|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4831 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
Cytat:
![]() ja tak bardzo bym chciała załapać się do tej formy, gdzie mam rozmowę we wtorek kurcze. tak bym chciała..... ![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4832 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam coraz gorszy nastrój. To moje pożal się boże wynagrodzenie nie daje mi spokoju, to jakaś paranoja, jak ja mam żyć za takie pieniądze???już walę głową w mur bo nie wiem co mam zrobić, nawet nie ma ofert na pracę w weekendy, k...rwa nawet 300zł nie ma jak dorobić to jest chore, straciłam całą radość życia, nic mnie nie cieszy - k...rwa nie mam zamairu całe życie robić za taką jałmużnę!!!!!
![]() ![]()
#4833 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4834 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4835 |
Zakorzenienie
|
Kukunia rozumiem cię. Ja też od pewnego czasu szukałam czegoś na dorobienie i nic z tego. Miałam np. dziewczynę na korki ale musiałam ją wyrzucić z zajęć. Chodziła w kratkę, sama nie wiedziała co chciałaby poćwiczyć,gramatyki nawet nie próbowała zrozumieć, nie chciało jej się nawet kilku słówek nauczyć (wychodziła z założenia że jak już przyszła to powinno jej samo do głowy wejść
![]() ![]() Zleceń na tłumaczenie można ze świecą szukać. A jak już się trafiło, to zawsze znalazł się jakiś student który tłumaczył stronę za 5-10zł ![]() Ostatnio rozmawiałam ze szkoła językowa 15km od miejsca zamieszkania. Oferowali 6godzin tygodniowo (2 godz w piątek wieczorem i 4 w sobote) za 20zł brutto czyli jakieś 480 brutto. Oczywiste było że oferta skierowana do osób które chcą dorobić. Na początku brali mnie od razu, zachwyceni że szybko znaleźli zastępstwo na kursie, już wysyłali umowę itd ![]() ![]()
![]() |
#4836 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a kwota? szkoda gadać - 3/4 etatu z najniższej ![]() ![]() a wogóle wytłumaczcie mi - dlaczego jest taka cholerna niesprawiedliwość gdzie niektóre małżeństwa zarabiają oboje po 2,5 tyś i żyją swobodnie, nie martwią się o finanse, kupuja co chcą a inni tak klepią biedę - wiem pytanie trochę głupie itd. ale już naprawde krew mnie zalewa jakie inni maja dochody i że potrafia mieć dobrze płatna pracę, a ja mam wiecznie pod górę - przepraszam za żale, ale znów mnie naszło
You shoot me down but I won’t fall I am titanium Edytowane przez Kukunia23 Czas edycji: 2013-03-24 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4837 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4838 |
Inkwizytor
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39950613]Kukunia, rozglądaj się za inną pracą jak ta Cię dobija.
---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Ja myślę, że to jest chyba po części jest fart, przebojowość, umiejętność walczenia o swoje a do tego jeszcze dochodzi zawód/fach, jaki się wykonuje. Poza tym 2500 zł na osobę w mieście to nie jest dużo, to raczej takie minimum i wiele z tego też się nie odłoży, oczywiście to też zależy od tego gdzie się mieszka, jakie ma się rachunki, zobowiązania ect. Mnie nie denerwuje to, że ktoś ma wypłaty tyle i tyle, jeśli na nią zasługuje, natomiast jest wiele osób, które dostają kasę za nic...[/QUOTE] Dokładnie, jeżeli masz kredyt, dziecko lub inne zobowiązania to 2x2,500 tys. netto nie pozwoli ci na spokojne życie... Aczkolwiek w chwili obecnej bardzo bym tyle chciała ![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#4839 |
BAN stały
|
A wg mnie 2500 to duża suma jak na jedną osobą, spokojnie można za to wyżyć, nie mając 1700 zł kredytu. Jak dwoje zarabia tyle i nawet jak ma się dzieci, to da się żyć na normalnym poziomie, nie przymierając z głodu . A co do kredytów to każdy chciałby mieć własne M i kredyt na nie, ale nie każdego stać. Może dla niektórych dziwne będzie, to co napiszę teraz i niektórym się to nie spodoba, ale tłumaczenie,że ja mam kredyt to muszę zarabiać więcej mi się nie podoba. Osoba, która nie pracuję lub mało zarabia, też może powiedzieć, ja muszę zarabiać więcej, bo też chce mieć kredyt i własne M. Mi się wydaję, że lepiej jest budować dom od podstaw, jak mamy swoją działkę, bo możemy go budować X lat i nie musimy zaciągnąć od razu 300 000 kredytu. Możemy najpierw zrobić wylewki, potem za jakiś czas coś innego i tak ciągnąć to aż do skutku, czyli powstania domu w całości.
![]() ![]() Ja bym się bała, w przypadku gdybym pracowała brać kredytu hipotecznego. Zawsze można stracić pracę i co wtedy. Wg mnie trzeba się liczyć z tym, że mimo, że mamy kredyt na dom, to możemy stracić pracę. I albo znajdujemy wtedy nową pracę , albo np pensja męża starcza wtedy na kredyt i życie albo wynajmujemy mieszkanie, do momentu, aż nie mamy nowej pracy i kasy na czynsz, kredyt, a sami np idziemy mieszkać do rodziców. Życie jest nieprzewidywalne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4840 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- Cytat:
![]() Co do liczenia się ze stratą pracy - dla mnie to głupota. Gdybym tak myślała, to mieszkałabym razem z rodzicami i nie miała swojego kąta. Wykorzystałam okazję i uważam, że bardzo dobrze zrobiłam.Byłam już raz bez pracy, na samym początku jak się urządzaliśmy i żyję ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4841 |
BAN stały
|
Mnie bardziej wkurza gadanie, ludzi , którzy uważają, że osoba , która ma kredyt powinna zarabiać więcej niż ta co nie ma kredytu.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4842 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzieci niestety kosztują. Zgodzę się, że jak ktoś je chce, to jak najbardziej da się wyżyć ale na miejskie warunki 5000 zł netto łącznie to nie jest dużo dla rodziny z dwóją dzieci. ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4843 |
Zadomowienie
|
Przełożyli mi rozmowę z poniedziałku na środę. Wkurzyłam się trochę bo poinformowali mnie mailem, wydaje mi się ze powinni zadzwonić, ale cóż. Ciesze się ze zajrzałam na tą pocztę, bo bym pojechała na darmo. Wtedy dopiero byłabym zła.
#4844 | |
BAN stały
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39952052]Dokładnie. Bo nie chodzi o to, aby wyżyć, tylko o to, aby żyć!
Dzieci niestety kosztują. Zgodzę się, że jak ktoś je chce, to jak najbardziej da się wyżyć ale na miejskie warunki 5000 zł netto łącznie to nie jest dużo dla rodziny z dwóją dzieci. ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- [/QUOTE] Zależy o jakich warunkach życia mówimy ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
wszystko kosztuje, wystarczy, że dziecko zachoruje i pach wydasz nagle na antybiotyki nawet z 300 zł. wyprawisz dziecko do szkoły - tysiak. a jak masz dwoje? to tylko tak się wydaje... a z drugiej strony sorry, ale nie pracuje się po to, by mieć tylko na opłaty i co jak co, ale dzieci na kolonie raczej wypada wysłać, często też są zielone szkoły organizowane. nie chodzi o jedzenie na mieście (które nie jest wcale takie drogie) czy kupowanie ubrań (dobrze poszukać, to w drogim sklepie coś taniego znajdziesz) ale o to, by nie biadolić a żyć. bo sorry, zapie**** cały czas i nie stać rodziny nawet na wakacje to przegięcie, a niestety w naszym kraju to norma. Edytowane przez be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 Czas edycji: 2013-03-24 o 12:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4846 |
Inkwizytor
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39952725]ej, kurde, powinni zadzwonić :|
---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- tajkuna, przejdziesz na swoje, to porozmawiamy... wszystko kosztuje, wystarczy, że dziecko zachoruje i pach wydasz nagle na antybiotyki nawet z 300 zł. wyprawisz dziecko do szkoły - tysiak. a jak masz dwoje? to tylko tak się wydaje... a z drugiej strony sorry, ale nie pracuje się po to, by mieć tylko na opłaty i co jak co, ale dzieci na kolonie raczej wypada wysłać, często też są zielone szkoły organizowane. nie chodzi o jedzenie na mieście (które nie jest wcale takie drogie) czy kupowanie ubrań (dobrze poszukać, to w drogim sklepie coś taniego znajdziesz) ale o to, by nie biadolić a żyć. bo sorry, zapie**** cały czas i nie stać rodziny nawet na wakacje to przegięcie, a niestety w naszym kraju to norma.[/QUOTE] Dokładnie. Poza tym nie zapominajmy że do pracy dojechać trzeba, czasem daleko a komunikacja miejska nie funkcjonuje już tak dobrze jak kiedyś. trzeba utrzymać dwa auta + paliwo+ naprawy.
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
BAN stały
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39952725]ej, kurde, powinni zadzwonić :|
---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- tajkuna, przejdziesz na swoje, to porozmawiamy... wszystko kosztuje, wystarczy, że dziecko zachoruje i pach wydasz nagle na antybiotyki nawet z 300 zł. wyprawisz dziecko do szkoły - tysiak. a jak masz dwoje? to tylko tak się wydaje... a z drugiej strony sorry, ale nie pracuje się po to, by mieć tylko na opłaty i co jak co, ale dzieci na kolonie raczej wypada wysłać, często też są zielone szkoły organizowane. nie chodzi o jedzenie na mieście (które nie jest wcale takie drogie) czy kupowanie ubrań (dobrze poszukać, to w drogim sklepie coś taniego znajdziesz) ale o to, by nie biadolić a żyć. bo sorry, zapie**** cały czas i nie stać rodziny nawet na wakacje to przegięcie, a niestety w naszym kraju to norma.[/QUOTE] Ale niektórzy tak żyją od pierwszego do pierwszego i nie stać ich na wczasy, kolonie, wakacje itp i nie wiele mogą z tym zrobić. Jakąś żyją i nic im się nie dzieje. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4848 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[/QUOTE] Powinni, ale i tak się ciesze że napisali i zrobili to wcześniej, a nie np tego samego dnia, bo ja żeby dojechać muszę wyjechać od siebie o 6 rano. To jest też spory koszt. Mam słabe połączenie z Warszawą niestety. Mi pani na to stanowisko od razu przedstawiła warunki i miałam się zdecydować czy jestem zainteresowana. Kasa jak na Warszawę myślę ze nie jest duża, ale ja nie mam innego wyjścia, lepsze to niż siedzenie w domu, najważniejsze dla mnie żeby się zaczepić, dlatego bardzo mi zależy.
![]() |
#4849 |
Konto usunięte
|
jak to napisałaś jakoś żyją...
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4850 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4851 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 |
Raczkowanie
|
Jak jeszcze byłam na studiach czyli jakieś 6 lat temu to dorabiałam sobie jako hostessa. Ale nie mówię tu o żadnych marketach czy ulotkach, tylko o sensownych akcjach marketingowych i targach. Jak był dobry miesiąc to nawet 2 tyś dało się wyciągnąć. Zastanawiam się czy teraz nie zacząć się tym interesować, chociaż mam obawy czy nie jestem już za stara ;d
Co do wyżycia za 2,5 tyś wszystko zależy od miasta, a przede wszystkim od tego czy masz gdzie mieszkać. W P-ń wynajem kawalerki to jakiś 1,5 tyś z opłatami. Doliczając do tego opłaty typu telefon i sieciówka na komunikację miejską to masz jeszcze 15o zł. Zostaje jakieś 850 zł na życie. W tej chwili to wcale nie jest tak dużo, biorąc pod uwagę jak ceny szybko idą w górę. W związku z tym ludzie co raz częściej decydują się na wynajem pokoju ok. 600 zł bo na samodzielne mieszkanie ich nie stać nawet przy zarobkach 2,5 tyś ![]() A co do kredytu na mieszkanie i utraty pracy, witam w moim świecie ![]()
![]() |
#4853 |
Rozeznanie
|
Tajkuna poczekaj aż wyjdziesz za mąż i urodzisz pierwsze dziecko
![]() ![]() Mnie ostatnio przeraża wizja założenia rodziny...napewno przez długi czas dzieci nie będę mieć bo mnie na nie nie będzie po prostu stać, a chce żeby miały jak najlepiej.
#4854 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4855 |
Raczkowanie
|
Oj widzę, że kwestia wyjazdu pojawia się u Was co raz częściej. Też o tym myślę, niestety...
![]() |
#4856 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Najgorszy jest ten stres - jadę do mechanika i nie wiem czy wystarczy kasy z wypłaty na naprawdę, nie wiem czy kolejnego dnia dojadę do pracy, nie mogę nigdzie się ruszyć wieczorem, bo nie mam jak ![]() Jakbym miała wybierać: pokój w większym mieście w PL albo zagranica, to wybiorę zagranicę, wolontariat europejski, tak jak już kiedyś planowałam. Ale to na razie trochę odległe plany, na razie mam zobowiązania w pracy. Nie cytujcie proszę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4857 | |
Zakorzenienie
|
Tajkuna, wszytko zależy w jakiej miejscowości się mieszka i jak wysokie opłaty są itd, i minimalna krajowa nie wystarczy do samodzielnej egzystacji, a w życiu, bo same opłaty wynajem pokoju, mieszkania są olbrzymi a gdzie pieniądze na jedzenie, jakąś przyjemność od czasu do czasu, to jest wegetacji i być może życie na pożyczkach. Mieszkam z rodzicami, i same gołe opłaty na czynsz, światło, wodę zabiera nam co miesiąc około 1000 zł+/-100
Co do rodziny i wychowywania dzieci, 2000 to kwota niestety ale zbyt mała by utrzymać rodzinę, można ale na jakich zasadach, jak wyżej opłaty zabierają około 1000, do tego załóżmy nie ma się samochodu i jeździ komunikacją miejską, czyli koszt wynosi około 300 zł, a gdzie jedzenie, gdzie jakieś wyjście do kina, wycieczkę szkolą, lody dla dziecka, coś słodkiego, leki. Mówiłabyś dziecko przez załóżmy 10 lat, wiesz co nie pójdziesz do kina bo nie mam pieniędzy, nie pojedziesz na zieloną szkołę, nie zrobię Ci komunię, nie kupię cukierków, nie kupię nowej bluzki i masz chodzić w potarganej, takie są realia, i niestety mam wrażenie że 4000 to jest minimum dla 3 osobowej rodziny, by dziecko miało jakieś normalne życie, a rodzice nie musieli sobie wszystkiego odmawiać. W ogóle np moja koleżanka, nie pracuję, jej mąż stracił pracę (jest na zasiłku teraz z UP -500 zł) mają 5 letnie dziecko, i jak mają żyć. On stracił pracę, z winy redukcji etatu, ona nie pracuje, bo nie może znaleźć pracy (mamy ten sam zawód), działa coś tam z avonem, ale praktycznie nic z tego nie ma (jakieś kosmetyki, zniżki, malutko $), od miesiąca rodzice im pomagają, ogólnie im współczuję i w takich chwilach cieszę się że nie mam dziecka i przez takie chore sytuacje jakoś nie ciągnie mnie do niego ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4858 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4859 | |
Inkwizytor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4860 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Jakby każdy czekał z dziećmi, dopóki, nie będzie zarabiał full kasy, to by dzieci się nie rodziły. ![]() ![]() Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-03-24 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.