Kanałowe leczenie zębów - wątek zbiorczy - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-04, 10:23   #481
EttaJO
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Kanałowe lecznie zębów - wątek zbiorczy

Masz prawo do znieczulenia! Jeśli czujesz,że go potrzebujesz to się go domagaj! Ja już nigdy nie zdecyduję się na klasyczne leczenie kanałowe, nie po tym co przeszłam. Teraz już tylko pod mikroskopem! Co prawda trzeba jakieś dwie godziny spędzić na fotelu,ale ma sie spokój i nic to nie boli, a dodatkowo am się 100% gwarancję,że ząb jest dobrze wyczyszczony
EttaJO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 12:14   #482
Hipnagogia
Wtajemniczenie

No ja mam właśnie klasyczne i boję się że ząb mi się popsuje po czasie Ale mikroskopowe jest tak drogie....ale jak coś będzie nie tak po tym leczeniu to już wolę się wypożyczyć i mieć dobrze zrobionego zęba
Hipnagogia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 13:21   #483
busia100
Przyczajenie

Question Dot.: Kanałowe lecznie zębów - wątek zbiorczy

Hej. Jestem tutaj nowa, wiele się naczytałam już o Waszym leczeniu kanałowym.

Ja od jakiegoś miesiąca a może i dłużej mam dziurę w dolnej czwórce. Niestety zaniedbałam to i nie poszłam do dentysty.

Jakieś 2 tygodnie temu bardzo bolał mnie ząb. Był to pulsujący ból i leki przeciwbólowe nie działały. Zebrała się ropa, natomiast płukanka z wody i soli pomogła.

Niedawno leciała mi też krew z tego zęba.
Teraz mnie nie boli.

Zauważyłam ostatnio że ząb ten się rusza.
Czy w tym przypadku leczenie kanałowe też jest potrzebne??
busia100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 20:08   #484
Vic87
Rozeznanie

No to i ja się 'pochwalę', że dzisiaj usłyszałam magiczne: leczenie kanałowe. No cóż. Niby mała dziura była tylko, a tu proszę skończyło się jak się skończyło Dziura wywiercona lekarstwo/trucizna założone, za 2 tygodnie czyszczenie 3 kanałów Jeszcze w tej chwili czuję trochę znieczulenie, a już trochę ten ząb, ale ten ból to nic w porównaniu z tym co się działo wczoraj gdy się wszystko zaczęło

Vic87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-05, 21:47   #485
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Hipnagogia Pokaż wiadomość
No ja mam właśnie klasyczne i boję się że ząb mi się popsuje po czasie Ale mikroskopowe jest tak drogie....ale jak coś będzie nie tak po tym leczeniu to już wolę się wypożyczyć i mieć dobrze zrobionego zęba
Pierwsze słyszę, żeby leczenie pod mikroskopem wymagało większych nakładów kosztów.
To tylko dodatkowy sprzęt, obecnie często wykorzystywany w endodoncji. Pacjent nie odczuwa żadnej różnicy, ot zwykła wygoda i dokładność dla lekarza.
Podejrzewam, że mogło coś się pomylić z leczeniem mechanicznym.

Cytat:
Napisane przez busia100 Pokaż wiadomość
Hej. Jestem tutaj nowa, wiele się naczytałam już o Waszym leczeniu kanałowym.

Ja od jakiegoś miesiąca a może i dłużej mam dziurę w dolnej czwórce. Niestety zaniedbałam to i nie poszłam do dentysty.

Jakieś 2 tygodnie temu bardzo bolał mnie ząb. Był to pulsujący ból i leki przeciwbólowe nie działały. Zebrała się ropa, natomiast płukanka z wody i soli pomogła.

Niedawno leciała mi też krew z tego zęba.
Teraz mnie nie boli.

Zauważyłam ostatnio że ząb ten się rusza.
Czy w tym przypadku leczenie kanałowe też jest potrzebne??
Wiesz, nie da się tego stwierdzić nie prześwietlając zęba, a tym bardziej go nie oglądając. ALE dolegliwości są poważne i wymagają natychmiastowej konsultacji z lekarzem. (Oczywiście, jeśli chcesz postarać się o ocalenie tego ząbka, bo brzmi to niewesoło.)
Pluma_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 21:41   #486
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Witajcie! 19 kwietnia byłam u dentysty i wyrok - leczenie kanałowe. Założyła mi trutkę na zęba i kolejną wizytę mam na 28 kwietnia. Problem w tym, że musiałam wyjechać do innego miasta. Umówiłam się na wizytę tutaj, ale nic nie wspominałam o "dokończeniu" zęba.
Moje pytanie polega teraz na tym, czy nowa dentystka mi to zrobi? Ostatnio zaczęłam się nad tym zastanawiać i trochę się boję, że będę musiała wracać i dokończyć u tej pani, co mi zaczęła

PS. Orientuje się ktoś, ile można zapłacić za takie leczenie?

Edytowane przez ktoskogonieznasz
Czas edycji: 2011-04-20 o 21:45
ktoskogonieznasz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-22, 20:58   #487
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Podbijam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-23, 10:12   #488
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ktoskogonieznasz Pokaż wiadomość
Witajcie! 19 kwietnia byłam u dentysty i wyrok - leczenie kanałowe. Założyła mi trutkę na zęba i kolejną wizytę mam na 28 kwietnia. Problem w tym, że musiałam wyjechać do innego miasta. Umówiłam się na wizytę tutaj, ale nic nie wspominałam o "dokończeniu" zęba.
Moje pytanie polega teraz na tym, czy nowa dentystka mi to zrobi? Ostatnio zaczęłam się nad tym zastanawiać i trochę się boję, że będę musiała wracać i dokończyć u tej pani, co mi zaczęła

Dobrze by było gdybyś zadzwoniła do gabinetu i poinformowała o dokończeniu leczenia kanałowego. Inaczej zarezerwowany dla Ciebie czas, może okazać się zbyt krótki.

Co do cen- w różnych gabinetach są inne. Zależy też ile ząb ma kanałów, czy zostały już one opracowane i tylko pozostało ich wypełnienie, czy konieczne jest dalsze czyszczenie.

Zostaje również odbudowa ząbka, która nie wlicza się do kosztów leczenia kanałowego, niestety. Stomatolog zaproponuje najlepsze rozwiązania. Może to być nakład, wkład i korona (droższe opcje) lub odbudowa zwykłym światłoutwardzalnym kompozytem, jeśli korona zęba nie będzie zbyt zniszczona i osłabiona.
Stary 2011-04-23, 18:00   #489
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź Mam nadzieje że mi dokończy tego nieszczęśliwego zęba Odłożyłam sobie 400zł, ale gorzej jak zawoła więcej (
Stary 2011-04-23, 18:37   #490
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź Mam nadzieje że mi dokończy tego nieszczęśliwego zęba Odłożyłam sobie 400zł, ale gorzej jak zawoła więcej (
Zależy ile już zostało zrobione i w jakim stanie będzie korona po leczeniu.
Który to ząbek? Jeśli ma jeden lub dwa kanały, które zostały opracowane to może nawet zaoszczędzisz
Stary 2011-04-23, 18:46   #491
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Mam założoną tzw "trutkę", a ząb to górna czwórka. Mam nadzieje, że wszystko się skończy po drugiej wizycie.
Stary 2011-05-03, 22:41   #492
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja zapłaciłam razem za 4 wizyty ponad 600 zł ;( Nie wiem czemu tak drogo, możliwe, że miałam tą odbudowę zwykłym światłoutwardzalnym kompozytem, nie wiem, coś tam mi lekarz kleił, świetlił, palił no cuda niewidy....no ale strasznie drogo tym bardziej że nie było to leczenie pod mikroskopem...
Stary 2011-05-06, 20:10   #493
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Cytat:
Ja zapłaciłam razem za 4 wizyty ponad 600 zł ;( Nie wiem czemu tak drogo, możliwe, że miałam tą odbudowę zwykłym światłoutwardzalnym kompozytem, nie wiem, coś tam mi lekarz kleił, świetlił, palił no cuda niewidy....no ale strasznie drogo tym bardziej że nie było to leczenie pod mikroskopem...
Czemu aż cztery wizyty?
W każdym bądź razie mi na pierwszej jak już pisałam założyła trutkę, na drugiej wyczyściła i wypełniła kanały, a w środę ma mi odbudować zęba na włóknie szklanym. Oby na tym się skończyło
W sumie wydałam na leczenie mojej kochanej górnej czwórki około 550 zł Tłumaczyła mi że mogę wybrać samo wypełnienie za 170 zł lub za 250 z włóknem szklanym, więc wybrałam te za 250 zł
Też nie miałam leczone pod mikroskopem.

A długo trwał zabieg odbudowy zęba?
Stary 2011-05-07, 08:17   #494
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Czemu aż cztery wizyty?
W każdym bądź razie mi na pierwszej jak już pisałam założyła trutkę, na drugiej wyczyściła i wypełniła kanały, a w środę ma mi odbudować zęba na włóknie szklanym. Oby na tym się skończyło
W sumie wydałam na leczenie mojej kochanej górnej czwórki około 550 zł Tłumaczyła mi że mogę wybrać samo wypełnienie za 170 zł lub za 250 z włóknem szklanym, więc wybrałam te za 250 zł
Też nie miałam leczone pod mikroskopem.

A długo trwał zabieg odbudowy zęba?
Cztery wizyty, bo różne zęby mają różną ilość kanałów, a każdy ma inną ich budowę. Mogły być one cieniutkie, powyginane, więc udrożnienie zabierało dużo czasu.

Na odbudowę zęba z włóknem szklanym, powinnaś uzbroić się w cierpliwość. Jednak dłużej niż godzinę, to nie powinno zająć.
Stary 2011-05-07, 12:16   #495
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pluma_ Pokaż wiadomość
Cztery wizyty, bo różne zęby mają różną ilość kanałów, a każdy ma inną ich budowę. Mogły być one cieniutkie, powyginane, więc udrożnienie zabierało dużo czasu.

Na odbudowę zęba z włóknem szklanym, powinnaś uzbroić się w cierpliwość. Jednak dłużej niż godzinę, to nie powinno zająć.
Rozumiem, dziękuję Na moim zdjęciu zęba (bo dentystka kazała mi go wykonać) widać że są dwa i na szczęście proste kanały Oby to wszystko zakończyło się przy środowej wizycie
Stary 2011-05-07, 17:47   #496
julcia_bleble
Raczkowanie

Hej, wczoraj mialam kanalowe w znieczuleniu. Jak znieczulenie zeszlo a mianowicie dzisiaj rano zaczal sie horror- boli mnie jak cholera, chodze normalnie pod scianach.... to normalne ze tak boli jak zab sie truje????
julcia_bleble jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 18:43   #497
ktoskogonieznasz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez julcia_bleble Pokaż wiadomość
Hej, wczoraj mialam kanalowe w znieczuleniu. Jak znieczulenie zeszlo a mianowicie dzisiaj rano zaczal sie horror- boli mnie jak cholera, chodze normalnie pod scianach.... to normalne ze tak boli jak zab sie truje????
Tzn, masz zaczęte leczenie kanałowe. Mnie po pierwszej wizycie nic nie bolało tak, że musiała bym brać tabletki lub coś. Chwile po wizycie czułam lekki dyskomfort i nic poza tym.
Stary 2011-05-07, 20:10   #498
julcia_bleble
Raczkowanie

hmm czyli jest to normalne???
Stary 2011-05-07, 20:35   #499
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Potrzeba leczenia kanałowego świadczy o dużym stanie zapalnym, zmianach w kości, bądź jeszcze innych niewesołych historiach. Ból jest, więc względnie normalną dolegliwością.
Jednak przecież nie w tym rzecz, żebyś go przetrzymywała za wszelką cenę i miała cierpieć. Często przy leczeniu kanałowym są przepisywane antybiotyki. Jeśli nie masz możliwości udać się po nie jeszcze jutro do jakiegokolwiek lekarza stomatologa, zrób to koniecznie w poniedziałek.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-07, 20:46   #500
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Cytat:
Mi dentystka mówiła że może boleć. Podobnie po drugiej wizycie, czyli czyszczeniu i wypełnianiu kanałów. Miałam to szczęście, że nic takiego się nie działo Jedynie jak przez przypadek ugryzło mi się tym zębem, to poczułam lekki ból.
Perfekcj0nistka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 06:31   #501
julcia_bleble
Raczkowanie

Dziewczyny ja nie wiem o co chodzi, ale napuchłam... tzn napuchła mi ta jedna strona- nie jest to opuchlizna mega duza ale jest, czuje ze dziaslo mam opuchniete.... jakas totalna masakra!!! ide jutro do niej i niech cos dziala, bo chyba tak nie powinno byc
Stary 2011-05-08, 11:12   #502
Hipnagogia
Wtajemniczenie

Pewnie, idź! Mnie po wyjściu z gabinetu już ząb nie bolał wcale więc to nie jest normalne. Inna sprawa, że ja wcale nie miałam zatruwanego zęba, od razu na pierwszej wizycie zaczął mi dobierać się do kanałów
Stary 2011-05-08, 12:40   #503
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Cytat:
Inna sprawa, że ja wcale nie miałam zatruwanego zęba, od razu na pierwszej wizycie zaczął mi dobierać się do kanałów
Może był już martwy?
Stary 2011-05-08, 13:27   #504
julcia_bleble
Raczkowanie

hmm zastanawiam sie tak, bo ten zab teraz mnie nie boli. Albo dlatego ze sie zatrul, albo moze dlatego ze mam ta opuchlizne i jakos ona niweluje ten bol... sama juz nie wiem. Tak czy siak ide jutro, bo wygladam jak chomik, chociaz nie ukrywam ze jak przestalo mnie bolec to juz lepiej sie czuje..ale i tak jestem senna i najlepiej ciagle spalabym
Stary 2011-05-08, 14:18   #505
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Skoro już nie boli, to pewnie ból już nie wróci Zastanawiam się tylko, czemu masz opuchliznę na dziąśle, bo na zębie chyba się nie da A nie mówiła nic dentystka co tam się u Ciebie dzieje przed zaczęciem leczenia? Bo mi np. rozwierciła zęba i wtedy stwierdziła, że zostaje tylko kanałowe. Druga kobita (która czyściła i wypełniała kanały) dziwiła się, czemu mam tak leczone, bo ogólnie mam ładne zęby i to musiało chyba coś być "z boku", czyli pomiędzy jednym a drugim zębem, nie widocznym z góry
Stary 2011-05-08, 14:29   #506
julcia_bleble
Raczkowanie

Kazali mi zrobic zdjecie bo mnie ten zab nic a nic nie bolal, tylko dziaslo mi nabrzmiewalo i byly takie kropki z ropa. Okazalo sie ze to przetoka ropna. Wygladam malo ciekawie z jedna strona opuchnieta jak chomik... masakra jakas. Oczywiscie zab nie boli tak jak rwal wczoraj, ale nie moge na niego nagryzac, dzisiaj przez przpadek kłapnelam paszcza i az mnie ciary przeszly. Cos tam jeszcze cmi ale tylko czasami...
Stary 2011-05-08, 14:35   #507
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Cytat:
Kazali mi zrobic zdjecie bo mnie ten zab nic a nic nie bolal,
Mnie też nic wcześniej nie bolał tzn, przed wizytą u dentysty. Byłam przygotowana na borowanie I też musiałam zrobić zdjęcie. Wczoraj robiłam

Cytat:
dzisiaj przez przpadek kłapnelam paszcza i az mnie ciary przeszly. Cos tam jeszcze cmi ale tylko czasami...
Mnie też bolało przy jedzeniu, ale po drugiej wizycie, z której wróciłam bardziej obolała niż po pierwszej

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-08, 14:52   #508
julcia_bleble
Raczkowanie

boze ja juz sie boje jutra... no ale musze isc. Najgorzej ze musze prace odwolac bo w takim stanie moge odstraszyc tylko:P mialam pisac prace mgr, ale wczoraj bylo to niewykonalne. Dzisiaj cos pchne...
No i co..u Ciebie tez kanalowe??? ja mam wrazenie ze teraz opuchlam bo ropa tam dalej jest i chce znalezc ujscie a nie moze...bo mam zaklejone ta trutka czy czyms..mam nadzieje ze jutro dostane antybiotyk

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

wlasnie obejrzalam sobie to dziaslo i kurcze na nim jest pelno takich pecherzy ropnych. Ropa chce znalezc ujscie ale nie moze... ja nie wiem czemu ta dentystka zakleila mi tego zeba tym bialym cementem. Nie kumam bazy, niby dentystka mloda, wydawala sie profesjonalna a tu takie cos... to chyba jej wina ze takie cos mi sie zrobilo i ze cierpie. Moze jakby zostawila to i ropa mialaby ujscie to nic by sie nie stalo...sama juz nie wiem, ale normalnie sie wkurzylam jak cholera
Stary 2011-05-08, 18:40   #509
Perfekcj0nistka
Zakorzenienie

Cytat:
No i co..u Ciebie tez kanalowe??

Tak Tylko, że ja w środę idę na odbudowę zęba i już potem spokój

Cytat:
ja nie wiem czemu ta dentystka zakleila mi tego zeba tym bialym cementem. Nie kumam bazy, niby dentystka mloda, wydawala sie profesjonalna a tu takie cos... to chyba jej wina ze takie cos mi sie zrobilo i ze cierpie. Moze jakby zostawila to i ropa mialaby ujscie to nic by sie nie stalo...sama juz nie wiem, ale normalnie sie wkurzylam jak cholera
Jakby Ci nie "zakleiła" to byś gorzej cierpiała To fleczer. Byś wtedy chodziła z dużą dziurą i wtedy by był ból Hmm, napisz jak wrócisz od dentysty co się dzieje. Trochę ta ropa jest niepokojąca, ale niestety nie znam się na tyle, a ja tak nie miałam. Trzymam kciuki !
Stary 2011-05-08, 20:32   #510
Niebieska88
Zakorzenienie

GG do Niebieska88

Cześć Dziewczyny!

3mam kciuki za Wasz ząbki

Trafiłam na ten wątek, ponieważ ukruszyła mi się dziś plomba Chyba cała wypadła, nie widzę za dobrze tego miejsca, bo to tył górnej szóstki. Boję się, że konieczna może być kanałówka
Z tego co piszecie, to ceny są straszne... Może któraś z Was ma sprawdzonego dentystę z Katowic lub okolic, który dobrze naprawia ząbki, ale też nie puszcza z torbami?

Insta

PM 2018
Niebieska88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości