![]() |
#481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chorwacja wymiana waluty
Ja byłam i opłacało się bardziej płacić w ich walucie, a w euro zdecydowanie nie. Także najlepiej wymienić pieniądze jeszcze w Polsce na kuny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Zakorzenienie
|
Bez problemu można też wymienić walutę na miejscu - zarówno euro, jak i zł na kuny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacje Chorwacja
to jest zdaje się dość kawałek od morza.. niby fajnie, bo dość blisko macie (choć też kawałek) Plitvickie Jezera - polecam! ale to tak na jeden-dwa dni, a potem co? nie lepiej zatrzymać się gdzieś blisko morza i spędzać miło i beztrosko dnie na plaży, a wieczorki w miłych knajpkach na nadbrzeżu?
ps. błagam, W Chorwacji... ps. 2 polecam forum cro.pl - specjaliści od Chorwacji, bardzo się przydaje, zwłaszcza, że chyba wszelkie możliwe miejsca w Cro są tam opisane, wszelkie porady itp też tam znajdziesz ![]() pozdrawiam ![]()
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
Nie chcę zakladać nowego tematu,ale mam pytanie dotyczące Chorwacji.Jadę na wycieczkę i zwiedzanie Chorwacji min Park Narodowy w Plitowicach(jezora,wodosp ady)oraz Park Narodowy Krka.W związku z tym pytanie:czy trzeba być przygotowanym na tych terenach na komary?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Zakorzenienie
|
Zazdroszczę zwiedzania Krk
![]() Z komarami problemu nie było - bardzo sporadycznie trafił się jakiś zabłąkany ![]() Pozdrawiam, udanego wyjazdu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacje Chorwacja
Witam, wybieram się w tym roku do Chorwacji, niestety w pełni sezonu czyli w sierpniu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Raczkowanie
|
Jeziora plitwickie tez mam w planach
![]()
![]() |
#488 |
Zadomowienie
|
My w tym roku obowiązkowo Dubrownik, Mostar(BIH) , Split, Trogir, Makarska
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Raczkowanie
|
Ja oprócz Parku w Plitowicach,mam zamiar zwiedzić Trogir,Split,Dubrownik,Sz ybernik,Wodospady Krka,oraz wracjąc przez Słowenię-Lublianę i jaskinie Postojnej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Raczkowanie
|
T%ak, wodospady i Dubrownik tez w planach. Hurra! jutro wyjeżdzam
![]()
![]() |
#491 |
Zadomowienie
|
Ja również wybieram się na wakacjie do Chorwacji- planujemy jechać na samym początku lipca swoim samochodem
![]() Tylko że jedziemy w ciemno-żadnej rezerwacji i żadnego pojęcia do jakiego miasta najlepiej jechać? Co polecacie dziewczyny, jakie miasto jest dość tanie pod wzdlęgem noclegów i jedzenia a do tego ładne ![]()
![]() |
#492 |
Zadomowienie
|
To zależy czego szukasz? Ciszy , spokoju, pięknych widoków?
Czy licznych kafejek, dyskotek no i co z tym się wiąże tłoku na plaży?. Co do Chorwacji srednią cena jest 15euro/os. W kurortach typu Makarska, Brela ceny są wyższe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Rozeznanie
|
Nie opłaca się płacić w euro. Zresztą przyjmowane jest głównie w sklepach z pamiątkami i restauracjach które są haczykiem na portfele turystów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Wakacje w Chorwacji :)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 | |
Przyczajenie
|
Ja byłam w Chorwacji w miejscowości Makarska bardzo polecam, mieścinka choć nie za duża to tetni życiem zwłaszcza w nocy. Ogólnie Chorwacja jest przepiękna, nie jest jeszcze aż tak bardzo opanowana prze turystow i w tym moim zdaniem tkwi jej urok, w zachowaniu naturalnego krajobrazu a nie tylko beton beton hotel, hotel i znów beton.
---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#496 |
Przyczajenie
|
Dot.: Chorwacja
Polecam poszukać czegoś w Dalmacji, byłam w róznych miejscach Chorwacji, ale ona mi jakoś najbardziej pasuje, a co do miejsca.. to proponuje jakieś pokoje gościnne. Dalmacja oferuje tego na prawdę dużo i w miarę tanio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Zakorzenienie
|
Przyłączam się do wątku o Chorwacji
![]() Byłam tam 5 razy z rodzinką, super kraj! ![]() ![]() Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2010-06-28 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Zakorzenienie
|
![]() Byłam tam 5 razy z rodzinką, super kraj! ![]() ![]() Edytowane przez JennyAniolek Czas edycji: 2010-06-28 o 17:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chorwacja samochodem,zapraszam..
![]() Byłam tam 5 razy z rodzinką, super kraj! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chorwacja 2008!
W tym roku jadę do Chorwacji, a dokładniej do Biogradu. Wiecie jakie są tam ceny w tym roku.
Juz się nie mogę doczekać wyjazdu, jeszcze tylko 17 dni ![]() Mam nadzieję, że i ja się zakocham w tym kraju tak mocno jak Wy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Raczkowanie
|
Dot.: Chorwacja?????????
Wybieram się w tym roku do Chorwacji. Wiecie jakie są tam aktualnie ceny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Zadomowienie
|
W ten piątek w nocy ok godziny 22 wyjeżdzamy swoim samochodem do Chorwacji- planujemy jechać całą noc i dotrzeć na miejsce w sobotę w godzinach popołudniowych....
W sumie nie wiem jeszcze do jakiej miejscowości pojedziemy, ale polecają nam Istrię, Orebic, Dalmacjię i nie mamy pojęcia, dokąd się wybrać, ponieważ pierwszy raz jedziemy do Chorwacji i to jeszcze w ciemno( mam nadzieje że ze znalezieniem noclegu nie będzie problemów ![]() Chcielibyśmy trawić na piękną miejscowość(nie musi być duża) ale taka akurat dla młodych ludzi- jakieś imprezy, no i żeby nie było AŻ tak drogo.... Co możecie nam polecić???? I mam takie pytanie- czy tu w Polsce mamy już wymień sobie pieniądze na euro czy na kuny??? Bo słyszałam, ze w Chorwacji nie ma możliwości wymiany polskich złotówek na kuny czy euro ![]() Wdzięczna będe za jakiekolwiek wskazówki/rady dla nas, ponieważ pierwszy raz jedziemy do Chorwacji i nie wiemy czego możemy się spodziewać lub co nas może tam zaskoczyć?? ![]() A czy ktoś się orientuje czy możemy z polski zabrać wódkę do Chorwacji??Nie będzie żadnych problemów podczas kontroli, bo słyszałam że można wziąść 1 l wódki na jedną osobę?? POzdrawiam ![]()
![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=514519 NIEAKTUALNA WYMIANA: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=514085 Proszę odpisuj u mnie ![]() Edytowane przez MalaLejdi Czas edycji: 2010-06-29 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#504 |
Zadomowienie
|
Najlepiej wymieniać złotówki na kuny w Chorwacji w przeliczeniu wychodzi około 57-58gr za kunę !
Natomiast w kantorach w Krakowie za kunę trzeba zapłacić 62gr .Najlepiej wymieniać w BANKACH nie w kantorach które naliczają prowizję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Raczkowanie
|
Hej! Byłam w Chorwacji 4 razy i w tym roku pojechalabym chetnie po raz kolejny, ale w tym roku padlu na Bulgarie. Ale nie wiesz jak bardzo Ci zazdroszcze, ze juz za kilka dni tam bedziesz!!!
![]() Pierwszy raz jechalam tak jak Wy, samochodem "w ciemno", jechalismy wybrzezem Adriatyku i widzieliśmy jak krajobraz po woli sie zmienia i z czystym sumieniem moge powiedziec, ze wg. mnie Dalmacja- a zwlaszcza Riviera Makarska jest najpiekniejsza. Oczywiscie cala Chorwacja jest cudowna, ale mi osobiscie njabardziej podoba sie ten rejon wlasnie. Co do miast to ja bylam raz w Omisu i 3 razy w Makarskiej. Makarska to dobra miejscowosc dla mlodych ludzi, jest tam wiele imprez w sezonie, ja jezdzilam we wrzesniu a i tak duzo sie dzialo. Minus jest taki, ze plaza jest wąska, ale jesli bedziecie mieli samochod do dyspozycji to polecam wypady kilka(nascie) kilometrow od miejsca zakwaterowania, jechac sobie wybrzezem i szukac co ladniejszej opuszczonej zatoczki i tam plazowac, wrazenia niezapomniane ![]() Co do wymiany pieniedzy to ja w zeszlym roku wzielam ze soba euro i na miejscu zamienilam na kuny i tak chyba bylo najbardziej oplacalnie z tego co pamietam. Jesli chodzi o jakies rady i wskazowki, to pierwsze co mi przychodzi na mysl, to buty do plywania i OBOWIAZKOWO maska z rurka, ale o tym juz pewnie wiesz ![]() Jak zadasz jakies konkretne pytania to moze Ci podpowiem ![]() Chorwacja jest na prawde cudowna i ma to "coś", że chce sie tam wracac ![]() Zaraz postaram sie jeszcze wrzucic jakies fotki z zeszlych lat z Cro. upppss... dopiero spojrzalam na temat tej wiadomosci, nie chce tu robic offtopa wiec wrzuce fotki w jakims innym, bardziej adekwatnym, watku o Chorwacji ![]() ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post20356163 tutaj kilka fotek z makarskiej ![]() Edytowane przez ewelinafalko Czas edycji: 2010-06-29 o 20:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z jednej strony ta odległość mnie przeraża- tyle kilometrów jechać, aż przez 3 państwa trzeba przejechać( z tego co się orientuje to ok 1200km jest do Chorwacji?? ). I wogóle pojedziemmy w nocy i też troszkę się boję że jeszcze źle pojedziemy, pomylimy drogi itd he he ![]() ![]() Dużo też słyszałam o Dalmacji- a zwlaszcza, że Riviera Makarska jest bardzo piękna więc może tam się wybierzemy- nie wiadomo gdzie nas "poniesie" ![]() Szczerze to nic nie wiem na tema maski z rurką- możesz rozwinąć ten temat troszkę?? a klapki albo japonki nadają się jako buty do pływania czy nie za bardzo?? A możesz mi coś powiedzieć na temat jedzenia- czy mają bardfzo różniącą się kuchnię od naszej polskiej, czy potrawy nie są złe i zbliżone do naszych potraw?? Ogólnie to słyszałam że jedzenie jest tam drogie ![]() I czy orientujesz się jak z tym alkoholem jest- czy możemy zabrać z polski swoją wódkę, czy raczej nie bo mogą być problemy podczas kontroli?? A fotki mogła byś wkleić ![]() POzdrawiam
![]() |
![]() |
#507 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A po co chcesz brac swoją wódkę do kraju uzywek? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"innych zagranicznych" alkoholi( typy biegunki, wymioty i że ogólnie nie przypadnie nam) a po drugie to obawialiśmy się wysokich cen alkoholu w Chorwacji.... Ale z tego co piszesz to chyba nasze obawy są niepotrzebne ![]() Czyli mówisz że nie warto brać swojego alkoholu, bo tam jest o wiele tańszy tak?? ![]()
![]() |
![]() |
#509 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o maske i rurke, to w Chorwacji jest krystaliczna woda, przejrzystość do kilkunastu metrów i widoki pod woda na prawde sa super, dlatego warto zaopatrzec sie w maske do plywania z rurka, chociaz jedna na cala grupe, bo wiele stracicie jesli bedac w chorwacji nie zobaczycie tego co jest pod woda ![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o alkohol, to dokladnych cen nie pamietam niestety. Ale wodka chyba kosztowala porownywalnie jak u nas, ale tam nie ma zadnych znanych marek, ja pamietam ze na pewno sa dwie: jedna to "Vigor" w roznych smakach, ale dla mnie osobiscie byla paskudna i miala taki chemiczny posmak, do dzis mnie wzdryga :P I druga to "Moskwa" i "Trojka", ktore roznily sie chyba tylko etykietami, ogolnie byly baaaardzo tanie i wygladaly jak nasz "czerwona kartka" :P Ale jakos lepiej mi one podchodzily niz ten caly "Vigor". Rakija jest faktycznie tania, ale ma dosc specyficzny smaczek, cos a la nasz bimber, wiec co kto lubi, ja po dwoch tygodniach nie moglam na to patrzec... Ale jesli chodzi o jakies sensacje zoladkowe, to nie ma sie o co bac. Owsze moga one nastapic, ale mysle ze w takim samym stopniu jak po wypiciu nadmiaru naszej rodzimej ![]() ![]() Co do jedzenia to ja sie tak czesto nie stolowalam w knajpach, bo wzielismy czesc jedzonka ze soba, ale wiem na pewno ze sa dania z owocami moza, rybki, jak to nad morzem. Warto sprobowac "pljeskavica" czy jakos tak, takie mieso mielone, ale przyzadzone po ichniemu. Bardzo dobre. Chorwacja niestety z roku na rok drozeje ![]() ![]() ![]() Ahhh ale sie rozpisalam, ale o Chorwacji moglabym pisac bez konca ![]() Co do fotek, to kilka wrzucilam tutaj: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post20356163 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:10.