![]() |
#4921 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
Zresztą u nas nie było podziału na "lubi" "nie lubi". Wszyscy równo dostawali w tyłek Edytowane przez chemik68 Czas edycji: 2012-01-26 o 20:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4922 |
Raczkowanie
|
no to miałeś szczęście bo u nas jest zupełnie inaczej no ale cóż bywa
|
![]() ![]() |
![]() |
#4923 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4924 |
Wtajemniczenie
|
chemiku są tutaj osoby niezwykle uczulone na jakiekolwiek zwrócenie uwagi także moje spostrzeżenie jest takie iż nie warto zawracać sobie tym gitary.
Ja też mogę powiedzieć "o babkaa z tepla sie na mnie uwzięła bee" ale to tylko od nas zależy czy chcemy się czegoś nauczyć czy nie. Wydaje mi się , że z braku koncentracji albo spania na zajęciach uczniowie zwalają winę na cały otaczający świat, a to nauczyciel się uwziął a to pupilków najlepszych ma a to to a to tamto. Chyba, że szkoła jest "wybitna" i nie ma nawet pracowni tpl bo i takowe bywają ale to dość odosobniona jednostka. Ale moja rada jest taka - zamiast się kochani obrażać za zwrócenie uwagi na forum może czas wziąć się w kupę a nie rozklejać jak ciepłe kluseczki bo w aptece niestety nad kluskami nikt się nie będzie użalał. W aptece jak ktoś zwróci ci uwagę to odpowiesz tak samo jak tu na forum? Dziękuję za uwagę i radzę przywyknąć, że w aptece każdy każdemu zwraca uwagę- nie ma lipy, jesteśmy ludźmi i popełniamy błędy. ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- z wykładowcami to możecie się nawet nienawidzić ale nie wyobrażam sobie sytuacji, że czegoś nie wiem i nie zapytam się ponownie. Nawet choćbym go tak nienawidziła, że waliłyby pioruny. Czego się tu bać? ugryzie mnie, pobije? Nie wiem- idę pytam się. I tak do skutku. Wykładowcy często robią wrażenie suchych i oschłych byleby uczniowie się bali ale często jest to tylko atrapa - wiem z doświadczenia.
Edytowane przez Alyssum Czas edycji: 2012-01-27 o 23:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#4925 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U nas takich nie ma ![]() Jeśli wykładowca jest taki, że "gra na zastraszanie" to znaczy, że nic nie umie i nie chce aby się go o cokolwiek pytać.... Edytowane przez Dr Dolittle Czas edycji: 2012-01-28 o 07:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4926 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4927 |
Przyczajenie
|
witam Was drogie dziewczyny. szukam odpowiedzi na moje dreczace mnie nocami pytanie moze ktoras z Was mogłaby mi odpowiedziec na nie. szukałam w poprzednich waszych wpisach ale nie znalazłam bo jest tego za duzo zebym mogła natrafic. tak wiec...
chodzi o staż wykonywany w aptece przez technika farmaceutycznego. Ile mam czasu na odpracowanie 2 letniego stazu po uzyskaniu dyplomu?? czekam na odpowiedz z niecierliwościa! ;** |
![]() ![]() |
![]() |
#4928 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4929 |
Zakorzenienie
|
Na odbycie stażu jest 5 lat od uzyskania dyplomu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4930 |
Zadomowienie
|
oooo.... nie wiedziałam
Nie ma żadnych przepisów potwierdzających Twoje zdanie. Staż możesz rozpocząć w dowolnym momencie po uzyskaniu dyplomu. ---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- http://www.zztf.eu/Najcz%C4%99%C5%9B...ne-pytania.php |
![]() ![]() |
![]() |
#4931 |
Raczkowanie
|
staż po szkole technicznej jest ustawowo do 5 lat ..od uzyskania tytułu technika
|
![]() ![]() |
![]() |
#4932 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4933 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4934 |
Zadomowienie
|
nieprawda, nie ma ograniczenia czasowego
ludzie czemu ciągle powielacie nieprawdziwe informacje ? zamiast sprawdzić ich źródło, przekazujecie je dalej Edytowane przez carmen_20 Czas edycji: 2012-01-28 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#4935 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez chemik68 Czas edycji: 2012-01-28 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4936 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() co do najpewniejszych źródeł to warto wchodzić na izby aptekarskie, tam chyba najlepsze i najświeższe info.
![]() |
#4937 |
Przyczajenie
|
no własnie... dziewczyny mi tez obiło sie o uszy ze mam 5 lat na zrobienie 2 letniego stazu a jesli nie przepada mi szkoła i dyplom....
to jak to w koncu jest? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4938 |
Raczkowanie
|
Nie wiem o jaki staż chodziło pytajacej przedmówczyni, jeśli o mozliwość tzw. "stażu z urzędu pracy" to nie wiem, jeśli natomiast o staż dający prawo samodzielnego wykonywania zawodu technika farmaceutycznego - ten dwuletni to nie ma tutaj żadnych ograniczeń czasowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4939 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ad2 Może sobie poradzić ![]() Ad3 Szkoła policealna państwowa na ul. Zamojskiego ![]() http://www.ksm.krakow.pl/joomla/inde...d=18&Itemid=35 ---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:07 ---------- Tej wersji się trzymajmy, bo jest prawidłowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4940 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4941 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4942 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dr Dolittle, z ciekawości zapytam, jaki wpływ ma ta ustawa refundacyjna na bankructwo aptek? Do tej pory myślałam, że chodzi jedynie o odpowiedzialność aptekarzy, nie sądziłam, że to ma jakiś związek ze sprzedażą leków. Chodzi może o to, że aptekarze nie mogą sprzedawać zamienników, które nie są na liście leków refundowanych dla osób przewlekłe chorych? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4943 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To że aptekarze nie mogą wydawać zamienników to nie do końca jest prawda, oni mają obowiązek informowania o zamiennikach i wydawania zamienników ale... tych zamienników w większości przypadków nie ma, no więc nie ma co wydawać.... chodzi tu o to, że do tej pory pacjent mógł sobie wybrać jaki lek o takim samym składzie chce sobie wykupić pod warunkiem, że zamiennik ma ten sam skład co lek zapisany na Rp. teraz zapisami ustawy refundacyjnej zostało to zmienione i może wybrać tylko zamiennik, którego cena i limit są niższe bądź równe cenie i limitowi leku zapisanego na recepcie, zapis ten w bardzo poważny sposób ogranicza możliwość wydania pacjentowi zamienników. Poza tym wprowadzono umowy na refundację pomiędzy NFZtem a apteką i olbrzymie kary za różne uchybienia we współpracy apteka-NFZ. Kary są horrendalnie wysokie w stosunku do drobnostkowych uchybień, aptekarze boją się, że będą musieli płacić kary rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych za przyjęcie i zrealizowanie nieczytelnych wg kontrolera z NFZtu, a czytelnych wg aptekarza recept. To wszystko jest chore, dlatego aptekarze stosują strajk włoski polegający na drobiazgowym sprawdzaniu prawidłowości wypisania każdej recepty, oczywiście jeśli recepta np. nie ma odpowiednich wymiarów to nie można na nią wydać leków ze zniżką. Sami wiecie jak wyglądają recepty i pismo lekarskie.... Wszystkie te zapisy powodują, że ustawa refundacyjna okazuje się prawnym bublem, a jednym ze skutków jej wprowadzenia jest znaczne pogorszenie ekonomicznej kondycji aptek co przekłada się w widoczny sposób na możliwości zatrudniania personelu fachowego :-( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4944 |
Raczkowanie
|
oddam notatki z farmakologi tj.farmakologia-wstęp,leki przeciwrobacze,środki antyseptyczne i odkażające,leki przeciwgrzybicze,leki przeciwpierwotniakowe,prz eciwwirusowe,chemioterape utyki,przeciwgruźlicze,pr zeciwkaszlowe,choroba wrzodowa,przeczyszczające i zapierające,przeciwarytmi czne,cukrzyca,leki moczopędne,l.hipotonsyjne i inne.robiłam porządki,a że mam wszystko na płycie to mogę się tego pozbyć a szkoda mi wyrzucić bo może się komuś przyda.Jak coś to piszcie priv.oczywiście wysyłkę pokrywa zainteresowany
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4945 |
Zakorzenienie
|
Moglby mi ktos powiedziec mniej wiecej jak sprawdzic dawki jesli mam tabletke np.pabialginy gdzie sa 2 substancje lub asprocolu,w ktorym jest kwas acetylosalicylowy 500 mg i aminooctowy 200mg.Gdy w tabletce jest jedna substancja to wiem ,bo ta substancja sama w sobie ma dawki FP,a w tych dwoch sa oddzielne substancje.Czy trzeba najpierw wyliczyc ilosc tabletek na 1 proszek i dopiero sprawdzac,nie wiem jak to ugryść,pomoze ktos
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4946 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez chemik68 Czas edycji: 2012-01-30 o 08:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4947 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli natomiast chodzi Ci o to jak wykonać takie proszki to jest to zależne od zapisu na recepcie, jeśli jest napisane Pabialgini P 250mg/proszek to w sumie tych dwóch składników zawartych w Pabialginie P masz mieć w jednym proszku 250mg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4948 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
Rp.Papaverini 0,8 Coffeini et Natrii benz. 2,0 Pyralgini Pabialgini aa 6,0 Div.in part .aeq.No 20 S 1 proszek dziennie Wyszlo mi ze potrzebuje 24 tabletek Pabialginy.I teraz dawki allobarbitalu: w tabletce pabialginy jest 0,22 1-0,22 24-x x=5,28 to jest na 20 proszkow 5,28/20=0,264 na 1 proszek Dobrze mysle? I teraz jeszcze jesli przypuscmy bylaby dawka przekroczona np .MDJ wynosi 0.1 a jest 0,264 wiec obnizam: 0,1-1 x-20 x=2,0 allobarbitalu na 20 proszkow i koryguje ilosc tabletek 24-5,28 x-2,0 x=9 tabletek Czy tak jest dobrze? \ Edytowane przez memento12 Czas edycji: 2012-01-30 o 17:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4949 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ponieważ: Pabialgina składa się z aminofenazonu i allobarbitalu i juz dawno nie jest produkowana ze względu na potencjalnie rakotwórcze działanie aminofenazonu. Zamieniono go na propyfenazon i zaczęto produkować w tabletkach o nazwie Pabialgin P /ta recepta była na zimowym egzaminie chyba 3 lata temu/, które są zapisane jako składnik tego leku. Zawierają one 0,22g PROPYFENAZONU a nie allobarbitalu jak Ty piszesz, oraz 0,03 allobarbitalu. Pisząc w ten sposób co powyżej widać, że myślisz prawidłowo ale pomyłka jakościowa determinuje negatywny wynik egzaminu... Korekta ilości tabletek też zawiera prawidłowe obliczenia ale należałoby się zastanowić nad tym czy mozna zmniejszyć ilość tabletek, które zawierają jeszcze drugi składnik czynny, którego dawkę automatycznie też obniżysz... a może jego dawka nie jest przekroczona?? Dlatego należałoby ten temat też sprawdzić. Niemniej jednak obliczenia zrobiłaś prawidłowo ![]() Edytowane przez Dr Dolittle Czas edycji: 2012-01-31 o 07:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4950 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:55.