Sierpnióweczki 2016! Część III. - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-04-15, 15:22   #4831
florencee
Zadomowienie

Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część III.

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
My wadliśmy na pomys na majówke chyba 3 lata temu do wrocka do zoo pojechac never everrrr... tyle wiary tłok itd... Myśle że bedzie wycieczka na RODos ( rodzinne ogródki działkowe ) do teściów na grilla rodzinnego ze szwagrami.

Co do rzeczy złuszczających na stopy też sie zastanawiam mam z Bingo spa granulat do wody - polecam wszystkim fantastyczny nózie jak u niemowlaka po tym tylko on na kwasach owocowych i moczniku i też sie zastanawiam czy można. Sezon japonkowy sie u mnie zbliża , ja zazwyczaj na końcu maja wskakuje w japonki i łaże w nich do początku października :P . Chciała zrobić sobie zabieg na stopy i hybrydy żeby mieć spokój na troszkę i nie wiem czy mogę
To może napisz skład tego granulatu to poszukamy.
Zabieg na stopy to pewnie można znaleźć taki żeby był bezpieczny, hybrydy można.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:22   #4832
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
haha
Masz rację, nie ładnie
No nie? w końcu szacunek jej się należy zamówiłam ciastka chociaż już zjadłam dzisiaj pączka, trochę czekolady i lizaka... gdzie moja silna wola kurczę nie chcę żeby mi się dziecko od słodkiego uzależniło

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:25   #4833
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aniol1985 Pokaż wiadomość
My wadliśmy na pomys na majówke chyba 3 lata temu do wrocka do zoo pojechac never everrrr... tyle wiary tłok itd... Myśle że bedzie wycieczka na RODos ( rodzinne ogródki działkowe ) do teściów na grilla rodzinnego ze szwagrami.

Co do rzeczy złuszczających na stopy też sie zastanawiam mam z Bingo spa granulat do wody - polecam wszystkim fantastyczny nózie jak u niemowlaka po tym tylko on na kwasach owocowych i moczniku i też sie zastanawiam czy można. Sezon japonkowy sie u mnie zbliża , ja zazwyczaj na końcu maja wskakuje w japonki i łaże w nich do początku października :P . Chciała zrobić sobie zabieg na stopy i hybrydy żeby mieć spokój na troszkę i nie wiem czy mogę
Jak coś się dowiesz, daj znać

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

Cytat:
Napisane przez Fantasmagori Pokaż wiadomość
A co do chrztu to my byliśmy do tej pory tylko raz daliśmy "garnuszek na klocuszek" i 50 zł, nie byliśmy chrzestnymi a też u nas się nie daje jakoś dużo kasy na chrzciny/komunie/wesela bo i też nie mamy super bogatych rodzin
U Nas z reguły kasa, łańcuszki, kolczyki itp.
Z zabawką się nie spotkałam.
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:25   #4834
kasia_ruda
Zakorzenienie

Jak chciałam kupić coś takiego na stopy złuszczającego, to na opakowaniu było napisane, że w ciąży nie wolno stosować.

Jeśli chodzi o prezenty na chrzciny/ komunię itd to ja się cieszę, ze mam tylko jednego chrześniaka i więcej mieć nie będę, bo też jestem po cywilnym chrzesniaka mam już 12 letniego, więc teraz tylko ślub mi został na komunię kupiliśmy mu sztabkę złota taką za ok 1000 zł, to wg mnie fajna pamiątka, powiedziałam mu, że jak dorośnie, to może z niej zrobić slubne obrączki i w ten sposob będzie miał po mnie pamiątkę na zawsze. To była taka "klasyczna" komunia w stylu laptopy, tablety i wyjazd do Disneylandu jako prezenty więc trzeba było do tego "doskoczyć", ale chciałam to zrobić po swojemu.

Mój syn na chrzciny dostawał zwykle 500 zł w kopercie. Od dziadków więcej. Mniej chyba nie było.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:27   #4835
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez florencee Pokaż wiadomość
Hmm nie wiadomo jakie kwasy, nie ma składu. [COLOR="Silver"]
Mam skład!
Skład:

Alcohol, Aqua, Propylene Glycol, Lactic Acid, Isopropyl Alcohol, Urea, Glycolic Acid, Betaine, Anthemis Nobilis Flower Extrack, Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Triclosan, Salicylic Acid, Menthol, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Disodium EDTA, Parfum.
Stary 2016-04-15, 15:28   #4836
Fantasmagori
Zakorzenienie

Dobra to jeszcze w temacie chrztu Wam powiem że mama ostatnio dała do przegrania z kasety wideo na płytę nagranie z mojego chrztu Dawno tego nie widzieliśmy bo wideo wyrzuciliśmy i nie było gdzie obejrzeć ale emocje były jak włączyliśmy płytę TŻ normalnie się śmiał jaka malutka byłam ale pamiątka jest super, teraz większość osób nagrywa ale wtedy to było coś

teraz dajemy kasetę TŻ z przedstawienia z przedszkola tym razem ja się pośmieję

Stary 2016-04-15, 15:29   #4837
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Jak chciałam kupić coś takiego na stopy złuszczającego, to na opakowaniu było napisane, że w ciąży nie wolno stosować.

Jeśli chodzi o prezenty na chrzciny/ komunię itd to ja się cieszę, ze mam tylko jednego chrześniaka i więcej mieć nie będę, bo też jestem po cywilnym chrzesniaka mam już 12 letniego, więc teraz tylko ślub mi został na komunię kupiliśmy mu sztabkę złota taką za ok 1000 zł, to wg mnie fajna pamiątka, powiedziałam mu, że jak dorośnie, to może z niej zrobić slubne obrączki i w ten sposob będzie miał po mnie pamiątkę na zawsze. To była taka "klasyczna" komunia w stylu laptopy, tablety i wyjazd do Disneylandu jako prezenty więc trzeba było do tego "doskoczyć", ale chciałam to zrobić po swojemu.

Mój syn na chrzciny dostawał zwykle 500 zł w kopercie. Od dziadków więcej. Mniej chyba nie było.

kasia, jeszcze 18-tka
Stary 2016-04-15, 15:29   #4838
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asicuha Pokaż wiadomość
To teraz mi powiedz co jesz zamiast miesa. Bo ja juz od dluzszego czasu go nie jem, bo nie przepadam, ale caly czas mi siedzi w glowie, ze niedobory witamin przez to mam
a czego masz niedobory? ja długo jadłam to samo co mięsożerny mąż tylko bez mięsa.. warzywa, kotlety warzywne, kasze,zboża,surówki (lubię bardzo), nabiał jem, makarony, kluski rózne, zupy, pasty warzywne,pasztety, sałatki.. ciężko powiedzieć co jem..planuję obiady na parę dni/tydzień i może przez to mój jadłospis nie jest monotonny.. rzadko coś się powtarza..choć czasem pomysłów brak,kiedyś miałam taki wkręt,że każdego tygodnia musi być jedno/dwa nowe (wcześniej przez nas nie próbowane ) dania..ale to nie było proste w realizacji..

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Ja nie jadlam przez 1,5 roku choc jesli grzeszylam to ryba. Moj TZ jest miesozerny i w zyciu by nie przeszedl na plant based diet....

Ale akceptowal, ze nie chce miesa i zawsze mi gotowal osobno. Na pewno jeszcze wroce do tej diety. Skora, paznokcie, wszystko bylo idealne...a teraz mam wrazenie ze dlonie postarzaly mi sie o 10 lat...
a to ciekawe.. paznokcie i włosy ma ok..problemy skórne zawsze miałam, ale nie wiem jakby wyglądała cera gdybym jadła mięso

my mamy zagadkę co zrobić z jedzeniem dla córki jeśli chodzi o mięso..mąż jest bardziej radykalny, mówi,że nie chce ,żeby jadła.. ja chcę dać dziecku wybór,ale żeby to było uczciwe to powinnam jej mięso proponować..a to mi się nie usmiecha..
i babcia wciskająca parówkę to mi się śni już..

Cytat:
Napisane przez Krefetka Pokaż wiadomość
mąż: jest już nas 2 w fanklubie

też zauważyłam, że jak korzystam z aplikacji na komórkę to moje odpowiedzi pojawiają się w losowymi miejscu

ja już znam te szklarnie.
Potrzebne są nam pomidory/truskawki na jutro.
Szefie ale jeszcze są zielone
Podkręć spryskiwacz i będą na wieczór gotowe
oo.. czyli coś ukrywasz..
wszytsko na masową skalę tak powstaje..nietylko nowalijki.. jestśmy karmieni chemią..
Cytat:
Moja ma 5 lat i też ma już fazy "tego nie założę"
nie powiem co mnie trafia co ranek.
Ja zawsze wychodziłam pierwsza, a tż Ja prowadzał do pkola, więc dopiero jak Ją odbierałam to widziałam co założyła

Do tego miliony spineczek, gumeczek, bransoletek, wisiorków, pierdyliard pierdół. WSZYSTKO POTRZEBNE

koszmar!
o jaa.. nie widzę tego.. Matylda mam nadzieję będzie minimalistką
Piernik Torunski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:29   #4839
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Dobra to jeszcze w temacie chrztu Wam powiem że mama ostatnio dała do przegrania z kasety wideo na płytę nagranie z mojego chrztu Dawno tego nie widzieliśmy bo wideo wyrzuciliśmy i nie było gdzie obejrzeć ale emocje były jak włączyliśmy płytę TŻ normalnie się śmiał jaka malutka byłam ale pamiątka jest super, teraz większość osób nagrywa ale wtedy to było coś

dobre !
Stary 2016-04-15, 15:30   #4840
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
kasia, jeszcze 18-tka

O kur@a! Zaczynam odkładać :P
Stary 2016-04-15, 15:30   #4841
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Jak coś się dowiesz, daj znać

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ----------

U Nas z reguły kasa, łańcuszki, kolczyki itp.
Z zabawką się nie spotkałam.
u nas łańcuszki, kolczyki to chrzestni/bliższa rodzina chyba raczej daje a kasa to mam wrażenie że dziecko nie odczuje chyba że rodzice kupią jakąś zabawkę bo np. ciuszki to średnia radocha dla dziecka chyba

W ogóle my z TŻ zastanawiamy się czy chrzcić Zuzkę ale pewnie ochrzcimy. Tylko jest problem bo chrzestna jest (siostra TŻ) ale nie mamy nikogo na chrzestnego...

Edytowane przez Fantasmagori
Czas edycji: 2016-04-15 o 15:31
Stary 2016-04-15, 15:30   #4842
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Piernik Torunski Pokaż wiadomość

o jaa.. nie widzę tego.. Matylda mam nadzieję będzie minimalistką
Nadzieję mieć możesz
Dodam, że ja nigdy nie lubiłam łańcuszków, miliona pierścionków, kolczyków, wisiorków.
Noszę tylko zareczynowy i obrączkę.
Kolczyki okazjonalnie
Stary 2016-04-15, 15:31   #4843
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
nic nie pobije mojej chrzestnej od której na komunię dostałam 5 część encyklopedii, która była erratą do poprzednich 4 części, których nie dostałam i na oczy nie widziałam
Krefetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:32   #4844
florencee
Zadomowienie

Cytat:
Mam skład!
Skład:

Alcohol, Aqua, Propylene Glycol, Lactic Acid, Isopropyl Alcohol, Urea, Glycolic Acid, Betaine, Anthemis Nobilis Flower Extrack, Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract, Carica Papaya (Papaya) Fruit Extract, Pyrus Malus (Apple) Fruit Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract, Triclosan, Salicylic Acid, Menthol, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Disodium EDTA, Parfum.
No to idąc za listą sroki niepolecane są:
Lactic Acid, Salicylic Acid, Glycolic Acid.
florencee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:32   #4845
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:
Jak ja mam ograniczyć słodycze jak teściowa dzwoni, mówi że jest w sklepie i co mi słodkiego kupić bo zaraz mi przyniesie Z drugiej strony to mama TŻ, nieładnie jej odmówić

teściowej i dziecku się nie odmawia
Stary 2016-04-15, 15:33   #4846
kasia_ruda
Zakorzenienie

Pierniku, gdybyś zdecydowała się na dietę wege u dziecka, polecam tę ksiażkę:
Zobacz ofertę: Zdrowy maluch - Magdalena Sikoń, Monika Skowron
http://allegro.pl/showItem2.php?item=6116613001

Mój synek do roku był na diecie wege, ze względu na alergie, ta ksiązka bardzo dużo mi rozjaśniła i pomagała w sumie polecam ją nawet "mięsnym" mamom, bo jest kopalnią inspiracji.

Stary 2016-04-15, 15:33   #4847
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:

wow super pomysł faktycznie złoto to złoto, zawsze będzie sporo warte na obrączki potem jak znalazł

Stary 2016-04-15, 15:36   #4848
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
wow super pomysł faktycznie złoto to złoto, zawsze będzie sporo warte na obrączki potem jak znalazł

No tak wlasnie pomyślałam. No i pamiątka. Jakoś mnie mierzi dawanie tableta czy czegoś w tym stylu, chyba jestem mało nowoczesna
Stary 2016-04-15, 15:37   #4849
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
nic nie pobije mojej chrzestnej od której na komunię dostałam 5 część encyklopedii, która była erratą do poprzednich 4 części, których nie dostałam i na oczy nie widziałam
O ja... maskara ja dostałam na komunię "szkolną encyklopedię" a siostra TŻ 3 tomowy słownik angielskiego która 8 latka się ucieszy z takich prezentów a wg mnie prezenty są po to żeby ucieszyć obdarowanego wolałabym jakąś sagę dla dziewcząt w ładnym wydaniu wtedy
Cytat:
teściowej i dziecku się nie odmawia
Więc nie mam wyjścia mam na kogo zrzucić jak za dużo kg mi przybędzie

Stary 2016-04-15, 15:40   #4850
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scoiatael86 Pokaż wiadomość

To jest bardzo ważny powód!!! Ja teraz wróciłam do pracy z L4 i ledwo daję radę Was nadrobić

Dziś o 17.00 połówkowe!! trzymajcie kciuki
to co Ty w tej pracy robiłaś?
trzymamy..

Cytat:
Jak ja mam ograniczyć słodycze jak teściowa dzwoni, mówi że jest w sklepie i co mi słodkiego kupić bo zaraz mi przyniesie Z drugiej strony to mama TŻ, nieładnie jej odmówić

nawet się nie waż odmawiać teściowej..

Cytat:

na bogato..sztabka fajny pomysł..komunie niedługo też będą w rodzinie..ale dziewczynka jest typem mola ksiązkowego, wesołej marzycielki, nie w głowie jej ipody, smatrfony, xboxy itp..więc chyba w innym kierunku pójdę.. bardziej jakiś doświadczeń, przeżyć.. ewentualnie jakiś sprzętów ogrodowych typy trampolina .. chyba,że Jej się odmieni..
Cytat:

świetne są takie nagrania.. ja chyba nie mam nawet ze swojej komunii, na studniówce nie byłam bo już byłam inna.. stara jestem.."wideło" jeszcze nie było...

Cytat:
Nadzieję mieć możesz
Dodam, że ja nigdy nie lubiłam łańcuszków, miliona pierścionków, kolczyków, wisiorków.
Noszę tylko zareczynowy i obrączkę.
Kolczyki okazjonalnie
aha..toś mnie pocieszyła..
Stary 2016-04-15, 15:43   #4851
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
No tak wlasnie pomyślałam. No i pamiątka. Jakoś mnie mierzi dawanie tableta czy czegoś w tym stylu, chyba jestem mało nowoczesna
Mnie też, może jakbym więcej zarabiała albo wiedziała że dziecko będzie dbało i posłuży mu ten tablet to ok, ale szczerze mówiąc po prostu mnie nie stać na takie drogie prezenty dla 8 latków którzy patrząc po tych co znam nie szanują sprzętów i raczej nie byłoby z tego pamiątki bo po roku już by pewnie mieli nowe tablety... Z drugiej strony prezent ma cieszyć
Dla mnie zawsze najfajniejszym prezentem była książka z dedykacją, jakaś typowo dla przyjemności np. Ania z Zielonego Wzgórza itp. Mam tak do teraz TŻ też, mamy sporo książek więc myślę że i córka będzie kochać książki

Stary 2016-04-15, 15:43   #4852
Krefetka
Zadomowienie

Cytat:

będę trzymać
Stary 2016-04-15, 15:45   #4853
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Pierniku, gdybyś zdecydowała się na dietę wege u dziecka, polecam tę ksiażkę:
Zobacz ofertę: Zdrowy maluch - Magdalena Sikoń, Monika Skowron
http://allegro.pl/showItem2.php?item=6116613001

Mój synek do roku był na diecie wege, ze względu na alergie, ta ksiązka bardzo dużo mi rozjaśniła i pomagała w sumie polecam ją nawet "mięsnym" mamom, bo jest kopalnią inspiracji.

dzięki Kasia..zaraz klikam..
a czemu Maksym zaczął jeść mięsiwo? sam wybrał czy z powodów zdrowotnych czy Wy chcieliście?
Stary 2016-04-15, 15:46   #4854
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:

nawet się nie waż odmawiać teściowej..
Dobrze nie będę

Stary 2016-04-15, 15:46   #4855
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:
większa ilość farszu to nie problem..dorzuć więcej ryzu to się mięsożerni ojedzą..
ja od dawna sapie jak lokomotywa..nawet jak byłam aktywnym palaczem to lżej mi się oddychało..

nie lubię jak jest za dużo ryżu w farszu dałam 1 woreczek ryżu, pieczarki, pomidory, cebulkę, wnętrze cukinii, mięso i mnóstwo szczypiorku, koperku i bazylii taka zrzuta tego, co było w lodówce

Cytat:
Napisane przez TinkerrBell Pokaż wiadomość
Co do ubran dla dzieci to jest NIEKONCZACA sie historia i te co maja dziewczynki to uswiadomie Was - bedzie gorzej

Moja mloda ma juz wlasny styl wiec to nie jest tak, ze wszystko ubierze. Jest wielka fanka leginsow w printy wiec pol szafy to one i codzienny dylemat czy te w koty czy te lody.....
No i nidy nie ma sie w co ubrac....ale nie bede mowic po kim to ma:brzy dal: Pa tatusiu rzecz jasna))

Z chlopcami jest lawiej - mniejszy wybor a i chlopcy po prostu luba miec wygodnie a nie modnie Nie potrzebne im leginsy w 15 wzorkow bo akurat te nie pasuja do bialej bluzki w wieze eifla a te drugie do kota w okularach.....

Do tego prawie co 3-4 mce zmiana garderoby...3 miesiace temu mloda miala 140. Dzis 144 - nie musze mowic jak sie wyglada w zbyt krotkich spodniach, prawda?
Nie pocieszasz Wolę jednak nie uświadamiać za bardzo mojego tż coby chłop przedwcześnie jakiegoś zawału nie dostał;p myślę, że gorzej będzie jak się zacznie kupowanie kosmetyków... szczególnie jeśli wda się w mamusię

Cytat:
Napisane przez LunaLov Pokaż wiadomość
Gdzieś widziałam uczulenie jakie wywołala koszulka z pepco na kilkuletnim chlopcu - cala klatka piersiowa czerwona. Uczulenie w kształcie nadruku z koszulki... No ale sprawdziłam składy, ciuszki bez nadruków więc się skusiłam.

Uwielbiam cukinie a nigdy jej nie nadziewałam? Jak długo zapiekasz?
Najbardziej się męczę .... jak dużo mówię! Najgorzej przez telefon mama krzyczy ze mam wziąć oddech... wchodzenie na 2 pietro mnie tak nie męczy.

Złapałąm lenia strasznego, odkurzacz został na środku korytarza bo kostka zaczęła dokuczać i stwierdzilam ze zrobie sobie przerwe. No i ta przerwa trwaaaaaa i trwaaaaa
Zapiekam ok 35-40min, ale dlatego, że daję surowe mięso do środka. Ja lubię zapiekaną, tak samo paprykę dzisiaj jeszcze zrobiłam 2 pieczarki i został mi jeszcze farsz, więc wyłożyłam do małego naczynia żaroodpornego i zapiekę jutro jako taką zapiekankę po prostu. Godzina roboty, a jedzenie na 2 dni jest

Też mam dzisiaj lenia, ale się nieco zmobilizowałam, bo u nas przez sierść psa szybko robi się syf muszę go w końcu umówić do fryzjera-niech go wyczesze, szczególnie podszerstek i może by go lekko podciął
Stary 2016-04-15, 15:48   #4856
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki Kasia..zaraz klikam..
a czemu Maksym zaczął jeść mięsiwo? sam wybrał czy z powodów zdrowotnych czy Wy chcieliście?

Wtedy jeszcze oboje jedliśmy mięso, alergolog zrobiła Młodemu testy, wyszło, że bezpiecznie może jeść królika i indyka, więc zaczęliśmy dawać. Nie jest jakimś dzikim fanem, raczej mu przemycam w zupie drobno posiekane. W międzyczasie mąż przestał jeść mięso, teraz efekt jest taki, że każde z nas je co innego... Zwariować można od ilości garów w lodówce.
Stary 2016-04-15, 15:57   #4857
znowuzapomnialamhasla
Raczkowanie

Cytat:

łoo nieźle.. a miałam Cię podpytać nt kota własnie.. jakie pomysły na oduczenie spania w naszym wyrku? już i tak jest postęp bo śpi w nogach a nie na samym środku.. i drugie pytanie jaka metoda na robienie dwójki obok kuwety? czytałam, że druga kuweta..mój to jest taki dziwny, że ja mam wrażenie, że jemu jakbym postawiła drugą to zrobiłby raz do drugiej a potem by robił dalej obok.ogólnie jakby się przydził i jak się załatwi to stoi obok i szura pazurem, żeby przyjśc i sprzątnąć po nim.. a i toxo nie mam..w ciąży sprzątam po kocie, bo nie będą klocki leżały i czekały na męża do 20tej.. oczywiście to nie jestem przykładem do naśladowania,żeby było jasne

Kupy lepiej sprzątać od razu Oocysty toxoplasma gondii staję się aktywne po 72 h, tak więc musiałabyś 3 doby kuwety nie sprzątać, żeby się zarazić, ale ja uważam, że nie ma co i kupy najlepiej sprzątać od razu, a potem dobrze umyć ręce. Ja także sprzątam sama, a także myję tyłki, jeśli zdarzy się wypadek. Tak naprawdę, żeby zarazić się toxo to trzeba byłoby zjeść kocią kupę albo przenieść aktywne oocysty z ręki do ust (czyli wracamy do higieny i mycia rąk).

Przyczyn załatwiania się poza kuwetą może być dużo-kocia toaleta to złożony temat Po pierwsze-masz pewność, że go nie boli nic? Że kuweta nie zaczęła mu się źle kojarzyć (jak kot na robaki może wycinać takie numery, ale także po jakiejś traumie-np. mega biegunce, przy której wypróżnianie go bolało->kojarzy kuwetę z bólem, więc robi qupala poza nią? Może nie odpowiadać mu miejsce postawienia kuwety (np. za bardzo na widoku), może mu się żwirek odwidział, może jest nasikane, więc on nie chce w takiej zasiuranej kupy robić, a może w ogóle odwidziało mu się robienie siku i kupy do jednej kuwety-wtedy trzeba postawić drugą. Na razie, jeśli wykluczasz problemy zdrowotne, a także zwykły wypadek (moim kotom czasem kupa odpada od tyłka po wyjściu z kuwety...) to jeśli znajdziesz kupę obok kuwety, to włóż ją do niej i wsadź do środka kota, żeby zobaczył, gdzie ta kupa powinna być. Jeśli to nie pomoże, to zaczyna się kombinowanie z miejscem, żwirkiem, drugą kuwetą itp. Drapanie pazurem oznacza, że jednak ma resztki przyzwoitości i próbuje ją zakopać

A co do oduczania-najlepiej zamykać sypialnię/pokój w którym śpicie i konsekwentnie kota do nie wpuszczać. Kot nie zakuma, że raz mu wolno wchodzić, a raz nie, więc zakaz musi obowiązywać 24/h. Na początku może się buntować (jak każdy, komu odebrano przywilej), ale to trzeba przetrwać i nie reagować (na wycie, miauczenie, drapanie w drzwi-ewentualnie otworzyć drzwi, syknąć, pogonić, ale najlepiej ignorować). Dlaczego chcesz kota oduczać spania w łóżku? Bo rozumiem, że jakiś czas mu wolno było?

Cytat:
Co do Majówki, u Nas brak planów, zostajemy raczej na 99 % w domu.
Wszędzie takie dzikie tłumy, że się odechciewa a i pogoda w ostatnich latach na majówkę była paskudna
No co Ty, w zeszłym roku była piękna pogoda! Ja się nawet kąpałam w Solinie

Cytat:
O jezu strasznie szybko!!!
Ja też. Sapię jak stary dziad już po krótkim spacerze. Kciuki trzymam
znowuzapomnialamhasla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 15:59   #4858
Piernik Torunski
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
nie lubię jak jest za dużo ryżu w farszu dałam 1 woreczek ryżu, pieczarki, pomidory, cebulkę, wnętrze cukinii, mięso i mnóstwo szczypiorku, koperku i bazylii taka zrzuta tego, co było w lodówce

Nie pocieszasz Wolę jednak nie uświadamiać za bardzo mojego tż coby chłop przedwcześnie jakiegoś zawału nie dostał;p myślę, że gorzej będzie jak się zacznie kupowanie kosmetyków... szczególnie jeśli wda się w mamusię

Zapiekam ok 35-40min, ale dlatego, że daję surowe mięso do środka. Ja lubię zapiekaną, tak samo paprykę dzisiaj jeszcze zrobiłam 2 pieczarki i został mi jeszcze farsz, więc wyłożyłam do małego naczynia żaroodpornego i zapiekę jutro jako taką zapiekankę po prostu. Godzina roboty, a jedzenie na 2 dni jest

Też mam dzisiaj lenia, ale się nieco zmobilizowałam, bo u nas przez sierść psa szybko robi się syf muszę go w końcu umówić do fryzjera-niech go wyczesze, szczególnie podszerstek i może by go lekko podciął
zdecydowanie takie obiady są wygodne..chociaż ja jestem wybredna i nie lubię jeść dwa dni z rzędu tego samego..

Cytat:
Wtedy jeszcze oboje jedliśmy mięso, alergolog zrobiła Młodemu testy, wyszło, że bezpiecznie może jeść królika i indyka, więc zaczęliśmy dawać. Nie jest jakimś dzikim fanem, raczej mu przemycam w zupie drobno posiekane. W międzyczasie mąż przestał jeść mięso, teraz efekt jest taki, że każde z nas je co innego... Zwariować można od ilości garów w lodówce.
o kurcze..to rzeczywiście..wyższa szkoła gotowania..oby dziewczyny wdały się w jedno z Was.. bo już wogóle przekichane..
Stary 2016-04-15, 16:01   #4859
superhuman
Zadomowienie

Ja też się męczę szybko, a dzisiaj jest mi mega duszno w pracy i ciężko mi się oddycha bleh. Chcę już do domu. A tu jeszcze 4 godziny niech mnie któraś poratujeeeeeee
superhuman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-15, 16:02   #4860
asicuha
Wtajemniczenie

Cytat:
a czego masz niedobory? ja długo jadłam to samo co mięsożerny mąż tylko bez mięsa.. warzywa, kotlety warzywne, kasze,zboża,surówki (lubię bardzo), nabiał jem, makarony, kluski rózne, zupy, pasty warzywne,pasztety, sałatki.. ciężko powiedzieć co jem..planuję obiady na parę dni/tydzień i może przez to mój jadłospis nie jest monotonny.. rzadko coś się powtarza..choć czasem pomysłów brak,kiedyś miałam taki wkręt,że każdego tygodnia musi być jedno/dwa nowe (wcześniej przez nas nie próbowane ) dania..ale to nie było proste w realizacji..
Nie wiem czy mam niedobory, tylko zastanawiam sie wlasnie czy takie jedzenie tego samego, lecz bez moesa jest wystarczajace.
Bo zadnej soi itd nie jadam, raczej tam jak Ty

Mani hybrydowy <3
asicuha jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości