|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
A teraz to widać, faktycznie plamy są.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4892 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie, co to jest przy korzeniach zrobiła się taka brązowa gąbka?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4893 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Rozumiem, że za życzenia mam nie dziękować, aby nie zapeszyć... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4894 |
Zakorzenienie
|
Elka szczerze to nie wiem co to jest na tych lisciach, opcji jest wiele ale mozliwe ze ma on jakiegos grzybka - o co teraz nie trudno, wiec akcja zaradzcza z jakims srodkiem nie zaszkodzi. Ja ostatnio nie pryskam tylko smaruje wacikiem roztworem Topsinu i tez dziala. Z obu stron calego liscia trzeba smarnac. Te plamy nie znikna, nie czarujmy sie ale choroba powinna sie zatrzymac. Profilkatycznie wszystkie liscie posmarowac co tydzien i ped tez - czasem taki czarny grzybowy nalot sie przenosi na ped no i na kwiaty w ostatecznosci wiec nie zaszkodzi. Tylko lekki ten roztwor by nie popalilo, mozna dodac do podlewania kapke.
Ja wczoraj przesadzalam 2 i tak jak dendrobium cud miod i orzeszki to moj bordo - najnowszy z przed miesiaca - wszystkie korzenie zgnite i smrod ze az bolalo. Juz musialam takiego kupic bo nie przelalam na 100% skoro mnie prawie ciagle nie ma i nie mam jak podlewac ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4895 |
Raczkowanie
|
Norka miałaś rację, że to są insekty. Dzisiaj zobaczyłam robaczka w podłożu, fakt jednego, ale był. Dokładnie obejrzałam całego storczyka, na liściach nie było żadnych robaków, a ten co był w korze, to taki podłużny był, jakby szarawy i miał jakieś 2 mm, a do tego szybko się ruszał. U mnie też powoli falki się budzą, widzę nowe korzonki i listki, a kilka kwitnie
![]() Elka ja dzisiaj też przemyłam tego storczyka tą miksturą ze spirytusem. Jutro zastosuję chemię. Norka czekamy na fotki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4896 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, powiedźcie mi co to są za plamy????????? pojawiły się jakiś czas temu na liściach i od tej pory raczej się nie powiększają, ale kurcze są i to pewnie o czymś świadczy. na dwóch ostatnich zdjęciach storek, którego miłam odratować i z jednej strony rosnie mu nowy listek ale za to ten największy prawdopodobnie usmażył się mi na słońcu...
![]() jeśli będziecie wiedziały, w jakim hipermarkecie można teraz kupić storczyki , to dajcie znać.... Edytowane przez justynas1121 Czas edycji: 2010-03-30 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#4897 |
Zadomowienie
|
Znalazłam w Internecie opis chorób i sposób leczenia storczyków, może komuś się przyda. (mam nadzieję, że informacje są aktualne)
STRONA W Auchan ostatnio widziałam storki po 19zł. A dzisiaj u Tomaszewskiego na Alei Krakowskiej w Warszawie, udało mi się kupić (podwiędniętego), dwupędowego, fioletowego storczyka za całe.... 10zł ![]() Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-03-30 o 16:20 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4898 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4899 |
Zakorzenienie
|
Byłam dziś w Tesco nadal storasy były. Długo się zastanawiałam czy kupić, ale przygarnęłam żółtaska w kropeczki, który już od zeszłego tygodnia tam stał. Pączki mu uschły, został mu tylko jeden. Biedny taki nikt go nie chciał
![]() ![]() Przyjechałam do domu, nie pokazałam go TŻ tylko od razu postawiłam z innymi. Nie widać go wśród innych, prawda? ![]() ![]() Kolor płatków to intensywna żółć, nie wiem czemu na zdjęciach wyszło blado, 2 poprawiłam, ale i tak jest ciemniejszy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4901 |
Zadomowienie
|
A ja dzisiaj myłam okno, położyłam stoki na podłodze i przez przypadek jeden się wywrócił i połamał, koniuszek pędu i jeden pączek poszły
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4902 |
Przyczajenie
|
Norka - dzięki za rady
![]() Jeszcze raz dzięki ![]() Monis21 - 3mam kciuki za Twojego (i za mojego też) storka ![]() Edytowane przez elka22 Czas edycji: 2010-03-30 o 16:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#4903 |
Zakorzenienie
|
ponawiam pytanie
|
![]() ![]() |
![]() |
#4904 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4905 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4906 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4907 |
Zakorzenienie
|
Elka raz na tydzien topsinem. Tak przez 3 tygodnie i przerwa. Powinno zaradzic schorzeniom. Zaraz podlacze drugiego kompa i transfer djec - mialam gosci
![]() Ariena - slicznosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4908 |
Zakorzenienie
|
A mój storasek, którego kupiłam za 15 zł (pamiętacie?) to dzisiaj zauwarzyłam, że z rana ma kolor zółty (ciemny), a wieczorem uwaga! ciemny cytrynowy ???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4909 |
Zakorzenienie
|
Ok to wklejam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4910 |
Zakorzenienie
|
Norko! Ten plamiasty biały cudowny, genialny, piękny, przepiękny, boski, za***ist*y, słodki, po prostu IDEALNY!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4911 |
Zadomowienie
|
Norko ale mi się ta Twoja kambria podoba...
![]() Widziałam dzisiaj podobne ale niestety póki co, są poza moim zasięgiem... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4912 |
Zakorzenienie
|
Norka boskie wszystkie 3
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4913 |
Zakorzenienie
|
Dziekowac dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Lilith wklej fote tej gabki albo opisz to dokladniej bo tak to ciezko powiedziec o co ci chodzi. Bo czasammi chodowcy dodaja gabke do podloza i moze wlasnie to wylazlo? |
![]() ![]() |
![]() |
#4914 |
Raczkowanie
|
Elka dziękuję
![]() ![]() Norka potwierdzam wszystkie 3 są prześliczne, ale najładniejszy jest ciapek ![]() Dzisiaj podlałam podłoże Talstarem, ale wcześniej jakieś 5 - 10 minut falek moczył się w zwykłej wodzie, później okazało się, że rzeczywiście były robaki w korze, bo na powierzchni wody pływały robaczki i do tego skakały, czyli to były skoczogonki. W ogóle to nie wiedziałam jak długo storczyk ma stać w tej wodzie z środkiem, ale potrzymałam tak z 10 minut, mam nadzieje, że nic się nie stanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i czy trzeba od czasu do czasu używać jakiś środków antygrzybicznych profilaktycznie czy dopiero jak coś się pojawi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4916 |
Zadomowienie
|
Po przesadzeniu/podcięciu korzeni, czekam kilka dni (3-4) zanim go podleję, aby wszystko się "przyjęło". Potem podlewam tak jak zwykle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4917 |
Zadomowienie
|
norka27 ale piękności
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4918 |
Raczkowanie
|
Ariena śliczny żółtasek, mam prawie identycznego, właśnie parę dni temu przekwitł, Norka przepiękniaste wszystkie 3, arlekina to Ci chyba ukradnę, jest taki piękny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4919 |
Zakorzenienie
|
Uuu ja lubie takie giganty hehe, ladniutki.
A ja dzisiaj zaczelam prace o godzine szybciej ale ze u nas swieta zaczynaja sie od dzisiaj wiec skonczylam o 12 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4920 |
Zakorzenienie
|
Poradźcie mi szybko co mam zrobić z moim ciapkowym bo leży na gazecie. Od czasu przesadzenia i wycięcia korzeni, które zaatakowała zgnilizna jakoś mu się nie polepsza. Wtedy zasypałam stożek i miejsca cięcia cynamonem, bo od niego zaczynała się zgnilizna, nie miałam topsinu i tak zostawiłam ale widzę, że znów mu się korzenie brzydkie robią od stożka. Najchętniej bym poucinała korzenie, pęd kwiatowy i wsadziła do keramzytu by wypuścił nowe.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.