|
|
#481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Cytat:
wiem co czujesz,ja szukam pracy od listopada i nic,zero...
|
|
|
|
|
|
#482 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wtrącę się troszkę, bo dziwne jest dla mnie to co piszecie o braku doświadczenia po studiach. Ja na studiach zdobyłam całkiem sporo doświadczenia zawodowego, przede wszystkim działając w organizacjach studenckich, u mnie to był głównie AIESEC. Nie dość, że jeździłam na konferencje i szkolenia, to dosyć szybko sama zaczęłam takowe organizować i prowadzić, pracowałam też w zarządzie, co odpowiada stanowisku kierowniczemu w normalnej firmie. Wolontariat też sie liczy jako doswiadczenie zawodowe. Do tego wszelkie prace dorywcze, no i praca zarobkowa co wakacje. Żeby była jasność, studiowałam ekonomię. Po obronie w czerwcu wyjechałam do pracy za granicę na trzy miesiące, a po powrocie dosyć szybko znalazłam pracę, bo w ciągu miesiąca. Pracę nie do końca w moim zawodzie, ale jednak całkiem fajną. Atutem była właśnie moja działalność w czasie studiów i znajomość języka. Więc jak to jest z tym doświadczeniem - nie pracowałyście w czasie studiów?
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
|
#483 | |
|
Paul's girl
|
Cytat:
taki paradoks. podczas studiów nie pracowałam, ponieważ na moim kierunku było to raczej mało realne (absorbujące studia, sporo nauki), zrobiłam natomiast nieobowiązkowe praktyki, które przez pracodawców nie są w ogóle brane pod uwagę.co do organizacji studenckich - nie odpowiadał mi tamtejszy karierowiczowski klimat. |
|
|
|
|
|
#484 |
|
Zadomowienie
|
Także studiowałam ekonomię i także dziennie. W czasie studiów nie pracowałam. Co do organizacji studenckich, nie ciągnęło mnie do tego.
Mieszkam w średnim mieście i częściej szukają ludzi z zawodem typu mechanik, ślusarz, operator jakiegoś urządzenia. Mało ofert jest dla ludzi po studiach. Ja swoją pierwszą pracę także szybko znalazłam. Tylko teraz jak bym chciała pracę to niestety, ale szukają ludzi z doświadczeniem na podobnym stanowisku.
|
|
#485 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o pracę... studiowałam dziennie i pracowałam w pubie. Takie doświadczenie niestety nie pomoże mi w znalezieniu pracy zgodnej z moim kierunkiem A do innej pracy przyjmować owszem chcieli, ale zaocznych studentów.
Edytowane przez merciless Czas edycji: 2009-01-20 o 16:23 |
|
|
|
|
|
#486 |
|
Zadomowienie
|
Ja skończyłam ekonomię, a pracowałam na promocjach i w bibliotece. Niestety takie doświadczenie nikogo teraz nie interesuje.
U mnie w szkole jedyna organizacją w któej sie można było udzielać był samorząd, ale tam sie nie pchałam (zresztą były tam tylko 3 osoby). O innych organizacjach nawet nie słyszałam. jak byłam na 3 roku to pojawiły sie u mnie jakieś koła naukowe, ale nie z mojego kierunku. YenneferD zwróciłaś uwagę na dość ważną kwestię: Studiować należy świadomie i już w trakcie studiów starać sie zdobyć to doświadczenie - starając sie o pracę w jakiś firmach w których zdobędzie sie porządane umiejętności lub udzielając sie w jakiś organizacjach. Ja, podobnie jak większość dowiedziałam sie o tym dopiero jak skończyłam studia. Wcześniej wykładowcy i nie tylkooni non-stop powtarzali, że wystarczy mieć studia i ma sie otwarta drogę do wszystkiego. Może dla tego nie zdawałam sobie sprawy z wielu rzeczy. Teraz pozostaje mi siedzieć na tym wątku i marudzić
|
|
#487 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#488 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już wiem gdzie leży nasz problem
Ja też studiowałam ekonomie dziennie Wątek powinnien się nazywa skończyłam ekonomie i nie mam pracy. To taki mały żarcik ![]() W każdym razie podczas studiów faktycznie jest nawet dużo okazji do zdobcyia doświadczenia, np praktyki podczas każdych wakacji i w sumie na 4 i 5 roku można już pracować, u mnie ludzie pracowali, chociaż na 4 roku to godzenie tego to był dla nich kosmos. Ja sama prcowałam na 5 roku i nie było problemu. Tylko że często ludzi podczas studiów nie myślą o pracy, chcą studiować i korzystać ze studenckiego życia ![]() Co do tej organizacji AIESEC to ma śmieszne wspomnienia, nasze koleżanka tam należała i przez to się od nas odcieła, bo jak my się umawiliśmy to ona zawsze mówiła że idzie do biura AIESEC, albo wyhjeżdzą na jakieś seminaria, imprezy itp. Więc zaczeliśmy ich nazywać "sektą" Ale ona byłas bardzo zadowolona i było widać że ją to wciąga i daje satysfakcje.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-01-20 o 19:34 |
|
|
|
|
#489 |
|
Zadomowienie
|
Miałam znajomych, którzy pracowali w czasie studiów i bez zarywania zajęć się im nie udało. Coś kosztem czegoś.
Jak ja chciałam pracować na 5 roku to mi powiedziano, że nie jestem dyspozycyjna to sobie dałam spokój ![]() iizabelaa - dobry żarcik
|
|
#490 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybacz Yennefer moim zdaniem to wszystko znaczy, bo niestety na aplikacje się nie dostałam (a mało brakowało) no i nie mam wymaganego prawie w każdym ogłoszeniu 2,3,4 letniego doświadczenia w związku z powyższym mam mega doła, nie tak to sobie wyobrażałam
|
|
|
#491 |
|
Zakorzenienie
|
Sprawdziłam strony z dzisiejszymi ofertami pracy i NIC
nawet malutkiej oferty dla księgowej
|
|
#492 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Szukam kursu pedagogicznego nie mogę znaleźć odpowiedniego
|
|
|
#493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo to sie przeprowadzam znam dobrze niemiecki ![]() o z tymi kursami to nie wiem jak jest, pewnie bedziesz musiała na jakąś uczelnie dojeżdzać
|
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
To już pakuj się
Dziś dzwoniłam w to miejsce wymagane doświadczenie w księgowości i ten niemiecki, bo rozmowy w tym języku z kontrahentami
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
sporo moich znajomych ze studiów robi studia podyplomowe z przygotowania pedagogicznego, są one prowadzone na każdym uniwerku na ktorym realizowane sa przedmioty pedagogiczne, te studia trwają 3 semestry, zjazdy 1,2 razy w miesiącu w weekendy. nie wiem czy o coś takiego ci chodzi czy o coś krótszego, ale o kursach jako takich chyba nie słyszałam, tylko o podyplomówkach.
|
|
|
|
|
#496 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oprócz uczelni są także ośrodki doskonalenia nauczycieli. Kursy kosztują tam nawet 3 razy mniej niż te na uniwerkach. Napisałam do kuratorium, czy mogę taki zrobić, ale chyba coś mnie się wydaje, że nie. Zaczynam tracić nadzieję, że odezwa się do mnie z tej firmy na której mi zależy
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-01-21 o 09:21 Powód: poprawka |
|
|
|
|
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też bez odzewu oraz bez nowych ofert.
Myślę i myślę co tu by zrobić. Normalnie dzisiaj mi przez myśl przeszło czy jechać 100km do pracy to by była przesada
|
|
#498 |
|
Raczkowanie
|
Ja popadam w paranoję. Odwiedzam kilka razy dziennie stronę z ofertami pracy, chociaż wiem, że nowe oferty dochodzą tylko rano...
![]() Teraz w poniedziałek mam test, a potem jak dobrze go napiszę rozmowę kwalifikacyjną na stanowisko do oddziału paszportów. Czarno to widzę, bo muszę się uczyć angielskiego na jutro, w ten weekend mam 2 mega zaliczenia, a w poniedziałek wieczorem egzamin. I gdzie ja mam w tym wszystkim znaleźć czas na naukę do tego testu ? Oj, chyba się zbłaźnię jak tam pójdę. W ogóle to zła jestem, bo z 7 ofert, które wysłałam (niestety więcej nie mogłam, bo nie spełniałam wymogów formalnych typu wykształcenie wyższe budowlane itp.), to jest dopiero druga sposobność do pokazania się potencjalnemu pracodawcy. Tak to zero odezwu... nawet nie wypisują osób, które spełniaja wymogi formalne
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukasz pracy tylko w urzędzie? wnioskuje z wymogów formalnych
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2009-01-21 o 23:03 |
|
|
|
|
|
#500 |
|
Raczkowanie
|
Tak, tylko w urzędzie, bo skończyłam administrację i taka praca mnie interesuje.
|
|
#501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja raczej nie w urzędzie ale nigdy nic nie wiadomo
|
|
|
#502 |
|
Raczkowanie
|
No ja przeglądam też inne oferty, ale jak już wspomniałam-szukają przedstawicieli handlowych, managerów, sprzedawców, księgowych itp. a ja ani nie mam wykształcenia takiego, ani też nie nadaję się do takiej pracy. W moim mieście jest jednym słowem lipa z pracą.
|
|
#503 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też jest ciężko z pracą, szukają głównie przedstawicieli i inżynierów, księgowych niestety nie
Ostatnio to prawie żadne oferty się nie pojawiają.
|
|
#504 |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Na ok. 40 aplikacji zostałam zaproszona na jedną rozmowę.. Idę. Ciekawe jak mi pójdzie..jest spora konkurencja. Chwilami idzie się załamać.. Nie wiem jak mój TŻ ze mną wytrzymuje
|
|
|
#505 | |
|
Zadomowienie
|
Ja tez jestem po administracji i u mnei tez z powodów formalnych nie mam za dużo możliwości składania... Na razie próbuję skłądać też w inne miejsca, by cokolwiek mieć, ale tez bez odzewu...
a spotkałaś się może mercilles z takim czymś jak Cytat:
![]() Muszę to coś napisać, a mam czas na złożenie papierów do piątku (czyli napisać muszę to jutro, bo skończył mi sie tusz w drukarce... Ale wracając, to co w tym czymś trzeba pisać? Ciut wyżej w tym ogłoszeniu mam podane obowiązki na danym stanowisku, to co, mam je teraz przepisać? ![]() Kolejny ustawiony nabór na stanowisko Tylko wymyślają cuda niewidy by zniechęcić ludzi
|
|
|
#506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#507 |
|
Zadomowienie
|
referent w dziale rynku pracy. Z opisu obowiązków wynika, że jest to osoba, z która mają do czynienia bezrobotni, podbijanie kart, zapisywanie na kursy itd...
|
|
#508 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie takie stanowiska trzeba mieć doświadczenie w służbach publicznych i to przez jakiś okresedit: Teraz tak sobie pomyślałam, ze może chodzi w tej koncepcji o to jak sobie wyobrażasz te pracę i czy masz do tego predyspozycje.
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2009-01-22 o 11:15 |
|
|
|
|
|
#509 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wygląda na to, że musisz napisać jak wg Ciebie praca na danym stanowisku wygląda, co i jak będziesz robić, jak będziesz sobie organizować czas pracy, może chcąć żebyś przedstawiła jakieś swoje pomysły na udoskonalenie pracy urzędu itp.
Edytowane przez merciless Czas edycji: 2009-01-22 o 15:26 |
|
|
|
|
|
#510 |
|
Zadomowienie
|
Też myślałam, że chodzi im o moje pomysły... ale ciężko jest coś wymyśleć, jak sie nie jest pracownikiem danej jednostki, albo chociaz nie robiło sie jakis jej badań...
I oczywiście nie jest tam wymagane doświadczenie, ale za to studia psychologiczne ![]() Przypomnę, że to do pracy w urzędzie pracy
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

wiem co czujesz,ja szukam pracy od listopada i nic,zero...

taki paradoks. podczas studiów nie pracowałam, ponieważ na moim kierunku było to raczej mało realne (absorbujące studia, sporo nauki), zrobiłam natomiast nieobowiązkowe praktyki, które przez pracodawców nie są w ogóle brane pod uwagę.
A do innej pracy przyjmować owszem chcieli, ale zaocznych studentów.

Ja też studiowałam ekonomie dziennie
to sobie dałam spokój
nawet malutkiej oferty dla księgowej 

Ciut wyżej w tym ogłoszeniu mam podane obowiązki na danym stanowisku, to co, mam je teraz przepisać?