Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-02, 17:49   #4861
Kinqaa
Zakorzenienie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez alex_andra25 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, jestem prawie 5 lat w Szkocji i mam 4 letniego synka.

Ostatnio zaczęłam się sporo zastanawiać nad przyszłością mojego dziecka w UK. Mój synek w zeszlym roku chodził do przedszkola, w tym roku również jeszcze idzie do przedszkola. W miare oswaja sie z angielskim, ale widzę że się denerwuje i jest zestresowany, kiedy chciałby się pobawić z jakimś dzieckiem, ale po prostu go nie rozumie (to wlaśnie w takich momentach najbardziej się nad tym wszystkim zastanawiam). Wiem, że z czasem (pójdzie do szkoły, nawet po kolejnym roku w przedszkolu będzie inaczej) wszystko się zmieni, ale najgorsza dla mnie jest moja świadomość, że jednak w Polsce byłoby inaczej...

Czy Wy też macie takie myśli? jak sobie z tym radzicie?

Przyznam, że czasami na prawdę jest mi ciężko.

Moja niunia tez miała problem,ale nie myślałam aby wracać do Pl czy cos. Wiedziałam,ze to trwa i ze dziecko bardzo szybko łapie język ,wiec jakos strasznie sie tym nie przejmowałam. Była w przedszkolu, teraz skończyła zerówkę a teraz od września pierwsza klasa i bardzo dużo pomogła jej zerówka . Bardzo dużo sie nauczyła. Przy mnie wstydzi sie mowić po angielsku bo w domu mówimy po polsku - moze dlatego. Ale zdarza sie jej wtrącać angielski w polskie zdania. Kornelka ma 5,5l.

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ----------

Apropo poziomu edukacji wyglada na mniejszy niz w Polsce ,ale wydaje mi sie,ze lepiej ,ponieważ ja sie uczyłam rożnych rzeczy ,które w życiu mi wcale sie nie przydały. Wiec poziom w Polsce plus pełne tornistry,które dzieci musza obciążać swoje kręgosłupy sadze ,ze lepsze jest Uk. Takie bardziej "konkretniejsze ".

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-02, 18:04   #4862
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez alex_andra25 Pokaż wiadomość
W sumie mam już dwie szkoły na oku, ale są to szkoły w pobliżu miejsca zamieszkania, jedna z nich mieści się przy przedszkolu, więc poszedłby tam z automatu.

Z tego co słyszałam, dzieci chętniej chodzą do szkół w UK niż w Polsce.
Jak uczone są w szkołach dzieci, które nie mają jeszcze odpowiedniego poziomu języka angielskiego?

Ogólnie to mój syn powinien już w tym roku iść do szkoły, ale zdecydowaliśmy z tż, żeby jeszcze w tym roku poszedł do przedszkola, ponieważ mieliśmy kilka perypetii z przedszkolami i w sumie za długo (pełnego roku) do przedszkola nie przechodził.
Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, zobaczymy...
Dzieci z problemami np. językowymi moga otrzymać profesjonalną pomoc w skzole, w zależności od potrzeb.
Jeśli w przedszkolu pojawi się problem już wtedy dziecko moze dostać pomoc.
Stary 2015-08-02, 23:40   #4863
alex_andra25
Raczkowanie

Czy UK jest konkretniejsze? Nie wiem, słysząc różne opinie można się pogubić i najlepiej liczyć na siebie i samemu podejmować decyzje.
Na pewno za dobrą sprawę, w brytyjskiej edukacji uważam to,że kiedy dziecko się ukierunkowuje to szkoła w tym pomaga i nagradza a w Polsce niestety trzeba było się rzeczywiście uczyć wszystkiego na raz i płacić duże pieniądze za to, żeby dziecko rozwijało swoją pasję i swoje talenty.

Może rzeczywiście za bardzo się przejmuje a w rzeczywistości moje dziecko przeżywa to mniej niż ja, albo wcale a ja panikuje
alex_andra25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-05, 16:56   #4864
olibar
Raczkowanie

Dziewczyny ja tak z innej beczki. Czy ktoras z was orientuje sie w HB? Chodzi o to ze wynajmuje teraz studio flat razem z partnerem, ale musimy wynajac 2 bed flat gdzie nie bedzie nas stac, wiec musialabym zaaplikowac o HB. ALE nie wiem jak w sensie bylam w councilu ale oni mnie odsylaja do kalkulatora online itp a ja potrzebuje wiedziec czy mam aplikowac jako couple czy jako single, bo on jest kanadyjczykiem wiec spoza EU i on nie moze pobierac benefitow, ALE mieszka ze mna wiec wiadomo ze mam tez do dyspozycji jego pieniadze.. no i nie wiem jak mam aplikowac.
Tak samo jak z Income Support czy Working Tax. Income moglabym aplikowac jako samotna w ciazy, ale mieszkam z nonEU partnerem, wiec chyba nie moge zaaplikowac. Co do working tax tez nie wiem czy moge :/ Sama nie moge bo pracuje 14h.

No i takie mam watpliwosci, najbardziej o HB bo musze sie wyprowadzic w ciagu max miesiaca.. najtrudniejsze jest to ze nie ma zadnych ogloszen dla part dss a jak jest to jak wklepuje w kalkulator wszystko to mi wychodzi ze chyba nie moge aplikowac, bo rent za duzy. Dzis trafilam na 2 bed za 1000 na Harrow no ale wyszlo, cos odnosnie protect LHA czy cos i cos bylo ze moge aplikowac jedynie jesli wczesniej nie zalegalam i nie pobieralam.. prawda jest taka ze nigdy na siebie nie pobieralam nic. Kiedys moj byly maz aplikowal razem ze mna na HB, ale wszystko bylo na jego nazwisko.
olibar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-05, 18:27   #4865
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez olibar Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja tak z innej beczki. Czy ktoras z was orientuje sie w HB? Chodzi o to ze wynajmuje teraz studio flat razem z partnerem, ale musimy wynajac 2 bed flat gdzie nie bedzie nas stac, wiec musialabym zaaplikowac o HB. ALE nie wiem jak w sensie bylam w councilu ale oni mnie odsylaja do kalkulatora online itp a ja potrzebuje wiedziec czy mam aplikowac jako couple czy jako single, bo on jest kanadyjczykiem wiec spoza EU i on nie moze pobierac benefitow, ALE mieszka ze mna wiec wiadomo ze mam tez do dyspozycji jego pieniadze.. no i nie wiem jak mam aplikowac.
Tak samo jak z Income Support czy Working Tax. Income moglabym aplikowac jako samotna w ciazy, ale mieszkam z nonEU partnerem, wiec chyba nie moge zaaplikowac. Co do working tax tez nie wiem czy moge :/ Sama nie moge bo pracuje 14h.

No i takie mam watpliwosci, najbardziej o HB bo musze sie wyprowadzic w ciagu max miesiaca.. najtrudniejsze jest to ze nie ma zadnych ogloszen dla part dss a jak jest to jak wklepuje w kalkulator wszystko to mi wychodzi ze chyba nie moge aplikowac, bo rent za duzy. Dzis trafilam na 2 bed za 1000 na Harrow no ale wyszlo, cos odnosnie protect LHA czy cos i cos bylo ze moge aplikowac jedynie jesli wczesniej nie zalegalam i nie pobieralam.. prawda jest taka ze nigdy na siebie nie pobieralam nic. Kiedys moj byly maz aplikowal razem ze mna na HB, ale wszystko bylo na jego nazwisko.
Przejd sié do Citizens Advice Bureau. Powinni pomóc w tych kwestiach.
Stary 2015-08-06, 01:40   #4866
aanetaa007
Rozeznanie

GG do aanetaa007 Send a message via Skype™ to aanetaa007

Czesc
To ja tez mam innegor rodzaju pytanie. A mianowicie jak sie czulyscie pod czas pierwszego okresu po porodzie?

Ja jakbym nie bylo soba. Do tego plecy, glowa, krocze mnie boli I czuje sie tak samo jak 2 dnia po porodzie, a mianowicie jakby tir po mnie przejechal.
21 day fix

PiYo

w planach:
Focus T25

Insanity Max: 30

15/06/15
aanetaa007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-06, 02:11   #4867
sylwusiach
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to sylwusiach

Ja czulam sie super😃
Stary 2015-08-12, 20:22   #4868
Polnocnica
Raczkowanie

Hej dziewczyny liczę że może wy będziecie na ten temat coś wiedzieć...

Będąc w Anglii zaszłam w ciążę i urodziłam dziecko za granicą. Cała ciąża była prowadzona przez lekarzy w Anglii. Niedługo mam zamiar wrócić do Polski i mam pytanie odnośnie becikowego w Polsce.

Czytałam, że żeby je dostać potrzebuje zaświadczenie od lekarza o opiece lekarskiej od 10tyg w czasie ciąży, ja czegoś takiego nie posiadam. Karty ciąży tej angielskiej także nie ponieważ po urodzeniu dziecka została zabrana przez lekarzy w szpitalu. Jak w takim wypadku mam się ubiegać o becikowe? Póki jestem jeszcze w Anglii mam poprosić lekarza o jakieś zaświadczenie? Czy w Polsce to jakoś załatwiać? Jeśli w Polsce to na podstawie jakich dokumentów powinien mi je wydać? Dodam że w Anglii nie pobieram żadnych benefitów, ani na dziecko ani na siebie.

Czy jeśli uzyskam takie zaświadczenie od lekarza tutaj to na jego podstawie lekarz w Polsce może mi wydać to zaświadczenie? Albo czy takie zaświadczenie po przetłumaczeniu będzie uznane jako wystarczające? Jakie informacje powinny być na nim zawarte?

Może któraś z was przerabiała coś takiego albo się z tym spotkała i ma jakieś informacje którymi mogłaby się ze mną podzielić ślicznie dziękuję z góry za każdą

link do mojego wątku
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=826287
Polnocnica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-13, 19:42   #4869
madziara_07
Zadomowienie

napewno jakas dokumentacje medyczna bedziesz musiala tlumaczyc przez tlumacza przysieglego wiec nie wiem czy gra jest warta swieczki, bo becikowe w polsce to ile, 1000zl? ale tak w temacie to nie mam pojecia jakie dokumenty musisz miec.

a tak pozatym to w Asdzie jest fajna promocja na pampersy- dwa jumbo packi pampersow za 20£
Stary 2015-09-09, 07:56   #4870
malamyszka20
Zadomowienie

Witajcie. Staramy sie o dziecko ponad pol roku. Chcemy sie wybrać do GP, zeby porobić badania. Wiecie moze na jakie badania kieruje GP i jak długo to wszystko trwa?
malamyszka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-09, 08:00   #4871
xanyax
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malamyszka20 Pokaż wiadomość
Witajcie. Staramy sie o dziecko ponad pol roku. Chcemy sie wybrać do GP, zeby porobić badania. Wiecie moze na jakie badania kieruje GP i jak długo to wszystko trwa?
Nasi znajomi od gp dostali skierowanie do fertility clinic, ale na wizytę czekali około 10 m-cy. Zależy to na pewno od tego gdzie mieszkacie.

Probowalas paski na owulacje?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-09, 09:38   #4872
malamyszka20
Zadomowienie

Bede stosować testy owulacyjne w tym miesiącu właśnie. Z tego co czytałam to do Fertility Clinic kierują wtedy gdy sa jakies problemy z płodnością. Chodzi mi o zwykle badania nasienia i moje tez, takie na podstawie których kierują do takiej kliniki. Mam nadzieje ze jest wszystko w porządku, ale chcielibyśmy sie upewnić, ze jestesmy zdrowi itd Mam juz 29 lat a moj maz 35 i staramy sie o pierwsze dziecko, wiec sadze, ze wiek ma swoj wpływ...
Stary 2015-09-09, 15:32   #4873
xanyax
Raczkowanie

Cytat:
Bede stosować testy owulacyjne w tym miesiącu właśnie. Z tego co czytałam to do Fertility Clinic kierują wtedy gdy sa jakies problemy z płodnością. Chodzi mi o zwykle badania nasienia i moje tez, takie na podstawie których kierują do takiej kliniki. Mam nadzieje ze jest wszystko w porządku, ale chcielibyśmy sie upewnić, ze jestesmy zdrowi itd Mam juz 29 lat a moj maz 35 i staramy sie o pierwsze dziecko, wiec sadze, ze wiek ma swoj wpływ...
Nie wiem za bardzo kiedy i kto robi takie testy dlatego najlepiej jakbyś się umowila do gp to tam na pewno wszystko powiedzą.

Co do wieku to ja miałam 27 a mąż 36. 29 to naprawdę nie jest dużo a faceci to w ogóle nie ma znaczenia. Prowadzicie zdrowy tryb zycia?

Co do owulacyjnych naprawdę polecam, przyjaciółce się udało po 2 m-ch. A poza tym zawsze lepiej wiedzieć kiedy dokładnie już owulacja niż zgadywać
Stary 2015-09-09, 15:59   #4874
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Tak od razu skierowanie na badania nasienia nie dostaniecie.
No chyba ze powiesz,ze się leczyłaś luteina i od 2 lat nie mozecie zajść w ciążę.
A tak żeby sprawdzić czy jest wszytko ok to raczej nie.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-09, 22:23   #4875
miszkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xanyax Pokaż wiadomość
Nie wiem za bardzo kiedy i kto robi takie testy dlatego najlepiej jakbyś się umowila do gp to tam na pewno wszystko powiedzą.

Co do wieku to ja miałam 27 a mąż 36. 29 to naprawdę nie jest dużo a faceci to w ogóle nie ma znaczenia. Prowadzicie zdrowy tryb zycia?

Co do owulacyjnych naprawdę polecam, przyjaciółce się udało po 2 m-ch. A poza tym zawsze lepiej wiedzieć kiedy dokładnie już owulacja niż zgadywać
chyba nie do końca...
moja ginka twierdzi, że właśnie jest nagonka na kobiety, żeby nie czekały zbyt długo a to mężczyźni powinni bardziej sie "spieszyć" bo to oni z wiekiem mają większe problemy i słabsze "żołnierzyki"

My oboje mieliśmy po 32 lata jak zaszliśmy w pierwszą ciążę

Co do badań to nie pomogę ale życzę powodzenia

Żabinek

Edytowane przez miszkaaa
Czas edycji: 2015-09-09 o 22:24
miszkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-10, 07:55   #4876
malamyszka20
Zadomowienie

Xsanyax: tak staramy sie prowadzić zdrowy tryb życia, nie palimy , nie pijemy (sporadycznie). Mam nadz. ze te testy pomogą, bo wczesniej to tak ,,na czuja" było z ta owulacja... Biorę tez kwas foliowy i wiesiolek na lepszy sluz😄

Darianna: a skad wiesz ze nie dostanę skierowania, byłaś w takiej sytuacji? Mysle ze to zależy od lekarza jak podejdzie do sprawy. Jak pojde to sie sama przekonam, dzieki

---------- Dopisano o 07:55 ---------- Poprzedni post napisano o 07:53 ----------

miszka: powiem wam ze to jest natura i rożnie jest, to zależy od człowieka. Z tego co kiedyś czytałam to bardziej problem z kobieta jesli chodzi o wiek, bo faceci nawet w wieku 70 lat mogą plodzic dzieci, a kobiety juz nie mogą. Ale jeszcze taka stara nie jestem mysle 😄 dzieki 😘
Stary 2015-09-10, 10:30   #4877
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Moj luby poszedl do Gp i powiedzial ze staramy sie o dziecko 8 miesiecy i ten od razu dal skierowanie na badanie nasienia. Co sie okazalo, wynik byl po chyba 10 dniach a ja po tych 10 dniach zrovilam test i bylam w ciazy chyba sie plemniki nastraszyly hahaha.
Naprawde tak mi sie smiac chcialo. Malo tego lekarz jemu powiedzial ze w 100% wszystko jest ok z jego nasieniem.

Ja juz w 33 albo 34 tc ( nie licze ) i szczerze wogole chodzic nie moge co jest dziwne. Jak widac kazda ciaza inna. Ostatnio musialam jednak sie wybrac po te majty jednorazowe i wkladki i ogolnie zrobic ostatnie zakupy.
Jeszcze tylko lozeczko zamowic.

Bylam tutsj w sklepach i oczom noe wierzylam jak drogie sa lozeczka a w Ikei takie g... ze masakra.
Tak wiec zdecydowalam.sie zamowic z Pl i tak znow bede zadowolona bo pierwsze lozeczko tez mialam z Pl.Wiecie taki zestaw z materacem i dodatkami. Za calosc 140 funtow tylko. A nie kurka samo lozeczko w tej cenie i bez wyjmowanych szczebli oraz szuflady.
Stary 2015-09-10, 10:44   #4878
ajah
wańka wstańka

Olibar co do lozeczka co kto lubi
Sama nie sciagalam z Polski. Tych z ikei nie widziałam. Pierwsze łóżeczko dostaliśmy, drugie zamawialam (nowe) na ebayu. Sprawdzilo sie. I zamknelismy się spokojnie ponizej 140 funtów. Poza tym myślę, że te które rozkładają się do junior bed są lepsze, choć ciut droższe.

Sent from my HTC One using Tapatalk
Stary 2015-09-10, 11:42   #4879
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam tutsj w sklepach i oczom noe wierzylam jak drogie sa lozeczka a w Ikei takie g... ze masakra.
Tak wiec zdecydowalam.sie zamowic z Pl i tak znow bede zadowolona bo pierwsze lozeczko tez mialam z Pl.Wiecie taki zestaw z materacem i dodatkami. Za calosc 140 funtow tylko. A nie kurka samo lozeczko w tej cenie i bez wyjmowanych szczebli oraz szuflady.
Ja mialam z Ikei i to bardzo solidne, nie zadne g...? Wyciagany cały bok, dzieki temu moglo posluzyc dluzej. Co prawda nie miało szuflady, nie była ona mi potrzebna ale jakos lozeczka bardzo dobra
Stary 2015-09-10, 12:23   #4880
malamyszka20
Zadomowienie

Olibar: to fajnie sie złożyło 😄 gratulacje, mam nadzieje, ze i ja wkrótce tego doswiadcze😄 to zależy od lekarza, ja zamierzam troche skłamać i powiedziec ze staramy sie ponad rok... A kto to sprawdzi?😄

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

A ty nie robiłaś żadnych badań sobie?
Stary 2015-09-10, 18:11   #4881
madziara_07
Zadomowienie

my wszystkie meble do pokoju dzieciecego kupowalismy w ikei-fakt dlugo ich nie uzywamy jeszcze ale juz przy skladaniu bylo widac ze bardzo dobrze sa zrobione a przy okazji obejrzelismy na zywo jak wygladaja a nie tylko na zdjeciach no ale co kto lubi.

co do badan to skoro sie staracie tylko 10 miesiecy to moze skierowan jeszcze nie dac, z tego co wiem to po dwoch latach staran no chyba ze macie kolo czterdziestki. ogolnie po odstaieniu pigulek mialam nieregularny okres i z tym biegalam do GP ktory akurat uspokajal ze zdrowa para ma 20% szans na zajscie w ciaze w pierwszym roku. ale to moze zalezec od doktora. a na nieregularny okres (po 9 miesiacach od odstawienia)wyslal mnie na usg jajnikow ktorego nie zrobilam bo okazalo sie ze jestem w ciazy
Stary 2015-09-11, 06:22   #4882
malamyszka20
Zadomowienie

Zobaczymy jak pojde na wizyte to bede wiedziec...
Stary 2015-09-11, 07:58   #4883
olibar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
Ja mialam z Ikei i to bardzo solidne, nie zadne g...? Wyciagany cały bok, dzieki temu moglo posluzyc dluzej. Co prawda nie miało szuflady, nie była ona mi potrzebna ale jakos lozeczka bardzo dobra
Ja bylam w jakiejs malej Ikei i mirli tylko dwa lozeczka wiec wyboru nie bylo, ale jak porownalam z tym co mialam wczesniej to noebo a ziemia. W sensie cenowo i pod wzgledem wykonania. Bo tutaj kosztowalo chyba 100 funtow a nawet nie mialo szczebelkow wyjmowanych i 2 stopnie regulacji. Moze jakbtm nie miala porownania to byloby lepiej )

Co do junior bed, nie dla mnie toto. Pierwszym razem lozeczko po dwoch latach bylo obgryzione przez moje dziecie wiec estetycznie nie wygladalo tym bardzisj ze mialam kolor wenge. Pozniej kupilismy w sklepie swietne lozeczko ktoro sluzy i sluzy de facto w Ikei -

Cytat:
Olibar: to fajnie sie złożyło 😄 gratulacje, mam nadzieje, ze i ja wkrótce tego doswiadcze😄 to zależy od lekarza, ja zamierzam troche skłamać i powiedziec ze staramy sie ponad rok... A kto to sprawdzi?😄

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

A ty nie robiłaś żadnych badań sobie?
Ja sobie nie robilam badan bo twierdzilam ze ze mna wszystko ok cos jak duma meska haha
W koncu to moja druga ciaza i tak myslalam ze no kurka na bank jego wina ;-)
Moim zdaniem przyxzyna u nas mogl byc stres.
Prawda jest taka ze staralismy sie 5 miesiecy tylko ale on powiedzial u gp ze 8 bo ponoc kolega tak mu doradzil
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpeg kritter-rama-ozka-z-dnem-z-listew__53899_PE157668_S4.jpeg (18,5 KB, 1 załadowań)
Stary 2015-09-11, 09:48   #4884
madziara_07
Zadomowienie

a wlasnie odnosnie naszej wczesniejszej dyskusji o pieluszkach. po trzech miesiacach uzytkowania: pampresow i mamii z aldi te drugie musielismy wyrzucic, tak jak dwa pierwsze rozmiary byly akceptowalne tak rozmiar trzeci zaczal odparzac nawet po pol godzinie. wiec uzywamy pampersow, bo definitywnie nie sa identyczne.
Stary 2015-09-11, 10:36   #4885
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość
a wlasnie odnosnie naszej wczesniejszej dyskusji o pieluszkach. po trzech miesiacach uzytkowania: pampresow i mamii z aldi te drugie musielismy wyrzucic, tak jak dwa pierwsze rozmiary byly akceptowalne tak rozmiar trzeci zaczal odparzac nawet po pol godzinie. wiec uzywamy pampersow, bo definitywnie nie sa identyczne.
u nas był taki sam problem z jednym rozmiarem pampersów.
Stary 2015-09-11, 11:16   #4886
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bylam w jakiejs malej Ikei i mirli tylko dwa lozeczka wiec wyboru nie bylo, ale jak porownalam z tym co mialam wczesniej to noebo a ziemia. W sensie cenowo i pod wzgledem wykonania. Bo tutaj kosztowalo chyba 100 funtow a nawet nie mialo szczebelkow wyjmowanych i 2 stopnie regulacji. Moze jakbtm nie miala porownania to byloby lepiej )

Co do junior bed, nie dla mnie toto. Pierwszym razem lozeczko po dwoch latach bylo obgryzione przez moje dziecie wiec estetycznie nie wygladalo tym bardzisj ze mialam kolor wenge. Pozniej kupilismy w sklepie swietne lozeczko ktoro sluzy i sluzy de facto w Ikei -

nie miałam problemu z obgryzaniem i łozeczko posluzylo dlugo i bylo bardzo wytrzymałe
Kolejne tez mamy z ikei i te posluzy jeszcze dluzej :
http://www.ikea.com/gb/en/catalog/products/50080315/
Stary 2015-09-28, 22:09   #4887
MsLullaby
Zakorzenienie

Hej dziewczyny mam problem. Dostałam list z revenue z prośbą o wysłanie im listów potwierdzających że ja i dzieci mieszkamy pod tym samym adresem, listy nie mogą być starsze niż 3 miesiące, dla siebie i młodszego synka mam, ale dla starszego nie mam kompletnie żadnego z ostatnich trzech miesięcy. W liście jest napisane że może być też recepta od GP ale co w takiej sytuacji mam zrobić, iść go GP poprosić o receptę na cokolwiek?

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-28, 22:13   #4888
adka_19
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny mam problem. Dostałam list z revenue z prośbą o wysłanie im listów potwierdzających że ja i dzieci mieszkamy pod tym samym adresem, listy nie mogą być starsze niż 3 miesiące, dla siebie i młodszego synka mam, ale dla starszego nie mam kompletnie żadnego z ostatnich trzech miesięcy. W liście jest napisane że może być też recepta od GP ale co w takiej sytuacji mam zrobić, iść go GP poprosić o receptę na cokolwiek?
Tak idz do GP po potwierdzenie adresu bądź szkoły.
Powiedz jak sytuacja wygląda. W uk lekarz jest jednym z podmiotów które nawet za zgodność z oryginałem mogą potwierdzić Ci dokumenty

Jestem Ruda, projektuje cuda ! SKLEP
adka_19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-02, 16:42   #4889
JagnaK
Zadomowienie

Hej, mialam podobny przypadek, niestety GP zarzyczyl sobie za takie zaswiadczenie 30 Funtow. Ile syn ma lat? Ja wzielam zaswiadczenie ze szkoly/przedszkolem/zlobka

Sent from my iPhone using Tapatalk
Stary 2015-10-02, 19:41   #4890
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JagnaK Pokaż wiadomość
Hej, mialam podobny przypadek, niestety GP zarzyczyl sobie za takie zaswiadczenie 30 Funtow. Ile syn ma lat? Ja wzielam zaswiadczenie ze szkoly/przedszkolem/zlobka

Sent from my iPhone using Tapatalk
Dwa latka póki co jeszcze ze mną w domu. W środę młodszy syn miał szczepienie wiec powiedziałam GP jaka jest sytuacja i od reki dała mi receptę na starszego synka wiec z głowy mam nadzieje

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości