Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-25, 20:59   #481
frida110
Zakorzenienie

Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007

Oj mamusie, gdzie wy jesteście???

Wczoraj na Wigilii powiedzieliśmy rodzicom mojego TŻ o dziecku. Reakcja zaskoczyła nas całkowicie. Oczywiście rozpoczął się temat naszego ślubu (nie przeszkadzało im do tej pory, że mieszkamy od roku razem). Co najlepsze to "teściowa" stwierdziła, że o ślubie będą rozmawiać, nie ze mną i z moim TŻ, tylko z moimi rodzicami. Ubawiła mnie ta cała sytuacja na maksa. Potraktowali to jakbyśmy byli gówniarzami mieszkającymi u nich kątem,niepracującymi i nieodpowiedzialnymi.

A ja nie chcę ślubu (tym bardziej kościelnego - bo o taki przede wszystkim chodzi) - bo dziecko w drodze. Załatwiania wszystkiego w jak najkrótszym czasie, stania przed ołtarzem w jakiejś tam sukience, w zimnym kościele (bo przecież wyjdzie styczeń, luty), spraszania niepotrzebnych gości. W ogóle niepotrzebnych wydatków.

Dzisiaj powiedzieliśmy moim rodzicom. I tu nie ma najmniejszego problemu. Mama się cieszy bez żadnego ale, tato troszkę kręci nosem, bo jednak ten ślub - ale jest ok.

Wytłumaczyłam im swoje racje, uważam, że to nasze życie a nie naszych rodziców, którzy mają nam wyprawić wesele na 200 osób, wpędzając się w ogromne długi.
Jesteśmy z TŻ na przysłowiowym dorobku, wolę własne pieniądze wydać na remont łazienki i toalety (nigdy nie było w nich remontu), niż tracić je w bezsensowny sposób.

Aha. Przypomniało mi się, że u TŻ mama i siostra mojego TŻ zamiast nam pogratulować, od razu zarzuciły nas przesądami; np. Nie mogę być chrzestną mojej siostrzenicy, bo kobieta w ciąży nie może być - ponieważ jedno z dzieci będzie ciężko chorowało. Oczywiście poparły to "przykładami z życia". DLACZEGO CI LUDZIE SIĘ NIE CIESZĄ TYLKO OD RAZU WIDZĄ COŚ W CZARNYCH KOLORACH???
PRZECIEŻ TO MOJE DZIECKO, MOJA RADOŚĆ, MOJA PRZYSZŁOŚĆ!!!!
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-25, 21:17   #482
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez kasia_mw Pokaż wiadomość
No ja teraz kąpiel i zmykam na wigilię do teściów, a później do rodziców. Mam nadzieję, że jazda z pełnym żołądkiem nie da się we znaki. Xantia, jak dla mnie tabelka OK tylko mnie brakuje na liście. Moją wagę podam po świętach. Pozdrawiam
Kasia, przepraszam Ciebie bardzo!! To pewnie ze zmęczenia, przepraszam...
Tabelkę zmienię jutro jak wrócimy do domu, teraz objeżdżamy rodzinkę.

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-25, 22:00   #483
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Ooo! Frida, widzę, że podobne klimaty były u ciebie My też żyjemy bez ślubu i tez rodzina TŻ najchetniej widziałaby nas przed ołtarzem. Mimo, że juz mówiliśmy, że ślubu nie planujemy to oni i tak uparcie o to pytają tak jakby nic nigdy nie usłyszeli od nas na ten temat. No i przy stole wigilijnym tez padło to pytanie, dość krępujące, bo jeszcze przyjechała ciotka z zagranicy, a przy niej nie mieliśmy sie ochoty tłumaczyc z naszych osobistych decyzji. Rozmowę zbylismy żartami i delikatnym powiedzeniem, ż eteraz nie ma o tym mowy. Bo generalnie my chcemy wziąć ślub, ale tak jak wy, tylko cywilny. Na dodatek naprawdę pieniadze sam nam potrzebne na inne rzeczy. I tak ledwo wyrabiamy, wynajmujemy mieszkanie i chcemy kupic samochód. Jak jeszcze dojdzie dziecko to przyda sie każdy grosz. Usłyszeliśmy tez na Wigilii, ż ejuz cała rodzina wie i ciotki nie mogą sie doczekać wesela bo juz dawno sie nie bawiły. Nie no ekstra... to jak sie tak garną to nie ch za wszystko zapłacą... Zreszta ja tych ludzi na oczy nigdy nie widziałam, bo jak była impreza ślubna u nich w rodzinie to mnie nie zaprosili... No wiec nie czuje sie w obowiązku zapraszać kogokolwiek. Prawde powiedziawszy uważam, ż enasz ślub to nasza sprawa.

Pobierzemy sie kiedy będziemy miec na to ochotę a oni mogą sobie gadać i gadać i gadać. Moja rodzina, tak jak twoja, po prostu sie ciezy. Na Wigilii u nas nie padło nawet słowo "ślub". Wszyscy gadali o najróżniejszychsprawach, wspominali, śmiali się. No i było naprawdę fajowo

A myśle, że jak będziemy olewać te wszystkie pytania i insynuacje to wkońcu dadzą sobie spokoj. My mamy inne plany niz inni i muszą sie z tym pogodzić. O!

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-25, 22:03   #484
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Brawo

Stary 2006-12-25, 22:09   #485
Bling
Zadomowienie

Och te poprzedzajace nas pokolenie. Dlaczego wszyscy uwazaja ze jak juz jest dzieciatko w drodze to musi i byc slub. Slyszalam ze u nas ksiadz nie wyraza zgody na chrzest bez slubu Przeciez to dla dziecka.

Wiadomo ze w tym okresie ma sie mnostwo wydatkow i potrzeb, a slub przewaznie jest dla rodziny a nie dla mlodych. Ech. Mysla ze ze slubem bedziemy sie bardziej kochac niz bez niego. Dziwny tok myslenia.

To co u innych nazywamy grzechem, w naszym wykonaniu jest jedynie doswiadczeniem zyciowym.
ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღ ღღ ღ ღ ღღ ღ ღ
Bling jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-26, 08:09   #486
Madzia:))
Raczkowanie

GG do Madzia:))

Cześć dziewczyny. Długo nas nie było, bo wystąpiły u nas kłopoty z komputerem i musiał się na "wakacje" udać... My święta spędzamy u moich rodziców, w cudownie świezym powietrzu i dużo z niego korzystamy... Duzo odpoczywamy bo kondycja juz nie ta, na dodatek jak za dużo pobiegam to się dzidziuś dopomina spokokju i zwolnienia tempa... W Wigilię powiedzieliśmy wszytskim o naszym Maleństwie, ile było radości i gratulacji. Niektórzy nam nawet nie uwierzyli i potem się rodziców dopytywali . Nawet juz obiecali nam wózek załatwić " po znajomości" no i dużo ciuszków dla Maleństwa przynajmniej na początek. Ktoś mówił o łóżeczku więc może całej wyprawki się dorobimy...
We wtorek wybiram się do lekarza, bo wcześniej musze badania porobić, będę wtedy już w 11 tygodniu...Na razie mój brzuszek jest maleńki, choć przytyłam już 3 kg. Najwięcej pojawiło się na boczkach i pupie (nareszcie mam okrągłą ).
Tabelka bardzo mi się podoba... moja wyjściowa to 48 kg, w 6tyg 50kg teraz już więcej ale poczekam do wizyty...
Fajnie, że u Was też wszytsko w porządku. Trzymajcie się ciepło
Stary 2006-12-26, 10:18   #487
Kancia
Zakorzenienie

My z TZ - etem tez mamy tylko cywilny, z powodów czysto administracyjnych. Kościelnego nie planujemy. Jedynie babcie miały z tym lekki problem ale tylko na chwilkę Chociaz przyznam sie szczerze, ze dziecko ochrzcic bym chciała, po to zeby nie miało pozniej problemow w szkole czy z rowiesnikami. Wiem, ze osoby wierzące mogłby teraz poczuc sie urazone, niestety w dzisiejszych czasach tak trzeba

buziaki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-26, 11:25   #488
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Shemreolin, frida, to sa tylko i wyłącznie wasze decyzje i jak dla mnie, macie absolutna rację!!
Ja mieszkam w małej miejscowości- w której prawie każdy ślub jest z powodu dziecka będącego już w drodze. PARANOJA!!!
Dlatego, gdy w ubiegłym roku brałam ślub, nawet nie bardzo dziwiły mnie spojrzenia na mój brzuch i pytania, czy spodziewamy się dziecka. Jakoś mało kto potrafił uwierzyć, że bierzemy ślub tak poprostu.

Wigilia minęła w sympatycznej atmosferze, zdążyliśmy juz chyba z pół rodzinki odwiedzić. Większość rodzinki zorientowała się, że jestem w ciąży. Ten mój brzuszek jest taki duży,że nie pozostawia co do tego wątpliwości. a to dopiero 9 t.c. się zaczął ! Widze, że wielu znajomych tez tak kątem oka na niego spogląda, ale jakoś nie pytaja, chyba im głupio. My sami nie rozgłaszamy na prawi i lewo, ale gdy ktoś spyta, to nie zaprzeczamy.

Co się tyczy pzresądów wszelkiego rodzaju, to moja teściowa zna ich całe mnóstwo, na każda okoliczność.
Juz się dowiedziałam, że nie moge patrzec przez dziurke od klucza, bo dziecko będzie miec zeza. Dobrze , że wcałym domu nie mam takich drzwi.
No i nie moge pic bezpośrednio z butelki, bo dziecko może się urodzić z zajęczą wargą.
Oczywiście w żadne przesądy nie wierzę.
Pozdrawiam dziewczyny!!
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-26, 21:45   #489
ajanna
Wtajemniczenie

hej dziewczyny,

nie dajcie się wkręcać rodzinie. jak nie chcecie to ślubu nie bierzcie i dzieci nie chrzcijcie - przecież to Wasza i tylko Wasza decyzja. kiedy byłam po raz pierwszy w ciąży (14 lat temu) naciski ze strony obu rodzin były ogromne - i na ślub i na chrzciny. kiedy ustały, wzięliśmy ślub cywilny - z 2-letnią córką na rękach ;>. nigdy jej też nie ochrzciliśmy, ponieważ ani ja ani jej tata nie jesteśmy katolikami. najśmieszniejsze było to, że kiedy jeden z jej wujków - zakonnik wziął nas przed całą rodziną w obronę mówiąc, że ślub i chrzciny bez wiary są pustym rytuałem, prababcia powiedziała "on wprawdzie jest w tym zakonie, ale chyba tak do końca tego nie rozumie..."
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-27, 19:33   #490
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Witam już z domku!

Poprawiłam tablekę i proszę dziewczyny o podawanie swoich wag!

Buziaki!!

A wkleiłam swój brzuch wielki na forum zdjęciowe

Idźcie się pośmiać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skf3E7.jpg (121,8 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez Xantia
Czas edycji: 2006-12-27 o 20:02
Stary 2006-12-27, 20:46   #491
Shemreolin
Zakorzenienie

GG do Shemreolin Send a message via Skype™ to Shemreolin

Widziałam fote, masz juz serio pokaźny brzucholek. Od 16 tygodnia można już poczuc ruchy dziecka, wiec niedługo cie to czeka, troche ci zazdroszczę, chciałabym przyspieszyć nieco czas. A my w piątek idziemy na USG i będziemy sprawdzać przezierność karkową i inne takie. Nie moge sie doczekac kiedy w koncu zobaczę dzieciaczka w pełnej krasie, bo wcześniej to była taka plamka.

A od niedawna czuję sie całkiem dobrze, nie mam sensacji i momentami czuję sie jak przed ciażą, że aż zastanawiam sie czy on tam jeszcze żyje ten mały. Ale raczej sie nie martwię, bo wiem, że to nie ma sensu. I tak wszystko zobaczymy pojutrze, wiec nie mam zamiaru popadać w paranoję.

Dzisiaj rano sie wazyłam i dalej mam 58 kilosów, wiec przez święta nic sie nie zmieniło.

Shemreolin jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-27, 20:53   #492
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Od kilku dni wieczorem czuję takie jakby "łaskotanie" w brzuchu. Moja koleżanka mówi, że to już czuję właśnie jak bobas się tam kręci! Tym bardziej, że jest to codziennie w okolicach 9 - 10, czyli w tych samych porach. Ona przy drugim dziecku właśnie czuła najpierw takie jakby łaskotanie. Może te bardziej doświadczone mamy podpowiedzą coś na ten temat?

Edytowane przez Xantia
Czas edycji: 2006-12-27 o 21:45
Stary 2006-12-28, 09:23   #493
minisia
Zakorzenienie

Xantia ja ci na temat laskotan nic nie pomoge, bo jeszcze tego nie mam, a bardzo bym juz chciala poczuc ruchy naszego malenstwa Ale, jesli to to - to gratuluje A ten twoj brzuszek juz niezly Ja swoj tez wkleilam do galerii brzuszkow, wiec mozecie poogladac

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-28, 09:31   #494
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Widziałam, widziałam! Świetna też jest ta bluzeczka!! Ja noszę raczej ubrania przylegające, żeby każdy widział

Stary 2006-12-28, 09:53   #495
Konto usunięte

Oglądałam Wasze brzuszki, śliczne . Ja, mimo, że to dopiero 9 tc. , mam brzuszek mniej więcej taki jak Xantia. No i też z upodobaniem noszę takie ubrania jak przed ciążą- obcisłe bluzeczki, obcisłe sweterki, i do tego tradycyjnie bardzo niskie biodrówki, które nie uciskają brzuszka i przynajmniej się dopinają, no a całośc podkreśla krągły brzuszek.
Bo jeśli chodzi o tradycyjne spodnie, takie z podwyższonym stanem, jakie noszę nacodzień, będąc w domu, to musiałam z rozmiaru 32/34 wskoczyć w rozmiar 36 po starszej siostrze, w moje już się nie dopinam.
Pozdrawiam.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-28, 10:05   #496
minisia
Zakorzenienie

No oczywiscie, ja tez lubie okazywac moj brzuszek - jest sie czym chwalic - ja ogolnie zaplodnienie i ciaze uwazam za najwiekszy cud na swiecie

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
Stary 2006-12-28, 10:15   #497
frida110
Zakorzenienie

Właśnie wróciłam od lekarza.
Mały niuniek w brzuchu ma 5 milimetrów. 6 tydzień ciąży - waga 62 kg. (Ale to raczej przez święta niż przez niuńka).

Aha. Pan doktor założył mi kartę ciążową.
Zrobił dokładny wywiad i wyszło na to, że nic mi nie dolega - tylko chce mi się okrutnie spać (jemu też - pomimo tego, że nie jest w ciąży )
Stary 2006-12-28, 10:35   #498
Kancia
Zakorzenienie

CZesc dziewczynki ja niestety musze non top leżec bo mam plamienia, najgorsze jest to, ze nie wiem czy to od dzidzi czy od nadzerki, chociaz wydaje mi sie ze to nadzerka. Wlałzma na chwilke na kompa bo juz wariacji w łozku dostaje kukne na Wasze brzuszki i spadam dalej lezec
Stary 2006-12-28, 11:25   #499
minisia
Zakorzenienie

Kancia to duzo wypoczywaj A bylas juz u lekarza ? I co z twoim terminem ?

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-28, 11:42   #500
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Nowa tabelka!!

Frida110 a gdzie foty??

Lea35 Ty nieprzyzwoity grubasie ;-)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg skf3E7.jpg (117,1 KB, 17 załadowań)

Stary 2006-12-28, 13:22   #501
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Lea35 Ty nieprzyzwoity grubasie ;-)
Xantia, nie zapeszaj, przez 9 m-cy może się bardzo dużo zmienić. Moja kumpela, która, podobnie jak ja, była wagi piórkowej, przytyła w czasie ciąży 27 kg !! Także nigdy nic nie wiadomo.

Kancia, odpoczywaj sobie w łóżeczku, teraz Ty i Maleństwo jestescie najważniejsze, dbaj o siebie, a wszystko będzie dobrze.

Masz rację minisiu, dla mnie to też największy cud. I mimo, że nie obijałam się na lekcjach biologi, to niektóre "rzeczy" które dzieja się tam w środku wciąż sa dla mnie tak niemożliwe do pojęcia. Zawsze zastanawiałam się, jak to wszystko jest idealnie pomyślane przez nature, dopracowane w najmniejszym szczególe.

A teraz troche z innej beczki: wciąż mam mdłości, wszystko podchodzi mi do gardła, ale nie wymiotywałam jeszcze. Mam wrażenie, że gdybym tak sobie troszkę pomogła i zwymiotowałabym, to byłoby mi o wiele lepiej na żołądku i wogóle. Ale czy to jest dobry pomysł, żeby tak sobie pomagać?
Stary 2006-12-28, 13:37   #502
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Lea, moja koleżanka jak zaszła w ciążę to ważyła też 53 kg, tyle co ja. Miała cesarkę w 38 tygodniu i ważyła... 85 kg!!! Teraz, 6 lat później waży 63 - 64 kg.

Ja chyba bym spróbowała zwymiotować przy takich okropnych mdłościach. A piłaś jakieś herbatki?? Tylko to jedna nie pomoże, musiałabyś pić ze 3 - 4 dziennie żeby było widać efekt.

Stary 2006-12-28, 15:47   #503
Konto usunięte

Na mdłości pije melisę, ale tylko jedną dziennie, gdy już tak bardzo mnie mdli. Wyczytałam na wizażu (wątek: co można w ciąży..), że podobno ani melisy, ani mięty nie można pic w nadmiarze. Nie wiem czemu, ale na razie sie do tego zastosuje, a przy nastepnej wizycie spytam mojej ginekolog.

A pozatym te mdłości chyba nie będa trwać przez całą ciążę? Mam nadzieje, że po czasie się uspokoi.

W tym międzyświątecznym okresie taka cisza w naszym wątku,mam nadzieje, że po Nowym Roku sie rozrusza.
Zastanawiam sie dlaczego niektóre dziewczyny nie przyłączaja sie do naszego wątku, mimo, że maja termin porodu na czerwiec, lipiec lub sierpien.
Na kilku innych wątkach "spotkałam" juz dwie takie dziewczyny i zapraszałam je do nas, ale jakoś bez rezultatu. Dla mnie mozliwość współnego przeżywania czegoś, dzielenia się swoimi radościami, obawami, itp. to super sprawa.

Ale widocznie każdy przezywa ten okres na swój sposób.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-28, 16:43   #504
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;3335320]Na mdłości pije melisę, ale tylko jedną dziennie, gdy już tak bardzo mnie mdli. Wyczytałam na wizażu (wątek: co można w ciąży..), że podobno ani melisy, ani mięty nie można pic w nadmiarze. Nie wiem czemu, ale na razie sie do tego zastosuje, a przy nastepnej wizycie spytam mojej ginekolog. [/quote]
A co znaczy nadmiar... Hm. Pytałam mojego ginia i powiedział mi, że w ciąży nie można niektórych ziół, ale tych o silnym działaniu. Na pewno nie wolno tych na zaparcia (senes, kruszyna) i to jest logiczne. Uważam, że to następny zabobon typu że nie można farbować włosów ani pić z butelki. Czytałam na innych forach, że melisa i dziurawiec są WRĘCZ wskazane w ciąży bo pomagają niwelować mdłości ale też przeciwdziałają ciążowej huśtawce nastrojów. Później, po urodzeniu wzmagaja laktację (nie pamiętam które z nich, ale jeszcze doczytam ). Lea, czy napisane było DLACZEGO nie wolno tych herbat pić w ciąży? Jakie mogą być tego konsekwencje?

Stary 2006-12-28, 17:22   #505
Kancia
Zakorzenienie

Mnisia wg USg wyszło mi, ze fasolek ma teraz 6 tygodni a wg OM , ze ma 10 więc lekarz powiedział, ze przy nastepnym USG jak bedzie juz serduszko ustalimy sobie termin Na wizyte ide 3 stycznia i mam nadzieje, ze juz serduszko zobacze
Stary 2006-12-28, 17:44   #506
frida110
Zakorzenienie

[quote=Xantia;3333550]
Frida110 a gdzie foty??

Fotek narazie brak - na USG nie widać jeszcze nic oprócz czarnej plamki. Na następny raz poproszę doktora o wydruk.
Stary 2006-12-28, 18:00   #507
ewa.nea
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny Witam po świętach.
Kurcze, wcale nie czuję się jak w ciąży. A jestem już w 13 tyg.
Nie mogę się doczekać kolejnej wizyty u lekarza, żeby mi powiedział, że wszystko ze mną i dzidzią w porządku.
Nie tyję (to akurat mnie cieszy), nie mam dolegliwości, bolą mnie tylko piersi (już trzeci miesiąc )
ewa.nea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-28, 19:40   #508
frida110
Zakorzenienie

ewa.nea - wiem co czujesz, ja nie mogę spać na brzuchu (a bardzo lubię), bo piersi od razu dają o sobie znać.
Stary 2006-12-28, 20:35   #509
Konto usunięte

Xantia, nie wiem, dlaczego, musiałabym jeszcze raz przewertować ten wątek, ale w sumie po co?? Twoje tłumaczenie mnie przekonało, bo rzeczywiście, w czym miałaby zaszkodzic melisa??

Od jutra będę pić moją ulubioną herbatkę ziołową, kiedy tylko przyjdzie mi ochota. Tym bardziej, że ma ona tak wiele zastosowań: łagodzi żołądek, uspakaja, wycisza, a teraz jeszzce ma zbawienny wpływ na moje gardło. Przeziębiłam się troszkę, gardło drapie mnie straszliwie, i póki co lecze się cukierkami szałwiowymi, bo nie mam kaszlu, żadnych stanów gorączkowych, więc mam nadzieję wyleczyć te drapanie bez wizyty u lekarza.

Pędzę do łóżeczka, torszkę śpiąca jestem.
Dobranoc.
Stary 2006-12-28, 20:52   #510
ajanna
Wtajemniczenie

Kancia: trzymaj się!

Xantia: dzięki za tabelkę
moje wymiary to:
47 kg - przed
51 kg 6/10 tc
52 kg - 12 tc
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości