![]() |
#4951 | |
KOTerator
|
Dot.: Koty - część VIII
Cytat:
I w ogóle nie ogarniam jak mogą się komuś podobać kociaki, tzn. rozumiem, że niektóre czasami mogą dość uroczo wyjść na zdjęciu, ale bez przesady, duże rządzą ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4952 |
Zakorzenienie
|
Kociaki sa super
![]() ![]() ![]()
#4953 |
KOTerator
|
Duże są najfajniejsze, jest dużo futra do głaskania, są mądre. Kociaki to głupolki nieskoordynowane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4954 |
Zakorzenienie
|
no właśnie chodzi o to, ze każdy (jak widac po wątku prawie każdy:P ) się wzrusza, myśli sercem o tych małych puszystych kuleczkach i chce koniecznie je ocalić, ale nie myśli rozumem, że to 20 lat życia kota i przede wszystkim odpowiedzialność za znalezienie tym maluchom dobrego domu, a nie wepchniecie je gospodarzowy na wsi, który potrzebuje kota do łapania myszy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4955 |
Wtajemniczenie
|
Panują przesądy ze trzeba mieć kociaka od małego ze to zbliża itp srety.... czesto z tej slodkiej kilkutygodniowej kulki wychowywanej przez niedoswiadczonych opiekunów wyrasta knabrny i niegrzeczny kot czasem kot jest poprostu trudny z charakteru i wymagający i nie pasuje do rodziny... a później jest oddawany wyrzucany albo ludzie żyją z nim jak za karę. Odchowane kociaki czy koty to 100 razy lepszy wybór. Kot u którego widac charakter...człowiek ma różne potrzeby tez rozne swoje fobie przyzwyczajenia i naprawde mozma dobrac sobie kota o wymarzonym temperamencie czy charakterze. Jedni lubia spokojne inni zbzikowane i charakterne
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez marea Czas edycji: 2014-04-07 o 20:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#4956 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4957 |
Zakorzenienie
|
kurcze no, a nie macie innego weta? Nie ma takiego terminu, zeby było za późno na sterylizację aborcyjną, dopóki się kociaki nie urodzą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4958 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4959 | ||||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Dokładać osiedlowym starszym paniom karmicielkom kolejne koty do opłacania szczepień i sterylek? Odmawiać dorosłemu kotu jedzenia, bo maluch potrzebuje mieszanek mlecznych? Gdyby nie rodziło się tak wiele kociąt, nie byłoby tak wiele dorosłych osobników, które mają marne szanse na adopcję... ![]() Cytat:
Podoba mi się, że w Anglii adopcje są płatne, a kotami wychodzącymi są także rasowce i rzadko podlegają kradzieży, ludzie mają inną mentalność. Cytat:
![]() Mój kocurek miał ok. 6 miesięcy w momencie adopcji, ważył niecałe 3 kilo i był po kocięcemu szalony do drugiego roku życia. Wybrałam go ze świadomością jego cech charakteru i obawiałam się, czy nie jest za młody, był taki drobny... Działasz w fundacji, masz jakąś wiedzę, więc myślę, że dasz sobie radę z kociakiem, ale ludzi niedoświadczonych mocno do tego zniechęcam. Łatwo rozpuścić kota, a trudno wyplenić złe nawyki. Zanim poznałam własnego kota, nie znałam kociarza bez podrapanych rąk! Moje koty nie drapią ludzi ani mebli, bo tak zostały wychowane (zaznaczam, że nie przeze mnie). Kocie charaktery są wprawdzie dziedziczne, ale w przypadku malutkiej kulki nie wiadomo, co czeka człowieka, a potem zwierzę jest wyrzucane, bo jest zbyt energiczne i niszczycielskie albo drapie dzieci, które chcą się z nim ciągle bawić, albo zaczyna dojrzewać i posikuje... Polecam kociaki na dokocenie, bo dorosłym rezydentom jest wtedy łatwiej. Ludzie mylą koty z dziećmi. Wychowanie kota od małego w jednej rodzinie nie przyniesie specjalnych korzyści ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ludzie nie myślą, że kot ma charakter, że nie wszystko zależy od wychowania. Kupiłam kociaka po mądrych, zrównoważonych rodzicach - musiałam wybrać zaraz po narodzinach, bo rozeszły się jak świeże bułeczki i akurat trafiłam na tę najbardziej stukniętą i najbrudniejszą ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4960 |
Zakorzenienie
|
Moje mialy kontakt z cala masa ludzi od urodzenia. Ciagle wpadali znajomi i rodzina zobaczyc koty. Dlatego nie boja sie nikogo. Jak ktos dzwoni do drzwi to biegna jak psy
![]() Myslisz, ze kotu wszystko jedno kto jest jego Pancia? Ja mysle, ze budowanie relacji wymaga duzo czasu i madrosci. I nie jest wcale takie latwe z doroslym kotem. Moje lubia ludzi i sa ufne, ale zawsze pokazuja, ze ja jestem najwazniejsza. I tylko do mnie sie tak tula. Nawet do meza tak nie przychodza. Nie sadze zeby po zmianie domu tak szybko sie przestawily.
#4961 |
Zadomowienie
|
Dopóki nie rozwiąże się problemu systemowo to nie zmieni się nic i sterylizowanie kotów na wyrywki i pomoc paniom dokarmiającym nic nie da. Niestety.
U mnie w mieście bezdomne koty mają część karmy z miasta, sterylizację i leczenie. Czipowanie jest dla wszystkich darmowe. I to i tak nie wystarcza dopóki nie będzie nakazu czipowania adoptowanego kota i dopóki schronisko będzie olewać kontrolę adoptujących. Ale nadzieja w dzieciakach, te naprawdę dużo robią i rzeczywiście pomagają. Nasz poprzedni kot był wzięty jako maluszek i wiemy, ze trochę rzeczy źle zrobilismy (brak sterylizacji do ropomacicza ![]() ![]() Teraz wiem już dość co i jak robić, a jeśli nie to znam znakomite behawiorystki i nie zawacham się ich użyć. I chciałam rocznego kociaka, ale moi rodzice uparli się, że chcą malucha i go wychowają sobie. W końcu to ich kot nie mój to niech im będzie, ale oni łatać będą moje podarte kiecki. Spotkałyście się kiedyś z niechęcią ludzi do poproszenia o pomoc behawiorystek? Rozumiem brak kasy itp, ale jak ktoś jest bogaty. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4962 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#4963 | |||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4964 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja właśnie spotkałam takich z kasą i nie chcą behawiorysty bo nie i do mnie po radę. A ja nie pomogę, bo niewiem jak i podejrzewam, że jeśli to nie będzie rozwiązanie proste to i tak nic nie zrobią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4965 | |||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 04:56 ---------- Poprzedni post napisano o 04:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 04:58 ---------- Poprzedni post napisano o 04:56 ---------- Cytat:
![]() A nic z nim nie podpisywałaś, nie? Teraz zacznie się okres kociąt ![]() Dziewczyny, przypomnijcie, kiedy po porodzie można ciachać kotkę? ---------- Dopisano o 04:59 ---------- Poprzedni post napisano o 04:58 ---------- ![]() ![]()
![]() |
#4966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A niewidzące małe kuleczki to duża odpowiedzialność.. jakby ktoś wziął 1 takiego to już byłby cud.. Gdy szukałam kota pani z hodowli rosyjskich miała problem z wydaniem !za darmo! kotki która już nie widziała na 1 oko i prawdopodobnie na drugie straci wzrok. Jestem za sterylką aborcyjną, usypianiem miotów z wadami genetycznymi. Niestety kociaków jest wszędzie pełno. Jeszcze bardziej jestem za sterylizacją bo nawet gospodarz nie weźmie niepełnosprawnego kota
![]() |
#4967 | ||
Zakorzenienie
|
Moniko, przeczytałam, że kotka do odebrania już była.... Foty. Fooooty.
![]() Cytat:
Cytat:
Pytałam na wątasku kiedyś czy dobrym pomysłem jest branie kociaka do Feluta. Ostatecznie się ogarnęliśmy, bo to po prostu nie byłby dobry pomysł. I już doszliśmy jakiś czas temu do wniosku, ze jak Felut odejdzie (czyli dopiero za te 49 lat of kors), to znajdziemy jakieś dwa dorosłe, zaprzyjaźnione, takie, których żal rozdzielać. Tak w sumie pomyśleliśmy rozsądnie i to byłby idealny wybór. Oboje chcemy dwupak, a po co się pojedynczo dokotowywać, jak można od razu to załatwić. W zaprzyjaźnionym DT są np. takie dwa znajomki. Mogą iść tylko w dwupaku, bo po prostu wszystko robią razem. (Imiona, uwaga - Azazello i Behemot ![]()
![]() |
#4968 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4969 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4971 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() u mnie Safirka jest wierna Pańci, nawet Pańcio nie dostępuje łaski głaskania i tulenia, opiekunka może się bawić, ale głaskać absolutnie, a zabawa i tak dopiero po kilku dniach ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4972 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybaczcie za ten OT wielki, ale po prostu jak słyszę takie słowa to dostaję berserka dosłownie. Musiałam to wylać ![]() Cytat:
![]() ![]() Typowe. Najwięcej gadają Ci, co najmniej robią, dla mnie to zrzucanie odpowiedzialności.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2014-04-08 o 10:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4973 |
Zakorzenienie
|
Niestety mam nieco inne doświadczenie z kotami. Kilkanaście lat temu dostałam kocura od chłopaka. Rasowego, z hodowli. Tonkijskiego. Miał chyba 10-12 miesięcy. Facet sprzedał go za grosze, bo nie sprawdzał sie jako wystawowiec. Przeszłam z tym kotem bardzo ciężkie chwile. Był u nas poł roku i nigdy nikogo z rodziny nie polubił. Zawsze był płochliwy, czasem agresywny, do tego demolował nam dom i nie dawał żyć. Trudno mi dokładnie powiedzieć o co chodziło? To było tak dawno. Kota zabrał mój darczyńca i dożył u niego późnej starości. Do końca był trochę dziki.
![]() |
#4974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypominam historię kota Miętusa, który siedział miesiąc za pralką, ale po podjęciu zdecydowanych działań dał się ugłaskać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4975 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4976 | ||||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
O jakich wadach genetycznych piszesz, jak chcesz je diagnozować i za czyje pieniądze? Cytat:
![]() Cytat:
Strasznie mi się podoba ich logo, proste i pomysłowe ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na wystawach spotykam czasem dziewczynę, która ma agresywne koty, podobno nawet ktoś wystosował petycję, by zabronić jej rejestracji. Cytat:
Jak ktoś się boi profesjonalisty, to raczej nie będzie dostosowywał się do rad typu "przestaw kuwetę", "postaw drapak w pięknym, urządzonym przez projektanta salonie", "nie kupuj wypasionych zabawek, tylko zacznij się ze swoim kotem bawić obecnymi".
![]() ![]() |
![]() |
#4977 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ciepło ![]()
![]() |
#4978 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zobaczę jak pójdę z moimi kotami jak już będą moje i zobaczę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4979 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może w niektórych lecznicach po wszczepieniu chipa wet. rejestruje go na siebie tak jak u Moniki? U mnie po wszczepieniu dostałam dokumenty i sama się rejestrowałam do bazy danych. Wybrałam Safe-Animal. Bazy są zgłaszane do Europejskiej bazy danych i gdy wpisałam tam numer przekierowało mnie do Save Animal a tam już mogłam znaleźć dane swoje czyli właściciela kota. Niestety gdy numer wpisałam do drugiej polskiej bazy nie pokazało mi nic ![]() ![]()
![]() |
#4980 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
http://proanimals.org/porady/169-czipowanie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:39.