tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-10, 11:46   #4921
monikan00
Przyczajenie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

hey dziewczyny mam pytanie! mecze sie prawie z zapaleniem nerek drugi antybiotyk srednio chce przechodzic i dzisiaj lekarka powiedzilaa mi ze mam duza liczbe leukocytow w moczu i jezeli ten antybiotyk nie pomoze to musze sie wybrac do ginekologa bo to moze byc juz jego problem czy wlasnie te leukocyty nie swiadcza o tym ze moge byc w ciazy?? teoretycznie nie powinnam w koncu biore yaz a po antybiotyku pierwszym kochalismy sie dodatkowo w prezewatywach mnie jednak te leukocyty przestraszyly troche, czy ktoras z was orientuje sie cos na ten temat leukocyty w moczu a ciaza??
monikan00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 13:40   #4922
tatiancia
Raczkowanie

hej! zapomniałam tabletki z dni 15-24 zażyłam już tą pominiętą. Według ulotki mam dokończyć przyjmowanie jasnoróżowych tabletek z blistra, wyrzucić 4 białe i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego blistra. Ok, ale czy jak skończe już te jasnoróżowe a nie wezmę białych to mam robić 4 dni przerwy bez żadnych tabletek czy od razu kolejne jasnoróżowe?
Stary 2009-11-10, 13:49   #4923
Zapach deszczu
Zadomowienie

Błagam o odpowiedz !

Zażyłam 23+4 tabletki w tym miesiacu. dostałam krwawienie z odstawienia w przewidywanym terminie. Skróciłam wiec czas zazywnia tabletek z 28 to 27 dni.
dlatego nowy blister rozpoczne dzien wczesniej tak? zawsze zaczynalam w srode, teraz zaczne we wtorek. Dobrze mysle?
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 14:32   #4924
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiak888 Pokaż wiadomość
Hej! Mam mały problem. Zażywam Yaz od 5 miesięcy i jak do tej pory miesiączki miałam regularnie. Na początku pojawiały się plamienia, ale już się wszystko unormowało. Jednak teraz dostałam okres tydzień wcześniej. Obecnie choruję na ospę i miałam w tym czasie duży stres. Podejrzewam, że to wszystko jakoś wpłynęło ma mój organizm i stąd ta wcześniejsza miesiączka. Jednak teraz nie wiem jak brać dalej tabletki. Czy zacząć nowe opakowanie czy dokończyć stare razem z tymi 4 tabletkami placebo? Piszę z tym do Was, bo nie mogę dodzwonić się do mojego ginekologa.
Mam nadzieje, ze nie przerywalas brania tabletek ze wzgledu na leczenie ospy?
Przyjmuj dalej tabletki, tak jakby nic się nie działo.. Później 4 placebo i nasteone opakowanie, ale musicie pamiętać o dodatkowym zabezpieczeniu. W przypadku ospy i dwóch antybiotyków to chyba powinno być dłużej niż minimalne 7dni,.
Stary 2009-11-10, 14:44   #4925
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
Błagam o odpowiedz !

Zażyłam 23+4 tabletki w tym miesiacu. dostałam krwawienie z odstawienia w przewidywanym terminie. Skróciłam wiec czas zazywnia tabletek z 28 to 27 dni.
dlatego nowy blister rozpoczne dzien wczesniej tak? zawsze zaczynalam w srode, teraz zaczne we wtorek. Dobrze mysle?

Dobrze myślisz
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 14:46   #4926
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tatiancia Pokaż wiadomość
hej! zapomniałam tabletki z dni 15-24 zażyłam już tą pominiętą. Według ulotki mam dokończyć przyjmowanie jasnoróżowych tabletek z blistra, wyrzucić 4 białe i rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego blistra. Ok, ale czy jak skończe już te jasnoróżowe a nie wezmę białych to mam robić 4 dni przerwy bez żadnych tabletek czy od razu kolejne jasnoróżowe?
masz po prostu zamiast białej tabletki wziąć różową z nowego opakowania - żadnej przerwy ma tam nie być, musi być zachowana ciągłość

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 14:51   #4927
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tatiancia Pokaż wiadomość
Zgodnie z ulotką- skończyć przyjmowanie różowych z tego blistra i od razu przejść do różowych z następnego blistra bez robienia przerwy. To tzw łączenie opakowań

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 15:20   #4928
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez konwalijka82 Pokaż wiadomość
Zgodnie z ulotką- skończyć przyjmowanie różowych z tego blistra i od razu przejść do różowych z następnego blistra bez robienia przerwy. To tzw łączenie opakowań
dokładnie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-10, 18:16   #4929
Gosiak888
Przyczajenie

No dzięki. Nie przerwałam brania tabletek. Ale myślałam,że trzeba zacząć nowe opakowanie. A czemu tak jak napisałaś? I potem dostane jeszcze raz okres?
Stary 2009-11-11, 07:41   #4930
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Hej Melduje sie kolejna, ktora zazywa Yaz Biore je dopiero 4 dni, ale juz widze roznice. Zazwyczaj moje @ trwaly do 9 dni, tymczasem juz sie konczy W pierwszych dwoch dniach mialam mega mdlosci, ale przeszlo i narazie nie widze nic niepozytywnego Zobaczymy jak bedzie dalej Pozdrawiam!
Cosmaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 10:01   #4931
magdaaaa23
Przyczajenie

Witam,
mam mały problem i nie wiem,co z tym zrobić. Biorę tabletki yaz od 5 miesięcy,wszystko było dobrze,dostawałam okres między drugą a trzecią tabletką plecebo. Wczoraj przed przyjęciem pierwszej tabletki białej dostałam okres. Nie jest to intensywne krwawienie,wręcz prawie go nie ma. W tym miesiącu brałam dużo silnych tabletek przeciwbólowych i raz krople na sen( spadła mi szklanka na paznokieć u nogi i nie mogłam chodzić). Nie wiem,czy to może mieć jakiś wpływ. Czy istnieje możliwość,że jestem w ciąży? Trochę świruje już na tym punkcie. Wyznaczyłam wizytę u lekarza,ale dopiero za tydzień. Nie mam kogo poradzić się. Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedź.
magdaaaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-11, 10:34   #4932
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magdaaaa23 Pokaż wiadomość
Witam,
mam mały problem i nie wiem,co z tym zrobić. Biorę tabletki yaz od 5 miesięcy,wszystko było dobrze,dostawałam okres między drugą a trzecią tabletką plecebo. Wczoraj przed przyjęciem pierwszej tabletki białej dostałam okres. Nie jest to intensywne krwawienie,wręcz prawie go nie ma. W tym miesiącu brałam dużo silnych tabletek przeciwbólowych i raz krople na sen( spadła mi szklanka na paznokieć u nogi i nie mogłam chodzić). Nie wiem,czy to może mieć jakiś wpływ. Czy istnieje możliwość,że jestem w ciąży? Trochę świruje już na tym punkcie. Wyznaczyłam wizytę u lekarza,ale dopiero za tydzień. Nie mam kogo poradzić się. Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedź.
Wcześniejsze krwawienie może być spowodowane przyjęciem dużej ilości leków. Jeśli nie zapomniałaś żadnej tabletki, nie zwymiotowałaś i przyjmowałaś tabletki regularnie nie powinnaś martwić się ciążą. Przy przyjmowaniu silnych leków przeciwbólowych też wypadałoby zapytać w aptece czy nie wpływają na działanie tabletek ewentualnie sprawdzić wcześniej , a wiele jest takich wątków jaka ilość może osłabiać ich działania. Przed rozpoczęciem kolejnego opakowania zrób test , jeśli wyjdzie negatywny bierz tabletki dalej
Stary 2009-11-11, 21:29   #4933
holly_dolly
Przyczajenie

W celu czysto informacyjnym dla innych użytkowniczek YAZ podziele się swoimi doświadczeniami z tymi tabletkami.
Dodam jeszcze, że zanim zaczęłam je brać miałam robione próby wątrobowe i badania na układ krzepnięcia z dobrymi wynikami.

Pierwsze opakowanie:
- przy 4 pierwszych tabletkach mdłości, ból głowy, drastyczne zmiany nastroju
- po ustąpieniu pierwszych objawów niepożądanych pojawiły się: ogólne osłabienie, senność, ciężkość nóg, ból mięśni, mrowienie kończyn co się unormowało pod koniec opakowania
- przy ostatniej różowej tabletce pojawilo się lekkie plamienie
- troche pogorszyła się cera
- krwawienie pojawiło się przy 4 tabletce placebo, było skąpe i nie towarzyszył mu ból brzucha (zawsze cierpiałam na silne bóle brzucha podczas miesiączki).

Drugie opakowanie:
- wypadanie włosów, pod koniec opakowania sprawa się normuje
- ogromna poprawa cery
- pełniejsze piersi
- spadek wagi o ok 2 kg
- krwawienie wystapiło przy 4 tabletce placebo, jest skąpe i towarzyszy mu bardzo lekki ból brzucha.

Jutro zaczynam trzecie opakowanie.

Podsumowując: po chwilach zwątpienia na samym początku przygody z tymi tabletkami stwierdzam ostatecznie, że warto było cierpliwie przeczekać wszystkie objawy niepożądane, ponieważ na dzień dzisiejszy YAZ mi niewątpliwie służy mam nadzieje, że tak pozostanie.
Na ich skuteczność antykoncepcyjną też nie narzekam
Jakby coś się zmieniło w razie możliwości postaram się podzielić informacjami.

Pozdrawiam

Edytowane przez holly_dolly
Czas edycji: 2009-11-11 o 21:34
holly_dolly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 22:41   #4934
agrafka89
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Jest sprawa, pod koniec miesiąca mam impreze na której mam zamiar za***iście się bawic. ale niestety pod koniec miesiąca wypada mi miesiączka. Czy jest jakaś obcja przesunięcia miesiaczki tabletkami ?
agrafka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 22:54   #4935
ola266
Przyczajenie

dziewczyny, które miały problemy z cerą.. ile one trwały? konieczna była zmiana tabletek?
planuje dopiero rozpoczęcie brania tabletek i za bardzo nie wiem jakich, yaz mnie kusi tym, że nie przytyję (podobno), a tego (poza ciążą oczywiście;p) obawiam się najbardziej, jako, że na co dzien moja cera budzi wiele wątpliwości.. a czytam, że ten problem dotyczy większości stosujących yaz.
ola266 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-11, 23:09   #4936
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez agrafka89 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Jest sprawa, pod koniec miesiąca mam impreze na której mam zamiar za***iście się bawic. ale niestety pod koniec miesiąca wypada mi miesiączka. Czy jest jakaś obcja przesunięcia miesiaczki tabletkami ?
jest
przeczytanie ulotki

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-12, 00:22   #4937
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
jest
przeczytanie ulotki
Jak na moje rozumowanie, to ona jeszcze tabletek nie bierze a chce specjalnie wziąć, żeby na impreze nie mieć okresu

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 06:44   #4938
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Cytat:
Cześć dziewczyny!
Jesli bierzesz juz tabletki, to po prostu po zakonczeniu tego opakowania bez zadnej przerwy zacznij drugie.
Cytat:
Napisane przez ola266 Pokaż wiadomość
dziewczyny, które miały problemy z cerą.. ile one trwały? konieczna była zmiana tabletek?
planuje dopiero rozpoczęcie brania tabletek i za bardzo nie wiem jakich, yaz mnie kusi tym, że nie przytyję (podobno), a tego (poza ciążą oczywiście;p) obawiam się najbardziej, jako, że na co dzien moja cera budzi wiele wątpliwości.. a czytam, że ten problem dotyczy większości stosujących yaz.
Lekarz musi Ci doradzic. Jesli ma sie tendencje do tycia to i tak przytyjesz, nie jest powiedziane ze przy tych tabletkach nie.
Ja wczesniej bralam Cilest, po ktorym masakrycznie schudlam, ale czulam sie dobrze i nie mialam zadnych innych skutkow ubocznych, z kolei mam znajome ktore tak przytyly ze nie radza sobie z kg.
Poradz sie lekarza, napewno dobierze Ci cos odpowiedniejszego niz, np ja

Holly_Dolly i co z tymi wlosami? Troche mnie przestraszylas, bo i tak mam z nimi problem .... Narazie jestem w pierwszym tyg Yaz'u, po zadnych innych mi nie wypadaly- u mnie to skutek diety sprzed 4 lat ...
Poza tym z Twoich skutkow odczulam narazie jedynie mdlosci i pogorszenie cery- mam istne pobojowisko na twarzy
Stary 2009-11-12, 08:54   #4939
agrafka89
Przyczajenie

Jesli bierzesz juz tabletki, to po prostu po zakonczeniu tego opakowania bez zadnej przerwy zacznij drugie.

Ale żes doradzila, tyle to i ja wiem,ze tzreba brać blister za blisterem. mi chodzi o przesunięcie okresu...!!
agrafka89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-12, 09:05   #4940
urojona
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ola266 Pokaż wiadomość
Zgłaszam się Mam za sobą 20 tabletek yaz z pierwszego opakowania (pierwsze tabletki anty w moim życiu) i na początku była lekka masakra, teraz wydaje mi się, że cera wraca do normy.

Swoją drogą... skutków ubocznych nie widzę poza plamieniem (uciążliwe, lekarz mnie dziś pocieszał, że prawdopodobnie przy 2 opakowaniu przejdzie).
Okres trwał mi 5 dni zamiast 10 jak normalnie i był dużo mniej obfity. No i jeszcze jeden skutek uboczny - libido mi wzrosło Ogólnie... mimo wszystko jak na razie polecam
Stary 2009-11-12, 09:50   #4941
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:

Ale żes doradzila, tyle to i ja wiem,ze tzreba brać blister za blisterem. mi chodzi o przesunięcie okresu...!!
Opóźnienie wystąpienia krwawienia: co należy wiedzieć

Pomimo, że nie zaleca się, opóźnienie wystąpienia krwawienia z odstawienia jest możliwe przez pominięcie białych tabletek placebo z 4 rzędu i przejście bezpośrednio do drugiego blistra leku Yaz ado aż jego końca.
Podczas stosowania tabletek z drugiego blistra może wystąpić plamienie lub krwawienie śród cykliczne. Należy zakończyćstosowanie drugiego opakowania przyjmując 4 białe tabletki placebo z 4. rzędu drugiego opakowania. Następnie należy rozpocząć przyjmowanie tabletek z kolejnego blistra.

Zmiana pierwszego dnia krwawienia: co należy wiedzieć
Jeżeli pacjentka przyjmuje tabletki zgodnie z instrukcją, krwawienie z odstawienia rozpocznie się w okresie tabletek placebo. Jeżeli trzeba zmienić ten dzień, robi to się przez skrócenie (ale nigdy wydłużenie –maksymalnie 4 dni!) okresu stosowania tabletek placebo. Na przykład, jeżeli okres tabletek placebo rozpoczyna się w piątek, a chce się zmienić dzień na wtorek (3 dni wcześniej), trzeba rozpocząć nowy blister 3 dni wcześniej niż zwykle. W związku z tym może się zdarzyć, że nie wystąpi krwawienie. Może wtedy wystąpić plamienie lub krwawienie śród cykliczne.

Tekst żywcem skopiowany z ulotki- mam nadzieję że wyczerpująco odpowie na Twoje pytanie. Nic innego nie wymyślimy. No i nie trzeba od razu warczeć na osoby które próbują pomóc. Taki dziś piękny,pochmurny dzień

Dorzucę jeszcze parę gorszy po dłuższej chwili namysłu, że te sposoby dotyczą osób które w sposób ciągły biorą tabletki, bo łykanie ich na miesiąc jest szczytem nieodpowiedzialności. Za cenę fajnej imprezy można sobie nieźle w organizmie namieszać.

Edytowane przez konwalijka82
Czas edycji: 2009-11-12 o 10:25
Stary 2009-11-12, 09:54   #4942
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
Jak na moje rozumowanie, to ona jeszcze tabletek nie bierze a chce specjalnie wziąć, żeby na impreze nie mieć okresu
nieprzytomna już wieczorem byłam to się nie zagłębiałam w to czy bierze czy nie
ale chyba masz rację

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-12, 10:23   #4943
MagdalenaMonka
Raczkowanie

[25 lat; 1 opakowanie; 3 biała pigułka]

kończę pierwsze opakowanie. dzis będę brała trzecią biała... a okresu nie widać. Niby wiem, że to normalne, ale nie czuję w ogóle, że mam dostać okres. W ciąży na pewno nie jestem, więc to kwestia pigułek..
boję się, że nie będę przy nich krwawić i będę musiała zmienić, a na razie nie ma tragedii jeżeli chodzi o skutki uboczne. Generalnie nie czuję się źle, ale
- jestem nerwowa bardziej niz zwykle. POtrafię dostać szału bez powodu. To taka złość na granicy z asertywnością
-libido = zero. ale ja w ogóle mam niskie.... no nie wiem sama..
-cera = tragedia. Nigdy nie miałam idealnej, ale przez ostatnie pół roku jak rzuciłam palenie baaaaardzo mi się poprawiła. A teraz
Chyba nie przytyłam (tzn. ogólnie tak, ale nie przez tablety), piersi może trochę się wypełniły (oby już przestały!)

A poza tym to naprawdę spoko. Aż się trochę dziwie.
Czekam na okres. Plus robiłam próby wątrobowe i coś mi wyszło podwyższonego i coś obniżonego, ale lekarz pierwszego kontaktu powiedziała, że jeżeli się nie będzie posuwać ten stan, to nie ma co rezygnowąć z piguł.
Za tydzień idę do gina i będę z nim musiała omówić pierwszy miesiąc.

Pozdrawiam Was
MagdalenaMonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 10:32   #4944
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Cytat:

Po 1- nie zycze sobie takiego tonu.
Po 2- zaczynasz nastepne opakowanie, bierzesz kilka tabletek (tyle o ile chcesz przesunac) i bierzesz biale. Te opakowanie juz wyrzucasz i zaczynasz nowe. Proste jak konstrukcja gwozdzia.
Po 3-Naucz sie interpretowac ulotki, one nie gryza. Albo po prostu pytaj ginekologa- powinien o wszystkim Cie poinformowac.
Stary 2009-11-12, 10:38   #4945
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:

Kobieto o co Ci chodzi? Pigułki to nie są cukierki. Nie ma, że wezmę sobie 4 i okres mi się może przesunie. Jeśli się bierze tabletki to istnieje możliwość przesunięcia okresu. Jeśli się nie bierze to takiej możliwości nie ma.

Apropo okresu to ja mam pytanie. Na sylwestra ma mi właśnie wypaść okres. I planuję połączyć opakowania. Jednak w ulotce pisze, że jest to niezalecane. Dlaczego? Czy to tylko kwestia tego, że mogą się pojawić krwawienia śródcykliczne? Czy coś innego jeszcze?

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Cosmaaaaaaa Pokaż wiadomość
Po 2- zaczynasz nastepne opakowanie, bierzesz kilka tabletek (tyle o ile chcesz przesunac) i bierzesz biale. Te opakowanie juz wyrzucasz i zaczynasz nowe. Proste jak konstrukcja gwozdzia.
Po 3-Naucz sie interpretowac ulotki, one nie gryza. Albo po prostu pytaj ginekologa- powinien o wszystkim Cie poinformowac.

yyyy.... czy aby na pewno? Moja ulotka mówi, że mam połączyć 2 blistry i wyrzucić białe tabletki, a nie wziąć sobie np. 5 tabletek z zapasowego opakowania, potem białe, a potem normalnie zacząć nowy blister... Skąd masz takie informacje? Bo ulotka ich nie podaje.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 10:41   #4946
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:

Też wydaje mi się to niemożliwe. To dopiero będzie huśtawka hormonalna dla organizmu. Według ulotki przerwanie brania tabletek jest sposobem ale tylko na zapomnianą tabletkę w 3 tygodniu brania.
Stary 2009-11-12, 10:50   #4947
Cosmaaaaaaa
BAN stały

Pomimo, ze nie zaleca się, opóźnienie wystąpienia krwawienia z odstawienia jest mozliwe przez pominięcie
białych tabletek placebo z 4 rzędu i przejście bezpośrednio do drugiego blistra leku Yaz az do jego końca.
Podczas stosowania tabletek z drugiego blistra moze wystąpić plamienie lub krwawienie śródcykliczne.
Nalezy zkończyć stosowanie drugiego opkowania przyjmując 4 białe tabletki placebo z 4. rzędu drugiego
opakowania. Następnie nalezy rozpocząć przyjmowanie tabletek z kolejnego blistra.
Mozna zapytać lekarza o radę przed podjęciem decyzji o opóźnieniu wystąpienia krwawienia.

I moja lekarka radzila, zeby postepowac jak przy Cilescie (jesli chce opoznic jedynie o kilka dni a nie caly cykl). A przy Cilescie jest tak ze nalezy wziac kilka tabletek z kolejnego opakowania, zrobc przerwe i jechac od nowa. Jak nie chcesz opozniac o caly cykl (bo kierujac sie ulotka, wlasnie tak trzeba zrobic) to bierzesz np 7 tabletek zeby opoznic o tydzien. Te tabletki placebo mozna sobie tez daworac, bo nie zawieraja subst,czynnych, sa wlasciwie po to by kobieta caly czas pamietala o lykaniu, co przy np 7dniowej przerwie moglo byc trudne, lub jesli nie prowadzi sie notatek albo ma sie krotka pamiec- np jak ja to zapomni sie w ktorym dniu zaczac kolejne itd
Stary 2009-11-12, 10:53   #4948
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zagubiona89r Pokaż wiadomość
Apropo okresu to ja mam pytanie. Na sylwestra ma mi właśnie wypaść okres. I planuję połączyć opakowania. Jednak w ulotce pisze, że jest to niezalecane. Dlaczego? Czy to tylko kwestia tego, że mogą się pojawić krwawienia śródcykliczne? Czy coś innego jeszcze?

yyyy.... czy aby na pewno? Moja ulotka mówi, że mam połączyć 2 blistry i wyrzucić białe tabletki, a nie wziąć sobie np. 5 tabletek z zapasowego opakowania, potem białe, a potem normalnie zacząć nowy blister... Skąd masz takie informacje? Bo ulotka ich nie podaje.
Chyba w każdej ulotce jest napisane, że nie jest zalecane, chyba dlatego, że mogą być skutki uboczne, krwawienie, zle samopoczucie itp. Ale ja Yasminelle czasem łącze i u mnie jest . A, że skoro można połączyć max 3 opakowania, to proponowałabym Ci połączyć właśnie 3, a nie dopiero na sylwestra, wtedy w razie czego miałabyś "problemy" po pierwszym łączeniu a na sylwka juz nie bedziesz miala raczej

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:

zamiast sie czepiac to bys ulotke przeczytala!

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 15:51   #4949
8Alice
Raczkowanie

W moim przypadku, gdy połączyłam dwa opakowania Yaz, to zdarzyło mi się mieć pod koniec opakowania, lekkie plamienia jak pod koniec okresu. Okres przyszedł tak jak zawsze przy 4 białej tabletce i również trwał jak zawsze. Przy innych tabletkach (Cilest, M21) gdy łączyłam opakowania nie miałam tego typu plamień.

jestem oazą spokoju
8Alice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-12, 17:26   #4950
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir

Cytat:
I moja lekarka radzila, zeby postepowac jak przy Cilescie (jesli chce opoznic jedynie o kilka dni a nie caly cykl). A przy Cilescie jest tak ze nalezy wziac kilka tabletek z kolejnego opakowania, zrobc przerwe i jechac od nowa. Jak nie chcesz opozniac o caly cykl (bo kierujac sie ulotka, wlasnie tak trzeba zrobic) to bierzesz np 7 tabletek zeby opoznic o tydzien. Te tabletki placebo mozna sobie tez daworac, bo nie zawieraja subst,czynnych, sa wlasciwie po to by kobieta caly czas pamietala o lykaniu, co przy np 7dniowej przerwie moglo byc trudne, lub jesli nie prowadzi sie notatek albo ma sie krotka pamiec- np jak ja to zapomni sie w ktorym dniu zaczac kolejne itd
Przepraszam Cię bardzo ale brałam Cilest i wiem, że miał system 21/7. Cilest ma inny system więc wydaje mi się, że nie powinno się tego samego robić z Yazem... Zgadza się?
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości