|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Wiesz co dużo na forach jest o wpadce, przy spirali miedzianej, bez hormonów.
Hormonalne jak np.mirena wykazują bardzo dużą skuteczność. |
|
|
|
|
#4952 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Hej hej. Wiem, że mnie już uspokajałyście, że skoro 1,5 miesiąca od stosunku testy wyszły negatywne to w ciąży nie jestem, ale...
Właśnie wielkie ale. Znalazłam artykuł opisujący prawidłowe poziomy HCG w konkretnych tygodniach ciąży i panika znowu się pojawiła (nadmienie, że kiedyś przez 2 lata leczyłam się z powodu stanów lękowych, więc taka panika z mojej akurat mnie nie dziwi) Wg norm poziom hormonów wygląda tak: 3. tydzień - 5 - 50 mIU/ml, 4. tydzień - 5 - 426 mIU/ml, 5. tydzień - 18 - 7,340 mIU/ml, 6. tydzień - 1,080 - 56,500 mIU/ml, Czy to znaczy, że w sumie do 6 tygodnia może się okazać, że testy jak będą miały czułośc 20-25, to mogą w jakichś przypadkach nie wykryć ciązy? Czy to raczej jakieś mega skrajne przypadki, żeby tak długo utrzymywał sie tak bardzo niski poziom HCG? PS.Wizytę kontrolną mam dopiero za tydzień, a w tym momencie nie mam możliwości wykonać badań z krwi, więc do tego czasu pewnie będę panikować Edytowane przez Anna_Rosse Czas edycji: 2021-03-28 o 21:23 |
|
|
|
|
#4953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4954 |
|
high elf
|
hej dziewczyny, poratujcie proszę.
![]() czy 10-godzinne spóźnienie z tabletką w pierwszym tygodniu blistra może skutkować ciążą? biorę microgynon od pół roku, zawsze przed 10 rano. ostatnio byliśmy u znajomych, zapomniałam wziąć ze sobą tabletek i zamiast następnego dnia o 10, wzięłam tabletkę po 19. w ulotce jest napisane, że spóźnienie do 12h jest ok, więc się nie martwiłam, ale dzisiaj zauważyłam brązowe plamienie na wkładce i zeschizowałam. czy ciąża jest możliwa w tym przypadku? ;c
|
|
#4955 |
|
Zadomowienie
|
10 godzinne spóźnienie nie ma znaczenia. Na ulotce masz jasną informację 12h
![]() Plamienia mogą się pojawiać na różnym etapie brania pigułek i nie świadczą o ciąży
|
|
#4956 |
|
Przyczajenie
|
Miałyście kiedyś tak ze wasze plamienie z odstawienia było krótsze niż zwykle. Ja zwykle miałam około tygodnia tym razem 4-5 dni. Nie było to raczej plamienie implantacyjne bo krwi było naprawdę sporo i typowe dolegliwości okresowe ale trochę się martwię ze nagle się tak skrócił. Co mogło to spowodować? Miałam ostatnio sporo stresów i myślałam ze może to przez to ale wole zapytać tutaj może któraś z was miała podobnie Wyglądało to tak jakby pierwsza aktywna tabletka jakby spowodowała ze to plamienie zaczęło ustawać a całkiem zniknęło przy trzeciej tabletce z opakowania
|
|
|
|
|
#4957 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4958 |
|
Raczkowanie
|
Kobietki w czwartek dostałam krwawienia z odstawienia. Jeden dzień dosyć obfity pod wieczór mało co kolejny dzień znowu taki dosyć i wcseaj było tylko trochę ale raczej już takie brązowe wieczorem nic rano też a teraz znowu plamienie ale brązowe. To normalne? Nigdy tak nie miałam. Dodam że w tym miesiącu brałam sporo leków przeciwbólowych.
|
|
|
|
#4959 |
|
Przyczajenie
|
Czy pomimo tego ze dostałam plamienia z odstawienia mogę być w ciąży? Na internecie jest dużo różnych informacji
|
|
|
|
|
#4960 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Krwawienia w cyklu nie muszą wyglądać tak samo. Tak jak masz napisane wyżej organizm to nie maszyna Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4961 |
|
Przyczajenie
|
Cześć Dziewczyny! Jestem na trzecim blistrze tabletek jednoskładnikowych Slinda. Przy pierwszym blistrze ok połowy opakowania wystąpił u mnie ból piersi taki sam jak zawsze miałam przed miesiączką, który kilku dniach ustąpił. Przy drugim blistrze piersi nie bolały mnie w ogóle, co nie ukrywam niezmiernie mnie ucieszyło. Przy tym opakowaniu tkliwość pojawiła się już przy 8 tabletce, po czym ustąpiła na dwa dni i teraz pojawiła się ponownie. Pytanie, czy któraś z Was ma podobne doświadczenia? Czy powinnam zastanowić się nad zmianą preparatu? Czy może jeszcze dać szanse? Nie będę zgrywać bohatera, że rzekoma ciąża nie przechodzi mi przez myśl, ale tabletki stosuję regularnie (w zasadzie co do minuty) i nie zdarzyło się nic co mogłoby zakłócić ich działanie, także wydaje się to mało prawdopodobne. Będę wdzięczna za Wasze opinie. Pozdrawiam Was Wszystkie
|
|
|
|
|
#4962 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli te dolegliwości Ci przeszkadzają to porozmawiaj z ginekologiem o zmianie tabletek
|
|
|
#4963 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedź. Mam ulotkę i jest tam właśnie wskazane, że jednym z częstych działań niepożądanych jest właśnie dyskomfort w obrębie piersi, także odpowiedź nasuwa się sama
|
|
|
|
|
#4964 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Teraz to tylko twoja decyzja czy chcesz poczekać aż organizmy się przyzwyczai do tabletek czy chcesz zmieniać na kolejnej wizycie u ginekologa.
|
|
|
#4965 |
|
Raczkowanie
|
Witam, czy herbata - melisa z herbapolu wpływa na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych?
|
|
|
|
|
#4966 |
|
Zadomowienie
|
Nie, melisa nie wpływa na działanie tabletek
|
|
#4967 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny,
zastanawiam się nad odstawieniem tabletek antykoncepcyjnych bo zwyczajnie nie współżyje od dłuższego czasu i nie wiem czy jest sens to ciągnąć. Boje się jednak skutku ubocznego w postaci pogorszenia cery, trądziku. Gdy zaczynałam brać taksy miałam cerę normalną, ot coś mi wyskoczyło bliżej okresu a tak miałam ładna, gładką cerę. I tak samo jest podczas antykoncepcji - czasem coś wyskoczy, czasem więcej, czasem mniej, a tak jest stan jest dobry. Jest szansa, że ominie mnie problem z pogorszeniem cery, czy to jak wróżenie z fusów? Jak było u Was?. Aktualnie biorę vibin jeśli to ma znaczenie. Będę wdzięczna za Wasze odpowiedzi! |
|
|
|
|
#4968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4969 |
|
Raczkowanie
|
Czyli pozostaje mieć nadzieje, że nie będzie aż tak źle...
|
|
|
|
|
#4970 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, po drugim opakowaniu wystąpiło krwawienie z odstawienia, bardzo skąpe w zasadzie plamienie, ale na pewno większe niż po pierwszym opakowaniu Vines. Co jednak mnie niepokoi, zaczęłam trzecie opakowanie i bolą mnie piersi. Nie Są nabrzmiałe, ale trochę bolą. Przy pierwszym i drugim opakowaniu też bolały, ale kilka dni przed tabletkami placebo. Myślicie, że to skutek uboczny dopiero przy trzecim opakowaniu i to w zasadzie od drugiej tabletki? Test negatywny
|
|
|
|
|
#4971 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#4972 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję, trochę mnie to zdziwiło, że dopiero przy trzecim opakowaniu od pierwszych tabletek ból piersi. No, ale pewnie muszę dac czas swojemu organizmowi
|
|
|
|
|
#4973 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
Nie sądziłam, że można aż tak zeschoziwać. Sprawa wygląda tak, ostatni stosunek prawie 3 miesiące temu, 2 krwawienia odstawienia, jedno długie plamienie śródcykliczne. Zrobione kilka testów, za każdym razem wynik negatywny - no i ok. Jednak dzisiaj cos mnie podkusiło i wykonałam jeszcze jeden test. Wynik miał byc po 5 minutach i był negatywny. Jednak po kilkunastu minutach zanim go wyrzuciłam pojawiła się leciutka druga kreska ;( Teraz sie schizuję, czy to możliwe, żeby test (10 HCG) dopiero po 3 miesiącach coś wskazał? Tym bardziej, że jednak krwawienie sie pojawiało mniej więcej w przewidzianym terminie (oprócz tego plamienia, skończyło się na kilka dni przed tygodniem przerwy, a następne krwawienie pojawiło się z końcem następnego opakowania) Wiem, że się przyjmuje że jak jest krwawienie z odstawienia to ciąży nie ma, ale nie wiem co mnie podkusiło, żeby zrobić test i teraz się stresuję. Piersi nie bolą, brodawki jasne jak zawsze, jedynie brzuch pobolewa, ale to pewnie torbiel. Czy po prostu czasem się tak zdarza, że jak test poleży dłużej to może pokazać fałszywy wynik? Przy któryms teście była uwaga, że wynik po 10minutach może nie być miarodajny, jednak przy tym dzisiejszym nie było żadnej takiej informacji. |
|
|
|
|
#4974 |
|
Zadomowienie
|
Nie sprawdzasz ponownie wyniku testu po np 30 minutach od tego ile miałaś czekać.
W ulotce każdego testu masz napisane ze taki wynik jest nieważny. Jeśli masz jakieś wątpliwości zawsze możesz zrobić sobie nowy test i sprawdzić wynik w tym czasie co podają w instrukcji lub jeszcze bardziej wiarygodny test z krwi Jest krwawienie z odstawienia nie ma ciąży Czy masz jakieś obawy dlaczego tabletki mogły nie zadziałać. Zapomniałaś jakiejś brałas jakieś silne środki które mogą wpłynąć na hormony biegunka wymioty itp Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4975 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No właśnie nie przypominam sobie żadnej takiej sytuacji, tylko słowa lekarza (ale to już było tu mówione, że niewiadomo na jakiej podstawie stwierdził, że antykoncepcja się kiepsko przyswaja). Sama nie wiem po kiego grzyba po 3 miesiacach od ostatniego stosunku zrobiłam test, chyba, żeby sama siebie upewnić, że poprzednie nie były przekłamane. Czasem sie zrobi głupotę, a potem jest ból głowy... W każdym razie jest możliwość, że dopiero po 3 miesiącach hcg się podnosi, czy to niemozliwe, tym bardziej przy krwawieniach, gdzie całkiem porzadnie mi się "naskórek" złuszczał? |
|
|
|
|
|
#4976 |
|
Przyczajenie
|
W mojej opinii absolutnie nie masz powodów do obaw. Gdybyś była w 3 miesiącu ciąży poziom HCG byłby na tyle wysoki, że test od razu by to wskazał, po drugie najprawdopodobniej miałabyś wyraźne fizyczne jej objawy
Możesz spać spokojnie
|
|
|
|
|
#4977 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy na usg dopochwowym lekarz widzi że np ktos jest bardzo aktywny seksualnie? Jeśli tak to jak?
|
|
|
|
|
#4978 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
||
|
|
|
|
#4979 |
|
Przyczajenie
|
Dlaczego krwawienie z odstawienia pojawia się nieregularnie? Odkąd zaczęłam brać tabletki dostaje krwawienia w piątki przy tygodniu przerwy. 4 miesiące temu zdarzyła się jedna taka sytuacja ze dostałam w sobote, potem następne miesiące znowu w piątki a w tym tygodniu znowu pojawiło się w sobote 🙈
|
|
|
|
|
#4980 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:38.