tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 169 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-22, 11:48   #5041
hailie21
Zakorzenienie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Cytat:
Napisane przez frozenstrawberries Pokaż wiadomość
Miałam tak kilka razy podczas pierwszego opakowania - podczas drugiego minęło
Dziękuję za odpowiedź
Mam nadzieję, że nie będą zbyt częste, bo to naprawdę nieprzyjemne uczucie. Pewnie w nocy będę miała schizy, że znów tego doświadczę. Szczerze, wolałabym już bóle głowy czy plamienia niż te napady gorąca Ale efektów ubocznych nikt sam sobie nie wybiera...

W moim niebie będą miękkie sierści,
nosy, łapy, ogony i kły.
W moim niebie będę znowu głaskać,
moje wszystkie pożegnane psy
hailie21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 13:03   #5042
DarkNoir
Zakorzenienie

GG do DarkNoir
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Ja miałam uderzenia gorąca, czułam się jak przy przekwitaniu ;P hmm różne częstotliwości i długość trwania. Jeśli to Twoje pierwsze opakowanie to może to trwać nawet całe opakowanie ;] ale cóż trzeba przetrzymać. Trzymam kciuki
DarkNoir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 20:18   #5043
Rosaline
Zadomowienie

ja ostatnio miewam takie uderzenia gorąca a jestem już chyba na 12 opakowaniu, ale nie wiem czy to od tabletek czy raczej od serca, bo mam z nim problemy. zauważyłam też wzmożoną potliwość poza tym jak zaczęłam brać tabletki, swędziała mnie strasznie skóra pleców i piersi, potem to ustało, a teraz znowu ciągle proszę TŻta żeby mnie po plecach podrapał także nie wiem, niedługo będę u ginekologa to się zapytam.

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

słuchajcie, jutro mam zacząć nowe opakowanie, czyli przyjąć 1. różową tabletkę, z tym że o godzinie w której zawsze je biorę nie będę miała takiej możliwości. tzn. biorę o 18 a jutro wzięłabym tą pierwszą o 14. nie będzie potem żadnego problemu jak drugą wezmę już o 18 i tak do końca opakowania? zdaje mi się, że nie ale wolę się upewnić.
Stary 2009-11-22, 20:20   #5044
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
ja ostatnio miewam takie uderzenia gorąca a jestem już chyba na 12 opakowaniu, ale nie wiem czy to od tabletek czy raczej od serca, bo mam z nim problemy. zauważyłam też wzmożoną potliwość poza tym jak zaczęłam brać tabletki, swędziała mnie strasznie skóra pleców i piersi, potem to ustało, a teraz znowu ciągle proszę TŻta żeby mnie po plecach podrapał także nie wiem, niedługo będę u ginekologa to się zapytam.

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ----------

słuchajcie, jutro mam zacząć nowe opakowanie, czyli przyjąć 1. różową tabletkę, z tym że o godzinie w której zawsze je biorę nie będę miała takiej możliwości. tzn. biorę o 18 a jutro wzięłabym tą pierwszą o 14. nie będzie potem żadnego problemu jak drugą wezmę już o 18 i tak do końca opakowania? zdaje mi się, że nie ale wolę się upewnić.
nie będzie problemu

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 11:57   #5045
Madii89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madii89 Pokaż wiadomość
Witam! Właśnie jestem na 3 białej tabletce w pierwszym opakowaniu. Na Yaz przeszłam z Yasminelle, ponieważ mam problemy z przydatkami Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie było większych dolegliwości. Jedyne co mi się przytrafiło to nocne nudności :/
Mam do Was takie pytanko: kiedy pojawia się miesiączka? Dziś będzie 4 biała a u mnie nic. Przy Yasminelle były 7 dniowe przerwy i teraz miałam jakieś dziwne bule, ale nie było plamienia...
Czy któraś z Was też bierze tabletki nie tylko jako antykoncepcję?!
Pozdrawiam
Ponawiam swój post.
Dziś powinnam przyjąć pierwszą różową tabletkę z nowego opakowania, ale nadal nie mam miesiączki... Nie pominęłam ani jednej, brałam je o stałej porze (22:00)... czy któraś tak miała?!
Madii89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 12:21   #5046
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Madii89 Pokaż wiadomość
Ponawiam swój post.
Dziś powinnam przyjąć pierwszą różową tabletkę z nowego opakowania, ale nadal nie mam miesiączki... Nie pominęłam ani jednej, brałam je o stałej porze (22:00)... czy któraś tak miała?!
Też kiedyś zadałam takie pytanie lekarzowiPonadto ulotka Yaz-u mówi że dopiero brak 2 krwawień pod rząd może niepokoić, dodatkowo to Twoje pierwsze opakowanie więc takie rzeczy mogą się zdarzać. Na forum wcześniej wypowiadały się również dziewczyny które krwawienie dostawały na 1-2 różowej tabletce. Jeśli nie masz powodów by przypuszczać że jesteś w ciąży przejdź do następnego blistra, i dopiero kiedy ta sytuacja powtórzy się 2 razy , udaj się do lekarza.
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 14:13   #5047
hailie21
Zakorzenienie

Do skutków ubocznych zaobserwowanych u siebie dodaję wrażliwe na dotyk piersi oraz wahania nastroju -_-
Wczoraj wieczorem zanim jeszcze przyjęłam kolejną tabletkę, zupełnie bez powodu zaczęłam płakać :/ Później co jakieś 15min. potrzeba płakania powracała
Ech, hormony...

nosy, łapy, ogony i kły.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-23, 15:01   #5048
Madii89
Raczkowanie

Dzięki konwalijka82, po prostu chciałam się upewnić mniej więcej kiedy pojawi się miesiączka.
Mam nadzieję, że odpowie mi jeszcze ktoś, kto też tak jak ja dostał te tabletki jako formę leczenia. Moja ginekolog twierdzi, że dzięki temu zmniejszą się bóle jajników. Ostatnio byłam w szpitalu, ponieważ dostałam ostrego zapalenia przydatków i przypisała mi właśnie yaz... Czy któraś z Was bierze tabsy nie tylko jako antykoncepcję?!
Madii89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 15:58   #5049
Miralla
Przyczajenie

GG do Miralla Send a message via Skype™ to Miralla

Pewnie było to milion razy ale naprawdę nie mam czasu czytać całego forum. Otóż czy stanie się coś jeśli zacznę brać nowe tabletki (nowe opakowanie) dzień później (czyli zrobię nie 4 a 5 dni przerwy)?
Miralla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 17:24   #5050
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Miralla Pokaż wiadomość
Pewnie było to milion razy ale naprawdę nie mam czasu czytać całego forum. Otóż czy stanie się coś jeśli zacznę brać nowe tabletki (nowe opakowanie) dzień później (czyli zrobię nie 4 a 5 dni przerwy)?
To się stanie, że nie będziesz zabezpieczona
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 17:32   #5051
hailie21
Zakorzenienie

Cytat:
Najlepiej stosować wtedy dodatkowe zabezpieczenie.

nosy, łapy, ogony i kły.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-23, 17:55   #5052
Alexandra_89
Przyczajenie

Witam Drogie Forumowiczki
Zwracama się do Was, Drogie Koleżanki, z pytaniem odnośnie tabletek Yaz. Od ponad 1,5 roku biorę tabletki Yasminelle. Byłam z nich zadowolona, do czasu, aż potwornie nie zaczęła mnie boleć głowa. Dziś byłam u mojej gin, która zapisła mi Yaz. Powiedziała mi, że powinnam zacząć je przyjmować w pierwszym dniu krwawienia. Dopiero jak przyszłam do domu to zaczęłam się zastanawić, czy nie powinnam zacząć ich przyjmować zaraz po zakończeniu blistra Yasminelle? Albo po tej 7 dniowej przerwie? Z tego co słyszałam, to jak się zmienia tabletki to nie powinno się robić żadnej przewy;/
Bardzo proszę o jakąś małą podpowiedź w twj sprawie
Pozdrawiam
Alexandra_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 18:56   #5053
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Alexandra_89 Pokaż wiadomość
Zwracama się do Was, Drogie Koleżanki, z pytaniem odnośnie tabletek Yaz. Od ponad 1,5 roku biorę tabletki Yasminelle. Byłam z nich zadowolona, do czasu, aż potwornie nie zaczęła mnie boleć głowa. Dziś byłam u mojej gin, która zapisła mi Yaz. Powiedziała mi, że powinnam zacząć je przyjmować w pierwszym dniu krwawienia. Dopiero jak przyszłam do domu to zaczęłam się zastanawić, czy nie powinnam zacząć ich przyjmować zaraz po zakończeniu blistra Yasminelle? Albo po tej 7 dniowej przerwie? Z tego co słyszałam, to jak się zmienia tabletki to nie powinno się robić żadnej przewy;/
Pozdrawiam
przejrzyj wątek, bo już było milion razy

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 19:02   #5054
xxnikaxx
Przyczajenie

mi po dwóch miesiącach brania tabletek tez biustu troszkę przybyło ale że ja śpię na brzuchu..... to to co przybyło się rozpłynęło...muszę przestać spać na brzuchu
prosiłam Was wcześniej o odpowiedź ale olałyście mnie to tak na marginesie... ale wszystko się wyjaśniło samo.

pozdrawiam
xxnikaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 19:04   #5055
8Alice
Raczkowanie

Cytat:
Pozdrawiam
Albo przeczytaj ulotkę. W ulotce Yaz jest napisane: że można rozpocząć przyjmowanie Yaz w dniu po zakończeniu okresu bez tabletek poprzedniego preparatu antykoncepcyjnego (lub po ostatniej tabletce poprzedniego preparatu antykoncepcyjnego nie zawierającej subst. czynnych - czyli jakby z innego systemu podobnego do Yaz.
Też miałam podobny dylemat wtedy też sugerowałam się ilością hormonów, ale zastosowałam się do ulotki.

jestem oazą spokoju
8Alice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 19:11   #5056
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie będzie problemu
dzięki
Stary 2009-11-23, 19:18   #5057
Alexandra_89
Przyczajenie

Wiem, wiem...pewnie było to już "pare" razy poruszane, ale wątek jest tak obszerny, że nie jestem w stanie tego szybko ogarnąć...a jeśli jednak miałabym przyjąć bez tej 7 dniowej przerwy to musiałabym je już jutro zacząć brać Także zrozumcie, że zależy mi na czasie. Jeśli ktoś będzie wiedział więcej na ten temat to bardzo proszę o podzielenie się ze mną swoimi doświadczeniamy, mimo, że to będzie juz milion pierwszy raz
Z góry dzięki za pomoc
Alexandra_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 20:44   #5058
hailie21
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, wiem...pewnie było to już "pare" razy poruszane, ale wątek jest tak obszerny, że nie jestem w stanie tego szybko ogarnąć
Zawsze można przeszukać wątek Na pewno znajdą się jakieś posty dotyczące twojego pytania.
PS. Te tableteczki są tak małe, że w ogóle nie czuję, gdy je połykam

nosy, łapy, ogony i kły.
Stary 2009-11-23, 21:58   #5059
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
odpowiedz na takie pytania znajdziesz w ulotce wiesz? nie trzeba calego forum czytac

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 05:39   #5060
trzaska
Raczkowanie

Byłam u ginekologa i sie załamałam! mialam do niego 2 proste pytania i w dodatku na kazde usłyszałam po skrocie słowa "nie wiem" (oczywiscie lekarz szybko sie nie poddal cos mi podziamdzial bez jednoznacznej odpowiedzi). Pytania brzmiały nastepująco:
1) Czy moge pic melise/brac tabletki melisy.
2) Czy moge brac skrzyp lub temu podobne preparaty na wlosy i paznokcie

Bo ja juz wiem ze oprocz tego dziurawca zioła raczej nie szkodza tabletkom. Ale bylam pełna złosci kiedy umawiam sie do lekarza mam zapisane rozne pytania na karteczce a tu guzik nie mam ani jednej jasnej odpowiedzi...

Czy ktos ma odpowiedz jasna od ginekologa ze to jest zupełnie bezpieczne?
trzaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 05:49   #5061
Edda
Przyczajenie

Witam, ja z dość pilnym zapytaniem
Wiem, że do rozwiązywania tego typu wątpliwość jest ulotka, i oczywiście do niej od razu zajrzałam, ale ważne jest dla mnie bardzo, by ktoś jeszcze potwierdził moje działanie. Yaz przyjmuj e codziennie o 21 (czasem 21:30, małe odstepstwo). Niestety wczoraj pomielam tabletke (3rzad z blistra). Przyjełam ją rano, po godzinie 6.
Jak w tej sytuacji nalezy postepowac?

Dziekuje bardzo z gory za odp.
Edda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 06:26   #5062
Gwiazdeczka90
BAN stały

GG do Gwiazdeczka90 Send a message via Skype™ to Gwiazdeczka90

Witajcie, wiec biore tabletki od 2 lat -yasminelle.
W poprzednia niedziele wzielam ostatnia tabletke i w czwartek czyli w 4 dzien dostalam krwawienie z odstawienia, jajniki rwały mnie jak zawsze.wiec powinno byc wszystko okej.Ale wzielam pierwsza tabletkę zamiast w poniedzialek na 8 dzien to w niedziele , cos mi sie pokrecilo nie wiem czemu tak wzielam. no i wczoraj tez zazylam, a krawawienie nie ustalo tzn nie leci mi juz taka sama krew , tylko zmieszana ze sluzem. i doslownie male ilosci ale leci to mnie dziwi.
co to moze byc?czy ciaze mozna wykluczyc? tego wiadomo ze sie obawiam najbardziej.
bede wdzieczna za pomoc
Gwiazdeczka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 08:39   #5063
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Edda Pokaż wiadomość
Witam, ja z dość pilnym zapytaniem
Wiem, że do rozwiązywania tego typu wątpliwość jest ulotka, i oczywiście do niej od razu zajrzałam, ale ważne jest dla mnie bardzo, by ktoś jeszcze potwierdził moje działanie. Yaz przyjmuj e codziennie o 21 (czasem 21:30, małe odstepstwo). Niestety wczoraj pomielam tabletke (3rzad z blistra). Przyjełam ją rano, po godzinie 6.
Jak w tej sytuacji nalezy postepowac?

Dziekuje bardzo z gory za odp.
Nie pominęłaś tabletki, bo nie minęło 12h.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-24, 20:49   #5064
wiara
Przyczajenie

hej mam tabletki ale nie wiem czy mozna je brac wczesniej jeszcze przed okresem zaczą dawkowanie
wiara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 21:05   #5065
201701251209
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wiara Pokaż wiadomość
hej mam tabletki ale nie wiem czy mozna je brac wczesniej jeszcze przed okresem zaczą dawkowanie
Przeczytaj ulotkę to będziesz wiedzieć Wszytko tam o tym pisze.
201701251209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 21:28   #5066
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Lick The Lollipop Pokaż wiadomość
Przeczytaj ulotkę to będziesz wiedzieć Wszytko tam o tym pisze.
otóż to

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-11-24, 21:53   #5067
Ginger
Raczkowanie

Red face Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

czesc Dziewczyny, jak to jest jesli wzielam zapomniana tabletke z dnia poprzedniego (godz. 20) a wzielam na drugi dzien przed 7:00 - czyli nie minelo 12 godzin,
a wzielam 21szą tabletke czyli zostaly jeszcze 3 rozowe i 4 placebo.
Czy powinnam brac dalej jak leci czy wziac te 3 rozowe i nie brac 4placebo a rozpoczac kolejny blister?
jak to jest naprawdE? bo szczerze to juz nie wiem...
z gory dziekuje za info...
Ginger jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 21:57   #5068
anulcia_88
Rozeznanie

Witajcie!
jestem nowa na forum to raz, i jestem po pierwszym opakowaniu tych pigułeczek. Na początku miałam lekkie plamienia, potem miałam spokój przez jakiś tydzień i w tym czasie współżyłam (bez prezerwatywy, nie skończył we mnie...aczkolwiek wiem, że może dojśc nieco wcześniej do lekkego wytrysku) z swoim lubym (ok.10-14 dzień cyklu) . I mam mały problem, a może to moje przewrażliwienie. Bo podczas 19 dnia cyklu miałam krwawienia tylko, że nieco inne niż przy miesiączce bo krew była nieco "brudniejsza" (trwało to 5 ni) i objawy tak jak przy miesiączce czyli ból podbrzusza, nabrzmiałe piersi, kilka "syfków", itd. Ale w trakcie tabletek placebo nie wystąpiło u mnie krwawienie z odstawienia - zrobiła sobie test - negatywny i od 3 tyg.od współżycia ponowiłam (innej firmy dla porównania) i negatywny. Trochę się obawiam...bo jeszcze nie jestem gotowa na dziecko więc dlatego postanowiłam się zabzpieczyć...

Dziewczyny pomóżcie... czy za bardzo jestem przewrażliwiona tą całą sytuacją i za bardzo się schizuję??
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 08:02   #5069
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ginger Pokaż wiadomość
czesc Dziewczyny, jak to jest jesli wzielam zapomniana tabletke z dnia poprzedniego (godz. 20) a wzielam na drugi dzien przed 7:00 - czyli nie minelo 12 godzin,
a wzielam 21szą tabletke czyli zostaly jeszcze 3 rozowe i 4 placebo.
Czy powinnam brac dalej jak leci czy wziac te 3 rozowe i nie brac 4placebo a rozpoczac kolejny blister?
jak to jest naprawdE? bo szczerze to juz nie wiem...
z gory dziekuje za info...
Bierzesz normalnie - sytuacja że łączysz opakowania, czyli przechodzisz z jednego blistra do drugiego bez białych tabletek zdarza się przy pominięciu tabletki -tzn jeśli minęło powyżej 12 godzin od pory jej przyjmowania - a sama słusznie zauważyłaś że u Ciebie minęło 11. Bierz dalej tabletki zgodnie z instrukcją-3 różowe, 4 placebo i następny blister.

---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ----------

Cytat:
Napisane przez wiara Pokaż wiadomość
Ulotka pisze - pierwsze opakowanie zacznij brać od 1 dnia miesiączki-czyli 1 tabletka w 1 dniu krwawienia. Możesz zacząć brać tabletki w dniach 2-5 , pod warunkiem że przez tydzień będziesz stosować zabezpieczenie dodatkowe. Wszystko zawarte jest w ulotce dołączonej do opakowania tabletek. Czytać, czytać, czytać

---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ----------

Cytat:
Napisane przez anulcia_88 Pokaż wiadomość
Witajcie!
jestem nowa na forum to raz, i jestem po pierwszym opakowaniu tych pigułeczek. Na początku miałam lekkie plamienia, potem miałam spokój przez jakiś tydzień i w tym czasie współżyłam (bez prezerwatywy, nie skończył we mnie...aczkolwiek wiem, że może dojśc nieco wcześniej do lekkego wytrysku) z swoim lubym (ok.10-14 dzień cyklu) . I mam mały problem, a może to moje przewrażliwienie. Bo podczas 19 dnia cyklu miałam krwawienia tylko, że nieco inne niż przy miesiączce bo krew była nieco "brudniejsza" (trwało to 5 ni) i objawy tak jak przy miesiączce czyli ból podbrzusza, nabrzmiałe piersi, kilka "syfków", itd. Ale w trakcie tabletek placebo nie wystąpiło u mnie krwawienie z odstawienia - zrobiła sobie test - negatywny i od 3 tyg.od współżycia ponowiłam (innej firmy dla porównania) i negatywny. Trochę się obawiam...bo jeszcze nie jestem gotowa na dziecko więc dlatego postanowiłam się zabzpieczyć...

Dziewczyny pomóżcie... czy za bardzo jestem przewrażliwiona tą całą sytuacją i za bardzo się schizuję??
Sama nie miałam nigdy takich rewelacji, ale to Twoje pierwsze opakowanie i również zgodnie z ulotką przez pierwsze 3 miesiące mogą występować plamienia i inne rewelacje. Dobrze że zrobiłaś test- jeśli po 2 opakowaniu również nie będziesz mieć krwawienia wtedy idż do lekarza bo być może tabletki Ci po prostu nie służą.
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 15:48   #5070
anulowo
Przyczajenie

Cześć Kobitki
Przyznam się że byłam mocno przekonana że posiadam jeszcze jedno opakowanie tych magicznych tabletek a tu zonk - jakaż ja jestem ostatnio zakręcona. Wizytę ma już umówioną na 4 grudnia a blister się kończy 1-go Kiedyś widziałam że któraś chciała odsprzedać ... przyjmę każdą cenę oczywiście w granicach przyzwoitości. Wiem że to tak dziwnie ale może mi się uda...
Proszę napiszcie a skontaktuje się z wami
Ściskam
p.s. z tabletek jestem naprawdę zadowolona - już ponad pół roku je stosuje i jest spoko
Pozdrawiam
anulowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości