Technik farmacji -warto? - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-26, 20:49   #4921
chemik68
Raczkowanie

GG do chemik68 Send a message via Skype™ to chemik68
Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez nena123456 Pokaż wiadomość
chodzi mi o to ze reakcja uzalezniona jest od tego kto zadaje pytanie nawet najgłupsze
quod scimus gutta est, ignoramus mare
Zresztą u nas nie było podziału na "lubi" "nie lubi". Wszyscy równo dostawali w tyłek

Edytowane przez chemik68
Czas edycji: 2012-01-26 o 20:51
chemik68 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 06:18   #4922
nena123456
Raczkowanie

no to miałeś szczęście bo u nas jest zupełnie inaczej no ale cóż bywa
nena123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-27, 08:13   #4923
chemik68
Raczkowanie

Cytat:
no to miałeś szczęście bo u nas jest zupełnie inaczej no ale cóż bywa
Takie jest życie albo subiektywne odczucia
Stary 2012-01-27, 22:54   #4924
Alyssum
Wtajemniczenie

chemiku są tutaj osoby niezwykle uczulone na jakiekolwiek zwrócenie uwagi także moje spostrzeżenie jest takie iż nie warto zawracać sobie tym gitary.
Ja też mogę powiedzieć "o babkaa z tepla sie na mnie uwzięła bee" ale to tylko od nas zależy czy chcemy się czegoś nauczyć czy nie. Wydaje mi się , że z braku koncentracji albo spania na zajęciach uczniowie zwalają winę na cały otaczający świat, a to nauczyciel się uwziął a to pupilków najlepszych ma a to to a to tamto. Chyba, że szkoła jest "wybitna" i nie ma nawet pracowni tpl bo i takowe bywają ale to dość odosobniona jednostka.

Ale moja rada jest taka - zamiast się kochani obrażać za zwrócenie uwagi na forum może czas wziąć się w kupę a nie rozklejać jak ciepłe kluseczki bo w aptece niestety nad kluskami nikt się nie będzie użalał. W aptece jak ktoś zwróci ci uwagę to odpowiesz tak samo jak tu na forum?

Dziękuję za uwagę i radzę przywyknąć, że w aptece każdy każdemu zwraca uwagę- nie ma lipy, jesteśmy ludźmi i popełniamy błędy.

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
pewnie nie jeżeli zadałaby je jedna z lepszych, bardziej lubianych uczennic
z wykładowcami to możecie się nawet nienawidzić ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że czegoś nie wiem i nie zapytam się ponownie. Nawet choćbym go tak nienawidziła, że waliłyby pioruny. Czego się tu bać? ugryzie mnie, pobije? Nie wiem- idę pytam się. I tak do skutku. Wykładowcy często robią wrażenie suchych i oschłych byleby uczniowie się bali ale często jest to tylko atrapa - wiem z doświadczenia.

Edytowane przez Alyssum
Czas edycji: 2012-01-27 o 23:02
Alyssum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 07:46   #4925
Dr Dolittle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alyssum Pokaż wiadomość
Wykładowcy często robią wrażenie suchych i oschłych byleby uczniowie się bali ale często jest to tylko atrapa - wiem z doświadczenia.
Z tym stwierdzeniem szanownej przedmówczyni pozwolę sobie się nie zgodzić
U nas takich nie ma
Jeśli wykładowca jest taki, że "gra na zastraszanie" to znaczy, że nic nie umie i nie chce aby się go o cokolwiek pytać....

Edytowane przez Dr Dolittle
Czas edycji: 2012-01-28 o 07:48
Dr Dolittle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 08:14   #4926
nena123456
Raczkowanie

Cytat:
chemiku są tutaj osoby niezwykle uczulone na jakiekolwiek zwrócenie uwagi także moje spostrzeżenie jest takie iż nie warto zawracać sobie tym gitary.
Ja też mogę powiedzieć "o babkaa z tepla sie na mnie uwzięła bee" ale to tylko od nas zależy czy chcemy się czegoś nauczyć czy nie. Wydaje mi się , że z braku koncentracji albo spania na zajęciach uczniowie zwalają winę na cały otaczający świat, a to nauczyciel się uwziął a to pupilków najlepszych ma a to to a to tamto. Chyba, że szkoła jest "wybitna" i nie ma nawet pracowni tpl bo i takowe bywają ale to dość odosobniona jednostka.

Ale moja rada jest taka - zamiast się kochani obrażać za zwrócenie uwagi na forum może czas wziąć się w kupę a nie rozklejać jak ciepłe kluseczki bo w aptece niestety nad kluskami nikt się nie będzie użalał. W aptece jak ktoś zwróci ci uwagę to odpowiesz tak samo jak tu na forum?

Dziękuję za uwagę i radzę przywyknąć, że w aptece każdy każdemu zwraca uwagę- nie ma lipy, jesteśmy ludźmi i popełniamy błędy.

---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

z wykładowcami to możecie się nawet nienawidzić ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że czegoś nie wiem i nie zapytam się ponownie. Nawet choćbym go tak nienawidziła, że waliłyby pioruny. Czego się tu bać? ugryzie mnie, pobije? Nie wiem- idę pytam się. I tak do skutku. Wykładowcy często robią wrażenie suchych i oschłych byleby uczniowie się bali ale często jest to tylko atrapa - wiem z doświadczenia.
kto tu mówi o jakimś "uwzięła się"? zastanów się i przeczytaj dokładnie czy takie coś się pojawiło chociaż raz jak do tej pory to tylko potrafisz komentować i to Ty właśnie zwracasz tylko uwagę i się czepiasz nie znasz sytuacji nie komentuj!Nie będę przytaczała przykładów bo to i tak nic nie zmieni szkoda tylko że nie komentator nie wziął pod uwagę tego że nauczyciel może być tzw."psem na baby".Do wiadomości osobiście nie miałam problemów z żadnym z przedmiotów na farmacji
nena123456 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 09:35   #4927
blueeyes123
Przyczajenie

witam Was drogie dziewczyny. szukam odpowiedzi na moje dreczace mnie nocami pytanie moze ktoras z Was mogłaby mi odpowiedziec na nie. szukałam w poprzednich waszych wpisach ale nie znalazłam bo jest tego za duzo zebym mogła natrafic. tak wiec...
chodzi o staż wykonywany w aptece przez technika farmaceutycznego. Ile mam czasu na odpracowanie 2 letniego stazu po uzyskaniu dyplomu??
czekam na odpowiedz z niecierliwościa! ;**
blueeyes123 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-28, 11:37   #4928
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Cytat:
Napisane przez blueeyes123 Pokaż wiadomość
witam Was drogie dziewczyny. szukam odpowiedzi na moje dreczace mnie nocami pytanie moze ktoras z Was mogłaby mi odpowiedziec na nie. szukałam w poprzednich waszych wpisach ale nie znalazłam bo jest tego za duzo zebym mogła natrafic. tak wiec...
chodzi o staż wykonywany w aptece przez technika farmaceutycznego. Ile mam czasu na odpracowanie 2 letniego stazu po uzyskaniu dyplomu??
czekam na odpowiedz z niecierliwościa! ;**
Nie ma limitu czasowego. Staż możesz robić z przerwami, w różnych aptekach.
justysd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 11:50   #4929
moooniaaaa
Zakorzenienie

Na odbycie stażu jest 5 lat od uzyskania dyplomu.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 15:00   #4930
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
oooo.... nie wiedziałam
Nie ma żadnych przepisów potwierdzających Twoje zdanie.
Staż możesz rozpocząć w dowolnym momencie po uzyskaniu dyplomu.

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ----------

http://www.zztf.eu/Najcz%C4%99%C5%9B...ne-pytania.php
Stary 2012-01-28, 15:35   #4931
hita33
Raczkowanie

staż po szkole technicznej jest ustawowo do 5 lat ..od uzyskania tytułu technika
hita33 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-28, 16:06   #4932
justysd
Zadomowienie

GG do justysd

Cytat:
Napisane przez hita33 Pokaż wiadomość
staż po szkole technicznej jest ustawowo do 5 lat ..od uzyskania tytułu technika
Poproszę ustawę, która o tym mówi
Stary 2012-01-28, 16:30   #4933
gwiazdka93
Zakorzenienie

Witam Mam kilka pytań związanych ze studium farmaceutycznym. Chciałam zapytać o Waszą opinię co do sytuacji techników farmaceutycznych na rynku pracy- czy wg Was technicy mają "jakąś" przyszłość, czy za kilka lat pracę zdobędą tylko magistrzy farmacji? Czy osoba z podstawami z chemii może sobie poradzić z chemią w studium? I wreszcie, może ktoś mógłby polecić dobre studium farmaceutyczne w Krakowie? Z góry dziękuję za odp.
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 17:11   #4934
carmen_20
Zadomowienie

Cytat:
nieprawda, nie ma ograniczenia czasowego

ludzie czemu ciągle powielacie nieprawdziwe informacje ? zamiast sprawdzić ich źródło, przekazujecie je dalej

Edytowane przez carmen_20
Czas edycji: 2012-01-28 o 17:13
carmen_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-28, 19:59   #4935
chemik68
Raczkowanie

Cytat:
kto tu mówi o jakimś "uwzięła się"? zastanów się i przeczytaj dokładnie czy takie coś się pojawiło chociaż raz jak do tej pory to tylko potrafisz komentować i to Ty właśnie zwracasz tylko uwagę i się czepiasz nie znasz sytuacji nie komentuj!Nie będę przytaczała przykładów bo to i tak nic nie zmieni szkoda tylko że nie komentator nie wziął pod uwagę tego że nauczyciel może być tzw."psem na baby".Do wiadomości osobiście nie miałam problemów z żadnym z przedmiotów na farmacji
no tak "pies na baby", szkoda ze w drugą stronę to nie działa. Żadna wasza nauczycielka nie poluje na facetów z Waszej klasy ?. Typowe damskie podejście - facet to świnia i tylko jedno mu w głowie. Czy naprawde musicie się chwytać takich teorii spiskowych by cokolwiek usprawiedliwiać ? Piszesz że nie masz żadnych kłopotów z przedmiotami, wybacz ale w zestawieniu z tym "psem na baby" jakoś dziwnie to zabrzmiało.

Edytowane przez chemik68
Czas edycji: 2012-01-28 o 20:01
Stary 2012-01-28, 22:53   #4936
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Do wiadomości osobiście nie miałam problemów z żadnym z przedmiotów na farmacji
skoro nie miałaś problemu to dlaczego tak się gorączkujesz jak kolega ci odpowiedział na zadane pytanie? skoro wiesz wszystko z każdego przedmiotu to nie wiem dlaczego napisałaś receptę jakoby jej nie umiałaś

co do najpewniejszych źródeł to warto wchodzić na izby aptekarskie, tam chyba najlepsze i najświeższe info.

Stary 2012-01-28, 23:25   #4937
blueeyes123
Przyczajenie

no własnie... dziewczyny mi tez obiło sie o uszy ze mam 5 lat na zrobienie 2 letniego stazu a jesli nie przepada mi szkoła i dyplom....
to jak to w koncu jest?
blueeyes123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 08:00   #4938
Dr Dolittle
Raczkowanie

Cytat:
Nie wiem o jaki staż chodziło pytajacej przedmówczyni, jeśli o mozliwość tzw. "stażu z urzędu pracy" to nie wiem, jeśli natomiast o staż dający prawo samodzielnego wykonywania zawodu technika farmaceutycznego - ten dwuletni to nie ma tutaj żadnych ograniczeń czasowych
Stary 2012-01-29, 08:11   #4939
Dr Dolittle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Witam Mam kilka pytań związanych ze studium farmaceutycznym. Chciałam zapytać o Waszą opinię co do sytuacji techników farmaceutycznych na rynku pracy- czy wg Was technicy mają "jakąś" przyszłość, czy za kilka lat pracę zdobędą tylko magistrzy farmacji? Czy osoba z podstawami z chemii może sobie poradzić z chemią w studium? I wreszcie, może ktoś mógłby polecić dobre studium farmaceutyczne w Krakowie? Z góry dziękuję za odp.
Ad1 Za kilka lat nie tylko technicy będą mieć problemy z zatrudnieniem, nawet w chwili obecnej już są duże, ale też i magistrowie ponieważ na skutek wprowadzenia ustawy refundacyjnej, o której cały czas trąbia media zbankrutuje wiele aptek. Pierwsze już w ciągu pierwszej połowy tego roku zbankrutują. I nie będzie miejsc pracy i pracownicy z upadłych aptek będą do pracy przyjmowani w pierwszej kolejności ze względu na posiadane doświadczenie.
Ad2 Może sobie poradzić
Ad3 Szkoła policealna państwowa na ul. Zamojskiego
http://www.ksm.krakow.pl/joomla/inde...d=18&Itemid=35

---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ----------

Cytat:
Napisane przez carmen_20 Pokaż wiadomość
nieprawda, nie ma ograniczenia czasowego
Tej wersji się trzymajmy, bo jest prawidłowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-29, 09:40   #4940
00_Katarzyna_00
Raczkowanie

Hej Powielam moje pytanie: Czy ma ktoś egzamin Styczniowy 2012 i chciałby się nim podzielić??
00_Katarzyna_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 09:58   #4941
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dr Dolittle Pokaż wiadomość
Ad1 Za kilka lat nie tylko technicy będą mieć problemy z zatrudnieniem, nawet w chwili obecnej już są duże, ale też i magistrowie ponieważ na skutek wprowadzenia ustawy refundacyjnej, o której cały czas trąbia media zbankrutuje wiele aptek. Pierwsze już w ciągu pierwszej połowy tego roku zbankrutują. I nie będzie miejsc pracy i pracownicy z upadłych aptek będą do pracy przyjmowani w pierwszej kolejności ze względu na posiadane doświadczenie.
zgodzę się. Smutne, niestety prawdziwe. Moja siostra szuka nawet bezpłatnego stażu jako technik i nie chcą jej przyjąć. Paranoja.

Stary 2012-01-29, 12:23   #4942
gwiazdka93
Zakorzenienie

Cytat:
Ad2 Może sobie poradzić
Ad3 Szkoła policealna państwowa na ul. Zamojskiego
http://www.ksm.krakow.pl/joomla/inde...d=18&Itemid=35
Cytat:
zgodzę się. Smutne, niestety prawdziwe. Moja siostra szuka nawet bezpłatnego stażu jako technik i nie chcą jej przyjąć. Paranoja.
Tak właśnie myślałam, dziękuję za odp.
Dr Dolittle, z ciekawości zapytam, jaki wpływ ma ta ustawa refundacyjna na bankructwo aptek? Do tej pory myślałam, że chodzi jedynie o odpowiedzialność aptekarzy, nie sądziłam, że to ma jakiś związek ze sprzedażą leków. Chodzi może o to, że aptekarze nie mogą sprzedawać zamienników, które nie są na liście leków refundowanych dla osób przewlekłe chorych?
gwiazdka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 14:24   #4943
Dr Dolittle
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Tak właśnie myślałam, dziękuję za odp.
Dr Dolittle, z ciekawości zapytam, jaki wpływ ma ta ustawa refundacyjna na bankructwo aptek? Do tej pory myślałam, że chodzi jedynie o odpowiedzialność aptekarzy, nie sądziłam, że to ma jakiś związek ze sprzedażą leków. Chodzi może o to, że aptekarze nie mogą sprzedawać zamienników, które nie są na liście leków refundowanych dla osób przewlekłe chorych?
Po pierwsze ustawa rozwala system dotychczas obowiązujących w aptekach marż na leki refundowane. Nie były one wcale wysokie ale teraz to już są krytycznie niskie do tego stopnia, że niektórym aptekarzom nie opłaca się prowadzić sprzedaży niektórych leków refundowanych przy płatności kartą płatniczą, bo marża na lek jest niższa niż prowizja bankowa od takiej płatności...
To że aptekarze nie mogą wydawać zamienników to nie do końca jest prawda, oni mają obowiązek informowania o zamiennikach i wydawania zamienników ale... tych zamienników w większości przypadków nie ma, no więc nie ma co wydawać.... chodzi tu o to, że do tej pory pacjent mógł sobie wybrać jaki lek o takim samym składzie chce sobie wykupić pod warunkiem, że zamiennik ma ten sam skład co lek zapisany na Rp. teraz zapisami ustawy refundacyjnej zostało to zmienione i może wybrać tylko zamiennik, którego cena i limit są niższe bądź równe cenie i limitowi leku zapisanego na recepcie, zapis ten w bardzo poważny sposób ogranicza możliwość wydania pacjentowi zamienników. Poza tym wprowadzono umowy na refundację pomiędzy NFZtem a apteką i olbrzymie kary za różne uchybienia we współpracy apteka-NFZ. Kary są horrendalnie wysokie w stosunku do drobnostkowych uchybień, aptekarze boją się, że będą musieli płacić kary rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych za przyjęcie i zrealizowanie nieczytelnych wg kontrolera z NFZtu, a czytelnych wg aptekarza recept. To wszystko jest chore, dlatego aptekarze stosują strajk włoski polegający na drobiazgowym sprawdzaniu prawidłowości wypisania każdej recepty, oczywiście jeśli recepta np. nie ma odpowiednich wymiarów to nie można na nią wydać leków ze zniżką. Sami wiecie jak wyglądają recepty i pismo lekarskie....
Wszystkie te zapisy powodują, że ustawa refundacyjna okazuje się prawnym bublem, a jednym ze skutków jej wprowadzenia jest znaczne pogorszenie ekonomicznej kondycji aptek co przekłada się w widoczny sposób na możliwości zatrudniania personelu fachowego :-(
Stary 2012-01-29, 15:07   #4944
miminka10
Raczkowanie

oddam notatki z farmakologi tj.farmakologia-wstęp,leki przeciwrobacze,środki antyseptyczne i odkażające,leki przeciwgrzybicze,leki przeciwpierwotniakowe,prz eciwwirusowe,chemioterape utyki,przeciwgruźlicze,pr zeciwkaszlowe,choroba wrzodowa,przeczyszczające i zapierające,przeciwarytmi czne,cukrzyca,leki moczopędne,l.hipotonsyjne i inne.robiłam porządki,a że mam wszystko na płycie to mogę się tego pozbyć a szkoda mi wyrzucić bo może się komuś przyda.Jak coś to piszcie priv.oczywiście wysyłkę pokrywa zainteresowany
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-29, 22:07   #4945
memento12
Zakorzenienie

Moglby mi ktos powiedziec mniej wiecej jak sprawdzic dawki jesli mam tabletke np.pabialginy gdzie sa 2 substancje lub asprocolu,w ktorym jest kwas acetylosalicylowy 500 mg i aminooctowy 200mg.Gdy w tabletce jest jedna substancja to wiem ,bo ta substancja sama w sobie ma dawki FP,a w tych dwoch sa oddzielne substancje.Czy trzeba najpierw wyliczyc ilosc tabletek na 1 proszek i dopiero sprawdzac,nie wiem jak to ugryść,pomoze ktos
Stary 2012-01-30, 08:07   #4946
chemik68
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez memento12 Pokaż wiadomość
Moglby mi ktos powiedziec mniej wiecej jak sprawdzic dawki jesli mam tabletke np.pabialginy gdzie sa 2 substancje lub asprocolu,w ktorym jest kwas acetylosalicylowy 500 mg i aminooctowy 200mg.Gdy w tabletce jest jedna substancja to wiem ,bo ta substancja sama w sobie ma dawki FP,a w tych dwoch sa oddzielne substancje.Czy trzeba najpierw wyliczyc ilosc tabletek na 1 proszek i dopiero sprawdzac,nie wiem jak to ugryść,pomoze ktos
Należy pomnożyć zawartość każdej z substancji przez niezbędną ilość tabletek a następnie podzielić przez ilość proszków jaka ma być wykonana. W ten sposób otrzymujemy zawartość poszczególnych substancji w 1 proszku. Dopiero teraz możemy i jesteśmy w stanie porównać je z dawkami maksymalnymi i ewentualnie skorygować.

Edytowane przez chemik68
Czas edycji: 2012-01-30 o 08:08
Stary 2012-01-30, 13:31   #4947
Dr Dolittle
Raczkowanie

Cytat:
Pytanie jest nieprecyzyjne. Jeśli chodzi o to jak skontrolować dawki to musisz ustalić ile każdej z tych substancji wchodzi w skład jednego proszka i porównać oddzielnie dla każdej z nich dawki z max. farmakopealnymi. Sprawdzasz dla każdej substancji oddzielnie tak jakby to były dwa leki.
Jeśli natomiast chodzi Ci o to jak wykonać takie proszki to jest to zależne od zapisu na recepcie, jeśli jest napisane Pabialgini P 250mg/proszek to w sumie tych dwóch składników zawartych w Pabialginie P masz mieć w jednym proszku 250mg.
Stary 2012-01-30, 13:47   #4948
memento12
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chemik68 Pokaż wiadomość
Należy pomnożyć zawartość każdej z substancji przez niezbędną ilość tabletek a następnie podzielić przez ilość proszków jaka ma być wykonana. W ten sposób otrzymujemy zawartość poszczególnych substancji w 1 proszku. Dopiero teraz możemy i jesteśmy w stanie porównać je z dawkami maksymalnymi i ewentualnie skorygować.
Dziekuje za pomoc

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
Pytanie jest nieprecyzyjne. Jeśli chodzi o to jak skontrolować dawki to musisz ustalić ile każdej z tych substancji wchodzi w skład jednego proszka i porównać oddzielnie dla każdej z nich dawki z max. farmakopealnymi. Sprawdzasz dla każdej substancji oddzielnie tak jakby to były dwa leki.
Jeśli natomiast chodzi Ci o to jak wykonać takie proszki to jest to zależne od zapisu na recepcie, jeśli jest napisane Pabialgini P 250mg/proszek to w sumie tych dwóch składników zawartych w Pabialginie P masz mieć w jednym proszku 250mg.
Chodzilo mi o to wlasnie jak ustalic ile tych substancji z tabletki pabialginy jest w jednym proszku aby skontrolowac dawki.Czyli jesli mam recepte

Rp.Papaverini 0,8
Coffeini et Natrii benz. 2,0
Pyralgini
Pabialgini aa 6,0
Div.in part .aeq.No 20
S 1 proszek dziennie

Wyszlo mi ze potrzebuje 24 tabletek Pabialginy.I teraz dawki allobarbitalu:
w tabletce pabialginy jest 0,22
1-0,22
24-x
x=5,28 to jest na 20 proszkow
5,28/20=0,264 na 1 proszek
Dobrze mysle?
I teraz jeszcze jesli przypuscmy bylaby dawka przekroczona np .MDJ wynosi 0.1 a jest 0,264
wiec obnizam:
0,1-1
x-20
x=2,0 allobarbitalu na 20 proszkow i koryguje ilosc tabletek
24-5,28
x-2,0
x=9 tabletek

Czy tak jest dobrze?

\

Edytowane przez memento12
Czas edycji: 2012-01-30 o 17:02
memento12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-31, 07:30   #4949
Dr Dolittle
Raczkowanie

Cytat:
Chodzilo mi o to wlasnie jak ustalic ile tych substancji z tabletki pabialginy jest w jednym proszku aby skontrolowac dawki.Czyli jesli mam recepte

Rp.Papaverini 0,8
Coffeini et Natrii benz. 2,0
Pyralgini
Pabialgini aa 6,0
Div.in part .aeq.No 20
S 1 proszek dziennie

Wyszlo mi ze potrzebuje 24 tabletek Pabialginy.I teraz dawki allobarbitalu:
w tabletce pabialginy jest 0,22
1-0,22
24-x
x=5,28 to jest na 20 proszkow
5,28/20=0,264 na 1 proszek
Dobrze mysle?
I teraz jeszcze jesli przypuscmy bylaby dawka przekroczona np .MDJ wynosi 0.1 a jest 0,264
wiec obnizam:
0,1-1
x-20
x=2,0 allobarbitalu na 20 proszkow i koryguje ilosc tabletek
24-5,28
x-2,0
x=9 tabletek
Czy tak jest dobrze?
\
Tok rozumowania prawidłowy, ale EGZAMIN OBLANY!!!
Ponieważ:
Pabialgina składa się z aminofenazonu i allobarbitalu i juz dawno nie jest produkowana ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie aminofenazonu. Zamieniono go na propyfenazon i zaczęto produkować w tabletkach o nazwie Pabialgin P /ta recepta była na zimowym egzaminie chyba 3 lata temu/, które są zapisane jako składnik tego leku.
Zawierają one 0,22g PROPYFENAZONU a nie allobarbitalu jak Ty piszesz, oraz 0,03 allobarbitalu. Pisząc w ten sposób co powyżej widać, że myślisz prawidłowo ale pomyłka jakościowa determinuje negatywny wynik egzaminu...

Korekta ilości tabletek też zawiera prawidłowe obliczenia ale należałoby się zastanowić nad tym czy mozna zmniejszyć ilość tabletek, które zawierają jeszcze drugi składnik czynny, którego dawkę automatycznie też obniżysz... a może jego dawka nie jest przekroczona??
Dlatego należałoby ten temat też sprawdzić. Niemniej jednak obliczenia zrobiłaś prawidłowo

Edytowane przez Dr Dolittle
Czas edycji: 2012-01-31 o 07:35
Stary 2012-01-31, 07:42   #4950
chemik68
Raczkowanie

Cytat:
Tok rozumowania prawidłowy, ale EGZAMIN OBLANY!!!
Ponieważ:
Pabialgina składa się z aminofenazonu i allobarbitalu i juz dawno nie jest produkowana ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie aminofenazonu. Zamieniono go na propyfenazon i zaczęto produkować w tabletkach o nazwie Pabialgin P /ta recepta była na zimowym egzaminie chyba 3 lata temu/, które są zapisane jako składnik tego leku.
Zawierają one 0,22g PROPYFENAZONU a nie allobarbitalu jak Ty piszesz, oraz 0,03 allobarbitalu. Pisząc w ten sposób co powyżej widać, że myślisz prawidłowo ale pomyłka jakościowa determinuje negatywny wynik egzaminu...

Korekta ilości tabletek też zawiera prawidłowe obliczenia ale należałoby się zastanowić nad tym czy mozna zmniejszyć ilość tabletek, które zawierają jeszcze drugi składnik czynny, którego dawkę automatycznie też obniżysz... a może jego dawka nie jest przekroczona??
Dlatego należałoby ten temat też sprawdzić. Niemniej jednak obliczenia zrobiłaś prawidłowo
byłby oblany, gdyby na egzaminie wystąpiła pabialgina P a nie zwykła - to po pierwsze. To że dana substancja została wycofana z użycia nie oznacza że nie można opisać, w formie projektu, sporządzenia leku zawierajacego ją. Po drugie, koleżance chodziło tylko o poprawność toku myślenia i obliczeń i to jest prawie prawidłowe . W opisie brakuje masy tabletki, więc nie do końca mogę się zgodzić z obliczeniami, zwłaszcza, że z ostatniej proporcji wynika nieco więcej niż 9 tabletek (dokładnie 9,09 g). Zatem należy odmierzyć i sproszkować 10 tabletek i z tego proszku odważyć 9,09 pomnożone przez masę 1 tabletki.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości