![]() |
#4951 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Naturalna pielęgnacja skóry dla fanek minerałów i nie tylko...
Edytowane przez cynaamonka Czas edycji: 2012-05-08 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4952 |
Konto usunięte
|
Znawczynie, jak to jest z tym Phenoxyethanolem? Korci mnie to ciągle.
Szukałam w internecie, nie wiem, na ile to są "prawdziwe" zdania, ale np coś takiego: http://trocina.wordpress.com/2011/03...yki-naturalne/ "Phenoxyethanol jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych od czasu, gdy prowadzone badania wykazały zagrożenie parabenów. Chociaż phenoxyethanol jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów, badania pokazują, że powoduje szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt. Dlatego żadne przetwarzane czy półsyntetyczne konserwanty nie zastąpią prawdziwych składników naturalnych." Lub takiego: http://trocina.wordpress.com/2010/08...w-kosmetykach/ "Najpopularniejsze konserwanty używane w kosmetyce to: – parabeny (INCI Phenylparaben, Propylparaben, Metylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben), – fenoksyetanol (INCI Phenoxyethanol), – kwas sorbowy oraz jego sole (INCI Sorbic acid, Potassium Sorbate, Sodium Sorbate, Calcium Sorbate). Są to również konserwanty najlepiej tolerowane przez skórę." W innym miejscu gdzieś doczytałam niezbyt przyjemne rzeczy... Znalazłam np 2 kosmetyki, w którym Phenoxyethanol jest dość wysoko w składzie, zastanawiam się nad ryzykiem podrażnienia... (pozwoliłam sobie wkleić) pierwszy: Aqua (Water), Dihydroxyacetone, Ethoxydiglycol, Caramel, Propylene Glycol, Glycerin, PPG-5 -Ceteth-20, Decyl Glucoside, Phenoxyethanol, Parfum (Fragrance), Melanin, Hydroxyethylcellulose, Potassium Sorbate, Sodium Metabisulfite, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Citric Acid, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, CI 14700 (Red 4), CI 19140 (Yellow 5), CI 42090 (Blue 1). drugi: Aqua (Water), Dihydroxyacetone, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil, Caramel, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Cetearyl Alcohol, Dimethicone, Cetyl Alcohol, Sorbitan Stearate, Parfum (Fragrance), Phenoxyethanol, Ceteareth-20, Melanin, Sclerotium Gum, Potassium Sorbate, Sodium Metabisulfite, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Citric Acid, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Coumarin, CI 14700 (Red 4), CI 19140 (Yellow 5), CI 42090 (Blue 1). Czy to jest tak, że inne składniki działają "łagodząco" na ewentualne niepożądane (chodzi o podrażnienie) działanie Phenoxyethanolu? Lorri przyglądając się składowi np potrafiła powiedzieć, ile % go jest w danym kosmetyku itp ![]() ![]() Z góry dziękuję za odp ![]() Edytowane przez 1049fcf7f74b9bbd9e896b064bc98e90e22ff320_640d1602d9fab Czas edycji: 2012-05-08 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4953 |
Zakorzenienie
|
Fenoksyetanol jest zaliczany do bezpieczniejszych konserwantów. Zarówno ze względu na profil toksykologiczny (raport), jak i niski potencjał uczulający/drażniący. Złej sławy przysporzyło mu być może współwystępowanie w jednym układzie konserwującym Euxyl K 400 z Methyldibromo Glutaronitrile - składnikiem o znacznym potencjale uczulającym (od 2005 roku może być stosowany tylko w kosmetykach spłukiwanych). Sam fenoksyetanol traktowany jest jako rzadko uczulający, w literaturze opisane są pojedyncze przypadki pokrzywki kontaktowej. Autorzy tego artykułu na podstawie testów 3541 produktów uszeregowali popularne konserwanty wg ryzyka uczulenia; fenoksyetanol okazał się najmniej ryzykowny, na gorszych pozycjach figurują składniki układów "ekologicznych". W jednym z najnowszych badań in vitro (klik) przeprowadzonych na ludzkich fibroblastach fenoksyetanol wypadł porównywalnie do propyl- i metylparabenu oraz alkoholu benzylowego pod względem cytotoksyczności; działanie genotoksyczne miał słabsze niż parabeny.
Współcześnie coraz większą popularność zyskuje Euxyl PE 9010, czyli połączenie fenoksyetanolu z etyloheksylogliceryną. Z opisu producenta: euxyl® PE 9010 can be considered safe for the preservation of cosmetics and toiletries. Furthermore, a skin tolerability study (occlusive patch test) of euxyl® PE 9010 compared to phenoxyethanol showed that there is no difference in skin tolerability between euxyl® PE 9010 and phenoxyethanol. During the entire test period no reactions to either phenoxyethanol or euxyl® PE 9010 used in the maximum use concentrations could be observed. This skin tolerability test has been carried out on Caucasian skin in Germany and on Japanese skin in Japan. Euxyl PE 9010 jest dostępny w ZSK pod nazwą FEOG, można przetestować na sobie. Możliwe, że w przypadku łącznego stosowania ze składnikami zwiększającymi przenikanie przeznaskórkowe lub stosowania na skórę uszkodzoną lub objętą stanem zapalnym, trzeba by się liczyć z większym potencjałem drażniącym/uczulającym. Dotyczy to nie tylko fenoksyetanolu. Edytowane przez Lorri Czas edycji: 2012-05-29 o 11:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4954 |
Konto usunięte
|
Lorri
![]() ![]() ![]() Ogromnie Ci dziękuję! To naprawdę pomocne. Fajnie, że jest tu ktoś tak obeznany ![]() I chylę czoła przed Twoją wiedzą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=AliMa5;22822995]mocznika powinno sie dodawac od 5% do 15%
Dzięki ![]() Nie wiesz, czy można dodać do hydrolatu tylko mocznik, np. 15%? Czy taka miesznka będzie miała odpowiednie ph? |
![]() ![]() |
![]() |
#4956 |
Raczkowanie
|
Pomóżcie: mam kwas glikolowy czysty (min 75%) i chcę zrobić roztwór 10%. Wyliczyłam, że muszę dodać 10ml kwasu do ml wody. Tylko nie wiem jak podwyższyć pH, tzn wiem, że sodą oczyszczoną np albo wersenianem dwusodowym, tylko nie wiem w jakiej ilości. I czy jest konieczne podnosić pH do 4 czy może być niższe?
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 |
![]() ![]() |
![]() |
#4957 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Musisz po małej szczypcie (dosłownie ociupinkę) dodawać i sprawdzać papierkiem lakmusowym. Jeśli będzie pH poniżej 4 to będzie strasznie Cię piekło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4958 |
Raczkowanie
|
Czy mogę stosować peeling salicylowy lub glikolowy w stężeniu 10-15% na całe ciało, w przypadku, gdy mam na skórze dużo znamion barwnikowych (pieprzyków)?
postanowienia noworoczne: =>dbam o włosy i paznokcie ![]() =>czesciowy Vitarianizm =>cwicze =>medytacja i rozwoj =>pozytywne nastawienie ![]() ![]() ![]() drozdze od 24.01.11 wymiankowy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=312683 |
![]() ![]() |
![]() |
#4959 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny witam Was gorąco i z góry przepraszam, że tak się wcinam, ale mam około 200 gr starkowanej skórki pomarańczy i schnie, a ja minutę temu wpadłam na pomysł aby zrobić z niej macerat. Czy się da? Mam wątpliwość czy olej słonecznikowy zaciągnie zapach. I czy lepiej to wysuszyć i dopiero po tym zalać olejem, czy na świeżo? Czy lepiej jednak ciasto
![]() Będę wdzięczna za podpowiedzi!!! Edytowane przez ula_ka Czas edycji: 2012-08-12 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4960 |
Raczkowanie
|
będę niedługo w Niemczech /Monachium/. Jest tam coś wartego kupna z minerałów i kosmetyków naturalnych, czego u nas nie ma, a jest rewelacyjnym produktem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4961 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alterry, maja tez ich kolorowke ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4962 |
Zakorzenienie
|
Co polecacie do czyszczenia skóry? Pytam bo wczoraj myslalam ze na zawal padne jak zobaczylam płatek
![]() ![]() Także jesli macie jakies sprawdzone metody na dobre doczyszczenie cery, naturalne badz nie, to napiszcie. Kiedys uzywalam takiego płynu z Lumiere i twarz byla po nim sciagnieta, nawilzona i czysta ale jest on cholernie drogi wiec poki co odpada.
#4963 |
Przyczajenie
|
ja od dwóch tygodni stosuję savon noir, po wstępnym demakijażu micelem. Czyli czarne mydło (moje syryjskie) - pasta z oliwek, zmywa się to wodą. W necie i na Wizażu wypisują o nim cuda, ja jestem bardzo zadowolona jak na razie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4965 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za odpowiedzi, wlasnie co do mydla to zapomnialam ze leci do mnie black soap africa
![]() ![]() Chcialam olejek alterra kupic ale w rossmanie nie bylo olejkow tylko do ciala mleczka, chyba sie pozbywaja tej marki bo byla cena na pozegnanie 5zl.
#4966 |
Rozeznanie
|
dziewczyny zamówiłam w ZSK spirulinę, pierwszy raz mam w ręku te algi i chciałam prosić o radę jak najlepiej zrobić z niej maseczkę, czy po prostu dodać hydrolat czy wymieszać spirulinę np z mlekiem w proszku i wtedy zrobić papkę z hydrolatem, a może macie jakiś lepszy pomysł?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4967 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4968 |
Zadomowienie
|
Albo z wodą różaną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4969 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4970 |
Zakorzenienie
|
a moja spirulina nie smierzi, chyba ze mój nos nie wyczuwa tego zapachu :P
#4971 |
Rozeznanie
|
dzięki wszystkim za podpowiedź
![]() zrobiłam z hydrolatem, o dziwo zapach jakoś specjalnie mnie nie drażni, myślałam że będzie znacznie gorzej |
![]() ![]() |
![]() |
#4972 |
Wtajemniczenie
|
Co polecacie do nawilżania skóry uwaga to będzie jedna
![]()
#4973 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Bardzo przydatny wątek ![]()
![]() |
#4974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do demakijażu, pianki mogą wysuszać, chociaż, jak większość drogeryjnych produktów podkreślała mi suche skórki i ściągała skórę, mogę zasugerować piankę z rossmanna Rival de loop z ginko i ogórkiem. Jest tania i może akurat i u Ciebie się sprawdzi ![]() ![]() Edytowane przez EbonyLuna Czas edycji: 2013-01-30 o 08:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4975 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4976 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dokładnie o ten ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4977 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A o ktory krem nawilżający topły ci chodzi?
![]() |
#4978 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O, ten: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...mieszanej.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4979 |
Konto usunięte
|
ja zakochałam się w moim nowym kremiku z fitomedu- opcja nawilżająca, tradycyjna. Naturalny skład, same dobrodziejstwa i genialne działanie<3 ze tez nie trafilam na niego wczesniej! sprawdzcie dziewuszki, idealne opinie na kwc. Niestety ciezko go dostac, przedzwonilam ostatnio wszystkie mozliwe sklepy naturalne i apteki w krkowie, na dbam o zdrowie .pl nie ma, coś kombinują, mam nadzieję , ze go nie wycofają. Suma sumarum za krem warty 11 zl zapłacilam drugie tyle, bo przesylka z allegro;p ale był tego warty. Pięknie nawilza i wchlania sie do matu. Do tego przy walce z suchymi skórkami stosuję spirulinę z hydrolatem rozanym+ peeling korundowy.
Edytowane przez 2011801131227 Czas edycji: 2013-01-31 o 14:47 Powód: byk |
![]() ![]() |
![]() |
#4980 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od wczoraj używam kremu biolux tonizującego z zieloną herbatą i jak na drugie użycie, wrażenia pozytywne. Twarz bez suchych skórek, zupełnie matowa, ale to może dzięki 'podróbie' jedwabnej hauschki? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:11.