|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY
Cytat:
![]() zastanawiam się nad serum oczyszczającym z ZySK z LHA... i zamówiłam serum z wit C na BU, trochę się boję, bo po redermicu miałam zaczerwienioną twarz, ale liczę, że ta forma wit mi jednak posłuży ![]() edit: jakaś reklama mi wskoczyła ![]() Edytowane przez IlonaP Czas edycji: 2009-03-26 o 10:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4892 | |
Zakorzenienie
|
Szukałam tu kiedyś informacji czy liposomy można łączyć z olejem. Znalazłam różne zdania na ten temat, wiec napisałam do maila do ZSK i oto co dostałam w odpowiedzi:
Cytat:
![]()
![]() |
#4893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4894 |
Zadomowienie
|
Nie no wszystko świetnie, ale ja dalej nie wiem DLACZEGO tego nie wolno robić
![]() ![]()
#4895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyslałm kolejne pytanie czy liposomy można dodać od mieszanki HA i oleju - pani Katarzyna napisała, że można najpierw nałozyć mieszankę HA + liposomy a po wchłonieciu - olej. Może się liposomy nie rozpuszczają w olejach? ![]()
![]() |
#4896 |
Zadomowienie
|
też pisałam do p. Kasi w sprawie liposomów;
dowiedziałam się tyle, że z olejami bezpośednio nie można ich łączyć bo padnie faza lipidowa liposomów, czyli ich zewnętrzna otoczka, a tym samym one same w całości; chemikiem nie jestem, takie tłumaczenie przyjęłam, aczkolwiek nie bardzo mechanizm rozpadu cząsteczek liposomowych rozumiem - np. lipodermina z olejami (bez emulgatora) jest bezpieczna, prawdopodobnie kesjowe liposomy również (choć pochodzą podobno od tego samego producenta, co ekstrakty liposomowe zyskowe) ![]() Hosenko, wg instrukcji p. Katarzyny - olej+ HA+ liposomy nie, ale jeśli użyjesz emulgatora już tak (na końcu, do gotowej emulsji) Edytowane przez KKZJ Czas edycji: 2009-03-26 o 19:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4898 |
Zadomowienie
|
Może chodzi o to, że liposomy są zrobione z lecytyny? I jeżeli olej z fazą wodna nie zostanie przed dodaniem liposomów zemulgowany, to lecytyna z przyjmie role emulgatora i tym samym liposomy mogą się rozpaść? To jedyne wytłumaczenie, który przychodzi mi do głowy
![]() ![]()
#4899 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Confused, co do pochodzenia liposomów - przytaczam przypuszczenia Kesji, która twierdzi, że w Polsce producent liposomów jest tylko jeden ![]() a może sednem jest czy liposomy są puste, jak np. lipodermina, czy zamknięte, wypełnione wodnorozpuszczalnymi ekstraktami (te zyskowe takimi wydają się być) - może to ma znaczenie dla stabilności cząsteczki liposomowej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4900 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4901 |
Zakorzenienie
|
Mi też się robią czasem takie czerwone malutkie krosteczki wokół oczu, przewaznie jesienią i wiosną właśnie ( w lato spokój
![]() Wysnułam więc teorię, że to jakiś wirus dziwny przenoszon przez te paskudne wiatry ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja mam taki susz pod oczami i na powiekach, że kwas borny to byłaby totalna masakra ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4903 |
Raczkowanie
|
Właśnie zastanawiam się nad zamówieniem, waham się między mazidłami a ZSK ze względu na oleje. Na stronie ZSK znajduję się info o dodaniu wit.E do oleju ,żeby przedłużyć jego ważność, czy Wy dziewczyny tak robicie? bo jak czytam na wątku o ZSK,że olej żurawinowy ma ważność jeszcze tylko przez 2 miesiące..to jak dla mnie odpada, mnie bardzo wolno schodzą oleje, w mazidłach każdy olej ma w swoim składzie dodatkowo antyoksydanty, a może któraś z dziewczyn kupowała ostatnio olej żurawinowy z mazideł i mogłaby podać jego ważność?czy takie antyoksydanty na długo przedłużają trwałość oleju?przykładowo taki olej z róży bez antyutleniaczy trzeba zużyć po otwarciu w ciągu 8-10tyg, a z dodatkiem wit.E o ile może się przedłużyć jego termin ważności? trochę zamotałam, ale nie daje mi to spokoju
![]()
Edytowane przez zorza83 Czas edycji: 2009-03-27 o 12:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#4904 |
Zakorzenienie
|
zorza - mam olej zurawinowy z mazidel (kupiony ze 2 miesiace temu) i jest wazny do 10/2009 (ale zawsze mozna pytac wlascicielek sklepow) w ZSK w certyfikatach olejow na stronie jest podana data tloczenia, wiec mozna sobie wyliczyc ile sa jeszcze wazne, ja sie nie przejmuje (na razie nie zauwazylam, zeby cos mi "skislo" w lodowce
![]() Ja przyjelam wszystkie te daty waznosci za pewnik, nawet w przypadku lnianego i konopnego, jedyne co zrobilam to dodalam do kazdego z nich wit E i kropelke olejowego ekstraktu z rozmarynu, ktory podobno znacznie przedluza trwalosc.
#4905 |
Raczkowanie
|
To dzięki
![]() ![]() ![]() Patrzyłam na te certyfikaty, ważność większości olejów jest długa, ale po otwarciu nie można ich przechowywać za długo, tak jak np wspomniany przez Ciebie olej konopny i lniany, właśnie dlatego mam wątpliwości..chociaż w sumie wystarczy kupić raz wit. E i później ewentualnie dodawać do przedłużenia trwałości, ale za mazidłami przemawiają jeszcze te szklane buteleczki ![]()
![]() |
#4906 |
Przyczajenie
|
Ile sie czeka na przesylke z mazidel.com ? Zalezy mi na 2 hydrolatach oczarowym i rozanym niestety mieszkam obecnie za granica, bede w kraju 2 tygodnie 1-15 kwietnia - i zastanawiam sie czy jak zamowie dzis czy paczuszka zdozy dojsc w tym czasie? z gory serdeczne dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
#4907 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4908 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() dzięki ![]()
![]() |
#4909 |
Zakorzenienie
|
wreszcie minął mi leń
![]() 1. tonik z kwasem laktobionowym 10% na hydrolacie melisowym - kiszone ogórki ![]() 2. peeling algowy - polawax, alkohol cetyl, 20g maseł [karite, cupacu i avocado], 80ml olei [makadamia, olejek antucelulit, marchewka, arnika - poszły wszystkie resztki ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4910 |
Zadomowienie
|
Ilona - dobry jest taki peeling? Można się nim porządnie wyszorować? Zastanawiałam się nad nim jako substytutem dla kawy (bo jednak peeling kawowy wieczorem to kiepski pomysł
![]()
#4911 |
Zakorzenienie
|
Confused_ dla mnie on jest idealny, bo mam sucharka a on zostawia miękką i lekko natłuszczoną skórę nawet po spłukaniu i wytarciu się, natomiast jeśli chodzi o poziom hardcore, to raczej jest z tych delikatniejszych, ale... możesz masować nim szorstką rękawicą i będzie 2w1
dziś będzie sesja z rękawicą w wykonaniu męża [mam nadzieję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4912 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4913 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przyszło do mnie zamówienie z ZSK, na dniach będę kręcić balsam do ciałka (polecam do tego emulgator z Natralis, bardzo prosty w uzyciu i daje fajny efekt). Duże nadzieje wiążę z sorbitolem, bo gliceryny nawet w najmniejszych ilościach nie toleruję, a genialny nawilżać cukrowy od Kesji jest jednak za drogi, żeby lać go na ciało ![]() Natomiast zawiodłam się na olejku eterycznym Palmaroza - ja tam w ogóle nie czuję róży ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4914 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, pomóżcie proszę! Chyba dostałam jakiegoś uczulenia na twarzy - po bokach, troche poniżej skroń zrobiły mi sie takie małe,czerwone krostki i lekkie zaczerwienienie. W dodatku troche to piecze. Posmarowałam się narazie maścią z witaminą A ale nie wiem czy to coś pomoże. Możecie doradzić coś z biochemi co mogłoby pomóc, złagodzić to zaczerwienienie???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4915 |
Wtajemniczenie
|
Iwi, ja ostatnio dostałam drobnych krostek na wewnętrznej, delikatnej stronie ud (podejrzewam wodę z basenu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4916 |
Rozeznanie
|
Zdecydowanie panthenol - wymieszaj z olejem lub kremem co do którego masz pewność, że Cię nie uczula. Dobrze też robi colostrum, owies i rumianek (na moje uczulenia). Z gotowców dobry jest cicaplast (LRP) lub cicalfate (avene). Ale najlepiej kładź na te miejsca jak najmniej rzeczy, jak się zagoi to warto zrobić peeling z bromelainy - ale jak jest już dokładnie zagojone a tylko się łuszczy.
Pij wapno, ew. zyrtec lub inny antyalergiczny lek. |
![]() ![]() |
![]() |
#4917 |
Zadomowienie
|
Mam jeszcze jedno pytanie do Ilony
![]()
#4918 |
Wtajemniczenie
|
niezamienna, schaetzchen - bardzo dziękuję za rady! Jesteście nieocenione!!!!Kremu nagietowego póki co nie posiadam (ale spróbuję kupić jutro), natomiast mam pantenol więc wykorzystam. Rumianek faktycznie jest super ale dopiero do mnie leci z BU.
Kurcze nie wiem od czego mi się to zrobiło - w piątek wieczorem miałam farbowane włosy i fryzjerka zawsze na skronie, przy granicy z włosami kładzie taki specyfik, który sprawia, że farba łatwo zmywa się z tych miejsc i podejrzewam właśnie to (chociaż wcześniej nic takiego się nie działo) ech Edytowane przez Iwi82 Czas edycji: 2009-03-29 o 15:48 Powód: pomyłka |
![]() ![]() |
![]() |
#4919 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
zrobiłam tego peelingu [receptura z EcoSPA] podwójną porcję, dziś się wypeelingowaliśmy nawzajem z mężem i prawie połowy niet ![]() no ale my "duzi" jesteśmy, ja 173cm a połówka prawie 190... sorbitol lepki skubaniec ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- a, confused, to ty merdałaś psiukadełko do włosów? potrzebuję wskazówek - mam olej brokułowy, jedwab hydro - chcę coś wygładzającego i anty-elektryzującego... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4920 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:22.