|
|
#481 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
JUstynko, moze chodzi o to,ze Ty tez masz podwiazac kwiatostan swego storczyka? i go polamac? jestem wsciekla i jest mi bardzo przykro.nie spodziewalam sie...
Kulbit, dziekuje za podtrzymanie na duchu (to do kwiatow), a oslonki SPECJALNIE sa mniejsze, by korzenie i cala reszta mialy dostep do swiatla. przeciez po to sprzedaje sie je w przezroczystych plastikach. mi bialy plastik nie przeszkadza. wstawiam zdjecia moich zaniedbanych storczykow... na tym koncze moje spotkanie z forum, pozdrawiam wszystkich.
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj Platynko a moja wypowiedz np czytałas?
|
|
|
#483 |
|
Rozeznanie
|
[quote=frida110;7782177]Niech swojego pokaże Platynka. Ona to ma okaz - mój się przy nim chowa.
![]() Platynko ile go już masz? TYLKO DLACZEZGO WCZESNIEJ BYLY TAKIE WYPOWIEDZI?
|
|
#484 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko myślę, że niepotrzebnie sie denerwujesz.. Jedna osoba oceniła niekorzystnie Twoje storczyki i znikła z wątku a Ty przywiązujesz do tego az taką uwagę? No weź
Posłuchaj całej reszty Ja np nie mam takich pieknych kwiatów jak Ty i mówiąc szczerze bardzo zazdroszczę Tobie takich okazów..Co do dostepu korzeni do światła.. to sądziłam, że sa one w prześwitujacych doniczkach by można było monitowac stan korzeni.. Jesli jest tak jak Ty mówisz to chyba muszę cos innego wymyślic...
|
|
#485 |
|
Rozeznanie
|
kulbit przezroczyste doniczki są właśnie żeby korzenie miały światło i te dziury zeby powietrze dochodziło do korzeni
platynko zgadzam sie z kulbit nie potrzebnie sie denerwujesz masz piękne rośliny i zazdroszcze ci ich ilości ja mam tylko jednego kupiłam go w netto ale teraz w poniedziałek też mają byc i może sobie zprezentuje ![]() i mam jeszcze jedno pytako ile zapłaciłaś za in vitro? |
|
|
|
#486 |
|
Rozeznanie
|
ja jestem taka przejmujaca, niestety...
Frida tez ma zastrzezenia...a co do przeswitu - tak wyczytalam, tak tez mowili "hodowcy"... to tak, jak z tym podlewaniem... kazda wie cos innego, a kazdej z nas rosna, kwitna... to chyba kwestia wyczucia swoich kwiatow. na pewno moje, co dziwne - wszystkie - przy takim wystawieniu ich z oslonek - zaczely szybciej puszczac nowe korzenie i to po kilka od razu...justynko, za sloik in vitro okolo 40 zl i znow beda w netto?
|
|
#487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzieki za podpowiedź Spróbuje swoje wystawić z osłonek i zobacze jak zareagują.. A Ty Platynka nigdzie nie znikaj dobrze?
|
|
|
#488 |
|
Rozeznanie
|
nie znikne, juz ochlonelam... a wystawic je wystarczy chociaz troche..., ale tak, by nie ukrywac calej przezroczystej oslonki. niestety, moze nie wyglada to zbyt pieknie, ale takich ich urok. estetyka estetyka, ale dobro kwiatow...
|
|
#489 |
|
Rozeznanie
|
tak mam teraz gazetke promocyjna przed sobą i za 19.99 od poniedziałku
|
|
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dobrze, że nigdzie nie znikasz Platnyko
|
|
|
#491 |
|
Rozeznanie
|
super, ja ostatnio kupilam w netto 2 za 19.,99, ale dlaczego nie pokazali w internecie, na stronie netto? pojdziemy na zakupy
w obi sa, niektre sliczne,ale... 25, 30 i 35. moze przecenia.
|
|
#492 |
|
Rozeznanie
|
40 zł. za słoik wydaje mi sie duzo u mnie w mieście za 40 można juz bardzo ładny okaz upolować ale z drugiej strony to co nam da więcej radości niż własna roślinka
a i o co chodzi z tachodowła w terrarium z pająkami mają być? czy poprostu w akwariumjako "doniczce" |
|
|
|
#493 |
|
Rozeznanie
|
w tym sloiku bylo 12 malenstw...
niektorzy uprawiaja storczyki w takich jakby szklarniach, mozna tez w allegro kupic za kilkaste zl orchidarium, taka szafe ze swiatlem, ogrzewaniem, chyba nwet teraz jest do nabycia. a hodowla w szkalrni to cos na zasadzie trzymania storczykow w akwarium, w szkle. kiedys w serialu "samo zycie" bohaterka dostala w prezencie ogormne akwarium umocowane do sciany, tam mech, trawy, podloze i rozne storczyki. wygladalo to jak fragment naturalnego rozrostu storczkow, cudne... pająków nie bylo, tylko zielen, woda, kwiaty ![]() http://www.orchidalia.pl/obrazki/man...009akwaria.jpg ZOBACZCIE, JAK NIEKTORZY TRZYMAJA STORCZYKI,W OGOLE BEZ OSLONEK,TAK IM NAJLEPIEJ... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a80699673.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...1d03d0780.html
|
|
#494 |
|
Rozeznanie
|
Nie Nawidze Pająków!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko dopiero teraz to czytam. Przepraszam. To była przenośnia z tym zaniedbaniem.
Ja jestem ZACHWYCONA twoimi storczykami. Przepraszam jeszcze raz za to że Cię uraziłam. Ta wypowiedź dotyczyła postu w którym ktoś czepił się osłonek na doniczki i niepodwiązanych kwiatków. |
|
|
|
#496 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli miałam rację.. Widzisz Platynko, Frida nie miała nic złego na mysli..
|
|
|
#497 |
|
Rozeznanie
|
Frido kochana, zmylila mnie ta rozga
) DZIEKUJE, ZE SIE ODEZWALAS, BO MI SUE RYCZEC CHCIALO, ZE TAK MECZE KWIATY I ZE sie nie nadaje do ich trzymania. Dziewczyny, jestescie swietne!!! od razu wrocil mi humor. Frido, a ten pypyec to PED, JUZ WIDAC WYRAZNIE ))) u bialego - tego, ktory jest takie pokrecony we wszystkie strony - te dwa pypcie, o ktore pytalam, to korzonki, ale tez dobrze, przynajmniej znak,ze zyje
|
|
#498 |
|
Zakorzenienie
|
uffff
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
Ta rózga była z przymróżeniem oka
Że Ty niby taka "niedobra" jesteś. Ja jak oglądam Twoje storczyki to mam normalnego "karpia" na twarzy. A jak przeczytałam jak uprawiasz swoje storczyki - przecież całkiem inaczej niż podane jest na każdym forum: - że nie mogą długo stać w wodzie - że muszą przesychać - że podlewamy raz na 10-14 dni A Twoje stoją w wodzie, nie podlewasz ich tak jak "nakazano" i cieszysz się nimi już taki czas. Pozdrawiam. |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#500 |
|
Rozeznanie
|
platynko masz piękne storczyki wiedziałam że frida nie miała nic złego na myśli
![]() Jeszcze dziś pokażę nową "miniaturkę" kupiłam w kwiaciarni za 28zł na imieniny dla taty znaczy będzie i tak mój;P |
|
|
|
#501 |
|
Rozeznanie
|
A jak przeczytałam jak uprawiasz swoje storczyki - przecież całkiem inaczej niż podane jest na każdym forum:
- że nie mogą długo stać w wodzie - że muszą przesychać - że podlewamy raz na 10-14 dni A Twoje stoją w wodzie, nie podlewasz ich tak jak "nakazano" i cieszysz się nimi i to w nich cudne, ze storczyki jak koty - indywidualisci duzo daje klimat domowy, ja mam wilgotni i bardzo cieplo, jak w szklarni. zebyscie widzialy moja zmartwiona mine... a co do zakupow kwiaciarnianych... jak ja bym chciala miec duzo pieniedzy i kupic raz kilka porzadnych, duzych moze wygram )
|
|
#502 |
|
Rozeznanie
|
platynko poczekaj chwilkę już pędzę do kuchni zrobić zdjęcia;P
|
|
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
To jak wygrasz to ja się wpraszam w gości, żeby zobaczyć te cudeńka
|
|
|
|
#504 |
|
Rozeznanie
|
ja juz Was zapraszam
przyjezdzajcie do Gorzowa... wiecie, co? jak kupie domek, to zrobie orchidarium ale ja mam fantazje i marzenia. zla jestem, bo one sie rozrastaja i nie mieszcza sie na parapecie,,, maja rozlozyste, duze liscie, a nie chce ich sciskac, i co? na komode? daleko od okna? nie bedzie za ciemno?
|
|
#505 |
|
Rozeznanie
|
powiem prawde ze jak teraz dokładnie przeczytałam twoje wypowiedzi platynko i wiem ile masz kwiatów i widziałam zdięcia to mi głupio ze ci pouczałam
|
|
|
|
#506 |
|
Rozeznanie
|
oto on i wszystkie razem
![]() a co do chuchania na storczyki to ja jak sobie na nie patrze, po chwili odsuwam stół i witam się z każdym ( daję buziaka w kwiatka ) no i gadam do nich jeszcze ani jeden pączek mi nie opadł czy kwiatek od kwietnia![]() Platynka... Gorzów Wlkp? Ja okolice Poznania ![]() Frida - możesz czuć się zaproszona
|
|
|
|
#507 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny,przestancie! przeciez po to jest forum,by podyskutowac, mnie zmartwily tylko zarzuty co do kwiatow, jedynie to, bo przeciez rosna jak glupie i kwitna ciagle, jak ja Was lubie
![]() ta miniaturka jest cudna a co jest na dnie tego szkla???to biale... ja by chciala miec takie szkla do wszystkich, ale znow cena...
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
To wy mi teraz udzielcie rady w zakresie storczyków które skończyły kwitnąć.
Wiem, że nie obcinam starego pędu, ale czy powinnam je mniej podlewac, mniej nawozic? Przestawic w inne miejsce? Prosze o porady...
|
|
#509 |
|
Rozeznanie
|
kulbit... czy ja wiem... jeśli dobrze się przyjrzysz to zauważysz u mnie 6 storczyków jeden jest prawie pod oknem i nie kwitnie to biała miniaturka falka... mały jakiś czas temu przestał kwitnąć, podlewam go tak jak inne storczyki... jeszcze nie nawoziłam i chyba na razie myślę że nie będę... moje stoją od północy, troszkę to dziwne może być ale zawsze na tym oknie trzymały się kwiaty ( okno w kuchni ) widać że reguła stawiania storczyków na oknach E-W ( wschód zachód) jest tez obalona;P
|
|
|
|
#510 |
|
Rozeznanie
|
ja moj bialy cielam, to byl pierwszy storczyk,wiec nad trzecim oczkiem od dolu., tak 3 razy, kwitnie teraz czwarty raz, ale jest pokrecony. fioletowemu ucielam pedy na dole,puszcza nowy ped teraz. inne zostawilam, na razie sa zielone,zpobaczymy. tu chyba tez nie ma reguly, natomiast ucinanie powoduje skrecenie pedu, bo przyspieszamy rozrost,ale...on wtedy wyrasta,jak mu sie chce
Frida podpowie,ona sie zna,co z podlewaniem. ja po przekwitnieciu nadal trzymam w wodzie,nie przestawiam,wode dolewam,jak za kwitnienia. wlasnie mi rozkwita bialy - paczkow ma 8. tzn pakow,bo to okaz kwiaciarniany, duzy.ps. ale sie dzis rozgadalysmy, chyba ten jeden post o niezbyt milej tresci byl potrzebny ![]() ps2, to o tym mowie
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:17.

platynka

) no i gadam do nich