Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-05, 15:24   #481
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Konto usunięte

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

.

Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75
Czas edycji: 2011-08-28 o 21:13
794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 08:11   #482
redss
Raczkowanie

witam ,

zamierzam zrezygnowac z tabletek z koncem tego roku , zostalo mi jeszcze jedno opakowanie ( zastanawiam sie czy moze nie odstawic ich juz,ale mam narazie jeszcze pewne obawy ) . Tabletki biore od prawie 4 lat - najpierw regulon , potem yasminelle i teraz yaz.Boje sie skutkow ubocznych i dlatego ciagle sie waham
redss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 13:26   #483
kamilkaa89
Przyczajenie

Ja ostatni okres z odstawienia miałam w październiku a teraz cicho i ani go widać ani słychać...czułam, że lekko bolą mnie piersi i podbrzusze myślałam, że to jakiś znak, że może @ się zbliża..a tu nic...czekam 45 dzień chyba zwariuję
kamilkaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 19:25   #484
CukierowyOddech
Przyczajenie

Mam takie pytanko, czy któraś z was miała kłucia w klatce piersiowej po odstawieniu tabletek yasmin? Nie biorę ich 12 dni i nie ukrywam kuje mnie w klatce piersiowej, poszłam do lekarza ogólnego który powiedział,ze to na tle nerwowym. Przepisał jakiś syrop(wspomniałam o odstawieniu tabletek) Czy powinnam udać się jeszcze do jakiegoś lekarza? A może pójść do ginekologa?

*Koniec z dziecięcą ufnością.

Edytowane przez CukierowyOddech
Czas edycji: 2010-12-07 o 19:34
CukierowyOddech jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-09, 11:57   #485
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CukierowyOddech Pokaż wiadomość
Mam takie pytanko, czy któraś z was miała kłucia w klatce piersiowej po odstawieniu tabletek yasmin? Nie biorę ich 12 dni i nie ukrywam kuje mnie w klatce piersiowej, poszłam do lekarza ogólnego który powiedział,ze to na tle nerwowym. Przepisał jakiś syrop(wspomniałam o odstawieniu tabletek) Czy powinnam udać się jeszcze do jakiegoś lekarza? A może pójść do ginekologa?

ja własnie odstawiłam tabletki i nie chciałam panikowac ale mam 2 dzien taki bol w klatce....

Samopoczucie od pierwszego dnia zupelnie inne-duuuzo lepsze i duuuuzo wieksze libido...

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-09, 15:13   #486
*moonlight eyes*
Raczkowanie

takie kłucia są najczęściej na tle nerwowym, warto brać magnez - pomaga

włoski, rośnijcie...
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-09, 16:06   #487
Zussska
Zakorzenienie

Mam pytanie, czy jest różnica(dla organizmu) czy odstawię tabsy po 2. lub po 3. miesiącu brania. Czy powinnam dociągnąć do 3. miesiąca i skończyć z tym, czy mogę też po 2., bo nie ma różnicy?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-09, 18:10   #488
saura
Raczkowanie

dolaczam do grona odstawiających tabletki.
zrobiłam się mega drażliwa. czepiam się o wszystko mojego TŻ. zrobiłam się mega płaczliwa i wredna.
myśli samobójcze doszły i stany depresyjne
zastanawia mnie jedno. czy prezerwatywy teraz będą dobrym wyjściem. po tabletkahc podobno łatwiej w ciążę zajść.
saura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-09, 21:26   #489
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zussska Pokaż wiadomość
Mam pytanie, czy jest różnica(dla organizmu) czy odstawię tabsy po 2. lub po 3. miesiącu brania. Czy powinnam dociągnąć do 3. miesiąca i skończyć z tym, czy mogę też po 2., bo nie ma różnicy?
nie ma różnicy.

Cytat:
Napisane przez saura Pokaż wiadomość
zrobiłam się mega drażliwa. czepiam się o wszystko mojego TŻ. zrobiłam się mega płaczliwa i wredna.
zastanawia mnie jedno. czy prezerwatywy teraz będą dobrym wyjściem. po tabletkahc podobno łatwiej w ciążę zajść.
oj skąd ja to znam
Wydaje mi się, że gumki prawidłowo użyte są dobrym zabezpieczeniem. Chociaż wiadomo, że potem stresik jest jak się okres spóźnia, a spóźnia się bardzo często (co widać po wpisach w wątku).

I właśnie patrząc po tych licznych wpisach o spóźniających się okresach itp to właśnie nie wiem jak jest z tą płodnością po odstawieniu, skoro wszystko jednak nie funkcjonuje jak trzeba. Pewnie to zależy od konkretnego organizmu.

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-12-10, 21:41   #490
lily92920
Zakorzenienie

Ja w pon. powinnam wziąć Yaz, ale tego nie zrobie. Boje się tej przerwy, boje się, że mnie wypryszczy, że wróci mi migrena i że nie dostane okresu na czas... Ale chce to zrobić teraz, bo tak czy siak, jak to powiedziała moja gine wypadałoby zrobić prędzej czy później
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-13, 13:25   #491
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *moonlight eyes* Pokaż wiadomość
nie ma różnicy.

oj skąd ja to znam
Wydaje mi się, że gumki prawidłowo użyte są dobrym zabezpieczeniem. Chociaż wiadomo, że potem stresik jest jak się okres spóźnia, a spóźnia się bardzo często (co widać po wpisach w wątku).

I właśnie patrząc po tych licznych wpisach o spóźniających się okresach itp to właśnie nie wiem jak jest z tą płodnością po odstawieniu, skoro wszystko jednak nie funkcjonuje jak trzeba. Pewnie to zależy od konkretnego organizmu.
Cytat:
Napisane przez saura Pokaż wiadomość

Ja mam 11 dzien nowego cyklu i chyba mam jajeczkowanie...bardzo mozliwe bo zanim mrałam gabletki ( 7 lat temu ) miałam krótkie cykle....

moja samopoczucie bez tabsow--bezcenne!!!

Synuś

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-13, 14:40   #492
*moonlight eyes*
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kooocur Pokaż wiadomość
Ja mam 11 dzien nowego cyklu i chyba mam jajeczkowanie...bardzo mozliwe bo zanim mrałam gabletki ( 7 lat temu ) miałam krótkie cykle....

moja samopoczucie bez tabsow--bezcenne!!!
u mnie właśnie jest koniec trzeciego naturalnego cyklu i też wydaje mi się, że były to cykle owulacyjne i co ważne, są w miarę regularne. Cieszy mnie to ale też trochę dziwi, gdyż kiedy parę lat temu odstawiałam tabsy to organizm totalnie zwariował i przez rok nie mógł dojść do ładu i musiałam znów brać tabsy Teraz (odpukać) jest dobrze bo naprawdę nie chciałabym już NIGDY wracać do tabletek.

włoski, rośnijcie...
Stary 2010-12-21, 17:03   #493
sugarfree87
Zadomowienie

GG do sugarfree87

I ja zaczęłam poważnie rozważać odstawienie tabletek... Stałam się piekielnie drażliwa, a do tego mam częste infekcje pochwy a z drugiej strony boję się tego całego cyrku po odstawieniu, i jakoś trudno mi jest zaufać prezerwatywom w 100%
Stary 2010-12-21, 21:34   #494
Mocny Akcent
Dolce vita

Odstawiłam tabletki 1,5 mies temu. okres dostałam tak jak przed braniem tabletek, czyli po 28 dniach. To samo co przed braniem tabletek: meeega bol przy okresie i mega obfitosc. Jak brałam tabletki ciągle coś jadłam, teraz trochę schudłam. Mam ze 2 krostki na krzyż....to tyle.

Jestem ZA odstawieniem tabletek.
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-22, 19:55   #495
Karolina-135
Raczkowanie

Hej w poniedziałek ostatni raz współżyłam z chłopakiem i czy mogę jutro bezpiecznie odstawić tabletki? Byłaby to 9 tabletka z opakowania. Dziękuje za odp
Czuje sie jak w niebie.*
Karolina-135 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-23, 19:32   #496
siempre
Wtajemniczenie

Ja tabletki odstawiłam w maju od tego czasu mam w miarę regularny okres plus minus parę dni. Co przed tabletami się nie zdarzało. Cera tez jest w miarę w porządku od czasu do czasu pojawi się coś. Ogólnie same plus z odstawienia.
siempre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-23, 21:32   #497
riliana
Zadomowienie

u mnie też okres w porządku, tzn pod względem pojawiania się. pod względem samopoczucia - koszmar, już zapomniałam jaki to straszny ból. żadne 'normalne' środki przeciwbólowe nie pomogły, musiałam wziąć ketonal... ogólnie, to ja nie widzę żadnych plusów odstawienia, na pewno wrócę do tabletek za kilka miesięcy
riliana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-27, 08:30   #498
Nati02
Zakorzenienie

Przeszukałam większość wątku i niestety nie znalazłam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Biorę już tabletki 4,5 roku. Chciałabym zrobić przerwę i ponownie do nich wrócić. I zastanawiam się ile powinna taka przerwa wynosić? 2 miesiące, pół roku, rok?
Stary 2010-12-27, 11:21   #499
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
Przeszukałam większość wątku i niestety nie znalazłam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Biorę już tabletki 4,5 roku. Chciałabym zrobić przerwę i ponownie do nich wrócić. I zastanawiam się ile powinna taka przerwa wynosić? 2 miesiące, pół roku, rok?
Mój ginekolog sugerował, że odstawienie tabletek powinno wynosić minimum poł roku. Tylko z jednym lekarzem się w tej sprawie konsultowałam, ale dlatego, że nie mam zamiaru na pewno przez kolejny rok znowu ich brać.
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-27, 17:12   #500
riliana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Mój ginekolog sugerował, że odstawienie tabletek powinno wynosić minimum poł roku. Tylko z jednym lekarzem się w tej sprawie konsultowałam, ale dlatego, że nie mam zamiaru na pewno przez kolejny rok znowu ich brać.
moja natomiast powiedziała "minimum 3 miesiące"
riliana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-27, 18:01   #501
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Nati02 Pokaż wiadomość
He he miałam zadać dokładnie to samo pytanie
Słyszałam że 3 miesiące, albo pół roku i dwie dziewczyny odpowiedziały tak samo Niech ktoś rozstrzygnie moje wątpliwości.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-28, 21:26   #502
mgielka1988
Raczkowanie

Witam Was Kochane. Mam do Was pytanie. Od roku brałam tabletki antykoncepcyjne Cilest. W ostatnich dniach postanowiłam je odstawić. 18 grudnia skończyłam ostatnie opakowanie. 19 grudnia miałam stosunek (narzeczony nie skończył w środku) a w środę 22 dostałam miesiączke z odstawienia. 26 grudnia powinnam zacząść brać kolejne opakowanie ale odstawiłam. Stąd moje pytanie jest możliwa ciąża? I ile moge czekać na normalny okres? Pozdrawiam
mgielka1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-29, 09:40   #503
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mgielka1988 Pokaż wiadomość
Witam Was Kochane. Mam do Was pytanie. Od roku brałam tabletki antykoncepcyjne Cilest. W ostatnich dniach postanowiłam je odstawić. 18 grudnia skończyłam ostatnie opakowanie. 19 grudnia miałam stosunek (narzeczony nie skończył w środku) a w środę 22 dostałam miesiączke z odstawienia. 26 grudnia powinnam zacząść brać kolejne opakowanie ale odstawiłam. Stąd moje pytanie jest możliwa ciąża? I ile moge czekać na normalny okres? Pozdrawiam

Ciązy to raczej nie może byc..

Okres może przyjśc tak jak powinien lub może także sie spoznic to zalezy od organizmu kobiety.

Synuś
Stary 2010-12-30, 10:52   #504
NayaKanga
Raczkowanie

Ja biorę pigułki od ponad 10 lat...mam wszystkie badania w normie, ginekologicznie idealnie (aż mi dr. powiedział, że nie tylko zewnętrznie nie wyglądam na swój wiek) Problem pojawił się teraz, kiedy się przymierzam do rzucenia tabletek. Po prostu boję się, że się wszystko posypie...że dopiero teraz zaczną się problemy. Moja przyjaciółka po 10 latach brania, po miesiącu odstawienia zaszła w ciążę bliźniaczą...i wszystko z nią w porządku, więc wiem, że problemy to nie reguła. Jednak ja niekoniecznie już planuję ciążę...z resztą co potem? znowu branie? Teoretycznie zawsze mogę wrócić do tabletek.
Brać zaczęłam z powodu piekielnie bolesnych miesiączek, miałam regularne @ ale tak bolesne, że zwijałam się z bólu + migrena (stwierdzona przez neurologa i objawy, a nie wymyślona hipochondria, żeby była jasność). U mnie branie tabletek było wręcz zbawieniem dla organizmu (okres nadal bolesny, ale nie aż tak jak przed) i nad migreną udało się zapanować. A teraz co? wszystko ma się na mnie zwalić? masakra.... i jeszcze migrena mi dowali. Nic mi chyba nie pozostaje tylko oddać się w ręce jakiegoś speca -endokrynologa, ginekologa, który będzie monitorował czy już się hormonalnie rozsypuję, czy jeszcze nie.
Nie żałuję ani jednej wziętej tabletki - to tak na marginesie - przebadałam się wzdłuż i wszerz i nic złego mi nie zrobiły, a ile lat spokoju. Teraz jestem housewhife, parę lat po studiach, zaraz zamężna będę, to już mi tak na tym "spokoju" aż nie zależy - stąd mój pomysł na rzucenie. Pytanie...co teraz będzie?
NayaKanga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-30, 11:05   #505
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Nati02
He he miałam zadać dokładnie to samo pytanie
Słyszałam że 3 miesiące, albo pół roku i dwie dziewczyny odpowiedziały tak samo Niech ktoś rozstrzygnie moje wątpliwości.
To ja Wam teraz zamieszam. Ja jeszcze słyszałam inną teorię - po minimum trzech normalnych cyklach - bo wiadomo że po tabletkach mogą się one wydłużać, i stwierdzenie "miesiąc" będzie się miało nijak do rzeczywistości. I też ku tej "teorii" najbardziej bym się skłaniała. A teraz powiem Wam na swoim przykładzie. Tabletki odstawiłam 5 miesięcy temu i do tej pory jeszcze wszystko się nie unormowało. Jaki z tego wniosek - zakładanie konkretnych granic - po 3 miesiącach, pół roku, 7 miesięcy 1 tydzień i dwa dni, itd., nie ma najmniejszego sensu, bo jedna dojdzie do siebie po 2 miechach, a inna będzie się bujać jeszcze kolejne 3.. i kolejne.

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-12-30 o 11:08
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-30, 11:44   #506
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Hehe, ja w sumie nigdy nie miałam normalnego regularnego okresu Tabletki miały go unormować, ale niekoniecznie. Możliwe że nie będę takiego miała, wiec w nieskończoność też nie będę czekać.
Jak na razie to jednak miał jeden normalny okres i to właściwie tak, jak powinien być. Więc może i drugi się pojawi. Jak na razie to mam dziwne uczucie że mam duży brzuch, trochę takie jak przed okresem a to jeszcze nie czas

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-30, 11:58   #507
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Hehe, ja w sumie nigdy nie miałam normalnego regularnego okresu Tabletki miały go unormować, ale niekoniecznie. Możliwe że nie będę takiego miała, wiec w nieskończoność też nie będę czekać.
Jak na razie to jednak miał jeden normalny okres i to właściwie tak, jak powinien być. Więc może i drugi się pojawi. Jak na razie to mam dziwne uczucie że mam duży brzuch, trochę takie jak przed okresem a to jeszcze nie czas
Też tak miałam, z tym że drugi pojawił się po 62 dniach
Stary 2010-12-30, 12:58   #508
MissN
Raczkowanie

Witajcie kochane. Tabsy brałam przez ostatnie 3 miesiące, musiałam je jednak odstawić na ten miesiąc z uwagi na zażywane inne leki. Jednak chciałabym brać je dalej. Czy teraz kiedy dostanę okres, mogę normalnie zacząć brać tabletki znowu, po tym miesiącu przerwy ? Gdzieś czytałam że odtsaiwnie tylko na miesiąc nie powinno mnie tak bardzo rozregulować. Czy będę normalnie zabezpieczona, czy może będą jakieś problemy?
Stary 2010-12-30, 21:14   #509
mel89
Zakorzenienie

ja odstawiłam 26 listopada, 29 dostałam okres z odstawienia i teraz czekam..
Stary 2010-12-30, 21:18   #510
Kasiarzynek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MissN Pokaż wiadomość
Witajcie kochane. Tabsy brałam przez ostatnie 3 miesiące, musiałam je jednak odstawić na ten miesiąc z uwagi na zażywane inne leki. Jednak chciałabym brać je dalej. Czy teraz kiedy dostanę okres, mogę normalnie zacząć brać tabletki znowu, po tym miesiącu przerwy ? Gdzieś czytałam że odtsaiwnie tylko na miesiąc nie powinno mnie tak bardzo rozregulować. Czy będę normalnie zabezpieczona, czy może będą jakieś problemy?
Pewnie, dajesz organizmowi przez jakiś czas dużą dawkę hormonów, potem ją odcinasz, by za chwilę znów do niej powrócić. Zero rozregulowania. A tak poważnie - zabezpieczona będziesz, ale tak się nie robi (niezdrowo tak jest )
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości