|
|
#481 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy to york?
Hahahaha, dolores, uśmiałam się jak norka, daj prawa autorskie do postu to zamieszczę tu i ówdzie
![]() Pies z hodowli ZAWSZE dostaje metrykę. Rodowód wyrabiasz sobie sama, chyba, ze hodowca załatwi sprawę za Ciebie (miałam taką możliwość bo wyrabiał rodowód dla szczeniora który u niego zostawał) wtedy możesz odebrać "komplet" ![]() Pies niehodowlany też dostaje metrykę, można również wyrobić mu rodowód. Jak to mówią, dałaś się zrobić w konia i w błędzie trwasz do dziś, ale skoro to Cię dowartościowuje to czemu nie![]() Po raz setny napiszę, albo pies z hodowli z papierami, (mojej pierwszej suce nie wyrabiałam rodowodu, nie jeźziłam na wystawy, metrykę mam do dziś) albo ze schronu lub za symboliczną złotówkę (żeby się dobrze chował). Wydawanie kasy - nawet 100 to sknerstwo, skąpstwo łatwy zarobek dla pseudohodowców i przyczynienie się do zapełniania schronów. A i jeszcze dowartościowywyanie się a'la rasowym kundlem. Dodam tylko, że absolutnie nie mam nic przeciwko nierasowcom, uwielbiam psy wszelakie, bawi mnie tylko tekst - rasowy bez rodowodu. Mam rottka z ogonem, często słyszę "podobny do rottka, ale z ogonem to chyba kundel, - nie wyprowadzam z błędu bo w sumie po co
|
|
|
|
|
#482 |
|
Raczkowanie
|
dodam jeszcze tylko, że hodowla hodowli nie równa, trzeba znaleźć pasjonata rasy, wtedy zwykle ma się to czego się oczekiwało, psa z wyczekanym charakterkiem i wyglądem
Nie wiem dlaczego buty "Adidos" są be a piesek adidos cacy
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam metrykę, a nie mam wyrobionego rodowodu - oto właśnie chodzi... No ale chyba u ciebie z inteligencją jest na bakier ...
|
|
|
|
|
|
#484 |
|
Raczkowanie
|
doloresd, każda minimalnie inteligentna osoba i troszkę w temacie będzie wiedziała, że nie masz metryki, gdybyś miała metrykę nie musisiałabyś prosić tego rozmnażacza o rodowód czy tym bardziej dopłacać do niego
|
|
|
|
|
#485 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nadal uważam że mój pies jest rasowy - ma rodziców z rodowodem , papierka nie potrzebuję, kupiłam taniej psa i tyle
|
|
|
|
|
|
#486 |
|
Raczkowanie
|
jasne, dostałaś metrykę a jak chcesz rodowód to masz dopłacić HA HA HA
jak masz metrykę, to idziesz do oddziału zk i wyrabiasz rodowód, no chyba, że chodofca metrykę wypisał tobie na serwetce barowej i poświadczył wszystko własnym słowem człowieka o nienagannej reputacji dobrego hodowcy robiącego przekręty brnij dalej |
|
|
|
|
#487 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie doloresd, jeśli ma się metryczkę to w ZK wyrabia się rodowód i tyle, dlaczego wobec tego miałabyś dopłacać tej pani? Sama sobie przeczysz, najpierw pisałaś, ze gdybyś chciała rodowód płaciłabyś 1500, a bez masz za 900, a teraz piszesz, że masz metrykę, proszę Cię litości, tu nie ma naiwnych...
|
|
#488 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zmienicie tego. Możecie nazywać go psem nierasowym, ale ja wiem jakich ma rodziców i skąd jest, i dla mnie jest yorkiem. Już więcej się nie wypowiadam w tym temacie.
|
|
|
|
|
|
#489 |
|
Raczkowanie
|
Ok, nikt tu nie kwestionuje tego, że rodzice Twojego pieska są rasowi, ale nie pisz proszę, że posiadasz metrykę, bo w to nie uwierzę, jeśli, jak piszesz kupiłaś psa na kolana i zapłaciłaś za niego połowę rodowodowej ceny, to jakim cudem możesz posiadać metrykę? Chyba, że kupiłaś PETa, ale pewnie napisałabyś o tym wczesniej...
|
|
#490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam jej adres itp. itd. Ta babka co mi sprzedała, jest przeciwna sprzedawaniu bez rodowodu - rozumiem ją i długo musiałam namawiać, ale się udało . Nie twierdzę broń boże że mój pies jest rodowodowy, bo nie jest, ale jest rasowy ... Tylko o to mi chodzi. Nie rozumiem całego bulwersu i rzucania mi obelg w stylu, że jestem naiwna. Oczekiwałam po prostu pewnego psa po pewnych rodzicach, a z drugiej strony nie chciałam rodowodu, bo nie jest mi potrzebny. Chodzę po ulicy z psem i nie muszę pokazywać rodowodu jeśli wiesz o co mi chodzi... Wiem kim są jej rodzice, i wiem że to pewna hodowla, skoro są to rodowodowe psy i że wygrywały kilkanaście wystaw... Naprawdę moja psinka ma 8 rok i nie wyrósł z niej wilczur ani pudel, ale york, ma dobre proporcje i odpowiednią wagę. Nigdy nie chorowała, chociaż ma już 8 rok nic się z nią nie dzieje... Ok już naprawdę nie piszę
|
|
|
|
|
|
#491 |
|
Raczkowanie
|
nie na darmo jesteśmy pośmiewiskiem wielu narodów
![]() stopień cywilizacji niestety (dla nas niestety) objawia się (również) w poziomie uświadomienia "babka mi wystawiła taki dokument" "Nie "dopłacam" za rodowód , ale za psa z rodowodem jeśli wiecie co mam na myśli" "Ale to nie jest cena rodowodu, tylko cena za to, co daje ci rodowód- czyli możliwości chodzenia na wystawy i rozmnażania - czyt. zysku, zarobku" "Sprzedając psy z rodowodem hodowca jest świadom, że będzie miał konkurencję , a poza tym chce zarobić" "Oczekiwałam po prostu pewnego psa po pewnych rodzicach, a z drugiej strony nie chciałam rodowodu" Prooooszę, popisz jeszcze, to lepsze niż kabaret Tymi rodowodami, to dzieci powinni straszyć, to tak jak rodzaj złośliwej narośli na psie
|
|
|
|
|
#492 |
|
Raczkowanie
|
Chodziło mi o metrykę wystawioną przez ZK, powinnaś ją otrzymać ze szczenięciem, powinien być na niej numer tatuażu zgodny z numerem w uchu lub pachwinie psa...
Jasne, że wiem o co Ci chodzi, ja też nie pokazuję nikomu rodowodu, bo nie dlatego kupiłam psa z rodowodem... Zrobiłam to po to, zeby mieć psa o określonych cechach fizycznych i psychicznych i żeby nie napędzać psiej szarej strefy pseudohodowców...
|
|
#493 |
|
Wtajemniczenie
|
a potem piszesz, że tylko rodowód daje ci szansę na to, że pies będzie zdrowy na ciele i umyśle, co jest kłamstwem ja mam psa bez rodowodu, a jest zdrowy i nie ma tych wad którymi są skażone mieszańce, bo mieszańcem nie jest. Co do tego że jest to śmieszne to dziękuję bardzo że śmieszę was, tak naprawdę moja historia jest taka: kupiłam psa u babki co wycinała literki z gazety i z tych literek tworzyła napis "rodowud" * żyła w miejscu 2 metry na 3, rozmnażała psy na potęgę, łączyła spaniele z labradorami i wciskała kit ludziom że to yorki * ja oczywiście się nabrałam i kupiłam psa * Poza tym miała dużą ilość pucharów wygranych na wystawach (oczywiście wyciętych z kartonów, ale ja się nabrałam, że były prawdziwe) No i cóż teraz się męczę, mam psa który wygląda jak pomieszanie z poplątaniem, no ale tak bywa jak się kupuje u pseudo -hoodowców prawda?
*ci co nie wiedzą co to sarkazm nie zrozumieją moich intencji wyśmiania osób, dla których rodowód jest równoznaczny z rasowością, zdrowiem i wyglądem przyszłego psa. Bo tak nie jest - ale takie osoby wiedzą i tak swoje Cóż ja zrobię teraz ?? Nabrałam się, że mój pies będzie yorkiem a mam jakiegoś kundla przypominającego żyrafę po rodowodowych rodzicach... Chyba się utopię z rozpaczy ... No i jestem mało ucywilizowana, w ogóle nie europejska, bo ośmieliłam się kupić rasowego psa taniej i to bez rodowodu, przecież to straszne, na pewno odbiło się na psychice i wyglądzie psa.. idę teraz potarzać się ze śmiechu na podłodze... |
|
|
|
|
#494 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Reszty Twojego posta nie skomentuję, bo nie zamierzam zniżać się do tego poziomu. Pisałam już wielokrotnie, ze NA KAŻDY TEMAT MOŻNA ROZMAWIAĆ KULTURALNIE. Nie obrażam nikogo swoimi słowami i tego samego oczekuję od innych.
|
|
|
#495 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#496 |
|
Raczkowanie
|
Ja też się nie zawiodłam
Jednak Paniom chodzi o to, że pomimo tego, iż oboje rodzice pieska mają rodowód to szczeniaczek i tak mógł powstać z tej żyrafy, no bo on nie ma rodowodu
|
|
|
|
|
#497 | |||
|
Raczkowanie
|
dokładnie tutaj:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast nie zamierzam się tu z nikim wykłócać, co innego normalna dyskusja, a co innego kłótnia na poziomie przedszkola.. Tak jak pisałam, nie zamierzam nikogo obrażać i nie chcę, zeby ktokolwiek robił to w moim kierunku. Szanuję osoby z którymi rozmawiam nawet wtedy kiedy nasze poglądy różnią się diametralnie...
|
|
|
#498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(przynajmniej wg. niektórych bo mam psa bez rodowodu)Wracając do tematu,nadal uważam że mój pies jest yorkiem, a teraz przecież tego nie odkręcę, bo już zawarłam umowę kupno -sprzedaży, kupiłam bardzo tanio i coś się stało to się nie odstanie.. Dla mnie wygląd rodziców i ich rodowód był wystarczający by wiedzieć że pies wyrośnie na yorka.. Jestem bardzo wdzięczna hodowcy że sprzedała mi mimo oporów...
|
|
|
|
|
|
#499 |
|
Raczkowanie
|
Może rzeczywiście Twoja znajoma zrobiła dla Ciebie wyjątek i ten jeden raz sprzedała pieska bez rodowodu mimo zarejestrowanej hodowli, oby tak było...
Ale w tym wszystkim chodzi o to, że obrońcy pseudohodowli argumentują niejednokrotnie tym, ze dany "hodowca" bardzo kocha swoje pieski, bardzo o nie dba, karmi dobrą karmą, regularnie odwiedza weterynarza, zapewnia dobrą opiekę ciężarnym suczkom, szczepi i odrobacza szczenięta. To wszystko bardzo dobrze, oby wszyscy tak dbali, tyle, że jeśli stać go na to wszystko, to stać go również na zarejestrowanie się w ZK, na odbycie tych 3 wystaw i zdobycie uprawnień hodowlanych... Pytanie tylko dlaczego tego nie zrobi? To korzyść i dla hodowcy, który może pochwalić się swoimi pupilami i korzyść dla rasy, która dzięki temu nie odbiega od wzorca... Są też inne przypadki, kiedy w pięknym białym domku z pieknym białym płotkiem i z pięknym zadbanym ogrodem mieszkają piękni ludzie. Po tym pieknym domu, biegają piękne pieski, a w piwnicy czy komórce mieszkają inne piękne pieski, tyle, że poupychane w brudnych klatkach, nie szczepione i sprzedawane jak najszybciej się da.. Rodzą się nie z przemyślanych skojarzeń, tylko z przypadkowych, byle tylko był liczny miot i szybko zyskać kasę... Taka jest niestety rzeczywistość i niestety zbyt wiele tych pięknych białych domków mamy w naszym kraju... Duzo łatwiej jest sprawdzić legalną zarejestrowaną hodowlę niż ten biały domek.. Oczywiscie wśród hodowców ZK też zdarzają sie czarne owce i to trzeba tępić jak najbardziej! Dlatego jeśli ktoś mówi, że zna przypadki kiedy w hodowli zarejestrowanej w ZK zdarzają się jakieś przekręty, to ja tylko zadaję pytanie "dlaczego tego nie zgłosisz?" Rozpisałam się trochę.. Na koniec... Moze jeszcze kiedyś będziesz kupowała pieska i po tym wszystkim co do tej pory przeczytasz kupisz psa z rodowodem, w co głeboko wierzę! I to już będzie sukces, bo może i Ty potem przekonasz kogoś, ze warto pooszczędzać (nazbierać kasę na ukochanego pupila) i nie napychać kasy tym pieknym ludziom z białego domku... A może przekonam też kogoś innego? ![]() Teraz to już naprawdę na koniec... Uważam, że dzięki takiemu zbieraniu na psa, nasza decyzja jest bardziej przemyślana, jesteśmy lepiej przygotowani do przyjęcia nowego członka rodziny... Zdarzają się ludzie-potwory, którzy pod wpływem chwili kupują na bazarze pieska sprzedawanego z bagażnika za 200zł, a po miesiącu okazuje się, ze oczekiwania były inne, pies brudzi, szczeka czy cokolwiek innego i już piska nie chcą... Pozbywają się kłopotu, a potem nasze schroniska pełne sa takich właśnie "nieprzemyślancyh zakupów"...
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#500 |
|
Zakorzenienie
|
pozostaje mi podpisac sie nogami i rekami pod tym co napisala zebrra
![]() swietnie to wszystko ujełas
|
|
#501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tych klatek i "hodowców" sprzedających jak najwięcej się da, to nie spotkałam się z tym, ale zapewne masz rację i widziałaś takie sytuacje.. Trudno mi pojąć, że dzieją się takie rzeczy.. Szkoda najbardziej mi tych zwierząt, bo te warunki urągają humanitaryzmowi, nie wiem jakim trzeba być "człowiekiem" bez uczuć, żeby tak postępować. Chyba trudno oczekiwać że ci ludzie kochają zwierzęta... Dzięki Ci za tę rozmowę, masz ciekawe poglądy i szanuję Cię za to..
|
|
|
|
|
|
#502 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
I jeśli czegoś nie potrafisz powiedzieć DOKŁADNIE - to najlepiej się nie odzywaj., mam nadzieję, że wraz z upływem czasu i dojrzewania emocjonalnegon Ci przejdzie..,. |
|
|
|
|
|
#503 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziękuję i wzajemnie ![]()
|
|
|
#504 |
|
Zadomowienie
|
doloresd twój ostatni post troche mi rozjasnil, bo sie okazalo, że kupilas psa bez rodowodu, po znajomosci. Bo wczesniej to turlalam sie ze smiechu czytając twoje posty... Nie rozumiem po co staralas sie nam wmawiac, że ma metryke i ze dlatego dostalas go za polowe nizszą cene, bo ne ma rodoowdu
|
|
|
|
|
#505 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Słuchaj - na poczatku wszyscy ci próbowali tlumaczyc, ale ty upieralas sie przy swoim, bo nie powiedzalas jaka byla prawda. Rozumiem, że sie nie znasz, bo nie kazdy musi, ale w takim razie nie wmawiaj komus glupstw, a przynajmniej pisz prawde. Jesli czegos nie jestes pewna to tego nie pisz i nie upieraj sie przy tym. Nie napisalam, że jestes zalosna tylko, że to co napisalas bylo zalosne - czytaj prosze dokladniej. I tak dla formalnosci - nie chcialam cie obrazic, ale naprawde bylas w wielkim bledzie i po kolejnych postach dalej swojego bledu nie wdzialas. Dopiero teraz i nam i tobie cos sie rozjasnilo(a przynajmniej mam taka nadzieje) |
|
|
|
|
|
#507 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moze nie klamalas tylko nie napisalas prawdy, bo pisalas glupstwa. Jednak mysle, że to wynikalo z twojej niewiedzy. Mysle, że teraz juz wiesz mniej wiecej na czym to polega. "bo w sumie jeśli ktoś się wypowiada w sposób żałosny to czy nie jest żałosny jako twórca tych słów ?" Dla mnie to nie to samo Bo jak juz mowilam 'zalosnosc' twoich wypowiedzi wynikala z niewiedzy niz z... nie wiem czegoJuz chyba wszystko zostatlo wyjasnione. Szkoda tylko, że autor tematu nic nie zrozumial... |
|
|
|
|
|
#509 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlatego podtrzymuję co napisałam wcześniej - pachnie mi to pseudohodowlą pod szyldem związku. U mnie nie ma możliwości kupna szczenięcia bez metryki - czy to przyszły potencjalny champion czy szczenię niewystawowe - każde dostaje metrykę i nie ma zmiłuj. Choćby mnie proszono po znajomości - nie ma takiej opcji.Nie pozwoliłabym sobie na wypuszczenie z hodowli szczenięcia bez pełnej dokumentacji.
|
|
|
#510 |
|
Przyczajenie
|
Ja powiem tylko tyle, że rodowodu to sie potrzebuje jak sie z psem jeździ na jakieś wystawy itp. Ja mam dwa shih-tsu. Oba kupiłam bez rodowodu bo było taniej,a w sumie mi rodowód nie jest potrzebny :P
Więc, dla tych dziewczyn co sie na początku kłóciły, że pies bez rodowodu nie jest rasowy! Jak najbardziej JEST rasowy! Moje dwa miały rodziców z rodowodami, którzy jeździli na wystawy, ale mi nie był potrzebny pies na takiego typu zabawy, że sie tak wyraże, tylko do domu, żeby móc sie z nim bawić i opiekować sie nim ;P Pozdrawiam ;* |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.

Mam metrykę, a nie mam wyrobionego rodowodu - oto właśnie chodzi... No ale chyba u ciebie z inteligencją jest na bakier ...