Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-20, 13:02   #4831
ajah
wańka wstańka

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
W UK idziesz i kupujesz. Czemu tak nie jest u nas? Bo tu nie może być normwalnie i o nienarodzone walczy się bardziej niż o żywe.

Nie było napisane czy ginekologów. Prokurator już w tym kraju udowodnił że lekarz niebędący ginekologiem nie może wypisać tabletki po.
W UK idziesz, ale nie kupujesz.
Środki hormonane sa wdawane na receptę.
Inną drogą jest kontakt z family planning centre. Gdzie mozna otrzymać środki antykoncepcyjne w tym prezeratywy.
Wsjo bezpłatnie.

Co do samotnych matek w UK. Fakt jest taki, ze nadal w wielu przypadkach łatwiej jest tym rodzicom, którzy nie pracują.
Stary 2013-06-20, 13:03   #4832
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
W UK idziesz, ale nie kupujesz.
Środki hormonane sa wdawane na receptę.
Inną drogą jest kontakt z family planning centre. Gdzie mozna otrzymać środki antykoncepcyjne w tym prezeratywy.
Wsjo bezpłatnie.

Co do samotnych matek w UK. Fakt jest taki, ze nadal w wielu przypadkach łatwiej jest tym rodzicom, którzy nie pracują.
Pisałam o tabletce po.
Fakt nie sprecyzowałam.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 13:07   #4833
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Pisałam o tabletce po.
Fakt nie sprecyzowałam.
Tez jest za darmo. Podobna procedura.
Tutaj to tzw. emerency contraception.
Stary 2013-06-20, 13:11   #4834
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Tez jest za darmo. Podobna procedura.
Tutaj to tzw. emerency contraception.
O. kojarzyłam tylko od znajomej farmaceutki że tabletka po jest dostępna w aptece, bez recepty, po rozmowie z farmaceutą.
Stary 2013-06-20, 13:19   #4835
ajah
wańka wstańka

Cytat:
O. kojarzyłam tylko od znajomej farmaceutki że tabletka po jest dostępna w aptece, bez recepty, po rozmowie z farmaceutą.
Sprawdziłam dla pewności.
Niektóre apteki umozliwiaja taką opcję. (listę mozna znalezc w internecie).
Do tego dochodzą IP, tzw. walk in clinics (przyjmują po zamknięciu przychodni) i inne.
Stary 2013-06-20, 13:19   #4836
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Myślę, że to nierealne.
jakakolwiek antykoncepcja hormonalna jest i będzie u nas na receptę, odpłatna 100%.
Byłam w szoku jak tu gdzieś przeczytałam, że są kraje, w których antykoncepcja jest zupełnie darmowa. Poważnie nie miałam o tym pojęcia.

btw. dziwi mnie, że trzech ginekologów z rzędu odmówiło przepisania tej tabletki. na jakiej podstawie?
i tacy ludzie mają leczyć?oO
Cytat:
W UK idziesz i kupujesz. Czemu tak nie jest u nas? Bo tu nie może być normwalnie i o nienarodzone walczy się bardziej niż o żywe.

Nie było napisane czy ginekologów. Prokurator już w tym kraju udowodnił że lekarz niebędący ginekologiem nie może wypisać tabletki po.
Dziewczyna (niejedyna na wizazu) tulala sie po lekarzach, a czas jej sie konczyl, i wszyscy nagle wierzacy i nie daja takich tabletek. Wniosek jak zwykle byl taki, ze powinni miec to napisane na drzwiach albo pani w recepcji powinna to mowic, funduszy tez sie nie ma nieograniczonych.

Jak sie ma dobrego lekarza to przepisze recepte i mozna kupic za okolo 100 zl i miec w portfelu. Ale i tak, wiadomo jakie sa kolejki, jakie jest nastaiwenie lekarzy. Teraz farmaceuci sie kloca o klauzule sumienia.

Niedlugo zatem rowniez bedzie sie taka wizazanka rozpisywac o tulaczce po aptekach, zeby jej sprzedali.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 13:20   #4837
201604181004
Konto usunięte

ajah daj linka proszę
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-06-20, 13:25   #4838
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ajah daj linka proszę
http://www.nhs.uk/Conditions/contrac...#contraceptive
Stary 2013-06-20, 13:52   #4839
panna mati_
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Po raz kolejny popełniłam ten błąd i weszłam z internetową matką która siedzi na wizażu, w dyskusję.
Biczuję się
Drabi, gdzie masz tak fajnie? Ja też chcę! Link plissssss
Stary 2013-06-20, 13:57   #4840
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Dziewczyna (niejedyna na wizazu) tulala sie po lekarzach, a czas jej sie konczyl, i wszyscy nagle wierzacy i nie daja takich tabletek. Wniosek jak zwykle byl taki, ze powinni miec to napisane na drzwiach albo pani w recepcji powinna to mowic, funduszy tez sie nie ma nieograniczonych.
.
Owszem powinna być taka informacja u GINEKOLOGA przed wizytą.
Jednak większość dziewczyn chodzi albo do lekarza rodzinnego albo na sor, gdzie tabletki nie dostanie. I tam traci czas.

A nie chce wywoływać kolejnej burzy ale JEST różnica między tabletką po a zwykłą antykoncepcją.
Stary 2013-06-20, 14:05   #4841
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Dziwi mnie to, że część użytkowniczek wizażu jako nick ma jako swoją nazwę imie_nazwisko (wiem, że pewnie część jest zmyślona albo to jakiś pseudonim ale podejrzewam, że część jest realna - ze dwa razy sprawdziłam z ciekawości na fb i znalazłam profile, które prawdopodobnie należały do tych osób) I co więcej bywa, że takie osoby mają w avatorze swoje zdjęcie albo foto dziecka.

Wiem, że ja to akurat mam fioła na punkcie prywatności w necie, ale po co, aż tak się obnażać?
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-20, 14:15   #4842
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Jednak większość dziewczyn chodzi albo do lekarza rodzinnego albo na sor, gdzie tabletki nie dostanie. I tam traci czas.

A nie chce wywoływać kolejnej burzy ale JEST różnica między tabletką po a zwykłą antykoncepcją.
Wiemy, ze jest roznica, ale nie mozna ludzi doroslych traktowac wszystkich jak dzieci takimi zakazami.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 14:36   #4843
201607231707
Konto usunięte

Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Po raz kolejny popełniłam ten błąd i weszłam z internetową matką która siedzi na wizażu, w dyskusję.
Biczuję się
Uuu, zginiesz marnie.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 14:51   #4844
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

A to nie jest tak, że ginekolog, który odmawia przepisania tej tabletki, musi wskazać innego, który ją przepisze?

Dziwi mnie jak młode kobiety z Wizażu potrafią być infantylne i bezmyślne.

Edytowane przez ciri15
Czas edycji: 2013-06-20 o 14:52
ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 14:55   #4845
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
A to nie jest tak, że ginekolog, który odmawia przepisania tej tabletki, musi wskazać innego, który ją przepisze?
Na pewno jest tak jeśli chodzi o zabieg przerwania ciąży, przy tabletkach chyba nie
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 14:56   #4846
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

Dziwi mnie jak młode kobiety z Wizażu potrafią być infantylne i bezmyślne.
Ginekolog, tak. Tyczy się zarówno antykoncepcji jak i aborcji legalnej na obszarze Polski.
Ale nie tyczy się na przykład dermatologa od którego kobieta chce receptę na tabletkę po, ten ma jedynie skierować do ginekologa i nie ma obowiązku wiedzieć który z nich pisze antykoncepcję a który nie.
Stary 2013-06-20, 14:59   #4847
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Nie rozumiem po prostu sytuacji, gdzie wiesz co się dzieje, wiesz, że to Ty będziesz w ciąży, Ty poniesiesz tego konsekwencje a jednak nic nie mówisz, potem tylko pretensja 'hej, zrobiłeś mi dziecko, dawaj $zmal'. A potem jest zdziwienie, ze nie da, powie ze trzeba bylo cos powiedziec wtedy a nie po fakcie.
Też tego nie rozumiem. Ale też nie rozumiem facetów, którzy nawet nie zapytają o antykoncepcję. Jak nie pytają, znaczy ich to nie interesuje, więc niech się nie dziwią jak się potem okaże, że mają płacić na dziecko, które sami spłodzili.

Cytat:
Ja osobiscie nie szukam w tej kwestii jakiejs sprawiedliwosci bo jej nie znajde, tylko ja moge zajsc w ciaze i tylko ja bede miec problem, wiec to ja przede wszystkim dbam o zabezpieczenie.
Facet też może mieć problem, jak się okaże, że musi płacić alimenty. Nie wszyscy faceci mają ochotę do końca życia pracować na czarno albo legalnie za 1000 zł, żeby nikt im kasy na alimenty nie zabrał.

Cytat:
Weszłam tam i zgadzam się z Tobą, zwłaszcza w kwestii pieniędzy z funduszu.
A propos: kiedyś pisałam o mojej znajomej, która męczy się z mężem co nie chce płacić alimentów i powiedział, że sprzeda swoją ziemię, by ona nie miała z czego ściągnąć.
Co komuś o tym opowiadałam oburzona to słyszę: "nie przejmuj się i tak dostanie z funduszu". Spoko, a z czyich pieniędzy jest fundusz? Jemu niby dług urośnie, ale konsekwencji nie poniesie, bo nie będzie miał mu z czego ściągnąć(ewentualnie z tej ziemi). I takich facetów jest w Polsce mnóstwo, całe społeczeństwo utrzymuje ich dzieci. Nie wiem czy tylko ja jestem taka dziwna, że mnie wku**ia taka niesprawiedliwość.
Też uważam, że to bardzo nie fair. W tym wszystkim irytuje mnie jeszcze, że są ludzie, którzy mają już dzieci, na których utrzymanie ich nie stać i nie będzie stać, ale mimo to kolejne dzieci sobie robią

Cytat:
Dlatego uważam, że tabletki 72h po powinny jednak być bez recepty w ludzkiej cenie. To już sprawa kazdego człowieka, czy bedzie je łykał jak cukierki czy zgodnie z ulotka kiedy faktycznie jest to potrzebne.
To samo można by przecież powiedzieć o… Wszystkich innych lekach. Po co dawać cokolwiek na receptę

Cytat:
Zgadzam się z tym
Stary 2013-06-20, 15:04   #4848
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Ginekolog, tak. Tyczy się zarówno antykoncepcji jak i aborcji legalnej na obszarze Polski.
Ale nie tyczy się na przykład dermatologa od którego kobieta chce receptę na tabletkę po, ten ma jedynie skierować do ginekologa i nie ma obowiązku wiedzieć który z nich pisze antykoncepcję a który nie.
No tak, ale w sumie nie rozumiem, czemu po tabletkę "po" kobiety zgłaszają się wszędzie tylko nie do gina.

Stary 2013-06-20, 15:11   #4849
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, ale w sumie nie rozumiem, czemu po tabletkę "po" kobiety zgłaszają się wszędzie tylko nie do gina.
- bo do gina wstyd iść (serio)
-bo gin przyjmuje prywatnie ( a czym jest 100 zł wobec tysięcy na dziecko, lub nie czarujmy się wobec wizyty u fryzjera czy zrobieniem paznokci!)
-bo ma być już teraz, zaraz, w tej chwili!
-bo ja tak chcę
-bo sa zestresowane ( to akurat rozumiem)
- bo większość ludzi nie zachowuje się logicznie

Osobiście całkowicie nie rozumiem czemu kobieta która potrzebuje tabletki po nie siądzie do neta i wyszuka czy w jej okolicy jest lekarz co przepisuje, lub rano nie podzwoni po gabinetach i nie umówi się na wizytę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-20, 15:17   #4850
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Osobiście całkowicie nie rozumiem czemu kobieta która potrzebuje tabletki po nie siądzie do neta i wyszuka czy w jej okolicy jest lekarz co przepisuje, lub rano nie podzwoni po gabinetach i nie umówi się na wizytę.
Też tego nie rozumiem.

W ogóle uważam, że jak ktoś wie, że będzie chciał w razie czego zażyć taką tabletkę, to powinien wcześniej postarać się ją nabyć. Raz, że może uda mu się zrobić to taniej, bo nie będzie musiał biec do najbliższego ginekologa, który niekoniecznie ma najniższe ceny, a dwa, że będzie wszystko załatwione na spokojnie. Po co utrudniać sobie życie. Jak się zdarzy problem z antykoncepcją, to już się będzie w panice, nie ma co sobie do tego dokładać biegania po lekarzach itp.. Nawet jak się trafi od razu na lekarza, który przepisze receptę i na aptekę, w której się receptę zrealizuje, to zajmie to trochę czasu, który w takiej sytuacji działa bardzo na niekorzyść.
Stary 2013-06-20, 15:20   #4851
Hiyori
Zadomowienie

Cytat:

Jak sie ma dobrego lekarza to przepisze recepte i mozna kupic za okolo 100 zl i miec w portfelu. Ale i tak, wiadomo jakie sa kolejki, jakie jest nastaiwenie lekarzy. Teraz farmaceuci sie kloca o klauzule sumienia.

Niedlugo zatem rowniez bedzie sie taka wizazanka rozpisywac o tulaczce po aptekach, zeby jej sprzedali.
Dwa razy w życiu musiałam skorzystać z tych tabletek, ale to było dawno temu, nie było jeszcze tych do 72 godz, tylko 48 Pamiętam, że numer do lekarza mój chłopak szybko znalazł w necie, w moim mieście jest tzw. POgotowie z takich ginekologów, którzy o każdej godzinie dnia i nocy ci to wypiszą. Zwykle w prywatnych gabinetach u siebie w domu, ale i do pracy możesz im przyjechać. Pierwszym razem byłam u niego 30 min później Teraz już stosuję antykoncepcję hormonalną, więc nie miałabym takiej "paniki" no i starsza jestem przede wszystkim
Hiyori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 15:21   #4852
201604181004
Konto usunięte

Lekarz ci jej ot tak ojej nie przepisze, niestety. Polska
Stary 2013-06-20, 16:19   #4853
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
W moim przypadku to bylo niemozliwe. Nie wiem, czy to takie dziwne, ze w necie nie ma "rankingu" lekarzy. Jesli chodzi o duze miasta, to tak, ale male miejscowosci? Na przykladzie mojego podworka - nie.

Cytat:
Lekarz ci jej ot tak ojej nie przepisze, niestety. Polska
Zgadzam sie.

Tak sobie jeszcze mysle, ze w sumie mowi sie o roznych rodzajach antykoncepcji, ale jakos nikt mi (na jakichkolwiek lekcjach, pogadankach) nie zasugerowal nawet, ze warto miec tabletke "po", gdy stosuje sie prezerwatywy. Powinno byc logiczne, ale sama na to nie wpadlam.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-06-20 o 16:22
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 18:16   #4854
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
W moim przypadku to bylo niemozliwe. Nie wiem, czy to takie dziwne, ze w necie nie ma "rankingu" lekarzy. Jesli chodzi o duze miasta, to tak, ale male miejscowosci? Na przykladzie mojego podworka - nie.
U mnie w rodzinnym mieście to samo.

Stary 2013-06-20, 18:20   #4855
mon_mon
Raczkowanie

Dziwią i wkurzają mnie kierowcy, którzy ignorują czerwone światło na skrzyżowaniu. Byłam na przejściu dla pieszych i czekałam na zielone, kiedy się zapaliło zrobiłam krok do przodu, ale cofnęłam nogę bo zauważyłam, że jakaś (za przeproszeniem) kretynka najwyraźniej nie zamierza się zatrzymać. Żałuję, że nie posłałam w jej kierunku jakiegoś obraźliwego gestu. Przynajmniej ktoś ją strąbił więc tyle mojej satysfakcji.
mon_mon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 19:19   #4856
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Dobry wieczór.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 19:23   #4857
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez winter76 Pokaż wiadomość
Dobry wieczór.
Obecna.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 19:24   #4858
201604181004
Konto usunięte

Jestem.
Stary 2013-06-20, 19:29   #4859
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Jestem
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-20, 19:30   #4860
Suvia
Zakorzenienie

ja też

i ponadto - siedzę nad własnoręcznie upichconym daniem, po całym dniu zapitalania od 5 rano. A ponieważ wg tego wątku jest to niemożliwe, czuję sie wyjątkowa. Superwoman bez kostiumu normalnie, bo se ziemniaki utłuklam z mięsem i surówką

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości