Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-10-28, 11:07   #4891
201604301943
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Bo ta akcja 500zł nie jest w ogóle przemyślana. Trochę by sprawę rozwiązał wymóg, że w ciągu ostatniego roku któreś z rodziców miało zawartą umowę o pracę na jakiś tam okres.
Oj tam nie przemyślana. Przecież zadziałała tak jak miała - doskonałą kiełbasa wyborcza
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:07   #4892
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Zle interpretujecie te pińcet złotych
Niech jeszcze wskrzeszą bykowe -ale dla wszystkich bezdzietnych powyżej 18 roku życia
Dla bezdzietnych pis zwiększy podatki i nałoży nowe - przecież jesteśmy dla społeczeństwa zupełnie bezużyteczni (co z tego, że podatki płacę huehue)
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:25   #4893
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ale zobacz, ci normalni, którzy chcą pracować dostają odrobinę podwyżki i co? I dupsko, zabiorą im hajs, bo przekroczą próg.

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Może umowę. Po prostu umowę, nie o pracę, zlecenie może być, ale żeby był konkretny okres.
Wychodzę z utopijnego założenia, że byłaby to kwota niezależna od zarobków=na każde dziecko 500zł netto. Wiadomo jednak, że Polska jest zbyt biednym krajem. Nadal mocno odstajemy od innych krajów, które inwestują w rozwój społeczeństwa i jest to dla nich od wielu lat normą. Może kiedyś ich dogonimy-warto do tego dążyć.

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 11:57   #4894
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Wychodzę z utopijnego założenia, że byłaby to kwota niezależna od zarobków=na każde dziecko 500zł netto. Wiadomo jednak, że Polska jest zbyt biednym krajem. Nadal mocno odstajemy od innych krajów, które inwestują w rozwój społeczeństwa i jest to dla nich od wielu lat normą. Może kiedyś ich dogonimy-warto do tego dążyć.
Golgie, powiedz mi jak te 500 zł może być inwestycją w społeczeństwo ? Pytam serio, bo zeby komus dac z budżetu, trzeba komus zabrac .
A ja juz niechce zeby mi ktos ciagle zabierał (np. w postaci podatków) , a nic nie dawał w zamian bo nie ja jestem targetem jakiegos "bonusa" od rządu.

I żeby nie było - ja jestem całym sercem żeby rodzinom sie zyło się lepiej (pracujac ciagle slysze od kolezanek i kolegow narzekania na brak miejsca w przedszkolach przedszkolach, niesciagalnosc alimentów etc.) ale chyba dlugofalowe i systematyczne działania moga coś poprawić a nie populistyczne 500 zł.

Mi się wydaje ze Polska jest biedna,ale czesto mentalnie. Ten wątek dobitnie mi pokazuje ze z socjalu zyje się dobrze. Od pokoleń.
Stary 2015-10-28, 12:09   #4895
triss_k
Zadomowienie

Mnie te 500 zł wpienia straszliwie, osobiście znam taką patolską rodzinkę, dzieci mają chyba z 8 czy 9 (w sumie to nikt naprawdę nie wie ile, co się któreś wyniesie lub trafi do poprawczaka, to się nowe pojawia), facet ma już po 50-tce, nieskalany pracą, obecnie zamęcza drugą konkubinę po tym jak 1-sza zeszła na nieleczonego raka narządów rodnych. I co, i z podatków normalnie pracujących ludzi oni dostaną lekko licząc jakieś 4 000 zł? To już nawet SzP nie będzie potrzebna, na plejaka i LCD starczy.

Ja pierdziu, nóż mi się w kieszeni otwiera, wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że społeczeństwo durne takie i na taką tanią kiełbasę wyborczą poleciało...
triss_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 12:21   #4896
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez triss_k Pokaż wiadomość
Mnie te 500 zł wpienia straszliwie, osobiście znam taką patolską rodzinkę, dzieci mają chyba z 8 czy 9 (w sumie to nikt naprawdę nie wie ile, co się któreś wyniesie lub trafi do poprawczaka, to się nowe pojawia), facet ma już po 50-tce, nieskalany pracą, obecnie zamęcza drugą konkubinę po tym jak 1-sza zeszła na nieleczonego raka narządów rodnych. I co, i z podatków normalnie pracujących ludzi oni dostaną lekko licząc jakieś 4 000 zł? To już nawet SzP nie będzie potrzebna, na plejaka i LCD starczy.

Ja pierdziu, nóż mi się w kieszeni otwiera, wciąż nie mogę wyjść z podziwu, że społeczeństwo durne takie i na taką tanią kiełbasę wyborczą poleciało...
Bo patoli mamy w kraju wiele tuzinów:P I oni swoim głosem jak się do kupy zebrali to wyszło jak wyszło...
Stary 2015-10-28, 12:51   #4897
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez triss_k Pokaż wiadomość
PRL ludzi nauczył, że państwo da. Nikt nie zastanawiał się skąd na to weźmie. I to myślenie jest, co gorsza, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Czemu ludzie mówią, że za komuny było lepiej? (Pomijając fakt, że byli młodzi, a każdemu się wydaje, że za młodu było lepiej) Bo pracę każdy miał, bo mieszkanie 'dostał'. To jest tak bardzo przerażające... Ludzie zagłosowali na tych, co 'dadzą', nie myśląc, że skądś trzeba na to wziąć. Tak samo obniżenie wieku emerytalnego - wszystko fajnie, ale młodzi ludzie nie mają co potem liczyć na emerytury na starość, bo system się załamie.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-10-28, 12:52   #4898
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość
Golgie, powiedz mi jak te 500 zł może być inwestycją w społeczeństwo ? Pytam serio, bo zeby komus dac z budżetu, trzeba komus zabrac .
A ja juz niechce zeby mi ktos ciagle zabierał (np. w postaci podatków) , a nic nie dawał w zamian bo nie ja jestem targetem jakiegos "bonusa" od rządu.

I żeby nie było - ja jestem całym sercem żeby rodzinom sie zyło się lepiej (pracujac ciagle slysze od kolezanek i kolegow narzekania na brak miejsca w przedszkolach przedszkolach, niesciagalnosc alimentów etc.) ale chyba dlugofalowe i systematyczne działania moga coś poprawić a nie populistyczne 500 zł.

Mi się wydaje ze Polska jest biedna,ale czesto mentalnie. Ten wątek dobitnie mi pokazuje ze z socjalu zyje się dobrze. Od pokoleń.
Z socjalu się dobrze żyje? Przecież to w Polsce totalne grosze, dobre dla tych, którym wystarczy suchy chleb i wódka do tego. Nikt normalny nie uważa tego za raj.
Może dzięki tym 500zł przeciętna Zosia lub Kasia poszłaby bez problemu na basen, czy jakieś inne rozwijające zajęcia. Natomiast młodemu małżeństwu byłoby łatwiej zdecydować się na założenie rodziny i tym samym dostarczenie krajowi młodego człowieka z potencjałem, który tu będzie pracował, płacił podatki itp., a może i w większy sposób się wykaże

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-10-28, 12:54   #4899
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Z socjalu się dobrze żyje? Przecież to w Polsce totalne grosze, dobre dla tych, którym wystarczy suchy chleb i wódka do tego. Nikt normalny nie uważa tego za raj.
Może dzięki tym 500zł przeciętna Zosia lub Kasia poszłaby bez problemu na basen, czy jakieś inne rozwijające zajęcia. Natomiast młodemu małżeństwu byłoby łatwiej zdecydować się na założenie rodziny i tym samym dostarczenie krajowi młodego człowieka z potencjałem, który tu będzie pracował, płacił podatki itp., a może i w większy sposób się wykaże
Jednorożce i tęcza, taa zajęcia angielskiego, w jakim procencie beneficjentów 3?
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 12:57   #4900
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Jednorożce i tęcza, taa zajęcia angielskiego, w jakim procencie beneficjentów 3?
Tak jak pisałam-przeciętnych Kowalskich jest jednak więcej niż patologii.

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-10-28, 12:58   #4901
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
No tak, bo dużo więcej kupi się za powiedzmy najniższą krajową

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-10-28, 12:59   #4902
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Ten dodatek spowoduje niższa siłę nabywczą pensji w związku z czym uczciwie pracujący Kowalsy dostaną po głowie po raz kolejny.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 13:08   #4903
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Dla bezdzietnych pis zwiększy podatki i nałoży nowe - przecież jesteśmy dla społeczeństwa zupełnie bezużyteczni (co z tego, że podatki płacę huehue)
TK szybko by im to uwalił.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ----------

Cytat:
I ten przeciętny Kowalski nie dostanie 5 stów, bo przekroczy próg dochodowy. Jeśli oczywiście za przecietnego Kowalskiego uznajemy osobę pracującą.
2016050952 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 13:08   #4904
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
No tak, bo dużo więcej kupi się za powiedzmy najniższą krajową
Teraz minimalna to ok 1200zł netto, natomiast zasiłek na dziecko wynosi:
77,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia;
106,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia;
115,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.
Jednym z warunków przyznania świadczenia jest kryterium dochodowe. Miesięczny rodzinny dochód w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać:

574 zł lub
664 zł kiedy członkiem rodziny jest osoba posiadająca orzeczenie o niepełnosprawności

No, ja jednak widzę różnicę w kwocie

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-10-28, 13:18   #4905
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Teraz minimalna to ok 1200zł netto, natomiast zasiłek na dziecko wynosi:
77,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia;
106,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia;
115,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.
Jednym z warunków przyznania świadczenia jest kryterium dochodowe. Miesięczny rodzinny dochód w przeliczeniu na osobę nie może przekraczać:

574 zł lub
664 zł kiedy członkiem rodziny jest osoba posiadająca orzeczenie o niepełnosprawności

No, ja jednak widzę różnicę w kwocie
Weź poprawkę na to, ilu podopiecznych mopsu dorabia se na czarno....
Stary 2015-10-28, 13:43   #4906
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Weź poprawkę na to, ilu podopiecznych mopsu dorabia se na czarno....
No, to prawda, że pewnie jest tych ludzi sporo, bo same zasiłki to bida z nyndzą.

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2015-10-28, 14:01   #4907
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
No, to prawda, że pewnie jest tych ludzi sporo, bo same zasiłki to bida z nyndzą.
Pomijając wyjątkowe i dramatyczne okoliczności, większość osób może pracować. Jak nie chce, to ma bidę z nyndzą, jak to nazywasz.

Dla rozrywki opowiem wam anegdotę z morałem. 100% tru story.
Kilka lat temu facet był na pierwszych stronach gazet, wprawdzie nie w związku ze swoimi biznesami, ale na kontakty z show biznesem i 10ką najbogatszych Polaków. Kasę zrobił ogromną, na spotkania latał prywatnym helikopterem itp. Ale się skończyło. Wszedł w ogromną inwestycję, która dla tych ludzi z wielkiej 10ki była jakimś tam biznesem, który jak wypali to super, jak nie, to i tak nie stracą wszystkiego. Dla niego to właściwie była opcja "all in". No i nie wyszło. Facet stracił wszystko. Podupadł na zdrowiu. Jedyną aktualną oznaką jego wcześniejszej forsy są bardzo drogie ubrania, cała reszta przepadła. I co? Facet pospłacał wierzycieli, a równie dobrze mógł im pokazać środkowy palec i za pomocą prawnych wybiegów stać się nieegzekucyjny, ale tego nie zrobił.
I wiecie co teraz robi gość, który jeszcze kilka lat temu miał dom w Monte Carlo? Sprzedaje na straganie warzywa. W płaszczu za tysiące złotych handluje marchewką. Sam. I to jest dla mnie sztuka, sięgnąć dna, ale umieć się od niego odbić. Ma takie znajomości, że mógłby się pozapożyczać i nigdy nie oddać. Nie, on postanowił odbić się sam.
Dlatego jak widzę gościa, który po prowadzeniu przez wiele lat bardzo luksusowego życia potrafił zebrać dupę do prostej roboty, żeby mieć na życie, to automatycznie mam ochotę przylać każdemu zdrowemu i w kwiecie wieku człowiekowi, który nie pracuje.

Uff, długie story, ale pokazuje, że można żyć za swoje, tylko trzeba chcieć.
Stary 2015-10-28, 14:04   #4908
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Cytat:

Po tym watku widzę że z socjalu sie dobrze żyje a nawet sytuacja pozwala plodzic kolejne dzieci.

Moj staz malzenski to 2 miesiace wiec sie zaliczam do mlodego malzenstwa" i nie przekonuje mnie to do zalozenia rodziny . Chyba bym wolala zeby ta kasa byla przeznaczona na inne cele z ktorych wszyscy bysmy skorzystali a nie tylko dzietni.

Mnie jako ucieszylaby racjonalna polityka mieszkaniowa dla mlodych malzenstw zeby mozna bylo w fajnych warunkach wychowywac dzieci.

Rozumkiem Twoje argumenty jednak dalej dla mnie te 500 zl jest krotkowzroczne .
A co dalej ? Moze kolejne pokolenia beda zas splacac dlugi innych...oczywiscie te normalne i pracujace, bo gdzie tam patologia przeciez .

Budzet to nie worek bez dna. Komu możemy w takim razie zabrać ?
Stary 2015-10-28, 14:16   #4909
2016050952
Konto usunięte

Najbogatszym można zabrać. Według projektu skali podatkowej opracowanego przez partię Razem bogactwo zaczyna się od niecałych 3700.- zł netto. Od tego progu płaciłoby się wyższe podatki. Gdyby kiedyś coś takiego przeszło, to naprawdę bym się nie dziwiła, że ludzie przestają pracować w ogóle.
Stary 2015-10-28, 15:04   #4910
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Biedne zuczki. Te zasilki sa tak male, ze musza dorabiac do nich. Biedaczki
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:30   #4911
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
Pomijając wyjątkowe i dramatyczne okoliczności, większość osób może pracować. Jak nie chce, to ma bidę z nyndzą, jak to nazywasz.

Dla rozrywki opowiem wam anegdotę z morałem. 100% tru story.
Kilka lat temu facet był na pierwszych stronach gazet, wprawdzie nie w związku ze swoimi biznesami, ale na kontakty z show biznesem i 10ką najbogatszych Polaków. Kasę zrobił ogromną, na spotkania latał prywatnym helikopterem itp. Ale się skończyło. Wszedł w ogromną inwestycję, która dla tych ludzi z wielkiej 10ki była jakimś tam biznesem, który jak wypali to super, jak nie, to i tak nie stracą wszystkiego. Dla niego to właściwie była opcja "all in". No i nie wyszło. Facet stracił wszystko. Podupadł na zdrowiu. Jedyną aktualną oznaką jego wcześniejszej forsy są bardzo drogie ubrania, cała reszta przepadła. I co? Facet pospłacał wierzycieli, a równie dobrze mógł im pokazać środkowy palec i za pomocą prawnych wybiegów stać się nieegzekucyjny, ale tego nie zrobił.
I wiecie co teraz robi gość, który jeszcze kilka lat temu miał dom w Monte Carlo? Sprzedaje na straganie warzywa. W płaszczu za tysiące złotych handluje marchewką. Sam. I to jest dla mnie sztuka, sięgnąć dna, ale umieć się od niego odbić. Ma takie znajomości, że mógłby się pozapożyczać i nigdy nie oddać. Nie, on postanowił odbić się sam.
Dlatego jak widzę gościa, który po prowadzeniu przez wiele lat bardzo luksusowego życia potrafił zebrać dupę do prostej roboty, żeby mieć na życie, to automatycznie mam ochotę przylać każdemu zdrowemu i w kwiecie wieku człowiekowi, który nie pracuje.

Uff, długie story, ale pokazuje, że można żyć za swoje, tylko trzeba chcieć.
To ja mam inna, nie jest fajna.

Byl sobie facet, ktory nie jest na pierwszych stronach, tylko na dalszych, ale przejezdzajac przez wieksze miasta w Polsce mijasz jego budynki. Duze. Nowe. Fancy. W centrumach. I byl sobie wczesniej ten facet w firmie budowlanej i kradl jak sie dalo. To sie mowilo, ze swoj zysk wydaje, chciaz ten mial isc do firmy w ustalonym procencie. On wynosil calosc. Do tego za firmowa kase, nigdy nie rozliczona wykonczyl sobie dwa mieszkania i dom. Nagle wspolnicy uznali, ze to sie w pale nie miesci, ze polowa wynosi hajs, a druga polowa haruje i gowno ma, bo dba o firme. Postanowili sie rozstac. Wychodzac z firmy gosciu zapierniczyl jeszcze co sie dalo, razem z polowa wspolnikow, kasa zniknela, gosciu "upadl".
A teraz mijasz jego budynki.
A polowa wspolnikow, uczciwa, zre gruz usilujac wyjsc na prosta nie kradnac.

Nie ma moralu. Opowiedzialam, bo mi sie skojarzylo. Umowmy sie, ze tekst wyzej jest na szaro.

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:34   #4912
2016050952
Konto usunięte

Jud, właśnie dlatego przytoczyłam tą historię, bo jest wyjątkowa. Dla mnie ten gość jest wzorem. A Twoja historia to niestety w wielu przypadkach biznesowy standard. Smutne, ale prawdziwe.
Stary 2015-10-28, 15:37   #4913
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
Jud, właśnie dlatego przytoczyłam tą historię, bo jest wyjątkowa. Dla mnie ten gość jest wzorem. A Twoja historia to niestety w wielu przypadkach biznesowy standard. Smutne, ale prawdziwe.
Moze standard, ale i tak jak go spotkam to dam mu w ryj. Zrobi mi sie lepiej

Send from my mind using the Force.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-10-28, 15:40   #4914
201604181004
Konto usunięte

gdybym była tym typem sprzedałabym płaszcz i miała miesiąc wolnego, bo na miesiąc nie wyciągniesz więcej niż 500 zł ze sprzedaży marchewki.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-28, 15:52   #4915
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
gdybym była tym typem sprzedałabym płaszcz i miała miesiąc wolnego, bo na miesiąc nie wyciągniesz więcej niż 500 zł ze sprzedaży marchewki.
Ale w końcu hajs by się skończył, a Ty nie miałabyś już czego sprzedać. A gość zachowuje płynność finansową i nadal ma płaszcz. To jest naprawdę facet z głową, wie co robi i kibicuję mu, żeby się odbił. I pewnie mu się uda, bo jak wchodzisz na ten targ, to jego stoisko wygląda tak, że nawet jak marchewka nie jest Ci potrzebna, to i tak ją kupisz.
Stary 2015-10-28, 15:54   #4916
201604181004
Konto usunięte

boże goyali za dużo myślisz xd
Stary 2015-10-28, 16:01   #4917
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
boże goyali za dużo myślisz xd
Oj wątpię
Stary 2015-10-28, 16:03   #4918
201604181004
Konto usunięte

trollujecie a ty sie przejelas
Stary 2015-10-28, 16:32   #4919
2016050952
Konto usunięte

Cytat:
trollujecie a ty sie przejelas
Nie załapałam, jestem niewyspana
Stary 2015-10-28, 17:02   #4920
LuckyJane
Rozeznanie

Ano socjalizm pełną gębą, a w budżecie niezła dziura. Teraz to dopiero zaroi się od "ubogich na własne życzenie".
LuckyJane jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości