![]() |
#481 |
Raczkowanie
|
Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ale. dziewczyny, od zawsze tak było, że potepiana i oceniana była kobieta. Pamiętacie scenę z "Mistrza i Małgorzaty"? " Co ma do tego ojciec dziecka? Przecież to nie on udusił dziecko chusteczką".
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=freelancerka;448232 69Za każdym razem, gdy aborcja staje się legalna w jakimś kraju rośnie z roku na rok ilość aborcji i to znacznie. Dlaczego rośnie ilość aborcji i to o kilkaset procent? Przecież ilość chętnych powinna być stała, skoro tak ciężko podjąć decyzję o aborcji i z taką rozwagą, tylko w skrajnych przypadkach zostaje waszym zdaniem podjęta. Czy według was kobiety czekały kilka lat na usunięcie ciąży?
![]() Cytat:
Nie ma danych mówiących o dokładnej liczbie nielegalnych zabiegów, więc n jakiej podstawie twierdzisz,że ich ilość wzrosła? EDIT doczytałam,że po roku od wprowadzenia. Ok,ale tu trzeba wziąć pod uwagę procedury,możliwość dostępu,akceptację społeczną (to nie zmienia się z dniem legalizacji). ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Wyrok dla teściowej komiczny a gdzie tatus?
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2014-01-27 o 12:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Raczkowanie
|
Bieda, brak warunków do życia ma być jakimś uzasadnieniem dla morderstwa? Nie będę pluć na kobiety, które dokonały aborcji, ale dzieciobójstwa usprawiedliwić się nie da. Szlag mnie trafia jak czytam o "niewinnym" ojcu, kiedy ewidentnie nie jest on niewinny, głuchy ani ślepy, ale kobieta to, podobnie jak mężczyzna, istota rozumna. Jeśli morduje swoje dziecko, podejmuje swoją własną decyzję. Lucyna z artykułu wolała zostać z mężem, który jej nie szanował, zamiast wziąć się w garść i odejść. Oczywiście bardzo łatwo się to mówi, wiem o tym, ale taka opcja i tak wydaje mi się łatwiejsza niż zabicie noworodka. Współczuję takim kobietom, nie wyobrażam sobie, przez co musiały przejść i rozumiem, że gdyby żyły w innych warunkach, nie dokonałyby zbrodni, ale właśnie... dokonały jej i poza nimi, ofiarami są też dzieci, które były przecież niewinne. I tych dzieci po prostu żal mi bardziej. Co i tak nie zmienia faktu, że energię władowaną w wyklinanie "wyrodnych matek", można by spożytkować w zapobieganie tego typu sytuacjom.
Poza tym, zdarzają się też wyjątki i facet rzeczywiście nie ponosi winy. Była taka głośna sprawa w USA w latach 90., ale muszę poszukać, bo nie pamiętam już dokładnie. Edytowane przez irkamirka Czas edycji: 2014-01-27 o 14:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Wizażowy Kot Igor
|
Reasumując, w takich sprawach nic nie jest czarno-białe. Tu występują dziesiątki odcieni szarości.
Tak, czy inaczej- temat aborcji wraca jak bumerang i kazda dyskusja wywołuje i będzie wywoływać silne emocje. Trudno jest znaleźć kompromis.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#487 |
Zakorzenienie
|
Tu się zgodzę...w sumie to nie wiem czy w ogóle możliwe jest znalezienie kompromisu. A przynajmniej niemożliwe wśród tych, którzy mają zdecydowane poglądy w jedną lub w drugą stronę.
![]() |
#488 |
Konto usunięte
|
Tylko nie rozumiem, po co te osoby, które mają własne zdecydowane poglądy próbują narzucać je wszystkim dookoła. Nie chcesz - nie przerywaj ciąży, NIKT nikogo do tego nie zachęca. Jak ktoś nie jest zmuszany, tylko chce - to niech się obrońcy życia poczętego odstosunkują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli do wątku to on ma na celu by każdy się wypowiedział co sądzi w tym zakresie. Nie narzucał, ale wiadomo, że w sposób zdecydowany przekaże swój pogląd. Natomiast jeśli idzie o życie....nie wiem dlaczego nasze Pańśtwo nie daje takiego wyboru. Ja jestem za. Byle tylko był to koszt osoby, która chce wykonać zabieg.
![]() |
![]() |
#490 |
Wizażowy Kot Igor
|
Cóż. Po każdej stronie barykady ( i wśród pro-liferek i wśród zwolenniczek aborcji) są osoby, które drugiej stronie za wszelką cenę będą pragnąć narzucić swój punkt widzenia. Żadna ze stron tu nie jest bez winy.
Co do wykonywania aborcji na koszt zainteresowanej: zgadzam się. Zwłaszcza, że po legalizacji ta kwota nie byłaby tak horrendalna, jak w tej chwili, gdy zabiegu dokonuje się nielegalnie i za ciężką kasę. A jeśli się tej kasy nie ma pozostają własnie tabletki z WOW, samotność, strach i ból.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do WOW - jesteśmy chyba z jednym z niewielu państw, w których przesyłki z tej organizacji od jakiegoś czasu są przechwytywane, bo nie dochodzą do adresatek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#492 |
Wtajemniczenie
|
Mnie sie wydaje, że taki zabieg to jest większe ryzyko powikłań, zimny fotel ginekologiczny i większy strach.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-27 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tabletki...no może są skuteczne, ale jednak to dla mnie trochę ryzykowne. Kurcze, zwykłe poronienie może być ryzykowne, a takie sztucznie wywołane też jakoś mnie przeraża. To że boli to najmniejszy problem.
![]() |
![]() |
#494 |
zuy mod
|
Nie przesadzajmy z tymi partaczami, można wyjechać, można zrobić u zaufanego ginekologa. Choć wiadomo, zdarzają się partacze - jak wszędzie, tylko tu mniejsza jest odpowiedzialność.
Co nie zmienia faktu, że legalizacja zwiększy bezpieczeństwo kobiet.
![]() |
![]() |
#495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo zwolenniczkom prawa do aborcji chodzi o wybór. Chodzi o to, żeby to kobieta decydowała o tym, czy, kiedy i ile dzieci urodzi, a szerzej, jaki użytek zrobi ze swojej seksualności. Dlatego edukacja seksualna, dlatego dostęp do antykoncepcji, dlatego prawo do aborcji. To po drugie: przeciwstawienie prolajferów i frakcji pro-choice jako po równo przeginających jest nieuczciwe o tyle, że pro-choice jest za wyborem, zawsze. Pro-choice nie narzuca nikomu swojego zdania - nie spotkałam się z tym, żeby jakieś feministki chciały nakazywać aborcję; przymusowe aborcje w Chinach również stają się przedmiotem feministycznego sprzeciwu. A tylko to byłoby symetryczne wobec zakazu aborcji. Podstawowy problem polega na tym, że prolajferzy roszczą sobie, na podstawie swoich wierzeń i przekonań, prawo do podejmowania decyzji w imieniu osób trzecich. W tej dyskusji chodzi o kształt zapisów w konkretnej ustawie. Pojmowany jako wyraz woli określonej społeczności, owszem, jest on symbolicznym narzuceniem poglądów. Niemniej, tylko jedno ze sformułowań narzuca Ci życie wedle określonego modelu, zgodnego z przekonaniami narzucających - to drugie pozostawia Ci wybór. Jak w tym wyświechtanym manifowym haśle: "nie chcesz aborcji, to jej sobie nie rób". Zatem, ponownie, tu nie ma symetrii - zwolenniczki prawa do aborcji chcą wyboru, przeciwnicy aborcji prawa do owego wyboru odmawiają z powodu swoich osobistych przekonań. I po trzecie, argument z refundacji. Sorry, ten argument jest inwalidą i to w pełnej krasie. Powiela on myślenie o ciąży jako o karze dla kobiety, która skoro się nie zabezpieczała, teraz będzie musiała za to, dosłownie, zapłacić. Tylko wymiar kary jest inny - prolajferzy chcą, żeby karą była ciąża i poród, a argumentujący z refundacji - kilka tysięcy złotych polskich. Tyle tylko, że za te kilka tysięcy to i dziś można mieć wybór. Chodzi o te kobiety, które tych kilku tysięcy nie mają. Argument ów dziś wygrywa, jeśli chodzi o dostęp do antykoncepcji - i jeśli jesteś wyszczekaną, świadomą swoich praw feministką, mieszkającą w dużym mieście, którą stać na klepnięcie sobie wizyty prywatnie celem pozyskania recepty na Escapelle (oraz na jej zrealizowanie), to sobie radzisz. Nierefundowana aborcja powieli wszystkie te podziały. A powieli w myśl narzucenia wszystkim standardów prolajferskich. Co jest nie do utrzymania, jeśli wyjdziemy z tego wariackiego kręgu stopniowania zła. Nie, aborcja nie jest mniejszym lub większym złem, aborcja jest procedurą medyczną. I tyle. To po czwarte. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
Generalnie ja niestety, mimo ze uwazam jak Ty czyli ze kazdy sam powinien miec wybor i sam powinen zdecydowac czy aborxji chce czy nie to jednak zdecydowabie nie chcialabym by byl to zabieg refundowany. Po prosru nie chce placic za to ze mtos podejmie decyzje ze usuwa zarodek. Chce niech usuwa, ale placic za to nie chce.
I nie widzs w tym nic zlego. Mnostwo rzeczy nie jest refundowqnych i ludzie sobie z tym radza. A taka aborcja, jesli bylaby legalna to byc moze jej koszty tez bylyby mniejsze. I dla mnie to ok. Zabieg nie musi kosztowac nie wiadomo ile, ale niech kazdy placi za siebie. I wcale nie mam na mysli tutaj ze zaplata za zabieg to ma byc kara. Nawet mi to przez mysl nie przyszlo. Po prostu placimy juz z naszsj kieszeni na wiele zbednych rzeczy czy tes takich z ktorymi sie nie zgadzam wiec nie chcialabym placic za taka kolejna. Z reszta wydaje mi sie ze jesli kiedykolwiek w Polsce pozwolonoby na aborcje to na pewno nie przejdzie pomysl by byla ona refundowana. A swoja droga jak jest w krajach w ktorych jest dozwolona? Refunduja zabieg? Przeciwienstwo aborcji in vitro tez dlugie lata nie bylo refundowane i dopiero od niedawna jest ale z wieeeelkimi limitami. Choc uwazam ze w gwoli rownosxi in vitro tez nie powinno byc refundowane. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-01-27 o 22:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Dalej, zupełnie nie zgadzam się zarówno z tym, że dla pro-life czy zwolenników płatnej aborcji ciąża ma być karą ![]() Poza tym, skąd tutaj kwota tych kilku tysięcy? Środki wczesnoporonne już chyba teraz są tańsze? Gdyby aborcja była legalna, to ich cena raczej by nie wzrosła. Zmieniłyby się tylko warunki ich stosowania.
![]() |
![]() |
#498 |
Wtajemniczenie
|
A ja nie jestem zdania, ze każda kobieta powinna mieć wybór. I chyba trudno mnie też nazwać pro-life. Nic nie jest czarno białe. Czy 30latka z ustabilizowaną pozycją na rynku pracy, zarabiająca krocie ma prawo usunąć ciążę, bo będzie jeździła z tego powodu 2 razy rzadziej na wakacje?
Myślicie, ze po legalizacji aborcji nie znalazłyby się małolaty seks&dens&drugs, które wychodzą z założenia ,,e tam, pobzy*** się na dżamprezce a potem usunę"? Przecież różne dziwadła są różnież w naszym kraju. Ja uważam, że aborcja jest do zrozumienia jeśli powody są POWAŻNE, czy to finansowe, czy psychiczne, czy osobiste, ale poważne. Takie, że kobieta wie, iż jesli postąpiłaby inaczej i urodziła to nie dałaby sobie zwyczajnie rady, depresja na mur beton, zmarnowane życie. Takie powody dają moim zdaniem prawo do wyboru. Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-27 o 22:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Naczelna Nastolatka
|
czyli sugerujesz, że każdy po 30 z odpowiednimi finansami ma obowiązek się rozmnożyć, nawet jeśli absolutnie nie nadaje się na matkę??
![]() |
#500 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 | |
zuy mod
|
Cytat:
Gdzie Ty żyjesz kobieto, wróć na ziemię.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Naczelna Nastolatka
|
Mojwa, 10 na 10
![]()
![]() |
#503 |
Wtajemniczenie
|
Ja napisałam wyraźnie - nie dlatego, że nie nadaje się na matkę tylko dlatego że hipotetycznie będzie miała mniej kasy na salony spa lub czasu na podróże. To chyba różnica?
Poza tym jeśli ktoś nie nadaje się na matkę to jeżeli nie poczuje instynktu oddaje dziecko, a jesli poczuje no to się nadaje tak jak każda inna kobieta. I dziwi mnie wyskakiwanie z ,,a co ludzie powiedzą, że dziecko oddała,bo jakoś w innych wątkach krytykowana jest postawa ,,a co ludzie powiedzą" a w przypadku oddania dziecka ma ona decydować? Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-27 o 22:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez rembertowa Czas edycji: 2014-01-27 o 22:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 |
Naczelna Nastolatka
|
aha, niech sobie oddaje dziecko, ale najpierw musi pochodzić te 9 miesięcy w ciąży, urodzić tak jakby. rozumiem, że to pikuś? Nie nadaje się na matkę bo nie chcę mieć w brzuchu płodu i co wtedy? też mam czekać aż urodzę?
![]() |
#506 |
Zakorzenienie
|
a co Cię obchodzi, dlaczego ona nie ma ochoty mieć dziecka? Nawet, jeśli zaszła w ciążę w wyniku lubości do uprawiania seksu w kiblu na techniawce, koniecznie bez zabezpieczenia, bo prezerwatywy są dla słabych. To jej życie i jej wybory.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#507 |
Naczelna Nastolatka
|
![]()
![]() |
#508 |
Raczkowanie
|
Anglia to nie jest najszczęśliwszy przykład. Bo i dzieci rodzi się więcej (również Polskich) niż w Polsce, a aborcja jest legalna, ale i ciąże nastolatek wynikają z zupełnie innych rzeczy niż w Polsce. Nie ma to aż tak dużo wspólnego z niewiedzą, co z pieniędzmi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#510 |
Naczelna Nastolatka
|
ale są ludzie, którzy NIE CHCĄ MIEĆ DZIECI z różnych względów. Nawet dlatego, że wolą jeździć na Majorkę albo przewalić swoją kasę na psy (ja na przykład
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.