![]() |
#4861 |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Dziewczyny, jestem dopiero na 1 roku,ale mam pytanie co do tej recepty, czy trzeba w niej obliczyc ilosc 30 % perhydrolu, czy trzeba odrazu wyliczyc z 3 %, to samo w przypadku etanolu, trzeba skorzystac z tego w recepcie czy wyliczyc 95 stopniowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4862 |
Zadomowienie
|
No zdziwiłam się jak zobaczyłam solutio...
Ja to zrobiłam tak: przygotowałam r-r kw bornego na gorąco (tylko nie dopisałam, że studzę... cholera), r-r wody utlenionej (biorąc Perhydrol i licząc z krzyża), przygotowałam (po wyliczeniu z wzoru i tablic rozcieńczeń) ilość et.96% i wody potrzebnych do uzyskania et50%, naważyłam rezorcinoli i glicerol. Rezorc. rozpuściłam w et.96% i dodałam wodę. połączyłam z r-rami wcześniej zrobionymi i na końcu dodałam glicerol. Teraz tak... wydawałoby się że nie ma niezg. a jednak (podobno była pozorna). między rezorc. a wodą utl. trzeba było odpowiednio połączyć składniki. No i cóż... Odpowiednio to ja połączyłam, ale napisałam w założeniach, że nie ma niezg.... Nie wyłapałam i szczerze nie pamiętam tego z zajęć... Zapomniałam też napisać że butelka ma być z ciemnego szkła, ale w aptece chyba nie ma innych... Tak ogólnie, to niby nieźle mi poszło. Ale i tak się trochę boję, bo nie wiadomo jaki będzie klucz. Czy wezmą pod uwagę wszystkie możliwości połączeń, a tego trochę było... Różnie robili schemat. Można np. było rozp. rez. w wodzie z etanolu. lub w kwasie bornym (r-rze), glicerol dodać wcześniej... Oj nie wiem... A najgorsze w tym wszystkim jest to, że wyniki dopiero za miesiąc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4863 |
Raczkowanie
|
no proszę zawsze styczniowy jest lżejszy , ja myslałam ,że dadzą krople aseptyczne .... czyżby na czerwiec zostawili?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4864 |
Przyczajenie
|
na pewno trzeba obliczyc ilosc etanolu 96 w rec. z tabeli, obliczyc ilosc wody utl 3 % z perhydrolu 30 %, ilosc kwasu borowego ( i rozpuscic go na ciepło w odp. ilosci wody)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4865 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4866 |
Raczkowanie
|
Ta Rp. niby prosta, ale jest trochę liczenia no i kw.borny (na gorąco, studzimy i sączymy), wyliczenie ilości perhydrolu 30% i wody( najpierw woda a później perhydrol), wyliczenie ilości etanolu 96% i wody
moje obliczenia kw.borny 0,6+ 19,4 wody destylowanej perhydrol 2,0 + 28,0 wody destylowanej etanol 96% 35,25 + 41,25 wody destylowanej macie takie same? |
![]() ![]() |
![]() |
#4867 |
Konto usunięte
|
poprzedni styczniowy (ten z pabialgina) tez nie był jakiś bardzo trudny.
No wg mnie powinno się napisać ze niezgodność pozorna. Za to butelke tez moga odjac punkcik ale jezeli wszystko inne masz dobrze to nie powinno być źle ![]() A miesiąc czekania to nie tak źle zdający w czerwcu czekają 2,5 miesiąca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4868 |
Zakorzenienie
|
Proste to było
![]()
![]() |
#4869 |
Raczkowanie
|
krople z aseptyką już były w styczniu 2010 (gentamycyną)
|
![]() ![]() |
![]() |
#4870 |
Przyczajenie
|
Bylo latwe a jednak zrobilam zle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4871 |
Przyczajenie
|
Moze i bylo łatwe , ale duzo osob rozpuszczalo k. borowy w glicerolu. Ja k. borowy rozpuscilam w goracej wodzie wystudzilam, w drugiej czesci wode rezorcyne. i niestety blad odwarzylam wody utlenionej gotowej 20g przeoczenie. wygodna jestem. :P pozniej dalam glicerol i na koncu etanol 96. dalam do ciemnej butelki 150ml. a o ile mi wiadomo i kontaktowalm sie z magisterka nie bylo tam niezgodnosci. i ciekawe jak ocenia
|
![]() ![]() |
![]() |
#4872 |
Przyczajenie
|
ja niestety wzielam wode utleniona gotowa 3% ;(
---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- pozatym chyba mam wszytko dobrze policzone wykonanie napisane z tego co sie orjetowalam. duzo u nas rozpuszczalo kwas borowy w glicerolu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4873 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4874 |
Raczkowanie
|
W sumie nie było trudne. Sądzę że ten egzamin będzie oceniany pod kątem poprawności obliczeń. Jedyny haczyk to fakt, iż nie wolno dodawać perhydrolu do roztworu rezorcyny lub łączyć bezpośrednio rezorcynę, glicerol lub etanol z perhydrolem. Należało sporządzić 3 % roztwór nadlenku wodoru z perhydrolu i dodać go na końcu.
Reasumując, w czerwcu jałówka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4876 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4877 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4878 |
Wtajemniczenie
|
o a jednak roztwór a to ciekawe
![]() recepta spoko ale aż się boję co dopierdzielą w czerwcu. Chyba jednak te kropelki. No i już macie po wszystkim ![]() ![]()
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-01-19 o 22:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4879 |
Przyczajenie
|
Wiesz jak sie siedzi w domu przed kompem, to wszystko jest proste!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4880 |
Raczkowanie
|
recepta całkiem ,całkiem.ale jak się patrzy w domu na spokojnie.Ale pewnie jak by się pisało to było by dużo wątpliwości.Ale macie już z głowy i oby pozytywnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4881 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4882 | |
Wtajemniczenie
|
z mojego punktu widzenia gdy spojrzałam na nią po raz pierwszy to obliczenia bułka z masłem, no bez przesady czy aż tak trudno obliczyć rr kwasu bornego, nadtlenku wodoru czy etanol? etanol był podany w % nie trzeba bylo stopni zamieniać itd.
trudność mogło sprawić co po kolei dodać ale z samych obliczeń to jest prościzna. ---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4883 |
Raczkowanie
|
Hej, czy moglby ktos sprawdzic, poprawic moje wykonanie tej recepty z wczorajszego egzaminu.
obliczenia 1. obliczam ilosc etanolu 50 w recepcie, czyli od 120 g odejmuje pozostale skladniki w recepcie. 2. obliczam ile kwasu borowego potrzeba do sporzadzenia 3 % roztworu kwasu borowego, wyszlo mi 0.6 g, obliczam tez ile wody potrzeba do sporzadzenia roztworu 3 % kwasu borowego , wynik 19.4 g 3. obliczam ile nalezy uzyc 30 % roztworu perhydrolu aby sporzadzic 3 % roztwor perhydrolu w ilosci 20 g, wyszlo mi -2 g obliczam rowniez wode potrzebna do sporzadzenia tego roztworu czyli 18 g 4. Obliczam ile nalezy odwazyc etanolu 96, aby otrzymac 50 stopniowy etanol w ilosci 76.6 g, wyszlo mi 34.66 g, obliczam tez wode. 5. obliczam stezenie rezorcyny i kwasu borowego? stezenia te porownuje ze stezeniami w FP, tak? Wykonanie. Odwazam kwas borowy , odwazam rowniez czesc wody np. 10 g ( czy powinno sie rozpuscic w calej ilosci wody przepisanej do wykonania tego roztworu??), do zlewki z woda przesypuje kwas borowy, calosc umieszczam na lazni wodnej i podgrzewam (czy tak powinno sie przeprowadzac rozpuszczanie na cieplo?), uzyskany roztwor odstawiam do wystudzenia. Nastepnie odwazam 2 g 30 % roztworu perhydrolu w drugiej zlewce. Odwazam 35.25 g etanolu 96 stopniowego w kolejnej zlewce. Kolejno rezorcyne, a czy glicerol moge odwazyc bezposrednio juz do butelki na koncu? rezorcyne rozpuszczam w stezonym etanolu 95 stopniowym, szykuje butelke, rezorcyne z etanolem przelewam do niej, nastepnie do butelki przelewam roztwor kwasu borowego przygotowany ( roztwor ten sacze, zakladajac na butelke saczek, uzywajac do tego lejka) nastepnie zdejmuje saczek z butelki, nastepnie przelewam odwazony 3 % roztowr perhydrolu, a na koncu odwazam do butelki glicerol, calosc uzupelniam woda do 120 g. Prosze poprawcie mnie jesli cos nie tak zapisalam. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4884 |
Raczkowanie
|
hej
![]() być może to już było w tym temacie, ale stron jest dosyć dużo - czy ktoś z Was uczył się na technika farmacji w Poznaniu ? kończę w tym roku V rok studiów ale , nie jestem zadowolona z tego kierunku. Zawsze podobała mi się praca w aptece, ale na farmację bym się nie dostała, a kończąc liceum byłam przekonana że w aptece można pracować tylko po farmacji ( nie wiedziałam że jest coś takiego jak technik farmacji ) . Jak się dowiedziałam, byłam już w połowie studiów , a doszłam do wniosku , że jak zaczęłam to już je skończę. Ze względu na plan jaki mieliśmy i dużą ilość przedmiotów, nie dałabym rady ciągnąć jednocześnie tych studiów i technika. Myślałam ostatnio , żeby po skończeniu studiów się za to zabrać, ale to już raczej w formie zaocznej , żeby móc jednocześnie pracować- w związku z tym mam pytanie, czy wogóle warto uczyć się zaocznie na tego technika ? Jakie są szanse na znalezienie praktyk / stażu w przypadku osoby, która uczy się trybem zaocznym ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4885 |
Raczkowanie
|
W Poznaniu nie, ale w Opolu tak. Według mnie to nie ma znaczenia czy się uczysz zaocznie czy dziennie, ważne jest czy zdasz egzamin i na jakim poziomie. Znalezienie praktyk/ stażu czy to dziennie czy zaocznie są takie same. Najtrudniej je znaleźć jak już masz "fach w ręku"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4886 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Często czytam ten wątek i muszę podziękować Wam, bo dużo rzeczy mi przypominacie, które juz z głowy uleciały.. Zawsze chciałam pracować w aptece, na farmację się nie dostałam więc zrobiłam 2letnie studium policealne. Płatne. Nauki więcej niż na niektórych studiach (np. na tych na których jestem teraz ![]() Nic, mam nadzieję, że Wam się powiedzie i znajdziecie pracę od razu jak dyplom będzie jeszcze świeżutki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie i moich znajomych na wstępie pytali z jakiej jesteśmy szkoły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4888 |
Raczkowanie
|
dokładnie tak, pracodawcy nie za bardzo chcą osoby po szkołach prywatnych czy zaocznych..
#4889 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś mógł wrzucić pytania z testu pisemnego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4890 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Szkołę to można i konczyć z samymi 6 ale jak ktoś nie odnajdzie się praktycznie w aptece to już gorzej. ---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:58 ---------- Cytat:
Cytat:
ex tempore- bezpośrednio przed użyciem. Chodzi o wykonanie 3% sol. hydrogenii peroxydi co do rp. zrobić rr kwasu bornego odstawić do ostudzenia rezorcynę rozpuścić w stężonym etanolu, dolać wodę do 56,7 g dodać ochłodzony kwas borny dodać glicerynę zrobic 3% sol hydrogenii peroxydi dodać do reszty
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:14.