|
|
#4921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wystarczająco Dobre Panie Domu - część II
Ale ja napisałam, ze takie paczkowe to piekę od święta. Raz, może max. 2 razy w roku. Po prostu nie lubię piec i jak muszę to idę na łatwiznę.
|
|
|
|
#4922 | ||
|
Komplikatorka
|
Cytat:
![]() Irenko trzymaj kciuki dzisiaj - jadę po aparat ![]() ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() Irenko trzymaj kciuki dzisiaj - jadę po aparat
|
|
#4923 |
|
Rozeznanie
|
Dagunia jaki aparat wybralas ?
Irenkaa moze zafarbowane jajko w cebuli troszke pomoze ? Barszcz mam. Przeterminowany luty 2015. Scarlet moze czyms podniebienie podraznilas. Mam tak czasami po ostrej skorce chleba lub bagietki. Napuchniety bolesny guzek, kilka dni dokucza. Nie martw sie. |
|
|
|
#4924 |
|
Komplikatorka
|
Amelia Irenka pomogła mi wybrać, bo ja ciemna jestem
|
#4925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie gdybym jadała takie ciasta to bym miała podobne do Ciebie podejście. Ale gdy muszę upiec ciasto bo wymaga tego ode mnie sytuacja to robię to... na odwal się i tyle. Całe szczęście, że stawianie ciasta na stole przestaje być obowiązkowym punktem przyjmowania gości (bo mam wrażenie, że kiedyś takim był a u niektórych nadal takim jest). |
|
|
|
|
#4926 |
|
Rozeznanie
|
Dagunia dla mnie tez fotografia i sprzet to czarna magia.
Piekny !!! Piekny ten Nikon !
|
|
|
|
#4927 |
|
Komplikatorka
|
A ja tam się cieszę jak przychodzą goście na kawę i mogę postawić ciasto które sama zrobiłam. A jak przychodzi Tżta przyjaciel z żoną i widzę jak on sam wsuwa pół blachy to aż morda mi się cieszy
Jak chwalą/podziwiają - lubie to i mam nadzieję, że ten zwyczaj nie zaniknie. Nie wyobrażam sobie postawić do kawy ciastek czy krakersów kupnych. Tak już mam A typową kurą domową nie jestem
|
#4928 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam trzymam wybrałyśmy ( uff na szczesci enie ja placilam ... o nie wczesniej chyba nie zauwazylam albo cena do mnie nie dotarla... czyli ja 4 lata temu za nizszy model zaplacilam wiecej cozz technologia idzie do przodu ceny w dol Cytat:
z zafarbowaniem nie problem . pewnie je sama bede musiala jesc moze jeszcze nie bedzie tak zle ( coz pierwsze swieta w sumie we FR ) pewnie by inaczej wyszly gdybysmy mieszkali sami ale jest jak jest skarlet miejmy nadzieje ze to przejdzie szybko dosc czesto mam cos takiego ale u mnie sie latwo podraznia jama ustna ( do tego jakas afta dojdzie i przekichane ) gulke tez czasem wyczuwam ale pojawia sie i znika na szczescie bardziej w okresach kiedy i gardlo nawala Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2015-03-30 o 13:52 |
||
|
|
|
#4929 |
|
Komplikatorka
|
Amelia w razie co Irenka dostanie kuksańca
Mi tylko zależało na fajnych fotkach bo w tym roku mamy mnóstwo okazji/imprez a porządnej lustrzanki brak...
|
#4930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Koniec nauki, pora spadać po dziecia.... Robicie jakieś wielkie przedświąteczne porządki? Jakoś nie mam powera na to....
|
|
#4931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat pizzę piec uwielbiam![]() Ciasteczek też nie stawiam, bo nie kupuję. Raczej stawiam owoce. Rzadko kto do mnie przychodzi "na kawę", częściej to jak już "na piwo", "na gry planszowe" itp. A jak juz muszę upiec ciasto, to kupuję mieszankę. Czasem owszem, mam natchnienie np. ma muffinki (te akurat robię sama), ale to muszę mieć natchnienie a nie presję "bo przyjdą goście". U mnie w rodzinie nigdy tradycja ciast nie była zakorzeniona, bo nikt nie przepada za słodyczami (ja jestem z tych, którym kostka czekolady wystarczy). Wręcz mnie denerwuje jak jestem u kogoś i ktoś próbuje wciskać to ciasto (bo tacy też są). Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2015-03-30 o 13:58 |
|
|
|
|
#4932 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nieciastowa jakaś specjalnie jestem, ale jak juz piekę to raczej nie z torebki.
|
#4933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie wczoraj wieczorem chwyciło na zrobienie porządków w szafie. Byliśmy po małych zakupach ubraniowych z TŻ. Kazałam mu wywalić wszystkie zniszczone T-shirty, no to zrobiłam to samo ze swoimi i przy okazji popakowałam większość zimowych ubrań w kartony a letnie powyjmowałam. |
|
|
|
|
#4934 |
|
Zakorzenienie
|
Dobry wieczór
![]() Widzę, że nastąpiło przedświąteczne poruszenie. ![]() U nas bez większych przygotowań. Raz, że dla nas to po prostu czas z rodziną (nie obchodzimy Świąt jako takich), dwa w niedzielę gościmy się u mojej mamy, a później u Teściów, więc niewiele nam trzeba, trzy mamy salon rozgrzebany w jasną cholerę, więc nawet nie mam wyrzutów sumienia, że nie sprzątam - kompletnie mija się to z celem. Pewnie same święta spędzimy po części na ogarnianiu bo zaraz po nich przyjeżdżają meble. ![]() Z ciast zrobię albo sernik (z mango), albo ciasto kokosowe z malinami - jeszcze dywaguję w tej kwestii.
Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2015-03-30 o 21:24 |
|
|
|
#4935 |
|
Zakorzenienie
|
Miss, z małym dzieckiem to mi niestety nie grozi....
|
#4936 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4937 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jadę na święta na gotowe. O ile pojadę. Bo marzy mi się chociaż 2 dni świętego spokoju.
Teraz miałam tak beznadziejne grafik, że 7 dni pod rząd pracowalam. Normalnie dzisiaj jak szłam to już miałam dość konkretnie. Wróciłam 3 prania zrobiłam. A jutro wolne i coś posprzątam sobie I z ksiązką posiedzę.
|
#4938 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
Kokosowe z malinami brzmi bosko !
|
|
#4939 |
|
Zakorzenienie
|
Dagunia mam D5300 (prawie rok) i robi fenomenalne zdjęcia
to model bardzo podobny do Twojego, różni się tylko kilkoma bajerami więc wybór dobry
|
|
|
|
#4940 |
|
Zakorzenienie
|
Ijaa ja też chętnie poznałabym przepisy
![]() Co do pieczenia to ja też robię to rzadko, ale jeśli już to z "prawdziwego" przepisu. Gdybym miała robić z paczki to już wolałabym kupić kawałek ciasta w cukierni- jeszcze mniej pracy Nie jestem mistrzem pieczenia, ale nie miałabym żadnej satysfakcji ze zmieszania zawartości torebki z jajkiem i mlekiem (czy co tam się dodaje) i podania tego gościom ![]() Ja w tym roku będę chyba piekła sernik z białą czekoladą i karmelem (pierwszy raz, ale koleżanka mówiła, że prosty w wykonaniu ) i chyba to na tyle z ciast, bo w pierwszy dzień świąt jesteśmy u teściów, więc nie ma sensu piec więcej. Może jeszcze muffinki jak co roku, np z budyniem.
|
#4941 |
|
Konto usunięte
|
ja właśnie sobie uświadomiłam, że będę musiała upiec jeszcze w drugie święto jakieś ciacho bo we wtorek mam 30te urodziny i wypadałoby zabrać coś do pracy bo najbliższe mi osoby z biura na bank wyskoczą z prezentami itd
chyba zrobię sernik na zimno ze spodem z nutelli i sucharków i musem malinowym
|
|
|
|
#4942 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry
![]() Ja bede miala malo kucharzenia za to duzo pieczenia ciast. We Francji tradycja jest jagniecy udziec. I to wszystko. Taka to francuska tradycja hi hi hi Tz tego nie chce. Wiec obiad, kolacja elegancka i prosta tak jak lubimy. Tylko ciast bedzie sporo. Kupne Panettone. Zrobie tiramisu i zastanawiam sie nad trzecim. W koncu dwa dni lasuchowania przed nami
|
|
|
|
#4943 |
|
Zakorzenienie
|
U was też taka badziewna pogoda? U mnie śnieg dzisiaj padał, masakra.
W ogole się ostatnio wyspać nie mogę, śnią mi się dziwne rzeczy, mam płytki sen i się w nocy budzę. Mam nadzieję, że do świąt się wypogodzi. |
|
|
|
#4944 |
|
Zakorzenienie
|
lejeeee deszczysko
dobrze, że nie muszę wychodzić lubię taką pogodę, ale i tak się cieszę, że siedzę w domu ![]() co do świat, to ja nic nie robię jadę najpierw z rodziną do rybnika, a potem w niedzielę po południu jadę z gliwic do wrocławia i do trzebnicy dalej podróżowania nadszedł czas
|
|
|
|
#4945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
TŻa też będę namawiać aby został po tekście jaki rzuciła jego matka. Jak można zapytać własnego syna "po co przyjeżdżasz na święta?". |
|
|
|
|
#4946 |
|
Zakorzenienie
|
Sernik o taki: http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-musem-z-mango A ciasto kokosowe chcę zrobić na wzór tych babeczek: http://www.mojewypieki.com/przepis/b...em-i-raffaello Mam zamiar zrobić normalnie w prostokątnej formie i jeśli uda mi się dostać ładne maliny to zrezygnować z dżemu. Postanowiłam zrobić oba cista - żeby było urozmaicenie, tylko w mniejszych foremkach.
|
|
#4947 |
|
Zakorzenienie
|
Ijaa dość skomplikowane te ciasta
![]() Kash a mogłabym prosić o przepis na ten sernik na zimno? wydaje mi się, że jadłam kiedyś coś takiego...O rany dziewczyny nie wiem co się ze mną dzieje, ale nie potrafię wstać z łóżka nie wiem czy to konsekwencja 3-dniowego panieńskiego na którym byłam w weekend (a wiele tam nie spałam ) czy też czegoś innego, ale chodzę jak zombie...
|
#4948 |
|
Rozeznanie
|
Dzien dobry
Dobra dusza tez tak mam, od kilku dni zombiak. A co z przepisem na kokosowe z malinami ?? Bardzo bardzo proooosze
|
|
|
|
#4949 |
|
Zakorzenienie
|
Miss wcale sie nie dziwie ze będziesz tz-a namawiać.
U nas .... Cóż chłopaki sa zdania ze swieta sa dla dzieci ( zeby sobie jajek czekolady w ogródku nazbierały Szkoda. Ja tu nawet nigdzie kartek świątecznych nie widzę. Jedyna rzecz która te swieta przypomina ( na francuski wzór) to te wielkie jaja z czekolady chyba w sklepach. Ija dziekuje za przepisy. Dobra dusza ja tak mam od weekendu. Na zmianę czasu zwalam. Niby dzien dłuższy ale u dłużej chodzę przymulona ze sie tak wyrażę i tego dnia zwyczajnie mi brakuje. |
|
|
|
#4950 |
|
Konto usunięte
|
Ijaa dzięki, zapowiada się pysznie
Duszka tutaj przepis: http://www.bistromama.pl/2013/01/tor...ankowy-na.html tylko zrobie z malinami ![]() 3 dniowy panieński To na bank przyczyna Twojego zmulenia |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:59.

Mi tylko zależało na fajnych fotkach bo w tym roku mamy mnóstwo okazji/imprez a porządnej lustrzanki brak...

1.09.2012
nie wiem czy to konsekwencja 3-dniowego panieńskiego na którym byłam w weekend (a wiele tam nie spałam