|
|
#4891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Świnki Morskie
to wszystko przez stres....na pewno w nocy bedzie jadla jak bedzie ciemno
![]() na razie wszystko w normie
|
#4892 |
|
Zadomowienie
|
jenifer198 - gratuluję lokatorki
![]() Sama mam małego agenta (jest u mnie miesiąc). Na początku, schował się do domku i nie wystawił nawet nosa, ale szybko ośmielony drugą świnką wyposzedł poznawać klatkę ![]() Kiedy świnka poczuje, że nikt się na nią niepatrzy - wyjdzie, bez obaw
|
|
|
|
#4893 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a w nocy też trochę buszowała![]() Cytat:
a jak myślicie domek jest konieczny??
|
|
#4894 |
|
Zakorzenienie
|
domek ogolnie jest potrzebny jako miejsce intymnosci, ale mozesz zrobic tez polke (niska) pod nia ma schronienie, a na niej np jadalnie, lub polarową norke, taka przytulna jest, moi panowie uwielbiaja ją
![]() Ostatnio pojawily sie domki z patykow, które mozna dowolnie formowac a swinka dodatkowo obgryzając je, sciera sobie zęby
|
#4895 |
|
Wtajemniczenie
|
Motylku a możesz wstawić zdjęcie tego swego domku jak to powinno wyglądać??
|
#4896 |
|
Zakorzenienie
|
zwykla półka:
http://images25.fotosik.pl/129/940f4457a1db5afd.jpg http://images24.fotosik.pl/79/5265a68689b4e1a8.jpg http://images26.fotosik.pl/50/3793b045ee1b77cd.jpg polarowe norki: (mialam tylko takie zdjecia na kompie w pracy..) http://images25.fotosik.pl/66/b1aad4a366f4a0b8.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...55758e269.html
|
#4897 |
|
Wtajemniczenie
|
Wygląda na to, że ściągnę od Ciebie pomysł
te polarowe norki są super, i widzę, że masz takie poidełko wiszące, też takie dziś kupię. i półeczkę zrobi TŻ I widzę, że ona dość wysoko jest nie wiem czy moja Dyzia kruszynka, by na taką dała radę wejść bo ona jest naprawdę mała. I wiesz myślę, że ona jest zdrowa, bo w sumie później było wczoraj mocno ruchliwa
|
#4898 |
|
Zakorzenienie
|
to sa stare zdjecia, obecnie mam poidełko inne, automatyczne i chwale je sobie bardziej niz kulkowe. Szybciej zwierzeta ugasza pragnienie niz w kulkowym.
Ja mam polke nisko najnizej jak sie da jest polozona, ale moi chlopacy sa duzi juz i bez problemu wstakuja. Ty mozesz zrobic jakis male schodki, ale mysle ze jak polozysz ja na najnizszym szczebelku to dadza rade. ewentulanie daj wiecej trocin ![]() mozesz uszyc takie norki, lub np powiesic czapke albo rekaw z polaru i tez bedzie oki, ale jak masz trociny, to zaraz bedzie syf ![]() trzeba sie tez liczyc z ciaglym praniem norek - u mnie co tydzien hehe
|
#4899 |
|
Zadomowienie
|
Nie ma obaw o tą półkę
![]() Ja zaadoptowałam świnkę na Caviarni... Kocurek był bardzo malutki,miałam od razu przyszykowaną półkę i klatkę.. Myślałam,że będę musiała go przekupić aby wskoczył,a tu pierwsze co zrobił to właśnie zwiedził klatke i wskoczył bez problemu... Moją pierwsze świnkę Pieszczocha niestety uczyłam.. Kilka razy kuperek mu spadł,ale nic mu się nie stało ![]() ![]() ![]() PS: czy ostatnio też macie problem z dodawaniem fotek?? |
|
|
|
#4900 |
|
Wtajemniczenie
|
No moja świnka jest już we właściwej klatce, ma domek do którego się teraz schowała, ale wychodzi sobie i pije wodę
mam też taki paśnik na sianko. Na dnie leża granulki i sianko tyle, że sianko nie wszędzie.Mam jeszcze zamiar taką matę kupić jak motylku ty masz. Tak ogólnie to trochę ją wołam po imieniu i poza tym nie ruszam. I zajada też ziarno Mam pytanie ile ziarna i wody powinna dziennie wypić?? I czy mam robić coś jeszcze??
|
#4901 |
|
Zadomowienie
|
To nie ma takiej reguły...
Wystarszy tylko obserwować czy je i pije ![]() Linkuś do moich mordek: http://www.swinkimorskie.eu/forum/vi...p=17567#p17567 bo mam coś problemy z fotkami tutaj
|
|
|
|
#4902 | |
|
Zakorzenienie
|
nie, mi tylko net muli, ale podejrzewam ze to wina pracownikow
![]() Cytat:
jesli je to wszystko jest oki ![]() co do picia nie ma reguly, bo moi czasami wypija wiecej czasami mniej, zalezy ile maja wody w warzywach ![]() wczoraj na kolacje zjadly calego pomidora to przez noc malo wody mi ubylo
|
|
#4903 |
|
Zadomowienie
|
Pomidora???????????
Wow Musze spróbować :P
|
|
|
|
#4904 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
i czy dać dziś coś innego?? czy zostawić ja i niech je na razie to co ma?? Wybacz, że tyle pytań, ale nie chcę popełnić błędu jakiegoś
|
|
#4905 |
|
Wtajemniczenie
|
Mojej koleżanki świnka się obżerała pomidorami
więc spróbuj, ja z moją też mam zamiar później spróbować
|
#4906 |
|
Zakorzenienie
|
kto pyta nie błądzi
![]() konczyne ogolnie podajemy w malych ilosciach bo powoduje wzdecie, wiec moze razie sobie odpusc? mozesz kupic koperek i np jedna gałazke wlozyc do klatki i czekac az sie skusi i zje najbardziej aromatyczny jest chyba ogórek, ale koperke ma ta zalete ze jest długi, wiec swinka moze zaczac jesc i sie zblizac ![]() chyba ze bedzie uparciuch, bo moja swinka taka byla i zaden smakołyk jej dlugi czas nie zlamal. Wolał nie jesc niz podejsc, ale on byl juz dorosly jak go bralam, wiec troszke inaczej. Patrycjo swinki moga jesc pomidory, moje uwielbiaja na swiezo i suszone
|
#4907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja probowalam im obcinac, ale nie umiem, nie mam takich cazek jak wet, tylko takie zwykle i te ich pazurki sa za twarde... no ale wole chyba jednak do weta jezdzic, bo Ruda jest strasznie nerwowa i boje sie ze moglabym jej cos zrobic
|
|
|
|
|
#4908 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam kochanego prosiaczka rasy us teddy w kolorze zlotym...ta rasa wyglada jak pluszowy mis
niestety musze sie z nim rozstac,mam na niego potworne uczulenie :/ jesli ktos jest zainteresowany,zapraszam na pw..
|
|
|
|
#4909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze jestes uczuolna na pyl z trocin czy cos? a jak koniecznie chcesz go oddac napisz na caviarni i moze ktos go przyjmie ![]() Mariposa mozesz kupic ciazki w zoologu po 10zł, ale jak sie boisz faktycznie lepiej u weta to zrobic
|
|
#4910 |
|
Wtajemniczenie
|
Motylku moja dyzia wychodzi sobie z domku coś tam pogryza i wraca do domku z powrotem. Jak myślisz w ramach przyzwyczajania do mnie usiąść obok klatki tak, żeby się do mnie przyzwyczajała, bo póki co jak podchodzę to ucieka do domku
i jeszcze jedno pytanie czy można przy nie normalnie wszystko robić, typu jakieś odgłosy odkurzania itp?? Nie będzie się bała ??
|
#4911 |
|
Zakorzenienie
|
ucieka do domku, bo tam czuje sie bezpiecznie. To wszystko normalne jest
Nawet moje lobuzy jak uslysza cos niepokojącego to zwiewaja pod polke, a dla niej teraz wszystko jest niepokojące, wiec ucieka bardzo czesto, ale to sie zmieni, jak zobaczy ze nic sie jej nie dzieje.Ja siadalam obok klatki, gadalam glosem spokojnym i trzymalam smakolyk. Wszystko po to zeby moj glos kojarzyly z czyms milym ![]() za jakis czas zajarzyli ![]() im mniejsza swinka tym szybciej sie przełamie ![]() Odkurzacza moi sie boja do dzis, ale mozesz posprztac ona schowa sie do domku i nic jej nie bedzie ![]() Najlepiej zachowywac sie normalnie i przyzwyczajac ja do normalnych odglosow (oczywiscie unikajac krzykow czy glosnej muzyki) bo wczesniej czy pozniej i tak ich doswiadczy ![]() moje np nauczyly sie ze jak ktos otwiera smiertnik i wyrzuca cos to kojarza to z jedzeniem, kiedy wyrzucam obierki np z marchwi i potem daje im sama marchew, albo kiedy czekaja na mnie o 16 az przyjdze dac im cos (wracam z pracy)
|
#4912 |
|
Zakorzenienie
|
Lilka i Gwiazdka są strasznie płochliwe i jak sie podejdzie to zaraz uciekają do domku albo pod półke, ciężko je złapać itd
Kukus siedzi w akwarium i nie ma schronienia i sam aż wskakuje na ręce, moja koleżanka też nie ma schronienia i jej świnka też nie jest płochliwa moze te domki, półeczki itd to nie taki dobry pomysł? |
|
|
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
to jest dobry pomysl, bo swinka potrzebuje schronienia, intymnego miejsca, ukrycia kiedy sie wystraszy, a jak jej to zabierzemy to naturalne ze nie ucieka bo nie ma gdzie
![]() moi nie uciekaja na kazdy szum, lubia na polce polezec i byc wyciagani
|
#4914 |
|
Zakorzenienie
|
moje świnki tez lubią wyciagnąć się na półce ale jak podchodze to uciekają pod półke i nie chca wyjść, potrafia stac pod kratami i bezustannie piszczec a jak podchodze to uciekają, nawet przed jedzeniem uciekają pod półke albo do domku
|
|
|
|
#4915 |
|
Zakorzenienie
|
moje tak nie robia.
Moze poswiecasz im za malo czasu
|
#4916 |
|
Zadomowienie
|
Mój Pieszczoch tak nie ucieka tylko Kocurek..
|
|
|
|
#4917 |
|
BAN stały
|
A mi wczoraj zdechla świnka morska..;(
Zaczelo sie od tego ze powolnie przezuwala jakby nie mogla gryzc,poszlismy do weterynarza..Przepisal nam zastrzyki,gerberki itp...Mowila ze po tygodniu juz nie powinna czuc bolu..Minal tydzien i rzeczywiscie nie czuje bolu,ale w innym znaczeniu;((( |
|
|
|
#4918 |
|
Zakorzenienie
|
Oj biedactwo
Czyżby miała ząbki przerośnięte?
|
|
#4919 | |
|
Zadomowienie
|
Ja swoim dla odmiany wyjęłam domek, zamiast tego mają wsadzoną rurę - tunel.
Mały smrodek - Szalej - często korzysta z tego schronienia, starsze prosie, lubi mieć wszystko na oku, tak że do domu baaardzo rzadko wchodził, a jeśli już, to po minucie mu się nudziło. Ale nie zostawie tak tego - świnka powinna mieć schronienia, szczególnie nowa, która się aklimatyzuje - oswajanie dłużej zajmie, ale nie będzie ono na siłę. Cytat:
Pewnie za wcześnie o tym mówić, ale jeśli zdecydujesz się kiedys na inną świnkę - poszukajcie innego weterynarza. Przyczyną niejedzenia u świnek są najczęściej problemy z zębami (trzonowymi) lub inne zmiany w pyszczku. Co konkretnie - można stwierdzić tylko po dokładnym zajrzeniu w pyszczek. A zastrzyki nie pomogą. |
|
|
|
|
#4920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z takim wetem byla bez szans ![]() jesli bedziesz miala jeszcze swinke, nigdy juz do niego nie idz
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:38.

a w nocy też trochę buszowała
nie wiem czy moja Dyzia kruszynka, by na taką dała radę wejść
bo ona jest naprawdę mała. I wiesz myślę, że ona jest zdrowa, bo w sumie później było wczoraj mocno ruchliwa