![]() |
#4891 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)
Cytat:
Druga rzecz, ze mialam okazje lezec na chirurgii szczekowej z dwiema dziewczynami z progenia, tuz po operacjach, i troche posluchalam ich historii... masakra. Bardzo dlugie leczenie przygotowawcze, usuwanie zebow, operacja, cholernie bolesna i trudna, zrastanie kosci, dlugie leczenie pooperacyjne (aparat ort., implanty) - generalnie kuuuuuuupa kasy, czasu i bolu. Ale widzialam te dziewczyny 3 dni po operacji, na dobra sprawe tuz po zdjeciu drenow i... kurde efekt byl powalajacy na kolana. Porownanie zdjecia sprzed i opuchnietej jeszcze i wymeczonej twarzy po - mega. Cos niesamowitego. Jedna z tych dziewczyn miala tak silna progenie, ze przed operacja odleglosc miedzy gornymi a dolnymi jedynkami wynosila ponad 2cm... ![]() Trzecia rzecz - wiesz, czasy sie troche zmienily. Tzn ja wiem ze przodorzuchwie to wada wrodzona i geny sa tu decydujace. Ale teraz jest trend, zeby ingerowac w wady zgryzu jak najwczesniej, przez co zapobiega sie poglebianiu wady - a to ma ogromne znaczenie. W przypadku przodorzuchwia mozna stosowac juz u niemowlakow tzw. "Kape brodkowa" ktora "pilnuje" zeby żuchwy nie wypychac mimowolnie do przodu, i przez to minimalizowac jej rozrost; dosc szybko bo juz u dwu- trzylatkow wprowadza sie plytki przedsionkowe "na miare", mozna interweniowac naprawde na rozne sposoby na wczesnym etapie. Tylko trzeba znalezc dobrego ortodonte, ktory nie zbagatelizuje sprawy na poczatku i nie kaze czekac do osiemnastki "bo wczesniwj nic sie nie da zrobic". Dla przykladu - ja wiem ze ranga wady zupelnie inna, kaliber o 100punktow mniejszy - ale: moja Malwiska w okolicach 14 miesiecy zycia miala raptem 6 zebow i niestety miala juz zgryz krzyzowy w obrebie jedynek. Tzn jedynki jej sie ukladaly naprzemian. Lewa gorna nachodzila prawidlowo na lewa dolna, ale prawa gorna byla schowana za prawa dolna. Ja z zajec z ortodoncji costam pamietalam - poszlam z nia do ortodonty, pani powiedziala ze "a moze stale wyrosna dobrze" (a moze nie? To jednak bardziej prawdopodobne) oraz "dopiero na stale zeby zaklada sie aparat do widzenia". Poszlam do innego ![]() ![]() Takze na spokojnie. Zosia sie urodzi na bank najpiekniejsza na swiecie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4892 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4893 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jutro muszę jechać do szkoły... Ponad 100km od domu, trochę sie cykam. Ale mus to mus... Dziewczyny macie gdzieś jakiś instruktaż jak wykonywać masaż krocza ? Nie wiem czy robię to dobrze...
![]() |
#4894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktycznie - moje dzieciństwo w latach dziewięćdziesiątych, a dzieciństwo mojego dziecka to już są zupełnie inne czasy, inna diagnostyka, sposoby leczenia, inna wiedza - zarówno moja, jak i specjalistów. Wierzę, że w razie czego uda się coś zdziałać - na tyle, aby operacja nie była konieczna. Udzielam się na forum ludzi z tą wadą i ich relacje z przygotowań, samej operacji i późniejszej rekonwalescencji są przerażające. Ale efekty, jak sama wspominasz, naprawdę są powalające. Człowiekowi zmienia się nie tylko sam zgryz, ale i ułożenie nosa, oczu, rysy twarzy - coś niesamowitego. Żałuję, że sama nie zdecydowałam się na to, gdy byłam młodsza, ale też miałam świadomość, że to cholernie droga sprawa - bo okej, samą operację sfinansuje NFZ [choć co roku straszy, że przestanie to robić], ale całe to przygotowanie ortodontyczne to tragicznie droga sprawa. Jeśli zajdzie konieczność - dla Zośki poruszę niebo i ziemię, żeby tylko ominęło ją to wszystko, z czym ja musiałam się zmagać. A co do Waszej sytuacji - dobrze, że nie odpuściłaś i pogłębiałaś temat u innego specjalisty, bo wielu osobom wystarcza jedna diagnoza i dają sobie spokój z dalszymi poszukiwaniami. Fajnie, że własna praca pozwoliła Wam zniwelować problem - to też pokazuje, że jak zacznie się odpowiednio wcześnie, można wiele zdziałać ![]()
![]() |
#4895 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja gumki do wlosow podkradam swojemu tz jak posieje gdzies swoja. A i kot lubi bawic sie naszymi gumkami. Mi tez dzis jakos duszno bylo a wszystko dlatego ze tz zamknal okno nad ranem bo jezdzace auta zagluszaly mu ogladanie tv. A ja przez ta duchote obudzilam sie z cmiacym bolem glowy. Futbolowa, slicznie urzadzony kacik ![]() Moja ciotka miala tylozgryz. Nosila aparat na zeby. Nie pamietam jak dlugo ale z dobre dwa lata to trwalo. Na koniec leczenia musiala poddac sie operacji lamania szczeki, wycinania kosci i skladania jej na nowo. To co przezyla to tylko ona wie. Ale w sumie efekt jest super. Maz na koniec tych cierpien zafundowal jej wybielenie zebow i zamontowanie diamentu w "dwojce". Teraz moglaby pasty do zebow reklamowac. Miala cos ponad 40 lat jak miala ta operacje. To wszystko odbywalo sie w niemczech. Co do stanikow to ja juz nie nosze bo mnie druty dlawia. Teraz lekkich bluzek juz sie nie nosi wiec moge sobie pozwolic na chodzenie bez stanika ![]() ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- i ja bylabym zainteresowana instruktazem masazu krocza.
![]() |
#4896 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4897 |
Raczkowanie
|
Zanet84 – tak wszystko ok. (:
benetta – dziś na szkole rodzenia była dietetyczka i mówiła o diecie kobiety karmiącej. Powiedziała, że można jeść wszystko to co w ciąży, w sumie nie ma żadnych ograniczeń, byle by było to zdrowe odżywianie. Co do pokarmów alergizujących mówiła, że też nie należy się bać, ale wprowadzać stopniowo np. cytrusy, zjeść troszkę do południa i obserwować u dziecka czy nie ma jakiś objawów. Jak nie ma tzn że wszystko ok. I tak mamy postępować. Szybkawolna – ja bym była, że się odwodnisz przez to , lepiej zadzwoń do lekarza, albo położnej.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4898 |
Zakorzenienie
|
Tak myślę o tej promocji rosmanowskiej,mam jedna paczkę 2 , może bym kupiła, a to tylko rozm.1 jest w promocji?
#4899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4900 |
Zakorzenienie
|
Pamietajcie ze największym słoniem wagowym jestem ja
![]() Wiec nie piszcie ze tyjecie po 15 kg ![]()
#4901 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sloniem wagowym to jestem ja... Moze nie przytylam duzo w ciazy ale duzo wazylam juz wczesniej ![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- O 15 tzet jedzie mnie zawiezc na autobus a mi wade wylaczyli ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4902 |
Raczkowanie
|
Ja też mam 1 paczkę kupioną, a tak to kupiłam już dwie wielkie paki 2, bo w sumie rozmiarowo bardzo mało się różnią, a 2 w tesco są raz w miesiącu w promocji (zazwyczaj na początku) i za pakę 146 sztuk płacę ok 70 zł. Gdyby faktycznie dzieciątko było małe to zawsze mogę te 1 dokupić (:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4903 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() z takimi maluchami to cuda można zdziałać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wywiesiłam pranie i cała jestem mokra od potu, teraz siedze i odpoczywam po tym "dramatycznym" wysiłku ![]()
![]() |
#4904 |
Wtajemniczenie
|
Pati, masz 2 paczki 2jek po 146sztuk?
Jak wpisalam w golach hasło"masaż krocza" to wyszło mnóstwo linkow i pod którymś był filmik.
#4905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rownie pochyla mowisz? Masz jakies foty tego urzadzenia, bo szczerze to sie nie spotkalam ![]() Ja sie z koleei spotkalam z pomyslem naprostowywania wad zwiazanych z wypychaniem zuchwy przez plastry do kinesiotapingu! Dla mnie mega! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4906 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4907 |
Zadomowienie
|
magdula prysiadłam do rozkmniniania maszyny - można zdemontować połowe stolika i myśle że spokojnie rękaw się zmieści, chyba o to Ci chodził?
co to jest przedłużka??
18.08.2012 - zaobrączkowana ![]() lipiec 2013 (9/10tc) ![]() Listopad 2014 - Maluszek jest już z nami ![]() Edytowane przez benetta Czas edycji: 2014-10-10 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4908 | |
Zakorzenienie
|
Co do surowego miesa i sera plesniowego
![]() Jakbym karmila piersia to tatara bym nie jadla. Nie chodzi o to ze ciezkostrawne czy cos, ale ryzyko salmonelli jednak jest spore. A salmonella u niemowlaka to cos strasznego. Nie wiem czy mozna dziecko zarazic przez pokarm. Ale ja bym sie bala mimo wszystko. Co do serow plesniowych - przeciez mozna je jesc w ciazy - wystarczy kupowac te z pasteryzowanego mleka, a prawie wszystkie dostepne w pl takie sa. Podczas karmienia mozna, o ile nie uczulaja dziecka ![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Cytat:
![]() Czasem sie przydaje, aczkolwiek jak sie ma do obszycia dzieciece mankiety to i tak na nic sie zdaje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4910 |
Wtajemniczenie
|
Mój syn urodził się z wagą 3,5kg i jedynek wcale nie miałam a dwójek zuzylam 3 małe paczki, ostatnie sztuki już ciasnawe były, trójek to już dłużej używalismy. Tylko on przebierał na wadze jak szalony, niecałe 3 miesiące to mały budda był.
Nie chcę za dużo kupować, bo kumpela mówiła, że jakość Pampersów w ostatnim czasie bardzo się pogorszyła.
#4911 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() szukałam ładnego zdjęcia ale kiepsko z tym w załączniku jedno podobne. generalnie to można zrobić z akrylu na miejscu, albo przez technika. tylko powinno być bardziej skośne, bardziej wypychające. to na zdjęciu jest dość "bryłowate" tu w linku jest więcej takich urządzonek http://www.kmdental.com.pl/galeria-p...laktyczne.html
![]() |
#4912 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A ja dzisiaj zrobiłam sobie spacer do koleżanki i z powrotem, górki niesamowite tu u nas, ale się zmachałam ![]() ![]()
![]() |
#4913 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#4914 |
Zadomowienie
|
a te plaastry to co to?
#4915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kapy sa fajne bo wypracowuja nawyk ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Chodzi o kinesiotaping? To juz bym z kompa musiala linki powstawiac. Ogolnie to metoda rehabilitacji ktora polega na oklejaniu specjalnymi plastrami zeby miesnie nauczyly sie odpowiednio pracowac, ustawiac, wsadzac co trzeba na swoje miejsce. No i mozna dziecku okleic buzie w taki sposob, zeby zuchwe wraz z lukiem zebowym wycofac na wlasciwe miejsce. Czyli jakby taka kapa, tylko przyklejona do twarzy ![]() Ja zaluje ze na jezyk takich plastrow jeszcse nie wymyslili. Sprawa pionizowania jezyka rozwiazywalaby sie w wiekszosci sama ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4916 |
Raczkowanie
|
Benetta :Pani Patrycjo, podczas ciąży można jeść wszystko tak jak dotychczas, acz produkty powszechnie alergizujące (orzechy, cytrusy, truskawki, maliny)– z większą uwagą, rzadziej i jednocześnie. Sery pleśniowe, owoce morza, surowe mięso (tatar) czy surowe jaja mogą być przyczyną zatruć dla każdego człowieka, z tego względu nie polecam ich tym bardziej dla kobiet w ciąży, które z większą uwagą muszą zwracać uwagę na swoje menu.
Tak mi odpisala dietetyczka i to się dotyczy też mam karmiących Edytowane przez pati12345678 Czas edycji: 2014-10-10 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4917 |
Zakorzenienie
|
Zanet nooo tez mi tak maly sie wypycha
![]() A u mnie plaga biedronek ![]() Futbolowa czyli warto interweniowac ![]() Aleaa no to obys zdala egzamin i lez jak mozesz ![]() Esti takie frytasy bym zjadla ![]() Ja w domu tez bez stanika chodze. A tak mam dwa do karmienia i te nosze.
#4918 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Futbolowa - ślicznie ten kącik wygląda. A czemu cię baldachim denerwuje? I współczuję przeżyć ![]() Na koniec się pochwalę. Zrobiłam karuzelkę. Z filcu, w kontrastowych kolorach. Mam zamiar zrobić jeszcze filcową kostkę, też w kontrastach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4919 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
co do języka to fajne są też aparaty które mają taką kuleczke z tyłu przy podniebieniu - dziecko wtedy odruchowo wędruje językiem do góry i zaczyna sie nią bawić koniuszkiem - nie wiem czy o to Ci chodziło z pionizacją? to się stosuje przy przetrwałym niemowlęcym przełykaniu Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ---------- Cytat:
pokaż zdjęcie! ![]()
![]() |
#4920 |
Zakorzenienie
|
Opoznienie na wizycie bylo. Mialam byc na 11 a weszlam dopiero 13,20 wczesniej mialam ktg ktore wyszlo dobrze. Mala ulozona posladkowo plus wskazanie o tokofobi daje mi cc ale narazie lekarka stwierdzila ze za wczesnie sie umawiac a jestem w 34t2d. Mala wazy 2550. Pobrala mi dzis gbs wynik w przyszlym tygodniu kolejna wizyta za dwa tygodnie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:19.