|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4861 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Cytat:
A to tak. I odwrotnie. Tak samo maja zawodówki. Ja bede bronić każdego wyboru. Bo ludzie wybierają pod siebie i tyle. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4862 | |
BAN stały
|
Cytat:
Niestety potwierdzone. Do września 2021 studia tylko zdalne, pomijając jakieś kierunki-wyjątki typu lekarskie itd. Dla mnie to absolutnie dołujące i już się zastanawiam czy od października ruszymy normalnie czy znowu rząd wymyśli, że mamy kolejną falę i nie można chodzić na zajęcia. Masz sto procent racji w kwestii zajęć online. To jest fajne jak można wybrać, jako urozmaicenie, jako opcja, a nie przymus. Na mojej uczelni przed pandemią zdalnie były tylko jakieś kursy zapchajdziury typu szkolenie biblioteczne czy szkolenie bhp. "Poważna" dydaktyka nie odbywała się w formie zdalnej, dlatego jak nas zamknięto z dnia na dzień to po prostu armagedon. Nikt nic nie wiedział, mało kto ogarniał te platformy itd. Pewnie masz rację, że w szkołach jest jeszcze gorzej, ale to niestety marne pocieszenie. Nie wiem czy tak jest we wszystkich szkołach, ale np. moja koleżanka uczy w liceum i oni mają lekcje tylko po 30 minut. No to już w ogóle kicha jeśli chodzi o realizację programu. Co to jest 30 minut lekcji. Trochę mnie pocieszyłaś, bo chwilami miałam poczucie winy, że studenci są niemrawi, bo ja nie umiem ich zachęcić i jakoś atrakcyjnie poprowadzić zajęcia. Ale jak już wspominałam, mnie samej było i nadal czasami jest trudno znaleźć siłę, żeby z optymizmem i pozytywną energią prowadzić zajęcia jak po drugiej stronie albo nikt nie reaguje, albo z wielką łaską i fochem w głosie odpowie "tak" albo "nie". Mnie się też odechciewało wszystkiego jak w gotowości stawiałam się przed kamerką, a studenci mówili, że oni o 8 rano to nie myślą i nie będą pracować. Też mi się wydaje, że utworzyła się przestrzeń dla różnych cwaniackich zachowań. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4863 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To by było na tyle w kwestii radości i nadziei, ze 2021 ma szanse być normalny ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4864 |
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88544743]Piszesz na publicznym forum jeśli nie zauważyłeś i nie rzucasz swoich przemyśleń w przestrzeń botów tylko żywych ludzi, którzy podejmują interakcje poprzez dyskusje. Jeśli ci nie pasuje, ze ktoś zadaje ci pytania dotyczące twojej wypowiedzi to polecam prowadzenie pamiętnika, a nie udział w dyskusji.
Skoro jesteś zadowolony ze swojego wyboru ścieżki edukacji to wiadomym jest, ze powtórzyłbyś ten wybór. I nie musisz sprowadzać dyskusji do absurdu i pisać o rzekomej gloryfikacji zawodówek, bo takie zjawisko nie ma tutaj miejsca - to jest po prostu inna ścieżka edukacji, która może być atrakcyjna dla danej osoby i zagwarantować jej spełnienie zawodowe. Nie ma potrzeby deprecjonować wyborów innych ludzi. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Na szczęście nie muszę pytać nikogo o zgodę co mogę a co nie mogę pisać na "publicznym" forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4865 |
BAN stały
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88544824]To by było na tyle w kwestii radości i nadziei, ze 2021 ma szanse być normalny
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] W 2021 rok wkraczałam pełna nadziei, że wreszcie zaczniemy wychodzić z tego syfu. W poniedziałek się zaszczepiłam, a w piątek gruchnęła wieść, że w sumie na marne, bo uniwersytety i tak zamknięte. Nie rozumiem tej decyzji naprawdę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4866 |
Zakorzenienie
|
Ja poszłam do najlepszego liceum w Polsce według wielu rankingów.
I zdałam 23 matury na powyżej 90%, jedną na 89% i jedną na 35%. Jestem laureatką dwóch olimpiad przedmiotowych. Więc ja naprawdę wycisnęłam z liceum ile się fizycznie dało, nie chodziłam tam za karę. Żaluję, że nie poszłam do technikum. Jakąś ciekawą wiedzę i umiejętności bym nabyła, albo bym umiała super szyć, albo znała się na elektryce, mechanice samochodowej, informatyce. Coś tam bym sobą reprezentowała. A tak to po studiach w sumie dalej nie mam żadnych konkretnych umiejętności, tylko muszę zdobyć doświadczenie. ![]() Bez sensu tak bardzo, że aż mnie zęby bolą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4867 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4868 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;88544472]A jakbyś chciała być fryzjerką i kosmetyczką i kosmetologiem przy okazji? Ogólnie w branży beauty robić i np. dojeżdżać do panny młodej i robić jej w domu makijaż, paznokcie, fryzurę i w ogóle wszystko w jednym?
Na kosmetologię potrzebna jest matura. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No to by sobie dorobiła studia w tym kierunku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Mam to samo. Pamiętam, że złożyłam papiery do najgorszego liceum w mieście, takiego naprawdę beznadziejnego jako ostatni wybór. Ale w życiu, nigdy, przebigdy nie przyszłoby mi do głowy technikum.
#4869 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4870 |
Konto usunięte
|
Też czasami zastanawiałam się, czy nie lepiej, gdybym wybrała technikum. Tyle że wtedy interesowałby mnie tylko jeden profil, a z punktu widzenia obecnej pracy przydałby mi się zupełnie inny.
![]() Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4871 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ja jestem z rocznika, który musiał pisać podstawę z matematyki, polskiego i angielskiego i najwyżej dokładał rozszerzenie. Więc dużo mi się w ten sposób nazbierało, bo już masz 6. Następnie matury międzynarodowe itd. I jeszcze ustne do tego z języków. Więc przedmiotów nie było tyle, na ile to brzmi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88544893]To tak się w ogóle dało? ![]() ![]() Na 9 była matma podstawa, a potem na 13 rozszerzenie. (Chyba, teraz już dokładnej godziny nie pamiętam.) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4872 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Za moich czasów, czyli kilka lat wcześniej, laureaci chyba byli z czegoś zwolnieni, ale nie wiem czy dobrze pamiętam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4873 | |
Zakorzenienie
|
Ja byłam laureatką olimpiady i byłam zwolniona z matury z tego tytułu. A mam 27 lat.
Cytat:
Rozmawiałam z wykładowcami i prawie każdy był załamany, sfrustrowany. Nie dziwię się. Nie zostali do tego przygotowani, nauczanie zdalne na uczelni leży i kwiczy. Wcześniej były takie dni, że umierałam z nudów, bo nauczanie online właśnie było do zapchajdziur, a później "to macie nauczanie zdalne i sobie radźcie" (zarówno nauczyciele, jak i tacy pracownicy jak ja - chyba sama odpisałam na tysiąc maili w ciągu dwóch miesięcy i to nie była wymiana wiadomość i wiadomość, ale ciągnące się konwersacje). Studenci nie ułatwiają, nie są wyrozumiali. Wiem, że są tacy wykładowcy, którzy na ćwiczeniach wymagają od studentów włączenia kamery, ale zapewne gdyby naskarżyli rektorowi albo inspektorowi danych osobowych, to byłaby z tego afera, więc ja bym tego nie robiła. No i jak większość nauczycieli lubię, to też są tacy niektórzy roszczeniowi. Kiedyś jakaś kobieta w moim wieku albo trochę starsza (mam 27 lat) zrobiła aferę, że jej czegoś nie ustawiłam, co miała sprawdzić. Piszę o wieku, bo rozumiem, że starsze osoby mogą mieć problemy z obsługą komputera. Była bardzo chamska i złośliwa. Tylko jej kulturalnie napisałam, że ja nie biorę pieniędzy za zajęcia dydaktyczne i wspieram ją, ale sorry, zajęć nie poprowadzę za nią. Moim zdaniem tylko wykłady powinny być zdalnie - i to w innej formie niż obecna. Uważam, że jeśli ktoś prowadzi wykłady z takiej dziedziny, że co roku gada to samo dosłownie, to powinny być filmy (najlepiej z prezentacją, niekoniecznie wizerunkiem wykładowcy); gadanie do kamerki to koszmar. Edytowane przez sublips Czas edycji: 2021-02-28 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4874 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4875 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;88545012]Tytuł laureata olimpiady z niczego cię nie zwolnił?
Za moich czasów, czyli kilka lat wcześniej, laureaci chyba byli z czegoś zwolnieni, ale nie wiem czy dobrze pamiętam.[/QUOTE]Tak, ale to nie ze wszystkich. Byłam ekstremalnie niezdecydowaną osobą i mam matury tak napisane, żeby móc studiować absolutnie wszystko, co mi przyszło do głowy, że mogę kiedyś chcieć. ![]() Glupie to, ale i tak się nie musiałam specjalnie specjalnie nich uczyć, więc co mi za różnica. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- [1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88545044]Miałam kiedyś taką nazbyt wszechstronną koleżankę i szczerze jej współczułam. Kompletnie nie wiedziała gdzie ma się rzucić, podobnie zdawała maturę z każdego możliwego przedmiotu i miała iść tam, gdzie by jej wyszedł najlepszy wynik, a wszystkie egzaminy zdane na ponad 80% i dalej niewiadoma. Kilka lat bawiła się w modeling i nie wiem co w końcu wybrała i co robi teraz, ale głupsi jednak mają łatwiej 🤪 bo wykluczą sobie jakąś działkę, przynajmniej wiedzą czy ściśle, czy humanistycznie, czy artystycznie, czy może jednak fizycznie, a tacy miotają się od prawa do matematyki, od fizyki do ASP. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]To cierpimy na podobny problem. I ja tak właśnie studiowałam i filologię, i fizykę, bo kto mi zabroni. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4876 |
BAN stały
|
Przeciez matura międzynarodowa "zastępuje" polską maturę, jej się nie zdaje dodatkowo, tylko albo taką, albo taką. Byłaś w klasie IB, masz na myśli dwujęzyczną maturę czy znowu zmyślasz?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4877 |
Zakorzenienie
|
No właśnie coś mi nie pasowało
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4878 |
Raczkowanie
|
Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Pewnie Limonka robiła jedno liceum w dzień, drugie w nocy, co wy tam wiecie
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4879 |
Zadomowienie
|
W temacie zdziwień: pierwszy raz widzę, żeby ktoś liczył maturę podstawową + rozszerzoną jako dwie osobne matury
![]() Dwujęzyczna też nie pasuje mi tu, wtedy język pisało się tylko na poziomie dwujęzycznym, bez podstawy i rozszerzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4880 |
BAN stały
|
Program IB nie realizuje w ogóle polskiej podstawy programowej, więc albo się po nim zdaje maturę międzynarodową, albo żadnej. To nie jest jakaś "opcja dodatkowa" do matury. Poza tym na międzynarodowej zdaje się tylko 6 przedmiotów.
Limonka po raz kolejny próbuje robic z wizazanek idiotki (szczepionka na malarię, pamiętamy [*]) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak teraz mi się przypomniało, że mój kolega z klasy też chciał zdawać maturę międzynarodowa i tej "naszej" by już nie pisał. Ostatecznie zrezygnował z tego pomysłu. Pewności nie mam, może coś pokrecilam ale chyba tak to właśnie wyglądało Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4882 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak, angielski jest albo rozszerzony, albo dwujęzyczny. Nie ma opcji zdawania i tego, i tego. Risercz 0/10, kłamać trzeba umieć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4884 | |
BAN stały
|
Ludzie i zachowania, które nas dziwią + ot, część 65.
Cytat:
Żeby zdawac maturę międzynarodową, trzeba skończyć 2-letni program IB, który jest prowadzony tylko w kilkudziesięciu szkołach w Polsce. Nie ma opcji, żeby po zwyklej polskiej szkole zdawac taka maturę, bo to jest zupełnie inny program nauczania, inny materiał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4886 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4887 |
Konto usunięte
|
Ktoś jeszcze ten folklor limonkowy traktuje serio?
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4888 |
Rozeznanie
|
Studiuję na uniwersytecie w Belgii i zajęcia są super zorganizowane online. Wszyscy wykładowcy ogarniają, jak prowadzić zajęcia online, prawie wszystko jest nagrane i można obejrzeć później. Studenci też zadają pytania, najczęściej na czacie, czasem włączając mikrofon. Dodatkowe materiały, odpowiedzi na pytania, wszystko jest dostępne na platformie. Większość egzaminów była na kampusie, odległość ok. 2m od najbliższego studenta, jeden egzamin miałam online: włączona kamera plus program blokujący dostęp do innych stron na czas egzaminu. Jak dla mnie to nauczanie online może zostać, na pewno wykłady, mega strata czasu!
Z tego, co wiem, to na studiach się NIE ściąga. Przynajmniej ja nie zauważyłam i wiem od znajomych, że nie jest to zjawisko akceptowane społecznie. Co do zapamiętywania bezsensownych informacji, też tego nie ma, zadania głównie polegają na zastosowaniu wiedzy w określonym przypadku. Jeśli trzeba jakąś datę/cyfrę zapamiętać, to wykładowca o tym mówi. No szczerze to w porównaniu ze studiami w Polsce to jestem dużo bardziej zadowolona, w Polsce studiowałam 3 kierunki na bardzo dobrych uniwersytetach (wg rankingów) i zawsze miałam poczucie, że poziom jest trochę żenua, a studenci są tam za karę ![]() ![]() A co do studiów, można mówić, że nic nie dają, nic się na nich nie uczy, ale naprawdę znacie firmy, które zatrudniają bez wykształcenia wyższego? Mam wrażenie, że do 'przekładania papierów' przynajmniej licencjat jest potrzebny w większych firmach, a to w sumie przez to, że dużo osób te studia wyższe właśnie posiada. |
![]() ![]() |
![]() |
#4889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A twój post zajeżdża trochę takim "co to ja nie jestem, ą i ę" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.