Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy) - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-02, 17:05   #481
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dot.: Poleć mi jakąś książkę!

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Jestem typem mola książkowego, aczkolwiek na książki mam coraz mniej czasu. Szukam więc czegoś wyjątkowego, po czym długo będę miała niedosyt, że dana historia się zakończyła. Najlepiej, żeby było to połączenie historii niezwykłych (jak np. w twórczości Ahern), historii wzruszających i niebanalnych jak trylogia Paulliny Simons (o, po tych pozycjach miałam długo, długo niedosyt...). Generalnie poszukuję pozycji łączących romanse, ale nie takie oklepane, tylko osadzone w jakiejś ciekawej fabule. Jeśli macie jakichś porywających autorów, podzielcie się.
Myślę, że "Dom snów" Brendy Joyce powinien Ci się spodobać.
Zanim zaczęłam czytać tą książkę nie spodziewałam się, że będzie taka dobra. Połączenie romansu i horroru, a średniowiecze występuje tam w retrospekcji.

Myślę, że Aktadze13 też mogłaby się spodobać ta książka

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2010-10-02 o 17:06
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-02, 20:24   #482
malgosia86
Zadomowienie

Zdecydowałam się poprosić Was o pomoc

W skrócie, mój problem polega na tym, że po przeczytaniu "Przeminęło z wiatrem" tak naprawdę żadna książka mi "nie smakuje".
"Przeminęło z wiatrem" skończyłam czytać już cztery miesięce temu

Próbowałam już różnych gatunków, ale każda książka w porównaniu z "Przeminęło..." przegrywa.
Z reguły czytam książkę do końca, ale większość mi się nie podoba, a tylko niektóre są (w mojej ocenie) dobre (jedynie dobre). A chciałabym, żeby mnie książka wciągnęła

Przez ostatnie cztery miesiące przeczytałam: Kwiat śniegu i sekretny wachlarz (dobry), Los utracony (słaby), Spalona żywcem (słaba), Śniadanie u Tiffaniego (może być), Harfa Traw (dobra), Zabić drozda (dobra), Jędza w domu (słaba), Sekrety boskiego stowarzyszenia Ja-Ja (dobra/bardzo dobra).
Nie dałam rady przeczytać Umiłowanej (T. Morrison) - zatrzymałam się ok. 130 str. i Śniegu (O. Pamuk) - skończyłam ok. 250 str. (na 500 str).
Obecnie czytam książki: "Oskar i pani Róża" (dobra/bardzo dobra) oraz "Daisy Fay i cudotwórca" (dobra/bardzo dobra).

Bardzo lubię czytać, ale się trochę zniechęciłam tym, że nie mogłam ostatnio znaleźć żadnej "porywającej" książki (i w konsekwencji czytam co raz mniej). Mogłybyście mi coś polecić?
To chyba nawet nie chodzi oto, żeby książka była tego z tego samego gatunku co "Przeminęło...", ale żeby była równie wciągająca.
Co do gatunków to nie przepadam za typowymi książkami przygodowymi, kryminałami i fantasy (choć "Władcę Pierścieni" Tolkiena uwielbiam) i raczej nie lubię współczesnej polskiej prozy.

Aktaga13 Mogę Ci polecić Gringo W. Cejrowskiego (uważam, że jest świetnie napisana i niesamowicie wciąga) - nawet jeśli nie lubisz książek podróżniczych to po nią warto sięgnąć.
I jeszcze Ojca chrzestnego M.Puzo, jeśli do tej pory nie czytałaś (warto przeczytać książkę, nawet jeśli już widziało się film).

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-03, 22:54   #483
Sophie86
Zadomowienie

asia_aisa
Polecę Ci "Żonę podróżnika w czasie" Audrey Nilfegger.
Bardzo interesujące są jeszcze "Niezwykłe akty prawdziwej miłości" Dannego Schneimanna - dosyć mało znana książka, ale niebanalna, bardzo wzruszająca. W klimatach południowej Ameryki saga rodzinna w klimacie magicznego realizmu "Dom dusz" Isabell Allende. Z lżejszych - "Magiczny ogród" Sary Addison Allen.

malgosia86
Też muszę przyznać, że ciężko mi znaleźć coś podobnego klimatem do "Przeminęło z wiatrem", które mogę czytać kilka razy i mi się nie nudzi. O wojnie secesyjnej jest "Zimna góra" Ch. Fraziera ( na podstawie tej książki postwał film "Wzgórze nadziei" z N.Kidman i J. Law). Niestety nie wciągnęła mnie tak bardzo jak "Przeminęło z wiatrem". Przerzuciłam się na książki pisarzy iberoamerykańskich - wiele z nich naprawdę wciąga - wyraziste charaktery. Największy klasyk to "100 lat samotności" Marqueza, ale na początek poleciłabym Ci coś Isabell Allende - "Dom dusz" lub inne ( "Portret w sepii", "Córka fortuny", "Inez, pani mej duszy"). Mogłabym Ci jeszcze sporo polecić z książek tzw. realizmu magicznego, nie tylko z Ameryki Południowej - pytanie tylko, na ile lubisz niezwykłości w książkowej fabule.
Jest jeszcze książka Ann-Marie MacDonald “Zapach cedru" - napisana pięknym językiem, bardzo interesująca o tajemnicy rodzinnej z czasów I połowy XX w. w Stanach Zjednoczonych. Z dziejących się współcześnie " Białe zęby" Zadie Smith - bardzo błyskotliwy, inteligentny i barwny portret wielokulturowego Londynu.

Once I wanted to be the greatest

Edytowane przez Sophie86
Czas edycji: 2010-10-03 o 22:56
Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 10:00   #484
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sophie86 Pokaż wiadomość
Przerzuciłam się na książki pisarzy iberoamerykańskich - wiele z nich naprawdę wciąga - wyraziste charaktery. Największy klasyk to "100 lat samotności" Marqueza, ale na początek poleciłabym Ci coś Isabell Allende - "Dom dusz" lub inne ( "Portret w sepii", "Córka fortuny", "Inez, pani mej duszy").
Ja zraziłam się do Marqueza - próbowałam czytać Miłość w czasach zarazy i 100 lat samotności. Po kilku stronach się nudziłam i uciekałam myślami od książki.
Rezygnowałam na samym początku książki, ale nie podobał mi się styl pisania autora. Być może spróbuję jeszcze podejść do jakiejś książki Marqueza, bo chyba nie bez przyczyny tyle osób się nim zachwyca
Wypożyczę sobie coś Isabell Allende oprócz podejścia do Marqueza nie próbowałam jeszcze niczego z Ameryki Południowej

Cytat:
Mogłabym Ci jeszcze sporo polecić z książek tzw. realizmu magicznego, nie tylko z Ameryki Południowej - pytanie tylko, na ile lubisz niezwykłości w książkowej fabule.
Sama nie wiem
Jeżeli te niezwykłe rzeczy mają swoje miejsce w fabule (mają uzasadnienie), a nie pojawiają się nie wiadomo skąd, to mogłabym spróbować przeczytać taką książkę.
Z dokładnie takiej przyczyny przyczyny odrzuciłam Umiłowaną T. Morrison - nie mogłam zrozumieć motywacji działań bohaterów (to, jak się zachowywali - zwłaszcza w zetknięciu z "magicznym" światem - wydawało mi się zupełnie irracjonalne).

Teraz doczytałam o realizmie magicznym - czytałam już książkę z tego nurtu - Pachnidło. Niestety, doczytałam tylko do połowy, bo nie mogłam zrozumieć, jak główny bohater mógł żyć przez rok w jaskini, nie spotykając w ogóle innych ludzi i jak mógł wcześniej nie zauważyć, że sam nie ma zapachu (i z uwagi na inne, tym podobne kwestie). To chyba jednak nie są książki dla mnie

Cytat:
Jest jeszcze książka Ann-Marie MacDonald “Zapach cedru" - napisana pięknym językiem, bardzo interesująca o tajemnicy rodzinnej z czasów I połowy XX w. w Stanach Zjednoczonych. Z dziejących się współcześnie " Białe zęby" Zadie Smith - bardzo błyskotliwy, inteligentny i barwny portret wielokulturowego Londynu.
Na pewno wypożyczę te 2 książki
Pierwsze będą "Białe zęby" bo akurat są bibliotece.
Poczytałam recenzje w internecie i to zdecydowanie mogą być książki dla mnie.
Dziękuję za odpowiedź

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-04, 11:35   #485
majowa dziewczyna
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Poleć mi jakąś książkę!

asia_ aisa
Polecam i to bardzo "Cień wiatru"Carlosa Ruiza Zafóna, to jest książka, o której długo nie można zapomnieć.
małgosia86
Może i Tobie spodoba się,a co do "Sto lat samotności" to faktycznie trzeba samozaparcia, ale warto.
Na zachętę cyt. z książki Zafona "
Wiedzieć [wiele o kobietach] to nikt nie wie, ani Freud, ani one same, ale to jest jak elektryczność, nie trzeba wiedzieć, jak działa, żeby cię kopnęło".
Obecnie czytam klasykę "Cichy Don"Szołochowa,historia potęgi miłości,chociaż za dużo wojny kozacko-bolszewickiej.
majowa dziewczyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 00:15   #486
Vanillashake
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Jestem typem mola książkowego, aczkolwiek na książki mam coraz mniej czasu. Szukam więc czegoś wyjątkowego, po czym długo będę miała niedosyt, że dana historia się zakończyła. Najlepiej, żeby było to połączenie historii niezwykłych (jak np. w twórczości Ahern), historii wzruszających i niebanalnych jak trylogia Paulliny Simons (o, po tych pozycjach miałam długo, długo niedosyt...). Generalnie poszukuję pozycji łączących romanse, ale nie takie oklepane, tylko osadzone w jakiejś ciekawej fabule. Jeśli macie jakichś porywających autorów, podzielcie się.

Naprawde z ręką na sercu moge zaproponowac Ci niezwykłą ksiązke ,która wzbudziła we mnie ogrom różnorodnych emocji,dosłownie nie mogłam sie od niej oderwac,smakowałam ją jak dobre stare wino..
"Przedostatnie marzenie"Angela Becerra"
Romans psychologiczny, bardzo ciekawy,tajemniczy a zarazem wzruszający do łez. Fabuła jest bardzo fajnie rozbudowana,cała akcja rozgrywa sie w malowniczej Barcelonie,co tylko dodaje charakteru tej ksiazce.Koniecznie trzeba przeczytac!!

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ----------

Cytat:
Napisane przez majowa dziewczyna Pokaż wiadomość
asia_ aisa
Polecam i to bardzo "Cień wiatru"Carlosa Ruiza Zafóna, to jest książka, o której długo nie można zapomnieć.
małgosia86
Może i Tobie spodoba się,a co do "Sto lat samotności" to faktycznie trzeba samozaparcia, ale warto.
Na zachętę cyt. z książki Zafona "
Wiedzieć [wiele o kobietach] to nikt nie wie, ani Freud, ani one same, ale to jest jak elektryczność, nie trzeba wiedzieć, jak działa, żeby cię kopnęło".
Obecnie czytam klasykę "Cichy Don"Szołochowa,historia potęgi miłości,chociaż za dużo wojny kozacko-bolszewickiej.
Cien wiatru ,rewelacja! Ale to chyba nie bedzie nowość Kazdy ,kto przeczytał tą ksiązke zapewne poprze nasze wypowiedzi.
Vanillashake jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 05:47   #487
aktaga13
Zakorzenienie

pierwsze wiadomości z frontu nic nie trwa wiecznie zapowiada się bardzo interesująco przyznam, że czytając opis na okładce nie byłam zachwycona, ale jakoś idzie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-05, 07:54   #488
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Vanillashake Pokaż wiadomość
Cien wiatru ,rewelacja! Ale to chyba nie bedzie nowość Kazdy ,kto przeczytał tą ksiązke zapewne poprze nasze wypowiedzi.
A ja właśnie nie rozumiem zachwytów na "Cieniem wiatru". Strasznie się zawiodłam i rozczarowałam. Czytając tą książkę złapałam się na tym, że przez cały czas czekam na coś, dzięki czemu ta lektura mnie wciągnie. Czekałam na próżno. Uważam, że nazwanie "Cienia wiatru" arcydziełem (bądź innym przychylnym epitetem) to mocna przesada. A zakończenie było najgorszym, jakie Zafón mógł napisać. To był koszmar! Właśnie przez zakończenie tak bardzo zniechęciłam się do tej książki.
"Cień wiatru" jest moją pierwszą książką Zafóna którą przeczytałam. Być może w przyszłości przeczytam inne jego książki, ale obawiam się, że z Zafónem jest jak z Coelho.
Aha, i nie ma książki uniwersalnej, czyli takiej która każdemu mogłaby się spodobać.

Aktaga13, książka rozkręca się bardzo powoli, ale im bliżej końca tym bardziej wciąga. Cieszę się, że Ci się podoba.

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2010-10-05 o 07:56
Stary 2010-10-06, 09:52   #489
bini6
Wtajemniczenie

Nie bede zakladac nowego watku bo uwazam ze to bez sensu ale jestem ciekawa jaka bedzie ta ksiazka i jakie bede opinie po jej przeczytaniu

http://czytelnia.onet.pl/0,2225912,wiadomosci.html

bini6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-06, 10:11   #490
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bini6 Pokaż wiadomość
Nie bede zakladac nowego watku bo uwazam ze to bez sensu ale jestem ciekawa jaka bedzie ta ksiazka i jakie bede opinie po jej przeczytaniu

http://czytelnia.onet.pl/0,2225912,wiadomosci.html
Jestem negatywnie nastawiona do książek pisanych przez celebrytów (np. Ibisz czy Cichopkowa). Pisane są zwykle dla promocji własnej osoby i dla forsy.
Bardzo wątpię, bym sięgnęła po książek Kingi Rusin.
Stary 2010-10-06, 10:19   #491
the_sania
Wtajemniczenie

a co możecie polecić mi ?
lubię książki kryminalne, albo też thrillery. musi być wciągająca historia, często czytam te książki, w których główny bohater to prawnik.
oprócz tego, lubię książki Jodi Picoult i Agathy Christie.
pozdrawiam

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-06, 10:36   #492
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
lubię książki kryminalne, albo też thrillery. musi być wciągająca historia, często czytam te książki, w których główny bohater to prawnik.
pozdrawiam
To może książki Erle Stanley Gardnera o Perrym Masonie? Jest on właśnie prawnikiem. Są to kryminały. Mnie osobiście średnio się podobało, ale może Tobie bardziej przypadnie do gustu.
Jeszcze z kryminałów jest Georges Simenon, który napisał mnóstwo książek, których głównym bohaterem jest komisarz Maigret.
Stary 2010-10-06, 11:34   #493
Serendipity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez the_sania Pokaż wiadomość
pozdrawiam
Koniecznie John Grisham- wciągające thrillery prawnicze. Na pewno znasz filmi Raport pelikana, Klient, Czas zabijania- to własnie ekranizacje jego książek.
Stary 2010-10-09, 10:01   #494
the_sania
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
To może książki Erle Stanley Gardnera o Perrym Masonie? Jest on właśnie prawnikiem. Są to kryminały. Mnie osobiście średnio się podobało, ale może Tobie bardziej przypadnie do gustu.
Jeszcze z kryminałów jest Georges Simenon, który napisał mnóstwo książek, których głównym bohaterem jest komisarz Maigret.
Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Koniecznie John Grisham- wciągające thrillery prawnicze. Na pewno znasz filmi Raport pelikana, Klient, Czas zabijania- to własnie ekranizacje jego książek.
dziękuję bardzo kiedyś wpadła mi w ręce jakaś pozycja Grishama i podobała mi się bardzo, niestety nie pamiętam tytułu :P ale byłam w bibliotece już i zaopatrzyłam się w polecanych autorów

Marcelek 30.05.2011

Stary 2010-10-09, 11:46   #495
joanna975
Raczkowanie

Ja Ci polecę książkę, która jest oparta o prawdziwą historię. niezwykle mnie poruszyła. to "opowieść ojca" Ruperta Isaacsona. Książka opowiada o tym jak sam autor dowiedział się, ze jego syn ma autyzm, jak walczył o zdrowie chłopca i co w tym celu zrobił wraz z żoną, a porwali się na coś naprawdę szalonego lecz jak sie potem okazało skutecznego.
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-10-09, 18:40   #496
Sophie86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez małgosia86
Ja zraziłam się do Marqueza - próbowałam czytać Miłość w czasach zarazy i 100 lat samotności. Po kilku stronach się nudziłam i uciekałam myślami od książki.
Rezygnowałam na samym początku książki, ale nie podobał mi się styl pisania autora. Być może spróbuję jeszcze podejść do jakiejś książki Marqueza, bo chyba nie bez przyczyny tyle osób się nim zachwyca
Wypożyczę sobie coś Isabell Allende oprócz podejścia do Marqueza nie próbowałam jeszcze niczego z Ameryki Południowej
Nic na siłę. Allende pisze lżej, historie są dużo bardziej żywe. U Marqueza najlepiej delektować się każdym słowem, albo pokochasz ten styl, albo nie.

Cytat:
Sama nie wiem
Jeżeli te niezwykłe rzeczy mają swoje miejsce w fabule (mają uzasadnienie), a nie pojawiają się nie wiadomo skąd, to mogłabym spróbować przeczytać taką książkę.
Z dokładnie takiej przyczyny przyczyny odrzuciłam Umiłowaną T. Morrison - nie mogłam zrozumieć motywacji działań bohaterów (to, jak się zachowywali - zwłaszcza w zetknięciu z "magicznym" światem - wydawało mi się zupełnie irracjonalne).

Teraz doczytałam o realizmie magicznym - czytałam już książkę z tego nurtu - Pachnidło. Niestety, doczytałam tylko do połowy. To chyba jednak nie są książki dla mnie
Umiłowanej nie czytałam, więc ciężko mi wyczuć, co jaka dawka niezwykłości byłaby do zniesienia. A samo Pachnidło, choć interesujące i ciekawe, jak dla mnie chyba za dużo wspólnego z tym klasycznym realizmem magicznym nie ma.

Daj znać, czy inne książki Cię wciągnęły

Once I wanted to be the greatest

Sophie86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 13:31   #497
budyniek90
Rozeznanie

Szukam książek w stylu serialu "Zaklinacz dusz" znacie coś? ;> nie przepadam za fantastyką, wampirami ani innymi potworzakami, ale serial mnie wciągnął

kosmetyki
książki
budyniek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 13:37   #498
mysia82
Zakorzenienie

moze myle tematyke, ale wydaje mi sie, ze moglyby Ci sie spodobac ksiazki ch. harris "grob z niespodzianka" i "grobowy zmysl"
jest jeszcze "lodowaty grob" ale tego nie czytalam (mam w planach)
ogolnie-babeczka, ktora kiedys trafil piorun "slyszy" zmarlych i zajmuje sie odnajdywaniem zwlok i rozwiazywaniem zagadek ich smierci
z checia obejrzalabym serial na podstawie tych ksiazek, ale z tego co wiem chyba takiego nie ma
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-12, 13:48   #499
budyniek90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mysia82 Pokaż wiadomość
moze myle tematyke, ale wydaje mi sie, ze moglyby Ci sie spodobac ksiazki ch. harris "grob z niespodzianka" i "grobowy zmysl"
jest jeszcze "lodowaty grob" ale tego nie czytalam (mam w planach)
ogolnie-babeczka, ktora kiedys trafil piorun "slyszy" zmarlych i zajmuje sie odnajdywaniem zwlok i rozwiazywaniem zagadek ich smierci
z checia obejrzalabym serial na podstawie tych ksiazek, ale z tego co wiem chyba takiego nie ma
Brzmi baaardzo ciekawie
trzeba gdzieś je dopaść

kosmetyki
książki
budyniek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-27, 20:21   #500
PinkOrange
Raczkowanie

hej dziewczyny ja szukam jakiejś książki opisującej życie kobiety w innych kulturach, niż nasza, w innych realiach i innych religiach, jako przykład mogę podać- "Kwiat pustyni", "Spalona żywcem", "Arabska żona"- 3 różniące się od siebie książki, a jednak pod pewnym względem podobne... liczę na Wasze pomysły, bo ja wpisując w google różne hasła nie mogę znaleźć czegoś co by mi się spodobało...
PinkOrange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-27, 20:49   #501
mysia82
Zakorzenienie

-honor kobiety
-"majjada kobieta iraku"- ale ja jakos utknelam
-"biala masajka"
-jesli chodzi o inne kultury to moge polecic kilka ale rozgrywajacych sie nie w czasach nam wspolczesnych a nie wiem czy takie tez Cie interesuja: dwudziesta zona, hinduska milosc
-u mnie na polce czeka :klejnot medyny-historia ukochanej mahometta
-jesli nie musi byc to ksiazka "na faktach" to polecam tez "kwiat sniegu i sekretny wachlarz" i jeszcze piekniejsza "milosc peoni" oraz "ostatnia konkubine"-moze tytul przywodzi na mysl tani romans ale to naprawde piekna ksiazka o zyciu cesarskiej konkubiny w XIX wieku
Stary 2010-10-28, 12:42   #502
the_sania
Wtajemniczenie

Christine McGuire - Dowód winy
świetna

Marcelek 30.05.2011

Stary 2010-10-28, 14:43   #503
Ponura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PinkOrange Pokaż wiadomość
hej dziewczyny ja szukam jakiejś książki opisującej życie kobiety w innych kulturach, niż nasza, w innych realiach i innych religiach, jako przykład mogę podać- "Kwiat pustyni", "Spalona żywcem", "Arabska żona"- 3 różniące się od siebie książki, a jednak pod pewnym względem podobne... liczę na Wasze pomysły, bo ja wpisując w google różne hasła nie mogę znaleźć czegoś co by mi się spodobało...
Możesz też sięgnąć po "Cesarzową Orchideę". Nie dotyczy to świata arabskiego, ani czasów współczesnych - ale jakby nie patrzeć opowiada o kobiecie w innej kulturze niż nasza i w innych realiach

Z innej beczki - gdybym chciała zacząć przygodę z fantastyką naukową, to co polecacie (dodam, że interesują mnie pozycje z górnej półki). Na stoliku czeka "Preludium Fundacji" Asimova, rozumiem że trzeba przeczytać Lema, "Diunę" Herberta, a co jeszcze?

Stultorum infinitus est numerus...
Ponura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 14:45   #504
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Może "Plebejka" J. B. Schwartza? Książka opowiada o zwykłej dziewczynie, która wychodzi za mąż za następcę tronu. Akcja rozgrywa się mniej-więcej od połowy ubiegłego wieku do czasów współczesnych w Japonii.
Stary 2010-10-28, 15:28   #505
dominikahh
Wtajemniczenie

a ja szukam jakiejś książki o modelkach
Stary 2010-10-28, 18:57   #506
puszka_pandory
Rozeznanie

Cytat:
A czytałaś "Złotą klatkę" ?

aktaga13 jak idzie czytanie ?
puszka_pandory jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-28, 21:08   #507
mysia82
Zakorzenienie

jest jeszcze ksiazka "bylam ksiezna" i jakas jej 2 czesc ale tytulu nie pamietam

edit:
kiedys bylam ksiezna i poniewaz bylam ksiezna

zadnej nie czytalam (choc mialam kilka razy w planach zakup) wiec nie wiem czy warta zakupu i czasu

Edytowane przez mysia82
Czas edycji: 2010-10-28 o 21:12

REKLAMA
Stary 2010-10-28, 21:14   #508
PinkOrange
Raczkowanie

bardzo Wam dziękuję dziewczyny po kolei i w miarę możliwości będę sięgać po wszystkie te książki ;**
PinkOrange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-29, 00:58   #509
NIKaP-n
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Aha, jeszcze mogę Ci polecić "Życie na drzwiach lodówki" Alice Kuipers. Polecam z całego serca. Książka jest naprawdę niezwykła. Niesamowicie mi się spodobała. To była moja pierwsza książka, przy której się popłakałam.

Właśnie przeczytałam recenzję tej książki i chyba się nie skuszę... Już mi oczy nachodzą łzami, po samej recenzji...
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-01, 12:10   #510
Sorbet
Zadomowienie

Z innej beczki - gdybym chciała zacząć przygodę z fantastyką naukową, to co polecacie (dodam, że interesują mnie pozycje z górnej półki). Na stoliku czeka "Preludium Fundacji" Asimova, rozumiem że trzeba przeczytać Lema, "Diunę" Herberta, a co jeszcze?[/QUOTE]

"Hyperion" Dana Simmonsa, za fantastyką nie przepadam, ale ta powieść... to, że zrobiła na mnie wrażenie to za mało powiedziane.
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości