skończyłam studia i jestem bezrobotna - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-20, 13:57   #481
aagnesska22
Wtajemniczenie

Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
u mnie marnie, zeby nie powiedzieć, że wcale nie idzie. od rana znów przeglądam strony z pracą, na ktorych nie ma ofert w moim mieście w moim zawodzie. wysłałam kilka cv do instytucji i to wszystkonarazie.
ja tez jestem z lublina wiem co czujesz,ja szukam pracy od listopada i nic,zero...
aagnesska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 14:16   #482
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Dziewczyny, wtrącę się troszkę, bo dziwne jest dla mnie to co piszecie o braku doświadczenia po studiach. Ja na studiach zdobyłam całkiem sporo doświadczenia zawodowego, przede wszystkim działając w organizacjach studenckich, u mnie to był głównie AIESEC. Nie dość, że jeździłam na konferencje i szkolenia, to dosyć szybko sama zaczęłam takowe organizować i prowadzić, pracowałam też w zarządzie, co odpowiada stanowisku kierowniczemu w normalnej firmie. Wolontariat też sie liczy jako doswiadczenie zawodowe. Do tego wszelkie prace dorywcze, no i praca zarobkowa co wakacje. Żeby była jasność, studiowałam ekonomię. Po obronie w czerwcu wyjechałam do pracy za granicę na trzy miesiące, a po powrocie dosyć szybko znalazłam pracę, bo w ciągu miesiąca. Pracę nie do końca w moim zawodzie, ale jednak całkiem fajną. Atutem była właśnie moja działalność w czasie studiów i znajomość języka. Więc jak to jest z tym doświadczeniem - nie pracowałyście w czasie studiów?
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 15:30   #483
istari
Paul's girl

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wtrącę się troszkę, bo dziwne jest dla mnie to co piszecie o braku doświadczenia po studiach. Ja na studiach zdobyłam całkiem sporo doświadczenia zawodowego, przede wszystkim działając w organizacjach studenckich, u mnie to był głównie AIESEC. Nie dość, że jeździłam na konferencje i szkolenia, to dosyć szybko sama zaczęłam takowe organizować i prowadzić, pracowałam też w zarządzie, co odpowiada stanowisku kierowniczemu w normalnej firmie. Wolontariat też sie liczy jako doswiadczenie zawodowe. Do tego wszelkie prace dorywcze, no i praca zarobkowa co wakacje. Żeby była jasność, studiowałam ekonomię. Po obronie w czerwcu wyjechałam do pracy za granicę na trzy miesiące, a po powrocie dosyć szybko znalazłam pracę, bo w ciągu miesiąca. Pracę nie do końca w moim zawodzie, ale jednak całkiem fajną. Atutem była właśnie moja działalność w czasie studiów i znajomość języka. Więc jak to jest z tym doświadczeniem - nie pracowałyście w czasie studiów?
ja studiowałam (dziennie)w czasach, kiedy do pracy przyjmowali tylko dyspozycyjnych. obecnie do pracy przyjmują najchetniej studentów taki paradoks. podczas studiów nie pracowałam, ponieważ na moim kierunku było to raczej mało realne (absorbujące studia, sporo nauki), zrobiłam natomiast nieobowiązkowe praktyki, które przez pracodawców nie są w ogóle brane pod uwagę.
co do organizacji studenckich - nie odpowiadał mi tamtejszy karierowiczowski klimat.
istari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 16:10   #484
bravvurka
Zadomowienie

Także studiowałam ekonomię i także dziennie. W czasie studiów nie pracowałam. Co do organizacji studenckich, nie ciągnęło mnie do tego.
Mieszkam w średnim mieście i częściej szukają ludzi z zawodem typu mechanik, ślusarz, operator jakiegoś urządzenia. Mało ofert jest dla ludzi po studiach.
Ja swoją pierwszą pracę także szybko znalazłam. Tylko teraz jak bym chciała pracę to niestety, ale szukają ludzi z doświadczeniem na podobnym stanowisku.
Stary 2009-01-20, 16:19   #485
merciless
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinka_22 Pokaż wiadomość
Tam gdzie idę w tym tygodniu są 2 miejsca i 72 osoby chętne.... Raczej nie nastawiam się pozytywnie.
Tam, gdzie ja teraz złozyłam papiery jest 1 miejsce, a 79 osób

Jeśli chodzi o pracę... studiowałam dziennie i pracowałam w pubie. Takie doświadczenie niestety nie pomoże mi w znalezieniu pracy zgodnej z moim kierunkiem A do innej pracy przyjmować owszem chcieli, ale zaocznych studentów.

Edytowane przez merciless
Czas edycji: 2009-01-20 o 16:23
merciless jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 16:41   #486
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Ja skończyłam ekonomię, a pracowałam na promocjach i w bibliotece. Niestety takie doświadczenie nikogo teraz nie interesuje.
U mnie w szkole jedyna organizacją w któej sie można było udzielać był samorząd, ale tam sie nie pchałam (zresztą były tam tylko 3 osoby). O innych organizacjach nawet nie słyszałam. jak byłam na 3 roku to pojawiły sie u mnie jakieś koła naukowe, ale nie z mojego kierunku.

YenneferD zwróciłaś uwagę na dość ważną kwestię: Studiować należy świadomie i już w trakcie studiów starać sie zdobyć to doświadczenie - starając sie o pracę w jakiś firmach w których zdobędzie sie porządane umiejętności lub udzielając sie w jakiś organizacjach. Ja, podobnie jak większość dowiedziałam sie o tym dopiero jak skończyłam studia. Wcześniej wykładowcy i nie tylkooni non-stop powtarzali, że wystarczy mieć studia i ma sie otwarta drogę do wszystkiego. Może dla tego nie zdawałam sobie sprawy z wielu rzeczy.

Teraz pozostaje mi siedzieć na tym wątku i marudzić
Stary 2009-01-20, 17:37   #487
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez aagnesska22 Pokaż wiadomość
ja tez jestem z lublina wiem co czujesz,ja szukam pracy od listopada i nic,zero...
widzę, że nie jestem sama. choć marne to pocieszenie.

Cytat:
Co do mojej działalności w czasie studiów to też nie leniuchowałam za bardzo. moja przygoda z organizacją studencką nie była aż tak intensywna jak u Ciebie. działałam w AEGEE. przez prawie całe studia dosyć intensywnie działałam w wolontariatach, w wakacje pracowałam z dzieciakami na koloniach i obozach, w międzyczasie troche pracowałam jako opiekunka do dzieci, co przy moich kierunkach studiów jest doświadczeniem zawodowym. jednak mimo tego ciężko mi znaleźć pracę. wysyłam cv, ale odzewu nie ma. inna sprawa, że ofery pracy w moim zawodzie w moim mieście są naprawdę nieliczne. ale będę próbowała dalej. innego wyboru nie mam.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 18:37   #488
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja już wiem gdzie leży nasz problem Ja też studiowałam ekonomie dziennie
Wątek powinnien się nazywa skończyłam ekonomie i nie mam pracy. To taki mały żarcik

W każdym razie podczas studiów faktycznie jest nawet dużo okazji do zdobcyia doświadczenia, np praktyki podczas każdych wakacji i w sumie na 4 i 5 roku można już pracować, u mnie ludzie pracowali, chociaż na 4 roku to godzenie tego to był dla nich kosmos. Ja sama prcowałam na 5 roku i nie było problemu.
Tylko że często ludzi podczas studiów nie myślą o pracy, chcą studiować i korzystać ze studenckiego życia

Co do tej organizacji AIESEC to ma śmieszne wspomnienia, nasze koleżanka tam należała i przez to się od nas odcieła, bo jak my się umawiliśmy to ona zawsze mówiła że idzie do biura AIESEC, albo wyhjeżdzą na jakieś seminaria, imprezy itp. Więc zaczeliśmy ich nazywać "sektą" Ale ona byłas bardzo zadowolona i było widać że ją to wciąga i daje satysfakcje.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2009-01-20 o 19:34
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 18:55   #489
bravvurka
Zadomowienie

Miałam znajomych, którzy pracowali w czasie studiów i bez zarywania zajęć się im nie udało. Coś kosztem czegoś.
Jak ja chciałam pracować na 5 roku to mi powiedziano, że nie jestem dyspozycyjna to sobie dałam spokój

iizabelaa - dobry żarcik
Stary 2009-01-20, 19:31   #490
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Więc jak to jest z tym doświadczeniem - nie pracowałyście w czasie studiów?
Skończyłam prawo, w trakcie studiów działałam w 3 kołach naukowych ( w jednym nawet byłam w zarządzie), byłam na półrocznym stypendium za granicą (wszystkie przednioty zdane w języku angielskim w przeliczeniu na nasze oceny na 5), odbyłam dziewięciomiesięczną praktykę przy udzielaniu porad prawnych (w wymiarze 1 dzień w tygodniu) - nie wyobrażam sobie bym mogła więcej pogodzić ze studiami (które bez fałszywej skromności ukończyłam z wynikiem bardzo dobrym) po studiach dostałam prace pracowałam, aż przyznałam sie szefowi że chce zdawać na aplikacje, jego reakcja była natychmiastowa nie przedłużył mi umowy mimo że wszystko już było przygotowane...

Wybacz Yennefer moim zdaniem to wszystko znaczy, bo niestety na aplikacje się nie dostałam (a mało brakowało) no i nie mam wymaganego prawie w każdym ogłoszeniu 2,3,4 letniego doświadczenia w związku z powyższym mam mega doła, nie tak to sobie wyobrażałam
Stary 2009-01-20, 21:33   #491
iizabelaa
Zakorzenienie

Sprawdziłam strony z dzisiejszymi ofertami pracy i NIC nawet malutkiej oferty dla księgowej
Stary 2009-01-20, 21:59   #492
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Sprawdziłam strony z dzisiejszymi ofertami pracy i NIC nawet malutkiej oferty dla księgowej
U mnie jest, ale musisz znać komunikatywnie niemiecki Szukam kursu pedagogicznego nie mogę znaleźć odpowiedniego
Stary 2009-01-20, 22:03   #493
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
U mnie jest, ale musisz znać komunikatywnie niemiecki Szukam kursu pedagogicznego nie mogę znaleźć odpowiedniego

ooo to sie przeprowadzam znam dobrze niemiecki

o z tymi kursami to nie wiem jak jest, pewnie bedziesz musiała na jakąś uczelnie dojeżdzać
Stary 2009-01-20, 22:11   #494
bravvurka
Zadomowienie

To już pakuj się Dziś dzwoniłam w to miejsce wymagane doświadczenie w księgowości i ten niemiecki, bo rozmowy w tym języku z kontrahentami
Stary 2009-01-20, 22:34   #495
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Szukam kursu pedagogicznego nie mogę znaleźć odpowiedniego
sporo moich znajomych ze studiów robi studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego, są one prowadzone na każdym uniwerku na ktorym realizowane sa przedmioty pedagogiczne, te studia trwają 3 semestry, zjazdy 1,2 razy w miesiącu w weekendy. nie wiem czy o coś takiego ci chodzi czy o coś krótszego, ale o kursach jako takich chyba nie słyszałam, tylko o podyplomówkach.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 09:17   #496
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
sporo moich znajomych ze studiów robi studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego, są one prowadzone na każdym uniwerku na ktorym realizowane sa przedmioty pedagogiczne, te studia trwają 3 semestry, zjazdy 1,2 razy w miesiącu w weekendy. nie wiem czy o coś takiego ci chodzi czy o coś krótszego, ale o kursach jako takich chyba nie słyszałam, tylko o podyplomówkach.
Wiem, wiem
Oprócz uczelni są także ośrodki doskonalenia nauczycieli. Kursy kosztują tam nawet 3 razy mniej niż te na uniwerkach. Napisałam do kuratorium, czy mogę taki zrobić, ale chyba coś mnie się wydaje, że nie.
Zaczynam tracić nadzieję, że odezwa się do mnie z tej firmy na której mi zależy

Edytowane przez bravvurka
Czas edycji: 2009-01-21 o 09:21 Powód: poprawka
bravvurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 22:32   #497
iizabelaa
Zakorzenienie

U mnie też bez odzewu oraz bez nowych ofert.

Myślę i myślę co tu by zrobić. Normalnie dzisiaj mi przez myśl przeszło czy jechać 100km do pracy to by była przesada
Stary 2009-01-21, 22:45   #498
merciless
Raczkowanie

Ja popadam w paranoję. Odwiedzam kilka razy dziennie stronę z ofertami pracy, chociaż wiem, że nowe oferty dochodzą tylko rano...
Teraz w poniedziałek mam test, a potem jak dobrze go napiszę rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko do oddziału paszportów. Czarno to widzę, bo muszę się uczyć angielskiego na jutro, w ten weekend mam 2 mega zaliczenia, a w poniedziałek wieczorem egzamin. I gdzie ja mam w tym wszystkim znaleźć czas na naukę do tego testu ? Oj, chyba się zbłaźnię jak tam pójdę. W ogóle to zła jestem, bo z 7 ofert, które wysłałam (niestety więcej nie mogłam, bo nie spełniałam wymogów formalnych typu wykształcenie wyższe budowlane itp.), to jest dopiero druga sposobność do pokazania się potencjalnemu pracodawcy. Tak to zero odezwu... nawet nie wypisują osób, które spełniaja wymogi formalne Nepotyzm górą !
Stary 2009-01-21, 23:01   #499
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Ja popadam w paranoję. Odwiedzam kilka razy dziennie stronę z ofertami pracy, chociaż wiem, że nowe oferty dochodzą tylko rano...
Teraz w poniedziałek mam test, a potem jak dobrze go napiszę rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko do oddziału paszportów. Czarno to widzę, bo muszę się uczyć angielskiego na jutro, w ten weekend mam 2 mega zaliczenia, a w poniedziałek wieczorem egzamin. I gdzie ja mam w tym wszystkim znaleźć czas na naukę do tego testu ? Oj, chyba się zbłaźnię jak tam pójdę. W ogóle to zła jestem, bo z 7 ofert, które wysłałam (niestety więcej nie mogłam, bo nie spełniałam wymogów formalnych typu wykształcenie wyższe budowlane itp.), to jest dopiero druga sposobność do pokazania się potencjalnemu pracodawcy. Tak to zero odezwu... nawet nie wypisują osób, które spełniaja wymogi formalne Nepotyzm górą !

Szukasz pracy tylko w urzędzie? wnioskuje z wymogów formalnych

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2009-01-21 o 23:03
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 23:03   #500
merciless
Raczkowanie

Tak, tylko w urzędzie, bo skończyłam administrację i taka praca mnie interesuje.
Stary 2009-01-21, 23:04   #501
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Tak, tylko w urzędzie, bo skończyłam administrację i taka praca mnie interesuje.
aha

a ja raczej nie w urzędzie ale nigdy nic nie wiadomo
Stary 2009-01-21, 23:09   #502
merciless
Raczkowanie

No ja przeglądam też inne oferty, ale jak już wspomniałam-szukają przedstawicieli handlowych, managerów, sprzedawców, księgowych itp. a ja ani nie mam wykształcenia takiego, ani też nie nadaję się do takiej pracy. W moim mieście jest jednym słowem lipa z pracą.
Stary 2009-01-21, 23:20   #503
iizabelaa
Zakorzenienie

U mnie też jest ciężko z pracą, szukają głównie przedstawicieli i inżynierów, księgowych niestety nie
Ostatnio to prawie żadne oferty się nie pojawiają.
Stary 2009-01-21, 23:24   #504
Puntodivista
☕ sprawia, że jestem☺

Na ok. 40 aplikacji zostałam zaproszona na jedną rozmowę.. Idę. Ciekawe jak mi pójdzie..jest spora konkurencja. Chwilami idzie się załamać.. Nie wiem jak mój TŻ ze mną wytrzymuje

Z m i e n i ł a m swoje życie!
Puntodivista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 23:25   #505
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Ja tez jestem po administracji i u mnei tez z powodów formalnych nie mam za dużo możliwości składania... Na razie próbuję skłądać też w inne miejsca, by cokolwiek mieć, ale tez bez odzewu...

a spotkałaś się może mercilles z takim czymś jak
Cytat:
Pisemna koncepcja pracy na stanowisku będącym przedmiotem ogłoszenia

Muszę to coś napisać, a mam czas na złożenie papierów do piątku (czyli napisać muszę to jutro, bo skończył mi sie tusz w drukarce...
Ale wracając, to co w tym czymś trzeba pisać? Ciut wyżej w tym ogłoszeniu mam podane obowiązki na danym stanowisku, to co, mam je teraz przepisać?

Kolejny ustawiony nabór na stanowisko Tylko wymyślają cuda niewidy by zniechęcić ludzi
Stary 2009-01-21, 23:44   #506
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia083 Pokaż wiadomość
Ja tez jestem po administracji i u mnei tez z powodów formalnych nie mam za dużo możliwości składania... Na razie próbuję skłądać też w inne miejsca, by cokolwiek mieć, ale tez bez odzewu...

a spotkałaś się może mercilles z takim czymś jak
Muszę to coś napisać, a mam czas na złożenie papierów do piątku (czyli napisać muszę to jutro, bo skończył mi sie tusz w drukarce...
Ale wracając, to co w tym czymś trzeba pisać? Ciut wyżej w tym ogłoszeniu mam podane obowiązki na danym stanowisku, to co, mam je teraz przepisać?

Kolejny ustawiony nabór na stanowisko Tylko wymyślają cuda niewidy by zniechęcić ludzi
Można wiedzieć co to za koncepcyjne stanowisko?
Stary 2009-01-21, 23:51   #507
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

referent w dziale rynku pracy. Z opisu obowiązków wynika, że jest to osoba, z która mają do czynienia bezrobotni, podbijanie kart, zapisywanie na kursy itd...
Stary 2009-01-22, 09:40   #508
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
referent w dziale rynku pracy. Z opisu obowiązków wynika, że jest to osoba, z która mają do czynienia bezrobotni, podbijanie kart, zapisywanie na kursy itd...
Pierwsze słyszę, żeby coś takiego pisać U mnie takie stanowiska trzeba mieć doświadczenie w służbach publicznych i to przez jakiś okres

edit:
Teraz tak sobie pomyślałam, ze może chodzi w tej koncepcji o to jak sobie wyobrażasz te pracę i czy masz do tego predyspozycje.

Edytowane przez bravvurka
Czas edycji: 2009-01-22 o 11:15
bravvurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 15:25   #509
merciless
Raczkowanie

Cytat:

a spotkałaś się może mercilles z takim czymś jak Pisemna koncepcja pracy na stanowisku będącym przedmiotem ogłoszenia
Nie, nie spotkałam się i szczerze mówiąc to pachnie aż z daleka tym, że kogoś mają na to stanowisko ( oczywiście przyjmując, że nie wymagają doświadczenia ), no bo skąd niby masz wiedzieć co i jak tam się robi ? Obym się myliła
Wygląda na to, że musisz napisać jak wg Ciebie praca na danym stanowisku wygląda, co i jak będziesz robić, jak będziesz sobie organizować czas pracy, może chcąć żebyś przedstawiła jakieś swoje pomysły na udoskonalenie pracy urzędu itp.

Edytowane przez merciless
Czas edycji: 2009-01-22 o 15:26
merciless jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-22, 17:09   #510
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Też myślałam, że chodzi im o moje pomysły... ale ciężko jest coś wymyśleć, jak sie nie jest pracownikiem danej jednostki, albo chociaz nie robiło sie jakis jej badań...
I oczywiście nie jest tam wymagane doświadczenie, ale za to studia psychologiczne
Przypomnę, że to do pracy w urzędzie pracy

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości