Mamusie sierpień 2014 - Strona 167 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł wątku
Mamusie Sierpień część już druga, nasza ciąża jest zbyt długa 2014! 2 5,71%
Połowa ciąży już za nami w sierpniu nasze dzieci przywitamy 2 5,71%
Mamusie sierpień 2014 ! 10 28,57%
sierpniowe dzieciaczki w brzuchu buszują za kilka miesięcy światem zapanują 1 2,86%
Chociaż małe mamy brzuszki w sierpniu wyjdą z nich maluszki 4 11,43%
Chociaż goszcza w naszych brzuszkach już od sierpnia w naszych łóżkach 0 0%
Pod serduszkiem je nosimy a już w sierpniu przytulimy 4 11,43%
Wiosna szybko przeminie i przywita nas lato. Mój Tż zostanie sierpniowym TATĄ ! 12 34,29%
Głosujący: 35. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-20, 13:43   #4981
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

Olivka co jakis czas mnie kopie to najcudowniejsze uczucie w moim zyciu cos wspanialego

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 13:46   #4982
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
Olivka co jakis czas mnie kopie to najcudowniejsze uczucie w moim zyciu cos wspanialego
Ale ja wam zazdroszczę tych ruchów. U nas jutro zaczynamy 17 tydz (ja liczę tak jak lekarze te zakończone), póki co raz mi się wydawało, że coś puknęło, ale nie mam pewności... nie mogę się doczekać aż te ruchy będą regularne!

Wysłane z mojego GT-I8260 przy użyciu Tapatalka
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 13:49   #4983
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Dziewczyny ja niedługo wybywam także założyłam już nowy wątek

Jak przekroczymy 5000 to zapraszam tutaj

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45675271 #post45675271
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 13:50   #4984
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Ale ja wam zazdroszczę tych ruchów. U nas jutro zaczynamy 17 tydz (ja liczę tak jak lekarze te zakończone), póki co raz mi się wydawało, że coś puknęło, ale nie mam pewności... nie mogę się doczekać aż te ruchy będą regularne!

Juz niedlugo tez poczujesz
ja tez nie moglam sie doczekac

Moj Tz zazdrosny bo on tez chcialby poczuc

Nasze szczescie
Stary 2014-03-20, 14:06   #4985
88natka
Zadomowienie

Cytat:
piękne imię wybrałaś. Ciekawe czy Twoja Olivka też będzie taka szalona
Cytat:

już nie długo i Ty poczujesz
Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość

dobra robota
Cytat:
Juz niedlugo tez poczujesz
ja tez nie moglam sie doczekac

Moj Tz zazdrosny bo on tez chcialby poczuc
poczuje już nie długo. Jak mnie dzidzia na początku kopała to mu mówiłam żeby położył rękę ale nic nie czuł teraz jak już kładzie to czuje. Myślę że już nie długo będziesz mocniej czuła i tż już poczuje

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 14:11   #4986
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
piękne imię wybrałaś. Ciekawe czy Twoja Olivka też będzie taka szalona
Tz wczoraj na usg zanim Pani powiedziala czy bedzie chlopak czy dziewczynka to zlapal mnie za reke i powiedzial ' O ! Olivka '
Jak wyszedl z gabinetu to powiedzial ' ja predzej niz gienkolog zauwazylem ze to dziewczynka ' taki dumny jest

Wczoraj wieczorem powiedzial mi ze sie boi, w sensie nie tym ze bedziemy mieli malenstwo ale tym ze to wlasnie dziewczynka i ze chcialby byc dla niej wspanialym ojcem rozczulil mnie tym strasznie

Nasze szczescie
Stary 2014-03-20, 14:13   #4987
pentuerka
Rozeznanie

Wróciłam z fitnessu dla ciężarnych, zjadłam pyszny obiadek, słońce świeci i jest mi dobrze.

[QUOTE=mamuska11;45672735]Pierwsze pol roku jest najgorsze bo wszystko sie wydaje inne obce i jeszcze trudności językowe na poczatku.....tobie bedzie o tyle ciężej ze nie pracujesz i nie masz styczności na codzień z ludźmi i obcym językiem dlatego radzę ci jak najwiecej wychodzić z domu moze zapisać sie na jakiś kurs językowy albo jakies zajęcia dla ciężarnych....ja sie zaklimatyzowalam po kilku miesiącach ale dopiero wtedy kiedy odizolowalam sie od Polaków i zaczęłam pracować tylko z Anglikami wtedy nauczyłam sie języka lepiej i poznałam ich kulturę i szczerze to nie wyobrażam sobie powrotu do Polski dobrze mi jest tutaj czuje sie jak w domu jestem tu 7lat mój Tż i moi rodzice są juz 9lat

Ja wiem ze tobie cieżko bo nie masz rodziny przy sobie ale pomysl ze z Niemiec jest niedaleko do Polski urodzisz to będziesz z mała mogła częściej jeździć do mamy, a masz prawo jazdy? Jeśli nie to moze pomysl zeby zrobic sobie to naprawdę sie przydaje szczególnie z małym dzieckiem, spróbuj sie trochę uniezależnić od swojego Tż to naprawdę duzo daje.....a szczerze to nie licz na to ze on kiedykolwiek wróci do kraju mowię ci to naprawdę szczerze bo sama wiem jak to jest mieszkać długo na obczyźnie i to naprawdę byłoby dla niego tak samo trudne jak dla ciebie zaklimatyzowanie sie w Niemczech a skoro on ma tam prace i macie jakies lepsze perspektywy niz w Polsce to naprawdę warto, moze spróbuj znaleść na jakiejś stronie czy forum Polki z twojego miasta i sie zapoznac z kimś bedzie łatwiej ]]]]]]]]]

Zgadzam się całkowicie.

Trzeba wyjść do ludzi, znaleźć nowe znajomości. Ja jednka bym skorzystała i poszła na kurs j. niemieckiego. Myślę, że tam mogłabyś poznać nowych ludzi, nawiązać kontakty, umówić się do kawiarni itp. Masz jeszcze 4 m-ce żeby pouczyć się niemieckiego. Masz powód (dogadać się w aptece, u lekarza), masz czas, a za kurs płaci państwo. Wykorzystaj to.
Takie kusy nie trwają cały dzień, a zawsze pretekst do wyjścia z domu

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
ja idę na zwolnienie na początku kwietnia i boję się jak to będzie. Jestem osobą, którą często łapie deprecha i średnio sobie z tym radzę. Jak mam pracę to wiem po co wstaję rano, dodaje mi to siły, jestem z ludźmi, a na zwolnieniu nie wiem co będę robić... Niby wszyscy mi mówią, że będę szukać rzeczy dla maluszka, czytać poradniki, odpoczywać, spotykać się ze znajomymi (jakimi jak wszyscy w pracy?) i że to będzie piękny czas. A ja się po prostu go boję! Tydzień, dwa jestem sobie w stanie wyobrazić, ale to będzie jeszcze prawie 5 miesięcy do porodu

zaraz koniec wątku!
Ejjjj, trzeba zmienić myślenie. Pomyśl ile rzeczy będziesz mogła zrobić dla siebie i Maleństwa.

Ja jestem już długo na L4, ale mam wypełniony dzień. Chodzę na fitnes, na angielski, jak mam siłę to spotykam się ze znajomymi, ide do kina, robię wkońcu obiady i mogę się zdrowo odżywiać (już nie ma argumentów, że brak czasu), mogę czytać itd. Oczywiście brakuje pracy i ludzi, ale nawiązałam nowe znjomości z mamai z przedszkola mojej córki i spotykam się z nimi. Jest fajnie. Póżniej już nie bedzie tyle czasu

Cytat:
gdyby moja ciaza od samego poczatku przebiegala lepiej to bym poszla na kurs panstwo mi przyznalo 3 tys euro na taki kurs wiec nawet bym placic nie musiala wiec same plusy.
Ale od samego poczatku wymioty po kilkanascie razy dziennie nie dalabym rady.
Mu jest latwiej ma tutaj mame kolegow polakow, gdyby ktos z mojej rodziny tutaj byl to moze nie mialabym az tyle watpliwosci.
NAjbardziej przeraza mnie to ze ja jako matka bede musiala byc od kogos zalezna. Z malenstwem sama do lekarza nie pojde bo jezyka nie znam lekarstwa w aptece tez nie kupie i nie wytlumacze o co mi chodzi.
Tz nie ma dla mnie tyle czasu wiec siedze tu sama, nawet wyjsc ciezko bo strasznie slabo mi sie robi a jak nie daj boze cos sie stanie to on zanim przyjedzie minie ponad godzina wole nie ryzykowac.
Nigdy nie bylam od kogos zalezna, zawsze moglam robic co chcialam a teraz jakos ciezko mi to sobie przyswoic.
Chyba nawet nie myslalam ze bedzie tak ciezko.
No tak Tz takiej dobrej pracy nie znajdzie jak tutaj.
W Polsce zarabial by grosze
Wymieniłaś solidne argumenty do nauki niemieckiego

Cytat:
Napisane przez kasiuulad Pokaż wiadomość
mam to samo. W poprzednich ciazach twarz gładziutka( jak to podobno przy chłopakach jest wiec sie sprawdziło) a teraz co chwila wyskakuja mi ogromne syfy na linii szczeki i gornej czesci szyi, nie moge na siebie patrzec a tu codziennie wsrod ludzi bo synka z zerowki odbieram... No i czekam na połowkowe czy sie cora potwierdzi bo to by znaczyło ze przesady sie sprawdzaja tzn ze corka zbiera urode mamie
\

Kurcze jak ja nie lubię tego zabobonu. Dyskryminacja dziewczynek na dzień dobry. Ja nie miałam i nie mam pryszczy.

[QUOTE=chilanes;45674619]Ja dziś po endokrynologu, jednak wszystko jest w porządku i niepotrzebny był ten stres.
Do tego glukoza po 75g, wyniki w poniedziałek razem z wizytą u gina, mam nadzieję, że tym razem ominie mnie cukrzyca ciążowa ;/

Byłaś chora na cukrzyce ciążową, miałaś dietę i czy też insulinę. Mam nadzieję, że mnie też opinie. Robię wszystko co mogę żeby się zdrowo odżywiać, ale ostanio jestem bardziej głodna niż zwykle

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość

No to sprężmy się dziewczyny
pentuerka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-20, 14:14   #4988
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ech, jak słońce się pokazało, to od razu chce się żyć. Zbieram się powoli, jadę po męża do pracy i idziemy gdzieś na fajny obiadek i spacer, a potem opera i już zbliża się weekend

Wiecie co, ja zaczynam wierzyć w to, że mózg kobiety w ciąży się zmniejsza... jestem taką pierdołą ostatnio, że po prostu szkoda gadać. Jęczałam Wam tu w środę, że przegapiłam bezpiecznego malucha w Warszawie, wysłałam tżtowi z podpisem: patrz, jakie fajne, dałam ciała, nie pójdziemy. Przy czym on po 3 sekundach odkrył, że w sobotę są te warsztaty w Pruszkowie, jakieś 10 km od Warszawy zapisałam nas i idziemy ale moje własne gapiostwo aż mnie przeraża.
Stary 2014-03-20, 14:15   #4989
88natka
Zadomowienie

zuken jak chcesz zrobić żeby tylko kliknąć na słowo i odprowadzało Cie do linku to zrób tak:

[URL="https://wizaz.pl/Mama-z-klasa/Ciaza/Kalendarz-ciazowy/1-tydzien-ciazy"]kalendarz ciąży tydzień po tygodniu[/ URL]

skasuj spację po [/ (przed URL) i powinno Ci się tak zrobić
kalendarz ciąży tydzień po tygodniu

niespodzianka

Edytowane przez 88natka
Czas edycji: 2014-03-20 o 14:23
Stary 2014-03-20, 14:17   #4990
pentuerka
Rozeznanie

Zuken, bardzo ładnie to zrobiłaś.
Stary 2014-03-20, 14:18   #4991
angelika__2014
Raczkowanie

No i pupa blada! Cytowanie poszło w las

Trudno.

Zaczarowana jest tyle kursów online. Troszkę mobilizacji i chęci wystarczy, żeby się nie martwić taką sytuacją że nie pójdziesz do apteki i nie kupisz dziecku na szybko jakiegoś leku. Jak TŻ wraca z pracy to możecie SZWABIĆ ... to też wyjdzie Ci tylko na dobre. Wiem wiem gadać się fajnie gada... szczególnie komuś.

Ja od poniedziałku czuję już dosyć regularnie. Rano jak otworzę oczęta to Bobasek szaleje ... po śniadaniu też. Wieczorem ok 20 też się zaczyna uaktywniać. No i teraz po obiadku też czuję, że się przeciąga w brzuszku.
WSPANIAŁE UCZUCIE! Nareszcie czuję, że jestem w ciąży... tak fizycznie..namacalnie i tego uczucia mi nikt nie zabierze. Czuję pod moim sercem MOJE DZIECKO !

Mój mąż nic nie czuje jak przykłada rękę. Ale to chyba przez moje łożysko na przedniej ścianie. Ja w sobotę zaczynam 22 tydzień i wyraźne ruchy, których się nie da pomylić z niczym innym czuję od tygodnia? może półtora.... ale takie prawdziwe prawdziwe ruchy. Nie przelewania ani bulgotanie.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-20, 14:19   #4992
pentuerka
Rozeznanie

Cytat:
Ech, jak słońce się pokazało, to od razu chce się żyć. Zbieram się powoli, jadę po męża do pracy i idziemy gdzieś na fajny obiadek i spacer, a potem opera i już zbliża się weekend

Wiecie co, ja zaczynam wierzyć w to, że mózg kobiety w ciąży się zmniejsza... jestem taką pierdołą ostatnio, że po prostu szkoda gadać. Jęczałam Wam tu w środę, że przegapiłam bezpiecznego malucha w Warszawie, wysłałam tżtowi z podpisem: patrz, jakie fajne, dałam ciała, nie pójdziemy. Przy czym on po 3 sekundach odkrył, że w sobotę są te warsztaty w Pruszkowie, jakieś 10 km od Warszawy zapisałam nas i idziemy ale moje własne gapiostwo aż mnie przeraża.
heheheheh, coś w tym jest, ja pojechałam zatankować samochód i okazało się, że porflel został w domu. Masakra.

Jestem roztargniona, ciągle czegoś zapominam lub gubię. TO nie jest dla mnie typowe.

Weekedn się zbliża jak fajnie
Stary 2014-03-20, 14:19   #4993
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:

szkoda ze u mnie czegos takiego nie ma.
mialam isc do szkoly rodzenia ale moj Tz zalatwil ze szkola rodzenia przyjdzie do mnie w czerwcu
Pani polozna ktora prowadzi te zajecia powiedziala ze z tlumaczeniem przy takiej duzej grupie ludzi bedzie niewygodnie wiec zrobi to u mnie w domu i wszystko wytlumaczy

Nasze szczescie
Stary 2014-03-20, 14:21   #4994
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość
heheheheh, coś w tym jest, ja pojechałam zatankować samochód i okazało się, że porflel został w domu. Masakra.

Jestem roztargniona, ciągle czegoś zapominam lub gubię. TO nie jest dla mnie typowe.

No właśnie ja też nie! Zawsze ja jestem ta najbardziej ogarnięta, zorganizowana i wielozadaniowa! A odkąd jestem w ciąży... ech... nie mówiąc już o tym, że ciągle coś mi z rąk leci.

Stary 2014-03-20, 14:22   #4995
niki19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość

Wstawiam moje małe łupki z dziś
Śliczne a ta sukieneczka po prostu urocza

niki19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 14:22   #4996
angelika__2014
Raczkowanie

Cytat:

Mój kalafior też często daje znać o sobie. Ale się przyzwyczaiłam. Rodzice i mąż się śmieją i mówią..." Znowu Kalafior ciężko pracuje.....?"

Wywiesiłam pranie na dworze. Ale siedzieć samej mi się nie chcę i wróciłam żeby się położyć.

"...pukasz
i wtedy splecione cztery dłonie biegną ci na spotkanie.
Rodzice debiutanci niezgrabnie drepczemy na progu"
angelika__2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 14:25   #4997
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy któraś z was przeglada forum na telefonie i działają jej zdjęcia? Bo mi się nie wyświetlają zdjęcia waszych łupów i mnie to strasznie wkurza !!! Tym bardziej, że w ustawieniach mam włączone zdjęcia...

Stary 2014-03-20, 14:26   #4998
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
ja nie kąpałam w ogóle Zosi jak była mała, to zadanie tżta
u nas było tak samo teraz też kąpię synka 1 w tygodniu a resztę Tż.

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Leć z synkiem, dotlenicie się
Ja też muszę się ruszyć do sklepu...na razie opisuję przypadek na zaliczenie praktyk
Dotleniliśmy się i jeszcze słonko do nas zawitało
Stary 2014-03-20, 14:27   #4999
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, czy któraś z was przeglada forum na telefonie i działają jej zdjęcia? Bo mi się nie wyświetlają zdjęcia waszych łupów i mnie to strasznie wkurza !!! Tym bardziej, że w ustawieniach mam włączone zdjęcia...

u mnie w telefonie wszystko dziala

Nasze szczescie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-20, 14:28   #5000
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Tz wczoraj na usg zanim Pani powiedziala czy bedzie chlopak czy dziewczynka to zlapal mnie za reke i powiedzial ' O ! Olivka '
Jak wyszedl z gabinetu to powiedzial ' ja predzej niz gienkolog zauwazylem ze to dziewczynka ' taki dumny jest

Wczoraj wieczorem powiedzial mi ze sie boi, w sensie nie tym ze bedziemy mieli malenstwo ale tym ze to wlasnie dziewczynka i ze chcialby byc dla niej wspanialym ojcem rozczulil mnie tym strasznie
fajnie, będzie z niego super tata
Cytat:

ja też rozkojarzona jestem strasznie, ostatnio schowałam tak proszek do prania na czas remontu że tż szukał cały dzień i okazało się że schowałam go za zasłoną w salonie żeby Olivia o nie znalazła
Cytat:
szkoda ze u mnie czegos takiego nie ma.
mialam isc do szkoly rodzenia ale moj Tz zalatwil ze szkola rodzenia przyjdzie do mnie w czerwcu
Pani polozna ktora prowadzi te zajecia powiedziala ze z tlumaczeniem przy takiej duzej grupie ludzi bedzie niewygodnie wiec zrobi to u mnie w domu i wszystko wytlumaczy
ale super

niespodzianka
Stary 2014-03-20, 14:30   #5001
Optymistka26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Optymistka26 - ja też słabnę w dusznych miejscach, ale do pracy chodzę. Chociaż ciężko mi się skupić, wielu rzeczy zapominam, muszę robić sobie przerwy bo głowa boli i pupa. Dziś rano było mi bardzo niedobrze, aż myślałam, że zwymiotuję ale jednak nie.
Czemu masz niższą pensję? Na ciążowym powinni Ci płacić 100%...
Podziwiam że dajesz rade chodzić do pracy W pracy muszę być w 100% skupiona w każdej minucie. Gdybym się rozkojarzyła i klient straciłby pieniądze to musiałabym mu oddać pieniądze ze swojej skromnej wypłaty. Wyjść w dowolnym momencie na przerwe, siku czy otworzyć okno gdy duszno to niewykonalne u mnie w pracy.

Kiedy ledwo wstaję z łóżka do wc to nie mam wątpliwości, że powinnam być na zwolnieniu(np.wczoraj i przedwczoraj), a jak mam jeden dzień lepszy np. dziś (bo zaliczę spacer i zrobię obiad) to brakuje mi pracy i czuję się winna dobrego samopoczucia Głupie co?

Dostaję 100% średniej z ostatnich 12m-cy. Po 1, 5 roku pracy, na "chwilę" przed zwolnieniem dostałam 2 podwyżki z których skorzystałabym tylko pracując. Na zwolnieniu średnia z wcześniejszych wypłat brrrr. Liczyłam że popracuję do 6-7miesiąca

Mdleję i tracę świadomość od b.niskiego cisnienia, zapachów w sklepie, też w klimatyzowanych pomieszczeniach typu centrum handlowe, supermarkety (yyyyy?!). Najgorzej, że po takim "epizodzie" zdycham na kanapie przez parę godzin nie wiedząc co się dzieje wokół.

Cere na buzi mam znośną, ale na brzuchu (?!), plecach i dekolcie wyglądam jak zasiane pole uprawne

Niech Tż wraca z pracy, chcę na spacer na to słońce

Optymistka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 14:35   #5002
asix86
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczyny Cóż za piękna pogoda .

Muszę nadrobić, bo ostatnio coś nie miałam czasu do Was zajrzeć. Chciałam tylko teraz napisać, że we wtorek miałam połówkowe i jest wszystko dobrze . Bardzo się cieszę, bo ostatnio miałam różne bóle, ale tak po prostu ma być, trzeba trochę pocierpieć . No i trzeci raz został potwierdzony Synek .. i nie mam pojęcia jak my nazwiemy tego naszego Skarbika .
Stary 2014-03-20, 14:36   #5003
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pentuerka Pokaż wiadomość

Mam to samo, nie ma dnia, żebym czegoś nie zapomniała zrobić, a to za co się już wezmę często kończy się z opłakanym skutkiem.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-20, 14:43   #5004
shonyen
Zakorzenienie

Link do Waszej nowej odsłony wątku:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=750334

Ten pozwalam sobie zamknąć

życzę udanych rozmów!
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości