Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-28, 20:34   #4861
Ineso
Matka Smoka

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Veera Pokaż wiadomość
....
do VE już nie pójdę bo olewają klientów chodzi o to żeby wcisnąć towar a potem to już nic ich nie interesuje oczywoście pani doktor nie ma terminu ,żeby mnie przyjąć.
...jaka firma takie usługi ehhh... a Polak mądry po szkodzie trzeba bylo najpierw poczytac forum a potem wybierać się do lekarzy.. .
Chyba jednak nie całkiem dokładnie forum czytałaś skoro nie zauważyłaś, że są też tacy, którzy z VE są zadowoleni. M.in. ja - o czym rozlegle z argumentami nieraz tutaj pisałam. Wymieniłam też salon, w którym byłam a i nazwiskiem lekarki na PW służę. Fajnie, że Ty dzielisz się swoją opinią, ale uważam, że powinna zawierać trochę więcej argumentów a mniej rozżalenia i pomyji wylewanych na całe VE - po pierwsze zły dobór soczewek może się trafić każdemu lekarzowi (nie bez powodu dziewczyny tutaj testują różne soczewki), po drugie - napisz, który to salon jeśli obsługa faktycznie była taka kiepska. Uważam, że to wielce niesprawiedliwe oceniać od razu całą sieć.
Acha, i w VE najczęściej ,,wciskają" jednak Iweary, bo to ich marka Ale też ani ja, ani żadna z moich trzech koleżanek, które tam chodzą nie miała problemów z przeforsowaniem prób z innymi soczewkami.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 22:05   #4862
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Myślę, że soczewka nie jest za mała, bo wykracza za 'kolorowy' obszar oka.
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Nawet za mała soczewka może wystawać poza tęczówkę. Zresztą średnicę dobiera się tak, że MUSI o 1-2mm być większa niż tęczówka, osoby które kupują na własną rękę jak najmniejszą średnicę, by nie było widać, że noszą soczewki, wykazują się wyjątkową niewiedzą i ignorancją wobec własnego zdrowia.

Veera - ja jestem i z Oasys, i z VE zadowolona. Pan Grabowski jest super, nie bój się zadawać pytań. Z bliska możesz przez jakiś czas widzieć gorzej, bo taka jest właściwość soczewek, wymagana jest większa akomodacja niż w okularach.

Cytat:
Napisane przez Barbarita1986 Pokaż wiadomość
zauważyłam że na opakowaniu, a dokładnie na tym plasterku który się odrywa by wyciągnąć soczewki pisze: NOT FOR INDIVIDUAL SALE Zakupiłam, także opakowanie soczewek dla siostry na których widnieję ten sam opis.
Czy z związku z tym mój optyk jest oszustem, który sprzedaje próbki soczewek?
Czy któraś z Was miała taki problem?
To nie oszust sprzedający próbki, po prostu soczewki nie są dozwolone do sprzedaży na sztuki, nielegalnie działają ci, co je w ten sposób sprzedają :P
Stary 2009-04-29, 08:21   #4863
Veera
Przyczajenie

Ineso może masz rację, ze zbyt impulsywnie do tego podeszłam, ale ogarnęło mnie zdenerwowanie bo oczywiście dotać się do pani doktor graniczy z cudem . Piszę o salonie w Carefourze Czyżyny może faktycznie gdzie indziej jest inaczej a ja miałam pecha. Jedno jest pewne pertraktować w VE możesz jedynie w kewstii soczewek Iwear johnson i ciba vision bo z innymi firmami nie mają podpisanych umów (pani się wygadała) i oczywiście inne firmy to dno produkują z przestarzałych materiałów i takie tam... cóż szkoda tylko, że w tych innych firmach są inne osie i mocniejsze cylindry no ale to juz ich nie interesuje.
Malla ja też jestem zadowolona z Oasysów jako soczewek bo są dobre i nie wysychają gdyby tylko były dobrze dobrane to bym ich nie zmieniała . Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź w kwestii Pana Grabowskiego będę pytać ile wleźie hehe :P i mam nadzieję, że dzięki niemu skonczy się mój trwający już 2 tygodnie problem . Co do widzenia to wiem, że z bliska może być różnie ale ja nawet z daleka źle widzę w moich
Veera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 12:27   #4864
Barbarita1986
Raczkowanie

To nie oszust sprzedający próbki, po prostu soczewki nie są dozwolone do sprzedaży na sztuki, nielegalnie działają ci, co je w ten sposób sprzedają :P[/quote

dzięki za odpowiedź, właśnie siostra mi to sugerowała ale wolałam się upewnić no to zwracam godność mojemu optykowi
Barbarita1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-29, 23:10   #4865
Malla
Nie depcze krokusów

Veera - właśnie obydwie z Ineso mamy bardzo dobre wspomnienia z Czyżyn Doktorek mnie tam zmacał po oczach jak jakiś oczny ginekolog, badał co się dało Weź pod uwagę, że iWeary to m.in. Air Optix, więc pracownicy nie mogą mówić, że to przestarzały materiał ;]
Stary 2009-04-30, 19:13   #4866
Veera
Przyczajenie

Niestety ja trafiłam na panią doktor i poza komputerowym badaniemwzroku i założeniem oklularków do doboru mocy nie zrobiła nic.Nie miałam badanych ginekologicznie oczu heheh :P A mówili, że B&L i inne (oprócz iwearów johnsonów i ciba vision) są złe i wogóle nie można ich zamówić bo nie mają podpisanej umowy cóż czekam na przyszły tydzień i na badanie u Pana Grabowskiego
Veera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 20:34   #4867
6ab835231803f4b1cac896d6aed120cccc2755ce_65765102cc8be
Konto usunięte

Cześć laski
Jestem tu nowa, miło być wśród Was :P
Noszę kolorowe soczewki.
(Do tej pory miałam 3 pary).
1wsze - Freshlook Colors (Blue Saphire) -0,50
2gie - Big Eyes (ultraviolet) -0,75
3cie - Crazy Color (Blue Star) - niestety nie ma mocy
Naturalny kolor mam brązowy.
Co do Crazy Color. Jestem trochę zła, bo jedna soczewka
jest uszkodzona, czy Bóg wie co.
Coś jest z nią nie tak, bo mnie uwiera.
Dokładnie ją czyściłam, oglądałam z różnych stron i nic nie widać
gołym okiem, żeby na niej coś było.
Założę na lewe oko - uwiera, na prawe - to samo.
Z drugą wszystko jest ok. Nic nie czuję.
A z tamtą to normalnie koszmar.
Po kilku godzinach łzawię i mam wrażenie, że oko mi wypływa ;/
Jakieś rady?
A może to po prostu taka nieszczęsna sztuka mi się trafiła?
Pozdrawiam!
6ab835231803f4b1cac896d6aed120cccc2755ce_65765102cc8be jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-30, 22:27   #4868
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Veera Pokaż wiadomość
Niestety ja trafiłam na panią doktor i poza komputerowym badaniemwzroku i założeniem oklularków do doboru mocy nie zrobiła nic.Nie miałam badanych ginekologicznie oczu heheh :P A mówili, że B&L i inne (oprócz iwearów johnsonów i ciba vision) są złe i wogóle nie można ich zamówić bo nie mają podpisanej umowy cóż czekam na przyszły tydzień i na badanie u Pana Grabowskiego
ja byłam u babki, koleżanka też. Jak możesz to napisz na pw nazwisko twojej lekarki, żebym do niej kiedyś przypadkiem nie trafiła (choć w sumie jak trafię to umiem doprosić się o swoje )
Stary 2009-05-02, 13:37   #4869
Aisza25
Przyczajenie

Cytat:
Ja noszę soczewki od czterech dni i też już nie wyobrażam sobie życia bez nich. Super wygoda, tylko zaraz po założeniu soczewka mnie uwiera. Po minucie-dwóch już jest ok. Nie wiem czy to normalne Może oko jeszcze się nie przyzwyczaiło?
To ja obstawiam, że masz wrażliwe oczy szczypie po płynie. Przejdzie za miesiąc.
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-02, 13:41   #4870
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aisza25 Pokaż wiadomość
To ja obstawiam, że masz wrażliwe oczy szczypie po płynie. Przejdzie za miesiąc.
No właśnie nie wiem. Oczy mnie nie szczypią po założeniu soczewki, ale od kilku dni mam problem z lewą soczewką. Prawą zakładam bez problemu, jest wygodnie od razu, a lewa bardzo uwiera, muszę ją zdejmować kilka razy i przepłukiwać. Czy to możliwe, że soczewka na prawe oko jest ok, a na lewe jest za mała? Dodam, że po kilku płukaniach jest ok.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-02, 14:01   #4871
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie nie wiem. Oczy mnie nie szczypią po założeniu soczewki, ale od kilku dni mam problem z lewą soczewką. Prawą zakładam bez problemu, jest wygodnie od razu, a lewa bardzo uwiera, muszę ją zdejmować kilka razy i przepłukiwać. Czy to możliwe, że soczewka na prawe oko jest ok, a na lewe jest za mała? Dodam, że po kilku płukaniach jest ok.
Ja bym poczekała z miesiąc, a dopiero potem wyciągała wnioski. Oczy się muszą przyzwyczaić do ciała obcego, ja pamiętam że na początku tak z dwa tygodnie nie widziałam dobrze w soczewkach, zwłaszcza z bliska, kręciło mi się w głowie i troszkę je czułam (nie było to nieprzyjemne, nic mnie nie bolało, po prostu je czułam). Ja myślę że każde oczy są inne i przyzwyczajają się do soczewek indywidualnie.
Oczywiście możliwe jest że jedna z soczewek jest za mała, ale to się zdarza naprawdę baaardzo rzadko, zwykle rozmiarówka w obu oczach jest taka sama
Masz już kropelki? Może spróbuj przed założeniem wkraplać kroplę do środka soczewki.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-02, 14:08   #4872
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Ja bym poczekała z miesiąc, a dopiero potem wyciągała wnioski. Oczy się muszą przyzwyczaić do ciała obcego, ja pamiętam że na początku tak z dwa tygodnie nie widziałam dobrze w soczewkach, zwłaszcza z bliska, kręciło mi się w głowie i troszkę je czułam (nie było to nieprzyjemne, nic mnie nie bolało, po prostu je czułam). Ja myślę że każde oczy są inne i przyzwyczajają się do soczewek indywidualnie.
Oczywiście możliwe jest że jedna z soczewek jest za mała, ale to się zdarza naprawdę baaardzo rzadko, zwykle rozmiarówka w obu oczach jest taka sama
Masz już kropelki? Może spróbuj przed założeniem wkraplać kroplę do środka soczewki.
Dzięki za odpowiedź. Niestety kropli nie mam, bo podobno w żadnej hurtowni ich nie ma. Może będą w tym tygodniu, a jak nie, to zostaje net.
Stary 2009-05-02, 14:20   #4873
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź. Niestety kropli nie mam, bo podobno w żadnej hurtowni ich nie ma. Może będą w tym tygodniu, a jak nie, to zostaje net.
To ja proponuję kupić jakieś inne, sporo naprawdę dobrych było polecanych w tym wątku.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-02, 16:26   #4874
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
To ja proponuję kupić jakieś inne, sporo naprawdę dobrych było polecanych w tym wątku.
Będę musiała tak zrobić, bo wątpię żebym je gdzieś znalazła.
Stary 2009-05-02, 20:53   #4875
Irreplaceable
Rozeznanie

dziewczyny jakie polecacie płyny do soczewek?? ja do tej pory zawsze uzywalam RENU B&L a moze jest cos lepszego w podobnej cenie, wlasnie mi sie konczy i musze jak najszybciej cos kupic wiec piszcie!!
Irreplaceable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-02, 21:50   #4876
Ineso
Matka Smoka

A wraz z zmianą płynu planujesz wymianę soczewek na nową parę? Bo nie można tej samej pary płukać w dwu różnych płynach.
A jeśli chodzi o płyny, których my używamy to w wątku było o tym sporo, najlepiej go przeglądnąć z wyszukiwarką, wtedy znajdziesz też sporo użytecznych info na temat tego jakie soczewki z jakimi płynami są najbardziej ,,kompadybilne".
Ja mam Eyeye all in one za 29,90 ze szkla.com i jestem z niego zadowolona.
Stary 2009-05-02, 21:56   #4877
monilkaa
Zakorzenienie

Zapewne już ktoś, kiedyś o to pytał, ale nie mam cierpliwości do przekopywania tego wątku. Także z góry przepraszam. Noszę soczewki od dwóch miesięcy i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Cudownie jest widzieć wszystko bez okularów na nosie. Ale nie do tego zmierzam. Mam pytanie, czy w soczewkach można się kąpać/pływać w basenie/morzu? Jadę niedługo na wakacje i zastanawia mnie czy na plaże bede musiala zakładać okulary. Bo bez nich ani rusz. Dodam, że mam zwykłe, miesięczne soczewki, zdejmowane na noc.
Stary 2009-05-02, 22:15   #4878
Devayani
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monilkaa Pokaż wiadomość
Zapewne już ktoś, kiedyś o to pytał, ale nie mam cierpliwości do przekopywania tego wątku. Także z góry przepraszam. Noszę soczewki od dwóch miesięcy i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Cudownie jest widzieć wszystko bez okularów na nosie. Ale nie do tego zmierzam. Mam pytanie, czy w soczewkach można się kąpać/pływać w basenie/morzu? Jadę niedługo na wakacje i zastanawia mnie czy na plaże bede musiala zakładać okulary. Bo bez nich ani rusz. Dodam, że mam zwykłe, miesięczne soczewki, zdejmowane na noc.
Najlepiej mieć soczewki jednodniowe. Pływać można ale w okularkach ochronnych. Jak się woda dostanie do oka to soczewka jest do wyrzucenia.
Stary 2009-05-02, 22:18   #4879
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Devayani Pokaż wiadomość
Najlepiej mieć soczewki jednodniowe. Pływać można ale w okularkach ochronnych. Jak się woda dostanie do oka to soczewka jest do wyrzucenia.
Jaki jest mniej więcej koszt jednoniowych soczewek? I czy zaraz po wyjściu z wody musze je wyjąć? Przepraszam za tyle pytań, ale krótko mam do czynienia z soczewkami.
Stary 2009-05-02, 22:45   #4880
Ineso
Matka Smoka

Chodzi o to, że jak do oka dostanie Ci się woda to wraz z nią wszelkie drobnoustroje, które osiądą na soczewce - więc później je nosisz cały czas w oku. Więc niekoniecznie od razu musisz ją zdjąć, ale też nie za dobrze zbyt długo ją nosić. Więc lepiej ściągnąć po powrocie z plaży/ basenu. Koszt jednodniówek bywa różny, ceny zaczynają się chyba od ok. 80 zł za 30 sztuk czyli 15 par. Nadchodzi lato, więc pewnie będzie sporo promocji. Popatrz w sklepach soczewkowych na internecie.

A przypomniało mi się przy tej okazji, że miałam spytać czy któraś z Was słyszała/używała okularków do pływania korekcyjnych? widziałam kiedyś takie w Intersport chyba, koszt to ok. 70 zł.
Stary 2009-05-02, 22:53   #4881
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
Chodzi o to, że jak do oka dostanie Ci się woda to wraz z nią wszelkie drobnoustroje, które osiądą na soczewce - więc później je nosisz cały czas w oku. Więc niekoniecznie od razu musisz ją zdjąć, ale też nie za dobrze zbyt długo ją nosić. Więc lepiej ściągnąć po powrocie z plaży/ basenu. Koszt jednodniówek bywa różny, ceny zaczynają się chyba od ok. 80 zł za 30 sztuk czyli 15 par. Nadchodzi lato, więc pewnie będzie sporo promocji. Popatrz w sklepach soczewkowych na internecie.
Dziękuje za odpowiedź. Dla mnie to jednak trochę opcja nieopłacalna, bo jeśli np idę rano i popołudniu na plażę, to dwie pary soczewek dziennie plus jedna noc (imprezy itd), to trochę kosmiczny wydatek. Cóż, witajcie znów okulary.

A co do sklepów internetowych. Zadziwiają mnie trochę te niskie ceny. 90 zł za 6 sztuk soczewek?
Stary 2009-05-02, 23:18   #4882
Ineso
Matka Smoka

Na necie wszystko tańsze, to i soczewki Ale nie kupuj w niesprawdzonych miejscach - często tutaj piszemy gdzie kupujemy, więc korzystaj z poleconych stron.

Też mam ten sam problem z pływaniem - dlatego zastanawiam się czy kupić te okularki. Ale znów ani na basenie ani na plaży cały czas w okularkach nie będę chodzić:/
Stary 2009-05-03, 00:49   #4883
Bachata
Raczkowanie

A ja zawsze pływam w soczewkach bez okularów i jakoś nic mi się nie stało, a noszę soczewki ponad 4 lata. Oczywiście nurkuję z zamkniętymi oczami i nie w morzu, bo nie lubię, ale jakoś nigdy nie zwracałam na to specjalnie uwagi
Bachata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-03, 11:14   #4884
monilkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bachata Pokaż wiadomość
A ja zawsze pływam w soczewkach bez okularów i jakoś nic mi się nie stało, a noszę soczewki ponad 4 lata. Oczywiście nurkuję z zamkniętymi oczami i nie w morzu, bo nie lubię, ale jakoś nigdy nie zwracałam na to specjalnie uwagi
Ja mam niestety bardzo wrażliwe oczy i nie chcę dostać jakiejś alergii czy zakażenia będąc we Włoszech. Już wolę sobie przejść na plażę w zwykłych okularach, ewentualnie iść trochę na ślepo bez W końcu moje -1,5 to nie aż tak dużo. Coś z bliskiej odległości jeszcze widzę.

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Cytat:
Na necie wszystko tańsze, to i soczewki Ale nie kupuj w niesprawdzonych miejscach - często tutaj piszemy gdzie kupujemy, więc korzystaj z poleconych stron.

Też mam ten sam problem z pływaniem - dlatego zastanawiam się czy kupić te okularki. Ale znów ani na basenie ani na plaży cały czas w okularkach nie będę chodzić:/
Ze stron na napewno skorzystam, bo przebitka u optyka jest ogromna. Bynajmniej z tego co widzę.

Dla mnie te okularki trochę nie praktyczne. Na basenie w porządku, ale na plaży? Trochę nie bardzo.
Stary 2009-05-03, 11:32   #4885
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
Napisane przez Bachata Pokaż wiadomość
A ja zawsze pływam w soczewkach bez okularów i jakoś nic mi się nie stało
Ryzyk fizyk. Są tacy, co jeżdżą motorem po mieście z prędkością w porywach do 200/h i nic im się nie stało. Jeszcze.
Stary 2009-05-03, 12:23   #4886
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Ryzyk fizyk. Są tacy, co jeżdżą motorem po mieście z prędkością w porywach do 200/h i nic im się nie stało. Jeszcze.
Dobrze mówisz. Póki co jest dobrze, niedługo możesz sobie poważnie zaszkodzić.
Stary 2009-05-03, 12:35   #4887
zafascynowana1
Zakorzenienie

Witajcie
Noszę okulary, a chciałabym zainwestować teraz w soczewki. Z tym, że mam pewne obawy. A dokładniej - mam sporą wadę. Prawe oko : -2,5 a lewe -2,75. Myślcie, że soczewki, będą dla mnie odpowiednie?

blog KOSMETYCZNY : www.independentwoman92.bl ogspot.com

blog KSIĄŻKOWY : www.modliszkakulturalnie. blogspot.com

zafascynowana1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-03, 12:37   #4888
monilkaa
Zakorzenienie

Soczewki są świetne Tu nie ma porównania z okularami. Ach i to widzenie na boki...
Stary 2009-05-03, 13:35   #4889
Ineso
Matka Smoka

zafascynowana1 - Twoja wada wcale nie jest duża, dziewczyny z wątku mają dużo większą (akurat nie ja). A soczewki są zwłaszcza rewelacyjne do takich korekcji - w ten sposób unika się grubych szkieł oraz ograniczonego pola widzenia.
Lato to super czas na wypróbowanie soczewek - w końcu założysz okulary słoneczne!
Stary 2009-05-03, 13:43   #4890
Irreplaceable
Rozeznanie

Cytat:
A wraz z zmianą płynu planujesz wymianę soczewek na nową parę? Bo nie można tej samej pary płukać w dwu różnych płynach.
A jeśli chodzi o płyny, których my używamy to w wątku było o tym sporo, najlepiej go przeglądnąć z wyszukiwarką, wtedy znajdziesz też sporo użytecznych info na temat tego jakie soczewki z jakimi płynami są najbardziej ,,kompadybilne".
Ja mam Eyeye all in one za 29,90 ze szkla.com i jestem z niego zadowolona.
wlasciwie nie palanuje jeszcze ponad miesiac sa wazne (bo noszę 3 miesieczne) a plyn musze kupic juz teraz, przejrze ten watek bardziej dogłebnie gdy znajde troszke czasu, ale sporo tu tego, wiec jesli ja noszę soczewki B&L to plyn tez powinnam miec tej samej firmy?czy nie koniecznie? bo kiedys slyszalam ze tak jest najlepiej i nie zmienialam nic do tej pory, ale pomyslalam ze moze teraz sprobowac czegos nowego

Edytowane przez Irreplaceable
Czas edycji: 2009-05-03 o 13:44
Irreplaceable jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości