tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-15, 18:42   #4981
niunia_05
Raczkowanie

GG do niunia_05
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

A jesli okaze sie ze jest w ciazy a wezmie do konca opakowania reszte tabletek to moze cos sie stac dzidziusiowi?
niunia_05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-15, 21:30   #4982
ironcia
Raczkowanie

od srody przyjmuję antybiotyk, wynika z tego, ze przez czas antybiotykoterapii jak i 7 dni po jak mówi ulotka jest nie do końca zachowana ochrona przed ciażą i trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie...
Ale kurczę, no nie wiem... jakoś nie mam zaufania do, np. gumek i czy któraś z Was też tak miała, że się obawiała wtedy nawet z gumką?
Bo się tak zastanawiam, czy tylko ze mnie taka hmm... lekka "panikara" xD
Stary 2009-11-15, 22:28   #4983
frozenstrawberries
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ironcia Pokaż wiadomość
od srody przyjmuję antybiotyk, wynika z tego, ze przez czas antybiotykoterapii jak i 7 dni po jak mówi ulotka jest nie do końca zachowana ochrona przed ciażą i trzeba stosować dodatkowe zabezpieczenie...
Ale kurczę, no nie wiem... jakoś nie mam zaufania do, np. gumek i czy któraś z Was też tak miała, że się obawiała wtedy nawet z gumką?
Znając mnie też bym panikowała, ale myślę że to przesadzone bo w sumie ochrona tabletkami jest "tylko" obniżona, a musiałabyś mieć strasznego pecha żeby przez te dni gumka wam pękła czy coś takiego
A tak na serio to myślę że nie masz się czego bać A upewniłaś się, że ten antybiotyk który będziesz brać wpływa na tabletki anty? bo wydaje mi się, że nie wszystkie tak mają.

Edytowane przez frozenstrawberries
Czas edycji: 2009-11-15 o 22:30
frozenstrawberries jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-15, 22:29   #4984
zagubiona89r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_05 Pokaż wiadomość
Kochane moje mam takie pytanie. Moja kolezanka nie wziela tabletki w pierwszym tyg przyjmowania tabletek (oczywiscie to nie bylo jej pierwsze opakowanie) no i nie przyjela juz tej tabletki poprostu zapomniala. Czy jest mozliwe ze zaszla w ciaze? Ona jest przerazona wiec prosze o pilna odpowiedz.

Zapomnięcie tabletki w 1 tygodniu jest właśnie najbardziej ryzykowne. W dodatku koleżanka nie wzięła jej w ogóle i jak rozumiem współżyła. Istnieje więc prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Niech zrobi test ciążowy.
Cytat:
Napisane przez niunia_05 Pokaż wiadomość
A jesli okaze sie ze jest w ciazy a wezmie do konca opakowania reszte tabletek to moze cos sie stac dzidziusiowi?
A co to ma niby być? Tabletkowa aborcja? (bo sorry, ale tak brzmi). W momencie jak test pokaże, że jest w ciąży to odstawia tabletki i idzie do ginekologa. Bez kombinowania. Zresztą jeśli cały czas regularnie uprawia seks, to test będzie wiarygodny 14 dni od ostatniego stosunku.

... znam słowa, które jak atropina rozszerzają źrenice i zmieniają kolor świata. Po nich nie można już odejść ...
zagubiona89r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-15, 22:31   #4985
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frozenstrawberries Pokaż wiadomość
Znając mnie też bym panikowała, ale myślę że to przesadzone bo w sumie ochrona tabletkami jest "tylko" obniżona, a musiałabyś mieć strasznego pecha żeby przez te dni gumka wam pękła czy coś takiego
A rak serio to myślę że nie masz się czego bać A upewniłaś się, że ten antybiotyk który będziesz brać wpływa na tabletki anty? bo wydaje mi się, że nie wszystkie tak mają.
mówiła mi lekarka, że każde antybiotyki zmniejszają ochrone, ale jutro mam kontorle i się dopytam
tylko ciekawiło mnie czy własnietylko ja tak panikuję xP
Stary 2009-11-16, 08:56   #4986
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
mówiła mi lekarka, że każde antybiotyki zmniejszają ochrone, ale jutro mam kontorle i się dopytam
tylko ciekawiło mnie czy własnietylko ja tak panikuję xP
nieprawda, że każde
nawet w ulotce jest napisane tak:

Cytat:
Niektóre leki mogą powodować, że lek Yaz będzie mniej skuteczny w zapobieganiu ciąży lub mogą wywołać nieoczekiwane krwawienie. Dotyczy to leków:
  • stosowanych w leczeniu padaczki (np. prymidon, fenytoina, barbiturany, karbamazepina, okskarbamazepina),
  • stosowanych w leczeniu gruźlicy (np. ryfampicyna),
  • stosowanych w leczeniu zakażeń wirusem HIV (rytonawir) lub innych chorób zakaźnych (antybiotyki takie jak: gryzeofulwina, ampicylina, tetracyklina),
  • ziołowych zawierających ziele dziurawca (Hipericum perforatum).

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 14:23   #4987
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Hyh Ja to nawet nie jestem 'lekka' panikara :P Mnie to się powinno zabrac na jakas terapie :P
Tez lykałam antybiotyk, w ciagu kolejnych 7 dni celibat absolutny :P Teraz niby wszystko jest dobrze, ochrona pewnie się odnowiła, ale jakis mam taki niepokój.. wiec zarzadzilam celibat. Wiem, ze wg tego co mowi ulotka, i wg tego co nie jedna Yazowiczka na tym forum wypróbowała - niesłusznie, ale celibat nadal obowiazuje, ale to raczej dla mojego zdrowia psychicznego :P
No i TŻ może się stęskni bardziej :P ^^

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-16, 20:04   #4988
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Hyh Ja to nawet nie jestem 'lekka' panikara :P Mnie to się powinno zabrac na jakas terapie :P
Tez lykałam antybiotyk, w ciagu kolejnych 7 dni celibat absolutny :P Teraz niby wszystko jest dobrze, ochrona pewnie się odnowiła, ale jakis mam taki niepokój.. wiec zarzadzilam celibat. Wiem, ze wg tego co mowi ulotka, i wg tego co nie jedna Yazowiczka na tym forum wypróbowała - niesłusznie, ale celibat nadal obowiazuje, ale to raczej dla mojego zdrowia psychicznego :P
No i TŻ może się stęskni bardziej :P ^^
dziś jak byłam na kontroli (i dowiedziałam się, że do 20go nadal siedzę w domu....) to lekarka powiedziała mi, że ten antybiotyk co mam należy do grupy, która nie osłabia tak ochrony, ale jednak w trakcie stosowania zaleca dodatkową ochronę, ale po zakończeniu antybiotykoterapii można już bez dodatkowego zabezpieczenia, uspokoiło mnie to, ale później zorientowałam się, że i tak będziemy mogli z moim TŻ się bardziej zabawić dopiero w nast tygodniu i to raczej w piątek, więc właściwie na jedno mi to wychodzi xP
Stary 2009-11-16, 20:19   #4989
nzoladek
Przyczajenie

hej
biore tabletki yaz. w dniu wypadajacym przy mniej wiecej 21 tabletce zdarzylo mi sie zwymiotowac. nie bralam zadnych dodatkowych tabletek, tylko przyjmowalam az do 3 pigulki placebo. dzis wypadl mi okres, tylko ze jeden dzien wczesniej niz powinien. nigdy tak nie mialam, okres zaczynal mi sie ZAWSZE przy pierwszej rozowej tabletce. przyzwyczailam sie, ze biore pierwsza tabletke zawsze pierwszego dnia okresu. co robic - wziac dzis placebo, czyli ostatnia tabletke z blistra ktory wlasnie mi sie konczy czy od razu przejsc juz dzis do nastepnego blistra? dzieki ogromne za odpowiedz!
nzoladek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 20:37   #4990
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nzoladek Pokaż wiadomość
hej
biore tabletki yaz. w dniu wypadajacym przy mniej wiecej 21 tabletce zdarzylo mi sie zwymiotowac. nie bralam zadnych dodatkowych tabletek, tylko przyjmowalam az do 3 pigulki placebo. dzis wypadl mi okres, tylko ze jeden dzien wczesniej niz powinien. nigdy tak nie mialam, okres zaczynal mi sie ZAWSZE przy pierwszej rozowej tabletce. przyzwyczailam sie, ze biore pierwsza tabletke zawsze pierwszego dnia okresu. co robic - wziac dzis placebo, czyli ostatnia tabletke z blistra ktory wlasnie mi sie konczy czy od razu przejsc juz dzis do nastepnego blistra? dzieki ogromne za odpowiedz!

dokończ placebo i dopiero zacznij nowe opakowanie - krwawienie czasem może zmienić swój dzień 'przyjścia'

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 21:18   #4991
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nzoladek Pokaż wiadomość
hej
a ile czasu minęło od przyjęcia tabletki do wymiotów? bo może się nie wchłonęła, nastąpił spadek hormonów, na które organizm zareagował wcześniejszym krwawieniem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 13:55   #4992
Szizu
Raczkowanie

witam!
biore tabletki yaz juz pol roku, miesiaczka po tych tabletkach jest o polowe slabsza a ogolnie zawsze mialam bardzo mocno. jest taka sprawa w srode rano (czyli juz 7dni) dostalam okres i mam strasznie mocno ;/ troche obrzydliwie zabrzmi ale ze skrzepami taki mocny okres to ja mam tylko drugiego dnia ;/ a tampon przecieka mi juz po 2godz ;/ nie wiem co jest? czy moze przeziebienie ma wplyw na miesiaczke? (juz miesiac choruje)
czy moze wplyw ma sex? bo po 2 miesiacach widzialam sie z moim chlopakiem(zwiazek na odleglosc, ale juz nie) ;]
pozdrawiam z gory dziekuje
Szizu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 17:22   #4993
7martina
Raczkowanie

Witam kochane Wizażanki, dawno mnie tu nie było

Nie znalazłam tego na forum, jeśli temat będzie w złym miejscu to przepraszam.
Biorę leki głównie ziołowe i chciałam się upewnić że nie wpłyną jakoś negatywnie na tabletki. Gdyby ktoś coś wiedział na ten temat to będę wdzięczna

W składzie mają m.in. koci pazur, kaprylan magnezu (magnez?), kora Pau D'Arco (?), bylica piołunu.
No wiem, takie dziwne rzeczy mi lekarz pozapisywał.

P.S. A YAZ biorę już chyba 8 miesiąc i jest super, jestem zachwycona

Pozdrawiam!
7martina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 19:01   #4994
nynka87
Zakorzenienie

GG do nynka87 Send a message via Skype™ to nynka87

dziewczyny a czy któraś z Was miała biegunkę podczas stosowania Yaz?? mnie męczy praktycznie od samego początku i to prawie codziennie
Stary 2009-11-17, 19:19   #4995
7martina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nynka87 Pokaż wiadomość
dziewczyny a czy któraś z Was miała biegunkę podczas stosowania Yaz?? mnie męczy praktycznie od samego początku i to prawie codziennie
Nie słyszałam. Ale to niedobrze, tabletki mogą się nie wchłaniać ;>
Stary 2009-11-17, 19:23   #4996
nynka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 7martina Pokaż wiadomość
Nie słyszałam. Ale to niedobrze, tabletki mogą się nie wchłaniać ;>
tabletki biorę ok 21 a rano mam biegunkę raz czy dwa miałam jakieś pół godz po wzięciu ale to było w pierwszym tygodniu kiedy stosowałam gumki
Stary 2009-11-18, 09:06   #4997
Glamour_girl
Raczkowanie

nynka87 ja mam biegunke tylko u mnie wygladalo tak, ze zaczelam pierwszy raz stosowac yaz i przez pierwszy tydzien gdy byl okres bylo wszystko ok, pod koniec okresu zaczelam uprawiac seks bez zabezpieczenia ale nie do konca... alee partner nie myl sie po stosunku tylko za jakis czas powtarzalismy... po 7 dniach codziennie mi jest niedobrze i mam biegunke, dzisiaj zazylam 11 tabletke... i juz teraz nie wiem czy ja mam ta biegunke przez te tabletki czy one poprostu nie zadzialaly i to jest CIAZA!!!! nie wiem co ja mam myslec
Glamour_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-18, 09:15   #4998
nynka87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Glamour_girl Pokaż wiadomość
nynka87 ja mam biegunke tylko u mnie wygladalo tak, ze zaczelam pierwszy raz stosowac yaz i przez pierwszy tydzien gdy byl okres bylo wszystko ok, pod koniec okresu zaczelam uprawiac seks bez zabezpieczenia ale nie do konca... alee partner nie myl sie po stosunku tylko za jakis czas powtarzalismy... po 7 dniach codziennie mi jest niedobrze i mam biegunke, dzisiaj zazylam 11 tabletke... i juz teraz nie wiem czy ja mam ta biegunke przez te tabletki czy one poprostu nie zadzialaly i to jest CIAZA!!!! nie wiem co ja mam myslec
biegunka w ciąży?? wymioty to tak ale o biegunce nie słyszałam
u mnie nie było okresu bo wcześniej stosowałam minipigułki. Ale obserwując swój organizm miałam wrażenie że tabletki działają bo bolały mnie piersi i wydzielina z pochwy się zmieniła ale już nie wiem sama co mam myśleć
Stary 2009-11-18, 10:00   #4999
Glamour_girl
Raczkowanie

Wlasnie mnie tez piersi bola, wogole wydzieline z pochwy mam taka lekko zabarwiona na czerwono.. :/ chyba te tabletki mi nie podeszly w piatek pojde do ginekologa zapytac sie czy to normalne.. wczesniej bralam Cilest i bylo wszystko ok.. mam nadzieje ze w ciazy nie jestem
Glamour_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-18, 10:06   #5000
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Wlasnie mnie tez piersi bola, wogole wydzieline z pochwy mam taka lekko zabarwiona na czerwono.. :/ chyba te tabletki mi nie podeszly w piatek pojde do ginekologa zapytac sie czy to normalne.. wczesniej bralam Cilest i bylo wszystko ok.. mam nadzieje ze w ciazy nie jestem
nie powinnaś być w ciąży, jeżeli po bólu piersi to, że tak powiem "rozpoznajesz". Mnie po 3 opakowaniu bolały piersi, byłam u ginekologa i powiedział, że może to być przez tabletki, ale zalecałby nie zmieniać tak szybko (zważając jeszcze, że to moje pierwsze tabletki) i po czekać jeden do dwóch cykli, jutro zaczynam 6 opakowanie, dziś rano dostałam krwawienia, a ból piersi od 4go opakowania się ukazał tylko zaraz przed krwawieniem. Więc bądź spokojna, bo organizm przecież w stresowych sytuacjach też lubi płatać figielki

Pozdrawiam
Stary 2009-11-18, 10:12   #5001
nynka87
Zakorzenienie

Cytat:
mnie piersi bolą i to bardzo (ale zawsze tam mam przy nowych tabletkach) a wydzielina z pochwy jest bardziej hmmm gęsta i biała - tak zauważył mój TŻ
Stary 2009-11-18, 10:17   #5002
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
mnie piersi bolą i to bardzo (ale zawsze tam mam przy nowych tabletkach) a wydzielina z pochwy jest bardziej hmmm gęsta i biała - tak zauważył mój TŻ
a czas na wizytę u ginekologa masz zarezerwowany? Może to być spowodowane tym, że nowe tabletki, albo po prostu nie służą Tobie. Ale najlepszą opinie jednak będzie mógł wyrazić tylko ginekolog.
Stary 2009-11-18, 10:22   #5003
nynka87
Zakorzenienie

Cytat:
a czas na wizytę u ginekologa masz zarezerwowany? Może to być spowodowane tym, że nowe tabletki, albo po prostu nie służą Tobie. Ale najlepszą opinie jednak będzie mógł wyrazić tylko ginekolog.
we wtorek idę bo potrzebne mi będzie nowe opakowanie. swoją droga to brałam kiedyś yasmin który mi totalnie nie służył tak samo jak plastry, potem miałam stary rigevidon który mi odpowiadał, a następnie minipigułki ale przy nich było kilka rzeczy które mi nie odpowiadały, plamienia i brak miesiączek z czym wiązał się stres ale lekarze są chyba przekupieni przez koncerny farmaceutyczne i wypisują to co akurat jest modne
Stary 2009-11-18, 10:51   #5004
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
we wtorek idę bo potrzebne mi będzie nowe opakowanie. swoją droga to brałam kiedyś yasmin który mi totalnie nie służył tak samo jak plastry, potem miałam stary rigevidon który mi odpowiadał, a następnie minipigułki ale przy nich było kilka rzeczy które mi nie odpowiadały, plamienia i brak miesiączek z czym wiązał się stres ale lekarze są chyba przekupieni przez koncerny farmaceutyczne i wypisują to co akurat jest modne
no wiesz.. to zależy.
a) od lekarza, bo są różni, mój mi przepisał yaz bo to moje pierwsze tabletki a mam 18 lat więc zważając na to mniejsza dawka na jeden raz hormonu jest lepsza niżeli jak w tabletkach 21/7. A poza tym mi bardzo dobrze puki co służą, no i są jak najbardziej wygodne.
b) lekarz nawet jak jest "przekupiony" jak to wszyscy mówią (oczywiście dobry lekarz) to mimo wszystko ma na względzie zdrowie pacjentki, której nie chce stracić, bo za nią też kasę dostaje
Stary 2009-11-18, 11:47   #5005
nynka87
Zakorzenienie

Cytat:
no wiesz.. to zależy.
a) od lekarza, bo są różni, mój mi przepisał yaz bo to moje pierwsze tabletki a mam 18 lat więc zważając na to mniejsza dawka na jeden raz hormonu jest lepsza niżeli jak w tabletkach 21/7. A poza tym mi bardzo dobrze puki co służą, no i są jak najbardziej wygodne.
b) lekarz nawet jak jest "przekupiony" jak to wszyscy mówią (oczywiście dobry lekarz) to mimo wszystko ma na względzie zdrowie pacjentki, której nie chce stracić, bo za nią też kasę dostaje
może i tak, sama już nie wiem co myśleć... zobaczymy co powie o jak mu powiem o moim samopoczuciu
Stary 2009-11-18, 12:40   #5006
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
może i tak, sama już nie wiem co myśleć... zobaczymy co powie o jak mu powiem o moim samopoczuciu
no i nie martw się na zapas
Stary 2009-11-18, 14:11   #5007
hailie21
Zakorzenienie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Witajcie dziewczęta
Kupiłam dziś pierwsze opakowanie Yaz. Za kilka dni rozpocznę stosowanie pigułek.
Odwiedziłam kilka aptek (aczkolwiek nie wszystkie) i najtaniej znalazłam za 39zł. Zazdroszczę szczęściarom, które nabyły Yaz za 35zł i mniej- bo z wątku wynika, że są tutaj takie
Ulotka przeczytana od deski do deski. Zrozumiałam wszystko, jak sądzę i póki co nie mam żadnych pytań.
Mam nadzieję, że ominą mnie uciążliwe skutki uboczne takie jak długotrwałe plamienia czy pogorszenie cery/wysypka. Ale to się dopiero okaże po pewnym czasie od rozpoczęcia stosowania.

Zastanawia mnie fakt, czemu służą ciągle powtarzające się pytania (przez co wątek jest bardzo długi i przebrnięcie przez niego zajęło mi ok. 2 tyg), skoro na dobrą sprawę 99% odpowiedzi zawiera ulotka. Ale bez czepiania się

Będę w miarę możliwości udzielała się na forum i pisała, w jaki sposób mój organizm reaguje na Yaz.

Pozdrawiam serdecznie

W moim niebie będą miękkie sierści,
nosy, łapy, ogony i kły.
W moim niebie będę znowu głaskać,
moje wszystkie pożegnane psy
hailie21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-18, 17:42   #5008
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez hailie21 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczęta
Kupiłam dziś pierwsze opakowanie Yaz. Za kilka dni rozpocznę stosowanie pigułek.
Odwiedziłam kilka aptek (aczkolwiek nie wszystkie) i najtaniej znalazłam za 39zł. Zazdroszczę szczęściarom, które nabyły Yaz za 35zł i mniej- bo z wątku wynika, że są tutaj takie
Ulotka przeczytana od deski do deski. Zrozumiałam wszystko, jak sądzę i póki co nie mam żadnych pytań.
Mam nadzieję, że ominą mnie uciążliwe skutki uboczne takie jak długotrwałe plamienia czy pogorszenie cery/wysypka. Ale to się dopiero okaże po pewnym czasie od rozpoczęcia stosowania.

Zastanawia mnie fakt, czemu służą ciągle powtarzające się pytania (przez co wątek jest bardzo długi i przebrnięcie przez niego zajęło mi ok. 2 tyg), skoro na dobrą sprawę 99% odpowiedzi zawiera ulotka. Ale bez czepiania się

Będę w miarę możliwości udzielała się na forum i pisała, w jaki sposób mój organizm reaguje na Yaz.

Pozdrawiam serdecznie
Bo niestety jest mało osób takich jak Ty, które przeczytają ze zrozumieniem ulotkę albo przejrzą wątek
Po prostu zwykłe lenistwo, a potem oburzenie że my sie burzymy ze setny raz to samo i pomóc nie chcemy
Powodzenia z Yazem

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 10:42   #5009
asiala1990
Raczkowanie

Cześć.Mam taki problem.Zażywam tabletki Yaz od trzech miesięcy. przez pierwszy mieśiąc było wszystko wporządku. przy drugim mieśiącu okres trwa już 10dni!czy to jest normalne?Lekarz mówił ze po tabletkach okres będzie krótrzy i mniej bolesny a jest jeszcze gorzej bardzo prosze o odpowiedz.Piszcie na moj email.
asiala1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 11:07   #5010
7martina
Raczkowanie

W aptekach Kwiaty Polskie są za 35zł, ja kupuję.

No nikt nie zna odpowiedzi na moje pytanie?

"Biorę leki głównie ziołowe i chciałam się upewnić że nie wpłyną jakoś negatywnie na tabletki. Gdyby ktoś coś wiedział na ten temat to będę wdzięczna

W składzie mają m.in. koci pazur, kaprylan magnezu (magnez?), kora Pau D'Arco (?), bylica piołunu. "
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości