Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: To już V wątek przed nami. A tytuł jego zabrzmi:
Wrześniowo-październikowe zaciążone, są ciągle zbudynione 0 0%
We wszystkich domach kolędowanie, a u nas w Gwiazdę było przytulanie 2 4,08%
Zbudynienie sięga zenitu, a my tu na co dzień pitu pitu 4 8,16%
Kopią już nas małe nóżki, coraz większe nasze brzuszki 28 57,14%
Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. V 15 30,61%
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-16, 16:54   #4951
kaska87
Zakorzenienie

Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
będzie ok, u ciebie i u mnie
no tak myślę, ale wiesz stresik lekki jest-damy radę!

rymowany tytuł wygrywa huraaa ciekawe kiedy będzie Matallewar?

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:55   #4952
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Powiem Ci tak, ja kocham ten kraj, tą kulturę, tą swobodę, życie tu ma plusy i minusy.

Plusy są też duże, za co nie płacimy wogóle to warzywa, owoce, wszelkiego rodzaju ich przetwory, mąka, płatki, makarony, chleb, oliwa... Drzewo na opał.
jak to

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:57   #4953
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
jaja se robisz? nie obrażaj mojego syna

ja się dopełnię jak Ladan i Larysa w czwartek bo nie dość, że mąż wraca po 2 tyodniach to jeszcze zobaczę dzidzie oby było wszystko oki
no zartuje
a na wizycie wszystko bedzie ok
Mel B 14/14 ✓
bajka1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:57   #4954
katee86
Raczkowanie

Cytat:
ja zawsze mam usg także już się cieszę bo będzie podglądanie i dzidzia będzie już taaaka duża ostatnio miał 12cm to teraz ma pewnie z 15cm

przejdzie mu, zobaczysz

a co jest z umową, czekasz na przedłużenie czy coś innego?
Taaa, ale co ma być to będzie i tyle. Teraz skupiam się na sobie i dzidzi i (na Was też oczywiście) w końcu to wyjątkowy czas.
katee86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:58   #4955
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez policzanka Pokaż wiadomość
Hej dziewuszki,jak zwykle pedzicie jak szalone!
Larysa gratuluje corci!
ewcia super ze wszystko z dzidzia ok
misia wygladasz pieknie!
Ja wlasnie wrocilam z ciuchajki.Kupilam 14 bodziakow (kazdy po 1zl)przeszlam 3 ciubudki i w ani jednej nie bylo spiochow czy pajacykowa na nich w sumie mi najbardziej zalezało..Wogole to mam juz wózek w domciupochawale sie

Musze jeszcze tylko zamowic gondole.Zastanawiam sie nad kolorkiem..Moze wezme czarna..

to owocne zakupy widzę i ciuszkowe i wózek, gratuluje! ja już się piątku nie mogę doczekać, idę pierwszy raz pewnie od roku do pewexu jak to mówi mój tata a ciocia, że na szmaty więc może coś tam wyszukam dla Malutkiej jak mnie te babsztyle nie zgniotą, sorki za określenie ale te baby 50-60letnie to przerażają mnie tam... mamy tu fajne dyskonty i w dniu dostawy one już pare godz przed stoją i czekaja na otwarcie... i kiedyś tak stałam w takiej kolejce i mało mi ręki nie złamały, od tamtej pory chodziłam coraz rzadziej i nie w dniu dostawy :/ a jak kiedyś zgadałam się z koleżanką o tym to mówiła że jej kuzynka tam pracowała i dziewczyny bały się o tej 8:00 rano otwierać te drzwi... robiły wyliczankę i na którą wypadło to szła przestraszona, jak najszybciej mogła to otwierała i w nogi do tyłu, bo staranowały by.... szok a tak to w autobusie kręca nosami że miejsca nie ustąpisz a tu pchają się jak nie wiem! no ale jutro jakoś może dam radę

[QUOTE=misia332;40337832]super wózek, czyli musisz tylko tą gondolkę kupić ?
Moja przyszła szwagierka by Cię ochrzaniła za te wszystkie zakupy a TŻ powiedział mi, że ma to w nosie co ona sobie tam myśli, i o wózek tez jej zamierza powiedzieć, że kupił i że jest dumny z tego.[/QUOTE]

i bardzo dobrze!

Cytat:
Napisane przez dirtymagic85 Pokaż wiadomość
O, na 150 stronie doczytałam, że Larysa też będzie miała córcię, gratulację kachana!!!!

Cytat:
Napisane przez your Angel Pokaż wiadomość
Pędzicie

Wczoraj byłam na Bezpiecznym Maluchu i wrażenia ogólnie pozytywne. Dowiedzieliśmy się paru nowych rzeczy, gratisy od firm też sympatyczne. Naśmiałam się z narzeczonego strasznie kiedy pani rozdawała rękawice do kąpieli. Wręczyła mu taką uniwersalną, kremową a on na to z determinacją, że poprosi o niebieską Rany, niech lepiej będzie ten chłopiec, bo mi się facet zapłacze

Nie spodobały mi się kombinatorskie parki, które wrzucały na siebie po parę kuponów Tym sposobem była taka para, którą dwa razy wylosowali - na szczęście pan prowadzący zauważył, że to ci sami.

Okazało się też, że komuś okradziono zgubiony portfel. Napisali dziś na fb, że sprzątaczka znalazła w śmietniku w toalecie już pusty, ograbiony.
Ech, super ci niektórzy rodzice, nie ma co
o rany... no wiesz co :/ szok normalnie, wiadomo że w ciąży wiele wydatków, ale ma je KAŻDY i żeby rodzice spodziewający się dziecka okradli innych rodziców spodziewających się nie mieści mi się to w głowie!!
Larysa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 16:58   #4956
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
jak to
TŻ pracuje w fabryce z ekologiczną żywnością i jest kierownikiem produkcji, mieszka 10 minut drogi od fabryki. Zawsze może przyjść, zawsze może zastąpić szefa produkcji.

Ogólnie firma jest rodzinna, ojciec, dwóch synów i córka. A TŻ pracuje tam praktycznie od samego początku jak dzieci szefa zaczynały, więc jest jak rodzina. Może brać wszystko co chce. Oczywiście w rozsądnych ilościach.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:01   #4957
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katee86 Pokaż wiadomość
Taaa, ale co ma być to będzie i tyle. Teraz skupiam się na sobie i dzidzi i (na Was też oczywiście) w końcu to wyjątkowy czas.
dzidzia najważniejsza no i trzymam kciuki

coś bym zjadła, ale sama nie wiem co kanapa z pomidorem?

Stary 2013-04-16, 17:02   #4958
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
dzidzia najważniejsza no i trzymam kciuki

coś bym zjadła, ale sama nie wiem co kanapa z pomidorem?
Ja zjadłam i z cebula i pół parówki.

Stary 2013-04-16, 17:02   #4959
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:
jaja se robisz? nie obrażaj mojego syna

ja się dopełnię jak Ladan i Larysa w czwartek bo nie dość, że mąż wraca po 2 tyodniach to jeszcze zobaczę dzidzie oby było wszystko oki
będzie ok będzie kochana co ma nie być
ok nadrobiłam Was wstrętne gaduły i teraz zasiadam na allegro, mam pare aukcji obserwowanych na które czekałam aż poznam płeć więc muszę zacząć się bić i wygrać te licytacje hehe
Stary 2013-04-16, 17:03   #4960
bajka1807
Zakorzenienie

w ogole znowu w sondzie braly osoby ktore w ogole sie na watku nie udzielaja

kuzwa wlasnie dostalam esa od ksiegowej ze 600 zl podatku do zaplaty bosko musze isc chyba jaki bank obrobic bo sie niemcy z platnoscia spozniaja
Mel B 14/14 ✓
Stary 2013-04-16, 17:03   #4961
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
TŻ pracuje w fabryce z ekologiczną żywnością i jest kierownikiem produkcji, mieszka 10 minut drogi od fabryki. Zawsze może przyjść, zawsze może zastąpić szefa produkcji.

Ogólnie firma jest rodzinna, ojciec, dwóch synów i córka. A TŻ pracuje tam praktycznie od samego początku jak dzieci szefa zaczynały, więc jest jak rodzina. Może brać wszystko co chce. Oczywiście w rozsądnych ilościach.
Aaaa to tak
Już myślałam że każdy tak ma i doznałam szoku
To faktycznie macie przyjemnie

Wymianka.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 17:04   #4962
kaska87
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zjadłam i z cebula i pół parówki.
eee to ja z tego tylko pomidora
Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
będzie ok będzie kochana co ma nie być

Stary 2013-04-16, 17:05   #4963
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
eee to ja z tego tylko pomidora

chleba nie zapomnij :P

Stary 2013-04-16, 17:09   #4964
bajka1807
Zakorzenienie

tz polknal haczyk na alene tyle ze twierdzi ze jeszcze czas na wymyslanie imienia no nic, to teraz musze go przestawic na amelke

oooo wlasnie mi napisal ze amelka moze byc jupiiiiii w koncu mam imienne dziecko
Mel B 14/14 ✓

Edytowane przez bajka1807
Czas edycji: 2013-04-16 o 17:11
Stary 2013-04-16, 17:10   #4965
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Ja też kupuje przez neta.Mieszkam na zadupiu i w pierwszej ciąży to mi sie nie chciało autobusami tłuc z brzuchem.a teraz z brzuchem i z małym dzieckiem to mi sie tym bardziej tłuc nie chce.
A jak mi brakowało butelek i wysłałam meża to nigdzie nie było aventu ze smoczkiem z najmniejszym przepływem.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

To czego kobiety używają tam po porodzie?
u mnie to by się z 2 takie sklepy znalazły... ale ceny takie że z wysyłką na all i tak dużo taniej

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:11   #4966
__Paulinka__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena_milka Pokaż wiadomość
no co ty gadasz? po cycorach?? nie doczytałam tego
Muszę pogrzebać w Twoich postach
Ogólnie na wizycie u położnej było super. Naprawdę lekarz a położna to niebo a ziemia dla mnie. usg w szpitalach (nie wiem czy we wszystkich) są bardzo dobrej jakości podobno. W tej przychodni gdzie ja byłam tutaj był świetny sprzęt. Jak porównuję ze zdjęciami z Polski to widać to od razu. I przeprowadza je położna ze specjalizacją z usg i podobno badanie może trwać nawet do godziny. Także tutaj akurat pełna fachura Z resztą jak mi zrobią 2 maja to ci opowiem bardziej szczegółowo

BTW pracujesz jeszcze?
tak tak, po cycorkach Śmialam się, że moje cycochy tak się jej spodobaly, że zapomniala po co przyszlam
oo to mnie usokoilaś trochę, bo się obawaiłam, że z położną też będą takie beznajdziejne wizyty.. Wezmę TZ na to USG może Go wpuszczą , fajnie, jaby sobie popatrzał
tak, ja jeszcze pracuję, ale coraz mniej.. tą pracę na umowę jeszcze ciągnę, lada dzień ma przyjść do nas na kawke taka babka co tam jest kierowniczką i jej powiem, że w ciąży jestem, że chcę przepracować do 6 miesiąca jeszcze a potem mam kogoś na to miejsce. Myślę, że problemu nie będzie a słuchaj, orientujesz się może jak to jest, jak przepracuję do czerwca, potem się sama zwolnię. teoretycznie nalezy mi się ten macierzyński, ale czy od czerwca do października będę dostawala jakąs kase?

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
uff to widzę że jest nas więcej
już się bałam że ja tylko tak w tyle jestem w porównaniu do pozostałych
ja nie mam pojęcia jaki wózek kupimy nic nie oglądaliśmy jeszcze nigdzie... tzn ja sobie czasami na all coś tam oglądam ale nic sprecyzowanego... poza tym najpierw chciałabym gdzieś w sklepie sobie obejrzeć co i jak
ja jeszcze nie kupiłam dla dziecka zupełnie NIC... obiecałam sobie że dopóki nie poznam płci to nie robie żadnych zakupów w tym kierunku
ja też totalnie nic nie mam dla Dziecia Jakoś do mnie nie dociera chyba jeszcze, że jestem w ciązy;P ale po tym połówkowym jak już poznam płeć mam nadzieje ide na zakupy Coś mu kupię
__Paulinka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:12   #4967
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bajka1807 Pokaż wiadomość
tz polknal haczyk na alene tyle ze twierdzi ze jeszcze czas na wymyslanie imienia no nic, to teraz musze go przestawic na amelke

oooo wlasnie mi napisal ze amelka moze byc jupiiiiii w koncu mam imienne dziecko
Blanka i Amelka pięknie

Stary 2013-04-16, 17:18   #4968
your Angel
czyli Endżi

Cytat:
yourAngel tutaj jest link, możesz zobaczyć z przodu i z tyłu.

http://www.jenjenhouse.com/es/Corte-...2012661-g12661
Na Tobie wygląda lepiej niż w katalogu

Cytat:

Angel, a widzisz w szczecinie w ogole palmersa nie bylo, moja grupa na koniec miala maxi cosi, to tylko o fetelikach gadal koles, a o wozku nic a nic, w ogle go wywiezli za nim zaczal gadac mi tam najbardziej ratownik podpasowal
My tego faceta od Maxi Cosi też mieliśmy - miał czas na pół z babkami od komórek macierzystych. Kładł nacisk na te foteliki, o wózkach było krótko na koniec - a po pytaniach publiczności było widać, że wózki cieszą się nie mniejszym zainteresowaniem.

Od Palmersa dostałam miniaturkę mazidła do rozstępy - takie to malusie, że pewnie na 3 razy Żałowałam, że mnie nie wylosowali i nie dali mi w prezencie całej torebeczki tych produktów. Maziałabym się z lubością

Ratownik miły i kontaktowny, ale miał w sobie coś obleśnego, czego nie potrafię ująć słowami Wybredna się zrobiłam

Cytat:
Napisane przez Larysa88 Pokaż wiadomość
o rany... no wiesz co :/ szok normalnie, wiadomo że w ciąży wiele wydatków, ale ma je KAŻDY i żeby rodzice spodziewający się dziecka okradli innych rodziców spodziewających się nie mieści mi się to w głowie!!
Widok ciężarnej z wielkim brzuchem, która plądruje zawartość męskiego portfela i wywala "ślady zbrodni" do śmietnika musiał być naprawdę niecodzienny...

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ----------

Kupiłam już prezent dla mamy na Dzień Matki (wyczaiłam jej wymarzone buty na dużej obniżce) i uświadomiłam sobie, że i mnie będzie to wkrótce dotyczyć bezpośrednio.
Dziwneee

Chyba sama sobie coś kupię z tej okazji
Stary 2013-04-16, 17:19   #4969
teacherka
Zakorzenienie

Dziewczyny, leniuchuję całyd zień od powrotu z pracy i dalej czuję ten brzuch... Nospa nic na to nie dała...

Boję się juz cokolwiek kupować, mam pół szuflady ciuszków, koleżanka teraz zaproponowała że sprzeda mało używany wózek za pół ceny i nie wiem.... W sumie 800 zamiast 1600 to może ssporo, ale z drugiej strony....

Czy zimą jest szansa na spacerki w ogóle? Bo może ja tu się trzęsę nad tym wózkiem, bo chciałabym ładny, a jak urodze pod koniec października, to ile pojeżdżę... A ponoć w tych Tako spacerówki są takie że na wpół leżąco można wozić i ona swoją małą szybko przesadziła (też rodzona w październiku).

Co lepiej - kupić używany wózek i wypasiony fotelik z isofixem czy nowy wózek i zwykły fotelik. Rozsądek podpowiada bezpieczny fotelik....
teacherka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-16, 17:21   #4970
misia332
Zakorzenienie

yourAngel dziękuję. Musze tylko jeszcze dokupić kolczyki, i majtki, a nie wiem gdzie znajdę jakieś ładne dla ciężarnych. Bo stanika nie zakładam.

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, leniuchuję całyd zień od powrotu z pracy i dalej czuję ten brzuch... Nospa nic na to nie dała...

Boję się juz cokolwiek kupować, mam pół szuflady ciuszków, koleżanka teraz zaproponowała że sprzeda mało używany wózek za pół ceny i nie wiem.... W sumie 800 zamiast 1600 to może ssporo, ale z drugiej strony....

Czy zimą jest szansa na spacerki w ogóle? Bo może ja tu się trzęsę nad tym wózkiem, bo chciałabym ładny, a jak urodze pod koniec października, to ile pojeżdżę... A ponoć w tych Tako spacerówki są takie że na wpół leżąco można wozić i ona swoją małą szybko przesadziła (też rodzona w październiku).

Co lepiej - kupić używany wózek i wypasiony fotelik z isofixem czy nowy wózek i zwykły fotelik. Rozsądek podpowiada bezpieczny fotelik....
dokładnie. My mamy używany wózek, i fotelik maxi cosi, a sami dokupimy bazę.

Stary 2013-04-16, 17:29   #4971
Larysa88
Zakorzenienie

Cytat:

no to super gratuluje wyboru bardzo ładnie

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
ja też totalnie nic nie mam dla Dziecia Jakoś do mnie nie dociera chyba jeszcze, że jestem w ciązy;P ale po tym połówkowym jak już poznam płeć mam nadzieje ide na zakupy Coś mu kupię
oj wtedy dotrze, dotrze i to bardzo
Stary 2013-04-16, 17:37   #4972
cotynato
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teacherka Pokaż wiadomość

Są spacerki ale nie jakieś szczególnie długie.

Wymianka.
Stary 2013-04-16, 17:39   #4973
ladanseuse14
Zakorzenienie

bajka Amelka slicznie!!!
Stary 2013-04-16, 17:40   #4974
misia332
Zakorzenienie

Ojej, ale mam dziwne uczucie od środka brzucha, jakby mi coś wypychało. ałaaa.

Stary 2013-04-16, 17:42   #4975
ladanseuse14
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej, ale mam dziwne uczucie od środka brzucha, jakby mi coś wypychało. ałaaa.
dzidzi
Stary 2013-04-16, 17:45   #4976
misia332
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ladanseuse14 Pokaż wiadomość
dzidzi
Za wcześnie, żebym je czuła, ale może rośnie

Stary 2013-04-16, 17:52   #4977
bajka1807
Zakorzenienie

Cytat:

Od Palmersa dostałam miniaturkę mazidła do rozstępy - takie to malusie, że pewnie na 3 razy Żałowałam, że mnie nie wylosowali i nie dali mi w prezencie całej torebeczki tych produktów. Maziałabym się z lubością
ja palmersa uzywalam w pierwszej ciazy, ale tak czy siak nic nie dalo ale pachnie pieknie

matko ale sie ciesze z tego imienia tzn z tego ze jest normalne
Mel B 14/14 ✓
Stary 2013-04-16, 17:53   #4978
kropla_deszczu
Zadomowienie

Odp: Dot.: Wrześniowo - październikowe mamusie 2013, cz. IV

Cytat:
Napisane przez Lolaaaaaaa88 Pokaż wiadomość
tez tak sie łudzę.... hahaha w sumie powinnam przytyc tylko ok 10 kg zobaczymy jak wyjdzie;p ale brzuchol juz mam, tyko tluszczyk jeszcze zaslania troche[COLOR="Silver"]
Ale czemu niby 10 kg? To jest jakas norma, ile powinno się przytyc??? :-D

Cytat:
Napisane przez bojatoja Pokaż wiadomość
Ja też nie zostawiłabym zakupów na ostatni moment
Moja koleżanka urodziła prawie 2 miesiące przed terminem i jej mąż biegał za wyprawką, takimi podstawowymi rzeczami, i nakupił nie wiadomo co. Jeszcze 'dobre' osoby poleciły mu co kupić, i pokupował w ogóle nie przydatne rzeczy
Ja mam zamiar skompletować wyprawke najpóźniej do 36 tygodnia... Chociaż to i tak uważam za późno, będę chciała już w sierpniu mieć wszystko

Cytat:
Jak to matal napisała kiedyś, bo niektórzy to myślą, że najlepiej wyprawke po porodzie, z bolącą doopą i gołym noworodkiem.
Dobrze powiedziane hahahahaha :-D

Cytat:
Zawsze w drodze na porodówke można się zatrzymać
Hahahahaha :-D :-D

Cytat:

Mam balasamy z palmersa, smaruje się obficie codziennie po kąpieli. Ale tak szczerze to nie jestem zadowolona bo już mi wylazly rozstepy w ilości 6-7 :-/ ale ja też mam skłonności do rozstepow :-/w czasie dojrzewania pojawiły mi się na udach i na biuscie... Myślałam że chociaż ma brzuchu mieć mię będę :-( ale coz..myliłam się

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
- byłam gotowa za Ciebie umrzeć..."
08.09.12 ŻONA
07.08.13 MAMA

Uganiamy się za uniesieniem takim, przy którym wszystko inne blednie...

Edytowane przez kropla_deszczu
Czas edycji: 2013-04-16 o 17:57
kropla_deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:53   #4979
nena_milka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość
tak tak, po cycorkach Śmialam się, że moje cycochy tak się jej spodobaly, że zapomniala po co przyszlam
oo to mnie usokoilaś trochę, bo się obawaiłam, że z położną też będą takie beznajdziejne wizyty.. Wezmę TZ na to USG może Go wpuszczą , fajnie, jaby sobie popatrzał
tak, ja jeszcze pracuję, ale coraz mniej.. tą pracę na umowę jeszcze ciągnę, lada dzień ma przyjść do nas na kawke taka babka co tam jest kierowniczką i jej powiem, że w ciąży jestem, że chcę przepracować do 6 miesiąca jeszcze a potem mam kogoś na to miejsce. Myślę, że problemu nie będzie a słuchaj, orientujesz się może jak to jest, jak przepracuję do czerwca, potem się sama zwolnię. teoretycznie nalezy mi się ten macierzyński, ale czy od czerwca do października będę dostawala jakąs kase?

Doczytałam już starych postach, fajna wizyta hehe. To się nazywa szok kulturowy Położna będzie Ci pewnie słuchać Dopplerem serduszka, Mi szukała ale nie dała rady ale to był dopiero 11 tydzień, teraz na pewno byłoby słychać.

Co do kasy to z tego co się orientuję jeśli zwolnisz się sama to masz chyba 2 albo 3 miesiące karencji, w których nie dostajesz kasy. Mowa tu o zasiłku dla bezrobotnych, ale to i tak 62 procent zarobków.
Doradzałabym Ci
1. Iść na chorobowe (sykemelding) płatne 100 procent zarobków, nieważne jaką masz umowę. Ale pierwsze dwa tyg płaci ci pracodawca a potem NAV. Z tym jest trochę zachodu po te zwolnienia najczęściej w ciąży wystawiają na 2 tyg i potem trzeba donosić a w Navie jak wiadomo lubią różne rzeczy gubić i wiele różnych historii już słyszałam No a główny warunek jest taki, że w Norwegii żeby dostać chorobowe trzeba być chorym ciężko wydębić l4 bo ciąża. Ale można próbować No i l4 wystawia tylko lekarz, nie może być położna

2. Możesz postarać się o taki zasiłek ciążowy na jakim ja jestem (svangerskapspenger), wypłacany zdrowym kobietom, które mają zbyt ciężką lub szkodliwą dla swojego stanu pracę. Też 100 procent zarobków, warunek jest taki, że Twój pracodawca nie może dać ci lżejszej pracy. Może to wypełnić położna albo lekarz. Ja powiedziałam, że mnie po pracy bolą plecy, godziny pracy bardzo mnie męczą i swędzi mnie skóra od środków chemicznych. To wystarczyło. Dysponuję odpowiednim drukiem który możesz dać położnej jeśli będziesz zainteresowana

Oba przypadki wliczają się do naliczania macierzyńskiego. Osobiście uważam, że jak można wystarać się o chociąż kilka tysiaczków miesięcznie to trzeba próbować
Cytat:
yourAngel dziękuję. Musze tylko jeszcze dokupić kolczyki, i majtki, a nie wiem gdzie znajdę jakieś ładne dla ciężarnych. Bo stanika nie zakładam.

---------- Dopisano o 18:21 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

dokładnie. My mamy używany wózek, i fotelik maxi cosi, a sami dokupimy bazę.
A któraś z Was się orientuje czy do isofixu trzeba mieć jakiś system wbudowany w samochodzie, czy do każdego auta można wsadzić, do starszego też?
09 października 2013 18:45 Ninka

Edytowane przez nena_milka
Czas edycji: 2013-04-16 o 18:02 Powód: ,
nena_milka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-16, 17:53   #4980
ewacia85
Wtajemniczenie

dziewczyny czy lekarz rodzinny może mi wypisać l4 czy musi być ginekolog? Jesli tak to co mu powiedzieć? Że źle się czuję i tyle???
ewacia85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości