|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4831 |
maszyna, nie człowiek
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Mogę zadać po raz kolejny pytanie, które zawsze pozostaje bez konkretnej odpowiedzi...? Co rozumiecie poprzez słynną "pracę biurową"? Nigdy nie wymieniacie konkretnych kwalifikacji i obowiązków jakie się wam kojarzą z ową pracą biurową, jedynie niektóre wizażanki podkreślały, że np. byle nie z fakturami bo to nuda/nie znają się...
#4832 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4833 |
Raczkowanie
|
proszę powiedzcie mi jak to jest z urlopem.
Mam 26 dni urlopu, pracuje teraz nie w zawodzie i chce isć na staż. Czy będę mogła normalnie wziąć w maju tydzien urlopu? czy dopiero jak przepracuje miesiąc to dwa dni itd ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4834 |
Konto usunięte
|
Zależy czy to twoja pierwsza czy kolejna umowa o pracę. Jak kolejna to od razu masz cały urlop, a jak pierwsza to nabywasz proporcjonalnie co miesiąc kolejne dni.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4835 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Przejdą mi wszystkie dni w takim razie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To praca na etat, czy umowa zlecenie ?
![]() ![]() |
![]() |
#4837 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4838 |
maszyna, nie człowiek
|
Też tego nie rozumiem, bo każda moja praca była biurowa, w każdej robiłam coś innego, czułam inną odpowiedzialność i wymagano ode mnie innych zdolności. "Praca biurowa" to hasło-śmieć.
#4839 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4840 |
Zakorzenienie
|
To prawda praca biurowa to hasło ogólne. Najlepiej jest zaznaczać czego się szuka. Ja też w każdej pracy robiłam coś innego.
W 1 firmie zajmowałam się wprowadzaniem danych i audytem (odmóżdżające ale kasa była super) w 2 firmie zajmowałam się archiwizacją dokumentów (odmóżdżająca praca ale kasa dobra) W 3 miejscu byłam sekretarką (rejestrowanie poczty, kontakt z prokuraturą/sądem/urzędami, pilnowanie, żeby policjanci odebrali swoje sprawy z sekretariatu, wysyłanie faksów i odbieranie telefonów i inne takie pierdoły) W 4 miejscu prowadziłam statystykę przestępstw (cyferki, wykresiki i inne takie) + rejestrowanie śledztw i dochodzeń (czyli tak jak rejestrowanie poczty) - w cyferkach było mi bosko ![]() W 5 miejscu prowadziłam stronę internetową gazety, obsługiwałam klientów, pisałam drobne artykuły, obsługiwałam maila czyli coś jak sekretarka i dziennikarka w jednym W obecnym miejscu obsługuję klientów ale w stopniu wysoce merytorycznym (dział emerytury i renty - wiedzy ogrom, klienci różni, tematy często też trudne - np. tacy górnicy i ich zjazdy :P). Czego szukam - chciałabym pracować w wydawnictwie bądź redakcji, mieć kontakt z klientami ale nie w takim wymiarze w jakim mam teraz (że nawet na siku nie ma kiedy wyjść i zamiast skupić się na pracy to skupiasz się na tym, żeby w gacie nie zrobić :P), nadal na wysokich umysłowych obrotach ale kreatywnie. To byłoby spełnienie moich marzeń ![]()
#4841 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4842 | |
maszyna, nie człowiek
|
I dokładnie to mam na myśli, kilka razy pytałam co konkretne ma się kryć pod tym hasłem i odzewu od marzących o takiej pracy nie było. Też zajmowałam się różnymi rzeczami, od archiwizacji dokumentów, przez finalizowanie transakcji w systemie + wystawianie faktur po bardzo dokladnie analizy i kalkulacje podatkowe.
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
![]()
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 ![]() Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2015-03-22 o 11:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4843 |
Zakorzenienie
|
Sama na dźwięk słowa "przeprowadzka" mam taki odruch
![]() Nie wiem ile razy się człowiek może przeprowadzać, za pracą, jeszcze rozumiem jakieś konkretne pieniądze, ale przeprowadzka żeby mieć pracę z zarobkami rzędu 1.600 -2.000 -to dziękuje bardzo.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2015-03-22 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4844 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie ostatnio pojawiło się ogłoszenie na księgową, ale wymagania minimum rok doświadczenia i nie zadzwonili do mnie nawet ![]() Ostatnio słyszałam, że u mnie w up zarabiają po 2500 . Myślałam, że w urzędach są niższe zarobki tak do 1800 zł. Nie wiem ile w tym prawdy. Chyba, że te 2500 zł to po iluś latach jest. 2500 zł to bardzo dobra kwota, szczególnie jak na up, gdzie panie nic wiele nie robią , plotkują do woli, przeglądają allegro ( sama widziałam jak babka z up jak do jej pokoju weszłam, siedziała na allegro, biurko czyste, ani jednego dokumentu na nim nie było ) . Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2015-03-22 o 12:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4846 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4848 |
Rozeznanie
|
No ja jak się rejestrowałam ostatnio w up, to podawałam swój e-mail. Na ten e-mail miały niby mi ogłoszenia przychodzić . Jak się domyślacie, ani jednej oferty pracy na e-mail nie dostałam. Przy podpisywaniu się wypełniałam kartę -indywidualny profil czy jakoś tak się to nazywało. Dzięki temu urzędnik miał mi pracę znaleźć - tak zrozumiałam . Pracy nie znalazł. Może swoim znajomym , komuś z rodziny pomagają, ale nie obcym.
Talony na święta, trzynastki, wczasy pod gruszą, dofinansowania do kolonii mają tych bonusów trochę. Talony dobra rzecz. Sama pracując w szkole dostałam raz talon na 500 zł, a raz na 300 zł. Za talony kupiłam czajnik elektryczny, opiekacz, gofrownicę ( ta się zepsuła jak na złość, a tak lubię gofry ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4849 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4850 |
Raczkowanie
|
Praca biurowa to jest szeroko pojęta praca, ale myśle, że głównie jak o tym piszemy to nie mamy na myśli pracy w miejscach typu parabanki, chwilówki i call center.
Znacie może jakieś stronki, które pomogą przygotować się do rozmowy? Wiem, że jest ich mnóstwo, ale może są jakieś godne uwagi dla Was? Jak sobie radzicie ze stresem, czy przy każdej kolejnej rozmowie trochę stres odpuszcza? Ja nie potrafię się wyluzować ani przed ani w trakcie rozmowy(miałam ich na bezrobociu aż dwie ![]() Temat urzędników był tutaj przewijany chyba z 100 razy, naprawdę znowu musiscie go rozwlekać? Są różne urzędy, różne stanowiska, różny zakres obowiązków tak jak w każdej innej pracy, dlatego pisanie o tym poraz któryś raz robi się męczące..
#4851 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() |
#4852 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się w całej rozciągłości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4853 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja szukam pracy w księgowości: pomoc księgowej- chce zacząć od najniższego szczebla, żeby jak najwięcej się nauczyć, a też w ogłoszeniach często jest używana forma : pracownik biurowy w dziale księgowosći. Ogólnie to wiem o co Ci chodzi, jednak często używamy tego skrótu z przyzwyczajenia. Może też jak ktoś specjalizuje sie w wąskiej dziedzinie to nie chce tutaj zdradzać tego.
![]() |
#4854 |
Konto usunięte
|
Ja pod pracą biurową widzę "księgowa, doradca podatkowy" i poboczne od tego. Chciałabym iść w zawód po studiach. Ale biur podatkowych jak na lekarstwo (w moich regionach), a z US - wiadomo, jak to jest...
Ktoś pisał,że mieszka w małym mieście 40 tysięcy, heh. To ja chyba jestem "ze wsi", bo u mnie jest jakieś 7 tysięcy osób, z czego większość dojeżdża do miasta wojewódzkiego, kolejna część w ogóle nie pracuje, a młodzi wyjeżdżają z tej dziury. Ale to mały off-topik. Ja czytam Was, ale w sumie nie odzywam się, bo nie ma ciekawych ofert, same parabanki, chwilówki czy call-center. Ale to praca na dorabianie, a nie na utrzymanie się samotnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4855 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() |
#4856 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moja nibymiala byc raczej biurowa. ale jednak okazala sie raczej przedstawicielem handlowym i tak jakby call center w jednym (obdzwon potencjalnych klientow - w biurze, umow sie na spotkanie. chodz po klientach itp.). takze no... ja na pewno moge powiedziec co dla mnie nie jest praca biurowa. np. 1. praca w banku, w praktyce owszem tak jakby biurowa, ale dzis jest to przede wszystkim sprzedaz. masz plan sprzedazowy i musisz go wykonac. 2. call center rownież, niby w biurze, ale to tez tak jakby sprzedaz (no wiem, nie zawsze bo rozne sa call center, ale jest to jakas forma wyrobienia okreslonego planu). 3.przedstawiciel handlowy - jezeli ma biuro, gdzie musi sie umowic z klientami, a potem jezdzic do nich i sprzedawac, to tez nie zaliczam tego do pracy biurowej. Edytowane przez cyanide sun Czas edycji: 2015-03-22 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Raczkowanie
|
Mam jutro 2 rozmowy, może coś się ruszy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4858 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4859 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzisiaj mam rozmowę w Lewiatanie między 10 a 13, tak mi napisał facet od rerutacji,że miedzy tymi godzinami mam przyjść. Ciekawa jestem co oferują, bo nawet nie pamiętam,żebym składała CV do nich, no ale skoro zapraszają to pójdę. Z gorączką i ledwo żywa,kichając co sekundę,ale co ja poradzę. Ciekawa jestem jakie u nich są zarobki, bo watpię,że dadzą od razu UoP raczej umowę na zlecenie zaproponują. ---------- Dopisano o 08:00 ---------- Poprzedni post napisano o 07:03 ---------- Jeśli chodzi o mnie praca biurowa- to szeroko pojęte zagadnienie, i może sama trochę źle napisałam. Wolałabym pracować jako np. Sekretarka, Recepcjonistka. Właśnie znalazłam fajną stronę z ciekawymi ofertami szkoleń, tylko ciekawa jestem jaka cena. Miałam kiedyś rozmowę, gdzie w ogłoszeniu pisało Pracownik Biurowy a okazało się,że to przedstawiciel handlowy z chodzeniem po klientach od drzwi do drzwi.... Wiec z pracą w biurze miało to tyle wspolnego co stad do księżyca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, powiedzcie mi czy pracując jako sekretarka, piszecie według szablonów jakieś podania,wezwania, upoważnenia czy samemu ?
ostatnio na rozmowie miałam upoważnienie napisać. Miałam też posegregować dokumenty. ( posegregowałam, ale nie wiem które są ważne i ważniejsze, czy pity, czy umowy, czy upoważnenia. Jakie traca ważność bo się przedawniły) Albo odpowiedzieć na pytanie o rodzaje faktur, listów przewozowych. Nie wiedziałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:02.