Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: To już V wątek przed nami. A tytuł jego zabrzmi:
Wrześniowo-październikowe zaciążone, są ciągle zbudynione 0 0%
We wszystkich domach kolędowanie, a u nas w Gwiazdę było przytulanie 2 4,08%
Zbudynienie sięga zenitu, a my tu na co dzień pitu pitu 4 8,16%
Kopią już nas małe nóżki, coraz większe nasze brzuszki 28 57,14%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. V 15 30,61%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-16, 16:19   #4921
bojatoja
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
ale mój tego nie ogarnia, że tak może się stać ja po prostu muszę go stawiać przed faktem dokonanym - kupiłam to i to.. on teraz tylko myśli o mieszkaniu.. ani trochę o wózku, łóżeczku, wanience, przewijaku...
To właśnie mój pyta mnie co jakiś czas co on ma kupić a co ja Kupił na razie nosidełko, i w głowie mu siedzi samochód- musimy wymienić na większy- i rozgląda się nad czymś
Ciuszkami nie zawracam mu głowy, bo budową musi się zająć.

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Jak to matal napisała kiedyś, bo niektórzy to myślą, że najlepiej wyprawke po porodzie, z bolącą doopą i gołym noworodkiem.
hehe
bojatoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:20   #4922
ladanseuse14
Zakorzenienie

on nie ogarnia tego, że termin mam na wrzesień ale np. mogę urodzić wcześniej.. i że z ogromnym, dziewięsiomiesięcznym brzuchem nie będę latać za wyprawką jeszcze w upały a mamy już połowę kwietnia.. więc tylko maj, czerwiec, lipiec.. z tym, że w lipcu planujemy przeprowadzkę...
Stary 2013-04-16, 16:21   #4923
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
no właśnie jakoś mało śpię ok 23:00 idę w kimę, a wstaję 7-8, no i dzisiaj o 6

super nowa gondola, czy używana?
ale fajna cena bo 1000zł a nowy chyba 3000 kosztuje, tak?
Nowa no nowy caly zestaw bez fotelika to chyba okolo 2300 kosztuje
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:22   #4924
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
ale mój tego nie ogarnia, że tak może się stać ja po prostu muszę go stawiać przed faktem dokonanym - kupiłam to i to.. on teraz tylko myśli o mieszkaniu.. ani trochę o wózku, łóżeczku, wanience, przewijaku...
To może postrasz, go ,ze sam będzie musiał wszystko kupować no bo Ty przecież rodzić będziesz.
A jak kupi coś nie tak to
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:23   #4925
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze w drodze na porodówke można się zatrzymać

ja w maju czerwcu jak mąż będzie na miejscu to chcę zrobić większość zakupów wózek, łóżeczko, wanienka, materace itd.

policzanka super deal!

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:23   #4926
policzanka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Ja nie pracuję, więc moim jedyneym obowiązkiem jest szkoła i dziecko Tż tak pokombinował,że wziął wolne na 3 tygodnie Ja tego 21 lecę z nim,ale on na drugi dzien wraca,bo nie ma wolnego...

Już teraz trzymam kciuki za udaną wizytę

Oj tak! Święta racja!
Ile dałaś za gondolkę?
To ja chyba takiej okazji nie znalazłam,bo moj kosztował 1300

Na Allegro jest duży wybrór
Na allegro ceny zaczynaja sie od 750 zl(tyle tylko ze bez czarnego koloru) a ja znalazłam w promocji za 666 i to jeszcze w takim kolorze jak chciałam
policzanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:23   #4927
Larysa88
Zakorzenienie

dziękuje raz jeszcze za gratulacje, naprawdę bardzo się cieszę i jakoś od wczoraj tak już chyba moja ciąża została we mnie, w moich myślach, taka dopełniona, nie wiem jak to opisać ale czuje już na 100% tą ciążę i też jestem zakochana w tej małej dziewczynce, mojej córeczce.... jak to brzmi aaa zaraz się poryczę

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
xbox ok 1000zł więc jak się złożymy to wyjdzie po 500, może się uda taniej troszkę na allegro ale jeszcze nie sprawdzaliśmy nawet. Jeszcze może mój brat się dołoży to będzie po 300. Dodatkowo jest u nas taka tradycja, że kupuje się (tylko chłopcu) obrączki ślubne na komunię. Wiadomo, że to takie bardziej symboliczne za kilka stówek z kilku gramów złota, ale mają być. Tym sposobem np wszyscy moi bracia mieli złoto do przetopienia na swoje obrączki, trochę dołożyli i było. Mój Tż z resztą też miał, ale w jego rodzinie dostaje się obrączki od dziadków na chrzest. A u mnie od chrzestnych na komunię

Nawet mnie nie denerwuj z tą dziewczyną, wszyscy się uwzięli czy co? przecież mówie, że noszę chłopa zobaczysz, że będzie, 2 maja się okaże

Byłaś kiedyś w Norwegii? No bo ja w Hiszpani JESZCZE nie hehe
no dobra dobra ale tak mi się wydaje, ale jak chcesz chłopca to trzymam mocno kciuki aby moje czucie wydało się mylne
i prze świetny pomysł z tym złotem na chrzest czy komunie, obojetne. Naprawde rewelacja, pierwszy raz o tym słyszę ale jest to bardzo przydatny prezent może komunine dziecko, 21 wieku nie ucieszy się z tego aż tak jak z konsoli jakieś czy komputera czy czego, ale zauważy w przyszłości plusy, jestem za!

Cytat:
Oj nie, a chciałabym

I pytanie, jak wyglądam w mojej sukience ślubnej ?
cudownie jesteś piękna a ta suknia jeszcze dodaje Ci uroku
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 16:23   #4928
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
To może postrasz, go ,ze sam będzie musiał wszystko kupować no bo Ty przecież rodzić będziesz.
A jak kupi coś nie tak to
chyba będę musiała przeprowadzić poważną rozmowę
Stary 2013-04-16, 16:26   #4929
misia332
Zakorzenienie

Cytat:

ja w maju czerwcu jak mąż będzie na miejscu to chcę zrobić większość zakupów wózek, łóżeczko, wanienka, materace itd.

policzanka super deal!
No my po weselu musimy przywieźć resztę rzeczy, potem TŻ os sierpnia do grudnia ma masakrę w pracy.

W sierpniu i wrześniu robią wsystkie przetwory z pomidorów.
Październik i listopad jabłka. A grudzień to mandarynka. Siedzi wtedy w pracy po 12 godzin.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:28   #4930
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Na allegro ceny zaczynaja sie od 750 zl(tyle tylko ze bez czarnego koloru) a ja znalazłam w promocji za 666 i to jeszcze w takim kolorze jak chciałam

Larysa88 ehhh

Stary 2013-04-16, 16:28   #4931
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
dziękuje raz jeszcze za gratulacje, naprawdę bardzo się cieszę i jakoś od wczoraj tak już chyba moja ciąża została we mnie, w moich myślach, taka dopełniona, nie wiem jak to opisać ale czuje już na 100% tą ciążę i też jestem zakochana w tej małej dziewczynce, mojej córeczce.... jak to brzmi aaa zaraz się poryczę

no dobra dobra ale tak mi się wydaje, ale jak chcesz chłopca to trzymam mocno kciuki aby moje czucie wydało się mylne
i prze świetny pomysł z tym złotem na chrzest czy komunie, obojetne. Naprawde rewelacja, pierwszy raz o tym słyszę ale jest to bardzo przydatny prezent może komunine dziecko, 21 wieku nie ucieszy się z tego aż tak jak z konsoli jakieś czy komputera czy czego, ale zauważy w przyszłości plusy, jestem za!

cudownie jesteś piękna a ta suknia jeszcze dodaje Ci uroku

Jejku dziękuję. ja się nigdy sobie nie podobam i mam mało wiary w siebie.

Stary 2013-04-16, 16:28   #4932
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałaś to co pisałam o swojej przyszłej szwagierce ? Masakra. Dlatego sie jakoś tak zestresowałam.

powtórzę dziś kolejny raz to co się zawsze sprawdza
miej wy☠☠☠ane a będzie CI dane
wiem że trudno ale staraj się olać zawsze znajdą się takie osoby które muszą podnosić ciśnienie i zatruwać życie

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
Pierwsze ubranko mam zamiar kupić jutro, właśnie jak poznam płeć, czekałam na ten moment, a jeśli chodzi o resztę, to tez na spokojnie będę z czasem wszystko kompletować, ale też nie w ósmym miesiącu dopiero, bo mam przykład dwóch koleżanek, które zostawiły zakupy na koniec, a muszą teraz leżeć, bo szyjka, bo skurcze, bo dzidziuś nisko i tylko przez neta zakupy im zostały.
ja mam termin na 29.09.
więc początkiem lipca się za to wezme to myśle że na spokojnie się wyrobie poza tym ja i tak będę kupować wszystko przez neta takie zboczenie
zresztą najważniejszy wózek, rodzice myśle że kupią to łóżeczko + całe wyposażenie typu kołderki poduszki rożek itd
ubranek trochę dostaliśmy od szwagierki myśle że dostaniemy też od niej ten leżaczek bujaczek... pewnie jeszcze jakieś inne gadżety ma pamiętam że miała laktator elektryczny... musze ją popytać o takie rzeczy czy ma czy sprzedała
także zostaną mi do kupienia takie rzeczy jak butelki pieluchy ubranka wanienka jakieś kosmetyki pampersy a takie rzeczy u jednego sprzedawcy na spokojnie skompletuje
ubranek nie mam zamiaru kupować nie wiadomo jakiej ilości... dziecko się urodzi rodzina przychodzi w odwiedziny to potem wszyscy tego tyle znoszą... ja z 2 ciążami szwagierki byłam na bieżąco, niektórych ubranek nawet nie zdążyła ani razu założyć bo wszyscy ich obdarowali
poza tym moja mama zostanie pierwszy raz babcią... myśle że wpadnie w szał zakupowy w końcu ten zakupoholizm po kimś odziedziczyłam

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:30   #4933
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Jeszcze oprócz wyprawki dla dziecka trzeba jeszcze dla siebie do szpitala.Kapcie, szlafroki, koszule, majtki, biustonosz do karmienia, podkłady,wkładki laktacyjne.
Stary 2013-04-16, 16:31   #4934
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze oprócz wyprawki dla dziecka trzeba jeszcze dla siebie do szpitala.Kapcie, szlafroki, koszule, majtki, biustonosz do karmienia, podkłady,wkładki laktacyjne.
To też muszę w Polsce kupić, bo tu nic nie ma takiego typu wkładki, podkłady, czy majtki jednorazowe.

Dziewczyny jak Wam się brzuszek powiększa to też Was bolą pachwiny ?

Edytowane przez misia332
Czas edycji: 2013-04-16 o 16:33
Stary 2013-04-16, 16:35   #4935
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
poza tym ja i tak będę kupować wszystko przez neta takie zboczenie
Ja też kupuje przez neta.Mieszkam na zadupiu i w pierwszej ciąży to mi sie nie chciało autobusami tłuc z brzuchem.a teraz z brzuchem i z małym dzieckiem to mi sie tym bardziej tłuc nie chce.
A jak mi brakowało butelek i wysłałam meża to nigdzie nie było aventu ze smoczkiem z najmniejszym przepływem.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
To też muszę w Polsce kupić, bo tu nic nie ma takiego typu wkładki, podkłady, czy majtki jednorazowe.

D
To czego kobiety używają tam po porodzie?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 16:37   #4936
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Mój małż też mi stękał wiecznie, że jeszcze czas, ale ja go nawet nie słuchałam i dobrze... później jak Filip miał żółtaczkę i zostaliśmy w szpitalu to jak miał coś kupować to ja chora byłam

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:38   #4937
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też kupuje przez neta.Mieszkam na zadupiu i w pierwszej ciąży to mi sie nie chciało autobusami tłuc z brzuchem.a teraz z brzuchem i z małym dzieckiem to mi sie tym bardziej tłuc nie chce.
A jak mi brakowało butelek i wysłałam meża to nigdzie nie było aventu ze smoczkiem z najmniejszym przepływem.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

To czego kobiety używają tam po porodzie?
Wiesz co chyba zwykłych podpasek i waty Ale ostatnio pytaliśmy sie w aptece to nie ma nic takiego.

A w ogóle pisałam Wam zawrotną cenę pieluszek tetrowych ?

Stary 2013-04-16, 16:39   #4938
cotynato
Zakorzenienie

W necie nawet z wysyłką taniej. Kiedyś właśnie poszlismy do Askota bo byłą potrzeba na już to ceny mnie zgniotły

Wymianka.
Stary 2013-04-16, 16:41   #4939
misia332
Zakorzenienie

A jak zapytałam o wkładki laktacyjne to są, za 15 euro 30 sztuk chyba.

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
W necie nawet z wysyłką taniej. Kiedyś właśnie poszlismy do Askota bo byłą potrzeba na już to ceny mnie zgniotły
Biorąc pod uwagę, ze pieluchy tetrowe to tylko w ZARA HOME, ekskluzywnych sklepach z odzieżą dla dzieci cena 27 euro za dwie.

Stary 2013-04-16, 16:41   #4940
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
I pytanie, jak wyglądam w mojej sukience ślubnej ?
Wyglądasz bajecznie Szkoda, że nie widać od przodu, bo chętnie bym zobaczyła

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
po takich relacjach twierdze ze BM w szczecinie byl bardzo slabo zorganizowany, bylo wiele niedociagniec, no i nie dla wszystkich starczylo gadzetow, tak samo jak nie wszystko przedstawili. a jesli chodzi o te kupony to wszedzie sie to chyba powtarza. ja uwazam ze powinny wrzucac tylko ciezarne, a nie tatusiowe i osoby towarzyszace bo to nie fair. bo w szczecinie np faceto wygral poduszke do karmienia

a z tym portfelem to masakra.
Nie no, organizacją to oni na pewno nie grzeszą Akurat tych rękawic do kąpieli też zabrakło. Przed wejściem była duża kolejka a tylko jeden pan się tym zajmował itd itd.

Ale "wykładowcy" bardzo pilnowali swojego czasu - pewnie mieli nauczkę po poprzednich spotkaniach.
Właściwie nie podobało mi się tylko wystąpienie Palmersa. Masakra jak można zmarnować taką fajną szansę. Kosmetyki były zachęcające (boski zapach ) a babka mówiła cicho i wyłącznie o tym jak te kosmetyki są super - bez żadnego uzasadnienia. A mogła też opowiedzieć o co kaman w tej kwestii rozstępów, bo na pewno wiele kobiet w ciąży się tym interesuje.

Co do tego braku organizacji to paskudni złodzieje też to wykorzystują. W jakimś mieście pewna osoba jakby nigdy nic wzięła sobie ze stołu z nagrodami 4 kartony i je sobie wyniosła

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
widze, ze co BM to tak samo kombinuja z tymi kuponami... u nas jedna para wygrala 2 nagrody jedna na faceta jedna na babe i pozniej jeszcze fotelik... a z tym portfeem to widzialam komunikat na fb, jakas dziewczyna pisala ze ktos go znalazl i podal facetowi ktory siedzial przed nimi nawet nie pytajac sie czy do niego nalezy... chamstwo i tyle!
U nas też facet dostał poduszkę do karmienia. A zaraz potem jego żona/partnerka również została wylosowana po kolejną poduszkę
Widać jak starannie mieszali te losy

Z tym oddaniem portfela komuś z przodu to też była jakaś dziwna głupota
Facet oddał portfel partnerce, ta ogołociła go w kiblu i wywaliła do śmieci (bo w damskim to było). Dziecko byłoby dumne z takich rodziców

Mam ochotę na lody

Edytowane przez your Angel
Czas edycji: 2013-04-16 o 16:44
your Angel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:41   #4941
kaska87
Zakorzenienie

Butterfly tutaj mam zdjęcie w 4D mojego Misia i tam w kroczku ma tylko takie coś, jak patrzyłam na YT i google to płeć na 2D robią
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Misiu.jpg (15,3 KB, 40 załadowań)

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2013-04-16 o 16:42
Stary 2013-04-16, 16:42   #4942
Madziuchna27
Zakorzenienie

Cytat:

Dziewczyny jak Wam się brzuszek powiększa to też Was bolą pachwiny ?
Mi niekoniecznie, ale wiem, że mogą boleć.

Madziuchna27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:42   #4943
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
A jak zapytałam o wkładki laktacyjne to są, za 15 euro 30 sztuk chyba.

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Biorąc pod uwagę, ze pieluchy tetrowe to tylko w ZARA HOME, ekskluzywnych sklepach z odzieżą dla dzieci cena 27 euro za dwie.
A nie planujecie wracać ?

To musisz tutaj jakiś punkt przekazu i wysyłki miec bo MASAKRA.

Wymianka.
Stary 2013-04-16, 16:43   #4944
katee86
Raczkowanie

Wownadrobiłam !

Witam wszystkie nowe mamusie i gratuluję poznanych płci. Ja tego zaszczytu dostąpię pewnie po 20 maja, bo 15 dopiero skierowanie na połówkowe mam dostać. Jak mnie mocno przypili to najwyżej pójdę prywatnie, choć mam mieszane uczucia co do badań jako "widzimisię".

W dodatku sama nie wiem jaką płeć bym chciała, niby syn mi chodzi po głowie, ale małe rozrabiary są takie słodkie
katee86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:45   #4945
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
A nie planujecie wracać ?

To musisz tutaj jakiś punkt przekazu i wysyłki miec bo MASAKRA.
Nie, ja mam tutaj mamę, TŻ pracuje tu prawie od 15 lat, dlatego jak teraz jedziemy to trochę weźmiemy, i później w lipcu.

Na szczęście ciuszki tanie.

yourAngel tutaj jest link, możesz zobaczyć z przodu i z tyłu.

http://www.jenjenhouse.com/es/Corte-...2012661-g12661

Stary 2013-04-16, 16:48   #4946
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
mam to samo dzisiaj
Stary 2013-04-16, 16:48   #4947
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Butterfly tutaj mam zdjęcie w 4D mojego Misia i tam w kroczku ma tylko takie coś, jak patrzyłam na YT i google to płeć na 2D robią
nie no na tej fotce to ja duza lechtaczke widze

Angel, a widzisz w szczecinie w ogole palmersa nie bylo, moja grupa na koniec miala maxi cosi, to tylko o fetelikach gadal koles, a o wozku nic a nic, w ogle go wywiezli za nim zaczal gadac mi tam najbardziej ratownik podpasowal
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:48   #4948
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, ja mam tutaj mamę, TŻ pracuje tu prawie od 15 lat, dlatego jak teraz jedziemy to trochę weźmiemy, i później w lipcu.

Na szczęście ciuszki tanie.

yourAngel tutaj jest link, możesz zobaczyć z przodu i z tyłu.

http://www.jenjenhouse.com/es/Corte-...2012661-g12661
Czyli przepadliście Ale fajnie- taras macie to wybaczone

Jak będziesz coś potrzebować to daj znać To się zgadamy potrzebująca kobito żebyś nie zbankrutowała

Wymianka.
Stary 2013-04-16, 16:51   #4949
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
nie no na tej fotce to ja duza lechtaczke widze
jaja se robisz? nie obrażaj mojego syna

ja się dopełnię jak Ladan i Larysa w czwartek bo nie dość, że mąż wraca po 2 tyodniach to jeszcze zobaczę dzidzie oby było wszystko oki

Edytowane przez kaska87
Czas edycji: 2013-04-16 o 16:52
Stary 2013-04-16, 16:53   #4950
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli przepadliście Ale fajnie- taras macie to wybaczone

Jak będziesz coś potrzebować to daj znać To się zgadamy potrzebująca kobito żebyś nie zbankrutowała
Powiem Ci tak, ja kocham ten kraj, tą kulturę, tą swobodę, życie tu ma plusy i minusy.

Plusy są też duże, za co nie płacimy wogóle to warzywa, owoce, wszelkiego rodzaju ich przetwory, mąka, płatki, makarony, chleb, oliwa... Drzewo na opał.

Dzięki za propozycję.

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Cytat:
jaja se robisz? nie obrażaj mojego syna

ja się dopełnię jak Ladan i Larysa w czwartek bo nie dość, że mąż wraca po 2 tyodniach to jeszcze zobaczę dzidzie oby było wszystko oki

będzie ok, u ciebie i u mnie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości