Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-22, 23:20   #481
liquefy
Wtajemniczenie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez viki_123 Pokaż wiadomość
Ok. To wstawiam tutaj mój jadłospis. Wydaje mi się, że jest on w porządku i dlatego właśnie pomyślałam, że tabletki mogą być przyczyną braku efektów, ale upewnić się nigdy nie zaszkodzi.

Śn: owsianka (5 łyżek płatków owsianych, serek wiejski lekki 150 g, garść rodzynek) + jabłko/pomarańcza
Przekąska: garść migdałów
IIśn: bułka pełnoziarnista (1 połowa z białym serem, 2 z chudą polędwicą) + ogórek, pomidor, rzodkiewka, sałata
O: gotowana pierś z kurczaka bez panierki, ok. pół woreczka brązowego ryżu, warzywa hortex na patelnię (kalafior, brokuły, marchew), szklanka soku warzywnego
*trening siłowy/bieganie
P: odżywka białkowa, 2 wafle ryżowe/banan
K: tuńczyk wsw 180g, warzywa, herbata zielona
spróbuj troche ograniczyć owoce i przetworzone wegle takie jak wafle ryżowe czy ta bułka (bo trudno powiedziec co ma w składzie) i odstaw nabiał na jakiś czas i wtedy zobacz. jesli dalej nie bedzie efektow to zbadaj hormony i pomysl o zmianie tabletek
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-23, 07:43   #482
viki_123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez liquefy Pokaż wiadomość
spróbuj troche ograniczyć owoce i przetworzone wegle takie jak wafle ryżowe czy ta bułka (bo trudno powiedziec co ma w składzie) i odstaw nabiał na jakiś czas i wtedy zobacz. jesli dalej nie bedzie efektow to zbadaj hormony i pomysl o zmianie tabletek
Owoce przeważnie jem tylko rano, banany bardzo rzadko. Wafle ryżowe to dlatego, że po treningu, a podobno wtedy węgle proste. Z bułki to za bardzo nie mam jak zrezygnować, bo wtedy jem w szkole i nic innego mi nie bardzo pasuje brać. A czy zamiast tego chleb razowy byłby lepszy? A z nabiału co powinnam ograniczyć, jest go aż tak dużo?
Tabletki kończą mi się w przyszłym tygodniu, później już odstawiam. Zastanawiałam się tylko, czy mogą mieć one jakiś wpływ

Edytowane przez viki_123
Czas edycji: 2011-04-23 o 07:57
viki_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-23, 13:36   #483
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Owoce przeważnie jem tylko rano, banany bardzo rzadko. Wafle ryżowe to dlatego, że po treningu, a podobno wtedy węgle proste. Z bułki to za bardzo nie mam jak zrezygnować, bo wtedy jem w szkole i nic innego mi nie bardzo pasuje brać. A czy zamiast tego chleb razowy byłby lepszy? A z nabiału co powinnam ograniczyć, jest go aż tak dużo?
Tabletki kończą mi się w przyszłym tygodniu, później już odstawiam. Zastanawiałam się tylko, czy mogą mieć one jakiś wpływ
nabiał spróbuj wywalić kompletnie na jakiś czas, kwestia jest oawiasz ttaka, że może on opóźniać chudnięcie, gdyż zawiera estrogeny. warto spróbować

no jak odstawiasz to ok, tylko pamietaj, że nawet jeśli to wina tabletek to niekoniecznie odrazu po odstawieniu waga zacznie spadać
Stary 2011-04-23, 14:12   #484
viki_123
Raczkowanie

Cytat:
nabiał spróbuj wywalić kompletnie na jakiś czas, kwestia jest oawiasz ttaka, że może on opóźniać chudnięcie, gdyż zawiera estrogeny. warto spróbować

no jak odstawiasz to ok, tylko pamietaj, że nawet jeśli to wina tabletek to niekoniecznie odrazu po odstawieniu waga zacznie spadać
Hmm.. o tych estrogenach w nabiale nie wiedziałam, dzięki, przyda się. W takim razie spróbuję go wywalić z diety.

Wiem, że na jakieś efekty potrzeba czasu. Do zrzucenia nie mam zbyt wiele, ogólnie to daję sobie czas do wakacji. Chyba do tego czasu już powinno coś się zmienić, prawda?
Stary 2011-04-23, 14:25   #485
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmm.. o tych estrogenach w nabiale nie wiedziałam, dzięki, przyda się. W takim razie spróbuję go wywalić z diety.

Wiem, że na jakieś efekty potrzeba czasu. Do zrzucenia nie mam zbyt wiele, ogólnie to daję sobie czas do wakacji. Chyba do tego czasu już powinno coś się zmienić, prawda?
pewnie bądź aktywna fizycznie i powinno do lata być ładnie
Stary 2011-04-23, 17:48   #486
viki_123
Raczkowanie

Cytat:
pewnie bądź aktywna fizycznie i powinno do lata być ładnie
To dobrze Aktywna jestem, ćwiczę na zmianę siłowy z bieganiem. Jeden dzień w tygodniu przeznaczam na regenerację.
I w ogóle dzięki za pomoc
Stary 2011-04-26, 18:03   #487
martyna992
Przyczajenie

Nasunęło mi się takie pytanie dotyczące nabiału, a właściwie odtłuszczonego nabiału. Ogólnie przetwory mleczne na redukcji są raczej średnio polecane, jak już to w niewielkich ilościach 1-2 razy dziennie. Na śniadanie do owsianki jem serek wiejski i jest to w moim jadłospisie jedyne źródło nabiału w ciągu dnia, ale jest on odtłuszczony - 3% tłuszczu. I tu moje pytanie, czy taki odtłuszczony nabiał może w jakiś sposób utrudniać chudnięcie? Lepiej będzie jak zmienie na zwykły - 5% tłuszczu, czy mogę pozostać przy tym?
martyna992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-26, 21:46   #488
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martyna992 Pokaż wiadomość
Nasunęło mi się takie pytanie dotyczące nabiału, a właściwie odtłuszczonego nabiału. Ogólnie przetwory mleczne na redukcji są raczej średnio polecane, jak już to w niewielkich ilościach 1-2 razy dziennie. Na śniadanie do owsianki jem serek wiejski i jest to w moim jadłospisie jedyne źródło nabiału w ciągu dnia, ale jest on odtłuszczony - 3% tłuszczu. I tu moje pytanie, czy taki odtłuszczony nabiał może w jakiś sposób utrudniać chudnięcie? Lepiej będzie jak zmienie na zwykły - 5% tłuszczu, czy mogę pozostać przy tym?
sprawdz ilosc wegli w 3% i 5%. niektóre odtluszczone zawieraja po prostu duzo wegli ale np lekki z krasnystawu który zazwyczaj jadłam miał nawet mniej węgli i wiecej białka niż ten 5%
Stary 2011-04-27, 08:40   #489
Lady1000
Rozeznanie

a w przypadku piątnicy to chyba większej różnicy nie będzie, zwykły 2g węgli, a lekki 2,4g (/100g)
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-27, 09:27   #490
xxcherry90xx
Zakorzenienie

hej a ja mam pytanie ile moze miec kcal zauzmy 4 lyzki salatki jarzynowej z majonezem na co ok. 3kg salatki zostal dany sloik 600 ml majonezu na 100ml /299 kcal mozna jesc na sniadanie taka?
Stary 2011-04-27, 22:57   #491
Sayuri77
Przyczajenie

Witam,
słuchajcie, mam 20lat, ważę 49kg przy wzroście 167cm, wiem, że to nie jest jeszcze anoreksja, ale okropnie boje się, że może do tego dojść. Chce jeść normalnie. Staram się to robić, ale od dłuższego czasu mam jadłowstręt. Oczywiście mam ochotę na wielkie jedzenie a jak przychodzi co do czego to dostaje odruchy wymiotne, boli mnie brzuch i czuje się pełna. Być może to od stresów - skończyłam 3 letni związek i nie mogę się po tym pozbierać, zaraz zacznie się sesja na uczelni. Czy ktoś z Was miał do czynienia z czymś co poprawia apetyt? Ale nie syrop apetizer... to nie pomogło. tak samo jak robienie wystawnych udekorowanych dań, różnych diet itd..

z góry dziękuję
Sayuri77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 15:54   #492
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sayuri77 Pokaż wiadomość
Witam,
słuchajcie, mam 20lat, ważę 49kg przy wzroście 167cm, wiem, że to nie jest jeszcze anoreksja, ale okropnie boje się, że może do tego dojść. Chce jeść normalnie. Staram się to robić, ale od dłuższego czasu mam jadłowstręt. Oczywiście mam ochotę na wielkie jedzenie a jak przychodzi co do czego to dostaje odruchy wymiotne, boli mnie brzuch i czuje się pełna. Być może to od stresów - skończyłam 3 letni związek i nie mogę się po tym pozbierać, zaraz zacznie się sesja na uczelni. Czy ktoś z Was miał do czynienia z czymś co poprawia apetyt? Ale nie syrop apetizer... to nie pomogło. tak samo jak robienie wystawnych udekorowanych dań, różnych diet itd..

z góry dziękuję
mi kiedys apetyt poprawil sie po piciu naparu z pokrzywy, takich hernatek ekspresowych, mialam większą ochotę na jedzenie
a ruch na świezym powietrzu? jak wraca się po jakims spacerku do domu to zawsze chętniej się coś zajada

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 22:51   #493
niuniulka1989
Zakorzenienie

Dziewczyny, pytałam też na innym wątku, no ale nie otrzymałam odp, więc zapytam tutaj

Co myślicie o takim jadłospisie na R:
Ś: jajecznica z 3 jaj z kiełbaską + cebulka
Ś: banan
O: pierś i warzywa na parze, pół torebki brązowego ryżu
P: jabłko
K: 2 gotowane jaja, kulka mozarelli

Czego za dużo, czego za mało?
Stary 2011-04-29, 18:13   #494
martyna992
Przyczajenie

Przepraszam, że was tak męczę tymi pytaniami, ale ostatnio zaciekawiła mnie jedna rzecz. Wiadomo, że niestety niektóre osoby próbują się odchudzać obcinając kcal to 1000-1200, wtedy metabolizm zwalnia. Ale jeśli taka osoba po jakimś czasie przeszłaby na zdrową redukcję i zwiększyła liczbę kcal do np. 1600, to czy będzie chudnąć? Jeśli wcześniej metabolizm zwolnił, a teraz dokładamy kcal to czy czasem nie spowoduje to tycia, nawet jeżeli wszystkie produkty są odpowiednio dobrane?
martyna992 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 19:41   #495
Lisq33
Raczkowanie

jakie posilki nalezy jesc po treningu aerobowym (np rowerek stacjornarny) ? tylko białko?

a przed treningiem? chyba obojetnie, mozna wszystko (glownie wegle), gdzies tak wyczytalem
Lisq33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 12:17   #496
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lisq33 Pokaż wiadomość
jakie posilki nalezy jesc po treningu aerobowym (np rowerek stacjornarny) ? tylko białko?

a przed treningiem? chyba obojetnie, mozna wszystko (glownie wegle), gdzies tak wyczytalem
zalezy od diety. ja po bieganiu daje tylko bialko. przed i po szybkowchlanialne bialko musi byc, a nie glownie weglowodany.
Stary 2011-04-30, 15:16   #497
Lisq33
Raczkowanie

wegetariańska. będę miał jakąś typu 1000-1500kal, nie większą.
i nie wiem właśnie jak rozplanować posiłki, czytałem dużo o tym w necie i są różne opinie, jedni piszą, żeby po treningu jeść tylko białko, inni żeby uzupełnić węglowodany, a inni żeby nic nie jeść...
Stary 2011-04-30, 18:25   #498
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lisq33 Pokaż wiadomość
wegetariańska. będę miał jakąś typu 1000-1500kal, nie większą.
i nie wiem właśnie jak rozplanować posiłki, czytałem dużo o tym w necie i są różne opinie, jedni piszą, żeby po treningu jeść tylko białko, inni żeby uzupełnić węglowodany, a inni żeby nic nie jeść...
jak zamierzasz byc na takiej diecie, to nawet najlepsze posilki okolotreningowe Ci nie pomoga
Stary 2011-04-30, 18:29   #499
Edo_ergo_sum
BAN stały

GG do Edo_ergo_sum

Cytat:
jak zamierzasz byc na takiej diecie, to nawet najlepsze posilki okolotreningowe Ci nie pomoga
Edo_ergo_sum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-30, 21:09   #500
Lisq33
Raczkowanie

dlaczego?
Stary 2011-05-07, 11:00   #501
201605011933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez niuniulka1989 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, pytałam też na innym wątku, no ale nie otrzymałam odp, więc zapytam tutaj

Co myślicie o takim jadłospisie na R:
Ś: jajecznica z 3 jaj z kiełbaską + cebulka
Ś: banan
O: pierś i warzywa na parze, pół torebki brązowego ryżu
P: jabłko
K: 2 gotowane jaja, kulka mozarelli

Czego za dużo, czego za mało?
Jakie to konkretnie warzywa?
Myślę że warzyw jest za mało, ja zamiast na śniadanie jeść jajecznicę z kiełbasą zjadłabym samą jajecznicę + pomidora i ogórka.
Ekspertem nie jestem, więc mogę się mylić
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 15:55   #502
Scarlett4
Raczkowanie

Mam pytanie troche z innej beczki. Chcialabym schudnac 5kg korzystajac z diety Dukana. Mam 18 lat i w tej chwili nieco ponad 60kg. Czy nie zaszkodzi to mojemu zdrowiu? Dodam, ze jakis czas temu bedac u lekarza dostalam zalecenie, zeby unikac surowych owocow, smazonego jedzenia itp a zamiast tego jesc gotowanego kurczaka i inne raczej lekkie potrawy. Na podobnych zasadach opiera sie ta dieta
Stary 2011-05-09, 18:07   #503
nieprzytomna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Scarlett4 Pokaż wiadomość
Mam pytanie troche z innej beczki. Chcialabym schudnac 5kg korzystajac z diety Dukana. Mam 18 lat i w tej chwili nieco ponad 60kg. Czy nie zaszkodzi to mojemu zdrowiu? Dodam, ze jakis czas temu bedac u lekarza dostalam zalecenie, zeby unikac surowych owocow, smazonego jedzenia itp a zamiast tego jesc gotowanego kurczaka i inne raczej lekkie potrawy. Na podobnych zasadach opiera sie ta dieta
Dieta Dukana wbrew temu co sądzą jej zwolennicy nie jest dobra dla organizmu. Osobiście uważam, że jeśli jednak będzie się ją stosowało krótko, to nie wyrządzi poważnych szkód. A dlaczego dostałaś takie zalecenie?
Stary 2011-05-09, 18:14   #504
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
wiesz co Dukan kiedy ma się do schudnięcia 5kg jest bez sensu. potem musisz się bawić w jakieś proteinowe czwarki i w ogóle. tym bardziej, że ta dieta wymaga bardzo drastycznego ograniczenia tłuszczy, co jest wg mnie najgorsze. lepiej zastosuj się do zaleceń lekarza, serio.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 19:36   #505
tasha89
Przyczajenie

moja mama bardzo schudla na tej diecie dukana
tasha89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 20:33   #506
Mary333
Zadomowienie

Cytat:
A nie lepiej wziąść się za normalną, zbilansowaną dietę? Nie znam się za bardzo na tym Dukanie, ale z tego co mi wiadomo to trzeba się dosyc pilnować. W pierwszej fazie to wolno tego nie, w drugie inaczej. Mnie by to zniechęciło.
Stary 2011-05-11, 14:15   #507
Scarlett4
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nieprzytomna Pokaż wiadomość
Dieta Dukana wbrew temu co sądzą jej zwolennicy nie jest dobra dla organizmu. Osobiście uważam, że jeśli jednak będzie się ją stosowało krótko, to nie wyrządzi poważnych szkód. A dlaczego dostałaś takie zalecenie?
Jak byłam chyba w 6 klasie podstawówki przechodziłam świnkę, po której dostałam zapalenia trzustki. Do dzisiaj czasem chwieje mi się poziom amylazy, dlatego ta dieta.

Cytat:
Napisane przez Mary333 Pokaż wiadomość
A nie lepiej wziąść się za normalną, zbilansowaną dietę? Nie znam się za bardzo na tym Dukanie, ale z tego co mi wiadomo to trzeba się dosyc pilnować. W pierwszej fazie to wolno tego nie, w drugie inaczej. Mnie by to zniechęciło.
Nie przeszkadza mi to, że mam zasady co wolno jeść, a co nie. Dla mnie jest to nawet wygodniejsze, bo przy dietach "tego nie jem bo jest kaloryczne" można się łatwo przejechać - czasem to co wydaje się tuczyć tak naprawdę może pomóc, a produkty zdawałoby się "dietetyczne" mają więcej kalorii niż by się człowiek spodziewał. A przy diecie Dukana mam listę, której się trzymam i nie chodzę głodna. Normalną, zbilansowaną dietę mam na co dzień, bo odżywiam się zdrowo. Zależy mi tylko na szybkim pozbyciu się kilku kilogramów. Moim zdaniem ta dieta jest jedną z najłatwiejszych do "wprowadzenia w życie", nie zawsze mam czas bawić się w skomplikowane przepisy z innych diet.
Stary 2011-05-15, 16:15   #508
wyskok
Przyczajenie

Cześć, jeszcze niezbyt orientuję się na forum, mam nadzieję, że zadaję pytanie we właściwym dziale
Czy koktajl ze 150ml jogurtu naturalnego+polowy pomidora+kilku plasterków ogórka+trochę cebuli+dwóch płaskich łyżek otrębów z połową małej kromki chleba pełnoziarnistego nadaje się na podwieczorek na redukcji?
wyskok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 10:59   #509
saru00
Przyczajenie

Moja koleżanka odchudzała się tą dietą (Dukana) i po 60 dniach robiło jej się ciemno przed oczami i słabo. Czytałam, że to nie jest dobra dieta. Z kolei kolega schudł 12 kilo, teraz je normalnie i nie tyje. Ale on ma się z czego odchudzać.

ps. I z tego co wiem to ogórek i pomidor nie są dobrym połączeniem, bo podobno zestawione razem zabijają nawzajem swoje wartości odżywcze.

Edytowane przez saru00
Czas edycji: 2011-05-17 o 11:01
saru00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-17, 19:32   #510
becareful8
Raczkowanie

a jak mam takie pytanie:
mój chłopak jest strasznie chudy i bardzo chciałby przytyć. stosuje bardzo niezdrową dietę= fast foody, chipsy itd.. fakt, troche mu sie przytyło ale nie wiele. widac ma strasznie szybka przemianę materii.
nie podoba mi się sposob jego odzywiania, ale powiedzcie mi jaka dietę powinien stosować aby przybrac na masie jak najszybciej i najefektowniej? i oczywiscie odzywiając sie ZDROWO!
pomocy
becareful8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości)

Zasady wysyłania wiadomości