Wirtualna przyjaźń 4 - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2024-12-14, 10:10   #4951
annorl1
Zakorzenienie

Dot.: Wirtualna przyjaźń 4

Cyferko, chcielibyśmy żywą, jak to było od lat. Ale neistety, nasz domek nie pozwala na żywą. Bo zwyczajnie nie ma miejsca. Od kilku lat robiliśmy tak, że kupowaliśmy mimo wszystko żywą w doniczce, bo nie kupujemy ciętej. I na werandzie była. Ale chyba szkoda nam kasy, żeby była na werandzie i jej nie czuć było w domu. Dzieci na górze mają sztuczną, ale dość dużą.
Na dole na choinkę miejsca już w ogóle nie ma. Bo wcześniej była w kuchni, ale kupiliśmy drugą lodówkę i nie ma gdzie postawić choinki. Była w przedpokoiki też, ale tam teraz szafki stoją z dziecięcymi bajkami, książkami, grami i róznymi takimi.
annorl1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2024-12-14, 10:14   #4952
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cyferko Jakieś znaczki się pojawiły, dlaczego? Znów jest jakaś cenzura?
Powiem Wam, że jetem bardzo zadowolona z tego postoju. Czuję wypoczęta. A kołatające serce we wtorek mnie mocno przeraziło. Jak to dobrze, że jesteśmy takim dobrym duetem z moim organizmem. Bardzo dobrze się czujemy. Przynajmniej tak mi się wydaje.

---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ----------

Annorl I nie będzie choinki u Was? U mnie byłoby podobnie, mimo wielkiej chałupy, gdyby straży nie pełniła deska od prasowania, która dzielnie pilnuje miejsca dla choinki . Tak to, tak samo. Każde miejsce choinki w ciągu roku zostawało zajęte przez coś tam.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-12-14 o 10:15
Emmi123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2024-12-14, 10:17   #4953
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Aniu,
nie zmuszać, to bardzo mądre podejście.
=====
Emmi,
o tak, niech różowemu grudnikowi będzie u Ciebie jak najlepiej.
=====
Cyferciu,
dzisiaj nic nie muszę gotować. Mam jeszcze czerwony barszczyk, fasolę Jaś i krupnik. A jutro ugotuję barszcz biały na surowej kiełbasce i podam go z jajkami na twardo.
=====
Aaa... muszę się Wam pochwalić... schudłam prawie 5 kg... ogromnie się cieszę... widać, że zmiana dawek hormonu tarczycowego bardzo mi pomaga...
W połowie stycznia będę miała robione kontrolne badanie TSH, Ft3, Ft4. Mam nadzieję, że i te wyniki poprawiają się.
Adazina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2024-12-14, 10:18   #4954
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cyferko Nie wiem czy się wypalam. Odpuszczam, rezygnuję, zastępuję czymś innym? Zawsze mogę do tego powrócić ale jakoś mi się nie chce. A na pewno w kwestii kulinarnej, gdzie, jak wiecie mam na nią alergię . Ale po długiej przerwie mam ochotę na robienie kruchych ciasteczek. Ciekawe czy wyjdzie ten pomysł.
Stary 2024-12-14, 10:19   #4955
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Cyferko,
"Sto lat w samotności" zostawiłam sobie na dzisiejszy wieczór.
Stary 2024-12-14, 10:20   #4956
Cyferkaa
Zakorzenienie

Emmi chyba brzydkie słowo powiedziałam dlatego wykropkowało
Dobrze, że odetchnęłaś ale i tak czuję jakiś smuteczek u Ciebie.
-----------
Ania to zrozumiałe, jak nie mam miejsca, to nie ma.
Dziewczynki i tak pewnie wiele ozdóbek narobiły.
Przyglądałam się choinkom w marketach. Żywe w donicach, bo też tylko takie kupuję, są bardzo drogie. Nie mam za bardzo gdzie potem ją posadzić, a oddać do schroniska, to już wolę karmę kupić za tą cenę.
Mam jakąś sztuczną, albo zrobię jak w zeszłym roku, natnę kilka gałęzi i zrobię bukiet w donicy
Cyferkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2024-12-14, 10:24   #4957
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Adi Gratuluję schudnięcia , super

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cyferko Aaaa... takie słówko . Nastrojowo to mnie przybija zima, chociaż nadal mamy jesień, ale dla mnie to już zima, tak jak luty jest przedwiośniem czyli wiosną . Ale w tym roku bardzo dużo zmieniło się we mnie za sprawą akcji z Juniorem i... jest mocno inaczej. Moja rodzina jest rodziną starszych osób, to też ma znaczenie. Zbyt mało przybywa nowych . Z licznej grupy młodych czy starych kawalerów, to mój syn teraz dopiero coś planuje. Reszta to single. Może przetrze zarośnięte ścieżki w naszej rodzinie

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-12-14 o 10:26

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2024-12-14, 10:35   #4958
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

U mnie w tym roku będzie fondue na Wigilię z myślą o Juniorze, który uwielbia. Do tej pory starałam się aby dla każdego było coś dobrego z tradycji. Chociaż u nas na Wigilię są jaja faszerowane z grzybami, takie jak na Wielkanoc. Dla Juniora oczywiście. Nie ma Starszego, to mniej do przygotowywania. Jesteśmy sami z Juniorem to patrzę na Niego tak bardziej. Obecnie to trudno oderwać od kompa pokolenie Z, więc to fondue powinno nas zjednoczyć przy stole MM już kupił jakąś rybę i będzie ją robił. Ja oczywiście zrobię jakiegoś śledzia z ziemniaczkami dla siebie. Zdecydowanie w tym roku Święta są totalnie inne
Stary 2024-12-14, 10:37   #4959
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Emmi,
leki same w sobie nie powodują tego, że krążek wskoczy na swoje miejsce. To raczej zadanie dla pasa ortopedycznego. Tolperis działa tak jak niesławny Pawulon, czyli rozluźnia zbyt napięte mięśnie, szczególnie te które podtrzymują kręgosłup. Natomiast Aglan ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do tego zestawu trzeba ZAWSZE brać jakiś lek osłaniający żołądek, mnie doktorzy Prazol przepisują.
No i od niedawna mam matę i poduszkę do akupresury. Stosuję je w/g wskazań, czyli od 5 do 20 minut dziennie. Naprawdę czuję, że pomagają. Po zabiegu wstaję taka bardziej rześka i mniej obolała.

Dwunasta się zbliża, idę grzać barszczyk i fasolę......

Stary 2024-12-14, 10:55   #4960
Cyferkaa
Zakorzenienie

Doczytuję teksty, każda z Was coś dopisała
------------
Adusia 5 kg. to sporo, to dużo!
Cieszę się razem z Tobą
-----------
Biegałam do paczkomatu, a tam kolejka
Zima, u mnie zdecydowanie!
Wczoraj kolega szedł na morsowanie podziwiam i nie rozumiem.
-*-----
Niepokoi mnie mój Emek, sam do siebie gada, a może do radia?
-------------
Adusia smacznego!

Ostatnio natknęłam się gdzieś na stwierdzenie, że mówienie smacznego jest w złym tonie i nie powinno się tego robić
sugeruje, że to, co właśnie będziemy jedli wcale nie musi być najlepszej jakości zamiast "smacznego" lepiej jest powiedzieć "Bon apetit", czyli - życzę ci dobrego apetytu

Edytowane przez Cyferkaa
Czas edycji: 2024-12-14 o 11:00
Stary 2024-12-14, 11:03   #4961
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Emmi,
dziękuję. Naprawdę ogromnie mnie to schudnięcie raduje.

Fondue na Wigilię, świetny pomysł! A skoro Junior tak lubi, to tym bardziej pomysł wspaniały!

Cyfereńko,
dziękuję. Tak, 5kg na minusie, to bardzo dużo. No i jest potwierdzenie, że moja nadwaga to nie kwestia przejadania się. Zmiana dawki hormonu tarczycowego i efekty już są.
Ach, jaka jestem szczęśliwa...!!

Edytowane przez Adazina
Czas edycji: 2024-12-14 o 11:05

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-12-14, 11:17   #4962
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Cyferuś,
też o tym wiem. Tak, nie powinno się mówić smacznego, bo to sugeruje, że potrawy naszykowane przez gospodynię nie są do końca smaczne. Jednak u zięcia w domu tak się mówiło i Mania oraz córka nauczyły się od niego i życzą...
Z natury jestem bardzo delikatna i nie walczę z tym zwyczajem, bo nie chcę ich urazić.

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Wykropkowywanie "podejrzanych" wyrazów.
Pamiętam jak na Kafeterii zawsze wykropowywało mi słowo sukienka.
Okazało się, że ichni automat uważał iż ja kogoś od suki przezywam. Dziwaczne to.
Stary 2024-12-14, 11:26   #4963
annorl1
Zakorzenienie

A ja tam mówię smacznego. Czytałam lata temu, że to nie jest na miejscu. Ale...mam na to wywalone. Od lat sie mówiło smacznego
Adusia, gratuluje! To mega dużo
Emmi, choinka będzie. U dzieci duża tylko, że sztuczna. Bo tam |żywej to nikt nie będzie targał. Chyba, ze kupimy żywą, ale ciętą do dzieci pokoju na górę.
Na dole to stroik robimy, taki na ścianę. A ozdoby to mam kuchenne okno od nich. To jedyne okno, gdzie moge zagospodarowac parapet, bo inne parapety są kocie
Robię na obiad łazanki z kwaśną kapustą. Dzieciakom się zachciao, jak układałyśmy listę potraw na wigilię. I tak bez podpowiedzi, czy i co pamiętają, to moje dzieci chcą na wigilię zjeść czosnek z solą i chlebem, żurek z jajkiem barszcz czerwony jedna z ziemniakami, druga z uszkami, pierogi ruskie i z makiem, ryba w panierce. Od siebie dodała bym moje ulubione pierogi z suszonymi śliwkami i może z kapustą kiszoną, ale może nie. Fasola Jaś z cebulą na pewno, śledzie pod różna postacią i kompot z suszek. Może kutię? Kupiłam już pszenicę w razie jak by mi sie zachciało robić.
Z ciast to moja starsza strudel z makiem chce, pierniczki oczywiście chcą dziewczyny i ciasto z orzechami w miodzie. Chyba orzechowiec. Zrobię po trochu wszystkiego i każdy niech zjada co tam chce.
U nas w domu, tak jak i u teściowej podawało sioę zawsze wszystko po kolei. I przez to jedna osoba nigdy nie siadała, tylko latała koło wszystkich. U mnie tak nie ma. Wszystkie potrawy stawiam na stole. Każdy ma swój talerz obiadowy i na zupę. I nakłada sobie sam co chce. A ja od stołu nie wstaję. Dopiero po kolacji sprzątamy brudne talerze. I nawet jak coś jest już zimne, to mam na to wywalone, bo uważam, że ja też mam prawo świętować przy stole, a nie lata przy domownikach. Ten jeden dzień w roku tym bardziej.
Stary 2024-12-14, 11:51   #4964
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Cyferko,
i ja Morsów nie rozumiałam. Do czasu. Parę lat temu jeździłam z koleżanką do Uniejowa na ich Termy. Kiedyś byłyśmy tam z moim synem. No i on zapytał czy chodzimy też do basenu lodowego. Obie zgodnie zaprzeczyłyśmy. Synek zaczął nas bardzo namawiać. Robił to skutecznie, bo w końcu wyraziłyśmy na to szaleństwo zgodę.
Najpierw siedzieliśmy sobie we troje w saunie, a później podreptaliśmy do tego basenu lodowego. Syn miał tam spore doświadczenie i cały czas nas asekurował. Bałam się okropnie tego pierwszego całkowitego zanurzenia. Ale powiem Wam, że zupełnie niepotrzebnie. Lodowe uczucie na rozgrzanym ciele genialne, naprawdę warte każdych pieniędzy. Lekkość, błogość i dosłownie euforia. Później chodziliśmy jeszcze do innych saun i za każdym razem chwila w lodowym basenie.
Obie z koleżanką chyba nigdy nie zapomnimy tych wspaniałych doświadczeń.
A mój syn to oczywiście Mors.

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ----------

Aniu,
dziękuję.

---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Aniu,
u mnie w domu rodzinnym było dokładnie tak jak u Ciebie i u Twojej teściowej. Wszystkie potrawy stawiane po kolei, jedna po drugiej. Całą naszą dużą rodzinę obsługiwała mama. Och, biedna ta nasza mama, umęczona do wiwatu. My coś tam jej wprawdzie pomagałyśmy, ale i tak to głównie na jej barkach było.
U mnie tak nie ma. Wszystkie potrawy stawiamy na stół jednocześnie. Zupa grzybowa w wazie, reszta potraw na półmiskach i salaterkach. Świętujemy, celebrujemy, zajadamy razem sobie siedząc. Nikt nie kursuje milion razy pomiędzy kuchnią a stołem. Tak jest lepiej, tak jest zdrowiej, tak jest normalniej.
Stary 2024-12-14, 12:00   #4965
annorl1
Zakorzenienie

No, ja wprawdzie mam stół kuchenny duży jeden i tylko w kuchni. Więc mało było by kursowania, ale nie ważne ile. Nie mam zamiasru biegać i wstawać . Każdy siedzi, a ja miała bym wstawać od stołu? Nie, nie dla mnie.
O właśnie, chyba czas najwyższy żebym kupiła sobie wazę na zupę Już lecę na allegro, między gotowaniem makaronu na łązanki, a mieszaniem kapusty kiszonej i zaraz coś upatrzę i od razu zamówię. Jakaś mało pojemna. Pewnie taka na 1l nam dość będzie. Bo u mnie zupy to tak poza mną i średnią córką, to innych w podniebnienie kole Trza by im dupska przegłdzić, ale to mało da niestety. Trzeba zaakceptować i tyle.
Stary 2024-12-14, 12:02   #4966
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Jeszcze nie przeczytałam wszystkiego ale boję się, że zapomnę. Nasze smacznego właśnie dotyczy dobrego apetytu, zjedzenia ze smakiem a nie żeby było po prostu smaczne. Dlaczego kolejne pokolenia zamiast dokształcić się to przeinaczają bo rozumieją jakoś po swojemu albo dosadnie. Albo jak ktoś kichnie to nie mówi się ,,na zdrowie" . Niedługo do wszystkiego będą się czepiać i wymyślać.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-12-14 o 12:09
Stary 2024-12-14, 12:19   #4967
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

U mnie w rodzinie to nie wiem czy tak samo czy inaczej, ale zimne przystawki podawane są od razu, zaczyna się od zupy. Zjadam ją ze wszystkimi. My się nie śpieszymy. To że jest Wigilia i potraw mnóstwo, potrafiło być tradycyjnie 12 nie oznaczało, że nasze żołądki tego akurat dnia będą trawić inaczej . Po jakimś czasie wjeżdżały ciepłe dania jak racuchy, czy ryby. I znów wszyscy zasiadaliśmy do stołu. Nie wiem czy to się zalicza do biegania ale nie odczuwało się tego, aby kogoś nie było przy stole. Po daniach ciepłych sięgało się po zimne, jak galarety i inne. U nas się dużo rozmawia przy stole. Więcej niż śpiewa kolęd.
Stary 2024-12-14, 12:28   #4968
Cyferkaa
Zakorzenienie

Co racja, to racja,,,,
U mnie zawsze było smacznego i tak zostanie.
Na zdrowie, jak ktoś kichnie też się czepiają.
Ech.
Natomiast pierwszy raz słyszę o dostawianiu kolejnych potraw na stół.
Zawsze wszystko stoi, chyba, że herbatę gorącą w międzyczasie.
Jak ktoś chce, to sobie idzie i robi.
------------------------
Budyń pozdrawia ciocie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg WhatsApp Image 2024-12-14 at 13.27.35.jpg (99,0 KB, 5 załadowań)

Edytowane przez Cyferkaa
Czas edycji: 2024-12-14 o 12:29
Stary 2024-12-14, 12:33   #4969
Cyferkaa
Zakorzenienie

Dobrego dnia.

ja już po pracy, idę coś robić dopóki widno.
Pa

Edytowane przez Cyferkaa
Czas edycji: 2024-12-14 o 12:34

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2024-12-14, 12:46   #4970
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Cześć przystojniaku

Z tym ,,smacznego" to ważne jest, kiedy się je mówi. Mówi się na początku, kiedy siada się do wspólnego posiłku. Można też rzucić smacznego, kiedy ktoś już je, ale to może być problematyczne, aby przełknąć, przerwać jedzenie i odpowiedzieć ,,dziękuję". Na pewno nie ma z tym problemu osoba jedząca powoli tak jak powinno się jeść. Kto je łapczywie, szybko i naprędce to się jeszcze zakrztusi, poplami albo i opluje osobę życzącą dobrego apetytu. W pewnych grupach społecznych owo słowo nawet miało swoje żelazne zasady dobrego wychowania i nie każdy, wszędzie mógł to słowo wypowiedzieć. W każdym razie x lat pokoleń temu weszło do normalnych domów i jest tym czym jest i co znamy. Dlatego, nie warto dać się omamić dziwnymi trendami.

---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

Cyferko Bo my lubimy ciepłe a nawet gorące. A poza tym to czysta ekonomia miejsca na stole. Coś jest, potem daje miejsce czemuś innemu. No i nie ma tego takiego pośpiechu, że wszystko, już, od razu... wolno, po woli... wolne trawienie U nas bez pośpiechu. I musi być gorące U nas wieczerza wigilijna trwa kilka godzin. Wstaje się, odchodzi od stołu, potem znów się siada. Bywały osoby, które jak siadły za stołem to siedziały cały czas i dosiadało się do nich podczas rozmowy.

Edytowane przez Emmi123
Czas edycji: 2024-12-14 o 12:48
Stary 2024-12-14, 12:56   #4971
annorl1
Zakorzenienie

Słodki Budyniek
Właśnie, miałam o guzikach. U mnie jest ich ogrom w domu, przeróżne. Moje dzieci uwielbiają zabawy z guzikami. A czasami robimy wyklejanki z guzików. Tutaj fantazja jest przeogromna jeśli chodzi o guziki. Trzeba tylko mieć różne kształty i różne kolory.
Emmi, nie wiem. U nas było zawsze tak, że wigilię trzeba było szybko zjeść, bo trzeba było jeszcze iść do jednych dziadków i do drugich. Nie powiem, nie lubiłam tego jako dziecko. Bo właśnie, żołądek pracuje tak samo w tym dniu jak w inne. A rodzice, a potem dziadkowie wmuszali chociaż po łyżce, bo inaczej nieszczęście gotowe. Jak dobrze, że takich chorych tradycji nie kultywuję ani ja, ani mój mąż.
Stary 2024-12-14, 13:20   #4972
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Annorl No tak, to inna inszość jak się Wigilie dwie, albo trzy obchodzi to nie ma czasu na żadną Moi coś rzucili, że pojadą tam, potem wrócą tu... od razu się sprzeciwiłam. Nie ma żadnej ,,mnogiej Wigilii". Raz a porządnie, jak tam to tam, jak tu to tu. Jeszcze będę się dodatkowo martwić, czy szczęśliwie dojadą wśród świątecznych głupców za kierownicą?! O nie.

My przez wiele lat jeździliśmy raz do rodziny MM, raz u mojej i któregoś pięknego dnia, MM musiał zostać dłużej w pracy i nie mogliśmy jechać. Opowiadałam Wam o naszej tzw ,,Opowieści wigilijnej" ale zupełnie innej niż u Dickensa. I wtedy po raz pierwszy poczuliśmy rzeczywiście magię Świąt, kiedy to nigdzie nie musieliśmy iść/jechać, potem znów wracać. A samochodu wtedy nie mieliśmy czyli komunikacją miejską, albo z noclegiem, ale też w końcu trzeba było wracać. A tak... Święta, błogie Święta w zaciszu domowym i takie na luuuuzie... takie nasze... Rzadko kiedy wyjeżdżaliśmy do kogoś na Święta. Widzę, że Młodzi na tej ścieżce, zmieni im się

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Dziś u mnie gotuje się wywar na ogórkową z naszego kiszenia. Ach!! A w nich moje ukochane kiszone marcheweczki . Uwielbiam, uwielbiam!
Annorl dzięki. Wkładamy ich coraz więcej do każdego słoika. Ostatnio TS popróbowała i ciekawa jestem czy jej zasmakują. Okaże się, czy sięgnie po nie dzisiaj.

---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ----------

Cytat:
Napisane przez annorl1 Pokaż wiadomość
Słodki Budyniek
Właśnie, miałam o guzikach. U mnie jest ich ogrom w domu, przeróżne. Moje dzieci uwielbiają zabawy z guzikami. A czasami robimy wyklejanki z guzików. Tutaj fantazja jest przeogromna jeśli chodzi o guziki. Trzeba tylko mieć różne kształty i różne kolory.
O proszę! Nigdy nie robiłam wyklejanki z guzików Nawet na coś takiego nie wpadłam. Ciekawy pomysł
Stary 2024-12-14, 14:25   #4973
annorl1
Zakorzenienie

Emmi, my na [początku małżeństwa też tak mieliśmy. Wigilia u jednych rodziców, potem u drugich. Na szczęście/nieszczęście Jakoś po 2-3 latach to ucięliśmy jak się zbuntowałam, że ja prosto z pracy mam jechać na godzinę jaka pasuje niepracującym siostrom męża. A ja prosto z pracy, szybki prysznic, ubrać się i jechać. Od kiedy są dzieci, to już w ogóle nie ma mowy o wyjazdach. No i jak pracowałam, to też zawsze z racji, że pracowałam zawsze w sklepie, to wigilia była pracująca, siedzieliśmy potem w domu z mężem. Tak, to było chore. Takie wmuszanie w siebie i w dzieci 3 kolacji, a nawet i znam ludzi co byli na 4-5. Jedni dziadkowie byli 3 minuty od nas. Więc nawet człowiek nie zdążył jednego przetrawić. Drudzy, na szczęście trzeba było iść ponad pół godziny piechotą. Ale nie, nie wspominam tego fajnie. I teraz jak sobioe przypomnę, to pamiętam to brodzenie w wysokich zaspach.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2024-12-14, 14:29   #4974
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Annorl Jakby nie można było się spotkać rodzinnie, prawda? U kogoś jednego, najlepiej u tego, kto ma najwięcej miejsca. Przybiegłam tu szybko aby sprawdzić, czy będę dobrze zrozumiana z tą ,,mnogą Wigilią" i ,,że żadnej" bo mnie chodziło, że w sensie , żadnej spokojnej i dłuższej. Ale widzę, że jest ok . Czasami coś się napisze a potem wychodzi różnie.
Stary 2024-12-14, 14:38   #4975
annorl1
Zakorzenienie

Emmi, chyba takie były u nas tradycje na wsi. Tak każdy obchodził wigilie. Od jednych do następnych się szło. Nie robiło sie wspólnych, że w jednym domu. Tylko nawet jak dom koło domu, to młodzi u siebie, potem do rodziców, a potem do drugich rodziców. Byli tacy co jeszcze mimo, że widzieli sie u rodziców na wigili, to szli do siebie na wzajem. Rodzeństwo czy kuzynostwo. Chore i tyle. Nie rozumiem tego. A przecież to nie były za bogate czasy?
Stary 2024-12-14, 16:03   #4976
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Byłyśmy z B. na spacerze. Dzisiaj prawie 4 km trachnęłyśmy. Fajnie. Dotlenione i nagadane właśnie wróciłyśmy i teraz z MM-kiem gorącą kaweczkę pijemy.

Idzie zima. Na spacerze widziałyśmy trzy wielkie klucze dzikich gęsi. Leciały bardzo nisko, a nam się zdawało, że prawie nad naszymi głowami. No i krzyczały strasznie głośno. Kierowały się dokładnie na zachód, ponoć one na zimę z Syberii do Francji zmierzają, bo tam zdecydowanie cieplej.
Tak więc te dzikie gęsi i Emmi ochota na śledzie, są zwiastunami niechybnie nadciągającej zimy.

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:41 ----------

Ach Budyńku kochany,
te twoje urocze zielono/bursztynowe oczy...!!! ����

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Powiem Wam,
że z moich lat mocno-wczesno-dziecęcych trochę pamiętam owo chodzenie podczas Wigilii. Nigdy tego nie lubiłam. Rodzice i dziadkowie chyba też raczej nie, bo zwyczaj ten (na całe szczęście!) jakoś upadł i poszedł w zapomnienie.

Słyszę, że pralka mnie woła...
Idę wieszać...

Stary 2024-12-14, 16:04   #4977
annorl1
Zakorzenienie

Adusia, jak ja zazdroszczę tych spacerków. Kurde, może od nowego roku i nam sie uda chociaż 2-3 razy w tygodniu wyjść.
A ja dzisiaj mojego kociego seniora umówiłam na wtorek na wizytę do weta. Na badania krwi, usg i co tam trzeba będzie jeszcze. Dzisiaj widzę, że coś go boli. Dostał tabletkę taką jaką kociaki mogą jeść i jest lepiej. Ale widzę, ze coś jest na rzeczy. Normalnie badania robimy raz do roku, więc powinien mieć jakoś w marcu. Ale nie można czekać, bo się martwię.
Ciężko otaczać się seniorami zwierząt. Psy po 13 lat mają, kot 11 skończone. Jeden tylko młody kociak. A tak wszystko wymaga coraz większej opieki, badań. I wcale nie chodzi tu o finanse teraz, chociaż koszta miesięczne robią się mega ogromne. Już kiedyś słyszałam, że powinnam uśpić te stare psy i miała bym na porządne wakacje Już nie rozmawiam nawet z tą osobą. No, ale właśnie, chodzi o to, że mamy świadomość, że zwierzęta będą powoli od nas odchodzić I nam jest ciężko, a dzieci? One już przeżyły odejście 2 psiaków i 2 kociaków I to w przeciągu 2 lat tyle śmierci. Najpierw koty, niemal jeden po drugim, potem psy. Też jeden prawie zaraz za drugim
Ciężko jak sie kocha zwierzęta patrzeć na odejście.
Stary 2024-12-14, 16:33   #4978
Adazina
🍀🌻jest jak jest🌻🍀

Aniu Kochana,
bardzo sytuacji współczuję.
Uśpić i na porządne wakacje będzie. Nieprawdopodobnie okrutne słowa.
W październiku minęły 4 lata od śmierci naszej Lisiczki, a mnie jeszcze od czasu do czasu popłakuje się. Była z nami równo 13 lat i kochaliśmy ją bardzo. ❤️
Stary 2024-12-15, 08:02   #4979
Emmi123
4 pory roku i ja piąta

Dzień dobry
Aż trudno uwierzyć, że dziś już 15 grudnia i połowa miesiąca za nami.

Czekam na Was
Stary 2024-12-15, 08:33   #4980
annorl1
Zakorzenienie

O, Emmi jak pięknie podana herbatka
Hejka
Adusia, no niestety takie ludzie mają myślenie. Ostatnio byłam świadkiem jak babka chciała uśpić psa, bo jest stary i śmierdzi mu z pyska Często jestem u weta, mam też dobry kontakt również prywatny z pracującymi tam ludźmi i to jest szok jak ludzie traktują zwierzęta przedmiotowo
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości