Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 18:01   #4921
Mysza621
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Noreczko ale ty masz szczęście na te storki, też bym chciała znaleźć jakiegoś i przygarnąć Jeśli możesz to proszę powiedz, czy tam mi rośnie drugi storek w tym gigancie?
Mysza621 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 18:37   #4922
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Uuu ja lubie takie giganty hehe, ladniutki.
A ja dzisiaj zaczelam prace o godzine szybciej ale ze u nas swieta zaczynaja sie od dzisiaj wiec skonczylam o 12 no i biegne rano do auta a tam szok - kwiaciarka musiala wyrzucac - czyscic sklep - bo na trawniku lezaly wyrzucone storki. Doslownie wyrzucone bez doniczek, polamane maskrycznie i w nocy gdzie temp okolo 0 no ale czapnelam i wrzucilam do komorki na rowery bo czasu nie mialam a tam cieplej. Zdrowe, zadnych plam, korzenie tez ok tyle ze tak przesuszone i polamane - jeden ma az 1,5 liscia ale rosnie mu nowy - obciela cholera mu wszystkie liscie drugi ma wiekszosc lisci i nowy rosnie. Ale takie klapusie sa Moczyly sie godzine i teraz juz ladnie w doniczkach siedza - ale miejsca juz nie mam wcale Ciekawa jestem jakie kwiatki maja
co za chora baba.. Wrzuć fotkę ich. Jestem ciekawa w jakim były stanie
Callanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 19:01   #4923
norka27
Zakorzenienie

Mysza wyglada na to ze masz w doniczce 2 storki, ten drugi jest jeszcze bardzo mlody. Ja tez mam kilka blizniakow Spokojnie niech sobie rosna razem.
Ariena zostaw go w spokoju, ciagle ruszanie go z podloze moze mu tylko zaszkodzic. Wsadz go w podloze i podlej za tydzien. Jesli sie zaopatrzysz w Topsin w miedzyczasie uzyj roztworu do podlania. Zaden kwiat nie lubi takiego przesadzania. I cierpliwosci, jesli za kilka tygodni nie bedzie lepiej wtedy pomysl o keramzycie ale on ma korzenie wiec nie ma co go masakrowac. Te 2 nowe co znalazlam tez maja takie korzenie i ten co ostatnio przesadzalam i zyja wiec spokojnie. Nic wiecej nie dasz rady zrobic, daj mu szanse samemu sie zregenerowac.
Callanthe ta baba tak juz ma - kilka dni temu wywalila na ten sam ze trawnik reklamowke pelna cebol ktore juz prawie w rozkwicie i tak se leza i czekaja na zgnicie. A wziac nie mozna bo bedzie widac i tak glupio - bardzo mala miejscowosc i tylko ja mam dojscie do tego trawnika Wzielam sobie kilka cebulek zonkili i juz mi ladnie kwitna w domka, reszta niestety musi zmarniec. Ona storkow tak pelno wyrzuca tylko jedyny raz udalo mi sie cos zywego zlapac - przwaznie zamarzlay albo zasuszaly sie bo mnie akurat nie bylo. Zrobie fotke jutro bo TZ wrocil dzisiaj do domu i nie mam czasu hahaha. Ale juz sie usztywnia jeden - ten z 1,5 liscia haha drugi kapciuch ciagle.
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 19:19   #4924
Callanthe
Zakorzenienie

Idiotka..
Ty mieszkasz w Norwegii? Wiesz co Ci powiem? Miej ją w nosie! Jeśli masz możliwość, ratuj te kwiatki! Ja bym się nie przejmowała, głupia baba, głupi nawyk..
Stary 2010-03-31, 19:41   #4925
Ariena
Zakorzenienie

OK oczyściłam go trochę, opryskałam go topsinem i włożyłam spowrotem.
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-01, 17:35   #4926
norka27
Zakorzenienie

Jo mieszkam w Norwegii, w jej sercu czyli nie skazonej imigrantami prowincji zamieszkanej przez tubylcow, w doslownym tego slowa znaczeniu. Widac ze ludziom woda sodowa udeza do glow - no bo po co podlewac i dbac o kwiaty kiedy jak stare przestana byc ladne sie je wymienia na nowe i tyle. Wiekszosc moich znajoych mi mowi ze one wyrzucaja a ja wszystko trzymam.... nie do wiary i rosna i kwitna Wiec jednej odchodowalam bidaka i po pol roku zanioslam do domu i jej zakwitl haha tylko dlatego ze przez kilka miesiecy zapominala go podlewac - ostatnim razem go zalala.
No to zrobilam fotke moim biedakom, jeszcze zyja haha ale chyba tamtej nocy musialo przymrozic bo ten nieborak z 1,5 lisciem wlasnie stracil tego najwiekszego - jak robilam fotke zwyczajnie odszedl od trzonu A taki ladny byl, zielony, nawet sztywniec zaczal Ale spoks, widac ze rosnie mu nowy mini listek wiec moze pzezyje, drugi ma sie lepiej mimo iz oklapl zupelnie ale to dlatego ze ktos chyba po nim podeptal - znaczy sie po koncowce lisci, no mu tez rosnie nowy listek. A tak to stary ciapek z zeszlego roku wykielkowal mini pedzik wiec za jakies pol roku nacieszy moje oczy
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-01, 18:06   #4927
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

To ci "tubylcy" to jacyś bez serca. Gdzieś ty się przeprowadziła??? Gdzież tak kwiatki wyrzucać na mróz i jeszcze liście mu obcięła, wredna baba! Norko ratuj te storczyki ile dasz radę!
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 18:16   #4928
EwelinQsia
Zadomowienie

norka27 to co ta baba tak na trawinik?! Nie ma tam śmietników czy jak? U mnie w jednej kwiaciarki babka często kwiatki od storków obcina do bukietów a reszta na śmietnik, słyszałam od koleżanki, gdybym wiedziała gdzie jest ten śmietnik
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 11:13   #4929
DonArtOrchidArtist
Przyczajenie

Witajcie

Mam na imię Artur

Pewnie się zdziwicie , że chłopak i to w moim wieku , bo mam niecałe 17 lat , zarejestrował sie na typowo kobiecym forum .

Chciałem pochwalić się swoimi storczykami , gdyż bardzo się nimi pasjonuję , jak i również innymi kwiatami .
Mam ich 35 szt. jak na razie , po świętach powinna przyjść paczka z 5 .

Większosć z nich stoi na parapecie i na wiszącej w oknie półce oraz na meblach :

Kilka kwitnacych obecnie.. :

A to storczyk vanda , moja miłość :

Próbowałem jakos zamaskować nick napisany na fotkach z innego forum...

Zajmuje sie też ogrodem , kwiaty to moje oczko w głowie.. .

Pozdrawiam
DonArtOrchidArtist jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 11:46   #4930
graja7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DonArtOrchidArtist Pokaż wiadomość
Witajcie

Mam na imię Artur

Pewnie się zdziwicie , że chłopak i to w moim wieku , bo mam niecałe 17 lat , zarejestrował sie na typowo kobiecym forum .

Chciałem pochwalić się swoimi storczykami , gdyż bardzo się nimi pasjonuję , jak i również innymi kwiatami .
Mam ich 35 szt. jak na razie , po świętach powinna przyjść paczka z 5 .

Większosć z nich stoi na parapecie i na wiszącej w oknie półce oraz na meblach :

Kilka kwitnacych obecnie.. :

A to storczyk vanda , moja miłość :

Próbowałem jakos zamaskować nick napisany na fotkach z innego forum...

Zajmuje sie też ogrodem , kwiaty to moje oczko w głowie.. .

Pozdrawiam
Niewiarygodne! Pięknie i z pomysłem zaaranżowane. Wygląda niemal jak obraz, a nie przypadkowy zbiór doniczek. Ja też mam około 40 okazów i bardzo ważne są dla mnie wszelkie pomysły ustawienia tych wspaniałych kwiatów. Właśnie takich zdjęć jak twoje szukam w Internecie, bo fotki samych kwiatków stają się już trochę nudnawe, gdyż często odmiany się powtarzają. Gratuluję Ci bardzo!
graja7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 12:13   #4931
EwelinQsia
Zadomowienie

DonArtOrchidArtist gratuluje zbioru Jest czego zazdrościć
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-02, 12:54   #4932
Ariena
Zakorzenienie

Artur cudowne storczyki! To fajnie, że chłopak ma taką pasję
Stary 2010-04-02, 14:29   #4933
Callanthe
Zakorzenienie

Unhappy Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Dzisiaj oglądając moje storczyki zauważyłam w jednych chyba pleśń?! Taka jakby biała siateczka . Pomóżcie. Co z nim zrobić
Stary 2010-04-02, 15:42   #4934
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Artur witam na wizażu (chyba cię widziałam na tym "innym forum" ). Nie dziwię się że facet ma takie zainteresowania ani że taki młody; będziesz naszym rodzynkiem.
Stary 2010-04-02, 16:14   #4935
DonArtOrchidArtist
Przyczajenie

Garjo Witaj , dziękuję bardzo za miłe słowa , mam jeszcze jeden tak duzy parapet i stoi na nim juz kilka stoczyków , bodajrze 6 , nowości , które przybędą po świętach bardziej go zapełnią . W przyszłosci zamierzam mieć przynajmniej 100 storczyków .
Lubie takie zdjęcia , ogólnie urządzonych parapetów , zawsze mozna coś podpatrzyś , ja terz odgapiłem , już widziałem trochę takich fot .

Ewelino , Arieno - Witajcie , dziękuje Wam bardzo .

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość
Dzisiaj oglądając moje storczyki zauważyłam w jednych chyba pleśń?! Taka jakby biała siateczka . Pomóżcie. Co z nim zrobić
Cieżko mi się dopatrzyć , ale wydaje mi się , że Twój storczyk jest posadzony w sphagnum dla storczyków , którego zaczyna się rozkład.. . W nim sadzi sie zazwyczaj storczyki mniejsze , tzw. storczykowe przedszkolaki , które wymagaja bardziej wydajnego i wiekszego utrzymania wilgotności podłoża , poprostu ich małe korzenie szybciej wysychały by w korze..

Przesadziłbym storcyzka do świerzego podłoża z kory i perlitu , takie jak to w kwiacirni do storczyków i przemyłbym korzenie pod wodą , po posadzeniu , nie należy podlewać przez tydzień i to wszystko.. , nic złego sie nie dzieje moim zdaniem.. .

Maju - Witaj , Ty jestes na FO ? , to ja Tulipan.. .
Ja bardzo kocham wszystkie kwiaty , dla wielu jest to ździwieniem , no ale . Waszym rodzynkiem ? , ale fajnie..

Edytowane przez DonArtOrchidArtist
Czas edycji: 2010-04-02 o 16:15

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-02, 17:11   #4936
Callanthe
Zakorzenienie

[QUOTE=DonArtOrchidArtist; 18313116]
Cieżko mi się dopatrzyć , ale wydaje mi się , że Twój storczyk jest posadzony w sphagnum dla storczyków , którego zaczyna się rozkład.. . W nim sadzi sie zazwyczaj storczyki mniejsze , tzw. storczykowe przedszkolaki , które wymagaja bardziej wydajnego i wiekszego utrzymania wilgotności podłoża , poprostu ich małe korzenie szybciej wysychały by w korze..

Przesadziłbym storcyzka do świerzego podłoża z kory i perlitu , takie jak to w kwiacirni do storczyków i przemyłbym korzenie pod wodą , po posadzeniu , nie należy podlewać przez tydzień i to wszystko.. , nic złego sie nie dzieje moim zdaniem.. .[QUOTE]

Wiesz, aż tak dobrze się na znam, więc nie mam zielonego pojęcia w jakim podłożu siedzi . Czyli nic złego z samym storczykiem się nie dzieje. Dopiero go kupiłam (za grosze: równe 10zł). Czyli proponujesz przesadzić?

A taką mieszankę z kory i perlitu można kupić razem czy obydwie są potrzebne osobno? A kora to taka specjalna do storczyków? Bo jeszcze nie przesadzałam nigdy storasków , a mam miniaturki (6) które warto by było przesadzić i się teraz do tego przymierzam .

Edytowane przez Callanthe
Czas edycji: 2010-04-02 o 17:16
Stary 2010-04-02, 18:28   #4937
DonArtOrchidArtist
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Callanthe Pokaż wiadomość

Wiesz, aż tak dobrze się na znam, więc nie mam zielonego pojęcia w jakim podłożu siedzi . Czyli nic złego z samym storczykiem się nie dzieje. Dopiero go kupiłam (za grosze: równe 10zł). Czyli proponujesz przesadzić?

A taką mieszankę z kory i perlitu można kupić razem czy obydwie są potrzebne osobno? A kora to taka specjalna do storczyków? Bo jeszcze nie przesadzałam nigdy storasków , a mam miniaturki (6) które warto by było przesadzić i się teraz do tego przymierzam .
To stare podłoże , trzbeba dokładnie wykruszyć , korzenie przepłukać pod wodą ( jeśli są srebrne , to oznacza że są wyschniete i fajnie by było przed sadzeniem namoczyc w jakiejś misce , żeby sie napiły , do momentu aż zrobia sie zielonne , jeśli korzenie już są zielone to maja mokro i tylko troche przepłukać ) i posadzić do świerzego podłoża , nie podlewac przez 7 dni to wystarczy .

Musisz poprosić o podłoże do storczyków w kwiaciarni , podłoże zawiera grube kawałki kory , perlit i włókno kokosowe , czasmi nawet keramzyt .
Jeśli będzie to tylko mieszanka kory i włókna kokosowego , to też wystarczy .

Powodzenia
Stary 2010-04-02, 18:34   #4938
Heledore
Zakorzenienie

W doniczce zauważyłam mech - nie na powierzchni ale wewnątrz. Powinnam przesadzić storczyka, czy zostawić tak, jak jest i nie mam się o nic martwić?

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 18:41   #4939
DonArtOrchidArtist
Przyczajenie

Zależy ile tego mchu jest .
Jak widzę , że w doniczkach z moimi storczykami jest , to przesadzam , raczej Powinnaś przesadzić , korzenie będą lepiej oddychać .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-02, 19:14   #4940
Heledore
Zakorzenienie

narazie niewiele, ale obawiam się, że może go jeszcze przybyć Niestety okzazlo się, że go przelewałam. Nie podlewam go juz prawie 2 tyg. a w doniczce nadal panuje wilgoć
eh. marna ze mnie ogrodniczka

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 19:23   #4941
Callanthe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DonArtOrchidArtist Pokaż wiadomość
To stare podłoże , trzbeba dokładnie wykruszyć , korzenie przepłukać pod wodą ( jeśli są srebrne , to oznacza że są wyschniete i fajnie by było przed sadzeniem namoczyc w jakiejś misce , żeby sie napiły , do momentu aż zrobia sie zielonne , jeśli korzenie już są zielone to maja mokro i tylko troche przepłukać ) i posadzić do świerzego podłoża , nie podlewac przez 7 dni to wystarczy .

Musisz poprosić o podłoże do storczyków w kwiaciarni , podłoże zawiera grube kawałki kory , perlit i włókno kokosowe , czasmi nawet keramzyt .
Jeśli będzie to tylko mieszanka kory i włókna kokosowego , to też wystarczy .

Powodzenia
A powiedź mi jeszcze jedno. Jeśli moje storczyki przyzwyczaiłam do podlewania przefiltrowaną wodą i kwitną jak dzikie, a gdy podleje je kranówą to zdychają na oczach mam do tej miski wlać wodę przefiltrowaną?
Korzonki są takie siwo-zielone. Zresztą są pokazane na zdjęciu.

I pokazałam też na zdjęciu kwiatka w całej okazałości .

Dziękuję za pomoc już sobie wszystko przepisałam i skoczę do ogrodniczego przy najbliższej okazji.

Edytowane przez Callanthe
Czas edycji: 2010-04-02 o 19:26
Stary 2010-04-02, 20:40   #4942
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Callanthe ja kupuję podłoże extra w Leroy Merlin i uważam je za najlepsze (takie samo sprzedają w orchid sklepiku). Z Substrala jest niezbyt dobre. Na zdjęciu widać tylko korzenie powietrzne a one praktycznie non stop są srebrne, ważniejsze są korzenie które są w doniczce a te wydaje mi się, że są zielone czyli kwiatek jeszcze nie wymaga podlewania.

Arturze (ty nasz rodzyneczku ), ja na FO jestem tylko obserwatorem, nie mam swojego wątku, poznałam cię po zdjęciu z żółtymi i złotymi doniczkami a Tulipan już wszystko mi rozjaśnił. Ech gdybyś ty nie był taki młody... Na pewno twoja pasja dla niektórych wydaje się dziwna ale tu jesteś wśród "swoich" i my przygarniemy każdego storczykomaniaka czy to dziewczynę czy chłopaka, hehe, tak sobie rymnęłam na koniec.
Stary 2010-04-02, 20:51   #4943
Callanthe
Zakorzenienie

Maja77 - To podłoże to firma extra, czy nazywa się extra

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-04-02, 21:25   #4944
Ariena
Zakorzenienie

Callanthe firma tego podłoża to chyba Orchid, a nazywa się "podłoże do storczyków epifitycznych EXTRA". Wygląda tak: http://www.storczyki.net/content/upr...stra_worek.jpg http://www.storczyki.net/content/upr...tra_ziemia.jpg
Stary 2010-04-02, 22:07   #4945
Callanthe
Zakorzenienie

Okej. Dziękuję Arieno. Poszukam przy najbliższej okazji .
Stary 2010-04-02, 22:09   #4946
DonArtOrchidArtist
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
narazie niewiele, ale obawiam się, że może go jeszcze przybyć Niestety okzazlo się, że go przelewałam. Nie podlewam go juz prawie 2 tyg. a w doniczce nadal panuje wilgoć
eh. marna ze mnie ogrodniczka
Ja bym go od razu przesadził , po co ma byc w tym przemoczonym podłozu , jak można do suchego ,mam nadzieję , ze nic mu niebędzie i nie bedzie Ci gnił.. , .
Stare podłoże z kory mozna wysuszyć , chociażby suszarką do włosów jak juz ja to robiłem hahah i oczyścic z mchu , moze sie przecież jeszcze kiedys przydać .

Callanthe -Tak oczywiście , świadczy to , że u Ciebie jest twarda woda w kranie , należy przegotować czy przefiltrować .
Jak siwo - zielone to tak na minutę zanurzyć , niech troche sie napije .

Maju - Aż sie zaczerwnieniłem heheh . Dziękuje bardzo za miłe przyjęcie . A wątek załórz .
Stary 2010-04-02, 22:13   #4947
Callanthe
Zakorzenienie

Dałam zdjęcie. I co powiesz o mojej złotej piękności .
Stary 2010-04-02, 22:21   #4948
DonArtOrchidArtist
Przyczajenie

Jeśli chodzi o listki i korzenie to jest w porządku , jak Przesadzisz będzie super .
No a kolorek i kwiatki cudne ma : , duże i mało spotykany odcień , naprawdę jak piszesz złota pięknosć . Ja takiego jeszcze nie mam .
Ale mam podobne żółtki Phalaenopsisy Arthur Gold , do imienia .
Stary 2010-04-02, 23:00   #4949
Callanthe
Zakorzenienie

Ja takie również spotkałam po raz pierwszy . Od razu go wzięłam, bo w tej samej chwili babka by mi go sprzątnęła sprzed nosa
Stary 2010-04-03, 11:21   #4950
Diana33
Zakorzenienie

Witaj Arturze!! od razu poznałam Ciebie po Twoich pięknościach!
czasem nie trzeba znać człowieka żeby rozpoznać go po zdjęciach kwiatów
a jak tam Twój ogród???
(Sylki3 z FO)

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości