|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 |
Rozeznanie
|
Dot.: Październikówki 2016 to stan umysłu! Już trzeci wątek jako Mamy <3
Nie dziękuję jeszcze, co by nie zapeszać ;-)
Jaadowita, też mi to chodziło po głowie ostatnio, że jednak dzieci, to mega odpowiedzialność i ograniczenia. Ale wystarczy spojrzeć w te piękne oczy i przytulić i wiesz, że zrobiłbyś dla nich wszystko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4892 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślicznie powiedziane! ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4894 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4895 |
Zadomowienie
|
Ło matko... moje dziecko wybudziły pierdy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4896 |
Zakorzenienie
|
Iwona, o jejku ... Współczuje nocki !!
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4897 |
Zadomowienie
|
Mój gremlinek po 8 padł już na drzemkę, odsypia nockę... a matka ledwo żyje
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Edit: przechwaliłam... już się wielce wyspała... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4898 |
Zakorzenienie
|
Iwona, no to masz przeboje ... Siły na kolejną cześć dnia życzę!
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4899 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powodzenia z nową pracą, oby okazała się satysfakcjonująca. Też myślę co dalej zrobić z powrotem do pracy i nie jest różowo. Nie ma na dziś dzień mowy o mniejszym wymiarze czasu pracy, tylko pełny etat. No i z dojazdem to będzie 10 godzin! Co z małym przez ten czas? Czarno to widzę. Może trzeba będzie poszukać czegoś innego. W pracy sugerowali mi też pójście na wychowawczy. Wtedy za to robi się krucho z pieniędzmi. No nic, jakoś trzeba żyć dalej, coś wymyślę. Oby... ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4900 |
Zadomowienie
|
Ja jednak idę na wychowawczy bo nie mam co z dzieciaczkami zrobić... mam nadzieję że jakoś to będzie...
Chyba mamy winowajcę ostatnich kiepskich nocek... dwie górne czwórki w natarciu, ma aż takie jakby krwiaki na dziąśle... przypadkiem udało mi się do dzioba zajrzeć... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4901 |
Zakorzenienie
|
Październikówki 2016 to stan umysłu! Już trzeci wątek jako Mamy <3
Trzymam kciuki żeby było dobrze!
![]() ![]() Szymek też takie jakby krwiaki miał przy dwóch czwórkach, które już ma... Właśnie słyszałam że kobieta z 4 promilami trafiła na porodówkę, chłopczyk jest w ciężkim stanie i miał we krwi 3 promile! Nigdy tego nie pojmę!! ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- LEXI, czy ja dobrze pamietam, że dzisiaj Twoje święto? Jeśli wyprzedziłam lub się spóźniłam to przepraszam, ale bez względu na wszystko STO LAT w szczęściu miłości i spełnieniu marzeń! Pociechy z dzieciaczków i dużo dużo uśmiechu na codzień! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 🥂🥂 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez WKasiarr Czas edycji: 2017-11-17 o 18:56 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4902 |
Wtajemniczenie
|
Aaa, jak coś to się dołączam do życzeń Kasi. Ode mnie Lexi też sto lat 😉
#4903 |
Zakorzenienie
|
Jestem z Krystkiem na POZ w szpitalu. Jakąś wysypke ma i Tak i słaby jakiś. Nie wiem czy to nie Odra
#4904 |
Zakorzenienie
|
O rany Fasolko! Trzymam kciuki za starszaka... Daj znać co i jak! Trzymajcie sie!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#4905 |
Zakorzenienie
|
Całe szczęście to nic takiego. Tzn to alergiczne. Odezwał się u K jego atopik:/ mamy odstawić nabiał i inne typowe alergeny. Orzechy cytrusy itp
Ma się kąpać w płynach dla alergików itp. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4906 |
Zadomowienie
|
Fasolka dobrze że to nic poważnego! Zdrówka
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4907 |
Zakorzenienie
|
Fasolko dobrze że to nie to co myślałaś. Zdrówka życzę!
![]() ![]() |
![]() |
#4908 |
Rozeznanie
|
Iwona, no ja też profilaktycznie złożyłam już wniosek o wychowawczy u pracodawcy, bo oficjalnie, to jestem jeszcze na urlopie wypoczynkowym. Jak wyjdzie z tą nową pracą, to super, a jak nie, to zostanę na wychowawczym w obecnej firmie, aż nie znajdę czegoś.
Dziewczyny dziękuję ślicznie ![]() Faktycznie wczoraj świętowałam. Pojechaliśmy z maluchami do kawiarni z tej okazji ![]() Fasolko, kamień z serca. Straszą tą odrą ostatnio.
![]() |
#4909 |
Zakorzenienie
|
Lexi spóźnione najszczersze życzenia
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To twój R świętuje razem z moim Krystkiem on też pojutrze ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4910 |
Zakorzenienie
|
Jakieś imprezki szykujecie?
![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4911 |
Zakorzenienie
|
Kasia w sobotę urządzamy urodziny
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4912 |
Zakorzenienie
|
To trzymam kciuki! Udanej kinder zabawy!
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4913 |
Rozeznanie
|
Fasolka, koniecznie pokaż potem tego minecrafta, to zgapie i zrobię dla Ola, bo uwielbia
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4914 |
Raczkowanie
|
Fasolko, dobrze że u starszaka to nic poważnego. I też jestem ciekawa tortu, pochwal się koniecznie.
Dziewczyny, a jak wygląda urlop wychowawczy od strony technicznej, że tak powiem? Czy od razu trzeba deklarować na jak długo idzie się na urlop? Czy ewentualnie po roku można złożyć wniosek o przedłużenie?[COLOR="Silver"] Edytowane przez Magratka1 Czas edycji: 2017-11-19 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4915 |
Zakorzenienie
|
Laski który??
Mam swojego faworyta ale nie jestem na 100 %p przekonana. Generalnie chciałam z cottonmoose ale nie ma już. Wykupili ![]() ![]() ![]() Chodzi mi o spiworek elodie details. Chesnuts czy petrol?? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Coś nie mogę od jakiegoś czasu wrzucac zdjęć w aplikacji :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4916 | |
Zakorzenienie
|
Październikówki 2016 to stan umysłu! Już trzeci wątek jako Mamy <3
Sto lat dla dzisiejszych solenizantów!
Lexi dla Twojego męża ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fasolko dla starszaka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wszystkiego naj naj!! Cytat:
Magratko, miałam takie info w dokumentach odnośnie wychowawczego, może Ci się cos przyda. Urlop wychowawczy •Prawo do bezpłatnego urlopu wychowawczego w wymiarze 36 miesięcy w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej niż do końca roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy 6 lat(dod. 36 miesięcy na dziecko niepełnosprawne –do ukończenia 18 roku życia) •Maksymalnie w 5 częściach (liczba części obniża się o liczbę części urlopu rodzicielskiego -max 2- wykorzystanych niebezpośrednio po macierzyńskim) •Pisemny wniosek, najpóźniej na 21 dni przez rozpoczęciem. Wiosek można wycofać nie później niż 7 dni przed rozpoczęciem urlopu •Możliwość korzystania z urlopu wychowawczego wspólnie przez rodziców przez cały okres •Każdemu z rodziców przysługuje wyłączne prawo do 1 miesiąca urlopu wychowawczego z wymiaru 36 mies.-nie można przenieść tego prawa na drugiego rodzica. Urlop wychowawczy •Możliwość odwołania z urlopu w razie trwałego zaprzestania sprawowania opieki, w terminie nie później niż 30 dni od powzięcia wiadomości i nie wcześniej niż po upływie 3 dni od dnia wezwania •Możliwość rezygnacji z urlopu, za zgodą pracodawcy w każdym czasie, bez zgody w ciągu 30 dni od dnia zgłoszenia zamiaru powrotu Ochrona stosunku pracy na urlopie wychowawczym •Nie można wypowiedzieć ani rozwiązać umowy Urlop wychowawczy można teraz wykorzystać do zakończenia roku kalendarzowego, w którym dziecko kończy sześć lat (do 2 stycznia 2016 roku ten termin to był 5. rok życia). Jeśli opieka dotyczy dziecka niepełnosprawnego, termin wykorzystania dodatkowego urlopu wychowawczego wydłuża się nawet do 18. roku życia. Na urlop wychowawczy może pójść zarówno matka, jak i ojciec (opiekun) dziecka, ale muszą być pracownikami z przynajmniej sześciomiesięcznym stażem pracy (niekoniecznie w obecnym miejscu zatrudnienia). Ile trwa urlop wychowawczy? To maksymalnie 36 miesięcy, ale tego wymiaru nie może wykorzystać jeden rodzic - czyli np. matka opiekuje się dzieckiem przez 35 miesięcy, a 1 miesiąc musi spędzić z nim jego drugi opiekun. Pełne trzy lata przysługują jednemu z nich jedynie wtedy, gdy drugi nie żyje, lub gdy w grę wchodzi pozbawienie, ograniczenie lub zawieszenie władzy rodzicielskiej, albo gdy drugiemu rodzicowi dziecka nie przysługuje władza rodzicielska. Warto pamiętać, że rodzice mogą przebywać na urlopie wychowawczym jednocześnie. Do 2 stycznia 2016 roku wspólnie mogli opiekować się w ten sposób dzieckiem tylko przez cztery miesiące, teraz można tak wykorzystać cały wymiar urlopu wychowawczego. Urlop wychowawczy można wykorzystać zarówno w jednej, jak i nawet w pięciu częściach. W tym czasie pracodawca nie wypłaca opiekunowi dziecka wynagrodzenia. W trakcie, gdy pracownik przebywa na takim urlopie, zawieszeniu ulegają wzajemne prawa i obowiązki pracownika i pracodawcy. Jak złożyć wniosek o urlop wychowawczy? Jeśli opiekun chce wziąć urlop wychowawczy, musi złożyć pisemny wniosek u swojego pracodawcy nie później niż 21 dni przed planowaną datą rozpoczęcia urlopu. Czy można zmienić zdanie? Tak, ale wtedy należy przedstawić wniosek pisemny o wycofanie tamtego dokumentu z 7 dniowym wyprzedzeniem w stosunku do dnia rozpoczęcia tego urlopu. Co ważne, jeśli pracownik złoży wniosek o udzielenie urlopu wychowawczego, pracodawca nie może go zwolnić aż do dnia zakończenia tego urlopu. Ochrona nie obejmie jednak opiekuna dziecka jeśli firma ogłosi upadłość lub likwidację, albo jeśli zwolnienie będzie uzasadnione i nastąpi z winy pracownika. Potrzebne dokumenty - jak ma wyglądać wniosek? Wniosek o urlop wychowawczy powinien zawierać: datę rozpoczęcia i zakończenia urlopu; okres urlopu, który dotychczas został wykorzystany na dane dziecko; liczbę części urlopu wychowawczego, z których dotychczas skorzystano na dane dziecko. Trzeba też dołączyć pisemne oświadczenie drugiego opiekuna, w którym deklaruje, że nie będzie korzystał w tym czasie z urlopu wychowawczego albo o terminie, w którym zamierza z niego korzystać jednocześnie z osobą, która składa wniosek. Jeśli dostarczy odpowiednie dokumenty i spełni pozostałe warunki, pracodawca nie może odmówić takiego urlopu - jeśli to zrobi, grozi mu kara grzywny. Co z powrotem do pracy? Opiekun dziecka może zrezygnować z urlopu wychowawczego w każdym momencie za zgodą pracodawcy. Jeśli takiej zgody nie ma, pracownik powinien zawiadomić szefa o swojej decyzji najpóźniej na 30 dni przed terminem przewidywanego powrotu do pracy. Pracować można także w trakcie przebywania na urlopie wychowawczym i to zarówno u swojego pracodawcy, jak i gdzie indziej. Można również podjąć naukę lub szkolenie. Te działania nie mogą jednak przeszkadzać w sprawowaniu osobistej opieki nad dzieckiem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez WKasiarr Czas edycji: 2017-11-19 o 23:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4917 |
Zadomowienie
|
Ale mi znowu Hania dała popalić w nocy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#4918 |
Zakorzenienie
|
Iwona łącze się w bolu. Zasnelam po 4 rano. Przeciwbólowe, ciągle bujanie i noszenie a w końcu startą zabawek w łóżku i heja aby tylko przestał krzyczec. Bo on po prostu Wrzeszczal jak opetany. Masakra.
❤Krystian 20-11-2008 👦 ❤Mikołaj 16-10-2016👶
#4919 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, współczuje nocek!
U nas ok, zasnął po 21, pełen atrakcji bo dziadkowie przyjechali i wstał o 8:30... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#4920 |
Raczkowanie
|
Kasia, wielkie dzięki
![]() ![]() Dziewczyny, oby dziś już było lżej i ząbki dały pospać. Współczuję pobudek. U nas nadal katar, a wyciąganie glutów to jeden wielki protest. Ech, niech już się skończą te choroby. Może jak chwyci mały mrozek będzie lepiej. Dziś u nas śnieg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.