Świnki Morskie - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-15, 10:24   #4951
klada
Zakorzenienie

Dot.: Świnki Morskie

Śliczny! Podobny trochę do mojej
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

klada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-15, 13:39   #4952
panna_depresja
Przyczajenie

Hej, nie wiecie ktoś może czy dzisiaj jest jakiś zoolog czynny w Wawce (lub pod)?? Pilnie siana potrzebuję
panna_depresja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-15, 19:20   #4953
kika14
Zadomowienie

Ja mam swoją świnkę morską od trzech lat i to jest moje ulubione zwierzątko Pozdrawiam
Stary 2008-08-16, 19:58   #4954
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Heloł dziewczynki. Ja juz jestem w polsce. Paranoja z tymi samolotami.

W tygodniu przypomne wam moje swinki. Sa ogromne i przekochane.

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 12:48   #4955
Mirelkaaa
Zakorzenienie

no to czekamy
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 13:07   #4956
Mirelkaaa
Zakorzenienie

jutro Kukuś jedzie na kastracje, wet kazała mi go 4-5 godzin przgłodzić tylko niewiem czy on może pić?
Stary 2008-08-18, 14:05   #4957
motylek1007
Zakorzenienie

pic moze, co do glodzenia nie wiem

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 14:36   #4958
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
pic moze, co do glodzenia nie wiem
Trzymam kciuki za Kukiego. Mi wetka powiedziala ze jest OGROMNE ryzyko ze nie przezyja narkozy.

Kupilam dzisiaj karme Vitakraft, jest do dobra karma?
Klatke kupilam ale niestety tylko 100 bo 120 nie mialabym kompletnie gdzie polozyc. A i tak bede musiala troche biurko docisnac do lozka. W sklepie dzisiaj widzialam ze 100 jest bardzo duza wiec na 2 dziewczynki wystarczy

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 14:38   #4959
BlackLily
Przyczajenie

Moje doświadczenia ze świnką morską: Miałam świnkę, wabiła się Mika. Spędziła ze mną kilka radosnych lat Świnki śpią w nocy, buszują w dzień (ich dzienna drzemka nie wynosi w sumie więcej niż pół godziny). Nie wiem jak inne, ale moja lubiła dużo jeść Czasami złościłam się na nią jedynie za to, że piszczała sporo (piszczenie, kwiczenie czy jakby to jeszcze nazwać to typowy odgłos wydawany przez świnki morskie). Te prosiaczki są bardzo zadowolony, kiedy w swoim terrarium mają coś w rodzaju osobnego domku czy pokoiku - po prostu takie miejsce, gdzie może się schować, spać itd. Hmm... nie wiem co by jeszcze napisać, jeżeli ktoś miałby do mnie jakieś pytania, to można pisać nawet w prywatnych wiadomościach, a odpiszę. Pozdrawiam
BlackLily jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 14:46   #4960
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_no87 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za Kukiego. Mi wetka powiedziala ze jest OGROMNE ryzyko ze nie przezyja narkozy.
bez przesady, znam bardzo wiele swinek ktore przeszły ten zabieg bez komplikacji, tylko warunek, wet musi sie znac i miec doswiadczenie w kastracji swinek (a nie kastrowaniu ogolnie)
wiadomo ze jakies ryzyko jest zawsze ale doswiadczony wet to niemal gwarancja udanego zabiegu

Cytat:
tak dobra moge Ci poszukac recenzje poszczegolnych karm jesli chcesz

Cytat:
Napisane przez BlackLily Pokaż wiadomość
Świnki śpią w nocy, buszują w dzień (ich dzienna drzemka nie wynosi w sumie więcej niż pół godziny).
ja to bym stwierdzila ze one zyja w nocy i dzien moje sie dostosowaly do mojego rytmu dnia

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-18, 16:01   #4961
klada
Zakorzenienie

motylek poszukasz dla mnie tych recenzji?
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Stary 2008-08-18, 18:18   #4962
motylek1007
Zakorzenienie

tutaj jest bardzo fajna analiza poszczególnych pokarmow

http://www.swinkimorskie.eu/forum/vi....php?f=10&t=31

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-18, 20:10   #4963
klada
Zakorzenienie

dziekuję
Hiszpański A1

Włosomaniaczka

Stary 2008-08-18, 21:21   #4964
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

Klatke kupilam ale niestety tylko 100 bo 120 nie mialabym kompletnie gdzie polozyc. A i tak bede musiala troche biurko docisnac do lozka. W sklepie dzisiaj widzialam ze 100 jest bardzo duza wiec na 2 dziewczynki wystarczy
nie strasz

Cytat:
bez przesady, znam bardzo wiele swinek ktore przeszły ten zabieg bez komplikacji, tylko warunek, wet musi sie znac i miec doswiadczenie w kastracji swinek (a nie kastrowaniu ogolnie)
wiadomo ze jakies ryzyko jest zawsze ale doswiadczony wet to niemal gwarancja udanego zabiegu

tak dobra moge Ci poszukac recenzje poszczegolnych karm jesli chcesz

ja to bym stwierdzila ze one zyja w nocy i dzien moje sie dostosowaly do mojego rytmu dnia
ja jade do tego weta do katowic, specjalisty od małych zwierząt, a kobieta naprawde budzi zaufanie, wiec mama nadzieje, ze wszystko będzie ok
on potem będzie osłabiony, to mam go brac do siebie czy dac mu spokój?
Stary 2008-08-19, 08:35   #4965
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
on potem będzie osłabiony, to mam go brac do siebie czy dac mu spokój?
masz na mysli czy brac do z klatki na kolana? on moze byc "przymulony" pierwszy dzien wiec dalabym mu odpoczac.
Pamietaj zeby nie trzymac go na trocinach tylko na reczniu, macie itp zeby rana sie nie zakazila.
jesc i pic moze po zabiegu.
najwazniejsze kupki, patrz czy robi i oczywiscie nie wsadzaj go od razu do samic, iles tam tygodni musi uplynac (nie pamietam juz ile)

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-19, 10:22   #4966
jenifer198
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam kolejne pytania. Dajemy naszej Dyzi świeże sianko, suszone zioła(ile ziół dziennie dawać??) , świeża wodę,granulat Cavia Nature,firmy Versele Laga, marchew, jabłko, ogórka trochę( nie codziennie) i pomidora tak samo jak ogórka. Co jeszcze do tego dodać?? Dyzia normalnie robi takie bobki, nie ma żadnych biegunek. Dostaje też codziennie już wit. C ze strzykawki, tyle że nie zawsze ja chce pić.
W związku z tym mam pytanie czy można jej kupić jakiś pokarm z Wit. C bo ona czasem tej ze strzykawki nie chce przyjąć
Kolejne dotyczy jej zabaw, czy to normalne, że ona wybiega z domku, obiegnie klatkę, z powrotem do domku i tak w kółko kilka razy to jej taka zabawa?? My póki co ją wciągami z klatki sami jak mamy jej zmienić granulat i poczyścić klatkę. To wtedy też sobie chodzi. A tak to na razie siedzi w klatce.
I jeszcze jeden problem to to, że ona się często drapie, czy to pchły?? A jeśli nie jak sprawdzić co to może być??
I jeszcze czy świnka może jeść skórki np. od jabłka, ogórka czy pomidora, bo póki co ja jej obieram i z ogórka i z pomidora pestek nie daję
jenifer198 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-19, 10:43   #4967
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jenifer198 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam kolejne pytania. Dajemy naszej Dyzi świeże sianko, suszone zioła, świeża wodę,granulat Cavia Nature,firmy Versele Laga, marchew, jabłko, ogórka trochę( nie codziennie) i pomidora tak samo jak ogórka. Co jeszcze do tego dodać??
co za smakołyki
mozesz jeszcze dawac zielenine trawe (ale tylko taka z czystych terenów, badz sama wysiac, ja tak robie) pietruszke (nac i korzen). koperek, cykorie, seler, papryke

Cytat:
Dyzia normalnie robi takie bobki, nie ma żadnych biegunek. Dostaje też codziennie już wit. C ze strzykawki, tyle że nie zawsze ja chce pić.
W związku z tym mam pytanie czy można jej kupić jakiś pokarm z Wit. C bo ona czasem tej ze strzykawki nie chce przyjąć
mozesz wit C w strzykawce zastąpic jakims bdb granulantem ktory ma jej naparwde duzo, cavia natur o ile sie nie myle ma 800mg natomiast jesli chcesz calkowicie zrezygnowac z wit C to mozesz podawac ten granulant co Xenia TIMA, chociaz w PL jest on ciezko dostępny i wlasciwie mozna kupic go tylko przez net w sklepie zooplus.
Jednak taka sama zawartosc wit C co Tima (jest to 3000mg) ma granulan cavia dou juz znacznie latwiej dostepny. Moje swinki go jedza z ochota ale wiadomo ze to zalezy od gustu kosztuje okolo 10zł za kg (ja mam za 7zł).
pamietaj tylko ze wit C jest wrazliwa na swiatlo i szybko sie utlenia dlatego powinno sie trzymac granulant w zacienionym miejscu i szczelnie zamkniety

Cytat:
kolejne dotyczy jej zabaw, czy to normalne, że ona wybiega z domku, obiegnie klatkę, z powrotem do domku i tak w kółko kilka razy to jej taka zabawa??
tak to rodzaj zabawy, pokazuje ze jest wyluzowana, moi w pokoju czesto biegaja wokol stolu i wyglada jakby bawili sie w gonito

Cytat:
I jeszcze jeden problem to to, że ona się często drapie, czy to pchły?? A jeśli nie jak sprawdzić co to może być??
pchy raczej rzadko swinki maja, o ile sie nie myle jesli troszke zmoczymy jej siersc to odchody pchel zabarwiaja sie na czerwono i wiadomo wtedy ze są to pchly.
Moga byc tez wszoly, male robaki, stosunkowo czesto spotykane ale i latwe do wyleczenia. Widac je golym okiem.
Przejrzyj jej siersc i zobacz czy nie ma lupiezu, strupow itp
Nie mozna tez popadac w paranoje bo moje czasami tez sie drapia za dnia i to tylko drapanie bez podteksow

wrzuce pare nowych fotek chlopakow

http://images23.fotosik.pl/265/9bd610135bcdd6ae.jpg
http://images33.fotosik.pl/355/e36ec563eae9fb3a.jpg
http://images30.fotosik.pl/266/7c1ae507d96f3d27.jpg
http://images23.fotosik.pl/265/ade5ec07d5dde54e.jpg

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-19, 11:55   #4968
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
masz na mysli czy brac do z klatki na kolana? on moze byc "przymulony" pierwszy dzien wiec dalabym mu odpoczac.
Pamietaj zeby nie trzymac go na trocinach tylko na reczniu, macie itp zeby rana sie nie zakazila.
jesc i pic moze po zabiegu.
najwazniejsze kupki, patrz czy robi i oczywiscie nie wsadzaj go od razu do samic, iles tam tygodni musi uplynac (nie pamietam juz ile)
niewiedziałam ze nie mozna na trocinach, maty mu raczej nie dam bo nie mam takiego wymiaru, więc chyba podłoze mu ręczniczek.
wet mi chyba powie po jakim czasie dac go do samic

a i sliczne fotki, jak juz kukus zawita do samiczek to zrobie im sesje
Stary 2008-08-19, 11:59   #4969
jenifer198
Wtajemniczenie

śliczne te świnki Twoje motylku jeszcze pytanie edytowałam post to pewnie nie widziałaś, ile mam dawać dziennie ziół dla Dyzi i czy obierać ze skórki warzywa i owoce?? I czy można jej dawać cukinie?? Bo mam dostęp do takiej z własnej hodowli, nie ze sklepu
Stary 2008-08-19, 12:16   #4970
Lavi92
Zakorzenienie

Nie obieraj, bo w skórce są witaminy.
Stary 2008-08-19, 12:40   #4971
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
I jeszcze czy świnka może jeść skórki np. od jabłka, ogórka czy pomidora, bo póki co ja jej obieram i z ogórka i z pomidora pestek nie daję
pod skórka jest najwiecej witamin ale i chemii, wiec latem kiedy to jest najwiecej warzyw jak najbardziej mozesz dawac ze skórka wszystko, tylko nalezy przedtem umyc i osuszyc wszystko

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
wet mi chyba powie po jakim czasie dac go do samic
jakbys dala za wczesnie to jeszcze moze cos zbroic, mimo ze mu jajka wycieli

Cytat:
ile mam dawać dziennie ziół dla Dyzi i czy obierać ze skórki warzywa i owoce?? I czy można jej dawać cukinie?? Bo mam dostęp do takiej z własnej hodowli, nie ze sklepu
cukinie mozesz dawac, ze skóre oczywiscie tez

ja sypie ziol na oko w mieseczke na noc i sobie jedza a na opakowaniu zazwyczaj pisze jak sie dawkuje.
Jakie ziola konkretnie Ci chodzi? to moze podpowiem

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-19, 12:49   #4972
jenifer198
Wtajemniczenie

Cytat:
pod skórka jest najwiecej witamin ale i chemii, wiec latem kiedy to jest najwiecej warzyw jak najbardziej mozesz dawac ze skórka wszystko, tylko nalezy przedtem umyc i osuszyc wszystko

ja sypie ziol na oko w mieseczke na noc i sobie jedza a na opakowaniu zazwyczaj pisze jak sie dawkuje.
Potem ci napisze co to za zioła, jak w domu po pracy zobaczę. Bo ona są takie w torebce, na opakowaniu jest skład. Na pewno jest tam lucerna, dziurawiec a resztę napiszę potem. też jej sypie na oko, myślę że mi tego wychodzi taka czubata łyżka, może trochę więcej
Ok czyli skórkę od dziś zostawiam cukinie wezmę od mamy, bo to ona ją hoduje i nawet duże ilości mam za free, sobie z niej leczo zrobię i dla świnki się dostanie
A powiedz mi jeszcze motylku w jakiej ilości dawać Dyzi warzywa i właśnie owoce?? Np ile marchwi na dzień ile ogórka i innych. Jakie to mniej więcej powinny być proporcje?? I jeśli dam już marchew i ogórka, to reszty już nie??Codziennie dawać co innego?? Bo np. marchew dajemy praktycznie codziennie.
Stary 2008-08-19, 13:00   #4973
motylek1007
Zakorzenienie

mysle ze tak jak sypiesz ziola to dobrze

co do owocow i warzyw to mozna mieszac po kilka i robic im taka salatke, tylko nie wolno mieszac pomidora i ogorka (nawet u ludzi) a reszte to ok ja np robie tak ze daje kilka galązek koperku, pol ogórka, kawałek selera (tylko ja mam 2 swinki) takze spokojnie mozesz pociac cos na mniejsze kawałki(ale bez przesady zeby gryzla) i dac.
Sama po pewnym czasie wyczujesz ile moze zjesc Twoja swinka
Moje we 2 opróznia od razu cala tace z trawa, taka jaka jest dołaczaja do wysiania i cwierc pomidora (z pestakami) dla kazdego.
Kazdego dnia jednak wieczorem moje chlopaki musza dostac warzywa

Marchew ma duzo cukru dlatego nalezy ja podawac około 2 razy w tygodniu.
Mozesz dac surowego buraczka i liscie od niego tylko sie nie przeaz potem jak siusie i bobki beda zabarwione na czerwono

Moje akurat cukini nie lubia mam nadzieje ze u Ciebie bedzie inaczej ja za to lubie cukinie zapiekana z miesem i pieczarkami ochhh

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-19, 13:38   #4974
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:

jakbys dala za wczesnie to jeszcze moze cos zbroic, mimo ze mu jajka wycieli

to na wszelki wypadek poszukam jeszcze na tym forum co jestem zarejestrowana(niewiem jak się nazywa) tam chyba było o tym pisane??

ile Kuki ma byc na tym ręczniku?
Stary 2008-08-19, 13:57   #4975
motylek1007
Zakorzenienie

tam, na tym forum na pewno wszystko bedzie napisane dokladnie

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-19, 14:44   #4976
jenifer198
Wtajemniczenie

Już mam cukinię, marchew z natka, pietruszkę z natką i buraka z liśćmi to Dyzia będzie miała wyżerkę kupiłam też tą matę łazienkową co i ty masz motylku.Tylko powiedz mi mogę pod nią trociny sypać??, bo dostałam za darmo całe opakowanie i szkoda mi zmarnować, to bym wykorzystała u Dyzi zamiast granulek.
Stary 2008-08-19, 14:50   #4977
motylek1007
Zakorzenienie

oczywiscie ze mozesz sypac trociny pod mate wiadomo ze chlona gorzej niz granulant, ale po co marnowac
spokojnie mozesz sypac

[*] 11.09.2012
Stary 2008-08-19, 15:16   #4978
jenifer198
Wtajemniczenie

Cytat:
oczywiscie ze mozesz sypac trociny pod mate wiadomo ze chlona gorzej niz granulant, ale po co marnowac
spokojnie mozesz sypac
no to super bo mi tych trocin spokojnie na kilka, może kilkanaście razy wystarczy
Stary 2008-08-19, 15:39   #4979
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Kukus jest już u weta mam po niego jechac ok 18-19
Stary 2008-08-19, 16:05   #4980
Lavi92
Zakorzenienie

Zauważyłam że Groszkowi tak jakby wyrasta coś z pod pazurka.
Tu jest zdjęcie
http://wbv.pl/gallery.php?entry=imag...3gtttyoukg.jpg

I jeszcze jedna 'śmierdząca' sprawa.. bo jej również śmierdzi z tyłeczka.. czym to moze być spowodowane?

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości