|
|
#4921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część VIII
Cytat:
Ale jak to? Kotkę w ciąży? No tak, normalnie Ale mam zabić kociaczki? Nie ty je zabijesz przecież Ale to okrutne Lepiej zrobić sterylkę aborcyjną, niż potem się martwić, że się nie znajdą domy dla kociąt Nie nie, na pewno się znajdą ![]() W końcu jakaś dziewczyna wzięła do siebie kotkę na czas ciąży i odchowania kociaków, kotka urodziłą dopiero chyba po 2 tyg, więc wcale nie była jeszcze w TAK zaawansowanej ciąży, urodziła dwa czarne i dwa czarne vany. No niby fajnie, ale nie jestem pewna, czy tak łatwo im znajdą domy... One myślały, że się urodzą trikolorki, bo się jakiś rudy kocur kręcił w okolicy, no ale się przeliczyły ![]() https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/...13843887_n.jpg Wczoraj w necie widziałam akcję z kotką Pandą, która mieszkała na dworcu w Wałczu i też jest w ciąży, jakaś fundacja ją złapała i chcą sterylizować aborcyjnie, a na fb cała masa obrońców życia- jak tak możecie, jesteście rzeźnikami, a nie fundacją... No ku**a mać Niech każdy z tych obrońców weźmie adoptuje cały miot kociąt, jeśli jest takim obrońcą życia!
|
|
|
|
|
#4922 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie cudne kluseczki
Esfira, masz rację, lepiej pomyśleć zawczasu. W temacie: kolega, który wziął od nas jedną kotkę jeszcze jej nie wysterylizował. Miszka na wsi i kotka jest wychodząca - rzekomo tylko na podwórko. Tylko czekam na nius o kociętach Milion razy mu kazałam ciachnąć kotkę i zarzekal się, ze to zrobi. A teraz powiedzial, ze w razie czego to sie kociaki rozda. Ciekawe co zrobi jak bedzie ich 6?
|
#4923 |
|
KOTerator
|
Kotka już ciachnięta, za dwie godziny ją odbieram
.
|
|
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
super
|
#4925 |
|
KOTerator
|
Ja jestem szybka
. Zawiozłam ją przed 10, szybko się uwinęli i udało się, że mogę ją dziś odebrać, bo wstępnie umawiałam się na odbiór jutro przed południem. Fajnie, całe towarzystwo okoliczne wyciachane .---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Esfira sytuacja z obrońcami komiczna. Ja szanuję czyjeś poglądy, ale też chciałabym, żeby moje poparcie dla sterylek aborcyjnych szanowano... Mój wybór, moje sumienie, komuś szkoda kociąt to niech je przygarnia, mi szkoda tych kotów, które już są, wolę dokarmiać te dorosłe, niż mieć kolejne nowe małe słodkie a tamte przegonić chyba, na dodatkowe 6 w porywach do 10 mnie nie stać, lepiej było ciachnąć. Dobrze, że się dała w końcu złapać. |
|
|
|
#4926 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
#4927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pewnie będzie tak, jak mówiszPrzynajmniej będziesz mogła powiedzieć- a nie mówiłam, ale co to za satysfakcja, jak będą małe kociaki, któe będzie trzeba rozdać byle komu. Ludzie czasem są jak dzieci, jedna operacja, tydzień kot dochodzi do siebie, kosztuje to niezbyt dużo w sumie, a się bedą opierać i zwlekać, jakby to było niewiadomo co ![]() dlatego lepiej podpisywac zobowiązania adopcyjne, jak coś jest na papierze, to ludzie się trochę bardziej słuchają |
|
|
|
|
#4928 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Rybiorka tu nie ma, ale jej szczególnie dziekuję za namówienie na barfa. Mam inna kotkę odkąd je mięso. 2. To kolega z pracy, wykształcony, na kierowniczym stanowisku. Nie spodziewałam się tego po nim... Suke ciachnął, kocura też i tylko ta kicia mu została. Kiedyś zarzekał się, że suki nie bedzie sterylizował. Śmiałam sie z niego, dokuczałam mu też trochę, podsyłałam artykuły. Po pierwszej cieczce natychmiast suka pojechała na sterylkę. Nie wiem jak wygląda sytuacja z kotką? Czy miala juz ruje?
|
|
#4929 |
|
Nie depcze krokusów
|
I nie przeszkadza mu, jak się drze po nocach?
|
|
#4930 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio mam taki sajgon w pracy, że nawet nie miałam kiedy zapytać
|
#4931 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie na wsi to samo ze sterylizacją, sąsiedzi mieli nawet rozrywkę ze zgadywaniem z kim suczka jest w ciąży. Na szczęście okazało się, że nie jest. Za to ciachnęłam im kocura, jest szczęśliwszy teraz
|
|
|
|
|
#4932 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiadomo, że wolałabym, żeby wszystkie kocięta miały zapewnione szczęśliwe życie i żeby nie trzeba było takich decyzji podejmować, ale na dziś jestem i za sterylką aborcyjną i za usypianiem ślepych miotów.Przykład jednego z wielu kociaków, zgłoszonych zeszłej wiosny, ta kotka i tak była w niezłym stanie, udało się uratować oba oczka, ale przez bardzo drastyczne leczenie - łącznie z rozrywaniem zasklepiających się powiek... O, znalazłam jej zdjęcie, jak podrosła
Edytowane przez ziazik Czas edycji: 2014-04-07 o 12:48 |
|
|
|
|
#4933 |
|
KOTerator
|
W klatce aż do ściągnięcia szwów, chyba, że dał rozpuszczalne i wypuszczam. Tak samo jak było z pozostałymi kotami.
|
|
|
|
#4934 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypuszczam, że takie sytuacje mają częsciej miejsce.
|
|
|
|
|
#4936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz jak jest na wsiach: do worka i do rzeki
|
|
#4937 |
|
Zadomowienie
|
Ja wychodzę z założenia, że jak się urodziło już to trzeba ratować jak się da. Ludzkich dzieci wczesniaków bez serca nie zabijamy tylko trzymamy w stanie wegetatywnym, to czemu koty mielibysmy?
Rozumiem, że kotów są setki, co roku w mieście, ale jeśli kot nie jest nawet chory, tylko mały to ma większe szanse na adopcje niż jego bardziej schorowany kolega. |
|
|
|
#4938 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Suzi dostała ostatnio w kark na wściekliznę... aż jestem w szoku... 17-tego jadę szczepić Olimpię... zapytam o to... ![]() Cytat:
Cudownie..
|
|
|
#4939 |
|
Zakorzenienie
|
Przyjechały nowe puszeczki
I mały woreczek suchej Applaws dla kociąt. Nie wiem czemy wydaje mi się, że karma dla kociąt będzie lepsza? Też tak macie?btw mam nową znajomą kociarrrę I też woli koty od dzieciątek Wyczuła mnie, bo sama przyszła z takim pytaniem. Czy ja juz wyglądam na starą pannę ze stadem kotów?
|
#4940 |
|
Nie depcze krokusów
|
A na kim ma ciążyć odpowiedzialność odchowania kociąt? Człowiek decyduje o ciąży, kot nie.
|
|
#4941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem za sterylizacją w ciąży. Więcej kotów nie jest nikomu potrzebne, już jest ich zbyt wiele.
|
|
#4942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do sterylki ab. - ja pamiętam swój szok, jak pierwszy raz o tym wyjściu usłyszałam. ale to był szok kogoś kto z kotami nigdy wcześniej nie miał do czynienia, kto się sytuacją zwierzaków tak naprawdę głębiej nie interesował. No, młoda i głupia byłam. Ale jak ktoś oponuje, pomimo wytłumaczenia mu jak sytuacja wygląda i wyłuszczenia, że to jest po prostu "mniejsze zło" - to też by mi witki opadły, to już jest mur beton po prostu
|
|
#4943 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kotów w mieście są co roku tysiące, w samym Wrocławiu populację wolnobytujących kotów szacuje się na ok. 50 000. Z tego te 200, czy 300 wysterylizowanych rocznie przez kilka fundacji to śmieszny promil... Właśnie dlatego, że tyle jest małych kociąt do adopcji, te, które znalezione są już jako odrośnięte i chore, tak długo czekają na swoje domy, a często nigdy ich nie mogą doczekać. Mamy teraz w stowarzyszeniu kotkę, która lada dzień się okoci i miot zostanie uśpiony. Nie dlatego, że te kotki by się nie wyadoptowały, ale właśnie dlatego, że mamy w domach tymczasowych jeszcze około 30 kotów z zeszłego roku, których nie udało się wyadoptować, a już wkrótce zaczniemy dostawać zgłoszenia o tegorocznych błąkających się, chorych kociakach na terenie całego miasta. |
|
|
|
|
#4944 |
|
Zakorzenienie
|
Strasznie to jest przykre
Uważam, że lepiej zapobiegać niechcianemu rozmnażaniu niz później usypiać maluchy Szkoda... wiem, że tak musi być, ale i tak mi smutno. Oglądałam w weekend adopcje po amerykańsku. 30 kotków wydanych nie wiadomo komu w centrum handlowym. Z zastrzeżeniem, że moga je oddac jak im nie będzie pasowało
|
#4945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I weź tutaj wysterylizuj wszystkie i zapewnij dom wszystkim
|
|
#4946 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli by się udało ją wysterylizować, to można by tego uniknąć
|
||
|
|
|
#4947 |
|
Naczelna Nastolatka
|
absolutnie jestem i za sterylką aborcyjną i za usypianiem ślepych miotów. Liczba bezdomnych zwierząt w Polsce jest duża, każdy osobnik zdolny do rozmnażania przyczynia się do wzrostu tej liczby w postępie geometrycznym. A pieniędzy na opiekę nie ma, schrony przepełnione, świadomość Polaków na temat opieki nad pupilami puka w dno od spodu. To może nie jest cudowne wyjście, ale trzeba patrzeć perspektywicznie.
|
#4948 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do mnie TZ dzis przy sniadaniu, ze Mlody dostal ostatnia szczepionke w kark, a przeciez zawsze w noge dawali i zamarlam Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#4949 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
W moim mieście sterylizacja bezdomnych kotów jest darmowa, mimo to, schronisko i miasto nic w tym kierunku nie robi. Co z tego, że ludzie poniżej jakiegoś dochodu mają darmową sterylizację zwierzaków jak nikt im o tym nie powie? To samo czipowanie. To wszystko u nas nie jest kwestia kasy tylko całkowitego braku chęci i małych możliwości grupki coś robiącej. Nie wiem co trzeba zeby coś się z tym zmieniło. Ale po prawie dwóch latach działania w organizacji starającej się coś zmienić witki mi opadają. |
||
|
|
|
#4950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() właśnie fajnie by było, gdyby kociaków bytła taka ilość, jaka zdąży znaleźć dom, zanim z małego słodkiego kociaka zrobi się dorosłym kotem, którego nikt nie chce... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

Niech każdy z tych obrońców weźmie adoptuje cały miot kociąt, jeśli jest takim obrońcą życia!

.
.

Przypuszczam, że takie sytuacje mają częsciej miejsce.
Suzi dostała ostatnio w kark na wściekliznę... aż jestem w szoku... 17-tego jadę szczepić Olimpię... zapytam o to...
I też woli koty od dzieciątek