|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4951 |
Zadomowienie
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy-pytania,relacje,trzymanie kciuków :) cz.IX
Dziewczyny, za mną pierwsza jazda z rodzicami... samochodem taty, nazywanym przeze mnie krową. Wielkie to takie, ale przynajmniej się dobrze prowadzi.
Zrobilam ponad 50 km, ale jazda z rodzicami to koszmar. Traktowali mnie jak upośledzoną, która nie wie, ze trzeba ustąpić pierwszeństwa ![]() Jeździłoby mi się bardzo przyjemnie, gdyby nie oni. Dopiero potem przyznali, ze źle nie było, ale się po prostu stresowali, zę nie zareaguje odpowiednio w niektórych sytuacjach. O.o ![]()
![]() |
#4952 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja pewnie miałabym podobnie, dlatego wolę nie próbować nawet z nimi jeździć, chociaż tata raz mi dał się "pobawić" swoim autem na placu manewrowym i było rewelacyjnie, bo ma świetny samochód.. ![]() Ale jak sam twierdzi, on nie lubi sportów ekstremalnych i nie będzie ze mną jeździł.. I ja też bym się bałą ze względu na to, że to dosć drogie auto ![]() Dlatego się cieszę, że udało nam się i kupiliśmy z TŻtem w zeszłym tygodniu (3 dni przed tym jak zdałam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4953 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja mama mi powiedziała, że najpierw musze pojeździć z nią a potem da mi autko żebym mogła sama pojździć, więc podejrzewam, że masz podobnie. Musisz się kochana uzbroić w cierpliwość!Może spróbuj z jednym rodzicem jeździć bo oni sami siebie nakręcają, dasz radę! ![]()
![]() |
#4954 |
Raczkowanie
|
wywołali mnie, idę pewna tego, że wrócę z pozytywem na karcie, sprawdzanie, miałam pozycyjne i olej silnikowy, ładnie pokazuję, przygotowałam się, jadę na łuk, noga mi się nie trzęsła, łuk bezbłednie, górka bezbłędnie, jedziemy na miasto. Wyjeździłam 40 minut, również bezbłędnie, pewnie, bez żadnego ale ze strony egzaminatora, chłopy mnie wpuszczały, na światłach jak stałam kobiety uśmiechały się i kciuki mi pokazywały, to jadę pewna siebie, wszystkie gwiazdy mi sprzyjały do momentu... egzaminator mówił, że jakbyśmy dalej jechali to bym miała parkowanie skośne i powrót, ALE na jednokierunkowej skręcając w lewo zrobiłam to z prawego pasa
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() szkoda mi trochę ![]() a co do przyszłości i jednokierunkowej to do końca życia zapamiętam :P Edytowane przez buszmenkaaa Czas edycji: 2012-02-16 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Rozeznanie
|
ojjjjj szkoda faktycznie, ale jest w tym pozytyw- nie zrobiłaś niczego co by zagrażało mocno komuś , ah! taka drobnostka!!!
#4956 |
Raczkowanie
|
no taka drobnostka, taka głupota, pilnowałam kierunków, nie myliłam lewej strony z prawą, oglądałam się, wszystko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4957 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mnie instruktor przestrzegał tez, żeby w ogóle się ustawiać do prawej lub lewej krawędzi jezdni przy skrętach - bo ktoś tam oblał właśnie tak jak Ty ;/ Och... Skoro wszystko inne było super, to następny raz jest Twój ![]()
![]() |
#4958 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale i tak super że udało Ci sie wyjechać z placu, dobrze jezdziłaś po miescie...teraz tylko kwestia szczescia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4959 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wstyd ![]() ![]()
![]() |
#4960 |
Raczkowanie
|
w Gdyni
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4961 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tez na jazdach przed ostatnim egzaminie czułam wreszcie ,że sie do tego nadaje ,instruktor powtarzał mi ,ze nie ma co ze mna powtarzac -jezdze dobrze , -a tu poległam na łuku ,którego nie powtarzałam ,poniewaz nigdy nie miałam z nim problemu-to był kubeł zimnej wody na moja głowe ![]() teraz bede jezdzic tylko po łuku ha ha ... a i tak nie jestem pewna moich umiejetnosci-1.5 miesiaca przerwy robi swoje ![]() ile mozna płacic za lekcje i egzaminy... Edytowane przez betinka75 Czas edycji: 2012-02-16 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4962 |
Raczkowanie
|
jak sobie pomyślę o wczoraj to tak mi szkoda...
jeszcze od 28.02 wchodzą toyoty, a jeździłam dotychczas punciakiem, nie wiecie może czy jest jakaś znacząca różnica w jeździe? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4963 |
Zakorzenienie
|
buszmenka, przykro mi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4964 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o gabaryty samochodu to żadnych nie ma... Ale skok pedałów jest duuużo krótszy, ciężko wyczuć sprzęgło, zresztą to nowe auto, sprzęgło zawsze będzie bardzo twarde... Ja jak wsiadłam do Yarisa pierwszy raz to byłam załamana, bo szło mi fatalnie, a to była 28 godzina ![]() Ale np. koleżanka jak się przesiadła w osk z punta na yarisa to była zachwycona, także kwestia gustu! No i to jest samochód dla małych ludzi ![]() Ja wiem, ze to brzmi jak marudzenie niedoświadczonej osoby ![]() ![]() ![]() Ja bym jednak radziła wykupić sobie jazdy na Yarisie jak masz możliwość, chociażby po to, żeby się na łuku przywyczaić, bo ja miałam problem z łukiem na Toyocie (a na punciaku tylko raz mi się zdarzyło strącić słupek, ale to przez złe buty - zahaczyłam gaz podczas hamowania ![]() ![]() ![]() A jesteś pewna, że będziesz zdawać na yarisie? Bo Ty w Gdyni zdawałaś tak? U nas w Gdańsku wprowadzają Yarisy stopniowo, harmonogram jest na stronie i przez jakiś czas można zdawać na tym albo na tym... Ja zdałam dokładnie tydzień temu i wiedziałam, ze jak wtedy nie zdam to następnym razem jak mnie wsadzą w Yarisa to moje szanse na zdanie baaaardzo spadną ![]()
![]() |
#4965 |
Raczkowanie
|
w Gdyni i bodajże, od 28.02 już będą tylko dwa punciaki w Gdyni i wydaję mi się, że więkoszość skoro uczyła się na punciaku będzie chciała jednak egzamin też mieć w tym samochodzie. Każdy będzie chciał mieć w tym samochodzie i może będą nie wiadomo jakie terminy na ten samochód, nie wiem czy jakiegoś podania nie będzie trzeba pisać, cyrki będą. Też miałam tą świadomość, że będą zmieniać i tym bardziej mi szkoda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4966 |
Wtajemniczenie
|
oo łał , punto? toyota? nie wiedziałam że w każdym ośrodku są inne samochody!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4967 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4968 |
Wtajemniczenie
|
u nas w sierpniu tamtego roku zmienili na suzuki swift ...wiedz narazie mamy spokoj ze zmianami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4969 |
Zakorzenienie
|
camillie, w Częstochowie zdawałaś/zdajesz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4970 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny.Jestem w trakcie robienia kursu i do egzaminu zostały mi 4 godziny.Na egzamin się jeszcze nie zapisałam,ale wiem,że nie jest tak latwo zdać.Jestem w dobrej mysli i trzymam kciuki za zdające
|
![]() ![]() |
![]() |
#4971 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4972 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale wiadomo, wszystko zależy od E, no i od zdającego ![]()
![]() |
#4973 |
Zadomowienie
|
Ja się uczyłam na Micrze. Jak na złość na chyba 28 godzinie dowiedziałam się, ze Toyota wygryzła Micrę i będę musiała w ekspresowym tempie przyzwyczaić sie do nowego samochodu. Dwie godzin wyjeździłam, miałam trochę problemów, bo jest o wiele czulszy niż Micra. Na egzaminie się modliłam, żeby na Toyotę nie trafić... no i udało się, jedna micra dla mnie specjalnie została
![]() Ja też nie wiedziałam, zę w róznych wordach jest inaczej. Też myślałam ze tak 'krajowo' ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4975 |
Przyczajenie
|
Czesć dziewczyny, zdawała któraś z Was w Radomiu?
Wczoraj miałam przedostatnią, trzygodzinną jazdę po radomiu.. Przez cały kurs jeździłam micrą dieslem, gdzie puszczam sprzęgło do połowy a auto już jechało, bez dodatku gazu, wcale mi nie gasło, łuk, górka bez problemów.. A tu wczoraj moj "wspaniały instruktor" podjechał micrą, ale na benzynę i przez pierwszą godzinę kompletnie nie dawałam sobie rady... Na skrzyzowaniach auto gasło bo byłam przyzywczajona do diesla..Potem druga godzina szła już lepiej, ale nadal zdarzało mi się utkwić na skrzyzowaniu czy światłach.. Potem juz praktycznie nie gasł mi samochód i w miarę sobie radziłam jeżdżąc po mieście.. Ale sie zastanawiam.. Jak ja mam wykonywać manewry np. parkowanie, łuk, górka takim benzyniakiem na egzaminie? nie bedę już miała okazji tego spróbować, we wtorek mam egzamin a muszę jeszcze w poniedziałek pojechać na radom. I w związku z tym mam kilka pytań. 1. Na jakim samochodzie zdawałyscie a na jakim się uczyłyscie? (chodzi mi czy ropa czy benzyna) 2. Czy benzyniakiem jak robię łuk, to mam dodawać gaz? I ile tego gazu? Czy da się to robić na półsprzęgle i zeby nie zgasło? Jak ruszam, to zwalniam troche sprzęgło i jednocześnie dodaję gaz ale auto nie bardzo się kwapi zeby ruszyć, a jak dodam troche wiecej gazu to od razu buczy.. Też tak macie? 3. Jak zrobić górkę benzyniakiem? Podobnie jak dieslem tylko wiecej gazu? Ja robilam gorke dieslem tak, że zwalnialam sprzeglo do momentu gdy samochod zaczal rwać, dodawalam gazu, hamulec out i już jechal a teraz to nie wiem.. 4. Podobnie jak w pierwszym pytaniu, czyli jak parkować benzyniakiem, czy da sie na półsprzegle itp. Żeby rozwiać wątpliwości jutro ostatni raz spotykam sie z moim instruktorem, po prostu mnie wkopał, ja nieświadoma jezdzilam dieslem a ten trzy dni przed egzaminem mi zajeżdża benzyniakiem i wciska kity ze sie jeździ zupełnie tak samo..Wkurzyłam się. Może dla kogos kto przejechał ileś tysiecy kilometrów to bez różnicy, ale dla mnie.. ? Jak nie zdam, to wykupię godziny u kogoś innego, jutro bedę robić po prostu swoje, nie mogę juz patrzec na tego instruktora, jaka bylam glupia! Już wcześniej mogłam go zmienić bo mnie irytował, teraz już za pozno,nie chce juz sobie zaprzątać tym głowy przed egzaminem, jeśli nie zdam (co teraz jest bardzo prawdopodobne) to go wymienię na "lepszy model". |
![]() ![]() |
![]() |
#4976 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Odpowiedzi dałam pogrubionym, żeby było czytelnie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4977 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedzi!
![]() oczywiscie jak ktoś jeszcze ma jakieś porady to bardzo chętnie poczytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4978 |
Raczkowanie
|
Przepraszam, zupełnie zapomniałam zajrzeć na wątek. Zdaję na bemowie. Teraz termin - początek marca
![]()
#4979 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ciesz się, że w ogóle Cię Twój instruktor uprzedził! Mój tego nie zrobił...Na egzaminie się wszystkiego dowiedziałam - jeździłam jak Ty na dieslu. Egzamin: Jestem na łuku, mam już jechać do tyłu - popuszczam sprzęgło - gaśnie... I tak sto razy, w końcu myślę " co jest ku*wa, może gazu dodać?" Dałam. Wyparowałam tak, że po tyczkach przejechałam, bo nie ogarnęłam kiedy kierownicę odkręcać. Po tym instruktor dał mi kilka dodatkowych godzin na benzynie. Po pierwsze łuk rób POWOLI! Poza tym, każdy samochód jest inny, każdy ma inaczej rozjechane sprzęgło, więc musisz wyczuć. Ja podtrzymywałam sprzęgło jak tylko mogłam, powoli je puszczałam. Najpierw - kiedy miałam sprzęgło to dodawałam gazu i puszczałam powolutku sprzęgło, żeby auto jechało ![]() Tak samo na łuku. Najpierw sprzęgło potem dawałam gaz, jak już warczał to puszczałam powoli sprzęgło ( jeśli nie będzie jechać przy do połowy sprzęgle spuszczonym to puść całkiem ) GÓRKA. Jak ja to robiłam? Jak na dieslu. Sprzęgło, jedynka, gaz (na dieslu to był tak, że jak się lekko uniesie samochód to puszczałam hamulec a tutaj po prostu musi warczeć mocniej - na wyczucie, może tak jak Wika mów na 2000 obrotów, nie wiem nie sprawdzałam ![]() Co do parkowania to tak jak z łukiem. Tak jak Wika napisała - na pół sprzęgle nie pojedziesz, musi być gaz! Ja jeździłam w sumie 4h benzyną , po dwie. Za pierszym razem ( 2 godziny) to przez pierwszą godzinę cały czas mi gasł, gdzie tylko chciał, jak chciał. Potem już trochę mniej. Za drugim razem w ogóle mi nie zgasł BO PODTRZYMYWAŁAM SPRZĘGŁO <- i to jest moja rada. Na egzaminie też mi nie zgasł ani razu. Powodzenia! ;*
![]() |
#4980 |
Rozeznanie
|
Z wszystkim się zgodzę, tylko nie z tym, że nie da się na półsprzęgle... Mój instruktor uczył mnie łuku z siedzenia pasażera, a tam nie ma gazu tylko hamulec i sprzęgło, więc się da
![]() ![]() Mam małe doswiadczenie w jeżdzeniu dieslem (godzinka po parkingu autem taty...), ale różnica chyba najistotniejsza to taka, że w dieslu możesz sobie pozwolić na puszczenie sprzęgła bez dodawania gazu, benzyniak Ci po prostu wtedy zgaśnie... I nie bójcie się, że auto wyje, czasami tak po prostu ma być, szczególnie przy ruszaniu. Zwłąszcza, że jesteście przyzwyczajone do dieslów które mają dużo niższy moment obrotowy niż benzyniaki i coś co wam się wydaje głośne, w benzyniakach jest normalne... A na górce obroty muszą być 2.5 - 3 tys o ile dobrze pamiętam, bo nigdy nie patrzyłam tylko jeździłam na czuja, więc mogę się mylić...
'Oh, I wish I could, but I don't want to..' 20.01.12 - Pani Inżynier ![]() ![]() 10.02.12 - Pani Kierownica ![]() Edytowane przez lunerin Czas edycji: 2012-02-19 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:19.