Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-07, 07:52   #481
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Wszystkim, którzy się do Abu Dhabi wybierają dedykuję ten filmik:

a potem ten:

Pozdrawiam cieplutko

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 10:30   #482
Villemo2409
Przyczajenie

Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Robi wrażenie. Ogromne nawet..
Oczywiście zamierzam odwiedzić równiez AD. No i ..skoro o nim mowa: orientujesz się, Eva, gdzie dokladnie znajduje się budowany tor F1? Muszę tam pojechać - moja firma go ogradza Jak nie zrobię zdjęcia, to mnie zlinczują o powrocie

PS: Śliczny avatarek! Wczorajszy równiez
Villemo2409 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 10:57   #483
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Villemo2409 Pokaż wiadomość
Robi wrażenie. Ogromne nawet..
Oczywiście zamierzam odwiedzić równiez AD. No i ..skoro o nim mowa: orientujesz się, Eva, gdzie dokladnie znajduje się budowany tor F1? Muszę tam pojechać - moja firma go ogradza Jak nie zrobię zdjęcia, to mnie zlinczują o powrocie

PS: Śliczny avatarek! Wczorajszy równiez

Villemo, dziękuję Ci bardzo za komplement o Avku wcześniej miałam czarownicę na miotle, bo mnie kiedyś zbanowana Wizażanka tak nazwała bardzo niezadowolona z mojej uwagi pod jej adresem.... teraz myślałam nad butelką Ginu... ale pozostałam przy temacie kotów....

Wowww... to przyjeżdżasz tutaj ogrodzić ten piękny tor? SUPER !!!

Tor F1 w Abu Dhabi jest na wyspie Yas, jak się jedzie do Dubaju to po lewej

Pierwsze Grand Prix już 1 Listopada w tym roku więc się musisz spieszyć

Wiecej informacji tutaj:

http://www.yasmarinacircuit.ae/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AD Yas Island 1.jpg (70,1 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AD Yas Island 3.jpg (65,3 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg AD Yas Island 2.jpg (21,0 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Yas.jpg (149,7 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Yas 2.jpg (121,3 KB, 26 załadowań)

55 kg
Stary 2009-07-09, 11:03   #484
Eva ID

GG do Eva ID

Jeszcze tylko mapa miasta.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg AD location map.jpg (37,7 KB, 26 załadowań)

55 kg
Stary 2009-07-10, 12:26   #485
Villemo2409
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
teraz myślałam nad butelką Ginu... ale pozostałam przy temacie kotów....
I bardzo dobrze..bo kotki sa super i najlepsze na świecie
Co za jędza, ta zbanowana !

Cytat:
Napisane przez Eva ID Pokaż wiadomość
Wowww... to przyjeżdżasz tutaj ogrodzić ten piękny tor? SUPER !!!
Ja nie ogradzam..ale firma, w której pracuję, tak Mój mąż jest konstruktorem, więc większy wkład w wygląd tego "płotka" Już od jakiegos czasu "dostarczamy" ogrodzenie na miejsce..Wiem, ze juz konczą, dlatego koniecznie chcemy zobaczyc jak to wygląda Tor przy okazji też pooglądamy , hehe..

Bardzo dziękuję Ci za informacje i mapki!

To na razie, "czarownico"
Stary 2009-07-11, 08:48   #486
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
To na razie, "czarownico"
No to nara i pozrdo dla męża z gratulacjami za dobrą robotę

55 kg
Stary 2009-07-11, 13:40   #487
Wenila
Wtajemniczenie

o jak ja Wam zazdroszczę...marzy mi sie pobyt w tych miejscach, ale to raczej nierealne
Wenila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-11, 19:30   #488
Villemo2409
Przyczajenie

Jak to nierealne...Wenila Musisz tylko czegoś bardzo chciec..a wszystko mozesz miec
Może nie od razu..ale marzenia się spełniają
Stary 2009-07-11, 20:00   #489
Wenila
Wtajemniczenie

no niby tak ale wyjazd wymaga sporej kasy...a ja takowej nie mam. Kryzys niestety.
Stary 2009-07-12, 05:20   #490
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez Wenila Pokaż wiadomość
no niby tak ale wyjazd wymaga sporej kasy...a ja takowej nie mam. Kryzys niestety.
Wyjazd wakacyjny wymaga tyle kasy, co i porównywalnie w inne miejsca na świecie, wszystko zależy od standartu hotelu, do którego się udajesz i terminu przyjazdu.
Słyszałam, że są tanie oferty na pobyt w Sharjah.

55 kg
Stary 2009-07-12, 13:21   #491
Wenila
Wtajemniczenie

mnie bardziej interesuje dokładne zwiedzanie niż bierny pobyt. Wiem że moze zabytków wielu nie ma ale zależy mi na poznaniu kultury. Standard jest dla mnie nieistotny

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-15, 21:57   #492
Villemo2409
Przyczajenie

Noo, skoro standard nie ma dla Ciebie znaczenia, to tym lepiej Tzn taniej

JA frunę juz jutro Wlasnie dowiedzialam się, że będziemy mieszkac na Marinie. To chyba niezła "miejscówka", nie? Dam znak pozniej, jak bylo. Chociaz..większosc z Was, udzielających się w tym temacie wie najlepiej jak tam jest..

Eva, dzięki jeszcze raz za wszelkie informacje

Pozdrawiam, jeszcze z zalanej deszczem Polski A mielismy przed chwilą niezle oberwanie chmury

Dubaju - I'm coooommiiinggg
Stary 2009-07-16, 06:09   #493
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
JA frunę juz jutro Wlasnie dowiedzialam się, że będziemy mieszkac na Marinie. To chyba niezła "miejscówka", nie? Dam znak pozniej, jak bylo. Chociaz..większosc z Was, udzielających się w tym temacie wie najlepiej jak tam jest..

Eva, dzięki jeszcze raz za wszelkie informacje

Pozdrawiam, jeszcze z zalanej deszczem Polski A mielismy przed chwilą niezle oberwanie chmury

Dubaju - I'm coooommiiinggg

Nieeeee..... no jak na Marinie, to jasne, że fajna "miejscówka".... widoki fajne i w ogóle fajnie na Marinie bo to nie w Centrum Dubaju, a na wjeździe od strony Abu Dhabi.

Port na Marinie (jachtowy, ma się rozumieć) jest śliczny.... a co najważniejsze jest tam najzajefajniejszy Night Club w mieście.... Buddha Bar....

Dziękuję za "deszczowe pozdrowienia"... tu by się przydało parę kropel deszczu... ale z tym, to trzeba poczekać do zimy, może w tym a może w przyszłym roku w jakiś dzień deszcz spadnie kto wieeee...

Dobrze trafiasz, bo temperatura ma się obniżyć (według synoptyków) w tych dniach z 43 stopni do 35 stopni, więc będziesz miała w miarę chłodno

Dubai i Emiraty Cię Welcome....

55 kg
Stary 2009-07-17, 20:00   #494
Villemo2409
Przyczajenie

Heeeej!
frunelismy cala noc i jestem zmasakrowana na maxa, zaraz idziemy spac. I tak slugo wytrzymalismy, bo jest 22:48 wiem na pewno, ze teraz chce latac juz tylkoz Emiratrtes airlines
Trafilismy na slaby dzien jesli chodzi o widocznosc..jakis siwy dym wszedzie
Ale jest bosko Jutro zwiedzimy czesc Jumeirah, W niedizele jedizemy do AD.
Jest gorrrrąąaco...ale do przezycia I mam nadzieję, ze sprawdzą się Eva Twoje, i synoptykow prognozy
Acha: NIGDY!!!! jeszcze nie plywalam w tak cieplym morzu Taż to siok! Ochlodzic to tam na pewno sie nie da
Atlantis jest pikny!
Kuzyn obiecal, ze pojdziemy do Buddha..i tego sie trzymajmy

Ok, ide spac, bo nie czuję się za bardzo..w ciagu dnia szkoda bylo mi czasu na spanie
CIao!
Stary 2009-07-19, 08:21   #495
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Heeeej!
frunelismy cala noc i jestem zmasakrowana na maxa, zaraz idziemy spac. I tak slugo wytrzymalismy, bo jest 22:48 wiem na pewno, ze teraz chce latac juz tylkoz Emiratrtes airlines
Trafilismy na slaby dzien jesli chodzi o widocznosc..jakis siwy dym wszedzie
Ha, ha, ha.... człowiek do luksussu przyzwyczaja się bardzo szybko... gorzej z odwrotnością Emirates Airlines i Etihad to dwie emirackie linie lotnicze, na naprawdę wysokim poziomie.

Ten siwy dym, to dust, czyli zawiesina pyłu i piasku... najczęstszy widok w miesiącach letnich... do tego wilgotność wynosząca w momencie, którym to piszę 63%, teraz, czyli o godzinie 11 rano, jest 34 stopnie, a czuje się jakby było 48 stopni....

Woda w Zatoce Perskiej (Arabskiej) jest cieplutka... ale to jeszcze nie Sierpień, bo w Sierpniu, to ja zawsze mówię że można makaron wrzucić i go w tej wodzie ugotować

O wysokim zasoleniu w Zatoce już kiedyś pisałam... można na wodzie leżeć nieruchomo.... pełen relaks

Oooo.... Buddha Bar, to prawidłowy kierunek !!!

!!! Życzę miłego i udanego pobytu !!!

A może na Liwa Festival zajedziecie:

Cytat:
Liwa Festival begins on July 17
posted on 09/07/2008
The 4th Liwa Festival, an annual event that will mark a new Guinness World Record for the largest dates dishes, will begin from July 17 in Liwa, Al Gharbia in the emirate of Abu Dhabi, a press release from Al Gharbia (Western Region) Municipality said. The festival, sponsored by Al Gharbia Municipality, will run until August 2 at Liwa Wedding Hall in Liwa. The festival would include activities such as group weddings, poetry evenings, religious lectures, date palm education sessions for children and craft competitions.
"The Liwa festival is a wonderful opportunity to showcase bedouin culture and heritage, as well as the infrastructure developments that have been taking place in the region over the past several months," said Hamoud Humaid Al Mansouri, General Manager, Al Gharbia Municipality. Khaleej Times

55 kg
Stary 2009-07-21, 18:24   #496
magdziaS
Podróżniczka

Czytam Wasz wątek pod początku, zaczęło mnie nurtować kilka pytań, więc zanim dobrnę do końca to trochę Was podpytam. Chcemy z TŻ wyjechać do Dubaju. Przez 3 lata mieszkaliśmy w Szkocji. TŻ będzie rozglądał za się pracą w Emiratach w okolicach września, planujemy wysyłać CV do firm rekrutacyjnych, oraz szukać na własną rękę. TŻ jest grafikiem komputerowym, specjalizuje się też w informatyce, ja skonczyłam turystykę oraz public relations, mamy kilku letnie doświadczenie w pracy. Ciężko nam będzie znaleźć pracę w Dubaju ? W sierpniu będziemy już małżeństwem. Zastanawiam się więc też jaka jest możliwość uzyskania wizy dla żony gdyby TŻ dostał wizę "pracowniczą". Jak wygądają procedury ? Wiem tylko jakie są wizy, oraz ile trwają. Czytałam też, że łatwiej o mieszkanie w Dubaju niż Abu Dhabi, czy to prawda ? Ile pieniędzy dobrze jest ze sobą zabrać na początek ? No i jeszcze jesten ciekawa jak wygląda ubezpieczenie ? Czy trzeba się rejestrować w ubezpieczalni by uzyskać numer ubezpieczenia ? Nie wiem o co jeszcze pytać. Będę wdzięczna za odpowiedzi.

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2009-07-21 o 18:34
magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 08:08   #497
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Czytam Wasz wątek pod początku, zaczęło mnie nurtować kilka pytań, więc zanim dobrnę do końca to trochę Was podpytam. Chcemy z TŻ wyjechać do Dubaju. Przez 3 lata mieszkaliśmy w Szkocji. TŻ będzie rozglądał za się pracą w Emiratach w okolicach września, planujemy wysyłać CV do firm rekrutacyjnych, oraz szukać na własną rękę.
Witaj Madziu

We Wrześniu jeszcze będzie trwał tutaj Ramadan (tak mniej więcej do 21 Września), jest to czas spowolnienia pracy i zwykle wszelkie decyzje przenoszone są wtedy na "po Ramadanie", to mniej więcej można porównać z Grudniem w Europie, kiedy wszelkie ważne decyzje podejmuje się "po Nowym Roku".
Jak to się ma do szukania pracy? Ano warto szukać, bo można w Październiku już coś ciekawego znaleźć, tak więc dobry czas sobie wybieracie.

Cytat:
TŻ jest grafikiem komputerowym, specjalizuje się też w informatyce, ja skonczyłam turystykę oraz public relations, mamy kilku letnie doświadczenie w pracy. Ciężko nam będzie znaleźć pracę w Dubaju ? W sierpniu będziemy już małżeństwem.
Znalezienie pracy w Dubaju jest trudniejsze w chwili obecnej niż w Abu Dhabi.... światowy kryzys, który dotknął boleśnie wiele krajów, odbił sie echem i w Emiratach...

Najprościej powiem, że Emirat Abu Dhabi (a jest ich siedem) jest wiodący w tym kraju, bo ma ropę i jest najbogatszy. Dubaj to miraż.... to tylko i wyłącznie inwestycje i wspaniałe PR.... tak naprawdę pusty slogan, Emirat Dubaj nie ma żadnych zasobów naturalnych, korzysta w tej chwili z pomocy szejków abudhabijskich. Wiele inwestycji w Dubaju zostało zupełnie wstrzymanych a tysiące ludzi straciło pracę a dnia na dzień.... ludzie, którzy pobrali kredyty z banków zostawiali samochody z kluczykami na lotnisku i wylatywali w jedną stronę..... o tym się nie pisze, to Tajemnica Poliszynela.

Wiele osób spróbowało zostać i szukać pracy w Abu Dhabi....

Graficy komputerowi i informatycy są tutaj poszukiwani nadal, zwłaszcza dobrzy, Ty po turystyce mogłabyś pracować w którymś z hoteli, wszystko zależy jakie znasz języki oprócz angielskiego.

Warto szukać pracy, ale jeżeli Twój mąż otrzyma pracę jako pierwszy, to możesz śmiało tu przyjechać z nim i wtedy sama rozejrzeć się za pracą, pracodawcy lubią zatrudniać "żony pracujacych już tu mężów", jest to dla nich w pewien sposób wygodne, mają tę osobe na miejscu a nie rekrutują w ciemno.

Miej przygotowane wszystkie swoje dyplomy potwierdzone w Polskim Ministerstwie Edukacji i przetłumaczone na angielski, jeśli możesz przetłumacz je od razu na arabski, to wiele ułatwia.

Cytat:
Zastanawiam się więc też jaka jest możliwość uzyskania wizy dla żony gdyby TŻ dostał wizę "pracowniczą". Jak wygądają procedury ? Wiem tylko jakie są wizy, oraz ile trwają. Czytałam też, że łatwiej o mieszkanie w Dubaju niż Abu Dhabi, czy to prawda ?
Jeśli Twój już mąż otrzyma tutaj pracę, to przysługuje Tobie wiza jako housewife na podstawie aktu ślubu. Wszystkie procedury załatwia Sponsor. Twój mąż musi go poinformować, że przyjedzie z żoną i to wszystko, powinni mu także dodać parę "groszy" do pensji na Ciebie tak na "waciki".

W Dubaju ceny mieszkań poszły radykalnie w dół, za 150 tysięcy Dhs (ok. 122 tys. PLN) rocznie można wynająć 4-pokojowy apartament na Marinie w Dubaju w pełni umeblowany (jak hotel) z wliczonym miejscem parkingowym i obsługą (sprzątanie mieszkania), nie trzeba nawet kupować ręczników i pościeli.... taki apartament w Abu Dhabi to koszt od 300 tys. Dhs.

Pomimo tego, łatwiej o mieszkanie w Dubaju niż w Abu Dhabi, bo w Abu Dhabi mieszkań wolnych nie ma prawie wcale.

Cytat:
Ile pieniędzy dobrze jest ze sobą zabrać na początek ? No i jeszcze jesten ciekawa jak wygląda ubezpieczenie ? Czy trzeba się rejestrować w ubezpieczalni by uzyskać numer ubezpieczenia ? Nie wiem o co jeszcze pytać. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pieniądze warto zawsze ze sobą mieć, przynajmniej do pierwszej wypłaty, ale jak masz je w Polsce w banku, to możesz korzystać z kart kredytowych.

Gdy będziecie zakładać konto tutaj, to polecam HSBC Bank, ma oddziały na całym świecie.

Ubezpieczenie jest organizowane przez Pracodawcę i otrzymuje się odpowiednie ubezpieczenie proporcjonalnie do wysokości zarobków i ważności dla firmy.... opłaca je Pracodawca, dostaje się plastikową kartę (jak kredytową) i ją się okazuje przy rejestracji, w zależności od typu ubezpieczenia, trzeba dokładnie pytać, bo nie wszystko pokrywa ubezpieczenie w 100%.

Lecznictwo w Emiratach jest na wysokim poziomie, a jak czytam co się dzieje np. w UK lub Polsce, to sądzę, że tu jest wyższe zdecydowanie.

Ministerstwo Zdrowia jest bardzo poważną instytucją i ostro prześwietla każde ewentualne "zaniedbanie".

Procedura przy ewentualnym złym samopoczuciu:

Przychodzi się do szpitala i rejestruje u lekarza GP (general practitioner), badane jest ciśnienie krwi, przeprowadzany wywiad i po przebadaniu przez lekarza najczęściej pobierana jest krew do badania i mocz.

To kraj, w którym zdrowie jest bardzo ważne, więc już na lotnisku "wyłapują" osoby z podwyższoną temperatura ciała (są te urządzenia zamontowane na każdym lotnisku tutaj) w ten sposób starają się nie dopuścić do rozprzestrzeniania sie żadnej epidemii.... także tej Świńskiej Grypy.

Można w tym kraju pracować mając corocznie uaktualniane badania na nosicielstwo wirusa HIV, oczywiście osoby zarażone są deportowane.

Ceny żywności w Emiratach są zbliżone do Europejskich, niektóre produkty są droższe, niektóre tańsze, kiedyś podawałam przykładowe ceny.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-07-23 o 08:12
Stary 2009-07-25, 17:01   #498
magdziaS
Podróżniczka

Evo, dziękuję Ci serdecznie Rozwiałaś wiele naszych wątpliwości. Najwięcej miałam ich w kwestii wizy, ale z tego co piszesz, będę mogła w razie czego polecieć razem z TŻ. Co do mnie to znam jeszcze język włoski stopniu dobrym i niemiecki komunikatywny. A praca w hotelu by mi nie przeszkadzała. Przytłacza mnie trochę odległość między PL a Emiratami. Ale bardzo chcemy z TŻ spróbować.
A Ty jak długo jesteś już w Abu Dhabi ? Planujesz zostać jeszcze jakiś czas ?

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 08:13   #499
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Evo, dziękuję Ci serdecznie Rozwiałaś wiele naszych wątpliwości.
Proszę bardzo miło mi

Odległość nie jest taka wielka, to raczej różnica światów może być pewnym szokiem, lecz to weryfikuje się na miejscu, wtedy to albo wyjeżdża się z Emiratów jak najszybciej albo zostaje na całe lata.....

Życzę powodzenia w znalezieniu dobrej pracy i do zobaczenia Insha Allah

Przykładowe ogłoszenia w Gulf News. http://www.gnads4u.com/jobs

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-07-26 o 08:25

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-29, 08:17   #500
Eva ID

GG do Eva ID

Przykład prawodastwa w Emiratach:

28 letnia Ugandyjka została skazana na karę dożywotniego więzienia za to, że posiadała 16 papierosów z marihuaną (skrętów) i handlowała nimi sprzedając skręty po 30 Dh za sztukę.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg GN 0729a.jpg (142,0 KB, 24 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-07-29 o 08:20
Stary 2009-08-01, 19:13   #501
Villemo2409
Przyczajenie

Hej!
Wróciłam dzis w nocy...bylo bosko.
Wybacz, Eva, ze nie odpisalam juz nic wiecej, ale dostep do netu mialam tlyko przez pierwsze 4 dni. Potem kuzyn pojechal do Polski i zabral laptopa z sobą Z racji tego, ze wyjechal, nie trafilismy niestety na festival, o ktorym pisalas. Niestety nie dotarlismy rowniez do Buddha..ale jest to na pewno bardzo wazny powod, zeby wrócic kiedys d Dubaju

Jestem pod ogromnym wrazeniem calokształtu.. Dobrze zrobilismy wpozyczając samochód, bez niego nie zobaczylibysmy tak wiele. A staralismy się dotrzec w kazdy zakątek. Wiadomo, ze nie udalo nam się zobaczyc wszystkiego.. Ale to wystarczylo do wyrobienia sobie jakiegos zdania..

Jak piszesz, bardzo łatwo jest przyzwyczaic się do luksusu jednak nie zawsze potrafilam zrozumiec to, ze pewne rzeczy robi za mnie Hindus.. Trochę szkoda mi tych ludzi..choc to pewnie dla więksosci z nich normalna praca

Czuję lekki niedosyt..
Rożnice kulturalne są ogromne i to na prawdę jest "inny świat".. Miast takich jak Dubaj nie ma wEuropie na pewno. NIe wiem czy moglabym tam mieszkac dluzej..ale gdybym miala okazję, na pewno bym spróbowała.

Trochę tęsknię (jak to zwykle po wakacjach) i dluugo będę wracała myślami do tego miejsca.. Mam nadzieję na ponowne go zobaczenie w przyszlosci.

Eva, po raz kolejny dziękuję za wszystkie informację..wątek na pewno będę śledziła na bierząco

Pozdrawiam..i powodzenia wszystkim obecnym i przyszłym "Emiaratkom z wyboru"
Stary 2009-08-05, 09:10   #502
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Trochę tęsknię (jak to zwykle po wakacjach) i dluugo będę wracała myślami do tego miejsca.. Mam nadzieję na ponowne go zobaczenie w przyszlosci.

Eva, po raz kolejny dziękuję za wszystkie informację..wątek na pewno będę śledziła na bierząco

Pozdrawiam..i powodzenia wszystkim obecnym i przyszłym "Emiaratkom z wyboru"
To wspaniale, że miło spędziłaś czas tutaj, do Budda Bar będzie jeszcze okazja zajrzeć... Budda Bar masz też w Paryżu ale jak następnym razem wrócisz do Dubaju (czasem nazywam go Dubajewem ), to warto się wybrać

Cieszę się, że moje informacje mogły Wam w czymś pomóc

Bardzo dziękuję za pozdrowienia i również gorąco pozdrawiam.

W załączeniu trochę egzotycznych owoców
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7852.jpg (107,5 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7854.jpg (102,0 KB, 94 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7855.jpg (106,5 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7856.jpg (114,7 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7851.jpg (100,3 KB, 83 załadowań)

55 kg
Stary 2009-08-06, 06:27   #503
Eva ID

GG do Eva ID

W 1966 roku w Emiratach (a Emiratów jeszcze na świecie nie było), bo dokładnie to w Emiracie Abu Dhabi, przejął władzę w przewrocie pałacowym Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, który to w 1971 roku zjednoczył wszystkie okoliczne emiraty i dał początek nowemu państwu - Zjednoczonym Emiratom Arabskim.

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan zmarł w wieku 86 lat w 2004 roku, pamięć o nim jest nadal bardzo żywa, Emiratczycy bardzo kochają swojego zmarłego prezydenta.

Był gorliwym muzułmaninem, lecz jednocześnie był liberalnym władcą, wprowadził wiele ze stylu zachodniego do swego kraju i wykazał się dużą tolerancją religijną pozwalając na wybudowanie kilku kościołów chrześcijańskich.

W Abu Dhabi jest kilka kościołów, wymienię te najważniejsze:

* Kościół Rzymsko-Katolicki Katedra pod wezwaniem św. Józefa - http://www.stjosephsabudhabi.org/ - zrzesza wszystkie nurty katolickie - budynek bardzo skromny i stary (foto.1 i 2)

Przykładowe msze w Piątek:

Friday: English 6:30 am / English 7:45 am / English 9:00 am (Church & Hall) / Children / Youth 10:15 am (Church & Hall) / Tagalog 12:00 noon / Malayalam 3:00 pm / Urdu 5:00 pm / English 5:30 pm (Hall) / English 7:00 pm

W Niedziele:

Sunday: English 6:30 am / English 9:00 am / English 4:30 pm /English 5:45 pm / Children's Mass 6:00 pm / Arabic 7:00 pm / Tagalog 7:30 pm (Parish Hall) / English 8:15 pm

W innych językach:

Konkani Every 3rd Friday in the Parish Hall 7:00 pm
Tamil Every 2nd & 4th Friday in the Small Hall 6:00 pm
French Every Monday 6:00 pm
Singhalese Every 2nd Friday 6:00 pm
Malankara Every 4th Friday 11:00 am

* Anglikański św. Andrzeja, http://www.standrewauh.org/ - do którego przychodzą wyznawcy prawie 50 nurtów chrześcijańskich

* Ortodoksyjny Indyjski św. Jerzego http://www.indianorthodoxchurcha budhabi.com/

* Ewangelików http://www.eccad.org/ - zrzesza 21 wyznań chrześcijańskich - nowowybudowany, bardzo ładny (foto 3, 4 i 5)

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi St Josephs Cathedral 2.jpg (11,9 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Christmas Eve Mass at St Josephs Catholic Church.jpg (20,6 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Evangelical Church 1.jpg (136,5 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Evangelical Church 2.jpg (46,9 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Abu Dhabi Nahyan inaugurates Anglican church.jpg (13,4 KB, 40 załadowań)

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-08-06 o 06:32
Stary 2009-08-08, 20:25   #504
mas
Przyczajenie

witam
widzie ze na forum sa osoby swietnie zorjetowane w realjach zycia w emiratach arabskich , a w zwiazku z tym ze sporo slyszalem o tym kraju to mam pare pytanek , jak moge znalesc jakis tani hotel na jakies 2 tyg , slyszalem ze w emiratach sa tanie auta chcialbym kupic jakies markowe autko ciekawe czy mozna tam kupic aut uszkodzone (rozbite) moze ktos mi poda jakies stronki w internecie gdzie mozna znalesc jakies tanie autka
jakie trzeba formalnosci spelnic by takie autko wywiesc z tego kraju
Gdzie mozna spotkac polonie czy jest cos takiego jak polska misja katolicka, czy w tym kraju mozna sie dogadac po niederlandzu i francusku to tyle na razie z tych pytanek
dzieki z gory za jakies podpowiedzi
pozdrawiam
mas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-09, 05:46   #505
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez mas Pokaż wiadomość
witam
widzie ze na forum sa osoby swietnie zorjetowane w realjach zycia w emiratach arabskich , a w zwiazku z tym ze sporo slyszalem o tym kraju to mam pare pytanek , jak moge znalesc jakis tani hotel na jakies 2 tyg ,
Witaj, wiele Ci nie pomogę, hotel możesz sam sobie znaleźć na tych stronach:

http://www.dubaihotelbookings.com/

http://www.dubaistarhotels.com/

Masz podane ceny i możesz sobie sam zrobić rezerwację w wybranym hotelu, tańsze hotele możesz znaleźć w pobliskiej Sharjah (pol. Szardża)

Cytat:
slyszalem ze w emiratach sa tanie auta chcialbym kupic jakies markowe autko ciekawe czy mozna tam kupic aut uszkodzone (rozbite) moze ktos mi poda jakies stronki w internecie gdzie mozna znalesc jakies tanie autka
jakie trzeba formalnosci spelnic by takie autko wywiesc z tego kraju
Sprawdź sobie ceny samochodów na tych stronach:

http://uae-autos.com/

http://www.autodealer.ae/plugins/ad/index.php

http://www.autosouk.com/

O procedury i formalności wywozowe możesz zapytać bezpośrednio u dealera i najważniejsze są chyba przepisy kraju do którego chcesz to auto zaimportować.

http://www.dubaifaqs.com/car-buy-sell-in-dubai.php

Cytat:
Exporting cars from the UAE

As with importing cars, this is possible, and tempting. For many expats, UAE car prices are cheaper than comparable models in their home country, but note that due to depreciation, that difference decreases as time goes on. On the downside, taking that big car home to Europe will drain your wallet every time you fill the tank and quickly negate cost savings on the car's value. Every country has different requirements when importing a car. See the heading about importing cars to the UAE list of cost considerations.
A possible unexpected hiccup may be the requirement for the vehicle owner to have a UAE residence visa and UAE driver licence before they can export a vehicle (unconfirmed).
Cytat:
Gdzie mozna spotkac polonie czy jest cos takiego jak polska misja katolicka, czy w tym kraju mozna sie dogadac po niederlandzu i francusku to tyle na razie z tych pytanek
dzieki z gory za jakies podpowiedzi
pozdrawiam
Nie ma polskiej misji katolickiej.

Polaków możesz spotkać, gdy się konkretnie z kimś umówisz lub przyjdziesz na jedne ze spotkań, które niekiedy są organizowane.

Wejdź sobie na strony polskie:

http://dubajdlapolaka.pl/

http://www.dubaipolonia.pl/

http://odkryjdubaj.pl/

W języku francuskim bedziesz mógł się dogadać z osobami z Libanu lub Maroka, jest to dość popularny tutaj język, niemniej pierwszym językiem jest arabski a w powszechnym użyciu język angielski.

* Info do Moderetorów: podane przeze mnie linki nie są reklamami, jeśli jednak naruszają regulamin Forum, to natychmiast je usunę.

55 kg
Stary 2009-08-09, 19:12   #506
stria
Raczkowanie

GG do stria

witam i pozdrawiam wszystkie Emiratki!
mam pytanie - czy któraś z Was nie wybiera się do PL w najbliższym czasie. pilnie potrzebuję kwitka z mojej byłej firmy z Abu Dhabi, a pocztą nie chcę, bo już mi jeden nie doszedł. no i przegapiłam przyjazd znajomych do PL...
stria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 06:35   #507
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez stria Pokaż wiadomość
witam i pozdrawiam wszystkie Emiratki!
mam pytanie - czy któraś z Was nie wybiera się do PL w najbliższym czasie. pilnie potrzebuję kwitka z mojej byłej firmy z Abu Dhabi, a pocztą nie chcę, bo już mi jeden nie doszedł. no i przegapiłam przyjazd znajomych do PL...
Witaj Stria, szkoda, że wyjechałaś..... most nadal nie skończony

Wysłałam PW.

55 kg

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-10, 06:47   #508
ommarta
Przyczajenie

hej mas!
Jesli chodzi o sprowadzenie auta, wejdz sobie na www.dubajdlapolaka.pl tam byl taki watek "jak sprowadzic samochod do PL'. Wiem,ze ktos to zrobil i tam opisal procedure.
Generalnie najwaznijsze sa specyfikacje auta - czy ono spelnia normy Unii E. Musi miec certyfikat,ze tak. Jesli go nie ma to moga byc problemy z zarejestrowaniem. Wiem,ze Volvo spelnia te warunki i przy zakupie nowego auta dostaje sie wszystkie papiery automatycznie.
Pozdro!

Edytowane przez ommarta
Czas edycji: 2009-08-10 o 06:51
ommarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 12:35   #509
emigrant
Przyczajenie

Witam was emigrantki, widze ze chetne udzelace informacii, chcemy z rodzina wyjeczac do emiratow na kilka lat, szukam jakegosz kontraktu, jestem diplomowanym instruktorem masazu i gimnastyki leczniczego od 1990r, mam duza praktyke masazu sportowym i po chirurgii plastycznej, slyszalem ze sa poszukuwany i podszebny masazysci. Czy morzece mnie poradic cosz? Moj mail patykan7@wp.pl Dekuie i Pozdrawiam
emigrant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 12:41   #510
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Napisane przez emigrant Pokaż wiadomość
Witam was emigrantki, widze ze chetne udzelace informacii, chcemy z rodzina wyjeczac do emiratow na kilka lat, szukam jakegosz kontraktu, jestem diplomowanym instruktorem masazu i gimnastyki leczniczego od 1990r, mam duza praktyke masazu sportowym i po chirurgii plastycznej, slyszalem ze sa poszukuwany i podszebny masazysci. Czy morzece mnie poradic cosz? Moj mail patykan7@wp.pl Dekuie i Pozdrawiam
Odniosłam wrażenie, że albo nie jesteś Polakiem albo nie umiesz pisać w języku polskim. To nie są błędy dyslektyczne

Radzę szukać pracy na portalach typu .JOB

Pozdrawiam.

55 kg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości