Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 166 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-26, 08:54   #4951
natuso
Wtajemniczenie

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
A co oznacza profil I tak naprawdę?
Że jesteś samowystarczalna, odnajdujesz się na rynku pracy, sama sobie znajdziesz pracę i UP nie jest Ci do niczego potrzebny.
25/2015

natuso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 08:55   #4952
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez natuso Pokaż wiadomość
Że jesteś samowystarczalna, odnajdujesz się na rynku pracy, sama sobie znajdziesz pracę i UP nie jest Ci do niczego potrzebny.
Ciekawe ... ja mam II profil, ale pani stwierdziła, że staż mi niepotrzebny, bo sama sobie znajdę pracę, co racja to racja
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 08:56   #4953
cyanide sun
Wtajemniczenie

ja mam I i musze jakos zmienic na II :/
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 08:56   #4954
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
Ciekawe ... ja mam II profil, ale pani stwierdziła, że staż mi niepotrzebny, bo sama sobie znajdę pracę, co racja to racja
A mi mój "doradca" powiedział, żebym przy profilowaniu starała się uzyskać profil II, bo wtedy będę mogła mieć staż, a w profilu I nie
25/2015

Stary 2015-03-26, 08:58   #4955
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
A mi mój "doradca" powiedział, żebym przy profilowaniu starała się uzyskać profil II, bo wtedy będę mogła mieć staż, a w profilu I nie
tak, przy I prof nie mozna dostac stazu. jak odpowiadac zeby dostac II prof?
Stary 2015-03-26, 09:00   #4956
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
ja mam I i musze jakos zmienic na II :/
Mnie po pół roku profilowali ponownie, co jakoś nie zmieniło mojej sytuacji na rynku pracy

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
tak, przy I prof nie mozna dostac stazu. jak odpowiadac zeby dostac II prof?
Trzeba być na nie, nie pokazywać, że sama sobie poradzisz
25/2015

Stary 2015-03-26, 09:07   #4957
cyanide sun
Wtajemniczenie

mnie mają wlasnie ponownie profilowac, bo mi sie skonczyl w lutym I prof. i musze ogarnac jakos ten II
Stary 2015-03-26, 09:11   #4958
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
mnie mają wlasnie ponownie profilowac, bo mi sie skonczyl w lutym I prof. i musze ogarnac jakos ten II
Powiedz, że potrzebujesz od nich ubezpieczenie, że szukasz ofert na ich stronie itd. Nie trzeba za bardzo kombinować
Stary 2015-03-26, 09:15   #4959
biedronka29
Raczkowanie

Cytat:
Ja wiem, ale chyba niejasno się wyraziłam Chodziło mi o to, że nie wiem co będzie w sytuacji gdy biedronka dostanie profil 1, co wtedy z imiennym stażem.

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

III nie dostaniesz. Mogę Ci poradzić tylko, żebyś nie odpowiadała za dobrze na pytania serio, tak mi poradziła pani z UP, kiedy teraz w styczniu drugi raz mnie profilowali, za pierwszym razem miałam I, teraz mam II.
Też mam taką nadzieję, że pani w UP będzie mi podpowiadać jak odpowiadać żeby profil II dostac.
biedronka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 09:21   #4960
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Powiedz, że potrzebujesz od nich ubezpieczenie, że szukasz ofert na ich stronie itd. Nie trzeba za bardzo kombinować
to mowilam. itak mi wyszedl I
Stary 2015-03-26, 09:32   #4961
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Hmm, widać zależy od urzędnika, ale tak nie powinno być ... mogę się z Tobą zamienić
Stary 2015-03-26, 09:35   #4962
cyanide sun
Wtajemniczenie

ogolnie to rzy*** mi sie chce juz tym UP. marze o tym, zeby nie musiec juz tam chodzic. w niczym nie pomagają a tylko utrudniaja.
Stary 2015-03-26, 09:50   #4963
natuso
Wtajemniczenie

Cytat:
A mi właśnie w ten sposób wyszedł II i bądź tu człowieku mądry
25/2015

Stary 2015-03-26, 11:09   #4964
kasia1608
Zakorzenienie

tak o stażu gadacie, będziesz musiała co miesiąc latać do UP i listę obecności zanosić
kasia1608 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 12:17   #4965
Barbarella05
Wtajemniczenie

Wczoraj byłam na jednej rozmowie o pracę w sklepie i miło się rozczarowałam- bo Umowa o pracę, więcej na rękę niż się spodziewałam...
Dzisiaj byłam na rozmowie w Restauracji Sphinx na stanowisko Kucharz.
Kobieta zaproponowała mi Umowę na Zlecenie, 8,50 zł brutto, 2 pierwsze dni za darmo, praca od 9 do 19.
Czy ktoś pracował może w Sphinxie, może coś powiedzieć na ten temat?
Kobieta była chyba trochę zaskoczona moimi pytaniami, bo sie pytałam jakiego rodzaju wołowony używajają do steków, czy mięso jest świeże itd.
Średnie wrażanie na mnie zrobiła, szczerze powiedziawszy, i nie wiem co o tym myśleć. Znajomy mi mówił,że Sphinx ma jakieś powiązania z mafią - ale chyba coś pierniczył od rzeczy.
Pamiętam jak byłam mała, to często zaciągałam tam Mamę bo tam były takie śliczne lampki, ale prawdziwe ze szkła, a te które widziałam dzisiaj to z tektury. Kobieta mówiła jak się nazywa ta lampka- teka? Nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam.
Barbarella05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 12:36   #4966
Maguda_
Kawaii strona mocy

W Sphinxie lampy zrobione są z tykwy, żadna tektura :-D
Stary 2015-03-26, 13:16   #4967
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

No nieźle, nie da się cytować...
Tutli - to fajnie. Miałaś koleżankę, którą mogłaś polecić. Ja nie mam nikogo, kto mógłby mnie polecić. To po pierwsze. Po drugie - jak widzę tu z postów - UP coś kombinują, zresztą nie mają ciekawych ofert, i nikt nie zagwarantuje mi stażu, po trzecie - nigdy nie pracowałam.
Więc jestem skreślona na rynku pracy.
Dlatego tu się rzadko udzielam, bo za często jęczałam, a nie o to chodzi. Czytam Was, bo Wam się udaje. Ja już powoli tracę nadzieję...
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 13:30   #4968
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę części z Was, która WIE, co chce robić w życiu, lub ma jakieś sprecyzowane kierunki. Ja czasem sobie myślę, że mogłabym robić to czy tamto, ale potem mi to mija. To jest straszne, gdybym wiedziała, w co chcę iść, to bym obrała jakąś ścieżkę...
Najgorsze jest próbowanie, które wiele z Was uważa za fajne. Ale ja jakoś nie umiem, nie wyobrażam sobie, że popracuję miesiąc-dwa i pomyślę "to nie to" i pójdę do następnej i następnej...

Moja matka wiedziała od początku czego chce i w tym jest, nawet teraz robi kursy i się dokształca,a ja się czuję jak jakiś staruch...jestem młoda,powinnam wiedzieć, co chcę robić, jednak moja mama jest lepsza ode mnie w tej chwili...
Ja też nie wiem dokładnie, co chcę robić w życiu, więc nie przejmuj się. Nie rozumiem tylko, co jest złego w próbowaniu? Moim zdaniem to świetne, że mogę popracować gdzieś 2 miesiące, pół roku, rok, a potem odejść, jeśli mi się nie podoba. Co do pokolenia naszych mam, to nikt się nie zastanawiał, czy mu się praca podoba. Moja mama mówi, że dostawało się pracę np. w księgowości i się tę pracę miało do emerytury, nikt nie wybrzydzał i nie szukał "pracy marzeń". Teraz to norma, że co kilka lat zmienia się firmę.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 15:08   #4969
Konto usunięte

A ja nie mam porównania odnośnie "czasów naszych mam", bo moja skończyła to, co chciała i pracuje, tam gdzie chciała... w sumie nigdy nie poznała smaku "byle jakiej pracy" (mam tu na myśli pracę, której nie lubi się - nie chcę żeby ktoś czuł się urażony tym słowem "byle-jaka"), bo trafiła za 1-szym razem w swoją pracę...

Trochę mnie dziwi, bo myślałam koleżanko wyżej, że masz określony profil, w którym chcesz iść?
Stary 2015-03-26, 16:36   #4970
Tempo21
Raczkowanie

Cześć,

Przeglądam sobie tematy i akurat chciałem coś skrobnąć.

Aktualnie zwolniłem się z pracy magazynowej, po 3 letnim dorabianiu i "podstawach" jakie obowiązują w pracy w końcu musiałem stamtąd odejść.
Kompletnie się nie rozwijałem, wręcz cofałem.

Mam ostatni semestr studiów, mieszkam jeszcze z rodzicami opłacam jeden kredyt i telefon. Źródełko z pieniędzmi mi się kończy.

Byłem ostatnio na rozmowie na stanowisko biurowe TSL lecz niestety potrzebowali kogoś z doświadczeniem. Przeglądam oferty i szukam właśnie stanowiska asystenta, pomocnika, stażysty, żeby tylko zdobyć doświadczenie, które pozwoli mi normalnie znaleźć pracę. Mało jest tych ofert i aktualnie nie wiem co zrobię, szukam dalej. Może się uda.

Co Wy byście zrobili w takiej sytuacji?
Dzięki za odpowiedzi

#####

I feel alive again. There are no rules here. Nothing matters anymore.
Tempo21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 16:45   #4971
zaksy
Rozeznanie

może ja się mylę odnośnie "czasów naszych mam", ale zawsze myślałam, że jak ktoś skończył na przykład mechanikę, to bez problemu dostawał pracę w swoim zawodzie, jak ktoś kończył księgowość, to pracował księgowym. a w naszych czasach inżynierowie nawet na kasie siedzą z braku jakiejkolwiek pracy, a ludzie po historii po znajomości dostają pracę w dziale eksportu. ale może ja się mylę...

jabluszko, też tracę już nadzieję. mam wykształcenie, mam doświadczenie, 2 języki obce i nie mogę nic znaleźć. znajomi się dziwią, czemu nie spróbuję w jakiejś korporacji, a ja już próbowałam i cisza. widać za dużo chętnych mają. parę dni temu powiedziałam tż, że niech szuka pracy dla mnie, siedział 2 godziny i w końcu powiedział, że faktycznie nawet nie mam gdzie wysyłać cv, albo studentów szukają, albo niepełnosprawnych, albo monterów ...
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 16:50   #4972
uniperfect
Rozeznanie

Byłam dziś u znajomego, który po znajomości 2 miesiące temu dostał pracę. Na jego miejsce było 170 podań, no ale jego polecili. Śmiał się, że ludzie marnują papier na CV bo i tak są z góry przekreśleni. Moje CV jest na wierzchu, bo jakby on znalazł sobie lepszą pracę( tu małą płacą) , to ja bym się starała za niego wskoczyć.
No i namawia mnie ten znajomy na założenie firmy. Dają teraz z Unii 50 tyś na działalność, opłacają przez pół roku ZUS . Jeden gościu z pieniędzy z Unii w swoim własnym budynku otworzył pizzerię. Nie płaci czynszu bo to jego. Mówię znajomemu, że ja nie mam pomysłu żadnego na działalność, nie mam własnego lokalu itp a czynsz za wynajem to ok 2000 zł. On mi mówi otwórz sklep internetowy, odpada czynsz, ale ja też nie mam pomysłu na to . Takich sklepów jest na pęczki, widzę po fb, bo gram w konkursy na tych sklepach. Ostatnio z takiego sklepu naszyjnik wygrałam. Nie mam zielonego pomysłu, co mogłabym otworzyć.
A wy nie myślałyście o dotacjach z Unii i otwieraniu czegoś własnego ?. We wrześniu tego roku wnioski się składa.
Ja od 2 miesięcy próbuje sprzedać sukienkę, którą wygrałam na fb i nie ma chętnych. Sukienka weselna, z grubszego materiału, tyle, że rozkloszowana i źle w niej wyglądam. Kupiłabym sobie na jej miejsce buty. Spuściłam na cenie i nie ma chętnych.
Ja bym wolała mieć normalną pracę, chodzic na szkolenia , by móc poznać nowych ludzi a nie dziczeć w domu . Nie ciągnie mnie do internetowego sklepu. Ja nawet nie miałabym gdzie trzymać towaru, musiałabym garaż wynająć na towar. Już wolałabym stacjonarny.
uniperfect jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 16:50   #4973
Mixiakova
Mixum fixum

Ja byłam na rozmowie stażowej na stanowisko asystent ds. księgowości (w firmie z materiałami budowlanymi). Facet zadawał mi m.in. takie pytania:
- o której pani rano wstaje, a o której się kładzie spać
- czy planuje pani małżeństwo/dzieci ()
- czy pracowała pani kiedyś przy remoncie/budowie
- jaka sytuacja materialna
- czy ma pani własne mieszkanie (mieszkam z rodzicami)
- co panią determinuje, by tu pracować
no WTF xD

szkoda, że jeszcze nie pytał co mam na śniadanie/obiad/kolację
Mixiakova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 16:56   #4974
uniperfect
Rozeznanie

Byłam dziś u znajomego, który po znajomości 2 miesiące temu dostał pracę. Na jego miejsce było 170 podań, no ale jego polecili. Śmiał się, że ludzie marnują papier na CV bo i tak są z góry przekreśleni. Moje CV jest na wierzchu, bo jakby on znalazł sobie lepszą pracę( tu małą płacą) , to ja bym się starała za niego wskoczyć.

No i namawia mnie ten znajomy na założenie firmy. Dają teraz z Unii 50 tyś na działalność, opłacają przez pół roku ZUS . Jeden gościu z pieniędzy z Unii w swoim własnym budynku otworzył pizzerię. Nie płaci czynszu bo to jego. Mówię znajomemu, że ja nie mam pomysłu żadnego na działalność, nie mam własnego lokalu itp a czynsz za wynajem to ok 2000 zł. On mi mówi otwórz sklep internetowy, odpada czynsz, ale ja też nie mam pomysłu na to . Takich sklepów jest na pęczki, widzę po fb, bo gram w konkursy na tych sklepach. Ostatnio z takiego sklepu naszyjnik wygrałam. Nie mam zielonego pomysłu, co mogłabym otworzyć.

A wy nie myślałyście o dotacjach z Unii i otwieraniu czegoś własnego ?. We wrześniu tego roku wnioski się składa.

Ja od 2 miesięcy próbuje sprzedać sukienkę, którą wygrałam na fb i nie
ma chętnych. Sukienka weselna, z grubszego materiału, tyle, że rozkloszowana i źle w niej wyglądam. Kupiłabym sobie na jej miejsce buty. Spuściłam na cenie i nie ma chętnych.

Ja bym wolała mieć normalną pracę, chodzic na szkolenia , by móc poznać nowych ludzi a nie dziczeć w domu . Nie ciągnie mnie do internetowego sklepu. Ja nawet nie miałabym gdzie trzymać towaru, musiałabym garaż wynająć na towar. Już wolałabym stacjonarny.

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ----------

Dałam edycje i 2 razy wysłało mi ta samą wiadomość. Nie można teraz edytować ?

---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Jakbym usłyszała pytanie o status materialny czy o własne mieszkanie, to bym wstała i wyszła. To jest upodlenie człowieka.
Inne wytłumaczenie może być takie, że gościu szuka dla siebie majętnej kobiety, która mu kiedyś dzieci urodzi. I praca w cale w księgowość nie jest.
Stary 2015-03-26, 16:56   #4975
Maguda_
Kawaii strona mocy

Dotacja dotacją, ale trzeba mieć też przecież środki własne, dobry i mocny biznes plan, wszystko skrupulatnie opracować i opisać, tak gadać można, a jak przychodzi co do czego, nie jest już tak łatwo. Tak kozaczy, spryciarz, ciekawe czy jakby sam z siebie wysłał cv i miał pokonać tylu chętnych, czy nadal dostałby tę pracę.
Stary 2015-03-26, 17:04   #4976
zaksy
Rozeznanie

te dotacje też nie jest tak łatwo dostać. jakiś czas temu był artykuł chyba na wyborczej o tym, że te pieniądze przyznają nie wiadomo według jakich zasad. facet miał dobry pomysł, ale nie dostał, a inni dostali pieniądze i po roku zamknęli swoją działalność i wyjechali za granicę.
zaksy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-26, 17:05   #4977
Maguda_
Kawaii strona mocy

Sam pomysł to niestety nie wszystko, trzeba go dobrze udokumentować i sprzedać.
Stary 2015-03-26, 17:13   #4978
uniperfect
Rozeznanie

Dokładnie , łatwo mówić jest.
Środków własnych nie trzeba ponoć już mieć. Ten znajomy z tym co pizzerie otwierał pisali wniosek i ten otwierający nie miał żadnych środków ponoć. Ale trzeba mieć pomysł a ja go nie mam . Jakbym miała dojście do używanych ciuchów z zagranicy, to bym mogła szmaty otworzyć, u mnie w mieście jest popyt na to duży Ale trzeba mieć dojście do mega tanich ciuchów, by je potem móc za -50% lub za 1 zł sprzedawać. Moja mama za 1 zł kupiła ostatnio kurtkę zimową. Ja dziś sukienkę czerwoną na lato za 1 zł. Trzeba tylko u góry dekolt zeszyć, bo za duży, coś porobić z górą. Więc nie mogę mieć ciuchów droższych od konkurencji. Muszę być konkurencyjna. Na jednym szmatach pisze odzież bezpośrednio z Anglii , Irlandii itp. Ale ten szmateks działa na całym podkarpaciu , sklepów w Rzezowie mają z 5.

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Z up dają też środki, ale tam jest pies pogrzebany, bo trzeba mieć 2 żyrantów, którzy zarabiają określone kwoty, nie mało. Żyranci są po to, że jak 2 lata albo rok, (nie wiem dokładnie ile ) nie utrzymasz się na rynku, to żyrant oddaje za ciebie do up kwotę jaką ci dali.
Fenomen małych miast jest taki, że utrzymują się w nim pizzerie, szmaty, apteki.
Stary 2015-03-26, 17:15   #4979
Konto usunięte

nom coś z wizażem nie tak. W moim wypadku jedyna nadzieja w relokacji, jednak najpierw musiałabym zdobyć pracę, a potem się przeprowadzać. "Dogadałam" się z mamą, że jeśli coś znajdę, to ona znajdzie jakieś zaskórniki na 1miesiąc, no ale jak będę już coś mieć. inaczej nic z tego.
Stary 2015-03-26, 17:17   #4980
uniperfect
Rozeznanie

O takich przypadkach też słyszałam. 2 lata ciągną a potem zamykają. Moja była szefowa pracowała przy czymś takim. Mówiła, że 1 na wszystkie firmy otwierane utrzymuję się powyżej 2 lat a reszta po 2 latach jest zamykana. Działają przez ten okres, przez który muszą, by pieniędzy nie zwracać.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości