|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#481 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Wszystkim, którzy się do Abu Dhabi wybierają dedykuję ten filmik: a potem ten: Pozdrawiam cieplutko ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#482 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Robi wrażenie. Ogromne nawet..
![]() Oczywiście zamierzam odwiedzić równiez AD. No i ..skoro o nim mowa: orientujesz się, Eva, gdzie dokladnie znajduje się budowany tor F1? Muszę tam pojechać - moja firma go ogradza ![]() ![]() PS: Śliczny avatarek! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
|
![]() Cytat:
Villemo, dziękuję Ci bardzo za komplement o Avku ![]() ![]() ![]() Wowww... to przyjeżdżasz tutaj ogrodzić ten piękny tor? ![]() ![]() Tor F1 w Abu Dhabi jest na wyspie Yas, jak się jedzie do Dubaju to po lewej ![]() Pierwsze Grand Prix już 1 Listopada w tym roku więc się musisz spieszyć ![]() Wiecej informacji tutaj: http://www.yasmarinacircuit.ae/
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
|
Jeszcze tylko mapa miasta.
![]() |
![]() |
#485 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co za jędza, ta zbanowana ! ![]() Ja nie ogradzam..ale firma, w której pracuję, tak ![]() ![]() ![]() Bardzo dziękuję Ci za informacje i mapki! To na razie, "czarownico" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
|
No to nara i pozrdo
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#487 |
Wtajemniczenie
|
o jak ja Wam zazdroszczę...marzy mi sie pobyt w tych miejscach, ale to raczej nierealne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Przyczajenie
|
Jak to nierealne...Wenila
![]() ![]() Może nie od razu..ale marzenia się spełniają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 |
Wtajemniczenie
|
no niby tak ale wyjazd wymaga sporej kasy...a ja takowej nie mam. Kryzys niestety.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 | |
|
Cytat:
Słyszałam, że są tanie oferty na pobyt w Sharjah.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Wtajemniczenie
|
mnie bardziej interesuje dokładne zwiedzanie niż bierny pobyt. Wiem że moze zabytków wielu nie ma ale zależy mi na poznaniu kultury. Standard jest dla mnie nieistotny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
Przyczajenie
|
Noo, skoro standard nie ma dla Ciebie znaczenia, to tym lepiej
![]() ![]() JA frunę juz jutro ![]() ![]() ![]() Eva, dzięki jeszcze raz za wszelkie informacje ![]() Pozdrawiam, jeszcze z zalanej deszczem Polski ![]() ![]() Dubaju - I'm coooommiiinggg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |
|
![]() Cytat:
Nieeeee..... no jak na Marinie, to jasne, że fajna "miejscówka".... widoki fajne i w ogóle fajnie na Marinie bo to nie w Centrum Dubaju, a na wjeździe od strony Abu Dhabi. Port na Marinie (jachtowy, ma się rozumieć) jest śliczny.... a co najważniejsze jest tam najzajefajniejszy Night Club w mieście.... Buddha Bar.... ![]() Dziękuję za "deszczowe pozdrowienia"... ![]() ![]() ![]() Dobrze trafiasz, bo temperatura ma się obniżyć (według synoptyków) w tych dniach z 43 stopni do 35 stopni, więc będziesz miała w miarę chłodno ![]() Dubai i Emiraty Cię Welcome.... ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Przyczajenie
|
Heeeej!
frunelismy cala noc i jestem zmasakrowana na maxa, zaraz idziemy spac. I tak slugo wytrzymalismy, bo jest 22:48 ![]() ![]() Trafilismy na slaby dzien jesli chodzi o widocznosc..jakis siwy dym wszedzie ![]() Ale jest bosko ![]() Jest gorrrrąąaco...ale do przezycia ![]() ![]() Acha: NIGDY!!!! jeszcze nie plywalam w tak cieplym morzu ![]() ![]() Atlantis jest pikny! Kuzyn obiecal, ze pojdziemy do Buddha..i tego sie trzymajmy ![]() Ok, ide spac, bo nie czuję się za bardzo..w ciagu dnia szkoda bylo mi czasu na spanie ![]() CIao! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#495 | ||
|
![]() Cytat:
![]() Ten siwy dym, to dust, czyli zawiesina pyłu i piasku... najczęstszy widok w miesiącach letnich... do tego wilgotność wynosząca w momencie, którym to piszę 63%, teraz, czyli o godzinie 11 rano, jest 34 stopnie, a czuje się jakby było 48 stopni.... Woda w Zatoce Perskiej (Arabskiej) jest cieplutka... ale to jeszcze nie Sierpień, bo w Sierpniu, to ja zawsze mówię że można makaron wrzucić i go w tej wodzie ugotować ![]() O wysokim zasoleniu w Zatoce już kiedyś pisałam... można na wodzie leżeć nieruchomo.... pełen relaks ![]() Oooo.... Buddha Bar, to prawidłowy kierunek !!! ![]() ![]() ![]() A może na Liwa Festival zajedziecie: Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Podróżniczka
|
Czytam Wasz wątek pod początku, zaczęło mnie nurtować kilka pytań, więc zanim dobrnę do końca to trochę Was podpytam.
![]() ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2009-07-21 o 18:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 | ||||
|
![]() Cytat:
![]() We Wrześniu jeszcze będzie trwał tutaj Ramadan (tak mniej więcej do 21 Września), jest to czas spowolnienia pracy i zwykle wszelkie decyzje przenoszone są wtedy na "po Ramadanie", to mniej więcej można porównać z Grudniem w Europie, kiedy wszelkie ważne decyzje podejmuje się "po Nowym Roku". Jak to się ma do szukania pracy? Ano warto szukać, bo można w Październiku już coś ciekawego znaleźć, tak więc dobry czas sobie wybieracie. Cytat:
Najprościej powiem, że Emirat Abu Dhabi (a jest ich siedem) jest wiodący w tym kraju, bo ma ropę i jest najbogatszy. Dubaj to miraż.... to tylko i wyłącznie inwestycje i wspaniałe PR.... tak naprawdę pusty slogan, Emirat Dubaj nie ma żadnych zasobów naturalnych, korzysta w tej chwili z pomocy szejków abudhabijskich. Wiele inwestycji w Dubaju zostało zupełnie wstrzymanych a tysiące ludzi straciło pracę a dnia na dzień.... ludzie, którzy pobrali kredyty z banków zostawiali samochody z kluczykami na lotnisku i wylatywali w jedną stronę..... o tym się nie pisze, to Tajemnica Poliszynela. Wiele osób spróbowało zostać i szukać pracy w Abu Dhabi.... Graficy komputerowi i informatycy są tutaj poszukiwani nadal, zwłaszcza dobrzy, Ty po turystyce mogłabyś pracować w którymś z hoteli, wszystko zależy jakie znasz języki oprócz angielskiego. Warto szukać pracy, ale jeżeli Twój mąż otrzyma pracę jako pierwszy, to możesz śmiało tu przyjechać z nim i wtedy sama rozejrzeć się za pracą, pracodawcy lubią zatrudniać "żony pracujacych już tu mężów", jest to dla nich w pewien sposób wygodne, mają tę osobe na miejscu a nie rekrutują w ciemno. Miej przygotowane wszystkie swoje dyplomy potwierdzone w Polskim Ministerstwie Edukacji i przetłumaczone na angielski, jeśli możesz przetłumacz je od razu na arabski, to wiele ułatwia. Cytat:
![]() W Dubaju ceny mieszkań poszły radykalnie w dół, za 150 tysięcy Dhs (ok. 122 tys. PLN) rocznie można wynająć 4-pokojowy apartament na Marinie w Dubaju w pełni umeblowany (jak hotel) z wliczonym miejscem parkingowym i obsługą (sprzątanie mieszkania), nie trzeba nawet kupować ręczników i pościeli.... taki apartament w Abu Dhabi to koszt od 300 tys. Dhs. Pomimo tego, łatwiej o mieszkanie w Dubaju niż w Abu Dhabi, bo w Abu Dhabi mieszkań wolnych nie ma prawie wcale. Cytat:
Gdy będziecie zakładać konto tutaj, to polecam HSBC Bank, ma oddziały na całym świecie. Ubezpieczenie jest organizowane przez Pracodawcę i otrzymuje się odpowiednie ubezpieczenie proporcjonalnie do wysokości zarobków i ważności dla firmy.... opłaca je Pracodawca, dostaje się plastikową kartę (jak kredytową) i ją się okazuje przy rejestracji, w zależności od typu ubezpieczenia, trzeba dokładnie pytać, bo nie wszystko pokrywa ubezpieczenie w 100%. Lecznictwo w Emiratach jest na wysokim poziomie, a jak czytam co się dzieje np. w UK lub Polsce, to sądzę, że tu jest wyższe zdecydowanie. Ministerstwo Zdrowia jest bardzo poważną instytucją i ostro prześwietla każde ewentualne "zaniedbanie". Procedura przy ewentualnym złym samopoczuciu: Przychodzi się do szpitala i rejestruje u lekarza GP (general practitioner), badane jest ciśnienie krwi, przeprowadzany wywiad i po przebadaniu przez lekarza najczęściej pobierana jest krew do badania i mocz. To kraj, w którym zdrowie jest bardzo ważne, więc już na lotnisku "wyłapują" osoby z podwyższoną temperatura ciała (są te urządzenia zamontowane na każdym lotnisku tutaj) w ten sposób starają się nie dopuścić do rozprzestrzeniania sie żadnej epidemii.... także tej Świńskiej Grypy. Można w tym kraju pracować mając corocznie uaktualniane badania na nosicielstwo wirusa HIV, oczywiście osoby zarażone są deportowane. Ceny żywności w Emiratach są zbliżone do Europejskich, niektóre produkty są droższe, niektóre tańsze, kiedyś podawałam przykładowe ceny.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-07-23 o 08:12 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 |
Podróżniczka
|
Evo, dziękuję Ci serdecznie
![]() ![]() A Ty jak długo jesteś już w Abu Dhabi ? Planujesz zostać jeszcze jakiś czas ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
|
Proszę bardzo
![]() ![]() ![]() Odległość nie jest taka wielka, to raczej różnica światów może być pewnym szokiem, lecz to weryfikuje się na miejscu, wtedy to albo wyjeżdża się z Emiratów jak najszybciej albo zostaje na całe lata..... Życzę powodzenia w znalezieniu dobrej pracy i do zobaczenia Insha Allah ![]() Przykładowe ogłoszenia w Gulf News. http://www.gnads4u.com/jobs
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-07-26 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
|
Przykład prawodastwa w Emiratach:
28 letnia Ugandyjka została skazana na karę dożywotniego więzienia za to, że posiadała 16 papierosów z marihuaną (skrętów) i handlowała nimi sprzedając skręty po 30 Dh za sztukę.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-07-29 o 08:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Przyczajenie
|
Hej!
Wróciłam dzis w nocy...bylo bosko. Wybacz, Eva, ze nie odpisalam juz nic wiecej, ale dostep do netu mialam tlyko przez pierwsze 4 dni. Potem kuzyn pojechal do Polski i zabral laptopa z sobą ![]() ![]() Jestem pod ogromnym wrazeniem calokształtu.. Dobrze zrobilismy wpozyczając samochód, bez niego nie zobaczylibysmy tak wiele. A staralismy się dotrzec w kazdy zakątek. Wiadomo, ze nie udalo nam się zobaczyc wszystkiego.. Ale to wystarczylo do wyrobienia sobie jakiegos zdania.. Jak piszesz, bardzo łatwo jest przyzwyczaic się do luksusu ![]() ![]() Czuję lekki niedosyt.. Rożnice kulturalne są ogromne i to na prawdę jest "inny świat".. Miast takich jak Dubaj nie ma wEuropie na pewno. NIe wiem czy moglabym tam mieszkac dluzej..ale gdybym miala okazję, na pewno bym spróbowała. Trochę tęsknię (jak to zwykle po wakacjach) i dluugo będę wracała myślami do tego miejsca.. Mam nadzieję na ponowne go zobaczenie w przyszlosci. Eva, po raz kolejny dziękuję za wszystkie informację..wątek na pewno będę śledziła na bierząco ![]() Pozdrawiam..i powodzenia wszystkim obecnym i przyszłym "Emiaratkom z wyboru" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 | |
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cieszę się, że moje informacje mogły Wam w czymś pomóc ![]() Bardzo dziękuję za pozdrowienia i również gorąco pozdrawiam. ![]() W załączeniu trochę egzotycznych owoców ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
|
W 1966 roku w Emiratach (a Emiratów jeszcze na świecie nie było), bo dokładnie to w Emiracie Abu Dhabi, przejął władzę w przewrocie pałacowym Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, który to w 1971 roku zjednoczył wszystkie okoliczne emiraty i dał początek nowemu państwu - Zjednoczonym Emiratom Arabskim.
Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan zmarł w wieku 86 lat w 2004 roku, pamięć o nim jest nadal bardzo żywa, Emiratczycy bardzo kochają swojego zmarłego prezydenta. Był gorliwym muzułmaninem, lecz jednocześnie był liberalnym władcą, wprowadził wiele ze stylu zachodniego do swego kraju i wykazał się dużą tolerancją religijną pozwalając na wybudowanie kilku kościołów chrześcijańskich. W Abu Dhabi jest kilka kościołów, wymienię te najważniejsze: * Kościół Rzymsko-Katolicki Katedra pod wezwaniem św. Józefa - http://www.stjosephsabudhabi.org/ - zrzesza wszystkie nurty katolickie - budynek bardzo skromny i stary (foto.1 i 2) Przykładowe msze w Piątek: Friday: English 6:30 am / English 7:45 am / English 9:00 am (Church & Hall) / Children / Youth 10:15 am (Church & Hall) / Tagalog 12:00 noon / Malayalam 3:00 pm / Urdu 5:00 pm / English 5:30 pm (Hall) / English 7:00 pm W Niedziele: Sunday: English 6:30 am / English 9:00 am / English 4:30 pm /English 5:45 pm / Children's Mass 6:00 pm / Arabic 7:00 pm / Tagalog 7:30 pm (Parish Hall) / English 8:15 pm W innych językach: Konkani Every 3rd Friday in the Parish Hall 7:00 pm Tamil Every 2nd & 4th Friday in the Small Hall 6:00 pm French Every Monday 6:00 pm Singhalese Every 2nd Friday 6:00 pm Malankara Every 4th Friday 11:00 am * Anglikański św. Andrzeja, http://www.standrewauh.org/ - do którego przychodzą wyznawcy prawie 50 nurtów chrześcijańskich * Ortodoksyjny Indyjski św. Jerzego http://www.indianorthodoxchurcha budhabi.com/ * Ewangelików http://www.eccad.org/ - zrzesza 21 wyznań chrześcijańskich - nowowybudowany, bardzo ładny (foto 3, 4 i 5)
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2009-08-06 o 06:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Przyczajenie
|
witam
widzie ze na forum sa osoby swietnie zorjetowane w realjach zycia w emiratach arabskich , a w zwiazku z tym ze sporo slyszalem o tym kraju to mam pare pytanek , jak moge znalesc jakis tani hotel na jakies 2 tyg , slyszalem ze w emiratach sa tanie auta chcialbym kupic jakies markowe autko ciekawe czy mozna tam kupic aut uszkodzone (rozbite) moze ktos mi poda jakies stronki w internecie gdzie mozna znalesc jakies tanie autka jakie trzeba formalnosci spelnic by takie autko wywiesc z tego kraju Gdzie mozna spotkac polonie czy jest cos takiego jak polska misja katolicka, czy w tym kraju mozna sie dogadac po niederlandzu i francusku to tyle na razie z tych pytanek dzieki z gory za jakies podpowiedzi pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 | ||||
|
Cytat:
http://www.dubaihotelbookings.com/ http://www.dubaistarhotels.com/ Masz podane ceny i możesz sobie sam zrobić rezerwację w wybranym hotelu, tańsze hotele możesz znaleźć w pobliskiej Sharjah (pol. Szardża) Cytat:
http://uae-autos.com/ http://www.autodealer.ae/plugins/ad/index.php http://www.autosouk.com/ O procedury i formalności wywozowe możesz zapytać bezpośrednio u dealera i najważniejsze są chyba przepisy kraju do którego chcesz to auto zaimportować. http://www.dubaifaqs.com/car-buy-sell-in-dubai.php Cytat:
Cytat:
Polaków możesz spotkać, gdy się konkretnie z kimś umówisz lub przyjdziesz na jedne ze spotkań, które niekiedy są organizowane. Wejdź sobie na strony polskie: http://dubajdlapolaka.pl/ http://www.dubaipolonia.pl/ http://odkryjdubaj.pl/ W języku francuskim bedziesz mógł się dogadać z osobami z Libanu lub Maroka, jest to dość popularny tutaj język, niemniej pierwszym językiem jest arabski a w powszechnym użyciu język angielski. * Info do Moderetorów: podane przeze mnie linki nie są reklamami, jeśli jednak naruszają regulamin Forum, to natychmiast je usunę.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Raczkowanie
|
witam i pozdrawiam wszystkie Emiratki!
mam pytanie - czy któraś z Was nie wybiera się do PL w najbliższym czasie. pilnie potrzebuję kwitka z mojej byłej firmy z Abu Dhabi, a pocztą nie chcę, bo już mi jeden nie doszedł. no i przegapiłam przyjazd znajomych do PL... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłałam PW.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#508 |
Przyczajenie
|
hej mas!
Jesli chodzi o sprowadzenie auta, wejdz sobie na www.dubajdlapolaka.pl tam byl taki watek "jak sprowadzic samochod do PL'. Wiem,ze ktos to zrobil i tam opisal procedure. Generalnie najwaznijsze sa specyfikacje auta - czy ono spelnia normy Unii E. Musi miec certyfikat,ze tak. Jesli go nie ma to moga byc problemy z zarejestrowaniem. Wiem,ze Volvo spelnia te warunki i przy zakupie nowego auta dostaje sie wszystkie papiery automatycznie. Pozdro! Edytowane przez ommarta Czas edycji: 2009-08-10 o 06:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 |
Przyczajenie
|
Witam was emigrantki, widze ze chetne udzelace informacii, chcemy z rodzina wyjeczac do emiratow na kilka lat, szukam jakegosz kontraktu, jestem diplomowanym instruktorem masazu i gimnastyki leczniczego od 1990r, mam duza praktyke masazu sportowym i po chirurgii plastycznej, slyszalem ze sa poszukuwany i podszebny masazysci. Czy morzece mnie poradic cosz? Moj mail patykan7@wp.pl Dekuie i Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 | |
|
Cytat:
![]() Radzę szukać pracy na portalach typu .JOB Pozdrawiam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:31.