|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#5011 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
Cytat:
![]() ![]() ![]() Głupotą byłoby czekanie do następnej miesiączki, nie ma nic gorszego jak odstawienie sobie tabletek na miesiąc ot tak, można sobie zrobić duży bajzel w hormonach i po co? ![]()
![]() |
#5012 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z
POMOCY! W środę wzięłam pierwszą tabletkę po przerwie. w czwartek wzięłam, kochałam się z moim chłopakiem (doszedł we mnie..) W piątek wyjechaliśmy do domu na święta i zapomniałam tabletek!! Wracamy dopiero we wtorek... Co robić? Mam jedną receptę ale jest to odpis do jednej konkretnej apteki.. Czy zajdę w ciąże jak nie wezmę tych 4 tabletek? Kurde dopiero od kilku msc biorę tabletki i nie mogę się przyzwyczaić.
Proszę o odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
#5013 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5014 |
Zadomowienie
|
Witam, wiem, że powinnam poczytać ulotkę, ale dobra rodzinka mi ja niechcący wyrzuciła więc proszę o radę
![]() Właśnie kończę pierwsze w życiu opakowanie, są to sylvie20. Zostały może że 4 sztuki. Jednak po tygodniu brania wystąpiło u mnie ostre zatrucie pokarmowe, z prawdziwą ostrą biegunka, trwało może ze 3 tabletki. Problemy pojawiały się po jedzeniu, lecz zazwyczaj chyba nie miały wpływu na tableteczki, bo problemy miałam na drugi dzień, przed wzięciem nowej. Jednak z raz zdarzyło się, że miałam i jakiś czas po tabletce. Bylytez wwymioty, ale chyba niegroźne bo zawsze przed a nie po tabletce. Nie przejmowalam sie, bo chłopak wyjechał, jednak teraz wraca. Więc pytanie, czy jeżeli zdarzyło się to ok. Dwóch tygodni od naszego planowanego spotkania (będę akurat w przerwie między opakowaniami) czy dalej jest zabezpieczenie? Nie kombinowalam z braniem dodatkowej, nie pominelam ani nie przesunelam czasu żadnej. A może powinnam opuścić przerwę? Choć boję się, że po pierwszym opakowaniu będzie to szkodliwe. Pozdrawiam Ps. W czasie całego opakowania, podczas choroby również mam ciemne plamienia Edytowane przez Misseczka Czas edycji: 2013-03-30 o 07:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#5015 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
1. tabletka wchlania sie ok 3-4 h. Jezeli wymioty biegunki wystepowaly pozniej badz wczesniej nie ma sie co martwic. 2. Jezeli wymioty/bigunki wystepowaly w ciagu 4h od wziecia tabletki procedura wymaga dobrania tabletek. 2 tygodnie to wystarczajacy okres zeby stwierdzic ze wszystko bedzie ok jezeli stosowalas ulotke (patrz punkt 2. ) Plamienie podczas 1 opakowania jest czyms normalnym i zdarza sie bardzo czesto. jelsi chcesz mozes zpolaczyc opakowania moga wtedy plamienia wystepowac dluzej
![]() |
#5016 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5017 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co robic? nowe opakowanie zacznij 1 dnia krwawienia z odstawienia
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5018 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5019 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie. Czy to, że zapomniałam tabletki, następnego dnia wzięłam więc dwie, po czym miałam dwudniowe plamienie (tego samego dnia co wzięłam dwie i jakoś dwa dni po tym) może wpłynąć na przesunięcie krwawienia z odstawienia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5020 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5021 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5022 |
Zadomowienie
|
Przepraszam, zle zrozumialam twoje pytanie.
Krwawienie moglo sie przesunac, ale nie musialo. Poza tym to dopiero drugi dzien przerwy, wiec sie nie martw. ![]()
Edytowane przez jasne_jasne Czas edycji: 2013-03-31 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#5023 |
Przyczajenie
|
Zapomniałam na wyjazd tabletek!!pomocy!!
Hej.Wyjeżdżałam na święta i w tym pośpiechu zapomniałam ze sobą zabrać tabletek.Zostały mi ostatnie dwie(na miniony poniedziałek i wtorek).Wczoraj dostałam okres.Kiedy mogę zacząć następne opakowanie?POMOCY!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#5024 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapomniałam na wyjazd tabletek!!pomocy!!
Zrób normalną przerwę, ostatnie dwie tabletki nie mają znaczenia, spokojnie można skracać cykl nie biorąc ostatnich tabletek. Będziesz normalnie zabezpieczona, jeśli po 7 dniach zaczniesz nowe opakowanie.
#5025 |
Zadomowienie
|
Wiesz, dla bezpieczeństwa to nawet dwa tygodnie się zabezpieczałam dodatkowo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5026 |
Zadomowienie
|
Poczekaj do konca przerwy, jak krwawienie nie przyjdzie, to zrob test. Ale wedlug mnie nie masz czym sie martwic
![]()
#5027 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5028 |
Zadomowienie
|
Skoro zabezpieczalas sie przez dwa tygodnie, stosunek przed pominieciem tabletki byl przerywany- dla mnie zerowe szanse na ciaze. Spokojnie czekaj na krwawienie, bo to dopiero drugi dzien przerwy panikaro, a jak bedziesz miala jeszcze jakies pytania, to jestem do uslug.
![]()
#5029 |
Przyczajenie
|
Czyli we wtorek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5030 |
Zakorzenienie
|
Skoro kończysz opakowanie dwa dni wcześniej, to kolejne zaczynasz dwa dni wcześniej. przerwa od ostatniej tabletki musi wynosić nie więcej niż 7 dni, żadna filozofia. Poszukaj ulotki w internecie.
#5031 |
Przyczajenie
|
No tak.ale dopiero we wtorek będę w domu.czy wtedy musze wziąć od razu dwie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#5032 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
ale jesli ostatnią z zażytych (19 z blistra) tabletkę zażyłaś w niedzielę (tak wynika z Twojego postu) to nowy blister powinnaś zacząć w poniedziałek! piszesz że będziesz mogła zrobić to dopiero we wtorek, czyli wydłużysz przerwę, czego nie można robić- będziesz musiała się dodatkowo zabezpieczać przez pierwszy tydzień kolejnego opakowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5033 |
Przyczajenie
|
czyli nowe opakowanie zaczynam we wtorek i musze po prostu dodatkowo sie zabezpieczac?dzięki za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5034 |
amor vincit omnia
|
jeśli jest tak jak napisałam wyżej (ostatnia tabletka wzięta w zeszła niedzielę) no to tak, musisz się dodatkowo tydzień zabezpieczać, bo wydłużysz przerwę (powinnaś ją zacząć w poniedziałek, a zaczniesz we wtorek bo wtedy dopiero będziesz w domu)
|
![]() ![]() |
![]() |
#5035 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5036 |
Raczkowanie
|
Heja,
Mam nadzieję, że się nie powtarzam, starałam się przejrzeć jak najwięcej postów i podobnego pytania nie znalazłam. Zaczęłam brać Sylvie20, jest to moje pierwsze opakowanie, więc mam jeszcze kilka wątpliwości i lekki stresik też jest. Lekarz zalecił mi brać tabletki wieczorem, pomiędzy 20 a 23. Zastanawiam się, dlaczego akurat o tej porze dnia, nie zapytałam go o to, ponieważ myślałam, że tak po prostu trzeba, ale później dowiedziałam się, że moja koleżanka przyjmuje te same tabletki rano. Czy pora przyjmowania tabletek ma jakiekolwiek znaczenie? Oczywiście mam na myśli pore stałą, nie raz rano, raz wieczorem. Poza tym, wyczytałam tu, że tabletka wchłania się 3 godziny. Czy to oznacza, że zażywając tabletkę o 21, jestem bezpieczna dopiero około 24? I jeszcze jedno pytanie, gdyby jakimś nieprzychylnym trafem przydarzyło się nam wpaść, a ja nie zdawalabym sobie z tego jeszcze sprawy, czy zażywanie tabletek mogłoby mieć wpływ na płód? Chciałam zapytać o to lekarza, ale nie dał mi nawet skończyć, powiedział że nic nie może pójść źle. |
![]() ![]() |
![]() |
#5037 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() biorąc prawidłowo tabletki jesteś zabezpieczona przez cały czas, nie ma wyjątków. czaas wchłaniania tabletki jest istotny w przypadku takich sytuacji jak np biegunka czy wymioty, kiedy to tabletka może zostać wydalona z organizmu przed jej wchłonięciem (co wiąże się w koniecznością dobrania kolejnej w celu zachowania ochrony). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5038 |
Przyczajenie
|
A co myślicie/wiecie o pomyśle "biorę te konkretne tabletki ileśtam lat, czas na zmiany". Organizm przyzwyczaja się do określonej antykoncepcji? Słyszałam już różne opinie na ten temat, więc pytam o Wasze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5039 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#5040 |
Zadomowienie
|
Skoro na danych tabletkach dobrze się czujesz i nagle nie zaczęły występować skutki uboczne, to nie ma potrzeby robienia "czasu na zmiany".
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:37.