpoczetego weekendu ruszylyscie lub wyruszacie na jakies lowy ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Zakorzenienie
|
ja jeśli spryskuję to tylko w lecie przy wysokich temperaturach i tylko z rana żeby zdążyły przeschnąć do nocy, nie polecam spryskiwania w zimie bo wychodza różne bakteryjne plamy a to dlatego że w zimie woda nie chce parować z loistków i pozostaje na nich przez co grzybki nocami przy niższych temperaturach maja idealne środowisko do namnażania się
|
![]() ![]() |
![]() |
#4834 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, oświećcie mnie, jak to było z tym pieczeniem podłoża w piekarniku? Szukam o tym informacji w wujku google, ale nic nie mogę znaleźć. Pomożecie?
![]() A tak swoją drogą, to bardzo chętnie nabyłabym nowy okaz storsia ![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4835 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Arienko trzeba było sobie kupić storczyka na pocieszenie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4839 |
Raczkowanie
|
Witajcie, mam problem z trzema storczykami
![]() Kilka dni temu pisałam Wam, że dostałam od koleżanki dwa falenopsisy, u jednego z nich, już u mnie w domu, zaczęły powstawać plamy na liściu, są one jakby wodniste i w środku mają mały czarny punkt. Bardzo szybko powstają nowe plamy i już na drugim liściu zaczynają się pojawiać. 1 zdjęcie - tak wyglądają plamy na górnej stronie liścia, te ciemne punkty to właśnie są te plamki, 2 i 3 zdjęcie - plamy od spodu, ale nie pod światło, 4 i 5 - plamy od spodu, pod światło W tę środę kupiłam sobie 2 falenopsisy z wyprzedaży w Nomi, każdy za 10 zł ![]() Ostatnie 2 zdjęcia pokazują plamy na moim starszym storczyku. Są one tylko od spodu, chociaż na górnej stronie w miejscu tej największej zaczynam widzieć zmianę w postaci takiej ciemnej plamki, ale nie jest ona bardzo widoczna. Bardzo proszę Was o pomoc, a zwłaszcza Ciebie Norko, wiem, że bardzo dobrze znasz się na storczykach, a także na chorobach i już kilka razy mi pomogłaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4840 |
Przyczajenie
|
Witam Was bardzo serdecznie!
Od jakiegoś czasu przyglądam się i czytam wypowiedzi na Waszym forum i w końcu odważyłam się zapytać ![]() ![]() ![]() ![]() Załącznik 2983527 Załącznik 2983528 Załącznik 2983529 Załącznik 2983530 Załącznik 2983531 Załącznik 2983532 Załącznik 2983533 |
![]() ![]() |
![]() |
#4841 |
Zakorzenienie
|
Jak na moje oko, to z nimi jest wszytko Ok. Korzenie wyglądają normalnie.
A to zaznaczone strzałka to chyba nowy pędzik idzie. ![]() A od kiedy Ci nie kwitną, bo widać że maja żywe łodygi. Moż epo prostu odpoczywaja, albo trzymasz za daleko od światła? Albo są przenawożone.
#4842 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Proszę o radę, gdyż widzę, że korzenie są naprawdę pomarszczone (czego może faktycznie nie widać na zdjęciu) i tak jak napisałam wcześniej - w środku mimo, że już sucho to one są brudno-zielone i pomarszczone... I nie wiem co robić, czy podlewać, czy jeszcze poczekać? Wszystkie kwiatki stoją na parapecie - część na oknie wschodnim, mniejsza część na południowym. Być może faktycznie przesadzam z nawożeniem... Postaram się dodawać minimalnie do wody nawozu. A... i jeszcze jedno, kupiłam ostatnio mikoryzę do storczyków, zaaplikowałam miesiąc temu z nadzieją, że to pomoże i nic ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli ktoś miał podobną sytuację do mojej to proszę o podpowiedź jak postępować, zwłaszcza z tymi suchymi pomarszczonymi korzonkami powietrznymi i niby suchymi (sprawdzałam) też pomarszczonymi, ale zielonymi korzeniami w środku (zdj 4). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4843 |
Zakorzenienie
|
Te korzenie naprawdę wyglądają dobrze. Korzenie moich storczyków wyglądaja tak samo jak lekko przeschną, a sa prawie srebrne zanim decyduję sie je podlać.
Zielone i jędrne sa tylko tak do 3 dni po podlaniu- a potem szarzeją az do srebrności i też sie marszczą. Korzenie wystające nad podłoże u mnie w ogóle na ogół obsychają, a te częściowo nad podłozem też maja taki nalot- to od wody Wschodnie okno powinno im odpowiadać, południowe, powinno mieć żaluzję, zeby chronić storczyki przed poparzeniem ostrym słońcem - falki go nie lubią. Choć na któryms forum widziałam storczyki osoby, która napisała, że oszałamiające kwitnienia (po 2-4 łodygi pełne kwiatów) uzyskała w swoim nowym mieszkaniu mającym tylko południowe okna. pisała tez że ogólnie kwiatki oszalały, jak zaczęła miec mało czasu i przestała w koło nich skakać. Spróbuj przestać je całkiem nawozić na jakiś czas. przenawożone storczyki maja bycze zdrowe liście ale nie kwitną.
#4844 |
Raczkowanie
|
Elka22 tez mam w jednym storczyku takie klapnięte i pomarszczone liście i zrobiły sie takie od kiedy mój storczyk stracił dużo korzeni, a Twój widzę, że całkiem dorodne i jakoś mi się wydaja całkiem normalne, ale może nie widzę dobrze ze zdjęcia? Bardziej niz te korzonki to mnie martwią klapnięte liście, tak jakby kwiatek miał za sucho. Rozumiem, że podlewasz raz na około 10 dni, tak? Przez namaczanie, konewką czy jak? Wiem też, że do spryskiwania korzeni powietrznych można kupić specjalną mgiełkę, ale nie wiem czy daje dobre efekty, bo sama jej nie używałam niestety... może któraś z obecnych tu dziewczyn używała?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 |
Zakorzenienie
|
A te liście to klapły czy zawsze tak do dołu rosły?
mam storczyka, jakąś krzyżówkę i tez ma na liściach taka "hreczkę" tylko wyraźniejszą i tez mu liście tak rosna do dołu jakby były klapniętę. Ale ona tak po prostu rośnie, zawsze tak miał i nowe liście tak samo sie układają.
#4846 |
Zakorzenienie
|
Szczerze to wolałabym go dostać na pocieszenie od mojego TŻ. Sam dzwonił do mnie że są storczyki w Tesco, gdy byłam wtedy u moich rodziców. Myślałam że jak wrócę to będę mieć storka na pocieszenie od niego a tu nic.
![]() ![]() Elka nie przejmuj się korzeniami powietrznymi że są suche bo przeważnie takie są. Ja czasem je psiknę mgiełką do storczyków. DObrze robisz, że zrobiłaś dziurki, podlewaj tak jak podlewasz tylko może zmniejsz ilość nawozu. Zwiększ wilgotność wokół storczyka-proponuję umieścić go na tacce wypełnionej keramzytem, żwirkiem itp z wodą. Ale postaw go na odwróconej podstawce, i włóż do tej tacki, albo po prostu postaw na tym keramyzcie z wodą, ale wody daj tyle by nie dotykała doniczki. Albo inny sposób-wokół storcyzka poustawiaj jakieś małe miseczki z wodą, albo rób mu okłady na liście z ręczników papierowych nasączonych wodą. Moim zdaniem po prostu mają za suche otoczenie. A myślę że to coś co wyrasta to jest nowy pędzik. ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2010-03-27 o 21:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o te klapnięte liście to nie były takie. Na początku było ich bardzo dużo, były zdrowe, jędrne i absolutnie nie rosły w dół. To ja musiałam je chyba doprowadzić do takiego stanu Choć nie wiem co im takiego zrobiłam… Być może faktycznie za dużo nad nimi chodzę… Codziennie podglądam jakie są korzenie, oczywiście sprawdzam, czy nie wypuścił jakiś pęd i obserwuję, czy nie ma żadnych chorób (tyle się tu o nich naczytałam). Zaopatrzyłam się już nawet w Topsiny i takie różne środki o których mówiłyście – tak na zapas, gdyby coś się działo…
Początkowo podlewałam wszystkie moje storki poprzez namaczanie, jednak później pani w kwiaciarni (u której często kupuje, bo ma śliczne storczyki!) doradziła, abym podlewała z góry i wylewała wodę z osłonki, aby kwiatek nie stał w niej. I tak też robię teraz. Szczerze, to nie widzę różnicy w wyglądzie storków. Nie wiem, który sposób jest lepszy… Poza tym tyle się naczytałam w Internecie na temat storczyków i chwytam się właściwie każdego sposobu. Kupiłam też mgiełkę do korzeni powietrznych o której wspominała Mysza621. Oczywiście u mnie to nic nie daje, mam wrażenie jakby te korzenie jeszcze bardziej wysychały. Ale mną oczywiście proszę się nie sugerować, gdyż u mnie tak, czy tak to nie rosną Ale muszę przyznać, że troszkę mnie pocieszyłyście, ponieważ już myślałam, że kolejny storczyk się zmarnuje… A skoro mówicie, że to nie aż takie straszne… Ja po prostu może jestem już przewrażliwiona, ale zawsze tak było, gdy storczyk dawał jakieś oznaki, że liście lub korzenie zmieniały się, nigdy nie udało mi się uratować kwiatka. Spróbuje też może z tymi okładami na liście tylko nie wiem za bardzo jak długo mogą być te okłady…? Tzn, na ile mam zostawić kwiatka z tymi okładami? OK, już się tak nie rozpisuje bo widzę, że zajmuje tu dużo miejsca… Ale bardzo Wam dziękuję Dziewczyny: Cava, Mysza621, Ariena P.S. Bardzo tu u Was miło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4848 |
Zakorzenienie
|
Elka- te korzonki są całkowicie wyschnięte- ja bym radziła zrobić tak- nalać do michy dużo wody, wsadzić do niej storczyka i zostawić go tak na 30 minut! to wcale nie jest normalne że on ma takie liście klapnięte, z korzonkami wszystko ok ale on potrzebuje pić!
jeśli podlewasz je tylko to musiałabyś to częściej robić bo korzonki dostają mniej wody jak ona tylko przeleci przez doniczkę, zrób tak jak napisałam- wstaw tego storczyka do michy z wodą tak żeby cała doniczka była w wodzie- uważaj tylko żebyś liści nie zalała, poczekaj z 30 minut, wyciągnij storczyka żeby obciekł z wody, postaw na podstawce i wtedy czekać aż znów korzonki zrobią się srebrne i znów do michy z wodą. przy kolejnym namaczaniu storczykowi wystarczy już 5 minutowa kąpiel i znów czekaj aż korzonki zrobią się srebrne. Edytowane przez Diana33 Czas edycji: 2010-03-28 o 08:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#4849 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4850 |
Raczkowanie
|
Elka ja też radzę zrobić tak jak pisze Diana. Niech się storczyk napije tyle ile chce. To ,że korzenie mają kolor zielony to nie znaczy , że one są mokre. Też mam kilka z takimi korzonkami jakby pomalowanymi farbką. Takie już kupiłam. Moje się moczą i po kilka godzin i nic im się złego nie dzieje. Liście mają jędrne a kwitną jak szalone. Później kilka fotek wstawię na dowód.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4851 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem Diana ma całkowitą rację, też mi się wydaje, że storczyk ma po prostu za sucho i trzeba go zanurzyć w wodzie, żeby się napił i wtedy listki się podniosą i nie będą się marszczyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 |
Zakorzenienie
|
Oto moje biedactwa, które jednak mają się dobrze. Białaskowi, który miał kropki zielone na płatkach (podejrzewam wirusa) opadają kwiatki, ale za to wypuszcza korzonka i nowy pędzik na którym widać nowe zalążki pączków.
![]() Z kolei różowy, o którym pisałam że zasusza kwiatki i jednego pączka to widocznie specjalnie tak zrobił żeby mieć siłę na rozkwit pozostałych pączków. Dwa kwiatki się juz rozwinęły a pozostałe pączki są wielgachne i chyba też rozkwitną. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4853 |
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj na jakimś festynie, aż naglę idę, idę, patrze, a tu stoisko ze storczykami od 10 - 20 zł
![]() ![]() ![]() Oto fotki. |
![]() ![]() |
![]() |
#4854 |
Zakorzenienie
|
Cz. 2
|
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Raczkowanie
|
Callanthe piękne storczyki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4856 |
Zadomowienie
|
Callanthe ale ten żółty śliczny, taki żywy ten kolor
![]() ![]() ![]() ![]() Po jakim czasie po zakwitnięciu storczykowi zaczynają opadać kwiaty...? ![]() I jak usechł mi liść od spodu, jest już cały żółty to obciąć go czy zostawić, a może czekać aż sam odleci, jeśli w ogóle jest taka możliwość? Aaa i jakie zadanie ma ten cynamon na ranki? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4857 | |
Zakorzenienie
|
Mi kwiatki odpadają różnie. Raz po 2 tygodniach, czasem po dwóch miesiącach..
---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4858 |
Przyczajenie
|
Ok, zrobię tak jak mi radzicie Dziewczyny! Będę je podlewać poprzez namaczanie. Już zresztą dzisiaj tak z jednym zrobiłam
![]() Jutro jadę na giełdę kwiatową i mam nadzieję, że przywiozę jakiegoś ładnego storczyka ![]() ![]() Jeszcze raz dziękuję za wszystkie porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 |
Zakorzenienie
|
elka22 - jedziesz na Poznańską giełdę kwiatową, koło IKEA i M1?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:58.