..::Dieta Plaż Południowych - część VII ::.. - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-08, 13:51   #4891
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79
Dot.: ..::Dieta Plaż Południowych - część VII ::..

pearpearl ja pizze jadam ale na ciescie pp z twarogiem z przepisowego
spaghetti tez juz jadlam z makaronem pp i sosem wlasnej roboty bo w tych kupnych to za duzo cukru i konserwantow maja

a serek ja jadlam na slodko (ze slodzikiem) i kawa rozpuszczalna
nie wiedzialam i zjadalam cale ok 150g

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 14:11   #4892
kakafoniaa
Rozeznanie

ja dziś miałam spagetti właśnie zjadłam. z makaronem pp jak Agee podpowiada i sos też sama zrobiłam
7.04'10

- 13 kg
kakafoniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 14:14   #4893
karton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alusia1989 Pokaż wiadomość
Ja też tak miałam, że czasami mnie pobolewał brzuch, a poza tym było wszystko okej, a tu nagle takie coś. Czułam się tak jak Ty to opisałaś. Ale po kilku okresach przeszło i teraz jest wszystko okej Może u Ciebie to tylko jednorazowy wybryczek.
Oby, bo jak bym tak zemdlała w pracy to by dopiero było halo. Teraz już trochę lepiej (tylko guz i głowa bolą), trochę nabrałam apetytu więc zrobiłam dużą sałatkę z pomidorów, ogórków małosolnych (rzekomo, ale te niemieckie to raczej smakują jak konserwowe, cóż :P tak czy owak, cukru nie posiadają), papryki i sałaty i do tego makaron razowy (akcent drugo-fazowy) z wędzoną makrelą. W sumie smakowało średnio ale zjadłam.
U mnie jest ten problem, że średnia ze mnie kucharka, mam piękne wizje posiłków a potem jak już je przygotuje to wychodzi blady filecik i bezsmakowa zielona szpinakowa papka Dlatego muszę się napocić by coś sensownego wymyślić. A żeby to coś było zjadliwe to już w ogóle, heh
karton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 14:14   #4894
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agee79 Pokaż wiadomość
patrzylam na ten przepis
ale pizza z twarogiem ?
jakos nie brzmi zachecajaco ))

a jak Twoje wrazenia ?

Cytat:
Napisane przez Agee
spaghetti tez juz jadlam z makaronem pp i sosem wlasnej roboty bo w tych kupnych to za duzo cukru i konserwantow maja
ja tez zazwyczaj sama robie sos
przede wszystkim dlatego, ze inne mniej mi smakuja
zastanawiam sie tylko... ile moge zjesc makaronu ?? i czy laczyc go z mieskiem (oczywiscie chudym), czy lepiej unikac laczenia wegli i bialek?

Cytat:
Napisane przez kakafonia
ja dziś miałam spagetti właśnie zjadłam. z makaronem pp jak Agee podpowiada i sos też sama zrobiłam
spagetti to bedzie moj pierwszy obiadek, jak juz wejde na II faze !
o tak !

Cytat:
Napisane przez agee
a serek ja jadlam na slodko (ze slodzikiem) i kawa rozpuszczalna
nie wiedzialam i zjadalam cale ok 150g
no wlasnie taki mialam zamiar
moze udam, ze nie przyczatalm wcale tej wiadomosci, ze tylko 2 lyzeczki dziennie ?

Sometimes when I close my eyes, I can't see

Edytowane przez pearpearl
Czas edycji: 2009-04-08 o 14:16
pearpearl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 14:27   #4895
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
patrzylam na ten przepis
ale pizza z twarogiem ?
jakos nie brzmi zachecajaco ))

a jak Twoje wrazenia ?

mi baaardzo smakowalo to ciasto ale daj duuuzo mniej soli

ja tez zazwyczaj sama robie sos
przede wszystkim dlatego, ze inne mniej mi smakuja
zastanawiam sie tylko... ile moge zjesc makaronu ?? i czy laczyc go z mieskiem (oczywiscie chudym), czy lepiej unikac laczenia wegli i bialek?

ale WEGLE TRZEBA LACZYC Z BIALKAMI!!!!!!!! a makaronu jak i innych wegli na porcje powinno sie zjadac w ilosci jednej szklanki

spagetti to bedzie moj pierwszy obiadek, jak juz wejde na II faze !
o tak !

no wlasnie taki mialam zamiar
moze udam, ze nie przyczatalm wcale tej wiadomosci, ze tylko 2 lyzeczki dziennie ?

no to juz Twoj wybor

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 14:45   #4896
hałas
Wiele hałasu o nic.

Witajcie
U mnie lipa, waga stoji, dzisiaj rano pokazała 74, tak jak tydzień temu.
Troche mi smutno bo wszytskiego przestrzegam i nie złamałam sie ani razu.

Edytowane przez hałas
Czas edycji: 2009-04-08 o 14:53
hałas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 14:51   #4897
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010

jutro moj pierwszy dzien 2 fazy

mozecie skorygowac moj jadlospis, jak by cos bylo nie teges? Boje sie tych wegli jak cholerka...

S: 1-2 maluskie buleczki fitness z piekarni pod telegrafem z ogorkiem, pomidorkiem, salkata i wedlina
P: jablko, serek wiejski z orzechami
O: jakies miesko z warzywami (moge dac ryż czy to juz za duzo bedzie weglow? )
P: jogurt naturalny z warzywami
K: salatka z tunczyka

Telik:
"jak wszytkie polecam własne muesli(płatki owsiane , otreby, troche siemienia, moze byc sezam, orzechy laskowe, suszone jabłko, sliwka morela, mozna dosłodzic słodzikiem/fruktozą, mozna nawet dodac pokrojona czekolade gorzka)"

Jestem ciekawa jak przyrzadzacie sobie musli ? Platki owsiane namaczacie? czy gotujecie czy jak ? nigdy nie jadlam czegos takiego....

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 16:55   #4898
kakafoniaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez migotka1010 Pokaż wiadomość

Telik:
"jak wszytkie polecam własne muesli(płatki owsiane , otreby, troche siemienia, moze byc sezam, orzechy laskowe, suszone jabłko, sliwka morela, mozna dosłodzic słodzikiem/fruktozą, mozna nawet dodac pokrojona czekolade gorzka)"

Jestem ciekawa jak przyrzadzacie sobie musli ? Platki owsiane namaczacie? czy gotujecie czy jak ? nigdy nie jadlam czegos takiego....
migotka przecież musli jest suche, tak ? to jak pytasz czy namaczają płatki ?!
7.04'10

- 13 kg

Edytowane przez kakafoniaa
Czas edycji: 2009-04-08 o 16:57
kakafoniaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 17:58   #4899
feline2
Zadomowienie

Jak tak czytam o tej pizzy, spaghetti, gołąbkach, fasolce po bretońsku to coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ta dieta jest genialna... Można jeść wszystko, ale zmodyikowane do SB... W sumie ani razu na tej diecie nie poczułam, że czegos mi brakuje... A jestem na niej jakieś 7 tygodni. No i stwierdzilam, że chyba jednak za bardzo ograniczam węgle... Bo staram się je jeść 1x dziennie+raz dziennie jakis owoc.... Uważacie, ze to jest za mało czy nie?
Stary 2009-04-08, 18:05   #4900
alusia1989
Rozeznanie

Wg książki to już pod koniec 2. tygodnia II fazy można jeśc 3 "dobre" produkty skrobiowe i 3 owoce. Ale to wprowadza się stopniowo. Przy czym trzeba uważac, żeby nie przytyc. To jest dosyc szczegółowo w niej opisane.

Edytowane przez alusia1989
Czas edycji: 2009-04-08 o 18:06
alusia1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 18:06   #4901
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Agee
mi baaardzo smakowalo to ciasto ale daj duuuzo mniej soli
przekonalas mnie
w takim razie gdzies za 2 tygodnie sprobuje pizzy
Cytat:
Napisane przez Agee
ale WEGLE TRZEBA LACZYC Z BIALKAMI!!!!!!!! a makaronu jak i innych wegli na porcje powinno sie zjadac w ilosci jednej szklanki
uuuu
jedna szklanka to dla mnie malutko

dlaczego trzeba je laczyc ?
wiele osob utrzymuje, ze powinno sie jesc je oddzielnie

oczywiscie zrobie tak, jak kazesz
szczegolnie, ze uwielbiam takie polaczenia

Dzisiaj jadlam pyszny obiadek. Puree z kalafiora, smazona kapustke SB i na tej samej patelni co kapustka podsmazylam kielbaske w indyka

zastanawiam sie teraz nad kolacja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 18:12   #4902
alusia1989
Rozeznanie

Dobra, to teraz moje menu z dzisiaj:
Śniadanie: omlet z sałatką z serka wiejskiego, rzodkiewki i ogórka świeżego
I przekąska: jogurt nat. z orzechami włoskimi
Obiad: 2 kotleciki drobiowe z przepisowego + puree z kalafiora + smażone pieczarki
II przekąska: i tutaj mnie pokusiło i zjadłam te niby gofry belgijskie z tym, że smażyłam na patelni, ale na szczęście mi nie zasmakowały, więc zjadłam tylko troszkę. następnym razem będę miała nauczkę.
Kolacja: makrela wędzona z sałatką z rzodkiewki, ogórka świeżego i fety.

I znowu w moim menu nuuuuda:/
Stary 2009-04-08, 18:18   #4903
kamilawu
Zakorzenienie

Cytat:

o jeszcze pytanie do Plazowiczek zajadajacych chlebki
powiedzcie mi jecie tylko te home-made czy kupujecie czasem jakies w sklepach? i jak kupujecie to oczywiscie jakie?
Chleb piekę sama. Nawet teraz mam w piekarniku bułeczki orkiszowe

Cytat:
Napisane przez karton Pokaż wiadomość
jakoś się podniosłam, poczłapałam do łazienki, usiadłam, ręce i nogi mi się lekko trzęsły, chciałam wstać ale poczułam zupełny brak siły więc usiadłam na podłodze, znów mnie potwornie zemdliło, po chwili poczułam się ciut lepiej i stwierdziłam, że doczłapię się do pokoju i położę do łóżka. pamiętam tylko, że umyłam ręce, otworzyłam drzwi a potem już tylko mojego współlokatora krzyczącego "Asia! zemdlałaś?".
No i zaiste wywaliłam się na kafelki pomiędzy łazienką a moim pokojem, mam teraz wielkiego guza z tyłu głowy
Karton, martwię się o ciebie. Skoro takie omdlenia są u ciebie nietypowe, może powinnaś przejść się do lekarza? Przemyśl to.

Cytat:
Jeśli chodzi o spaghetti, to polecam rzymskie: na oliwie podsmażam kilka ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki, siekam pęczek natki, dorzucam na patelnię, przesmażam, potem dorzucam ugotowany makaron (oczywiście pp), doprawiam ostrą papryką, znowu przesmażam. Na talerzu posypuję zielonymi oliwkami i parmezanem.
kamilawu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 18:31   #4904
feline2
Zadomowienie

Cytat:
Wg książki to już pod koniec 2. tygodnia II fazy można jeśc 3 "dobre" produkty skrobiowe i 3 owoce. Ale to wprowadza się stopniowo. Przy czym trzeba uważac, żeby nie przytyc. To jest dosyc szczegółowo w niej opisane.
Tak wiem, że stopniowo i tak własnie robiłam- wprowadzałam je bardzo powoli, tylko nie wiem do ilu porcji węglowodanów należy dążyć
Stary 2009-04-08, 18:59   #4905
alusia1989
Rozeznanie

A ja dodam znowu moje menu na jutro (może tym razem ktoś pomoże, bo dzisiaj mam niesamowitą pustkę w głowie. szukam przepisów jakichś w moich notatkach i na nic nie mam ochoty...:/):
Śniadanie: omlet + feta zapiekana z pomidorami
I przekąska: jogurt naturalny z jakimiś dodatkami
Obiad: i tutaj planowałam tą rybkę po grecku SB, ale nie wiem z czym mogłabym ją zjeśc. może z kapustą kiszoną ... (?)
II przekąska: kawałek twarogu chudego z jakimiś warzywami (znając życie z rzodkiewką i ogórkiem - bo jakże by u mnie coś innego wylądowało na talerzu...? ale ostatnio monotonnie u mnie jeśli chodzi o warzywa. na nic nie mam ochoty innego:/)

Na kolację niestety, to już żadnego pomysłu nie mam:/

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:36 ----------

Cytat:
Napisane przez feline2 Pokaż wiadomość
Tak wiem, że stopniowo i tak własnie robiłam- wprowadzałam je bardzo powoli, tylko nie wiem do ilu porcji węglowodanów należy dążyć
Wiesz, ja muszę teraz zejść na jakiś czas z komputera, ale później bym Ci przepisała najważniejsze fragmenty książki dot. wprowadzania produktów skrobiowych i owoców
Stary 2009-04-08, 19:09   #4906
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kamilawu Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o spaghetti, to polecam rzymskie: na oliwie podsmażam kilka ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki, siekam pęczek natki, dorzucam na patelnię, przesmażam, potem dorzucam ugotowany makaron (oczywiście pp), doprawiam ostrą papryką, znowu przesmażam. Na talerzu posypuję zielonymi oliwkami i parmezanem.

po przeczytaniu tego poczulam ssanie w brzuniu
chociaz myslalam, ze juz mu sie nic dzisiaj po taaaaakim obiedzie nie zachce
na pewno wyprobuje
brzmi smacznie !

Cytat:

Wiesz, ja muszę teraz zejść na jakiś czas z komputera, ale później bym Ci przepisała najważniejsze fragmenty książki dot. wprowadzania produktów skrobiowych i owoców
to ja tez sie chetnie dowiem
co prawda u mnie dopiero 5-ty dzien I fazy, ale juz mysle o tych weglach...

Mam jeszcze jedno pytanko - po jakim czasie I fazy zauwazylyscie, zeby zmniejszal sie Wam brzuszek ? On jest moim glownym problemem. Slyszalam, ze dieta ta pomaga sie go pozbyc lepiej niz inne. Czy to prawda ??

Edytowane przez pearpearl
Czas edycji: 2009-04-08 o 19:12
Stary 2009-04-08, 19:36   #4907
Madelie
Zadomowienie

Właśnie uporałam się z książką „Dieta South Beach Turbo” i trochę w nią zwątpiłam po przeczytaniu listy produktów, dozwolonych w fazie 1. Autor dopuszcza bowiem spożywanie substytutów cukru i dietetycznych napojów gazowanych, a mnie zawsze wydawało się, że trudno o coś bardziej niezdrowego niż słodzik i cola light. Jak to w końcu jest? Nie można jeść wysoko przetworzonych tłuszczy i węglowodanów, a można opychać się substancjami, których nazwy brzmią jak żywcem wyciągnięte z podręcznika chemii?
Stary 2009-04-08, 19:45   #4908
karton
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamilawu Pokaż wiadomość
Karton, martwię się o ciebie. Skoro takie omdlenia są u ciebie nietypowe, może powinnaś przejść się do lekarza? Przemyśl to.
Dziękuję Ci za troskę Kamila, to bardzo miłe. Przy najbliższej wizycie w PL zrobię badania, z racji wakacji teraz nawet nie miałabym jak :/ Chyba, że historia się powtórzy i nie będę miała wyboru siłą rzeczy. Mam nadzieję, że będzie dobrze.

Próbowałam zrobić placuszki serowe ale mi kompletnie nie wyszło, zmarnowałam cenne 2 jajka i kostkę polskiego chudego twarogu
I musiałam wszamać "dla odmiany" omlet z 2 plastrami polędwicy i 2 plastrami sera żółtego light + surówka z obiadu.

Tak swoją drogą, kupiłam w markecie ser light 10% i jednak smakuje dużo gorzej niż normalny, nie to co tłuściutki rozpływający się w ustach... chociaż jak się rozpuści (np w takim omlecie) to nie ma aż takiego bólu
karton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 19:59   #4909
alusia1989
Rozeznanie

A więc zaczynamy - wprowadzanie produktów skrobiowych i owoców w II fazie:
"Dni 1 do 7: 1 produkt skrobiowy, 1 owoc dziennie. Przez pierwszy tydzień zjadaj jeden dobry produkt skrobiowy i jeden owoc dziennie [...] Dlatego zasadniczo zalecamy w tym czasie zjadanie rano kromki pełnoziarnistego pieczywa lub porcji płatków śniadaniowych o dużej zawartości błonnika oraz jajka [...] dzięki jedzeniu owoców wraz z białkiem unikamy powodowanego przez cukier gwałtownego wydzielania insuliny, co mogłoby pobudzić napady łaknienia [...] Jeśli stwierdzisz, że jesteś głodny w godzinę po zjedzeniu określonego węglowodanu, następnego dnia spróbuj zjeść inny, najlepiej o większej zawartości błonnika. A jeśli dalej szybko będziesz głodniał, dodaj do tego posiłku więcej białka".

To dotyczy tygodnia 1. fazy II. Zaraz reszta

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

"Dzień 8: 2 produkty skrobiowe, 1 owoc. Jeśli w pierwszym tygodniu fazy 2 wszystko idzie dobrze, czyli chudniesz i nie masz napadów łaknienia, w pierwszym tygodniu drugiego tygodnia możesz dodac do swojej diety jeszcze jeden produkt skrobiowy [...] Jeśli napady łaknienia występują, ale są słabe albo zdarzają się rzadko, spróbuj jeśc inne dobre skrobie i owoce"

"Dzień 9: 2 produkty skrobiowe, 2 owoce. Jeśli ósmego dnia nie pojawiły się napady łaknienia, dodaj jeszcze jeden owoc."

"Dzień 10 i 11: 3 produkty skrobiowe, 2 owoce codziennie. "

"Dzień 12 do 14: 3 produkty skrobiowe, 3 owoce dziennie"

I to by było chyba na tyle. W tabeli, gdzie spisane są wszystkie produkty dozwolone w II fazie, jest dokładnie zaznaczone co znaczy DOKŁADNIE 1 produkt, ale tutaj by było już dużo pisania. Jakby któraś się zastanawiała nad konkretnym produktem, to wtedy bym sprawdziła

Cytat:
Napisane przez Madelie Pokaż wiadomość
Właśnie uporałam się z książką „Dieta South Beach Turbo” i trochę w nią zwątpiłam po przeczytaniu listy produktów, dozwolonych w fazie 1. Autor dopuszcza bowiem spożywanie substytutów cukru i dietetycznych napojów gazowanych, a mnie zawsze wydawało się, że trudno o coś bardziej niezdrowego niż słodzik i cola light. Jak to w końcu jest? Nie można jeść wysoko przetworzonych tłuszczy i węglowodanów, a można opychać się substancjami, których nazwy brzmią jak żywcem wyciągnięte z podręcznika chemii?
Ale zauważ, że po 1. książka została napisana na podstawie badań w społeczeństwie amerykańskim. Tam jest inne życie. Wszystko praktycznie przetworzone, więc dr dopuszcza po prostu możliwośc taką, że od czasu do czasu można sobie na coś takiego pozwolic. A po 2. w tej diecie dr przewiduje pewne odstępstwa od diety. Podkreśla, że bycie na niej nie znaczy, że już nigdy w życiu nie poczujesz smaku czekolady. Wręcz przeciwnie. Wspomina o tym, że już na II fazie można będzie posmakowac np. kawałka, dwóch gorzkiej czekolady. Tak samo ma się to do coli, czy słodzika, którego przecież używasz na I fazie. W II już masz więcej możliwości.

Przynajmniej ja to tak wszystko rozumiem.

Cytat:
Próbowałam zrobić placuszki serowe ale mi kompletnie nie wyszło, zmarnowałam cenne 2 jajka i kostkę polskiego chudego twarogu
No nie, już chyba druga osoba, której albo nie wyszły, albo nie smakują placuszki. Co było z nimi nie tak? Mi smakowały! I to bardzo I najlepsze oczywiście cieplutkie!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 20:05   #4910
pearpearl
Wtajemniczenie

Alusia, dzieki wielkie za zrodlo nformacji !!!

Czyli w I tyg II fazy wegle wprowadzic najlepiej do śniadania, tak ?
Spaghetti na obiad odpada ? Musi poczekać do drugiego tygodnia?

Stary 2009-04-08, 20:10   #4911
karton
Zakorzenienie

Cytat:

No nie, już chyba druga osoba, której albo nie wyszły, albo nie smakują placuszki. Co było z nimi nie tak? Mi smakowały! I to bardzo I najlepsze oczywiście cieplutkie!
Alusia, jak znam życie pokręciłam coś w przepisie, znalazłam gdzieś przepis na placuszki serowe - nie pamiętam czy tu na przepisowym czy na forum gazety.pl czy może na mojegotowanie.
W każdym razie w przepisie było napisane, żeby twaróg rozrobić z żółtkami a białka osobno ubić. Niestety moja trzepaczka zaginęła, chyba poprzednia współlokatorka ją zakosiła przypadkiem przy wyprowadzce - więc nie ubijałam białek - wymieszałam twaróg z 2 całymi jajkami - wyszło chyba za rzadkie.

Kiedy chciałam rozłożyć placki na patelni, rozpłynęły się po niej, właściwie nie dało się ich przewrócić na drugą stronę, jak spróbowałam kawałek to nie miały też smaku.
Może dlatego, że nie mam tu ani aromatu waniliowego czy kakao, chciałam je polać jogurtem i cynamonem po zrobieniu.

Ale ja to ewenement, mówiłam już, że w gotowaniu szeroko pojętym jestem początkująca
Stary 2009-04-08, 20:20   #4912
alusia1989
Rozeznanie

karton, ja za 1. razem ubiłam białka, ale za 2. razem nie, bo trzepaczkę zepsułam. I zrobiłam tak, że połączyłam żółtka z serem, dodałam słodzik. Później dodawałam po troszkę białka, ale nie wszystko, co zostało, bo wtedy rzeczywiście by się za bardzo rozlazły. Nie wiem, czemu u Ciebie nie miały smaku. U mnie miały smak serniczka Także miodzio jak dla mnie.

pearpearl, no tak by wynikało z tego, co napisał Agatston. I tak by było najbezpieczniej. A zresztą na ostatnich stronach właśnie któraś z dziewczyn też o tym pisała. Ja też mam ochotę na to spagetti jak zobaczyłam przepis! Ale będę twarda i poczekam.

Edytowane przez alusia1989
Czas edycji: 2009-04-08 o 20:24
Stary 2009-04-08, 20:21   #4913
pearpearl
Wtajemniczenie

Cytat:
Kiedy chciałam rozłożyć placki na patelni, rozpłynęły się po niej, właściwie nie dało się ich przewrócić na drugą stronę, jak spróbowałam kawałek to nie miały też smaku.
Może dlatego, że nie mam tu ani aromatu waniliowego czy kakao, chciałam je polać jogurtem i cynamonem po zrobieniu.
ja dzisiaj zrobilam dwie wersje
3 na patelni
3 w piekarniku

te z patelni to totalna porazka - tez mi sie za mocno rozlaly, nie moglam przewrocic na druga strone, wiec troche sie spalily - brrrrr
te z piekarnika to co innego
caly czas sie teraz kolo nich krece i odliczam, kiedy bede mogla zjesc nastepnego ale fakt, lepiej byloby dodac jakis aromat

Stary 2009-04-08, 20:32   #4914
IlonaP
Zakorzenienie

to co jest opisane w książce to tylko PRZYKŁAD, uproszczenie skondensowane do 2 tygodni, żeby było łatwiej zrozumieć zasadę

Cytat:
Napisane przez pearpearl Pokaż wiadomość
uuuu
jedna szklanka to dla mnie malutko
dlaczego trzeba je laczyc ?
wiele osob utrzymuje, ze powinno sie jesc je oddzielnie
to wcale nie tak mało, zwłaszcza, że podstawa to mają być warzywa i to one maja Cie zapchać a nie makaron
trzeba łączyć białka z węglami bo wtedy jest się dłużej sytym

Cytat:
Napisane przez feline2 Pokaż wiadomość
do 3 porcji skrobi i 3 porcji owoców dziennie
Cytat:
Napisane przez Madelie Pokaż wiadomość
dopuszcza a nie zaleca - to spora różnica,
przecież nikt Ci nie każe tego jeść, ja nie jem
spróbuj się opchać słodzikiem i colą light

a dla Twojej wiadomości słodziki znajdują się niestety we wszystkim łącznie z produktami dla dzieci i lekarstwami!!! co dla mnie jest kompletnym nieporozumieniem, bo nie mam luksusu rezygnacji [ze słodzika w lekarstwach rzecz jasna]

Edytowane przez IlonaP
Czas edycji: 2009-04-08 o 20:37
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 20:35   #4915
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010

Cytat:
A więc zaczynamy - wprowadzanie produktów skrobiowych i owoców w II fazie:
"Dni 1 do 7: 1 produkt skrobiowy, 1 owoc dziennie. Przez pierwszy tydzień zjadaj jeden dobry produkt skrobiowy i jeden owoc dziennie [...] Dlatego zasadniczo zalecamy w tym czasie zjadanie rano kromki pełnoziarnistego pieczywa lub porcji płatków śniadaniowych o dużej zawartości błonnika oraz jajka [...] dzięki jedzeniu owoców wraz z białkiem unikamy powodowanego przez cukier gwałtownego wydzielania insuliny, co mogłoby pobudzić napady łaknienia [...] Jeśli stwierdzisz, że jesteś głodny w godzinę po zjedzeniu określonego węglowodanu, następnego dnia spróbuj zjeść inny, najlepiej o większej zawartości błonnika. A jeśli dalej szybko będziesz głodniał, dodaj do tego posiłku więcej białka".

To dotyczy tygodnia 1. fazy II. Zaraz reszta

---------- Dopisano o 20:53 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ----------

"Dzień 8: 2 produkty skrobiowe, 1 owoc. Jeśli w pierwszym tygodniu fazy 2 wszystko idzie dobrze, czyli chudniesz i nie masz napadów łaknienia, w pierwszym tygodniu drugiego tygodnia możesz dodac do swojej diety jeszcze jeden produkt skrobiowy [...] Jeśli napady łaknienia występują, ale są słabe albo zdarzają się rzadko, spróbuj jeśc inne dobre skrobie i owoce"

"Dzień 9: 2 produkty skrobiowe, 2 owoce. Jeśli ósmego dnia nie pojawiły się napady łaknienia, dodaj jeszcze jeden owoc."

"Dzień 10 i 11: 3 produkty skrobiowe, 2 owoce codziennie. "

"Dzień 12 do 14: 3 produkty skrobiowe, 3 owoce dziennie"

I to by było chyba na tyle. W tabeli, gdzie spisane są wszystkie produkty dozwolone w II fazie, jest dokładnie zaznaczone co znaczy DOKŁADNIE 1 produkt, ale tutaj by było już dużo pisania. Jakby któraś się zastanawiała nad konkretnym produktem, to wtedy bym sprawdziła

Ale zauważ, że po 1. książka została napisana na podstawie badań w społeczeństwie amerykańskim. Tam jest inne życie. Wszystko praktycznie przetworzone, więc dr dopuszcza po prostu możliwośc taką, że od czasu do czasu można sobie na coś takiego pozwolic. A po 2. w tej diecie dr przewiduje pewne odstępstwa od diety. Podkreśla, że bycie na niej nie znaczy, że już nigdy w życiu nie poczujesz smaku czekolady. Wręcz przeciwnie. Wspomina o tym, że już na II fazie można będzie posmakowac np. kawałka, dwóch gorzkiej czekolady. Tak samo ma się to do coli, czy słodzika, którego przecież używasz na I fazie. W II już masz więcej możliwości.

Przynajmniej ja to tak wszystko rozumiem.

Jestes boska dzieki za cytat... bo nie chcialam dziewczyn meczyc o tlumaczenie... a czytac 7 calych watkow po 5000 postow to mi z msc zajmie ) wole pograzyc sie w 2 czesc zmierzchu

a! ja jutro rana sie waże az nie moge sie doczekac trudno mi uwierzyc ze 2 tygodnie juz minely a ja wytrzymalam.... wprawdzie nie bylam swieta i troche grzeszylam (raz z nie swojej winy... ubiad u mamy TŻ a wiecie jak jest - troszke ziemnaczkow.... i marchweki) az wstyd pisac o tych grzechach ale i tak czuje sie lzejsza, spodnie mam luzniejsze, boczki ciut mniejsze i taki fajnutki plasciutki brzuszek... szkoda ze tylko do sniadania ciesze sie ze zdecydowalam sie na ta diete... w sumie to nie dieta a zdrowe odzywianie...

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

A powiedzcie mi jeszcze co po 2 tyg 2 fazy? maksymalnie mozna 3 skobie i 3 owoce? i to jest max?

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 20:42   #4916
IlonaP
Zakorzenienie

dziś był dziwny dzień, pół spędziłam w szpitalu na badaniach więc menu nieco kontrowersyjne
ś: bułka orkiszowa z twarogiem i konfiturami, herbata
IIś: banan
o: pierś kurczaka, góra surówki z kiszonej kapusty i ... kopytka
p: latte, śliwka
k: sałatka z fetą
Stary 2009-04-08, 20:51   #4917
karton
Zakorzenienie

Pearl, alusia może zrobię podejście numer dwa do placuszków dzięki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-04-08, 20:53   #4918
feline2
Zadomowienie

Cytat:
Tak swoją drogą, kupiłam w markecie ser light 10% i jednak smakuje dużo gorzej niż normalny, nie to co tłuściutki rozpływający się w ustach... chociaż jak się rozpuści (np w takim omlecie) to nie ma aż takiego bólu
No własnie... Znam ten ból... Ale wszystko idzię przeżyć

Alusia dzięki za odp Kochana jesteś...
Dobranoc
Stary 2009-04-08, 20:55   #4919
goosia207
Zakorzenienie

Cześć
Cały czas was czytam i trzymam się SB tylko mało piszę

Też mam wagę elektroniczną i jestem bardzo zadowolona.

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
zgrzeszyłam
1/3 bagietki z margaryna benecol
Ja też tylko ja zjadłam prawie całą i z masłem i ziołami
goosia207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-08, 21:04   #4920
alusia1989
Rozeznanie

karton, spróbuj. Może dodaj odrobinę aromatu, może słodziku za mało / dużo dałaś. Sama nie wiem. Nie jestem specjalistką w gotowaniu, więc nie potrafię Ci podpowiedziec.

IlonaP, dziękuję za poprawienie. To rzeczywiście jest przykładowy sposób wprowadzania węgli, dopasowany do przykładowego jadłospisu ułożonego przez Agatstona. Ale chyba można z niego spokojnie korzystać, bo jest dosyć bezpieczny. Nie za szybko, nie za wolno. Jak dla mnie w sam raz

---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ----------

migotka, trzymam kciuki za jutrzejsze ważenie Ja mam dzień po Tobie, więc pewnie się będę też denerwowała trochę. Niby tylko ważenie, ale większość z nas chciałaby trochę zrzucić i każdej z nas na tym zależy. Z tym, że u mnie jest ten problem, że ja nie widzę zbytnio po sobie tego, że chudnę:P Ale to nic. To dopiero początek.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości