|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4921 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Noreczko ale ty masz szczęście na te storki, też bym chciała znaleźć jakiegoś i przygarnąć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4923 |
Zakorzenienie
|
Mysza wyglada na to ze masz w doniczce 2 storki, ten drugi jest jeszcze bardzo mlody. Ja tez mam kilka blizniakow
![]() Ariena zostaw go w spokoju, ciagle ruszanie go z podloze moze mu tylko zaszkodzic. Wsadz go w podloze i podlej za tydzien. Jesli sie zaopatrzysz w Topsin w miedzyczasie uzyj roztworu do podlania. Zaden kwiat nie lubi takiego przesadzania. I cierpliwosci, jesli za kilka tygodni nie bedzie lepiej wtedy pomysl o keramzycie ale on ma korzenie wiec nie ma co go masakrowac. Te 2 nowe co znalazlam tez maja takie korzenie i ten co ostatnio przesadzalam i zyja wiec spokojnie. Nic wiecej nie dasz rady zrobic, daj mu szanse samemu sie zregenerowac. Callanthe ta baba tak juz ma - kilka dni temu wywalila na ten sam ze trawnik reklamowke pelna cebol ktore juz prawie w rozkwicie i tak se leza i czekaja na zgnicie. A wziac nie mozna bo bedzie widac i tak glupio - bardzo mala miejscowosc i tylko ja mam dojscie do tego trawnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4924 |
Zakorzenienie
|
Idiotka..
Ty mieszkasz w Norwegii? Wiesz co Ci powiem? Miej ją w nosie! Jeśli masz możliwość, ratuj te kwiatki! Ja bym się nie przejmowała, głupia baba, głupi nawyk.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4925 |
Zakorzenienie
|
OK oczyściłam go trochę, opryskałam go topsinem i włożyłam spowrotem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4926 |
Zakorzenienie
|
Jo mieszkam w Norwegii, w jej sercu czyli nie skazonej imigrantami prowincji zamieszkanej przez tubylcow, w doslownym tego slowa znaczeniu. Widac ze ludziom woda sodowa udeza do glow - no bo po co podlewac i dbac o kwiaty kiedy jak stare przestana byc ladne sie je wymienia na nowe i tyle. Wiekszosc moich znajoych mi mowi ze one wyrzucaja a ja wszystko trzymam.... nie do wiary i rosna i kwitna
![]() No to zrobilam fotke moim biedakom, jeszcze zyja haha ale chyba tamtej nocy musialo przymrozic bo ten nieborak z 1,5 lisciem wlasnie stracil tego najwiekszego - jak robilam fotke zwyczajnie odszedl od trzonu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4927 |
Zadomowienie
|
To ci "tubylcy" to jacyś bez serca. Gdzieś ty się przeprowadziła??? Gdzież tak kwiatki wyrzucać na mróz i jeszcze liście mu obcięła, wredna baba! Norko ratuj te storczyki ile dasz radę!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4928 |
Zadomowienie
|
norka27 to co ta baba tak na trawinik?! Nie ma tam śmietników czy jak? U mnie w jednej kwiaciarki babka często kwiatki od storków obcina do bukietów a reszta na śmietnik, słyszałam od koleżanki, gdybym wiedziała gdzie jest ten śmietnik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4929 |
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Mam na imię Artur Pewnie się zdziwicie , że chłopak i to w moim wieku , bo mam niecałe 17 lat , zarejestrował sie na typowo kobiecym forum ![]() Chciałem pochwalić się swoimi storczykami , gdyż bardzo się nimi pasjonuję , jak i również innymi kwiatami . Mam ich 35 szt. jak na razie , po świętach powinna przyjść paczka z 5 ![]() Większosć z nich stoi na parapecie i na wiszącej w oknie półce oraz na meblach : ![]() ![]() Kilka kwitnacych obecnie.. : ![]() ![]() ![]() ![]() A to storczyk vanda , moja miłość ![]() ![]() Próbowałem jakos zamaskować nick napisany na fotkach z innego forum... Zajmuje sie też ogrodem , kwiaty to moje oczko w głowie.. ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4930 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4931 |
Zadomowienie
|
DonArtOrchidArtist gratuluje zbioru
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4932 |
Zakorzenienie
|
Artur cudowne storczyki!
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4933 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dzisiaj oglądając moje storczyki zauważyłam w jednych chyba pleśń?! Taka jakby biała siateczka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4934 |
Zadomowienie
|
Artur witam na wizażu (chyba cię widziałam na tym "innym forum"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4935 | |
Przyczajenie
|
Garjo Witaj , dziękuję bardzo za miłe słowa , mam jeszcze jeden tak duzy parapet i stoi na nim juz kilka stoczyków , bodajrze 6 , nowości , które przybędą po świętach bardziej go zapełnią
![]() ![]() Lubie takie zdjęcia , ogólnie urządzonych parapetów , zawsze mozna coś podpatrzyś , ja terz odgapiłem ![]() Ewelino , Arieno - Witajcie , dziękuje Wam bardzo ![]() Cytat:
![]() ![]() Przesadziłbym storcyzka do świerzego podłoża z kory i perlitu , takie jak to w kwiacirni do storczyków i przemyłbym korzenie pod wodą , po posadzeniu , nie należy podlewać przez tydzień i to wszystko.. , nic złego sie nie dzieje moim zdaniem.. ![]() Maju - Witaj ![]() ![]() ![]() Ja bardzo kocham wszystkie kwiaty , dla wielu jest to ździwieniem , no ale ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez DonArtOrchidArtist Czas edycji: 2010-04-02 o 16:15 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4936 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=DonArtOrchidArtist; 18313116]
Cieżko mi się dopatrzyć , ale wydaje mi się , że Twój storczyk jest posadzony w sphagnum dla storczyków , którego zaczyna się rozkład.. . W nim sadzi sie zazwyczaj storczyki mniejsze , tzw. storczykowe przedszkolaki ![]() ![]() Przesadziłbym storcyzka do świerzego podłoża z kory i perlitu , takie jak to w kwiacirni do storczyków i przemyłbym korzenie pod wodą , po posadzeniu , nie należy podlewać przez tydzień i to wszystko.. , nic złego sie nie dzieje moim zdaniem.. ![]() Wiesz, aż tak dobrze się na znam, więc nie mam zielonego pojęcia w jakim podłożu siedzi ![]() A taką mieszankę z kory i perlitu można kupić razem czy obydwie są potrzebne osobno? A kora to taka specjalna do storczyków? Bo jeszcze nie przesadzałam nigdy storasków ![]() ![]() Edytowane przez Callanthe Czas edycji: 2010-04-02 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4937 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Musisz poprosić o podłoże do storczyków w kwiaciarni , podłoże zawiera grube kawałki kory , perlit i włókno kokosowe , czasmi nawet keramzyt . Jeśli będzie to tylko mieszanka kory i włókna kokosowego , to też wystarczy ![]() Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4938 |
Zakorzenienie
|
W doniczce zauważyłam mech - nie na powierzchni ale wewnątrz. Powinnam przesadzić storczyka, czy zostawić tak, jak jest i nie mam się o nic martwić?
![]() |
#4939 |
Przyczajenie
|
Zależy ile tego mchu jest
![]() Jak widzę , że w doniczkach z moimi storczykami jest , to przesadzam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4940 |
Zakorzenienie
|
narazie niewiele, ale obawiam się, że może go jeszcze przybyć
![]() ![]() eh. marna ze mnie ogrodniczka ![]()
![]() |
#4941 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Korzonki są takie siwo-zielone. Zresztą są pokazane na zdjęciu. I pokazałam też na zdjęciu kwiatka w całej okazałości ![]() Dziękuję za pomoc już sobie wszystko przepisałam i skoczę do ogrodniczego przy najbliższej okazji. ![]() Edytowane przez Callanthe Czas edycji: 2010-04-02 o 19:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4942 |
Zadomowienie
|
Callanthe ja kupuję podłoże extra w Leroy Merlin i uważam je za najlepsze (takie samo sprzedają w orchid sklepiku). Z Substrala jest niezbyt dobre. Na zdjęciu widać tylko korzenie powietrzne a one praktycznie non stop są srebrne, ważniejsze są korzenie które są w doniczce a te wydaje mi się, że są zielone czyli kwiatek jeszcze nie wymaga podlewania.
Arturze (ty nasz rodzyneczku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4943 |
Zakorzenienie
|
Maja77 - To podłoże to firma extra, czy nazywa się extra
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4944 |
Zakorzenienie
|
Callanthe firma tego podłoża to chyba Orchid, a nazywa się "podłoże do storczyków epifitycznych EXTRA". Wygląda tak: http://www.storczyki.net/content/upr...stra_worek.jpg http://www.storczyki.net/content/upr...tra_ziemia.jpg
|
![]() ![]() |
![]() |
#4945 |
Zakorzenienie
|
Okej. Dziękuję Arieno. Poszukam przy najbliższej okazji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4946 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Stare podłoże z kory mozna wysuszyć , chociażby suszarką do włosów jak juz ja to robiłem hahah i oczyścic z mchu , moze sie przecież jeszcze kiedys przydać ![]() Callanthe -Tak oczywiście , świadczy to , że u Ciebie jest twarda woda w kranie , należy przegotować czy przefiltrować . Jak siwo - zielone to tak na minutę zanurzyć , niech troche sie napije . Maju - Aż sie zaczerwnieniłem heheh ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4947 |
Zakorzenienie
|
Dałam zdjęcie. I co powiesz o mojej złotej piękności
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4948 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o listki i korzenie to jest w porządku , jak Przesadzisz będzie super
![]() No a kolorek i kwiatki cudne ma : ![]() ![]() Ale mam podobne żółtki Phalaenopsisy Arthur Gold ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4949 |
Zakorzenienie
|
Ja takie również spotkałam po raz pierwszy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4950 |
Zakorzenienie
|
Witaj Arturze!! od razu poznałam Ciebie po Twoich pięknościach!
czasem nie trzeba znać człowieka żeby rozpoznać go po zdjęciach kwiatów ![]() a jak tam Twój ogród??? (Sylki3 z FO) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:49.