Koty - część VIII - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-03, 09:01   #4831
Kretka666
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część VIII

meire, po sterylizacji można karmić normalną, dobrą karmą, po prostu nie dawać więcej niż dozwolone, żeby kotki trzymały linię Karmy dla sterylizowanych często mają w składzie kukurydzę, zboża - bardzo to dietetyczne
Stary 2014-04-03, 10:45   #4832
201803090921
Konto usunięte

Heloł

Wróciliśmy z wojaży i tak jak planowaliśmy, przywieźliśmy trzecią kotkę do naszego stadka.
Otrzymuję relacje, że nikt się nie pozabijał, krew nie leje się ani futro nie lata, ale wiadomo - musi upłynąć trochę czasu, żeby wszystkie koty poczuły się swobodnie w swoim towarzystwie. Kocica kompletnie nie boi się ludzi, w nocy kimała na mojej poduszce, sukcesywnie spychając mnie na bok, ale do kotów ma dystans, no ale to normalne
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 10:51   #4833
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez meire Pokaż wiadomość
Kusum, no tak patrzyłam na skład tej karmy, to szału nie robi...
Te wszystkie karmy dla "wysterylizowanych kociąt brytyjskich", "dla długowłosych, ale dla maine coonów, bo dla nowerskich leśnych już nie", to chwyt marketingowy.
Dla lepszej skóry i sierści lepiej dodawać do karmy kapkę Omeganu niż liczyć na zawartość oleju w suchej (!) karmie.
Kot z problemami z pęcherzem może dostawać pastę zakwaszającą, niekoniecznie specjalną, drogą karmę - warto zapytać o taką możliwość weterynarza, moim zdaniem polecanie specjalistycznych karm wynika też z tego, że nie ufają ludziom, że będą im regularnie podawać tabletki, pasty czy inne specyfiki, no a siłą rzeczy karmę podajesz codziennie.

Trzeba na to patrzeć z lekką nieufnością. Na swoim kocie sprawdzałam karmy "weterynaryjne" dla wrażliwców i faktycznie w kuwecie było po takich ładnie, kotu się nie odbijało i nie wymiotował. Po wyleczeniu brzuszka wróciłam do normalnej karmy.

Mam 2 wysterylizowane koty, jednego dorosłego, drugiego kociaka i oboje jedzą tę samą karmę bezzbożową. Przy wyborze karmy zwracam uwagę (prócz składu, ilości mięsa, białka, cukru) na wielkość krokietów, bo mam jeden taki odkurzacz, który małe chrupki szybko połyka, a potem ma problemy.
Cytat:
Poza tym mają bardzo dużo ruchu, bo uwielbiają szaleć ze sobą, biegać po całym mieszkaniu.. my też się z nimi dużo bawimy.. więc mam nadzieję, że się nie nabawią otyłości...
To jest bardzo ważne, tak trzymaj!
Cytat:
Malla, masakra z tymi sznurówkami... jak ja Bogu dziękuję, że moje koty nie są zainteresowane zjadaniem niczego, co nie jest karmą... aż się zastanawiam czasami, co ja mam za zwierzęta.. kwiatów nie jedzą, buty mam na zewnątrz, tez nie ruszają.. dzieć mi zostawia często jakieś zabawki, to tez tylko się tym bawią...
Mam nadzieję, że małej nic nie będzie...
Dziękujemy

Z kotami jak z dziećmi, nigdy nie wiadomo, czy nagle nie zachce im się włożyć pazura do kontaktu albo polizać rozgrzany olej 10-letni kot może nagle zainteresować się fruwaniem z 10 piętra.

Trzeba dostosowywać mieszkanie do kotów oprócz ich wychowywania. Prócz takich oczywistości jak siatka na oknie musiałam założyć kłódkę (!) na szafkę z karmą, do innych szafek podorabiać zatrzaski i haczyki, bo mój kocur notorycznie je otwierał i wywalał zawartość (np. woreczek śrubek, takich w sam raz do połykania). Po zamknięciu karm i żwirku w szafce nie miałam już w niej miejsca na śmietnik, więc stoi na zewnątrz i oczywiście kocur z nudów lubi go przewrócić i w nim pogrzebać (na szczęście już prawie zarzucił ten proceder odkąd ma kocie towarzystwo).

Nie mam sznurków ani nitek na wierzchu prócz sznurówek i ewentualnych ubrań wiszących na suszarce. Jak zauważyłam, że Niunia zjada ogony myszek, to je poucinałam (swoją drogą, jakie to badziewie, uszy zaraz odpadają, koraliki zamiast oczu, ogon można wyjąć mocniejszym pociągnięciem...).

Zrobiłam w nocy porządek przy butach, kozaki wypastowałam, schowałam do pudełka i do szafy (kozaki, buty zimowe i eleganckie trzymam w szafie w pudełkach, to zajmuje sporo miejsca), bieżąco używane wypastowałam i zaimpregnowałam, sznurówki zawiązałam i wplotłam w siebie ciasno tak, by nie wystawały końcówki. Wyjęłam stare skórzane kapcie, które kocur namiętnie gryzł, gdy wymieniał zęby i postawiłam obok słupek do drapania z gryzakiem Pet Stages - może będzie to jakaś licha alternatywa
Cytat:
Napisane przez Sziket Pokaż wiadomość
Wróciliśmy z wojaży i tak jak planowaliśmy, przywieźliśmy trzecią kotkę do naszego stadka.
Otrzymuję relacje, że nikt się nie pozabijał, krew nie leje się ani futro nie lata, ale wiadomo - musi upłynąć trochę czasu, żeby wszystkie koty poczuły się swobodnie w swoim towarzystwie. Kocica kompletnie nie boi się ludzi, w nocy kimała na mojej poduszce, sukcesywnie spychając mnie na bok, ale do kotów ma dystans, no ale to normalne
Bez zdjęć się nie liczy
Stary 2014-04-03, 11:01   #4834
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Bez zdjęć się nie liczy
Póki co, mam..dwa Wróciliśmy dopiero wczoraj wieczorem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0250.jpg (129,0 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0251.jpg (86,3 KB, 22 załadowań)
Stary 2014-04-03, 11:06   #4835
Malla
Nie depcze krokusów

Jesteś usprawiedliwiona

Bure rządzi!
Stary 2014-04-03, 11:19   #4836
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Kusum, no tak patrzyłam na skład tej karmy, to szału nie robi...
A Ty czym karmisz?... nasłuchałam się od weta o otyłości i innych problemach zdrowotnych po sterylce i teraz się stresuję, że źle je karmię... dostęp do suchej mają non stop.. mam nadzieję, że nie będą się zapychać na siłę i nie przytyją... karma 2kg wystarcza nam dokładnie na miesiąc na dwa koty... mokre dostają dwa razy dziennie.. i jedzą mniej, niż wcześniej...
Poza tym mają bardzo dużo ruchu, bo uwielbiają szaleć ze sobą, biegać po całym mieszkaniu.. my też się z nimi dużo bawimy.. więc mam nadzieję, że się nie nabawią otyłości...

Malla, masakra z tymi sznurówkami... jak ja Bogu dziękuję, że moje koty nie są zainteresowane zjadaniem niczego, co nie jest karmą... aż się zastanawiam czasami, co ja mam za zwierzęta.. kwiatów nie jedzą, buty mam na zewnątrz, tez nie ruszają.. dzieć mi zostawia często jakieś zabawki, to tez tylko się tym bawią...
Mam nadzieję, że małej nic nie będzie...
Moje prawie suchego nie jedzą. Miska idzie na dwa dni, na dwa koty. Jak już je przyciśnie to może coś pochrupią.
Kotka je barfa, kot puszki Animondy i barfa. Lubi chłopak swoje puszeczki i jest nieszczęśliwy jak mu nie dam. Nie będę mu zabierać, bo później jeszcze mięskiem dopchnie.
Wczoraj trochę pocztalam o problemach u kastratów: układ moczowy - to nie tylko problem kastratow, ale wszystkich kotów, problemy z wagą - każdego kota można spaść, z kamieniem i zębami to tez nie jest jakaś specyfika. Więc to tylko marketing koncernów.
Wystarczy zadbać żeby kot dużo pił, jadł mokre i mięso. Niestety żaden kot nie pije tyle ile powinien. Dlatego lepsze są karmy mokre.
Cudowny składnik tych karm to metionina Aminokwas, który naturalnie występuje w mięsie i jajach. Samo mięso zakwasza mocz kota, bez super wypasionej karmy RC

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Cytat:

Bure wiadomo...
No ładna kicia. Jak się nazywa?

Bure juz nawet na fejsie rządzi
Stary 2014-04-03, 11:19   #4837
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Moje prawie suchego nie jedzą. Miska idzie na dwa dni, na dwa koty. Jak już je przyciśnie to może coś pochrupią.
Kotka je barfa, kot puszki Animondy i barfa. Lubi chłopak swoje puszeczki i jest nieszczęśliwy jak mu nie dam. Nie będę mu zabierać, bo później jeszcze mięskiem dopchnie.
Wczoraj trochę pocztalam o problemach u kastratów: układ moczowy - to nie tylko problem kastratow, ale wszystkich kotów, problemy z wagą - każdego kota można spaść, z kamieniem i zębami to tez nie jest jakaś specyfika. Więc to tylko marketing koncernów.
Wystarczy zadbać żeby kot dużo pił, jadł mokre i mięso. Niestety żaden kot nie pije tyle ile powinien. Dlatego lepsze są karmy mokre.
Cudowny składnik tych karm to metionina Aminokwas, który naturalnie występuje w mięsie i jajach. Samo mięso zakwasza mocz kota, bez super wypasionej karmy RC

To tak jak moje; teraz tylko trzeba będzie trzecią kotkę nauczyć jeść mokre, bo niestety ona jest fanką chrupów

Cytat:
Bure wiadomo...
No ładna kicia. Jak się nazywa?

Jeszcze nie ma imienia "od nas" - imię przyjdzie samo, wyznaję taką zasadę
Wg.papierów to Fila, ale nie pasi mi jakoś nazywanie kota tak jak buty sportowe :P

Edytowane przez 201803090921
Czas edycji: 2014-04-03 o 11:25

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-03, 11:22   #4838
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Stary 2014-04-03, 11:42   #4839
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Bure wiadomo...

Cytat:

Ale mieliśmy wpaść z wielką pompą, a w trakcie obcinania zdjęć usłyszałam mlaskanie szarego szewczyka...
Cytat:
To tak jak moje; teraz tylko trzeba będzie trzecią kotkę nauczyć jeść mokre, bo niestety ona jest fanką chrupów
Nie rozumiem kotów nie jedzących puszek albo mięska.
Nie rozumiem też ludzi nie lubiących czekolady
Cytat:
Jeszcze nie ma imienia "od nas" - imię przyjdzie samo, wyznaję taką zasadę
Wg.papierów to Fila, ale nie pasi mi jakoś nazywanie kota tak jak buty sportowe :P
To może Odidos?
Stary 2014-04-03, 11:49   #4840
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Zrobiłam w nocy porządek przy butach, kozaki wypastowałam, schowałam do pudełka i do szafy (kozaki, buty zimowe i eleganckie trzymam w szafie w pudełkach, to zajmuje sporo miejsca), bieżąco używane wypastowałam i zaimpregnowałam, sznurówki zawiązałam i wplotłam w siebie ciasno tak, by nie wystawały końcówki. Wyjęłam stare skórzane kapcie, które kocur namiętnie gryzł, gdy wymieniał zęby i postawiłam obok słupek do drapania z gryzakiem Pet Stages - może będzie to jakaś licha alternatywa
Niesamowite jak koty potrafią zmotywować do zrobienia porządków

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Fajna, oby się zdrowo chowała i zintegrowała z kocimi współlokatorami

Wygłaskać proszę koniecznie (pozostałe też, aby się pokrzywdzone nie czuły)

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2014-04-03 o 11:50
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 11:50   #4841
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:

Ale mieliśmy wpaść z wielką pompą, a w trakcie obcinania zdjęć usłyszałam mlaskanie szarego szewczyka...

Nie rozumiem kotów nie jedzących puszek albo mięska.
Nie rozumiem też ludzi nie lubiących czekolady
Nie umieściłaś jej w funpage to masz - zeżrę Ci sznurowadła Dobrze Ci tak!!!!

Tego drugiego też nie rozumem i nie popieram!!!

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 12:02   #4842
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Niesamowite jak koty potrafią zmotywować do zrobienia porządków

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Fajna, oby się zdrowo chowała i zintegrowała z kocimi współlokatorami

Wygłaskać proszę koniecznie (pozostałe też, aby się pokrzywdzone nie czuły)
U mnie też się sprząta odkąd są koty. Nie ma zostawiania kubeczków na blacie, bo wszystko ląduje na podłodze.

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Nie umieściłaś jej w funpage to masz - zeżrę Ci sznurowadła Dobrze Ci tak!!!!

Tego drugiego też nie rozumem i nie popieram!!!
Stary 2014-04-03, 12:09   #4843
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
U mnie też się sprząta odkąd są koty. Nie ma zostawiania kubeczków na blacie, bo wszystko ląduje na podłodze.
Moje jeszcze na to nie wpadły, ale zostawianie brudnych naczyń w zlewie wiąże się zawsze z ich wstępnym umyciem przez kosmitów
Cytat:
zeżrę Ci sznurowadła Dobrze Ci tak!!!!
Bo z założenia to nie ma być strona o moich kotach, tylko społeczność wielbicieli burych kotów. Ma szerzyć ideę wyplenienia wszelkich innych odmian kolorystycznych Chciałabym, żeby ludzie wklejali tam zdjęcia swoich burych kotów, to nie ma być blog, tylko strona społecznościowa. Czekam na realizację logo/znaku wodnego, za który oficjalnie zapłacę graficzce znanej z tego forum. Będzie do umieszczania na kubeczkach.

Niuńka będzie się tam pojawiać jako "typowa towarzyszka Burego" (jest teraz moda na strony o typowych studentach i pracownikach).

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2014-04-03 o 12:11
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-03, 12:14   #4844
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Bo z założenia to nie ma być strona o moich kotach, tylko społeczność wielbicieli burych kotów. Ma szerzyć ideę wyplenienia wszelkich innych odmian kolorystycznych Chciałabym, żeby ludzie wklejali tam zdjęcia swoich burych kotów, to nie ma być blog, tylko strona społecznościowa.
Ty kocia rasistko!!!!!!!

Mój facebook
Stary 2014-04-03, 12:29   #4845
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Ty kocia rasistko!!!!!!!
Taka mądra jesteś, a sama masz burego rasowego!

A tak serio, to przypominam dziewczyny o akcji Mój Kot Ma Dom! Obejmuje zarówno koty adoptowane, jak i zakupione, a także psy, świnki, króliki, szczury... czyli wstępujące i zstępujące elementy kociego łańcucha pokarmowego
http://mojkotmadom.blogspot.com
Stary 2014-04-03, 12:30   #4846
Kusum
Zakorzenienie

A mi się właśnie kliknęły puszeczki z zoo+. Wezme na testy Applawsa mokrą i suchą, Feringę i Catz Finefood. Wszystko pakiety próbne. Zobaczymy czy coś posmakuje.
Stary 2014-04-03, 12:33   #4847
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
U nas stoi wysoka szklanka na biurku, specjalnie z wodą dla Florek, bo najchętniej z niej piją, nie wywracają Mają jeszcze 2 inne źródła wody w pokoju plus jedno w kuchni, ale najwięcej ze szklanki ubywa.
Stary 2014-04-03, 12:36   #4848
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Taka mądra jesteś, a sama masz burego rasowego!

A tak serio, to przypominam dziewczyny o akcji Mój Kot Ma Dom! Obejmuje zarówno koty adoptowane, jak i zakupione, a także psy, świnki, króliki, szczury... czyli wstępujące i zstępujące elementy kociego łańcucha pokarmowego
http://mojkotmadom.blogspot.com
Ale to wyklucza inne kolory i koty np. niebieską Ambrusię
A Horus nie jest bury tylko brown (black) spotted tabby to takie wypasione bure

Ja się polecam w Poznaniu i okolicach w akcji Mój Kot ma Dom

Mój facebook
Stary 2014-04-03, 13:31   #4849
ziazik
Rozeznanie

Cytat:

Ja się polecam w Poznaniu i okolicach w akcji Mój Kot ma Dom
a ja we Wrocławiu
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-03, 13:50   #4850
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Ale to wyklucza inne kolory i koty np. niebieską Ambrusię
A Horus nie jest bury tylko brown (black) spotted tabby to takie wypasione bure
Daniels jest brown mackerel tabby, czyli jest makrelą i jest z tego dumny!
Stary 2014-04-04, 09:12   #4851
201803090921
Konto usunięte

Cytat:

Ja tam nie potrafię ładnie określić burości Grubaśnika i roboczo nazwanej Grubaśnicy, acz on ma więcej czarnego i ogólnie wchodzi w zimne odcienie burości, a ona jest rudawa. Taki misz-masz, choć arystokratycznego rysu za grosz tam nie ma :P
Stary 2014-04-04, 09:19   #4852
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Florki też takie, dumne i szczęśliwe! Mają jeszcze rude brzuszki.
Stary 2014-04-04, 09:38   #4853
Suvia
Zakorzenienie

poka zdjęcie z rudym brzuszkiem

ukrywamy się od rana...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0001.jpg (116,5 KB, 23 załadowań)

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-04, 09:44   #4854
Kusum
Zakorzenienie

U nas od rana nadzor budowlany. Kot siedzi w oknie i gapi sie na koparki Jak to chlopak...
Stary 2014-04-04, 13:01   #4855
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość

ukrywamy się od rana...
hah skąd ja to znam?
u mnie poźniej będzie to samo- pakuje się na studia więc cała torba kota
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-04, 15:10   #4856
Suvia
Zakorzenienie

chce jechać z Tobą, w torbie oczywiście

patrzcie i płaczcie (z zazdrości!). Różne rzeczy ludzie mają na lodówce, my mamy Feluta:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0001.jpg (64,5 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0002.jpg (82,5 KB, 16 załadowań)

~ Hank Moody
Stary 2014-04-04, 15:21   #4857
marea
Wtajemniczenie

Dziwwczyny pamiętacie o zamawaniu z zooplusa przez stronę fundacjo jak nizej ?
Mi zdarza się zapominac czasem dlatego przypominam

Cytat:
Wizażowe kotomaniaczki wspierają pomoc bezdomnym kotkom.
Robiąc zakupy w zooplus klikamy na zooplusowy link na stronie
http://kotangens.org/
Nas to nic nie kosztuje, a zyskują kocie brzuszki

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-04, 15:30   #4858
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
patrzcie i płaczcie (z zazdrości!). Różne rzeczy ludzie mają na lodówce, my mamy Feluta:
Ja bym się bała podejść do lodówki widząc na niej głodnego kota... Z każdej strony głodne koty!
Stary 2014-04-04, 15:33   #4859
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Dziwwczyny pamiętacie o zamawaniu z zooplusa przez stronę fundacjo jak nizej ?
Mi zdarza się zapominac czasem dlatego przypominam
pamiętam

Cytat:
Ja bym się bała podejść do lodówki widząc na niej głodnego kota... Z każdej strony głodne koty!
5 głodnych kotów!! jeszcze mam kotownię siostry tam obok (Felut w centrum, to oczywiste)

~ Hank Moody
Stary 2014-04-04, 15:51   #4860
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Jak tylko będę miała możliwość cyknięcia fotki - oczywiście, będzie sesja erotyczna Mają "rude łono" dokładnie

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości