|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4891 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
Chodzilo mi o to właśnie czy moge dać dziecko do 2 miejsc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4892 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyspowe mamy gorąco zapraszamy! Doradzimy, pogadamy-razem sobie radę damy!
Cytat:
![]() Ja na biegunke smecte dawalam ![]() jasne ze tak! Ja tak wlasnie robie ![]() Tylko to nie jest tak,ze na te zajecia 2 godz moze dziecko chodzic 2 razy w tyg( np. w dni jakie mamie odp ![]() ![]() Ciekawa jestem wizyty ![]() ![]()
![]() |
#4893 |
Zadomowienie
|
Galabki juz ugotowane, ale jesc bedziemy jak corki ze szkoly wroca i maz z pracy, czyli o 18, bo mlodsza konczy o 16.30, a starsza o 17.30, maz z pracy wraca o 17, czyli w komplecie w domu beda wszyscy o 18, tutaj obiady je sie na kolacje 18-19, wszyscy tak jedza, na poczatku bylo to dla mnie troche dziwne, ale potem sie przyzwyczailam, ze taki glowny posilek jest tu tak pozno... Z ta kapusta tutaj tez ciezko znalezc duze glowki, ale zawsze o tej porze roku we wrzesniu wlasnie sa takie wielkie biale kapusty w Carrefour i tak jest co roku, ze w tym okresie tam duze sprzedaja, chyba jest to okres wlasnie co kapusty dojrzewaja normalnie. A tak przez pozostala czesc roku, to ja i tak robie golabki z tych malych tylko zawsze wybieram z nich taka najwieksza glowe i sa z nich takie mniejsze golabki.
![]() ![]() ![]() ![]() Wszystkim chorowitkom zycze powrotu do zdrowia. A ja z maluchami wybywam na zewnatrz, troche spacerku dla maluchow przed odbieraniem malej ze szkoly. Pojde z nimi na plac zabaw na przeciwko szkoly mojej malej. Potem kolacja = obiad, ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
#4894 |
Zakorzenienie
|
My juz po wizycie z przedszkola
![]() Przyszly 2 babeczki, jedna zajmowala sie Seba bym ja mogla spokojnie posluchac i wypelnic papiery ![]() ![]() ![]() Mamy czekac na list kiedy sie zacznie, bo teraz przeprowadzaja do konca tyg wizyty i potem ustala grupy.Generalnie milo ![]() ![]()
#4895 |
Zakorzenienie
|
ewurka za przepis
![]() Zachorowałaś bidulko czy to znowu problem po porodzie ? wracaj do zdrowia ![]() Widziałam że lubisz koty , to pewnie moja TIGRA też by ci wpadła w oko ![]() Tajka paskudnie ten wirus wyglada zwłaszcza w buzi ![]() ![]() Lazurowe życzę miłego objadania ![]()
25.07.2009 - Nasz Cudowny Dzień - Ślub ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png 17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek ![]() Edytowane przez Sysunia_d Czas edycji: 2012-09-24 o 23:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4896 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Emilko, Bea, Sysunia dziekuje ![]() ![]() Sysunia uwielbiam koty ![]() Lazurowe hmmm gołąbki bym zjadła ![]() Miłego dnia u nas paskudnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4897 |
Zadomowienie
|
Witam.
Po wczorajszej obiadokolacji pewnie przybylo mi 2 kg. Mozecie spokojnie robic golabki z malych glowek kapusty, np. tu na zdjeciach golabki, ktore robilam zima na swieta Bozego Narodzenia z malej kapusty. Jak widac wychodza calkiem normalne. Mozna je normalnie zwinac, mimo, ze liscie sa niewielkie, wychodza tylko mniejsze niz z duzej kapusty. Jak widac na zdjeciach i z malej kapusty wychodzi duzy garnek golabkow. Wykorzystuje prawie cala mala kapuste z wyjatkiem tych ostatnich juz naprawde tak malych lisci, ze nie da sie ich zwinac. Mam troche zdjec polskich potraw w kompie, bo dzielilam sie moimi polskimi przepisami, na jednym z francuskich forow. ![]() Ja moje golabki robie bardzo prosto i szybko, tzn. robi sie je szybko, najdluzszy jest czas gotowania. Najpierw w sporym garnku odgotowuje kapuste, trzeba tylko uwazac zeby za mocno sie nie odgotowala, bo te male glowki to dosc szybko sie odgotowuja. Jak wstawiam kapuste do odgotowania to w tym samym czasie, rozmrazam tez 1 kg burgerow (pudelko 10 burgerow mrozonych) uzywam burgerow, a nie hamburgerow, bo burgery sa mieszane z wieprzowina, a hamburgery sa tylko wolowe, ale mozna uzywac i hamburgerow. W miedzyczasie na patelni na oleju podsmazam pokrojone na drobne kawalki: 1 nieduza cebule, 2 duze marchewki, niewielki kawalek selera naciowego, mozna dac do tego 1 nieduza czerwona papryke, lub pol duzej, doprawiam to sola i pieprzem i jak sie podsmazy, to odstawiam to na bok. Jak kapusta sie odgotuje, to wyjmuje ja z wody, zeby troche przestygla, wody nie wylewam, odstawiam na bok. W tym czasie burgery sa tez rozmrozone, one sa juz doprawione wsypuje wiec do nich tylko 3 czubate lyzki ryzu (uzywam ryzu basmati, ale mozna i inny), ryzu nie gotuje oddzielnie, jak to robia niektorzy, bo to jest bez sensu, wsypuje normalnie surowy ryz, bo on sie z miesem i kapusta normalnie ugotuje (ryz gotuje sie o wiele szybciej niz kapusta) mieszam mieso z ryzem i nadziewam nim liscie kapusty. Przed nadziewaniem liscia kapusty, ten gruby nerw w lisciach kapusty scinam nozem, niektorzy go rozbijaja trzonkiem noza ja go scinam uwazajac tylko, zeby nie przerwac liscia. Tak jest dla mnie szybciej i latwiej. Jak pierwsza warstwa golabkow jest juz ulozona w garnku, to posypuje ja czescia podsmazonych wczesniej warzyw, sole i pieprze. Nastepnie ukladam druga warstwe i znow posypuje ja czescia tych warzyw sole ja i pieprze, postepuje tak z kazda kolejna warstwa golabkow. Nastepnie zwiniete i ulozone w garnku golabki zalewam woda ta z odgotowywania golabkow. I gotuje je w duzym garnku pod przykrywka, az beda miekkie, trzeba do nich od czasu do czasu zagladac, czy nie trzeba np. dolac troche wody w trakcie gotowania, bo dlugo sie gotuja i woda moze za bardzo sie wygotowac, a powinna pokrywac golabki. Jak sa juz miekkie, normalnie ugotowane juz to dodaje do nich 1 koncentrat pomidorowy , puszke 140 mil i probuje smak sosu, czy nie trzeba doprawic jeszcze sola, czy pieprzem. Nastepnie na patelni na rozgrzany olej wsypuje 2 czubate lyzki maki, mieszam az zasmazka bedzie koloru zlotego i dodaje te zasmazke do gotujacych sie golabkow. Gotuje okolo 5 minut golabki z zasmazka i gotowe. Tu na zdjeciach golabki robione przeze mnie z malej bialej kapusty. ![]() Zwijanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W garnku ![]() ![]() ![]() I na talerzu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U Edytowane przez Lazurowewybrzeze Czas edycji: 2012-09-25 o 09:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4898 |
Gang Iren
|
Dzien dobry!
U was tez taka paskudna pogoda? Normalnie wszystkiego sie odechciewa ![]() A ja bym chciala w Anglii miec zlota,polska jesien ![]()
#4899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Siedzimy dzis w domu ![]()
![]() |
#4900 |
Zakorzenienie
|
U nas leje i wieje... nie mam zamiaru ruszać się z domu, nadal kiepsko się czuję... katar niby przeszedł, ale teraz doszedł mi suchy kaszel
![]() Tż wczoraj zdał egzamin teoretyczny na prawko ![]() ![]() Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2012-09-25 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#4901 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluje ![]() Moja szwagierka wlasnie tez jest w trakcie kursu, teorie zdala i 13 pazdziernika ma 1 podejscie jazdy ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4902 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak u waszych mezow w pracy wygladala sprawa urlopu tacierzynskiego?
wszystko mnie ciekawi ile trwa, ile placa? jest jakas odgorna zasada czy kazda forma ma swoja? |
![]() ![]() |
![]() |
#4903 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hania a powiedz mi ta część teoretyczna to się składa z dwóch części ??? Testu coś podobnego do jak w PL że masz 20 pytań tylko tu chyba jest więcej ile ??? I potem jest egzamin z tej całej symulacji ??? Czy to jest jeden egzamin tylko połączony test plus symulacja ? I powiedz mi proszę bo ja jestem narazie na etapie jazdy ale uczy mnie mąż a potem wezmę parę lekcji u instruktora czy egzamin jest ciężki ten teoretyczny ?? w sumie to sie najbardziej obawiam tej symulacji ![]() A i mam od razu pytanko czy jest możliwość tłumaczenia pytań na j.polski/. A u nas dziś nie pada i nawet że świeci słonce ![]() ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
Mój miał 2 tygodnie , pamietam że zaraz po moim porodzie powiedział tylko ze chce ten urlop od tego do tego . Acha i z tego co pamietam to miał jakiś okres w którym mógł go wykorzystać . co do płatności to nie pamietam ale albo miał połowe płacone albo to było nie płacone ![]() ---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
![]() Ja to bym chciała pieska ale dokładnie co tu z nim zrobić jak sie jedzie na wakacje albo do PL ![]() W Pl mam kotke sjamo - persa ale ona nie lubi dzieci . Zmykam na spacer bo musze zapłacić śmieci
25.07.2009 - Nasz Cudowny Dzień - Ślub ![]() http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png 17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek ![]() Edytowane przez Sysunia_d Czas edycji: 2012-09-25 o 10:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4904 |
Zadomowienie
|
U nas narazie lato, goraco dzis i sonecznie. Narazie wciaz spimy przy otwartych oknach, nawet wieczory i noce sa jeszcze cieple. Jak sie to zmieni to dam znac, mysle, ze schlodnieje tak od listopada.
![]() ![]()
Marseille 2014 http://www.youtube.com/watch?v=fNdpsOBWbc8# Marseille Capitale Européenne du Sport 2017 https://www.youtube.com/watch?v=ZFhJPOJDLPA Gipsy K http://www.youtube.com/watch?v=xUZpoogW_40 Cantique gitan http://www.youtube.com/watch?v=bPwHF_9hE8U |
![]() ![]() |
![]() |
#4905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4906 |
Gang Iren
|
Chyba w kazdej firmie moze to wygladac troche inaczej.Moj mogl wziac albo tydz albo dwa,wzial dwa.Bylismy przygotowani na to,ze bedzie mniej wyplaty,a chyba jakies dofinansowanie jest od firmy,bo wyplata byla taka sama.
#4907 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dwa tygodnie temu kupiliśmy samochód ![]() ![]() Cytat:
Przy umawianiu się na teorię można zaznaczyć, że chce się tłumaczenie na polski-w razie wątpliwości coś trzeba kliknąć na ekranie, tłumaczenie słyszysz w słuchawkach. Pytań jest 50 (zaznaczone jest ile ma być prawidłowych odpowiedzi), jest na nie 58 minut, można wrócić do poprzednich pytań. Potem jest tzw. hazard perception-14 filmików, w których trzeba zaznaczyć na ekranie dotykowym sytuacje zagrażające bezpieczeństwu (ktoś się włącza do ruchu, rower wyjeżdża na ulicę, pieszy przebiega przez ulicę etc.). W 13 filmach jest jedna sytuacja, w 1 są dwie. Można uzyskać max 5 punktów za każdą taką sytuację-im szybciej to zauważysz to masz więcej punktów. Nie można klikać na chybił trafił, albo w przypadkowe miejsce. Każdy filmik wyświetlany jest tylko jeden raz. Tż skończył egzamin po 1,5 godziny. I mówi, że był łatwy ![]() Z pytań trzeba mieć 43/50 (on miał 49), a z hazard perception 44/75 (tż miał 51/75). Kupił sobie książkę z testami i płytę. Pytań na tej płycie było 1000-i to one potem są na egzaminie. Można sobie zrobić testy próbne. Filmików na płycie było 72, ale na examie akurat były inne. I tu jeszcze link: http://www.emano.co.uk/jak-zrobic-pr...y-osobowe.html |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4908 |
Zakorzenienie
|
Mozna wybrac ustawowo 1 albo 2 tygodnie placone jakos 124F na tydzien. Tz musial dac znac kiedy chce wziac ten urlop chyba 28 dni wczesniej, ale mogl zaznaczyc ze chce od dnia narodzin dziecka 2 tygodnie, albo konkretna date. Moj wzial 2 tygodnie od narodzin.
#4909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4910 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Lazurowe dostałam slinotoku na widok tych gołąbków, a kapusty mi nie wolno ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4911 |
Rozeznanie
|
Własnie dzownil do mnie mąż ze u niego laca normalnie cala tygodniowke tak jakby pracowal a nie 120 kilka funtow wiec bardzo nam na reke i moze wziac od dnia narodzin 2 tygodnie, dodatkowo dostanie 200 funtow ekstra po okazaniu aktu urodzenia dziecka
nie ma problemu z tym ze sklada podanie juz teraz z zastrzezeniem ze urlop zaczyna jak urodze a teraz podaje tylko termin przypuszczalny, no i fajni ewezmie 2 tygodnie tacierzynskiego i pozniej 2 tygodnie wypoczynkowego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To trzeba szybciej powiadomic, z tego co pamietam to jakos 15 tyg przed data porodu ![]()
![]() |
#4913 |
Zakorzenienie
|
Haniu bardzo dziekuje za te informacje
![]() ewurka jak narazie jeżdżę ale powoli trzeba zaczać myśleć o egz ..... Ja lubie jeździć i się nie boję tylko tutaj boję się że coś zawalę przez język ![]() W Pl robiłam dwa podejścia ale mnie oblali bo mój instruktor nie nauczył mnie parkować .
#4914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najgorzej jest przerwac. Ja zdałam za 3 razem ![]()
![]() |
#4915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powodzenia
![]() |
#4916 |
Zakorzenienie
|
Sysunia-a masz provisional licence (to prawo jazdy tymczasowe)? Bez niego nie można przystąpić do egzaminu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Blonde ja miałam dwóch instruktorów a prawko robiłam przed wyjazdem a potem egz to juz wtedy jak byłam w PL np na wakacjach. No i jak to sie mówi za duże przerwy potem miałam . Bo jak zaczełam kurs to od razu zapisałam sie na egz no ale oblałam przez to parkowanie ( a najlepsze było to że ten egzaminator chciał mi dać to prawko bo nie miał zastrzeżeń poza tym parkowanie wieć mnie oblał . Po 8 miesiacach bedąc w PL na wakacjach wziełam dodatkowe lekcje u innego instruktora no ale ten mi od razu powiedział że ciężko mi będzie zdać bo takiej przerwie , wziełam 20 lekcji no ale egaminator mnie oblał . No i sie w☠☠☠☠... bo kosztowało mnie to kupe kasy i stwierdziłam że mam ich w dupie. No i się łudzę że może tu mi się uda ![]() Tylko koleżanka która zdawała gdzieś tam na północy UK jakieś 3 lata temu powiedziała mi że ona na egz praktycznym jechała z męzem który robił za jej tłumacza i żebym sie nie stresowała bo można mieć tłumacza w aucie i może to być ktoś z rodziny. Dlatego sie za to zabrałam ![]()
![]() |
#4919 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze masz zatkany kanalik i dostalas infekcje. Ja tak mialam podczas karmienia ![]() ![]() Cytat:
Narobilas mi ochoty tymi golabkami ![]() ![]() ![]() ![]() Ja tutaj czesto robie golabki z kapusty wloskiej- szybciej schodzi- a jak mam ochote na biala kapuste to jade do Farm shop i tam zawsze maja takie duze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja zaczelam sie rozgladac za instruktorem jeszcze przed zajsciem w ciaze- ale fasolka nie pozwala mi teraz na jazde samochodem ![]() ![]() ![]() Ula - moj tz mial 2 tygodnie placone w calosci ![]() ![]() Wczoraj mialam pierwszy scan ![]() ![]() ![]() Nikos czekal z moja siostra na zewnatrz gabinetu i po wyjsciu zapytal MAMA WHERE BABY ![]()
![]() |
#4920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.