Yasmin / Midiana / Asubtela / Lesine / Vibin - wątek zbiorczy! - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-01-30, 18:42   #4831
sweetness_
Raczkowanie

Dot.: Midiana tabletki antykoncepcyjne

Cześć dziewczyny. mam problem... moze któraś z was mi pomoże...
od roku brałam tabs. MIDIANA, wszystko było ok i miesiączkowałam normalnie lecz gdy przestałam brać tabletki (grudzień) od tamtej pory nie mam okresu. Dodam ze po odstawieniu nie było krwawienia.
Dodam tez ze cały ten czas bolą mnie jajniki i całe podbrzusze.
Do lekarza mam dopiero 2 lutego... nie wiem czego się spodziewać
sweetness_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-30, 18:47   #4832
Frutti
Zakorzenienie

To przecież normalne po odstawieniu... Cykle mogą Ci się wahać od nastu do xx dni, więc nie powinno Cię takie coś dziwić może minąć nawet pół roku, zanim wszystko wróci do normy.
Stary 2013-01-31, 11:28   #4833
narinka123
Przyczajenie

GG do narinka123
Dot.: Yasmin/Midiana/Asubtela/Lesine - wątek zbiorczy!

kupno/sprzedaż

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2013-01-31 o 12:09
narinka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-01-31, 17:35   #4834
paul_ina033
Raczkowanie

Jakieś 3 lata temu brałam rzez 3 miesiące tabletki Yasmin, strasznie źle się po nich czułam. Miałam okropne wahania nastrojów, przytyłam 6kg w ciągu 3 miesięcy!!! Ciągle bolała mnie głowa. Ginekolog zmienił mi Yasmin na Yaz. Skład bardzo podobny 0,03mg etynyloestradiolu w Yasmin a w Yaz 0,02mg (drospirenonu tyle samo 3 mg), ale inne dawkowanie 21+7, a w Yaz 24+4. Po Yaz nie mam żadnych skutków ubocznych, nic się nie dzieje. Jestem bardzo zadowolona z tych tabletek, waga stoi w miejscu, samopoczucie super. Yaz biorę do tej pory, z przerwami.
Czy schemat dawkowania aż tak zmienia postać rzeczy czy może to kwestia etynyloestradiolu ?

Edytowane przez paul_ina033
Czas edycji: 2013-01-31 o 17:48
paul_ina033 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-06, 07:23   #4835
ona1960
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sweetness_ Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. mam problem... moze któraś z was mi pomoże...
od roku brałam tabs. MIDIANA, wszystko było ok i miesiączkowałam normalnie lecz gdy przestałam brać tabletki (grudzień) od tamtej pory nie mam okresu. Dodam ze po odstawieniu nie było krwawienia.
Dodam tez ze cały ten czas bolą mnie jajniki i całe podbrzusze.
Do lekarza mam dopiero 2 lutego... nie wiem czego się spodziewać
Ja po odstawieniu Diany nie miałam okresu przez 3 miesiące. Oczywiście po 2 poszłam do ginekologa ale powiedział że na razie nie chce ingerować w organizm luteiną i mam jeszcze poczekać na miesiączkę. Prawdopodobnie Tobie tez albo zaleci poczekać, albo przepisze luteinę na wywołanie

Edytowane przez ona1960
Czas edycji: 2013-02-06 o 07:25
ona1960 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-09, 11:54   #4836
martachudzik
Przyczajenie

Dot.: Yasmin - zbiorczy

hej dziewczyny.

biorę yasmin od kilku dni.. najpierw brałam novynette. Po novynette na samym początku bardzo mnie bolała głowa, potem wiadomo to przeszło. Ale nie miałam żadnych skutków ubocznych.. lecz teraz, po yasmin ciągle czuję się taka pełna, jest mi dość często niedobrze i czasami kręci mi się w głowie.. jak myślicie, to na pewno minie prawda?
martachudzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-11, 11:17   #4837
zieloneoliwki
Raczkowanie

A ja trochę zmienię temat. Czy jest tu ktoś z Łodzi, kto kupuje Midianę w niższej cenie niż 40zł i może mi powiedzieć gdzie jest taka apteka? Byłam dziś zakupić, wcześniej brałam inne tabletki i kosztowały mnie 26zł. Dziś byłam w dwóch aptekach i Midiana kosztuje 40. Za głowę się złapałam
zieloneoliwki jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-11, 22:13   #4838
LaCandy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zieloneoliwki Pokaż wiadomość
A ja trochę zmienię temat. Czy jest tu ktoś z Łodzi, kto kupuje Midianę w niższej cenie niż 40zł i może mi powiedzieć gdzie jest taka apteka? Byłam dziś zakupić, wcześniej brałam inne tabletki i kosztowały mnie 26zł. Dziś byłam w dwóch aptekach i Midiana kosztuje 40. Za głowę się złapałam
Mam ten sam problem, z tym że ja jestem z Wrocławia.
Ostatnio kupiłam Midianę tak na szybko, w aptece do której po prostu miałam po drodze i też zapłaciłam 40zł !
Czy ktoś z Was dziewczyny może polecić gdzie we Wrocławiu kupić Midianę najtaniej?

Cytat:
Napisane przez ncl Pokaż wiadomość
Dostałam dzisiaj receptę na Yasmin, ale z zaleceniem, żeby 1. tabletkę wziąć nie pierwszego dnia okresu, jak pisze w ulotce, ale trzeciego.

Wiecie czy ma to jakieś uzasadnienie, czy to tylko "widzimisię" doktora?
Dodam, że to moje pierwsze tabletki.
Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Weź pierwszego, nie słuchaj takich lekarzy
A co do tego tematu (przepraszam za moją ignorancję jeśli takie pytanie już kiedyś się tutaj pojawiło), to w ulotce jest napisane że powinno się pierwszą tabletkę wziąć pierwszego dnia miesiączki żeby mieć pewność zabezpieczenia przed ciążą. ---> ja nigdy wcześniej nie stosowałam żadnej antykoncepcji hormonalnej.

Moja ginekolog powiedziała, że skoro mi nie zależy na tym zabezpieczeniu to mogę wziąć pierwszą tabletkę w ten sam dzień w który u niej byłam, czyli w mój dziewiąty dzień cyklu (miesiączka rozpoczęła się 31, a ja tabletkę pierwszą wzięłam 8).

Powiedzcie mi, czy oprócz samego faktu że - nie jestem 'chroniona' przed ciążą teraz, to może mi to w jakiś sposób zaszkodzić? Przypuszczam, że w tym wypadku takie 100% działanie zapobiegawcze ciąży zacznie się od drugiego opakowania, czy mam rację?

*na chwilę obecną nie potrzebuję żadnego zabezpieczenia przed ciążą, bo po prostu nie jestem aktywna seksualnie

Edytowane przez LaCandy
Czas edycji: 2013-02-11 o 22:15
LaCandy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 16:45   #4839
satyavati
Przyczajenie

sprzedaż/kupno

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2013-02-18 o 17:45
satyavati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-20, 17:08   #4840
Justyna0803
Przyczajenie

Biore asubtelle od 5 miesiecy, przy pierszym opakowniu plamienia, pozniej juz ok, zadnych skutkow ubocznych poza spakiem libido ;/ tanie bo ok.25zl. i wydaje mi sie ze cera mi sie poprawila.

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Dziewczyny ile opakowan asubtelli maksymalnie moge polaczyc? jezeli zapomnialam 15 tabletki , pierwszej z trzeciego tygodnia, dzien wczesniej wspolzylam, wzielam ja razem z 16. musze laczyc opakowania czy moge z nowego np dobrac 7 i wtedy zrobic przerwe. Nie chcialabym laczyc bo ostatnio laczylam.
Justyna0803 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-20, 18:59   #4841
fiorello
Przyczajenie

Dziewczyny a co z ostropestem? Wpływa na tabletki anty? Stosuje któraś z Was?
fiorello jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-22, 11:12   #4842
Karolka_25
Przyczajenie

Post Dot.: Yasmin/Midiana/Asubtela/Lesine - wątek zbiorczy!

kupno/sprzedaż

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2013-02-22 o 15:06
Karolka_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-24, 14:56   #4843
lauretta1979
Raczkowanie

Witam dziewczyny.Troszkę czasu mnie nie było na forum.Chciałam tylko napisać że ja biorę teraz Yasmin ale 2 tabletki dziennie.Bo po jednej tabletce krwawiłam a raczej to było takie"brudne krwawienie" i miałam bóle skurczowe promieniujące aż do pleców i nóg.Teraz mam spokój.Czy któraś z Was brała lub zna osobę która ma zapisane branie 2 szt tych tabletek dziennie??
Pozdrawaim.
Stary 2013-02-24, 15:38   #4844
lauretta1979
Raczkowanie

Witajcie.Ja teraz biorę po 2 tabletki dziennie Yasmin,tak zalecił lekarz bo jak brałam normalnie to miałam bóle i krwawiłam ponad miesiąc.Teraz jest oki.Czy któraś może słyszała o tym aby brac taką dawkę hormonów bez siedmiodniowej przerwy?
Stary 2013-02-24, 16:23   #4845
Frutti
Zakorzenienie

Nie lepiej zmienić tabletek?
Stary 2013-02-24, 20:06   #4846
lauretta1979
Raczkowanie

Nie znam takich tabletek .Próbowałam już chyba wszystkiego.Lekarz stwierdził że dostępne dawki hormonów w antykach to dla mnie za mała dawka.
Stary 2013-02-24, 21:51   #4847
Frutti
Zakorzenienie

Skoro tabletki nie są dla Ciebie, to dlaczego z nich nie zrezygnujesz na rzecz wkładki, zastrzyku lub implantu?
Stary 2013-02-25, 10:59   #4848
martachudzik
Przyczajenie

szczerze mówiąc nigdy czegoś takiego nie słyszałam i trochę jestem w szoku...
martachudzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-25, 11:11   #4849
lauretta1979
Raczkowanie

Jeszcze małe sprostowanie: Taką dawkę Yasmin biorę aby nie nastąpił nawrót endometriozy a nie tak w celach antykoncepcji raczej
pozdrawiam
Stary 2013-02-25, 11:12   #4850
lauretta1979
Raczkowanie

Ale po co mam z nich zrezygnować?Nie napisałam przecież,że źle znoszę te dawkę czy te tabletki Na dziś mogę spokojnie stwierdzić że czuję się świetnie.I jak narazie dobrze współgrają z moim organizmemPo co więc mam kombinować dalej?

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

I nadal Was forumowiczki kochane proszę o odpowiedź jeśli wiecie coś na temat KURACJI YASMIN 2 TABLETKI DZIENNIE bez siedmiodniowej przerwy.Może któraś się z tym spotkała bądź sama stosowała???Pozdrawiam serdecznie

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:04 ----------

Jeszcze małe sprostowanie:
Taką dawkę Yasmin biorę aby nie nastąpił nawrót endometriozy a nie tak w celach antykoncepcji
Pozdrawiam
Stary 2013-02-25, 14:53   #4851
Frutti
Zakorzenienie

Ile masz wziąć tych opakowań bez robienia przerwy?
Jesteś pewna, że masz dobrego lekarza?
Stary 2013-02-25, 17:00   #4852
lauretta1979
Raczkowanie

Jeszcze 4 opakowania czyli kuracja na 40 dni.
A czy jestem pewna że mam dobrego ginekologa?to odpowiem że to jedyny doktor który naprawdę się mną zajął no i co najważniejsze już parę lat temu zdiagnozował i 3 razy już operował poza leczeniem farmakologicznym...gdzie inni (a było tych "specjalistów" wielu)nie wiedzieli co mi jest a nawet jak wiedzieli to mieli mnie gdzieś i nie podejmowali potrzebnych kroków.
Stary 2013-02-26, 19:05   #4853
fiorello
Przyczajenie

Dziewczyny a dla pewności zapytam essentiavit forte nie wpływa na skuteczność tabletek? Ostatnio musiałam się nim trochę nafaszerować ale wolałabym mieć jednoznaczną odpowiedź...
Stary 2013-02-27, 15:00   #4854
Hrabina_Anastazja
Przyczajenie

.
Hrabina_Anastazja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-27, 17:05   #4855
fiorello
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Hrabina_Anastazja Pokaż wiadomość
.

To znaczy...?
Stary 2013-03-07, 08:14   #4856
karola20288
Przyczajenie

Exclamation tabletki midiana

Pani ginekolog przepisała mi tabletki mediana. Mam troszkę nieregularny okres a do tego torbiel wypełnioną płynem surowiczym. 2 razy miałam ją nakłuwana i pobierany był płyn ale ona odnawia się mam teraz tą obecna rok jest tej samej wielkości tylko ostatni okres był koszmarem. Więc pani przepisała je mówiąc że wyregulują mi cykl tylko jak usłyszałam tabletki antykoncepcyjne przeraziłam się... Słyszałam że niektóre powodują niepłodności a ja chce mieć dziecko. A moje pytanie to jakie miałyście objawy po stosowaniu tych tabletek? Słyszałam że przybierania na wadze (miałam koleżankę które przez wakacje duuużo przytyła przez takie tabletki) i są też bóle brzucha. Boje się je stosować tym bardziej że wcześniej byłam u innej pani która mówiła żeby za pół roku przyjść na kontrole a o żadnych tabletkach nie mówiła i w tedy byłam prywatnie.
karola20288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-07, 12:10   #4857
babie_lato
Zadomowienie

Dot.: tabletki midiana

Cytat:
Napisane przez karola20288 Pokaż wiadomość
Pani ginekolog przepisała mi tabletki mediana. Mam troszkę nieregularny okres a do tego torbiel wypełnioną płynem surowiczym. 2 razy miałam ją nakłuwana i pobierany był płyn ale ona odnawia się mam teraz tą obecna rok jest tej samej wielkości tylko ostatni okres był koszmarem. Więc pani przepisała je mówiąc że wyregulują mi cykl tylko jak usłyszałam tabletki antykoncepcyjne przeraziłam się... Słyszałam że niektóre powodują niepłodności a ja chce mieć dziecko. A moje pytanie to jakie miałyście objawy po stosowaniu tych tabletek? Słyszałam że przybierania na wadze (miałam koleżankę które przez wakacje duuużo przytyła przez takie tabletki) i są też bóle brzucha. Boje się je stosować tym bardziej że wcześniej byłam u innej pani która mówiła żeby za pół roku przyjść na kontrole a o żadnych tabletkach nie mówiła i w tedy byłam prywatnie.
Każdy organizm inaczej reaguje na tabletki antykoncepcyjne. Jedna będzie miała dużo skutków ubocznych po tabletkach X, a druga po tych samych tabsach nie będzie miała ich wcale.
Czy miałaś robione badania przed przepisaniem tabletek?
babie_lato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 09:03   #4858
karola20288
Przyczajenie

Miałam tylko usg dopochwowe tylko lub aż zależy dla kogo. Czytałam trochę o tych tabletkach na różnych stronach i przyznaje że boje się je brać. Jak wspomniałam byłam prywatnie i w tedy pani o żadnych tabletkach nie wspomniała teraz byłam na kasę chorych, gdyz prywatnie płace 150 zł, a teraz rodzice juz mnie nie utrzymują i pracuje na pół etatu więc za duzo kasy nie ma. Ale poczekam troche i pójdę do tej prywatnie zobaczymy co powie i do tego czasu nie będę brała... Jakoś wierze bardziej tej prywatnie... Ktoś może mnie skrytykuje ale czytałam dużo o krwawieniach, plamieniach, złym samopoczuciu, ,,humorkach'' ja bez tego je mam no i czego już najbardziej się boje że można przytyć jak wspomniałam wcześniej moja koleżanka dużo przytyła praktycznie jest o połowę większa'' niż była a ja bez tego jestem dość grubiutka. A kolejnym paralizującym mnie faktem jest to że prowadzi to do niepłodności (przynajmniej tak przeczytałam) moja kuracja trwała by 3 miesiące ale już wole pocierpieć i nie ryzykować a słyszałam że po urodzeniu pierwszego dziecka jest lepiej. Pozdrawiam i oczywiście zachęcam do pisania waszych objawów i czy mam racje w tym co pisze wiadomo jesteście bardziej doświadczone niż ja
karola20288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-08, 17:13   #4859
riliana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karola20288 Pokaż wiadomość
Miałam tylko usg dopochwowe tylko lub aż zależy dla kogo. Czytałam trochę o tych tabletkach na różnych stronach i przyznaje że boje się je brać. Jak wspomniałam byłam prywatnie i w tedy pani o żadnych tabletkach nie wspomniała teraz byłam na kasę chorych, gdyz prywatnie płace 150 zł, a teraz rodzice juz mnie nie utrzymują i pracuje na pół etatu więc za duzo kasy nie ma. Ale poczekam troche i pójdę do tej prywatnie zobaczymy co powie i do tego czasu nie będę brała... Jakoś wierze bardziej tej prywatnie... Ktoś może mnie skrytykuje ale czytałam dużo o krwawieniach, plamieniach, złym samopoczuciu, ,,humorkach'' ja bez tego je mam no i czego już najbardziej się boje że można przytyć jak wspomniałam wcześniej moja koleżanka dużo przytyła praktycznie jest o połowę większa'' niż była a ja bez tego jestem dość grubiutka. A kolejnym paralizującym mnie faktem jest to że prowadzi to do niepłodności (przynajmniej tak przeczytałam) moja kuracja trwała by 3 miesiące ale już wole pocierpieć i nie ryzykować a słyszałam że po urodzeniu pierwszego dziecka jest lepiej. Pozdrawiam i oczywiście zachęcam do pisania waszych objawów i czy mam racje w tym co pisze wiadomo jesteście bardziej doświadczone niż ja
takie rzeczy to o każdych tabletach można przeczytać a każdy reaguje inaczej, jak już wyżej napisano
Stary 2013-03-09, 21:03   #4860
mandragona
Marudziara

Niestety nikt tak naprawdę nie jest w stanie przewidzieć działania tablek anty na każdy organizm, nie można nastawiać się negatywnie ... wtedy możemy same sobie wywoływać takie reakcje "chorobowe" na tle przewrażliwienia. Oj zabolała mnie głowa, tak, tak to pewnie po tych tabletkach etc

Ja tabletki brałam rok Midianę , później 6 miesięcy przerwy i znów wracam także do Midiany. Mój organizm nie daje mi żadnych znaków w postaci efektów ubocznych, a też wcześniej miałam problemy z cyklem i inne "kwiatki". Każdy jest indywidualności i trzeba to sprawdzić na własnej skórze. Jeśli chodzi o opinię lekarza to wg. mnie jest ona lekko nieskuteczna ... w końcu to Ty będziesz brała tabletki, a lekarz nawet zapewniając o braku efektów ubocznych może się mylić.

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości