Koty - część VIII - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-04-07, 19:28   #4951
monika_sonia
KOTerator

Dot.: Koty - część VIII

Cytat:
Napisane przez Bela03 Pokaż wiadomość
Na tych, którzy równocześnie ratują za wszelkie pieniądze schorowane kotki. Nie można na jedno mieć pieniądze, serce i miejsce, a drugie dlatego, że ślepe to już nie. Jak dla mnie zabicie cierpiącego, schorowanego kota ma uzasadnienie i moralne i ekonomiczne, zabijanie ślepego miotu już nie. Ludzie nie zaadoptują dorosłego kota w większości bo wolą malucha i tu moja rodzina też ejst winna. Nie chcemy dorosłego.
No czuję się wywołana do tablicy. Zrobiłam trzy sterylizacje aborcyjne jak do tej pory. Uśpiłam jeden ślepy miot, bo kotka urodziła w ten sam dzień w który miała być ciachana. Mam serce dla tych kotów, które już urzędują w okolicy. Praktycznie wszystkie bezdomniaki zaliczyły wizyty u weta z powodów zdrowotnych, noga, ucho, wszystko chyba przerabiałam. Niektórych nie udało się uratować (a to białaczka, a to coś innego, np. niedawno niezidentyfikowana choroba mimo sekcji zwłok). W miarę możliwości te mniej strachliwe są odrobaczane. Jedzą suchą bezzbożówkę i w miarę dobre mokre karmy. Działam sama, nie mam tu żadnej fundacji. Nie zamierzam kociąt odchowywać.

I w ogóle nie ogarniam jak mogą się komuś podobać kociaki, tzn. rozumiem, że niektóre czasami mogą dość uroczo wyjść na zdjęciu, ale bez przesady, duże rządzą . Malla wiem wiem, bure też .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 19:34   #4952
Kusum
Zakorzenienie

Kociaki sa super Duze tez sa fajne
Stary 2014-04-07, 19:38   #4953
monika_sonia
KOTerator

Duże są najfajniejsze, jest dużo futra do głaskania, są mądre. Kociaki to głupolki nieskoordynowane.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 19:58   #4954
esfira
Zakorzenienie

no właśnie chodzi o to, ze każdy (jak widac po wątku prawie każdy:P ) się wzrusza, myśli sercem o tych małych puszystych kuleczkach i chce koniecznie je ocalić, ale nie myśli rozumem, że to 20 lat życia kota i przede wszystkim odpowiedzialność za znalezienie tym maluchom dobrego domu, a nie wepchniecie je gospodarzowy na wsi, który potrzebuje kota do łapania myszy...

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 20:09   #4955
marea
Wtajemniczenie

Panują przesądy ze trzeba mieć kociaka od małego ze to zbliża itp srety.... czesto z tej slodkiej kilkutygodniowej kulki wychowywanej przez niedoswiadczonych opiekunów wyrasta knabrny i niegrzeczny kot czasem kot jest poprostu trudny z charakteru i wymagający i nie pasuje do rodziny... a później jest oddawany wyrzucany albo ludzie żyją z nim jak za karę. Odchowane kociaki czy koty to 100 razy lepszy wybór. Kot u którego widac charakter...człowiek ma różne potrzeby tez rozne swoje fobie przyzwyczajenia i naprawde mozma dobrac sobie kota o wymarzonym temperamencie czy charakterze. Jedni lubia spokojne inni zbzikowane i charakterne

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez marea
Czas edycji: 2014-04-07 o 20:17
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 21:01   #4956
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
a nie mozecie jej teraz wysterylizować? Uśpienie miotu to ostateczność Jeśli by się udało ją wysterylizować, to można by tego uniknąć
Cytat:

Czemu nie sterylizacja aborcyjna?
Wg weterynarza już za późno.
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 21:05   #4957
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ziazik Pokaż wiadomość
Wg weterynarza już za późno.
kurcze no, a nie macie innego weta? Nie ma takiego terminu, zeby było za późno na sterylizację aborcyjną, dopóki się kociaki nie urodzą Rozumiem, że nie każdy chce to robić, ale nie wiem, czego się lekarze boją, jak robi zwykłę sterylki, to taką też zrobi nawet łatwiej, bo wielka macica i nie trzeba szukać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-07, 21:54   #4958
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Duże są najfajniejsze, jest dużo futra do głaskania, są mądre. Kociaki to głupolki nieskoordynowane.
Ja też najbardziej lubię dorosłe koty. Małe futrzaki owszem fajnie popatrzeć jak tak beztrosko brykają, ale duże przemawiają do mnie najbardziej zwłaszcza z wyglądu.
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-07, 22:33   #4959
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Na tych, którzy równocześnie ratują za wszelkie pieniądze schorowane kotki.
I jak to egzekwować, zmuszać ludzi do przygarniania kolejnych kociąt, bo skoro mają jednego czy dwa, to mogą kolejnego?
Dokładać osiedlowym starszym paniom karmicielkom kolejne koty do opłacania szczepień i sterylek? Odmawiać dorosłemu kotu jedzenia, bo maluch potrzebuje mieszanek mlecznych?

Gdyby nie rodziło się tak wiele kociąt, nie byłoby tak wiele dorosłych osobników, które mają marne szanse na adopcję...
Cytat:
Nie można na jedno mieć pieniądze, serce i miejsce, a drugie dlatego, że ślepe to już nie.
Udzielenie przez Was pomocy 1 kotkowi to malusieńka kropelka w oceanie kociej populacji w Polsce. Póki kocięta nie będą towarem deficytowym, będą traktowane przedmiotowo - "jak wpadnie pod auto, to weźmiemy innego", "jak głupi wyskakuje z okna, to działa naturalna selekcja".
Podoba mi się, że w Anglii adopcje są płatne, a kotami wychodzącymi są także rasowce i rzadko podlegają kradzieży, ludzie mają inną mentalność.
Cytat:
Ludzie nie zaadoptują dorosłego kota w większości bo wolą malucha i tu moja rodzina też ejst winna. Nie chcemy dorosłego.
Między maluchem a dorosłym jest jeszcze parę dobrych miesięcy młodzieńczości, kiedy można łatwo nauczyć zwierzaka domowych nawyków Roczny kot jest dojrzały fizycznie, ale pełen wigoru.
Mój kocurek miał ok. 6 miesięcy w momencie adopcji, ważył niecałe 3 kilo i był po kocięcemu szalony do drugiego roku życia. Wybrałam go ze świadomością jego cech charakteru i obawiałam się, czy nie jest za młody, był taki drobny...

Działasz w fundacji, masz jakąś wiedzę, więc myślę, że dasz sobie radę z kociakiem, ale ludzi niedoświadczonych mocno do tego zniechęcam. Łatwo rozpuścić kota, a trudno wyplenić złe nawyki. Zanim poznałam własnego kota, nie znałam kociarza bez podrapanych rąk! Moje koty nie drapią ludzi ani mebli, bo tak zostały wychowane (zaznaczam, że nie przeze mnie).
Kocie charaktery są wprawdzie dziedziczne, ale w przypadku malutkiej kulki nie wiadomo, co czeka człowieka, a potem zwierzę jest wyrzucane, bo jest zbyt energiczne i niszczycielskie albo drapie dzieci, które chcą się z nim ciągle bawić, albo zaczyna dojrzewać i posikuje...

Polecam kociaki na dokocenie, bo dorosłym rezydentom jest wtedy łatwiej.

Ludzie mylą koty z dziećmi. Wychowanie kota od małego w jednej rodzinie nie przyniesie specjalnych korzyści Dla tych zwierząt najważniejsze jest, by w określonym momencie rozwoju miały styczność z odpowiednio dużą ilością ludzi, a potem mogą mieć co chwilę innych Pańciów.
Cytat:
W moim mieście sterylizacja bezdomnych kotów jest darmowa, mimo to, schronisko i miasto nic w tym kierunku nie robi. Co z tego, że ludzie poniżej jakiegoś dochodu mają darmową sterylizację zwierzaków jak nikt im o tym nie powie?
W moim mieście dużo się o tym mówi, ale ludzie mają zacofane poglądy i uważają, że samica powinna mieć co najmniej jeden miot, a kociaki zawsze można wywieźć na wieś
Cytat:
I w ogóle nie ogarniam jak mogą się komuś podobać kociaki, tzn. rozumiem, że niektóre czasami mogą dość uroczo wyjść na zdjęciu, ale bez przesady, duże rządzą . Malla wiem wiem, bure też .
Małe kotki mają ADHD i wszystkie są takie same
Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Panują przesądy ze trzeba mieć kociaka od małego ze to zbliża itp srety.... czesto z tej slodkiej kilkutygodniowej kulki wychowywanej przez niedoswiadczonych opiekunów wyrasta knabrny i niegrzeczny kot czasem kot jest poprostu trudny z charakteru i wymagający i nie pasuje do rodziny... a później jest oddawany wyrzucany albo ludzie żyją z nim jak za karę. Odchowane kociaki czy koty to 100 razy lepszy wybór. Kot u którego widac charakter...człowiek ma różne potrzeby tez rozne swoje fobie przyzwyczajenia i naprawde mozma dobrac sobie kota o wymarzonym temperamencie czy charakterze. Jedni lubia spokojne inni zbzikowane i charakterne
Niuńka ma już prawie 10 miesięcy, a cały czas biega i się drze! Dzisiaj spadła w trakcie zabawy z kanapy, to ją spoliczkowała i osyczała

Ludzie nie myślą, że kot ma charakter, że nie wszystko zależy od wychowania. Kupiłam kociaka po mądrych, zrównoważonych rodzicach - musiałam wybrać zaraz po narodzinach, bo rozeszły się jak świeże bułeczki i akurat trafiłam na tę najbardziej stukniętą i najbrudniejszą
Stary 2014-04-07, 23:08   #4960
Kusum
Zakorzenienie

Moje mialy kontakt z cala masa ludzi od urodzenia. Ciagle wpadali znajomi i rodzina zobaczyc koty. Dlatego nie boja sie nikogo. Jak ktos dzwoni do drzwi to biegna jak psy
Myslisz, ze kotu wszystko jedno kto jest jego Pancia? Ja mysle, ze budowanie relacji wymaga duzo czasu i madrosci. I nie jest wcale takie latwe z doroslym kotem. Moje lubia ludzi i sa ufne, ale zawsze pokazuja, ze ja jestem najwazniejsza. I tylko do mnie sie tak tula. Nawet do meza tak nie przychodza. Nie sadze zeby po zmianie domu tak szybko sie przestawily.
Stary 2014-04-07, 23:21   #4961
Bela03
Zadomowienie

Dopóki nie rozwiąże się problemu systemowo to nie zmieni się nic i sterylizowanie kotów na wyrywki i pomoc paniom dokarmiającym nic nie da. Niestety.
U mnie w mieście bezdomne koty mają część karmy z miasta, sterylizację i leczenie. Czipowanie jest dla wszystkich darmowe. I to i tak nie wystarcza dopóki nie będzie nakazu czipowania adoptowanego kota i dopóki schronisko będzie olewać kontrolę adoptujących.
Ale nadzieja w dzieciakach, te naprawdę dużo robią i rzeczywiście pomagają.

Nasz poprzedni kot był wzięty jako maluszek i wiemy, ze trochę rzeczy źle zrobilismy (brak sterylizacji do ropomacicza ) ale był aniołkiem, Jedna zepsuta garsonka, jedno krzesło to nic patrząc na to, że jak byam mała nie wiedziałam jak się nim opiekować. Kiedyś miał ładny tęczowy brzuszek
Teraz wiem już dość co i jak robić, a jeśli nie to znam znakomite behawiorystki i nie zawacham się ich użyć.
I chciałam rocznego kociaka, ale moi rodzice uparli się, że chcą malucha i go wychowają sobie. W końcu to ich kot nie mój to niech im będzie, ale oni łatać będą moje podarte kiecki.

Spotkałyście się kiedyś z niechęcią ludzi do poproszenia o pomoc behawiorystek? Rozumiem brak kasy itp, ale jak ktoś jest bogaty.
Bela03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 00:00   #4962
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
I tylko do mnie sie tak tula. Nawet do meza tak nie przychodza. Nie sadze zeby po zmianie domu tak szybko sie przestawily.
no wlasnie. Moja kicia po okolo roku sie przywiazala do nas (adoptowana jako dorosla). Teraz spi razem ze mna na poduszce, miauczy, zeby jej miejsca zrobic i chodzi za mna po domu, a wczesniej nawet w tym samym pomieszczeniu co ja nie chciala przebywac, tzm. sama nie miala checi zeby przyjsc.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-04-08, 00:05   #4963
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Dopóki nie rozwiąże się problemu systemowo to nie zmieni się nic i sterylizowanie kotów na wyrywki i pomoc paniom dokarmiającym nic nie da. Niestety.
Dlatego jestem za kocimi aborcjami (i przeciwko leczeniu na siłę - wątpię, aby kot bez 3 łap cieszył się, że żyje...).
Cytat:
I to i tak nie wystarcza dopóki nie będzie nakazu czipowania adoptowanego kota i dopóki schronisko będzie olewać kontrolę adoptujących.
Oprócz nałożenia chipa trzeba go też zarejestrować. W Polsce jest kilka baz, każda płatna i nie wymieniają się danymi.
Cytat:
W końcu to ich kot nie mój to niech im będzie, ale oni łatać będą moje podarte kiecki.
Właśnie
Cytat:
Spotkałyście się kiedyś z niechęcią ludzi do poproszenia o pomoc behawiorystek? Rozumiem brak kasy itp, ale jak ktoś jest bogaty.
Nie. Głównym problemem jest jednak kasa.
Cytat:
Myslisz, ze kotu wszystko jedno kto jest jego Pancia? Ja mysle, ze budowanie relacji wymaga duzo czasu i madrosci. I nie jest wcale takie latwe z doroslym kotem. Moje lubia ludzi i sa ufne, ale zawsze pokazuja, ze ja jestem najwazniejsza. I tylko do mnie sie tak tula. Nawet do meza tak nie przychodza. Nie sadze zeby po zmianie domu tak szybko sie przestawily.
Tak sądzę. Moje koty miały inne Pańcie przede mną. Koty po zmarłych, chorych, wyemigrowanych odnajdują się w nowych domach. Jeszcze w domach tymczasowych koty potrafią odwdzięczyć się miłością, a spędzają w nich kilka miesięcy.
Stary 2014-04-08, 00:58   #4964
Bela03
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Oprócz nałożenia chipa trzeba go też zarejestrować. W Polsce jest kilka baz, każda płatna i nie wymieniają się danymi.

Nie. Głównym problemem jest jednak kasa.
To tak, szczerze mówiąc nie wiem jak jest z bazą przy czipowaniu za darmo w mieście. Ale jest to tylko jedna lecznica więc u niej też bym szukała czipa zguby.

Ja właśnie spotkałam takich z kasą i nie chcą behawiorysty bo nie i do mnie po radę. A ja nie pomogę, bo niewiem jak i podejrzewam, że jeśli to nie będzie rozwiązanie proste to i tak nic nie zrobią.
Stary 2014-04-08, 03:59   #4965
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Widzę, że Figielek dogadałby się z moja Lejduśką. Tez takie kocie ADHD
Oj, 2 wariaty to by dopiero było

---------- Dopisano o 04:56 ---------- Poprzedni post napisano o 04:54 ----------

Cytat:
a na fb cała masa obrońców życia- jak tak możecie, jesteście rzeźnikami, a nie fundacją... No ku**a mać Niech każdy z tych obrońców weźmie adoptuje cały miot kociąt, jeśli jest takim obrońcą życia!
Dokładnie. Gadać to każdy potrafi i kazania prawić, ale jak przychodzi co do czego, to nie ma się miejsca, czasu itd...

---------- Dopisano o 04:58 ---------- Poprzedni post napisano o 04:56 ----------

Cytat:
Jakie cudne kluseczki sama bym wzięła takiego bielucha

Esfira, masz rację, lepiej pomyśleć zawczasu. W temacie: kolega, który wziął od nas jedną kotkę jeszcze jej nie wysterylizował. Miszka na wsi i kotka jest wychodząca - rzekomo tylko na podwórko. Tylko czekam na nius o kociętach Milion razy mu kazałam ciachnąć kotkę i zarzekal się, ze to zrobi. A teraz powiedzial, ze w razie czego to sie kociaki rozda. Ciekawe co zrobi jak bedzie ich 6?
Ja też

A nic z nim nie podpisywałaś, nie? Teraz zacznie się okres kociąt

Dziewczyny, przypomnijcie, kiedy po porodzie można ciachać kotkę?

---------- Dopisano o 04:59 ---------- Poprzedni post napisano o 04:58 ----------

Cytat:
Kotka już ciachnięta, za dwie godziny ją odbieram .
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 06:03   #4966
mycha9393
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie chodzi o to, ze każdy (jak widac po wątku prawie każdy:P ) się wzrusza, myśli sercem o tych małych puszystych kuleczkach i chce koniecznie je ocalić, ale nie myśli rozumem, że to 20 lat życia kota i przede wszystkim odpowiedzialność za znalezienie tym maluchom dobrego domu, a nie wepchniecie je gospodarzowy na wsi, który potrzebuje kota do łapania myszy...
Dla przykładu... miot z którego wzięłam mojego kota liczył chyba z 8 maluchów... Dom znalazły 3.
A niewidzące małe kuleczki to duża odpowiedzialność.. jakby ktoś wziął 1 takiego to już byłby cud.. Gdy szukałam kota pani z hodowli rosyjskich miała problem z wydaniem !za darmo! kotki która już nie widziała na 1 oko i prawdopodobnie na drugie straci wzrok.

Jestem za sterylką aborcyjną, usypianiem miotów z wadami genetycznymi. Niestety kociaków jest wszędzie pełno.

Jeszcze bardziej jestem za sterylizacją bo nawet gospodarz nie weźmie niepełnosprawnego kota
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 07:59   #4967
Suvia
Zakorzenienie

Moniko, przeczytałam, że kotka do odebrania już była.... Foty. Fooooty.

Cytat:
Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Odchowane kociaki czy koty to 100 razy lepszy wybór. Kot u którego widac charakter...człowiek ma różne potrzeby tez rozne swoje fobie przyzwyczajenia i naprawde mozma dobrac sobie kota o wymarzonym temperamencie czy charakterze. Jedni lubia spokojne inni zbzikowane i charakterne

Pytałam na wątasku kiedyś czy dobrym pomysłem jest branie kociaka do Feluta. Ostatecznie się ogarnęliśmy, bo to po prostu nie byłby dobry pomysł.

I już doszliśmy jakiś czas temu do wniosku, ze jak Felut odejdzie (czyli dopiero za te 49 lat of kors), to znajdziemy jakieś dwa dorosłe, zaprzyjaźnione, takie, których żal rozdzielać. Tak w sumie pomyśleliśmy rozsądnie i to byłby idealny wybór. Oboje chcemy dwupak, a po co się pojedynczo dokotowywać, jak można od razu to załatwić.

W zaprzyjaźnionym DT są np. takie dwa znajomki. Mogą iść tylko w dwupaku, bo po prostu wszystko robią razem. (Imiona, uwaga - Azazello i Behemot). Tak jakby ktoś reflektował czy coś.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 08:03   #4968
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
Muszę Cię zmartwić, koty bardzo szybko dostosowują się do nowych ludzi czasem wystarczy kilka dni dochodzącej opieki i mogę sobie pozwolić na to samo, co właściciele (albo więcej np. noszenie na rękach kota, który ponoć tego bardzo nie lubi )
Stary 2014-04-08, 08:20   #4969
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:
Muszę Cię zmartwić, koty bardzo szybko dostosowują się do nowych ludzi czasem wystarczy kilka dni dochodzącej opieki i mogę sobie pozwolić na to samo, co właściciele (albo więcej np. noszenie na rękach kota, który ponoć tego bardzo nie lubi )
Byłam w sobotę robić zdjęcia w ramach akcji Mój kot ma dom. Error na dzień dobry wystawił mi brzuch do miziania. Podobno każdemu tak wystawia. Nie widzę, żeby mój Horus tak zrobił obcemu Fajny kocur, urodzony model

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-08, 08:27   #4970
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
bo koty to małe, interesowne świnie (to nie ja! to cytat z mojej siostry, która nigdy nie może się pogodzić z tym jak szybko koty się "przestawiają" na mnie, kiedy ich pare dni pilnuję)

~ Hank Moody
Stary 2014-04-08, 08:39   #4971
ziazik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Byłam w sobotę robić zdjęcia w ramach akcji Mój kot ma dom. Error na dzień dobry wystawił mi brzuch do miziania. Podobno każdemu tak wystawia. Nie widzę, żeby mój Horus tak zrobił obcemu Fajny kocur, urodzony model
Ja czasem mam wrażenie, że wszystkie koty prócz mojej Safirki to są takie wyluzowane i towarzyskie choć teraz miałam pod opieką kota, który potrzebował kilku dni, żeby zacząć się głaskać, musiałam bardzo uważać, żeby go nie zniechęcić.

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
bo koty to małe, interesowne świnie (to nie ja! to cytat z mojej siostry, która nigdy nie może się pogodzić z tym jak szybko koty się "przestawiają" na mnie, kiedy ich pare dni pilnuję)
cała prawda
u mnie Safirka jest wierna Pańci, nawet Pańcio nie dostępuje łaski głaskania i tulenia, opiekunka może się bawić, ale głaskać absolutnie, a zabawa i tak dopiero po kilku dniach Za to Euzebiusz sprzedajny, wystarczy, że ktoś do domu wejdzie, ten już brzucha wystawia
Stary 2014-04-08, 09:17   #4972
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Nie można na jedno mieć pieniądze, serce i miejsce, a drugie dlatego, że ślepe to już nie.
Oczywiście, że można. To, że ktoś pomaga czterem kotom nie oznacza, że musi zacząć pomagać kolejnej setce, która znajduje się dookoła. Jak pomaga się dzieciom chorym na raka - nie trzeba pomagać dzieciom chorym na stwardnienie rozsiane. Jak Ty to widzisz - ktoś ma 20 zł na koty i MUSI mieć kolejne 20 na kolejne koty? Bo już pomaga innym? Oczywiście najlepiej zrzucić całą odpowiedzialność na tych ludzi: robisz coś dobrego? Za mało! Więcej pomagaj! Temu nie pomogłeś! - ale już mała pomoc jest pomocą i jeśli ktoś jest w stanie zrobić TYLKO tyle, to chwali mu się to. Przynajmniej według mnie. Sama nie pomagam kotom, które mieszkają dookoła bloku, ale w inny sposób pomagam zwierzętom - nie chodzę do zoo, cyrków ze zwierzętami, delfinarium, fokarium, nie jeżdżę turystycznymi bryczkami konnymi, nie noszę futer, skóry, jedwabiu, wełny, zamszu, pierza, nie używam kosmetyków i chemii (oraz niektórych produktów spożywczych, które należą do koncernów) testowanej na zwierzętach, nie jem mięsa (choć Florkom karmy mięsne daję, im to potrzebne do życia, a nie krzywdziłabym kota roślinną - taki konflikt interesów trochę, ale bywa, mam kota w domu, muszę zapewnić mu pożywienie jakie miałby w naturze, czyli mięso), jajek, nabiału, miodu. Na fejsie promuję Fundację, aukcje, ich koty, nie jest to wielka pomoc, ale zawsze jakaś reklama. Pomagam też różnym akcjom charytatywnym, zbiórkom na leczenie, choćby kilkanaście złotych, ile wiem, że mogę dać w ramach zdrowego rozsądku. Wiem, że dla kogoś to jest mało, ale robię tyle, ile mogę i ile chcę. I strasznie denerwuje mnie WYMAGANIE od kogoś, żeby robił coś więcej. Od KOGOŚ, nie od siebie. To jest bezczelne.
Wybaczcie za ten OT wielki, ale po prostu jak słyszę takie słowa to dostaję berserka dosłownie. Musiałam to wylać

Cytat:
Moje mialy kontakt z cala masa ludzi od urodzenia. Ciagle wpadali znajomi i rodzina zobaczyc koty. Dlatego nie boja sie nikogo. Jak ktos dzwoni do drzwi to biegna jak psy
Florki to samo Jak TŻ wraca z pracy i dzwoni domofonem to się ustawiają pod drzwiami

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Dokładnie. Gadać to każdy potrafi i kazania prawić, ale jak przychodzi co do czego, to nie ma się miejsca, czasu itd...
Typowe. Najwięcej gadają Ci, co najmniej robią, dla mnie to zrzucanie odpowiedzialności.

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2014-04-08 o 10:11
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 09:36   #4973
Kusum
Zakorzenienie

Niestety mam nieco inne doświadczenie z kotami. Kilkanaście lat temu dostałam kocura od chłopaka. Rasowego, z hodowli. Tonkijskiego. Miał chyba 10-12 miesięcy. Facet sprzedał go za grosze, bo nie sprawdzał sie jako wystawowiec. Przeszłam z tym kotem bardzo ciężkie chwile. Był u nas poł roku i nigdy nikogo z rodziny nie polubił. Zawsze był płochliwy, czasem agresywny, do tego demolował nam dom i nie dawał żyć. Trudno mi dokładnie powiedzieć o co chodziło? To było tak dawno. Kota zabrał mój darczyńca i dożył u niego późnej starości. Do końca był trochę dziki.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-08, 10:47   #4974
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety mam nieco inne doświadczenie z kotami. Kilkanaście lat temu dostałam kocura od chłopaka. Rasowego, z hodowli. Tonkijskiego. Miał chyba 10-12 miesięcy. Facet sprzedał go za grosze, bo nie sprawdzał sie jako wystawowiec. Przeszłam z tym kotem bardzo ciężkie chwile. Był u nas poł roku i nigdy nikogo z rodziny nie polubił. Zawsze był płochliwy, czasem agresywny, do tego demolował nam dom i nie dawał żyć. Trudno mi dokładnie powiedzieć o co chodziło? To było tak dawno. Kota zabrał mój darczyńca i dożył u niego późnej starości. Do końca był trochę dziki.
czy masz pewność, że kociak był w hodowli prawidłowo socjalizowany? Może w domu było dużo kotów i akurat ten unikał cały czas kontaktu z człowiekiem? Myślę, ze to tak naprawdę mógł być powód oddania.
Przypominam historię kota Miętusa, który siedział miesiąc za pralką, ale po podjęciu zdecydowanych działań dał się ugłaskać

Stary 2014-04-08, 11:34   #4975
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
czy masz pewność, że kociak był w hodowli prawidłowo socjalizowany? Może w domu było dużo kotów i akurat ten unikał cały czas kontaktu z człowiekiem? Myślę, ze to tak naprawdę mógł być powód oddania.
Przypominam historię kota Miętusa, który siedział miesiąc za pralką, ale po podjęciu zdecydowanych działań dał się ugłaskać
Nie mam pojęcia. To było tak dawno... cokolwiek mu tam zrobili lub nie zrobili, zostawiło ślad do końca życia. Kocur nigdy, nikomu nie dał się ugłaskać. A po moim domu trafił do kochającej rodziny, u której był do końca.
Stary 2014-04-08, 11:46   #4976
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość
Dla przykładu... miot z którego wzięłam mojego kota liczył chyba z 8 maluchów... Dom znalazły 3.
A niewidzące małe kuleczki to duża odpowiedzialność.. jakby ktoś wziął 1 takiego to już byłby cud.. Gdy szukałam kota pani z hodowli rosyjskich miała problem z wydaniem !za darmo! kotki która już nie widziała na 1 oko i prawdopodobnie na drugie straci wzrok.
Jestem za sterylką aborcyjną, usypianiem miotów z wadami genetycznymi. Niestety kociaków jest wszędzie pełno.
Jeszcze bardziej jestem za sterylizacją bo nawet gospodarz nie weźmie niepełnosprawnego kota
Tylko 3 znalazły dom? A ponoć kociaki są tak rozchwytywane...

O jakich wadach genetycznych piszesz, jak chcesz je diagnozować i za czyje pieniądze?
Cytat:
Często wystarczy po prostu dobra ręka i dobra karma :P
Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Może tam mają często gości? Niunia zdziczała u mnie, bo prócz Pańcia praktycznie nikt do mnie nie przychodził (nie mam atrakcyjnego mieszkania, zawsze idę do kogoś lub spotykamy się na mieście). W hodowli sprzedawała się każdemu, a obecnie chowa się przed każdą przychodzącą osobą, dopiero po chwili ryje się na ręce.
Strasznie mi się podoba ich logo, proste i pomysłowe
Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość

Cytat:
Nie sprawdzał się jako wystawowy z powodu słabej budowy czy właśnie zachowania? Wygląda na to, że schrzaniono jego socjalizację.

Na wystawach spotykam czasem dziewczynę, która ma agresywne koty, podobno nawet ktoś wystosował petycję, by zabronić jej rejestracji.
Cytat:
To tak, szczerze mówiąc nie wiem jak jest z bazą przy czipowaniu za darmo w mieście. Ale jest to tylko jedna lecznica więc u niej też bym szukała czipa zguby.
Co Ci da zgłoszenie się do lecznicy? Oni tylko wszczepiają gadżet z numerkiem. Co opiekun zwierzęcia zrobi z numerkiem, to już jego sprawa, a trzeba go zarejestrować w bazie, by chipowanie miało sens. Osoba, która znajdzie zwierzę, pójdzie do weta i otrzyma numerek, musi przeszukiwać różne bazy, bo nie ma jednej ogólnoświatowej.
Cytat:
Ja właśnie spotkałam takich z kasą i nie chcą behawiorysty bo nie i do mnie po radę. A ja nie pomogę, bo niewiem jak i podejrzewam, że jeśli to nie będzie rozwiązanie proste to i tak nic nie zrobią.
Jak ktoś się boi profesjonalisty, to raczej nie będzie dostosowywał się do rad typu "przestaw kuwetę", "postaw drapak w pięknym, urządzonym przez projektanta salonie", "nie kupuj wypasionych zabawek, tylko zacznij się ze swoim kotem bawić obecnymi".
Stary 2014-04-08, 11:46   #4977
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
a ja przypominam, że go dawno tu nie było i chciałabym publicznie użytkowniczkę Wredonisię poprosić, żeby coś z tym zrobiła

ale ciepło

~ Hank Moody
Stary 2014-04-08, 12:00   #4978
Bela03
Zadomowienie

Cytat:
Co Ci da zgłoszenie się do lecznicy? Oni tylko wszczepiają gadżet z numerkiem. Co opiekun zwierzęcia zrobi z numerkiem, to już jego sprawa, a trzeba go zarejestrować w bazie, by chipowanie miało sens. Osoba, która znajdzie zwierzę, pójdzie do weta i otrzyma numerek, musi przeszukiwać różne bazy, bo nie ma jednej ogólnoświatowej.
Nie mają własnej bazy? Bo tak mi sie zawsze wydawało.
Zobaczę jak pójdę z moimi kotami jak już będą moje i zobaczę.
Stary 2014-04-08, 12:09   #4979
iwona1110
Zadomowienie

Cytat:

Może tam mają często gości? Niunia zdziczała u mnie, bo prócz Pańcia praktycznie nikt do mnie nie przychodził (nie mam atrakcyjnego mieszkania, zawsze idę do kogoś lub spotykamy się na mieście). W hodowli sprzedawała się każdemu, a obecnie chowa się przed każdą przychodzącą osobą, dopiero po chwili ryje się na ręce.
Strasznie mi się podoba ich logo, proste i pomysłowe

Ja czasem żałuję, że nie ma u mnie dzieci bo Ambra leci do każdego dziecka i chce się bawić. W hodowli były dzieci - nie wiem czy ona może to pamiętać ale dzieci się jej dobrze kojarzą. Ostatnio powiedziałam TŻ że musimy sobie zrobić dziecko dla kota - nie wiem dlaczego nie był zachwycony

Może w niektórych lecznicach po wszczepieniu chipa wet. rejestruje go na siebie tak jak u Moniki? U mnie po wszczepieniu dostałam dokumenty i sama się rejestrowałam do bazy danych. Wybrałam Safe-Animal. Bazy są zgłaszane do Europejskiej bazy danych i gdy wpisałam tam numer przekierowało mnie do Save Animal a tam już mogłam znaleźć dane swoje czyli właściciela kota.
Niestety gdy numer wpisałam do drugiej polskiej bazy nie pokazało mi nic Szkoda, że nie udostępniają sobie danych.

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-04-08, 12:17   #4980
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Nie mają własnej bazy? Bo tak mi sie zawsze wydawało.
Zobaczę jak pójdę z moimi kotami jak już będą moje i zobaczę.
Jak wet sam sobie kataloguje, a zwierzę zostanie przyniesione do innego, to odczytanie numerka nic nie da.

http://proanimals.org/porady/169-czipowanie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości