Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 168 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-28, 10:09   #5011
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Cytat:
Napisane przez kamila2006 Pokaż wiadomość
MOja odpowiedz była do Frutti - ktorej wypowiedz zbarzmiala troche jakby to było calkiem normalne ze ktos wydłuza przerwe.
Nie, to nie jest normalne są ludzie odpowiedzialni i wiedzą co biorą i jak mają to brać, a są też ludzi całkowicie przeciwni... po co mam powtarzać po raz setny to samo, czasami już nie mam siły kogoś ochrzaniać

Głupotą byłoby czekanie do następnej miesiączki, nie ma nic gorszego jak odstawienie sobie tabletek na miesiąc ot tak, można sobie zrobić duży bajzel w hormonach i po co?
Stary 2013-03-29, 23:37   #5012
darusss_xD
Raczkowanie

GG do darusss_xD
Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

POMOCY! W środę wzięłam pierwszą tabletkę po przerwie. w czwartek wzięłam, kochałam się z moim chłopakiem (doszedł we mnie..) W piątek wyjechaliśmy do domu na święta i zapomniałam tabletek!! Wracamy dopiero we wtorek... Co robić? Mam jedną receptę ale jest to odpis do jednej konkretnej apteki.. Czy zajdę w ciąże jak nie wezmę tych 4 tabletek? Kurde dopiero od kilku msc biorę tabletki i nie mogę się przyzwyczaić.
Proszę o odpowiedź.
darusss_xD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-30, 01:45   #5013
P-o-n-y
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darusss_xD Pokaż wiadomość
POMOCY! W środę wzięłam pierwszą tabletkę po przerwie. w czwartek wzięłam, kochałam się z moim chłopakiem (doszedł we mnie..) W piątek wyjechaliśmy do domu na święta i zapomniałam tabletek!! Wracamy dopiero we wtorek... Co robić? Mam jedną receptę ale jest to odpis do jednej konkretnej apteki.. Czy zajdę w ciąże jak nie wezmę tych 4 tabletek? Kurde dopiero od kilku msc biorę tabletki i nie mogę się przyzwyczaić.
Proszę o odpowiedź.
Szansa jest.
P-o-n-y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-30, 07:02   #5014
Misseczka
Zadomowienie

Witam, wiem, że powinnam poczytać ulotkę, ale dobra rodzinka mi ja niechcący wyrzuciła więc proszę o radę
Właśnie kończę pierwsze w życiu opakowanie, są to sylvie20. Zostały może że 4 sztuki. Jednak po tygodniu brania wystąpiło u mnie ostre zatrucie pokarmowe, z prawdziwą ostrą biegunka, trwało może ze 3 tabletki. Problemy pojawiały się po jedzeniu, lecz zazwyczaj chyba nie miały wpływu na tableteczki, bo problemy miałam na drugi dzień, przed wzięciem nowej. Jednak z raz zdarzyło się, że miałam i jakiś czas po tabletce. Bylytez wwymioty, ale chyba niegroźne bo zawsze przed a nie po tabletce. Nie przejmowalam sie, bo chłopak wyjechał, jednak teraz wraca. Więc pytanie, czy jeżeli zdarzyło się to ok. Dwóch tygodni od naszego planowanego spotkania (będę akurat w przerwie między opakowaniami) czy dalej jest zabezpieczenie? Nie kombinowalam z braniem dodatkowej, nie pominelam ani nie przesunelam czasu żadnej. A może powinnam opuścić przerwę? Choć boję się, że po pierwszym opakowaniu będzie to szkodliwe.
Pozdrawiam
Ps. W czasie całego opakowania, podczas choroby również mam ciemne plamienia

Edytowane przez Misseczka
Czas edycji: 2013-03-30 o 07:08
Misseczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-30, 19:37   #5015
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez darusss_xD Pokaż wiadomość
Proszę o odpowiedź.
tak jest szansa to 1 tydzien- prawdopodobienstwo ciazy istnieje- ulotka radzi konsutlacje z lekarzem. Ja bym w takiej sytuacji leciala na najblizsze pogotowie po tabletke PO ale to i tak juz jest za pozno.

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Witam, wiem, że powinnam poczytać ulotkę, ale dobra rodzinka mi ja niechcący wyrzuciła więc proszę o radę
Właśnie kończę pierwsze w życiu opakowanie, są to sylvie20. Zostały może że 4 sztuki. Jednak po tygodniu brania wystąpiło u mnie ostre zatrucie pokarmowe, z prawdziwą ostrą biegunka, trwało może ze 3 tabletki. Problemy pojawiały się po jedzeniu, lecz zazwyczaj chyba nie miały wpływu na tableteczki, bo problemy miałam na drugi dzień, przed wzięciem nowej. Jednak z raz zdarzyło się, że miałam i jakiś czas po tabletce. Bylytez wwymioty, ale chyba niegroźne bo zawsze przed a nie po tabletce. Nie przejmowalam sie, bo chłopak wyjechał, jednak teraz wraca. Więc pytanie, czy jeżeli zdarzyło się to ok. Dwóch tygodni od naszego planowanego spotkania (będę akurat w przerwie między opakowaniami) czy dalej jest zabezpieczenie? Nie kombinowalam z braniem dodatkowej, nie pominelam ani nie przesunelam czasu żadnej. A może powinnam opuścić przerwę? Choć boję się, że po pierwszym opakowaniu będzie to szkodliwe.
Pozdrawiam
Ps. W czasie całego opakowania, podczas choroby również mam ciemne plamienia

1. tabletka wchlania sie ok 3-4 h. Jezeli wymioty biegunki wystepowaly pozniej badz wczesniej nie ma sie co martwic.

2. Jezeli wymioty/bigunki wystepowaly w ciagu 4h od wziecia tabletki procedura wymaga dobrania tabletek.

2 tygodnie to wystarczajacy okres zeby stwierdzic ze wszystko bedzie ok jezeli stosowalas ulotke (patrz punkt 2. )

Plamienie podczas 1 opakowania jest czyms normalnym i zdarza sie bardzo czesto. jelsi chcesz mozes zpolaczyc opakowania moga wtedy plamienia wystepowac dluzej

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-30, 19:44   #5016
Misseczka
Zadomowienie

Cytat:
1. tabletka wchlania sie ok 3-4 h. Jezeli wymioty biegunki wystepowaly pozniej badz wczesniej nie ma sie co martwic.

2. Jezeli wymioty/bigunki wystepowaly w ciagu 4h od wziecia tabletki procedura wymaga dobrania tabletek.

2 tygodnie to wystarczajacy okres zeby stwierdzic ze wszystko bedzie ok jezeli stosowalas ulotke (patrz punkt 2. )

Plamienie podczas 1 opakowania jest czyms normalnym i zdarza sie bardzo czesto. jelsi chcesz mozes zpolaczyc opakowania moga wtedy plamienia wystepowac dluzej
No tak, ja nie dobrałam tabletki bo byłam pewna, ze przez to opakowanie do zbliżeń nie dojdzie Czyli rozumiem, że jeżeli tabletki na poczatku 2 tygodnia po biegunce nie dobrałam to realnie w tej chwili mimo późniejszego, regularnego brania zabezpieczenia nie posiadam?
Stary 2013-03-30, 20:02   #5017
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
No tak, ja nie dobrałam tabletki bo byłam pewna, ze przez to opakowanie do zbliżeń nie dojdzie Czyli rozumiem, że jeżeli tabletki na poczatku 2 tygodnia po biegunce nie dobrałam to realnie w tej chwili mimo późniejszego, regularnego brania zabezpieczenia nie posiadam?
No nie. Jezeli wymioty zdarzyly sie tak jak pisze wczesniej niz te 4h tabletka sie nie wchlonela a ty jej nie dobralas to tak jakbys te tabletki ominela. stad moga byc te plamienia
Co robic? nowe opakowanie zacznij 1 dnia krwawienia z odstawienia

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-31, 00:56   #5018
Misseczka
Zadomowienie

Dziękuję za odpowiedź powinnam przy tym zastosować dodatkowe metody mechaniczne? I jeśli tak to jak długo
Stary 2013-03-31, 08:34   #5019
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Mam pytanie. Czy to, że zapomniałam tabletki, następnego dnia wzięłam więc dwie, po czym miałam dwudniowe plamienie (tego samego dnia co wzięłam dwie i jakoś dwa dni po tym) może wpłynąć na przesunięcie krwawienia z odstawienia?
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-31, 09:08   #5020
jasne_jasne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Czy to, że zapomniałam tabletki, następnego dnia wzięłam więc dwie, po czym miałam dwudniowe plamienie (tego samego dnia co wzięłam dwie i jakoś dwa dni po tym) może wpłynąć na przesunięcie krwawienia z odstawienia?
Przesunęłaś sobie po prostu dzień skończonego opakowania, a jeżeli masz regularne krwawienia- możliwe, że przyjdzie ono o ten jeden dzień wcześniej.

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-31, 09:38   #5021
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Cytat:
Napisane przez jasne_jasne Pokaż wiadomość
Przesunęłaś sobie po prostu dzień skończonego opakowania, a jeżeli masz regularne krwawienia- możliwe, że przyjdzie ono o ten jeden dzień wcześniej.
W jaki sposób przesunęłam? Skończyłam tego dnia, co zwykle po prostu szóstego dnia nie wzięłam, a siódmego wzięłam dwie. Dziś drugi dzień przerwy i nic...
Stary 2013-03-31, 09:54   #5022
jasne_jasne
Zadomowienie

Przepraszam, zle zrozumialam twoje pytanie.
Krwawienie moglo sie przesunac, ale nie musialo. Poza tym to dopiero drugi dzien przerwy, wiec sie nie martw. Mam nadzieje, ze zabezpieczalas sie dodatkowo przez tydzien?

Edytowane przez jasne_jasne
Czas edycji: 2013-03-31 o 09:56
Stary 2013-03-31, 10:18   #5023
powietrzem
Przyczajenie

Zapomniałam na wyjazd tabletek!!pomocy!!

Hej.Wyjeżdżałam na święta i w tym pośpiechu zapomniałam ze sobą zabrać tabletek.Zostały mi ostatnie dwie(na miniony poniedziałek i wtorek).Wczoraj dostałam okres.Kiedy mogę zacząć następne opakowanie?POMOCY!!!
powietrzem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-31, 10:23   #5024
mpt
Zakorzenienie

Dot.: Zapomniałam na wyjazd tabletek!!pomocy!!

Cytat:
Napisane przez powietrzem Pokaż wiadomość
Hej.Wyjeżdżałam na święta i w tym pośpiechu zapomniałam ze sobą zabrać tabletek.Zostały mi ostatnie dwie(na miniony poniedziałek i wtorek).Wczoraj dostałam okres.Kiedy mogę zacząć następne opakowanie?POMOCY!!!
Zrób normalną przerwę, ostatnie dwie tabletki nie mają znaczenia, spokojnie można skracać cykl nie biorąc ostatnich tabletek. Będziesz normalnie zabezpieczona, jeśli po 7 dniach zaczniesz nowe opakowanie.
Stary 2013-03-31, 10:51   #5025
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Wiesz, dla bezpieczeństwa to nawet dwa tygodnie się zabezpieczałam dodatkowo Bardziej martwi mnie to, że zapomniałam w pierwszym tygodniu i w tydzień poprzedzający owe przeoczenie (konkretnie drugiego dnia nowego opakowania) współżyłam, co prawda był to stosunek przerywany, ale wiadomo, że to nijakie zabezpieczenie Stąd moja panika wynikająca z braku krawienia

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-03-31, 11:02   #5026
jasne_jasne
Zadomowienie

Poczekaj do konca przerwy, jak krwawienie nie przyjdzie, to zrob test. Ale wedlug mnie nie masz czym sie martwic

Stary 2013-03-31, 11:06   #5027
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Cytat:
Poczekaj do konca przerwy, jak krwawienie nie przyjdzie, to zrob test. Ale wedlug mnie nie masz czym sie martwic
Naprawdę? Twoje słowa dużo dla mnie znaczą, bo jestem panikarą
Stary 2013-03-31, 11:10   #5028
jasne_jasne
Zadomowienie

Skoro zabezpieczalas sie przez dwa tygodnie, stosunek przed pominieciem tabletki byl przerywany- dla mnie zerowe szanse na ciaze. Spokojnie czekaj na krwawienie, bo to dopiero drugi dzien przerwy panikaro, a jak bedziesz miala jeszcze jakies pytania, to jestem do uslug.

Stary 2013-03-31, 19:02   #5029
powietrzem
Przyczajenie

Czyli we wtorek?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-31, 19:09   #5030
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli we wtorek?
Skoro kończysz opakowanie dwa dni wcześniej, to kolejne zaczynasz dwa dni wcześniej. przerwa od ostatniej tabletki musi wynosić nie więcej niż 7 dni, żadna filozofia. Poszukaj ulotki w internecie.
Stary 2013-03-31, 19:18   #5031
powietrzem
Przyczajenie

No tak.ale dopiero we wtorek będę w domu.czy wtedy musze wziąć od razu dwie?
Stary 2013-03-31, 19:56   #5032
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
No tak.ale dopiero we wtorek będę w domu.czy wtedy musze wziąć od razu dwie?
nie dobierasz tych 2 tabletek już, tylko skracasz opakowanie czyli od ostatniej tabletki, którą wzięłaś liczysz normalnie przerwę i 8. dnia przerwy zaczynasz (jak do tej pory) kolejne opakowanie.

ale jesli ostatnią z zażytych (19 z blistra) tabletkę zażyłaś w niedzielę (tak wynika z Twojego postu) to nowy blister powinnaś zacząć w poniedziałek! piszesz że będziesz mogła zrobić to dopiero we wtorek, czyli wydłużysz przerwę, czego nie można robić- będziesz musiała się dodatkowo zabezpieczać przez pierwszy tydzień kolejnego opakowania.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-31, 20:06   #5033
powietrzem
Przyczajenie

czyli nowe opakowanie zaczynam we wtorek i musze po prostu dodatkowo sie zabezpieczac?dzięki za odpowiedzi
Stary 2013-03-31, 20:08   #5034
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
czyli nowe opakowanie zaczynam we wtorek i musze po prostu dodatkowo sie zabezpieczac?dzięki za odpowiedzi
jeśli jest tak jak napisałam wyżej (ostatnia tabletka wzięta w zeszła niedzielę) no to tak, musisz się dodatkowo tydzień zabezpieczać, bo wydłużysz przerwę (powinnaś ją zacząć w poniedziałek, a zaczniesz we wtorek bo wtedy dopiero będziesz w domu)
Stary 2013-03-31, 22:06   #5035
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Cytat:
Skoro zabezpieczalas sie przez dwa tygodnie, stosunek przed pominieciem tabletki byl przerywany- dla mnie zerowe szanse na ciaze. Spokojnie czekaj na krwawienie, bo to dopiero drugi dzien przerwy panikaro, a jak bedziesz miala jeszcze jakies pytania, to jestem do uslug.
Dzięki za wsparcie Krwawienie przyszło
Stary 2013-03-31, 23:03   #5036
Ri Ri
Raczkowanie

Heja,
Mam nadzieję, że się nie powtarzam, starałam się przejrzeć jak najwięcej postów i podobnego pytania nie znalazłam.
Zaczęłam brać Sylvie20, jest to moje pierwsze opakowanie, więc mam jeszcze kilka wątpliwości i lekki stresik też jest.
Lekarz zalecił mi brać tabletki wieczorem, pomiędzy 20 a 23. Zastanawiam się, dlaczego akurat o tej porze dnia, nie zapytałam go o to, ponieważ myślałam, że tak po prostu trzeba, ale później dowiedziałam się, że moja koleżanka przyjmuje te same tabletki rano. Czy pora przyjmowania tabletek ma jakiekolwiek znaczenie? Oczywiście mam na myśli pore stałą, nie raz rano, raz wieczorem.
Poza tym, wyczytałam tu, że tabletka wchłania się 3 godziny. Czy to oznacza, że zażywając tabletkę o 21, jestem bezpieczna dopiero około 24?
I jeszcze jedno pytanie, gdyby jakimś nieprzychylnym trafem przydarzyło się nam wpaść, a ja nie zdawalabym sobie z tego jeszcze sprawy, czy zażywanie tabletek mogłoby mieć wpływ na płód? Chciałam zapytać o to lekarza, ale nie dał mi nawet skończyć, powiedział że nic nie może pójść źle.
Ri Ri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-31, 23:07   #5037
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez Ri Ri Pokaż wiadomość
Lekarz zalecił mi brać tabletki wieczorem, pomiędzy 20 a 23. Zastanawiam się, dlaczego akurat o tej porze dnia, nie zapytałam go o to, ponieważ myślałam, że tak po prostu trzeba, ale później dowiedziałam się, że moja koleżanka przyjmuje te same tabletki rano. Czy pora przyjmowania tabletek ma jakiekolwiek znaczenie? Oczywiście mam na myśli pore stałą, nie raz rano, raz wieczorem.
niektórzy zalecają branie tabletek wieczorem w celu uniknięcia ( a właściwie przespania ) ewentualnych efektów ubocznych. jednak porę brania tabletek wybierasz sobie sama, dostosowując ją do trybu życia, układu dnia itd. czas ich przyjmowania nie ma najmniejszego wpływu na ich skuteczność.

Cytat:
Napisane przez Ri Ri Pokaż wiadomość
Poza tym, wyczytałam tu, że tabletka wchłania się 3 godziny. Czy to oznacza, że zażywając tabletkę o 21, jestem bezpieczna dopiero około 24?
biorąc prawidłowo tabletki jesteś zabezpieczona przez cały czas, nie ma wyjątków. czaas wchłaniania tabletki jest istotny w przypadku takich sytuacji jak np biegunka czy wymioty, kiedy to tabletka może zostać wydalona z organizmu przed jej wchłonięciem (co wiąże się w koniecznością dobrania kolejnej w celu zachowania ochrony).

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-01, 00:35   #5038
manderei
Przyczajenie

A co myślicie/wiecie o pomyśle "biorę te konkretne tabletki ileśtam lat, czas na zmiany". Organizm przyzwyczaja się do określonej antykoncepcji? Słyszałam już różne opinie na ten temat, więc pytam o Wasze
manderei jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-01, 00:59   #5039
leniwca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manderei Pokaż wiadomość
A co myślicie/wiecie o pomyśle "biorę te konkretne tabletki ileśtam lat, czas na zmiany". Organizm przyzwyczaja się do określonej antykoncepcji? Słyszałam już różne opinie na ten temat, więc pytam o Wasze
Ale o jakie zmiany chodzi? Zmianę antykoncepcji? Tabletek? Co masz na myśli pisząc, że organizm sie przyzwyczaja do antykoncepcji? Że na nią nie reaguje czy co
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-01, 06:58   #5040
jasne_jasne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez manderei Pokaż wiadomość
Skoro na danych tabletkach dobrze się czujesz i nagle nie zaczęły występować skutki uboczne, to nie ma potrzeby robienia "czasu na zmiany".

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości