Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-29, 19:47   #4891
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

A teraz to widać, faktycznie plamy są. . Podobne do tych co ma Monis21. Najlepiej zrób tak jak jej radziła Norka, ona jest specjalistką od chorób i wszelkiego robactwa (to komplement jakby co ).
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 19:58   #4892
Lilith890502
Zakorzenienie

Mam pytanie, co to jest przy korzeniach zrobiła się taka brązowa gąbka? jak temu zaradzić, bo nie chce zeby mój storczyk zdechł

Szczęście to sposób patrzenia na świat

Daniel
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 20:12   #4893
elka22
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
A teraz to widać, faktycznie plamy są. . Podobne do tych co ma Monis21. Najlepiej zrób tak jak jej radziła Norka, ona jest specjalistką od chorób i wszelkiego robactwa (to komplement jakby co ).
Tak właśnie zrobiłam. Zobaczymy co z tego wyjdzie, czy plamki znikną.

Rozumiem, że za życzenia mam nie dziękować, aby nie zapeszyć...
elka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 21:45   #4894
norka27
Zakorzenienie

Elka szczerze to nie wiem co to jest na tych lisciach, opcji jest wiele ale mozliwe ze ma on jakiegos grzybka - o co teraz nie trudno, wiec akcja zaradzcza z jakims srodkiem nie zaszkodzi. Ja ostatnio nie pryskam tylko smaruje wacikiem roztworem Topsinu i tez dziala. Z obu stron calego liscia trzeba smarnac. Te plamy nie znikna, nie czarujmy sie ale choroba powinna sie zatrzymac. Profilkatycznie wszystkie liscie posmarowac co tydzien i ped tez - czasem taki czarny grzybowy nalot sie przenosi na ped no i na kwiaty w ostatecznosci wiec nie zaszkodzi. Tylko lekki ten roztwor by nie popalilo, mozna dodac do podlewania kapke.
Ja wczoraj przesadzalam 2 i tak jak dendrobium cud miod i orzeszki to moj bordo - najnowszy z przed miesiaca - wszystkie korzenie zgnite i smrod ze az bolalo. Juz musialam takiego kupic bo nie przelalam na 100% skoro mnie prawie ciagle nie ma i nie mam jak podlewac Zostaly mu 3 male korzonki i zaczal puszczac z bocznego oczka wiec chyba da rade. A tak to jedne sie przedluzaja inne odbijaja z boku, niektore spia a inne wypuszczaja nareszcie po listku, reszta na koncowce kwitnien. Encylia rosnie jak szalona - widac mowili prawde ze przezyje wszystko Jutro wstawie wieczorem fotki najnowszego bo mam nareszcie mojego starego kompa Wiosna idzie i stprki to czuja, ruszyly powoli
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-29, 21:59   #4895
monis21
Raczkowanie

Norka miałaś rację, że to są insekty. Dzisiaj zobaczyłam robaczka w podłożu, fakt jednego, ale był. Dokładnie obejrzałam całego storczyka, na liściach nie było żadnych robaków, a ten co był w korze, to taki podłużny był, jakby szarawy i miał jakieś 2 mm, a do tego szybko się ruszał. U mnie też powoli falki się budzą, widzę nowe korzonki i listki, a kilka kwitnie

Elka ja dzisiaj też przemyłam tego storczyka tą miksturą ze spirytusem. Jutro zastosuję chemię.

Norka czekamy na fotki
monis21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 15:12   #4896
justynas1121
Raczkowanie

GG do justynas1121

dziewczyny, powiedźcie mi co to są za plamy????????? pojawiły się jakiś czas temu na liściach i od tej pory raczej się nie powiększają, ale kurcze są i to pewnie o czymś świadczy. na dwóch ostatnich zdjęciach storek, którego miłam odratować i z jednej strony rosnie mu nowy listek ale za to ten największy prawdopodobnie usmażył się mi na słońcu...
jeśli będziecie wiedziały, w jakim hipermarkecie można teraz kupić storczyki , to dajcie znać....

Edytowane przez justynas1121
Czas edycji: 2010-03-30 o 15:18
justynas1121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 15:40   #4897
Kasiarzynek
Zadomowienie

Znalazłam w Internecie opis chorób i sposób leczenia storczyków, może komuś się przyda. (mam nadzieję, że informacje są aktualne)
STRONA

W Auchan ostatnio widziałam storki po 19zł.
A dzisiaj u Tomaszewskiego na Alei Krakowskiej w Warszawie, udało mi się kupić (podwiędniętego), dwupędowego, fioletowego storczyka za całe.... 10zł

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-03-30 o 16:20
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 15:54   #4898
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiarzynek Pokaż wiadomość
Znalazłam w Internecie opis chorób i sposób leczenia storczyków, może komuś się przyda. (mam nadzieję, że informacje są aktualne)
STRONA

W Auchan ostatnio widziałam storki po 19zł.
A dzisiaj u Tomaszewskiego na Alei Krakowskiej w Warszawie, udało mi się kupić (podwiędniętego), dwupędowego, fioletowego storczyka za całe.... 10zł
not found
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 16:22   #4899
Ariena
Zakorzenienie

Byłam dziś w Tesco nadal storasy były. Długo się zastanawiałam czy kupić, ale przygarnęłam żółtaska w kropeczki, który już od zeszłego tygodnia tam stał. Pączki mu uschły, został mu tylko jeden. Biedny taki nikt go nie chciał Ja chciałam tylko pooglądać, bo jak mój TŻ się dowie, że kupuję storki, a musimy oszczędzać teraz to na pewno by miał wąty. Ale powiedziałam sobie, że ostatnią wypłatę dostanę i te 19 zł mnie nie zbawi, a storka na pewno.
Przyjechałam do domu, nie pokazałam go TŻ tylko od razu postawiłam z innymi. Nie widać go wśród innych, prawda? Ciekawe czy TŻ się skapnie.
Kolor płatków to intensywna żółć, nie wiem czemu na zdjęciach wyszło blado, 2 poprawiłam, ale i tak jest ciemniejszy.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 16:22   #4900
Kasiarzynek
Zadomowienie

Już działa... ostatnią literę adresu w odnośniku zjadłam

I TUTAJ też cosik jest.
Stary 2010-03-30, 16:29   #4901
EwelinQsia
Zadomowienie

A ja dzisiaj myłam okno, położyłam stoki na podłodze i przez przypadek jeden się wywrócił i połamał, koniuszek pędu i jeden pączek poszły
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-30, 16:41   #4902
elka22
Przyczajenie

Norka - dzięki za rady Mam akurat Topisn, więc go zastosuję (tak jak mówiłaś, będę przecierać wacikiem liście, roztworem Topsinu). Tylko tak się zastanawiam, codziennie to chyba będzie za często...? Tak co trzeci dzień wystarczy? A skoro mówisz, że profilaktycznie można przecierać pozostałe storki to też tak zrobię...(oczywiście nie co 3 dni!)
Jeszcze raz dzięki

Monis21 - 3mam kciuki za Twojego (i za mojego też) storka

Edytowane przez elka22
Czas edycji: 2010-03-30 o 16:49
elka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 17:49   #4903
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, co to jest przy korzeniach zrobiła się taka brązowa gąbka? jak temu zaradzić, bo nie chce zeby mój storczyk zdechł
ponawiam pytanie

Daniel
Stary 2010-03-30, 18:39   #4904
graja7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
Byłam dziś w Tesco nadal storasy były. Długo się zastanawiałam czy kupić, ale przygarnęłam żółtaska w kropeczki, który już od zeszłego tygodnia tam stał. Pączki mu uschły, został mu tylko jeden. Biedny taki nikt go nie chciał Ja chciałam tylko pooglądać, bo jak mój TŻ się dowie, że kupuję storki, a musimy oszczędzać teraz to na pewno by miał wąty. Ale powiedziałam sobie, że ostatnią wypłatę dostanę i te 19 zł mnie nie zbawi, a storka na pewno.
Przyjechałam do domu, nie pokazałam go TŻ tylko od razu postawiłam z innymi. Nie widać go wśród innych, prawda? Ciekawe czy TŻ się skapnie.
Kolor płatków to intensywna żółć, nie wiem czemu na zdjęciach wyszło blado, 2 poprawiłam, ale i tak jest ciemniejszy.
Bardzo ładniutki maluszek. Spokojnie, nie widać go w tłumie.
graja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 18:59   #4905
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilith890502 Pokaż wiadomość
ponawiam pytanie
No ale gdzie masz zdjęcie? Jak to wygląda?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-30, 19:44   #4906
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez EwelinQsia Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj myłam okno, położyłam stoki na podłodze i przez przypadek jeden się wywrócił i połamał, koniuszek pędu i jeden pączek poszły
Spokojnie, jak storek już postanowi zakwitnąć to tak łatwo nie rezygnuje, lada dzień odbije z oczka poniżej złamania. Ja tak miałam i ułamałam nie tylko koniuszek a pół pędu. Daj znać czy miałam rację i trzymam kciuki żeby tak było.
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-30, 20:06   #4907
norka27
Zakorzenienie

Elka raz na tydzien topsinem. Tak przez 3 tygodnie i przerwa. Powinno zaradzic schorzeniom. Zaraz podlacze drugiego kompa i transfer djec - mialam gosci
Ariena - slicznosci
Stary 2010-03-30, 20:15   #4908
Callanthe
Zakorzenienie

A mój storasek, którego kupiłam za 15 zł (pamiętacie?) to dzisiaj zauwarzyłam, że z rana ma kolor zółty (ciemny), a wieczorem uwaga! ciemny cytrynowy ???
Stary 2010-03-30, 20:22   #4909
norka27
Zakorzenienie

Ok to wklejam Nareszcie Moj arlekin w rozkwicie, moja kambria co to z Polski ze mna jechala - moje kwitnienie i nowy zwany bidulem uratowany przed wyzuceniem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-30, 20:25   #4910
Callanthe
Zakorzenienie

Norko! Ten plamiasty biały cudowny, genialny, piękny, przepiękny, boski, za***ist*y, słodki, po prostu IDEALNY!
Stary 2010-03-30, 20:36   #4911
Kasiarzynek
Zadomowienie

Norko ale mi się ta Twoja kambria podoba...
Widziałam dzisiaj podobne ale niestety póki co, są poza moim zasięgiem...
Stary 2010-03-30, 21:24   #4912
Ariena
Zakorzenienie

Norka boskie wszystkie 3
Stary 2010-03-30, 21:33   #4913
norka27
Zakorzenienie

Dziekowac dziewczyny Moi podopieczni sa teraz wniebowzieci slyszac te wszystkie pochwaly wasze kwiatuchy sa tez przepiekne, wlasciwie to nie ma brzydkich storczykow, wszystkie chwytaja za serce dlatego tez mamy ich tyle w domach A te moje przezyly zimowe warunki haha w 100% zimowe bo moj TZ wylaczyl im ogrzewanie na 2 tygodnie kambrie polecam wszystkim, sa bezproblemowe byle by je co roku przesadzac i nie przesuszac. Za to z dendrobiami to dla cierpliwych Kasiarzynek spokojna glowa zawsze cos sie na przecenach znajdzie, ja ostatnio rodzicom kupilam kambrie za 9,99zl w Praktikerze Albo poszperac na allegro. Trzymam kciuki za twoja wymarzona.
Lilith wklej fote tej gabki albo opisz to dokladniej bo tak to ciezko powiedziec o co ci chodzi. Bo czasammi chodowcy dodaja gabke do podloza i moze wlasnie to wylazlo?
Stary 2010-03-30, 21:43   #4914
monis21
Raczkowanie

Elka dziękuję ja również trzymam kciuki za Twojego storczyka

Norka potwierdzam wszystkie 3 są prześliczne, ale najładniejszy jest ciapek

Dzisiaj podlałam podłoże Talstarem, ale wcześniej jakieś 5 - 10 minut falek moczył się w zwykłej wodzie, później okazało się, że rzeczywiście były robaki w korze, bo na powierzchni wody pływały robaczki i do tego skakały, czyli to były skoczogonki. W ogóle to nie wiedziałam jak długo storczyk ma stać w tej wodzie z środkiem, ale potrzymałam tak z 10 minut, mam nadzieje, że nic się nie stanie Chyba jutro pojadę do Leroy Merlin i kupie nowe podłoże. Wyczytałam na jednej ze stron, że w przypadku skoczogonków najlepiej jest wymienić korę.
monis21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 10:30   #4915
Lilith890502
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Lilith wklej fote tej gabki albo opisz to dokladniej bo tak to ciezko powiedziec o co ci chodzi. Bo czasammi chodowcy dodaja gabke do podloza i moze wlasnie to wylazlo?
Właśnoe tak było, bo pogrzebalam w donniczce i sprawdziłam że to zwykła gąbka która siedziała w podłożu. A i tak musze storczyka przesadzić, obcięłąm mu suche korzenie i zasypałam ranki cynamonem, a teraz powiedzcie mi po przesadzeniu coś się zmienia w podlewaniu? czy pielęgnacji?
No i czy trzeba od czasu do czasu używać jakiś środków antygrzybicznych profilaktycznie czy dopiero jak coś się pojawi?

Daniel
Stary 2010-03-31, 12:11   #4916
Kasiarzynek
Zadomowienie

Po przesadzeniu/podcięciu korzeni, czekam kilka dni (3-4) zanim go podleję, aby wszystko się "przyjęło". Potem podlewam tak jak zwykle.
Stary 2010-03-31, 14:27   #4917
EwelinQsia
Zadomowienie

norka27 ale piękności
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 14:33   #4918
Mysza621
Raczkowanie

Ariena śliczny żółtasek, mam prawie identycznego, właśnie parę dni temu przekwitł, Norka przepiękniaste wszystkie 3, arlekina to Ci chyba ukradnę, jest taki piękny A ten kropiasty rzeczywiście podobny do mojego, troszkę chyba jaśniejszy, ale też super. Ja miałam narazie nie kupować storków, ale mama mi fundnęła na wcześniejszego zająca, bo w Auchan stały chyba z miesiąc storki po 19 zł, a wczoraj byłam z mamą i przecenione na 12 zł białe giganty! Nikt ich nie chciał brać, bo poplamione liście, korzonki takie nijakie, ale zaczęłam szperać i wyszperałam Zdrowe liście, grube, sztywne, korzonki jak najbardziej ok, co prawda tylko 2 kwiatki i jeden pączek, ale jest super i co najlepsze? Chyba ma keiki bo przy stożku rosną jakieś 2 liście jakby osobno, nie wiem czy coś widać na zdjęciach, nie mogłam tego dobrze ująć... Aha i kupiłam mikoryzę, wypróbuję na jakimś okazie, ciekawa jestem, czy storek zacznie lepiej rosnąć...
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 16:34   #4919
norka27
Zakorzenienie

Uuu ja lubie takie giganty hehe, ladniutki.
A ja dzisiaj zaczelam prace o godzine szybciej ale ze u nas swieta zaczynaja sie od dzisiaj wiec skonczylam o 12 no i biegne rano do auta a tam szok - kwiaciarka musiala wyrzucac - czyscic sklep - bo na trawniku lezaly wyrzucone storki. Doslownie wyrzucone bez doniczek, polamane maskrycznie i w nocy gdzie temp okolo 0 no ale czapnelam i wrzucilam do komorki na rowery bo czasu nie mialam a tam cieplej. Zdrowe, zadnych plam, korzenie tez ok tyle ze tak przesuszone i polamane - jeden ma az 1,5 liscia ale rosnie mu nowy - obciela cholera mu wszystkie liscie drugi ma wiekszosc lisci i nowy rosnie. Ale takie klapusie sa Moczyly sie godzine i teraz juz ladnie w doniczkach siedza - ale miejsca juz nie mam wcale Ciekawa jestem jakie kwiatki maja
Stary 2010-03-31, 17:31   #4920
Ariena
Zakorzenienie

Poradźcie mi szybko co mam zrobić z moim ciapkowym bo leży na gazecie. Od czasu przesadzenia i wycięcia korzeni, które zaatakowała zgnilizna jakoś mu się nie polepsza. Wtedy zasypałam stożek i miejsca cięcia cynamonem, bo od niego zaczynała się zgnilizna, nie miałam topsinu i tak zostawiłam ale widzę, że znów mu się korzenie brzydkie robią od stożka. Najchętniej bym poucinała korzenie, pęd kwiatowy i wsadziła do keramzytu by wypuścił nowe.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości