tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-06, 19:29   #4891
hailie21
Zakorzenienie

Smile Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez trzaska Pokaż wiadomość
Miałam podobna reakcje jak Ty. Jednak uwiez.. ze bez wzgledu jakie tabletki wybierzesz - jest to obca ingerencja w swoje cialo... Zawsze bedziesz miala jakis skutek uboczny, zawsze spotkasz sie z dobra lub zla recenzją na ich temat. Co do tych artykulow... heh uwazam ze on jest głownie skierowany do amerykanow - ich sposob zycia, odzywiania sie, ruchu, czy tez nałogu to rozmaitych tabletek. Ich organizmy rzeczywiście w większości nie sa wstanie wytrzymać takich hormonów. A branie tabletek to nie tylko wygoda to tez obowiazek... jezeli nie chcesz miec zakrzepicy staraj sie pic duzo wody (i wcale nie mowie tu o tych przysłowiowych 2 lt na dzień) naprawdę wystarcza 2 szklanki dziennie plus inne płyny, zadbać o to żeby całymi dniami nie siedzieć przed komputerem i zamiast hot-doga zjeść zwykle ziemniaczki suroweczke czy cos w tym stylu Skotki uboczne zawsze beda ale zmniejszone...
Co do picia płynów i mojego sposobu odżywiania się - uważam, że jest ok. Żylaków nikt z bliskiej rodziny nie ma. Jestem przygotowana psychicznie na skutki uboczne. Mam tylko nadzieję, że nie będą bardzo uciążliwe
Przyjmowanie Yaz zacznę za niecałe 2 tyg. Zobaczymy jak będzie

W moim niebie będą miękkie sierści,
nosy, łapy, ogony i kły.
W moim niebie będę znowu głaskać,
moje wszystkie pożegnane psy
hailie21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-06, 19:32   #4892
lily92920
Zakorzenienie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Hej Kobietki Ja jestem coś na 8 opakowaniu, ale mam pewien problem... Wczoraj kochalam sie z moim chlopakiem, na poczatku na siedzaco, a pozniej gdy lezalam na brzuchu to on wskoczyl na mnie i... ale przerwalismy ja usiadlam mu na pupie i masowalam a on nagle, ze cos cieknie mu po nodze. Ja patrze a tam krew! Spanikowalam, nie bylo jej duzo, ale jednak. Pozniej jak sie kochalismy to juz po, w lazience jak sie odswiezalam to tez troche leciala, a pozniej jak juz przyszlam do domu to bylo kilka kropelek na wkładce higienicznej... Dzisiaj rano podczas kozystania z porannej toalety tez bylo malutko, a w ciagu dnia mialam brazowe plamienia wielkosci złotówki.
Niecałe 2 miesiace temu leczylam albothylem nadzerke. Czytalam, ze powinien wyleciec taki "glutek", ale ja sie do tej pory nie doczekalam, jak wsadze palec to czuje cos takiego, nie przeszkadza mi podczas wspolzycia ani innych codziennych czynnosci zyciowych. Probowalam go wyrwac, ale siedzi mocno, chyba "przyrosl" i bedzie trzeba go wycinac. Za niecaly miesiac ide po recepte i zglosze to mojej lekarce...
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-06, 19:41   #4893
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

witam,
ja właśnie biorę dziś 3 tabletkę, ale przeraziła mnie cena, zapłaciłam 48 zł w najbliższych dniach poczytam wątek i wasze opinie o tych tabletkach, na razie nie mam na to czasu
Stary 2009-11-06, 20:44   #4894
zagubiona89r
Zakorzenienie

Poczytałam wątek, że zdarza się, że okres nie przychodzi na placebo, dodając do tego, że miałam anginę ropną i antybiotyk obniżający skuteczność tabsów (nie współżyłam w tym czasie ani po) to pewnie miał swoje powody.

Podsumowując pierwsze opakowania: okres trwał 5 dni był mniej bolesny i obfity skończył się 2 dni wcześniej. Nie miałam żadnych plamień, skutków ubocznych też nie w sumie. Tylko przez 3 dni coś ok 14-16 tabletki bolała mnie lekko głowa. Lekko, ale uciążliwie przez cały dzień.

Od jutra 2 opakowanie

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-06, 21:00   #4895
nynka87
Zakorzenienie

zastanawia mnie, dlaczego po przejściu z mini pigułek trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień, a jeżeli wcześniej nie stosowało się nic to nie ma takiej potrzeby może ktoś mi to wytłumaczyć bo nie bardzo kumam
Stary 2009-11-06, 22:48   #4896
Neciak89
Zakorzenienie

No właśnie ciekawe, bo skoro ma mniej hormonów niż Yaz, to chyba powinno się traktować to jak przejście z małej ilości hormonów na większą, czyli nie trzeba robić przerwy ani nic takiego.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-07, 13:05   #4897
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nynka87 Pokaż wiadomość
zastanawia mnie, dlaczego po przejściu z mini pigułek trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez tydzień, a jeżeli wcześniej nie stosowało się nic to nie ma takiej potrzeby może ktoś mi to wytłumaczyć bo nie bardzo kumam
Zastanawiające... Przecież przechodzi się z mniejszej ilości hormonów na większą... Chyba zapytam o to mojego gina na najbliżej wizycie bo ciekawe

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-07, 19:33   #4898
lily92920
Zakorzenienie

dzisiaj znowu miałam małe krwawienia po stosunku
Nie sa to krwotoki, bardziej plamienia, taki lekko podkrwiony, różowy śluz

Myśle, ze to wina tego Albothylu, ktory być może sie wkoncu poprzez "popchanie" odrywa...

Edytowane przez lily92920
Czas edycji: 2009-11-07 o 19:35
Stary 2009-11-07, 22:46   #4899
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lily92920 Pokaż wiadomość
dzisiaj znowu miałam małe krwawienia po stosunku
Nie sa to krwotoki, bardziej plamienia, taki lekko podkrwiony, różowy śluz

Myśle, ze to wina tego Albothylu, ktory być może sie wkoncu poprzez "popchanie" odrywa...
ja szczerze wątpię, że to albothyl, brałaś go dosyć dawno temu.. ale nie jestem lekarzem i mogę się mylić
myślę, że to równie dobrze może być niewyleczona nadżerka - krwawienia po stosunku są jej częstym objawem..
musisz to sprawdzić, innej opcji nie ma, powodzenia

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-08, 09:18   #4900
Matinne
Rozeznanie

mi moj ginekolog przepisał 3 opakowania na leczenie ( wyrownanie okresu ) torbiela, biore je juz ponad dwa tygodnie i duzo wiecej zaczelam jest i przytylam poki co tak 2-3 kg...
Matinne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-08, 10:58   #4901
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Matinne Pokaż wiadomość
mi moj ginekolog przepisał 3 opakowania na leczenie ( wyrownanie okresu ) torbiela, biore je juz ponad dwa tygodnie i duzo wiecej zaczelam jest i przytylam poki co tak 2-3 kg...
to trzeba sie opamiętać z tym jedzeniem

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-08, 12:32   #4902
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anita 105 Pokaż wiadomość
hej wizanki Cykle miałam regularne 31 dniowe, a wspolzylam z moim tz jeden dzien po miesiaczce i pekla nam gumka poszlismy do gina i przespisal mi tabletke escapelle ,wzialam ja w ciagu 24 godzin od stosunku,wiec niby mieszcze sie w czasie 72 godzin. no ale teraz okres spoznia mi sie juz 2 tygodnie (niby pani doktor powiedzizala ,ze to jest taka duza dawka hormonow, ze moze mi sie wszystko pomieszac w organizmie ) dodam,ze sluz mialam gesty bialy a teraz mam wrazenie suchosci w pochwie,wiec niby objawy miesiaczki zblizajacej sie no ale brzuch mnie nie boli tylko piersi mnie troche pobolewaja....?
A przeczytałaś tytuł wątku?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
Stary 2009-11-08, 12:36   #4903
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
A przeczytałaś tytuł wątku?
Napisała to samo w prawie każdym możliwym

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-08, 12:58   #4904
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Napisała to samo w prawie każdym możliwym
zauwazylam.. :|

Kosmetycznie

Cytat:
Stary 2009-11-08, 13:27   #4905
8Alice
Raczkowanie

lily92920 Też myślę, ze to wina nadżerki samej w sobie. Mam ten sam problem i też biorę Yaz. Lekarz powiedział, że to po prostu uraz mechaniczny i nadżerka w taki sposób reaguje na otarcia, poprzez lekkie krwawienie. Mi pomaga stosowanie żelu intymnego.

jestem oazą spokoju
8Alice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-08, 16:25   #4906
maarcinka
Raczkowanie

moze to nie najlepszy wątek na takie pytanie ale po co zaśmiecać forum, może umiecie mi odpowiedzieć.

W naturze, gdy kobieta zajdzie w ciążę możę mieć pseudo okres jeszcze przez kilka miesięcy. On często jest zmieniony, dziwny no ale jest.

A na tabletkach? Czy mozna miec krwawienie z odstawienia bedac w ciazy czy ono zawsze oznacza na 100% ze ciazy nie ma?
maarcinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-08, 17:31   #4907
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 8Alice Pokaż wiadomość
lily92920 Też myślę, ze to wina nadżerki samej w sobie. Mam ten sam problem i też biorę Yaz. Lekarz powiedział, że to po prostu uraz mechaniczny i nadżerka w taki sposób reaguje na otarcia, poprzez lekkie krwawienie. Mi pomaga stosowanie żelu intymnego.
Mysmy własnie po raz 1 uzyli i wystapilo to krwawienie... wczoraj- powtórka z rozrywki... Za 4 tyg. ide do gine... Ona zaradzi. Oby mi tylko Yazu nie zminiła!
Stary 2009-11-09, 09:24   #4908
nynka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
No właśnie ciekawe, bo skoro ma mniej hormonów niż Yaz, to chyba powinno się traktować to jak przejście z małej ilości hormonów na większą, czyli nie trzeba robić przerwy ani nic takiego.
Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość
Zastanawiające... Przecież przechodzi się z mniejszej ilości hormonów na większą... Chyba zapytam o to mojego gina na najbliżej wizycie bo ciekawe
no właśnie... były jakieś hormony a zabezpieczać się trzeba a jak się nie brało to nie trzeba i to takie dziwne
Stary 2009-11-09, 14:15   #4909
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nynka87 Pokaż wiadomość
no właśnie... były jakieś hormony a zabezpieczać się trzeba a jak się nie brało to nie trzeba i to takie dziwne
może dlatego, że organizm inaczej na nie reaguje, dlatego dla pewności lepiej się zabezpieczyć.
Stary 2009-11-09, 15:58   #4910
Kidagakash
Przyczajenie

Dziewczyny nie wytrzymałam z moimi plamieniami i odstawiłam Yaz. Mam teraz w miarę normalny okres. Poczekam do następnego i wtedy zdecyduję czy zacząć brać znowu te czy inne tabletki. Zostały mi dwa wolne opakowania wcześniej wykupione.
Kidagakash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 17:35   #4911
kaktusica
Raczkowanie

Ależ mnie tu dawno nie było..! A ile nowych twarzy!
Jestem na 7 opakowaniu, 3 tabletka. Skutków ubocznych nadal brak Ogólnie jestem bardzo zawodowolona
Ostatnio udało mi się zażywać antybiotyk osłabiający działanie tabletek, więc stosuję chwilowy celibat :P
Stary 2009-11-09, 19:46   #4912
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kidagakash Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie wytrzymałam z moimi plamieniami i odstawiłam Yaz. Mam teraz w miarę normalny okres. Poczekam do następnego i wtedy zdecyduję czy zacząć brać znowu te czy inne tabletki. Zostały mi dwa wolne opakowania wcześniej wykupione.
Odstawiłaś tak po prostu, a za miesiąc sobie zdecydujesz czy będziesz brać znowu? I sama sobie w dodatku dobierzesz tabsy? Przez takie widzimisię to sobie tylko bałaganu narobisz, a i ochrona przed ciążą będzie wątpliwa.
Stary 2009-11-09, 19:50   #4913
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
Odstawiłaś tak po prostu, a za miesiąc sobie zdecydujesz czy będziesz brać znowu? I sama sobie w dodatku dobierzesz tabsy? Przez takie widzimisię to sobie tylko bałaganu narobisz, a i ochrona przed ciążą będzie wątpliwa.
+ większe prawdopodobieństwo kolejnych plamień

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-09, 19:51   #4914
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kidagakash Pokaż wiadomość
Ile czasu brałaś tabletki?
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 21:27   #4915
Kidagakash
Przyczajenie

Zmieńcie ton, bo nie rozmawiacie z nastolatką, która ma kaprys brania tabletek.

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
Oczywiście, że nie dobiorę sobie ich sama. Nie wiem skąd tak wywnioskowałaś. Skonsultujemy z lekarzem czy warto nadal próbować z Yazem.
Wcześniej brałam przez kilka lat microgynon, a jeszcze wcześniej minulet. Nigdy nie miałam żadnych plamień.
To było czwarte opakowanie Yazu.
Kidagakash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-09, 21:41   #4916
201701251209
Konto usunięte

Szkoda, że przed decyzją o odstawieniu nie skonsultowałaś się z ginekologiem. Możliwe, że odstawisz na 2 miesiące tabsy i potem powrót do hormonów? Tak jak mówi Rosaline tylko sobie bałaganu w organizmie narobisz
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 09:33   #4917
babiniec
Raczkowanie

moje plamienie utrzymuje sie od pierwszego dnia stosowania tabletek Yaz o ile na poczatku było takie delikatne - bardziej zabarwienie śluzu - o tyle teraz zwyczajnie krwawię ...

no nic składam to na szalę pierwszego miesiaca zobaczymy co bedzie dalej ?

poza tym żadnych dolegliwości nudności czy bólów głowy ...
więc samopoczucie jest ok

pamiętam ze kiedyś jak brałam microgynon 21 t takich plamień nie było ...
babiniec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 09:42   #4918
naily
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez babiniec Pokaż wiadomość
moje plamienie utrzymuje sie od pierwszego dnia stosowania tabletek Yaz o ile na poczatku było takie delikatne - bardziej zabarwienie śluzu - o tyle teraz zwyczajnie krwawię ...

no nic składam to na szalę pierwszego miesiaca zobaczymy co bedzie dalej ?

poza tym żadnych dolegliwości nudności czy bólów głowy ...
więc samopoczucie jest ok

pamiętam ze kiedyś jak brałam microgynon 21 t takich plamień nie było ...
Spoko, dziwne rzeczy moga sie dziac i do trzeciego miesiaca.... Przy mojej ostatniej zmianie antykoncepcji plamilam (praktycznie krwawilam) caly pierwszy miesiac dosc konkretnie, a przez dwa pozostale miesiace jeszcze tak lekko... potem wszystko przeszlo i do dzis zero skutkow ubocznych. Wiec nie zalamuj sie jeszcze...
naily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 10:06   #4919
konwalijka82
Raczkowanie

Hej dziewczyny. Zażywam tabletki yaz od 7 miesięcy. Pierwsze trzy opakowania przeżyłam bez większych burz , ale kolejne cztery to męka. Silne bóle lewego jajnika, bóla podbrzusza, makabryczne parcie na pęcherz, zdażały się mdłości , bóle głowy i silne bóle piersi. Przespacerowałam się do ginka, zmieniamy tabsy na nuva ring. Jestem ciekawa czy któraś z was też obserwowała u siebie takie objawy , czy jestem jedynym takim przypadkiem. Nawiasem mówiąc nerwów co miesiąc co nie miara , bo objawy bezczelnie ciążowe. Pozdrawiam
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 11:28   #4920
Gosiak888
Przyczajenie

Hej! Mam mały problem. Zażywam Yaz od 5 miesięcy i jak do tej pory miesiączki miałam regularnie. Na początku pojawiały się plamienia, ale już się wszystko unormowało. Jednak teraz dostałam okres tydzień wcześniej. Obecnie choruję na ospę i miałam w tym czasie duży stres. Podejrzewam, że to wszystko jakoś wpłynęło ma mój organizm i stąd ta wcześniejsza miesiączka. Jednak teraz nie wiem jak brać dalej tabletki. Czy zacząć nowe opakowanie czy dokończyć stare razem z tymi 4 tabletkami placebo? Piszę z tym do Was, bo nie mogę dodzwonić się do mojego ginekologa.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości